• 9.378.051 stemmen

Fifty Shades of Grey (2015)

Drama / Erotiek | 125 minuten / 129 minuten (Unrated)

Genre: Drama / Erotiek

Speelduur: 125 minuten / 129 minuten (Unrated)

Alternatieve titels: Vijftig Tinten Grijs / 50 Shades of Grey / Fifty Shades of Gray / 50 Shades of Gray

Geregisseerd door: Sam Taylor-Johnson

Met onder meer: Dakota Johnson, Jamie Dornan en Eloise Mumford

Releasedatum: 12 februari 2015

Plot Fifty Shades of Grey

"Are you curious?"

Anastasia is net afgestudeerd aan de universiteit, samen met haar beste vriendin Kate. Terwijl Kate aan de slag gaat bij een lokale krant, komt Anastasia moeilijk aan de bak met haar universitaire graad en besluit ze een baan aan te nemen in een bouwmarkt. Op een dag vraagt een zieke Kate haar om een interview over te nemen met ene Christian Grey. Een succesvolle entrepreneur en miljardair. Het blijkt het begin te zijn van een bijzondere relatie.

avatar van mikey

mikey

3.4 op imdb? Film krijgt billekoek in US

avatar van De filosoof

De filosoof

Niets is zo leuk als schelden op de andere sekse, dus ik doe ook even een duit in het zakje. Welnu, uiteraard ben ik als man totaal niet geinteresseerd in het boek of de film: mannen en vrouwen hebben nu eenmaal verschillende smaken en dit boek en deze film lijken helemaal van en voor vrouwen te zijn en zal mij als man niets te bieden hebben. Je kunt je sowieso afvragen wat de vrouw uberhaupt te zoeken heeft in de kunst en of vrouwen niet uit bioscopen zouden moeten geweerd zoals de grote filosoof Schopenhauer betoogde:

“One would be more justified in calling them the unaesthetic sex than the beautiful. Neither for music, nor for poetry, nor for fine art have they any real or true sense and susceptibility, and it is mere mockery on their part, in their desire to please, if they affect any such thing. This makes them incapable of taking a purely objective interest in anything, and the reason for it is, I fancy, as follows. A man strives to get direct mastery over things either by understanding them or by compulsion. But a woman is always and everywhere driven to indirect mastery, namely through a man; all her direct mastery being limited to him alone. Therefore it lies in woman’s nature to look upon everything only as a means for winning man, and her interest in anything else is always a simulated one, a mere roundabout way to gain her ends, consisting of coquetry and pretence. Hence Rousseau said, Les femmes, en général, n’aiment aucun art, ne se connoissent à aucun et n’ont aucun génie (Lettre à d’Alembert, note xx.). Every one who can see through a sham must have found this to be the case. One need only watch the way they behave at a concert, the opera, or the play; the childish simplicity, for instance, with which they keep on chattering during the finest passages in the greatest masterpieces. If it is true that the Greeks forbade women to go to the play, they acted in a right way; for they would at any rate be able to hear something. In our day it would be more appropriate to substitute taceat mulier in theatro for taceat mulier in ecclesia; and this might perhaps be put up in big letters on the curtain.”

On Women - by Arthur Schopenhauer - theabsolute.net

De ironie is natuurlijk dat hedendaagse vrouwen zo’n 19de eeuwse man als Schopenhauer zullen uitlachen, maar dat nota bene zo’n bij diezelfde vrouwen razend populaire boek/film als ‘Vijftig tinten grijs’ precies bevestigt wat ‘vrouwenhaters’ als Schopenhauer en anderen altijd al hebben beweerd: het verschil tussen de seksen is dat de man wil beminnen (hij wil seks) en de vrouw bemind wil worden (zij wil liefde). De man is actief en de vrouw is passief; de vrouw wil een man die haar domineert (zoals in ‘Vijftig tinten grijs’). In de woorden van Schopenhauer:

“That woman is by nature intended to obey is shown by the fact that every woman who is placed in the unnatural position of absolute independence at once attaches herself to some kind of man, by whom she is controlled and governed; this is because she requires a master. If she is young, the man is a lover; if she is old, a priest.”

On Women - by Arthur Schopenhauer - theabsolute.net

En ook ‘intellectuele’ zaken als kunst en wetenschap zijn uiteindelijk gebaseerd op het mannelijke instinct tot veroveren, onderwerpen, controleren en rangschikken. De kunstenaar legt zijn wil op aan de wereld: hij geeft je zijn beeld van de werkelijkheid en manipuleert/rangschikt de dingen volgens zijn wil. Hoe kan een vrouw tot kunst en wetenschap in staat zijn, anders dan door braaf de ‘regels te volgen’ (waar vrouwen als van nature onderdanige wezens juist weer heel goed in zijn) hetgeen echter alleen maar middelmaat kan voortbrengen?

avatar van Seam

Seam

Ik denk niet dat je van Twilight fanfiction een diep filosofische inhoud hoeft te verwachten hoor. Interessant hoor, maar ik denk dat 90% van de MM bezoekers wel weet dat de personages en psychologie in deze film barslecht zijn (althans in het boek).

avatar van De filosoof

De filosoof

Seam schreef:

Ad Verbrugge heeft anders een heus filosofisch boek over 'Vijftig tinten grijs' geschreven (nou ja, eigenlijk niet over maar 'naar aanleiding van'):

" In Het offer van liefde ontwikkelt Verbrugge een prikkelende gedachtegang naar aanleiding van de vraag naar de wereldwijde populariteit van de erotische bestseller Vijftig tinten. Daarbij laat hij zien dat de postmoderne mens in staat van verwarring verkeert met betrekking tot de meest elementaire vorm van gemeenschap – die van de liefdesrelatie. Bij uitstek in die (erotische) liefde komt een verlangen naar gemeenschap tot uitdrukking dat indruist tegen onze virtuele consumptiecultuur. Bij het ontvouwen van zijn gedachten laat Verbrugge zich inspireren door verschillende tradities en denkers: van de dionysische mysteriën, Plato's Symposium en Aristoteles' deugdethiek tot de middeleeuwse ridderroman, Foucaults idee van biomacht en Houellebecqs Elementaire deeltjes. Niettemin is Het offer van liefde een oorspronkelijke wijsgerige verhandeling, niet zozeer ontstaan uit theoretische interesse, maar uit existentiële noodzaak – en zo dient het boek ook gelezen te worden!"

Ad Verbrugge - adverbrugge.com

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Er zullen vast een hoop tampon reclames vooraf te zien zijn.

Wellicht zelfs een snufje productplacement.

rose schreef:

Het punt dat ik wil maken is dat het boek helemaal niet slecht was. Blijkt wel, want het werd massaal gelezen.

Waardeloos argument. Als een film/boek voorziet in een vraag vanuit de markt of vulling van leegte staat het niet altijd synoniem voor een goed product. Een geslaagd product, dat wel. Twilight staat bekend als een draak van een filmreeks, neergesabeld door vrijwel alle gerenommeerde recensie schrijvers in binnen-en buitenland. Maar het voorzag een specifieke doelgroep van vertier, net zoals deze film het vrouwelijke geslacht van 18 tot 50 voorziet.

Maar alles is subjectief.

avatar van The Oceanic Six

Staat dit topic al onder een laag soppend water? Neem aan dat alle huisvrouwen en tienermeiden al wel geweest zijn?

Materny schreef:

Maar alles is subjectief.

Een geslaagd en goed product. Mijn mening en van vele andere

The Oceanic Six schreef:

Vrouwvriendelijk? 'Kots'

Saving Pvt. Pyle

Een film voor meisjes en vrouwtjes met daddyissues en bad boy complexjes.

Geld + knap = vrouw wil sex. "All women want is a chocolate penis that eyaculates money"

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Best goede film waarin alle bekende feitjes over vrouwen voorbij komen. Gedomineerd willen worden door de man, zwak voor luxe en avontuur, de bad guy willen veranderen en lieve jongens als gewone vriend zien. Ook een aardig kijkje in de wereld van de SM en was de vraag waarom Mr Grey zo is geworden boeiend. Verder een genot om naar het mooie lichaam van Dakota Johnson te kijken.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Ik kan mij prima voorstellen dat Fifty Shades of Grey goed werkt als boek. De geest is vrij om te fantaseren wat het wil en dit boek kan je op je eigen manier interpreteren. Wat je op het witte doek ziet is echter iemands anders interpretatie van dit boek, en dat zal de bezoekers toch ook best afschrikken de volgende twee films te willen zien toch? De seksscènes zijn niet boeiend genoeg om te verhullen dat het verhaal nergens over gaat, dat de dialogen tenenkrommend zijn en de karakters zo stereotype mogelijk zijn. Fifty shades of awful.

'Fifty Shades of Grey' Recensie - Filmtakers

Een geslaagd en goed product. Mijn mening en van vele andere

Nogmaals; volledig subjectief. Kun je spreken van een goed product wanneer hij een 3 krijgt op IMDB, en een 4+ op RT; ik betwijfel dat ten zeerste. Een geslaagd product is het zonder meer. Je tunnelvisie betreffende deze film is schrijnend.

Materny schreef:

Ik heb het over het boek. Film nog niet gezien.

Materny schreef:

Verder zegt mij een 3 niet veel. Er stemmen ook veel 'haters' die de film niet eens hebben gezien.

avatar van horizons

horizons

Saving Pvt. Pyle schreef:

Een film voor meisjes en vrouwtjes met daddyissues en bad boy complexjes.

Iemand die zoiets schrijft heeft ook een probleem.

horizons schreef:

Iemand die zoiets schrijft heeft ook een probleem.

Ja, een probleem met slechte films gebaseerd op slechte boeken.

rose schreef:

Nou, een drie is toch wel een behoorlijke graadmeter inmiddels; ondanks de haters. Ik verwacht dat het rond de vijf zal uitkomen, wat gewoon slecht is. Gelukkig is er dan nog altijd RT voor de gerenommeerde recensies, en die zijn grotendeels niet mild.

rose schreef:

Ik heb het over het boek. Film nog niet gezien.

Fair enough; heb het boek niet gelezen dus kan er weinig uitspraken over doen.

Maar naar wat ik begrijp was het in boekvorm zowel geslaagd als kwalitatief goed; wat het streven moet zijn.

Saving Pvt. Pyle schreef:

Geld + knap = vrouw wil sex.

Knap = man wil seks. Gelukkig zijn wij mannen kieskeuriger......

avatar van Stephan

Stephan

Begrijp ik nou goed dat Anastasia zelf helemaal niet zo geniet van de bdsm en er enkel in meegaat omdat ze verliefd is op die man? Was dat ook zo in de boeken? Zeg me dat het niet zo is...

Materny schreef:

Knap = man wil seks. Gelukkig zijn wij mannen kieskeuriger......

Nee, maar 'we' spinnen er niet zo'n debiel sprookje omheen.

Stephan schreef:

Dat is idd niet het geval. Ze was maagd. Hij bouwde het langzaam op en ze genoot met volle teugen.

Saving Pvt. Pyle schreef:

Nee, maar 'we' spinnen er niet zo'n debiel sprookje omheen.

Het is ook een sprookje en geen werkelijkheid. En dat is ook waarom het zo goed verkocht. Die man heeft alles waar wij vrouwen bij kunnen wegdromen. Zulke mannen bestaan ( volgens mij) niet.

Materny schreef:

Fair enough; heb het boek niet gelezen dus kan er weinig uitspraken over doen.

Ik vond van wel. Vernieuwend. Had zoiets nooit gelezen. Nu is het concept BDSM flink uitgemolken en vliegen boeken á la vijftig tinten' over de toonbanken.

Nou, ik kan inmiddels niet wachten

De reacties van vrouwen die ik ken die m zagen komt met name neer op: 'ja hij was wel slecht maar we hebben ons toch enorm vermaakt en een leuke tijd gehad'.

Dat lijkt me een prima uitgangspunt.

Overigens is het natuurlijk een volstrekt gemiste kans dat de film niet expliciet is. Dat was hier een per-fecte gelegenheid voor geweest om eens echt seks in een mainstream bioscoop te tonen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Verfilming werkt eigenlijk alleen als indy. Taylor-Johnson bewees met haar segment in Destricted al dat ze niet terugdeinst voor expliciete seks maar daar is nu niets meer van over.

avatar van dimi303

dimi303

Opvallend weinig stemmen op dit moment.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Het weekend even afwachten. Een oppas regelen doordeweek is niet zo gemakkelijk .