Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Michael Keaton, Zach Galifianakis en Edward Norton
Releasedatum: 22 januari 2015
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Een aan lager wal geraakte acteur die ooit een iconische superheld speelde, probeert zijn carrière weer nieuw leven in te blazen met behulp van een Broadway-toneelstuk, gebaseerd op een verhaal van Raymond Carver. Zijn plan komt echter in gevaar door het enorme ego van zijn hoofdrolspeler. Daarnaast heeft hij ook nog eens zorgen binnen de familie, wat het geheel er niet veel makkelijker op maakt.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Birdman (MusicMeter)
Tabitha Dickinson
Annie
Ralph
arno74
Inderdaad, Birdman als winnaar van de oscars zal zeker een streepje voorhebben aan de kassa op de concurrerende films. Het woord oneerlijke concurrentie komt dan vlug opzetten.
Ik vind die Oscars een enorme marketingstunt, maar "oneerlijke concurrentie" lijkt me niet echt van toepassing. Dat kun je net zo goed zeggen over andere films die enorme marketingcampagnes ertegenaan gooien. Interstellar bijvoorbeeld, waar we al vele maanden van tevoren al voorstukjes van zagen en in de pers kwam. Of The Interview, ook zoiets. Marketing en oneerlijke concurrentie zijn twee heel verschillende dingen lijkt me.
Overigens vond ik de winnaar van dit jaar juist een van de weinige die zo'n prijs werkelijk verdienen.
Spoon
• Ik vind Micheal Keaton prima om naar te kijken, maar het moet wel toegegeven worden dat zijn rol bedoeld is voor een tour de force. De hele film draait om hem en uiteindelijk leveren zijn achtergrond, motivaties en problemen niks bijzonders op. De stem in zijn hoofd is heeft alle potentie om duister te zijn, maar blijft bij simpele showbizz nonsens.
• De cinematografie deed me sterk denken aan de fx-serie louie, toevallig heeft Micheal Keaton (met sik en rooiig haar) hier ook wel wat weg van Louis c.k., maar dat terzijde. Mijn gevoel is dat een dergelijke manier van film maken, beter werkt bij een kortere lengte, zoals een aflevering van een serie. Of een meer serieuze, realistische film, zoals la haine. De mentale intensiteit, voor de kijker, heeft te weinig pay-off.
• Het voelt nogal ironisch om over genre te praten m.b.t. een film die meerdere keren het concept van labels en kritiek op de hak neemt, maar je kunt je ook niet laten vertellen door een kunstwerk, hoe je dat kunstwerk moet bekijken. In het licht van het genre komedie waren de grappen niet goed genoeg voor mij, het verbaasde me ook niks dat er een hele boel schrijvers achter het script zitten, het voelde echt alsof een deel van de grappen er lukraak tussen zijn gegooid. Contrasterend daarmee, vond ik de drama ook maar deels werken. Je moet in deze tijd wel heel sterk een film in elkaar zetten wil je het emotionele plot van een vader die de relatie met zijn dochter weer probeert op te pakken en te versterken, en die nog steeds ingewikkelde gevoelens heeft voor zijn ex, een emotionele impact geven.
• Het criticus als villain motief vond ik veel leuker in ratatouille.
• De bijrol van Naomi Watts, en een paar andere, stopte eigenlijk midden in de film. (Mulholand drive/black swan kleurenschema, en mogelijk parodie, tussen de vrouwelijke lovers)
• De afgezaagde klassieke muziek bij de serieuze momenten was waarschijnlijk expres ironisch, maar ik heb geen zin om zo diep in deze film te lezen, dus houd ik het op afgezaagd.
• Zach Galifanakou bewijst dat hij elke rol zowel humor als persoonlijkheid kan geven. Wat een gave. De man kan vrij absurd dingen zeggen en toch blijf je geloven dat het om een mens gaat.
vcrrr
Top geacteerd maar verder een absurdistisch geheel wat me daardoor en door het vage 'gedrum' een beetje aan "Punch drunk love" deed denken. Niet mijn film in ieder geval - maar oordeel zelf
cantforgetyou
- 1954 berichten
Ik heb de film even laten bezinken. En nu achteraf vind ik de film goed. Ik kan me voorstellen dat de film voor vele niet Oscar waard is. Ik ken zelf ook betere films. Maar toch heb ik erg genoten van deze absurde film. Personages vol met ego's. Leuk om Emma Stone weer eens te zien schitteren. Keaton is een vreselijke vent en zet deze rol prima neer. Ook Emma Watson en Edward Norton zijn super. Dus een aanrader. Maar verwacht geen doorsnee film.
DjFrankie
Niet zo bijzonder als ik verwachte maar zeer zeker geen slechte film. Acteerprestaties uiteraard top.
Pollypeachum1
Nee, dit is zeker geen film die ik een tweede keer zal gaan zien. Ongetwijfeld artistiek verantwoord, maar ik werd nerveus van het gedrum, het camerawerk en het surrealistische verhaal.
Ghola
Heerlijke film, die een dag later toch meer in je hoofd blijft zitten dan ik tijdens het kijken had gedacht. Inarritu voert een groep personages op die vooral bezig zijn met het beeld dat anderen van hen hebben en de aandacht die ze krijgen, waarmee ze zichzelf min of meer kwijtgeraakt lijken te zijn. Daarmee heeft hij de tijdgeest, inclusief talloze verwijzingen naar social media, mooi te pakken. Door de luchtige toon is er alle ruimte om het experiment aan te gaan, niet in de laatste plaats met lange shots van een camera die eindeloos in en om het theater blijft cirkelen. Ook de acteurs lijken alle vrijheid te hebben gekregen, met wat mij betreft een glansrol voor Edward Norton. Ik weet niet helemaal zeker welk punt de film wilde maken over het verschil tussen hoge en lage cultuur, maar heb het gevoel dat Birdman een heerlijke sweet spot er min of meer tussen in heeft gevonden. 4*
Mac Hammer Fan
... ik werd nerveus van het gedrum, het camerawerk en het surrealistische verhaal.
Ik ook.
Helemaal niet mijn smaak.
zeemeerna
Wat een tegenvaller. Na alle recensies en nota bene een oscar voor beste film had ik niet op zo'n dun verhaal gerekend. Kan je eigenlijk wel spreken van een verhaal? Voor mij een film vol egoisten en losers, op zoek naar aandacht en roem.
Magister
Tegenvaller. Overrated. Wel sterk geacteerd. Maar not my cup of tea. Verhaal flinterduin. Irritant gedrum. Sterke rol mannelijke acteurs.
Zeker niet grensverleggend.
Imo geen oscar waard
Ziegler
Het lot van een oscar is ook dat iedereen die film gaat kijken uit nieuwsgierigheid en dat hij dan tegenvalt.
Na 20 minuten hield ik het voor gezien. Het boeide me niet.
- 11952 berichten
Nu Birdman plots ook het publiek bereikt, wiens cinemadieet vooral bestaat uit stripverfilmingen, daalt de gemiddelde waardering snel.
Laten we maar hopen dat het een enkeling wel aanspoort wat vaker naar meer volwassen films te gaan kijken.
Rickyman
Wat een fantastische film.
Camerawerk is echt briljant, subliem acteerwerk, een boeiend script, alhoewel ik in het begin enige moeite had om in het verhaal te komen.
Eindelijk eens een terechte oscarwinnaar!!
Ziegler
Wat een arrogante opmerking. Dat een oscar mensen nieuwsgierig maakt naar deze film is onvermijdelijk. Om vervolgens te stellen dat deze mensen (die deze film niet zo waarderen) normaal naar 'onvolwassen' films kijken is misplaatst. Birdman kon ook mij niet boeien. Dat komt omdat ik het geen boeiende film vind. Niet omdat ik deze volwassen film (?) niet aan kan.
Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik de karakterisering 'volwassen' op basis van het half uurtje dat ik wel heb gezien niet zo kan plaatsen.
- 11952 berichten
Misschien zou je mijn opmerking beter snappen als je de hele film gezien (en begrepen) had. Ik haak namelijk met die opmerking aan op de themathiek van Birdman.
Ziegler
Of ik de thematiek van deze film of niet heb meegekregen doet niets af aan het feit dat je opmerking nogal arrogant is. Je suggereert dat de lage beoordelingen komen van mensen die normaal gesproken naar onvolwassen films kijken en spreekt de hoop uit dat een enkeling er wat van opsteekt . . . .
- 11952 berichten
Dat is nu eenmaal de indruk en hoop die ik heb. Al geef ik toe dat de opmerking over het stripdieet wat badinerend over kan komen (wanneer je niet bekend bent met de themathiek van deze film).
En door een titel als Birdman en Michael Keaton in de hoofdrol, wordt je mogelijk ook al op het verkeerde been gezet.
Laat mij in deze het irritante stemmerje in je oor zijn, waar wees gerust: Onwetendheid is een deugd, dus trek je er vooral niks van aan.
Ziegler
Dat is nu eenmaal de indruk en hoop die ik heb. Al geef ik toe dat de opmerking over het stripdieet wat badinerend over kan komen (wanneer je niet bekend bent met de themathiek van deze film . . . .
Dat moet zijn thematiek.
Rednas 2
Ben een liefhebber van het experimentele, filmhuis, leuk! Maar is dit de Oscar- winnaar? Op het acteerwerk na (dat uitstekend was, maar wat zonde om dat te gebruiken voor deze film...), mijn mening: saai script, niet interessante personages en een irritante drum op de achtergrond... 2 sterren.
Diederik58
Overgewaardeerde film die teveel aandacht en vooral te veel Oscars heeft gewonnen.
Met het acteren is niets mis, maar het verhaal is saai. Het zogenaamd aan een stuk door filmen is leuk bedacht, maar voegt niets toe. Het is eerder verwarrend, omdat het realiseren time suggereert maar er toch veel gaten in zaten.
Marc Vendetta
Wat een waardeloze film , de ene helft gekeken en gedacht wtf is dit en de andere helft doorgespoeld of er nog wat ging gebeuren , tja deze film heeft weer oscars , dus dan weet je bij voorbaat al , het is een kutfilm.
Als een film een topcast aan acteurs heeft die erg goed acteren , wil nog lang niet zeggen dat de film goed is , waar slaat dit op , films die totaal geen verhaal of ook maar enige amusementswaarde hebben krijgen een hoge waardering , je moet de film beoordelen en niet de acteerprestaties , dit zijn dezelfde mensen die bv. de films van adam sandler niks vinden , nee hij acteert niet als de beste , maar ze kijken wel lekker weg , die gasten geven hun waardering ook aan de acteerprestaties en niet aan de amusentswaarde , als je deze en bv. enemy (http://www.moviemeter.nl/film/92666) echt een goede film vindt , moet je maar naar de huisarts met het verzoek ter opname zonder vrijlating.
DeaQoN
Oei, hier had ik meer van verwacht. Qua acteerprestaties is het allemaal fantastisch, vooral Edward Norton weet mij positief te overtuigen. Toch werkt de film niet voor mij. De lange shots zijn meer dan indrukwekkend, maar ik vond het niet fijn wegkijken en het leidde mij soms zelf af van de gebeurtenissen en personages - ongewild ging ik steeds op de lange shots letten. Ook de trommel op de achtergrond vond ik storend en op sommige momenten zelfs ronduit ongepast. Het verhaal, tja, op zich was die prima, maar het kon mij helaas niet boeien.
Afgelopen jaren was ik het vaak totaal niet eens met de Oscar-nominaties, laat staan de winnaars. Dat deze film Oscar-winnaar is geworden kan ik echter wel respect voor hebben - het is namelijk geen 'alledaagse' kaskraker voor het grote publiek en het brengt wel degelijk wat anders dan de hitfilms die meestal winnen. Maar goed, voor mij dus niet weggelegd: Boyhood had ik liever zien winnen.
peekluts
Lang geleden dat een film me zo is tegengevallen. Normaal kan ik het wel opbrengen om tegenvallende films toch af te kijken, maar Birdman?
Wat een compleet amusementsloos en flinterdun verhaal is dit zeg, na een goed half uur kijken kon ik het niet meer opbrengen en de film maar afgezet. De acteerprestaties zijn zoals gezegd gewoon sterk maar er zijn genoeg andere films waarin dergelijke acteerprestaties worden neergezet die daarnaast ook gewoon een kijkenswaardige film neerzetten. Het verhaal zelf is namelijk oersaai (er gebeurt werkelijk waar helemaal niks), gooi daar bovenop ook nog een paar oninteressante personages en om het af te maken de ellendige lange shots (welke mij vooral op de zenuwen werkte) en dan krijg je als eindresultaat Birdman.
Geen film voor mij, misschien binnenkort nog eens afkijken als ik eens niks te doen heb maar tot die tijd kom ik niet verder dan dit oordeel.
Masterkeeltie
Goed lopende film over een acteur die weg wilt van zijn oude imago en zich weer wilt bewijzen. Maar toch ook weer zijn status terug wilt en daar aan vast houd. Verder zit het acteerwerk prima in elkaar. Het verhaal en de symboliek met de Birdman die hem blijft achtervolgen is een goede symbolische laag.
Prima film.
Richard_Voorhees
Het camerawerk is wat anders dan bij de meeste andere films. Originele shots die ik wel kan waarderen. Visueel is het theater een prachtige locatie voor een film.
Goed, het acteerwerk in deze film is erg goed. Edward Norton en Michael Keaton maken beiden indruk. Verder zetten met name Emma Stone en Zach Galifianakis erg sterke bijrollen neer. Laatstgenoemde laat in deze film zien dat hij veel meer kan dan irritante comedypersonages spelen.
De muziek is dan weer wat wisselvallig. Het eerder genoemde drumstel is eerder irriterend dan effectief. Verder komen er soms wat pianostukken en klassieke stukken voorbij die wel erg goed zijn.
Het surrealistische, symbolische verhaal vond ik ook niet altijd goed overkomen. Wat is bijvoorbeeld de symboliek achter Keaton die zonder iets aan te raken in zijn kleedkamer met dingen gooit? en er waren meer scenes die ik gewoon niet begreep en die willekeurig op me overkwamen.
Een beetje een wisselvallige film dus die mij zowel wist te bekoren als niet. Daardoor dus toch een relatief laag cijfer. Wie weet dat ik hem als ik hem over een tijd weer eens kijk beter begrijp.
Boeff
Wat een vreselijke film.
Ik zat te wachten tot er iets interessants zou gaan gebeuren, maar er kwam helemaal niets.
Alleen veel slap geouwehoer.
Naar mijn mening één van de slechtere films die ik in tijden gezien heb.
Absoluut niet mijn type film, dat was wel duidelijk.
jorriroosen
Bedankt González Iñárritu voor een ode aan acteren en het camera vakmanschap. Echt een pareltje. Jammer dat de film alleen een Oscar heeft gewonnen want dat gaat nooit bevallen bij een grote groep, hahah. Maar ach waarom zouden ze ook een film moeten kiezen die draait om acteren en niet om actie.
Ik weet in ieder geval wel dat ik de komende weken ga genieten van alle berichten op moviemeter.
jorriroosen
Imo geen oscar waard
Ach en wat is Oscar waardig, het is maar een prijs die de laatste 50 jaar meer status heeft gekregen dan het waard is. Een groepje mensen beslissen welke film het beste was dit jaar, joepie. Doe er een strik om heen en ga het vieren. Het gaat er om wie de film het beste vond en wie een zelfde smaak heeft. Niet wat een onbekende jury vind.
John Lee Hooker
Een op z'n minst opmerkelijke creatie van Alejandro González Iñárritu die met fenominaal camerawerk slechts een paar shots opgenomen lijkt te hebben. Ik heb grote waardering voor deze excentrieke filmwijze; echter was dit meteen het meest fraaie aspect. Er wordt een toneelvoorstelling herhaald met steeds een andere invalshoek (door de gebeurtenissen die zich tussendoor afspelen en zo effect hebben op de personages). Dit was aardig, maar het was me onduidelijk hoe deze theatershow zo populair kon worden en waarom al die mensen in de wachtrij stonden om naar binnen te kunnen. Was het nou allemaal zo boeiend wat er op het podium te zien was? Afgezien van de zelfmoord leek het op een doorsnee GTST-aflevering.
Overigens leek het me onnodig dat RIggan in zijn onderbroek tussen de menigte ging lopen nadat zijn badjas in de deur geklemd zat; hij had 'm simpelweg af kunnen scheuren of even uit kunnen doen en een voorwerp kunnen zoeken in het steegje om het alsnog los te halen. Verder vroeg ik me af hoe het kon dat niemand de vliegende Riggan opmerkte (ook niet als hij uiterst voorzichtig een landing maakt te midden van een drukke straat); hij was gewoon een mens toch?
Een sterke cast en in principe is het een aaneenschakeling van kleinschalige avonturen maar als ik bedenk waar het nou werkelijk om draaide vond ik het allemaal iets te vergezocht om legendarisch te worden.

Bijzondere dramafilm 'Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)' is morgen te zien op televisie

Amazon Prime trapt 2021 af met onder meer deze toptitels

Netflix verwijdert ook 'The Revenant', 'The Big Short' en 'Birdman'

Netflix kwaliteitscontrole 4: vijf keer 'Populair op Netflix' met een hoog cijfer

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014