Genre: Actie / Oorlog
Releasedatum: 23 oktober 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Fury
"War never ends quietly."
'Fury' volgt de door de wol geverfde Wardaddy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leiding over een vijfkoppige tank-crew die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied dient uit te voeren. Ze zijn in elk opzicht in de minderheid, maar Wardaddy en zijn mannen doen er alles aan om de kern van nazi-Duitsland binnen te dringen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Fury (MusicMeter)
Sergeant Peterson
Lieutenant Parker
Captain Waggoner
FillumGek
Een film over de Tweede Wereldoorlog waarin tanks zo centraal staan kende ik nog niet. Na twee minuten is de toon gezet en word je meegetrokken in het oorlogsgeweld en niet meer losgelaten. Het makkelijkste was dan ook om me te identificeren met rookie Norman, die pas acht weken in het leger zit en nog nooit iemand heeft vermoord. De bikkelharde Pitt en zijn mannen zijn vaak een pain in the ass wat tot verhitte discussies leidt. De scene bij de Duitse vrouwen is daar een goed voorbeeld van, prachtig om naar te kijken.
Uiteraard is het tankgeweld de grote publiekstrekker. Wanneer een aantal tanks elkaar in een open veld treffen moet je je geluid voluit zetten en lekker achterover gaan zitten. Het geluid klinkt namelijk erg goed waarbij vooral de fluitende tankkogels imponeren. Aparte sound. Ik had soms wel een beetje mijn bedenken bij de vele lichtgevende kogelregens. Soms leek het net Star Wars. Desalniettemin genieten en de actie is ook lekker in your face.
Over het einde is al veel gezegd. Ik heb me niet echt gestoord aan de onkunde van de SS-ers omdat ik teveel aan het genieten was van het spectaculaire geweld. Dat de rookie overleeft is helaas een enorm cliché maar blijkbaar nodig voor het grote publiek.
asheng
Het overgang van openings-scene naar het aankomst in kamp ging zo plots, dat ik even dacht, dat mijn schijfje sprong. Sommige zaken waren erg over de top dat het mij niet meer realistisch overkwam. neem als voorbeeld de hoeveelheid lichtspoorkogels, waardoor het meer op een science fiction leek of het slot gevecht waarbij de geharde ss-divisie wel heel knullig de situatie aanpakten. Tenminste, ik neem aan dat het om veteranen ging, gezien hun houding.
maar daar tegen is de film vooral bedoeld als een keiharde actiefilm en niet zozeer als drama. Wat dat betreft is het prima gelukt. Met name het gevecht tegen de Tiger was me erg goed bevallen.
Tarkus
Lang geleden dat ik nog zo'n goede oorlogsfilm heb gezien die over de Tweede Wereldoorlog gaat.
Prima cast, waarbij vooral Shia LaBeouf me aangenaam heeft verrast, hij lijkt zijn jeugdige uiterlijk hier compleet weg gewerkt te hebben en speelt zijn rol verduiveld goed.
Verder vond ik de actiescènes zeer goed, heel realistisch en ook heeft men oog gehad voor de authenticiteit van het oorlogsmaterieel, prima werk van de techniekers die deze oude tanks aan de praat hebben gehouden.
Dat de film meer dan 2 uur duurt stoorde me helemaal niet, hij kijkt vlot weg en zit boordevol actie en spanning.
Pluspunt van de film ook: de Duitsers.. spreken Duits !!!
bass-9
Twijfel tussen 4 en 3.5. Heeft me erg geboeid en de puntjes op de i zijn in sommige scènes echt eng goed. Het staat dan ook buiten kijf dat dit een goede oorlogsfilm is vanuit een tamelijk origineel perspectief.
Toch kakt hij voor mijn gevoel twee a drie keer een minuutje of tien in. Daarin werken ze dikwijls wat achtergronden uit of trachten ze sentiment te creëren. Alleen gebeurt dat net onvoldoende, om me echt te 'raken'.
Daarom toch een, weliswaar hele dikke, 7.5, maar geen 8.
ZMuller
Briljant. Rauwe sfeer, goede personages, goede actie, boeiend verhaal.
gipsyking
Ben een liefhebber van oorlogsfilms. maar dit is toch heel slecht. Volkomen ongeloofwaardig hoe die Duitse SS-eenheid zich laat afslachten. als dit de tegenstanders van de duitsers waren haden we nu allemaal duits gesproken.las een recensie van een tankcommandant die vond de herrie in en om de tank het enigste wat klopte.een 1 kan er niks meer van maken.
cales77
Eindelijk eens een film waarbij de gealieerde zich schuldig maakte aan wandaden. Verder lekker hard op zijn tijd. Laatste scene was vermakelijk maar mijn inziens zo onwaarschijnlijk dat ik niet hoger kom dan 3.5. Jammer want het gedeelte daarvoor kwam op mij wel erg realustisch over. Eindshot was erg bijzonder!
Virginiaauroa
Ik ben helemaal weg van oorlogs films. Heb deze vandaag gekeken en het was echt een super mooie en goede film. Vanaf het moment zat ik helemaal in de film.. Dit is echt een aanrader voor de mensen die van dit genre houden.
TheThirdMark
Lichtspoor is 1 op 5. Dus zo heel raar is dat niet.
Maar beetje gemengd gevoel bij deze film. Aan de ene kant spijkerhard, met lekker lomp geweld. Aan de andere kant probeert het de geschiedenis te vertellen.
[quote]Wat wel een dikke omfg veroorzaakte was dat Duitse mokkeltje dat afgeschoten werd bij de mortieraanval, zag ik niet aankomen
Captn Kaos
De Tiger scene was veruit het meest geweldig.
De overdreven lichtspoorkogels vond ik teveel van het goeie. Leek wel alsof ik in een Star Wars scene landde. De geallieerden hadden rode lichtspoormunitie, en de Duitsers groene. Ik snap ook wel dat het 'realistisch' was/is om met deze munitie te schieten, maar het werd écht overdreven in beeld gebracht. Ik bleef me hieraan storen.
De slotscene, waar de Fury-bemanning het opneemt tegen een Bataljon Waffen SS'ers was veel te overdreven en onrealistisch. Deze brak de film af imo.
Ook de scene met de 'meiden' en het eier-eten vond ik slecht. Alsof dat mokkel al na 5 minuten met een Yank het bed induikt.
Ik heb er vaak een slecht gevoel bij, als de hoofdrolspeler ook nog executive producer is. Beetje een ego-trip van meneer Pitt deze film.
2 sterren, meer vond ik het niet waard.
Fortune
Ik heb daar geen verstand van maar die scène met die lichtspoorkogels zag er wel echt tof uit maar heeft dus niks te maken met de werkelijkheid en zit er gewoon in omdat het er cool uitziet?
Is dat niet een beetje oneerbiedig in een oorlogsfilm over gesneuvelde soldaten?
Stephan
Ik heb het gevoel dat de "meiden scène" veel te simpel wordt gezien als "en ineens wil ze wel". Ik denk dat deze scène heel goed laat zien hoe die vrouwen in angst zitten, wetende dat ze 'het haasje' zijn. Ze kiezen hier eieren voor hun geld en snappen dat die jongen nog de minst erge is. Ze moet hem natuurlijk wel een goed gevoel geven zodat hij haar verdedigd voor de rest. Vanuit haar is er dus weinig romantiek maar is het puur lijfsbehoud.
Leland Palmer
Stephan
Ik denk dat hij wel zo naïef is om dat zo te voelen, maar je ziet toch duidelijk een berusting bij die vrouwen ontstaan. Ik denk dat zij zeker niet zo head over heels is als hij. Hooguit dankbaar dat zo'n traumatisch moment nog 'meeviel'.
Alonzo
Viel mij tegen. Ik heb betere films gezien van dezelfde genre. Acteerwerk was wel goed.
firepotatoe
super vette oorlogsfilm. Wat betreft de onrealistische lichtkogels en de rookie die overleeft neem ik met een korreltje zout.
Aardig.
Normaal niet zo'n fan van oorlogsfilms dus dat deze een voldoende krijg is al best wat. Vond persoonlijk de focus op het tankgebeuren wel leuk om zien. Brengt toch net dat beetje variatie in de groepsdynamiek tov andere oorlogsfilms.
Over het realisme kan ik moeilijk oordelen. De film is best cru qua geweld, wat al eens met realisme verward durft worden. Verder vond ik de eerste veldslag ook meer lijken op een Star Wars lasergevecht dan een werkelijke veldslag (die kogels waren iets té geaccentuurd?), maar het kan allemaal best dicht bij de werkelijkheid in de buurt hebben gelegen.
Acteurs doen het goed, vooral LaBeouf viel positief op. Dat het plotje lekker simpel is vond ik goed, het hele rookie gebeuren deed me veel minder. Halverwege beland je ook even in een compleet andere film, maar die overgang weet Ayer wel goed te benutten. 140 minuten tank was ook wat van het goede teveel geweest denk ik. Alleen jammer dat het wel weer érg heroisch wordt op het einde. Ze kunnen het ook niet laten.
Al bij al een degelijke oorlogsfilm die aan spanning wint door een wat nauwere focus. Ontspoort een beetje op het eind, maar over het algemeen wel de moeite waard.
grandpa
Sterke film, realistisch in al zijn hardheid weergegeven. Shia LaBeouf gooit met zijn rol de pampers weg en eindelijk een volwassen rol en acteerwerk van Brad Pitt.
Ondanks alle moord en doodslag geboeid zitten kijken naar deze.
wolferl
Gisteravond gekeken op iemands aanraden, en ik was zeer verrast. Tanks waren 'impressive'. Maar het is niet uniek. In Kelly's Heroes staan tanks ook centraal, maar het verschil met die film was dat Fury echt geënt is op de realistische kant van oorlog.
Vond ik Kelly's Heroes leuker, dan is Fury confronterend en overweldigend.
Pitt vond ik redelijk acteren, maar vind hem sowieso een matige acteur (mijn mening).
LaBeouf speelde erg volwassen, want voor de film zag ik nog de Shia van Freeks and Geeks voor me. De Duitse actrice Alicia von Rittberg, hopelijk krijgt zij meer mooie rollen, ik vond haar goed en zeer aantrekkelijk. En de jonge Logan Lerman speelde goed, vond hem wel overtuigen als groentje.
Eigenlijk 1.5*
Maar het einde + Alicia 2.5*
Captain Pervert
Fury voelt een beetje als een show van Hans Klok - je weet dat je besodemieterd gaat worden, maar toch is het leuk en je hebt nog geld over voor een kaartje ook. Er wordt op de kijker een trucje losgelaten en blijkbaar werkt het.
"Fury" gaat over de lotgevallen van Brad Pitt en zijn tankbemanning, die stukje bij beetje nazi-Duitsland in trekken met hun tank genaamd "Fury". Dit speelt zich af in een verder niet nader genoemd gebied en in het kader van een niet nader genoemde operatie. Het trucje is deze optelsom: we hebben de oude rot, het jonkie dat we langzaamaan harder zien worden, authentieke tanks, een rustig middenstuk waarbij de personages en hun onderlinge verhoudingen nog eens goed worden neergezet en actie, maar niet teveel zodat je het niet kan wegzetten als "domme actiefilm". Het klopt allemaal. De individuele elementen zijn akelig perfect zelfs - maar toch mist de film een ziel.
De film lijkt namelijk heel berekenend op alle fronten elementen te kiezen die het "goed doen". Qua casting, qua verhaal, qua muziek. Het grauwe kleurfiltertje. Zelfs het rustige middenstuk, waarbij de hoofdpersonen een ontbijtje krijgen geserveerd, voelt wat geforceerd aan. Alsof men zich realiseerde dat er wat karakterontwikkeling ontbrak. Het lijkt allemaal een formule te zijn. Hier en daar ook wel wat makkelijk en vooral voorspelbaar.
Je voelt je als kijker gewoon een beetje gebruikt. Een beetje het dubbele gevoel dat je krijgt van een supersized MacDonalds maaltijd: je korte termijn-genotsferomonen geven je een gelukzalig gevoel, maar je weet dat je aderen weer wat verder dichtgeslibd zijn en je hartaanval weer enkele uren dichterbij is. Je weet dat de film gewoon het product is van een rekensommetje en toch zou je de film tekort doen met een matig cijfer.
Als je dat dubbele gevoel even loslaat dan valt er behoorlijk van de film te genieten. De authenticiteit is zeer goed en het voelt alsof je erbij bent. Duitsers spreken echt Duits en worden grotendeels ook echt gespeeld door Duitsers. De cast is uitstekend en als je gaat twijfelen aan wat je moet voelen, is daar - geheel in lijn met de formule - de prima muzikale omlijsting van Steven Price die je weer op het juiste emotionele spoor zet. De focus op tanks en dan één in het bijzonder, werkt goed en is na duizenden oorlogsfilms een enigszins originele invalshoek. Sinds "The Beast of War" uit 1988 is er geen film gemaakt die zich vrijwel uitsluitend in en rond een tank afspeelt. Het beklemmende "Das Boot" effect is hier redelijk uitgevoerd, maar er had meer spanning ingezeten.
Ik had van David Ayer iets meer originaliteit verwacht wat betreft regie, maar de "first person shooter" grapjes die hij uit kon halen in "End of Watch" en "Sabotage" zouden hier natuurlijk niet passen. Hij houdt het behoorlijk ingetogen, maar wel degelijk. Opvallend vond ik de groene en rode tracer-kogels bij diverse machinegeweren; soms lijkt het meer op Star Wars lasergevechten. Het gaf een druk en bombastisch effect, maar ik was er niet kapot van. De toon van de film is rauw en grimmig - typisch David Ayer - maar hoewel het allemaal erg serieus is, gaat het realisme tegen het einde wel een beetje overboord.
Tot slot nog over de trailer: als je die nog niet hebt gezien, doe dat dan ook niet - je beleeft dan honderd keer meer lol aan de film. Maar zelfs zonder de trailer is het verhaal al na tien minuten duidelijk. Het enige wat er dan nog te raden valt is het lettertype dat ze gebruiken voor de aftiteling.
joeri84
heel voorspelbaar wat er gaat gebeuren alleen demiddenscene met de tiger tank en het einde niet.
Vinokourov
Tsja, wat moet je hier nou mee? Fury is voornamelijk een film over hoe vijf Amerikanen bezig zijn met het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis. Peng, peng, peng, de gevechten rond de tank knallen behoorlijk eruit en dat is ook het positieve van deze film. Die gevechtsscenes zagen er mooi en realistisch uit. Hoe de groep soldaten onder leiding van Brad Pitt onderling met elkaar om gaan en handelen komt daarentegen ongeloofwaardig en overdreven heroïsch over. Het is allemaal ook iets teveel rechttoe rechtaan om een uitzonderlijk goede oorlogsfilm te zijn, eerder gewoon gemiddeld. Ruime voldoende dan maar.
D-pulse
Helaas was deze film wat mij betreft een losse flodder ipv een voltreffer. Het verhaal is erg simplistisch en de rollen zijn erg zwart wit ingevuld. De scene met de Duitse dames en het eier eten voelde aan als een slap aftreksel van een Tarantino scene.
De tank crew bestaat uit de te verwachten typetjes, en er is niet veel ruimte voor ontwikkeling. Bovendien, als dit al wel gebeurt voelt het onnatuurlijk aan. Beste scene was het gevecht met een Leopold tank waarbij men uit alle macht probeert te ontkomen aan een superieure tegenstander. Verder is het eenzijdig USA=Awesome, Duitsland sucks beeldmateriaal. Een betere film over de beklemmende sfeer in een gevechtstank is bijvoorbeeld Lebanon uit 2009.
Stephan
Beste scene was het gevecht met een Leopold tank
De Leopold tank... Eén van de enigmatische geheime wapens van het Derde rijk..
D-pulse
De Leopold tank... Eén van de enigmatische geheime wapens van het Derde rijk..
Foutje, bedankt: blijkt een Tiger 131 tank ...Overigens had het wel gepast in deze film, de lichtgevende munitie van de Duitsers en geallieerden was ook erg bijzonder...
peterx43
Nieuwe generatie oorlogsfilm . Wordt erg realistisch met veel gevoel voor vriend and vijand . Verrassende Brad Pitt . Alleen ik hou niet zo van een bitter einde waar het verloop van die oorlog al triestig genoeg was. Give us a break! Maar een goed gemaakte film is wel het resultaat.

Levensecht Netflix-drama 'Private Life' met Paul Giamatti maakt indruk

'The Investigation of Lucy Letby' gezien? Op Netflix vind je ook deze vergelijkbare documentaires

Waargebeurde film 'The Mauritanian' van Kevin Macdonald is woensdag op televisie

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

The Revenant
Western / Actie, 2015

Under Sandet
Oorlog / Drama, 2015
ambusheuropaheldtweede wereldoorlognazibraveryoorlognazi duitslandheroismtankuitvoeringstrijdwreedheidhatredtank battle jaren 40enclosed spacebeating the odds brutal violenceeuropean theatre violencetanks