• 9.379.969 stemmen

Releasedatum: 29 januari 2015

• Videoland Bekijk via Videoland
  • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Michiel de Ruyter

"Wars are fought by many. History is made by few..."

Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Michiel de Ruyter

Johan de Witt

Lord Chancellor

Jozef van Ghent

Stephan

Niet alleen de film an sich is goed, maar ook het lef en het zelfvertrouwen waar deze film mee gemaakt is verdient alle lof. Vergeet de reclamefilmpjes. Vergeet de remakes II, III en IV van de maker en bekijk het als filmliefhebber. Op alle fronten geslaagd.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

Music4ever schreef:

Erg matige film die weliswaar niet echt verveelt maar ook nergens écht boeit.

Probleem is dat de regisseur niet lijkt te weten wat hij in de film wil hebben

en er daardoor een ongecompliceerde brei ontstaat zonder enige diepgang.

De muziek was ronduit slecht te noemen.

Afgelopen donderdag The Imitation Game gezien en daar werd je bij de eerste noten

al in de film getrokken, bij Michiel de Ruyter was dit gewoon vreselijk.

Als je bij de ene scène dacht dat het niet bombastischer kon werd er nog

een overtreffende trap van gemaakt, totaal onnodig van enige subtiliteit is geen sprake.

De zeeslagen vond ik voor de rest wel vermakelijk en werden behoorlijk mooi in beeld gebracht.

Maar doordat je van de ene na de andere zeeslag wordt gevoerd ontbreekt de dialoog waardoor je

niet een band met de karakters hebt en niet weet wat voor figuren het nu precies zijn.

Acteerwerk is redelijk maar Frank Lammers heeft betere rollen gespeeld.

Zijn vaak norse houding en brabbel praat vond ik bij deze rol van Michiel de Ruyter niet passend.

Barry Atsma speelt voor zijn doen redelijk maar het blijft behelpen, en Egbert-Jan Weeber is lachwekkend te noemen. Sanne Langelaar speelt als 'vrouw van' wel overtuigend vind ik.

Conclusie:

Film waar veel potentie in zat maar omdat de regisseur geen keuzes kan maken is het mislukte brei geworden van van alles en nog wat. Had de film 45 minuten korter geduurd met meer nadruk op één bepaalde zeeslag en meer over het leven in die tijd had er voor mijn gevoel veel meer uitgehaald kunnen worden. Ben vroeger heel vaak bij de Batavia wezen kijken maar het gevoel van zo'n schip en in die tijd leven is in deze film wat mij betreft totaal niet overgebracht.

Erg jammer, gemiste kans.

jou commentaar is een stuk slechter dan de film.

avatar van Rosicky

Rosicky

Viel niks tegen. Erg Amerikaans naar Hollandse begrippen. Soms is dat lekker, soms niet. Zo was de montage, zeker naar het einde toe, erg strak. Ook is het overduidelijk dat driekwart van de zeeslagen uit de computer is gestampt, maar dat stoort amper. Iets minder is de overkill aan slow-motion, de lange speelduur en het feit dat de zeeslagen op den duur wel érg veel op elkaar lijken.

Leuke knipoogjes ook naar onder meer de Nachtwacht en het Melkmeisje. Prima geacteerd, behalve door Egbert-Jan Weeber, die ronduit slecht was. De bewondering voor de grootse opzet en het imposante eindresultaat winnen het ruim van die paar minpunten.

avatar van Quentin

Rosicky schreef:

Prima geacteerd, behalve door Egbert-Jan Weeber, die ronduit slecht was.

Vond Egbert-Jan juist verrassend goed spelen. Zelfde met Roeland Fernhout, van wie ik nooit zo'n hoge pet op had.

Grootste gebrek blijft het scenario ...

avatar van baspls

baspls

"Allons-y!"

Gister middag was het dan zover. Ik ging hem na al dat lange wachten dan eindelijk zien. Eindelijk een veelbelovende Nederlandse film. En de film heeft mijn verwachtingen ruimschoots over troffen.

ACTEURS EN ACTEERWERK

Frank Lammers, de man van de Jumbo-reclames, mag echt niet onderschat worden als acteur. Ik vond hem een hele aardige Michiel De Ruyter, met die plak snor en pruik lijkt hij ook erg op de schilderijen van de onverschrokken zeeheld.

Over het algemeen vielen de acteerprestaties mij enorm mee. Lang niet zo gemaakt en slecht geacteerd als ik meestal in Nederlandse films of serie's zie. Erg leuk dat Rutger Hauer (De beste acteur van Nederlandse afkomst) ook nog een kleine rol heeft in het begin. Ik vind ook dat Derek De Lint sinds De Aanslag een veel betere acteur is geworden, hij is nu een van de beste in deze film ter wel hij 30 jaar terug een erg matige hoofdrol speelde. Verder vond ik ook Barry Atsma en Hayo Bruins (o.a.) best goed.

Ook vond ik het erg goed dat ze ook buitenlandse acteurs hebben laten meespelen. Charles Dance zette een prima Charles II neer (misschien iet wat anglofobisch, maar ja, het is dan ook een Nederlandse film). Verder waren er ook andere Britse en Franse acteurs, geeft toch dat extra beetje realisme. Erg grappig toen een Fransman "Allons-y!" riep, ik moest toen meteen denken aan Doctor Who (de 10th Doctor om precies te zijn). Ook leuk om acteurs als Jules Croiset weer eens te zien/horen, moest meteen denken aan Prins Jan uit Robin Hood.

Over het algemeen viel het acteerwerk helemaal niet tegen, het enige vervelende was dat ik soms de acteurs niet kon verstaan, Nederlanders hebben de gewoonte binnensmonds te praten of slecht te articuleren .

VERHAAL

De film mag dan niet 100% historisch correct zijn, het klopt toch allemaal wel aardig. Bovendien is de film goed geschreven, al hadden er van mij wat meer scènes in mogen zitten waar ze gewoon op zee varen in plaats van de politiek op land.

De film vertelt het verhaal over de zeeman Michiel De Ruyter. Als zijn admiraal Maarten 'Bestevaer' Tromp gewond raakt tijdens de oorlog tegen de Engelsen vertelt hij met zijn laatste woorden dat hij voor het landsbelang moet vechten en niet voor de politiek. Nederland staat namelijk op rand van burgeroorlog, met name de oranje-gezinde lokken voortdurend conflicten uit. De broeders De Wit benoemen de tegenstribbelende De Ruyter als Tromps opvolger, tot ongenoegen van diens zoon. Tijdens de grote zeeslag tegen de Engelsen behaalt De Ruyter tegen alle verwachtingen in de overwinning en hij word beroemd en succesvol. Te succesvol volgens de Oranjegezinden regenten...

AANGEPASTE VERSIE

Omdat ik nog net geen 16 jaar oud ben en Kijkwijzer een no-tolerance beleid voert was ik genoodzaakt om de 12 jaar en ouder-versie te kijken. Ik had begrepen dat ik niet veel gemist heb en ik vind het een beetje onzin. Alsof kinderen niet veel erger gewend zijn dan afgehakte hoofden en uitgescheurde darmen... Tenminste, Ik moet voor mezelf spreken . In ieder geval is de aangepaste versie niet slecht ge-edit want je merk nauwelijks dat je wat mist, als ze in het begin niet hadden vermeld dat dit een andere versie was had ik het niet gemerkt.

VISUEEL

Visueel is Michiel De Ruyter een plaatje. De film is mooi opgenomen op mooie locaties. De schepen op zee en de zeeslagen waren ook verrassend goed. Die splinters die in slowmotion over het dek vliegen, geweldig. Het heeft echt wat, al denk ik dat Roel Reiné een beetje is doorgeslagen met al dat zaagsel. De CGI is vele malen beter dan alle effecten die ik tot nog toe in een Nederlandse film heb gezien. Maar in een paar shots zie je dat ze met de computer hebben geknutseld. De close-ups zijn allemaal gemaakt met echte boten en alleen de shots waar je een grote hoeveelheid schepen ziet zijn trucage en dat is erg slim van de filmmakers. Wel jammer dat er niet echt scènes van een nacht op een schip zijn gemaakt of hoe ze ergens heen varen. Nu hebben we alleen de veldslagen en de politiek eromheen. Maar dat is niet zo erg. Goede cinematografie.

MUZIEK

De soundtrack van Trevor Morris was On-Nederlands goed. Morris is dan ook een Canadees die voor een hoop Amerikaanse actiefilms heeft gecomponeerd. Ik denk zelfs dat dit zijn beste werk is. Echt geniaal eigenlijk, avontuurlijke orchestrale muziek, wat Nederlandse deuntjes en typerend voor deze eeuw moderne elektronische muziek met van die harde dreunen. Vond dat hier niet eens zo slecht. De muziek paste goed bij de film en er zaten een aantal erg goede tracks tussen.

OVER DE REGISSEUR

Roel Reiné, een man van wie ik nog nooit heb gehoord, zet hier ineens neer waar Reinout Oerlemans nog niet van had durven dromen: Een historische avonturenfilm die wel goed is. Maar wie is die man eigenlijk?

Zijn filmografie is niet veel soeps, geen hoge beoordelingen. Hij schijnt ooit een gouden kalf te hebben gewonnen voor zijn film The Delivery (opmerkelijk gezien de erg lage beoordelingen van die film op IMDb en Moviemeter) en is daarna verhuist naar Amerika waar hij een handvol matig succesvolle tot zeer onsuccesvolle films heeft gemaakt zoals Pistol Whipped met Steven Seagal, Scorpion King: Battle for Redemption met Ron Perlman en een paar andere low-budget horror en western films. Van al zijn werk maakt alleen Deadwater me een beetje nieuwsgierig, omdat dat de enige is met een mooie poster (Deze film inbegrepen) en het concept me doet denken aan jaren '80 b-films.

We kunnen dus stellen dat Reiné voorheen niet echt een groot succes was. Op zijn website staat dat hij een perfectionist is met oog voor detail en je zou het misschien niet denken door die matige filmografie maar ik geloof dat graag. Als ik naar Michiel De Ruyter kijk zie ik wel degelijk perfectionisme. Ik herken me ook erg in een regisseur die op deze manier een film wil maken en bij ieder shot denk ik "Ooh, wat slim.", "Aah, wat grappig.", "Hmm, dat is wel wat.", "Hmm, jammer bijna.". Moet een jongensdroom zijn die uitkomt voor Reiné.

TOT SLOT

Het is het zeker waard om Michiel De Ruyter te gaan zien. Dit is misschien een once-in-a-life-time ervaring, tenzij er voortaan meer van dit soort Nederlandse films komen (wat ik van harte hoop).

Een paar blunders in de film waren dat ze de Union Jack op de Britse schepen hadden, die bestaat pas sinds 1801. En heel soms zie je op huizen een ANWB-logo of letters die 1939 spellen en ik zag een stijger met schroeven, maar dat is allemaal niet zo heel erg. Het is toch erg knap hoe ze de film zo goed op de 17e eeuw hebben laten lijken. De film zakt soms dan wel een beetje in, gaat wat te lang door of maakt een misser maar al met al is het een zeer prettige kijkervaring

Goed acteerwerk, Mooie opnames, Redelijke effecten en een verhaal vol avontuur en drama. . Mooie zeeslagen en een echt stukje vaderlandsgeschiedenis. Komt dat zien, komt dat zien. Echt een aanrader.

Hoezee voor de admiraal! HOEZEE HOEZEE HOEZEE HOEZEE

avatar van Dk2008

Dk2008

weerwolf79 schreef:

jou commentaar is een stuk slechter dan de film.

Ook flauw om zo te reageren. Tegenstrijdige berichten zijn toch juist goed, of niet?

avatar van Music4ever

Music4ever

Dk2008 schreef:

Dank dick, idd flauwe reactie.

Ik neem tenmninste de moeite om een recensie te schrijven en geef een aantal argumenten waarom ik iets vind.

Mag je mee eens zijn of totaal oneens, maar geef dan aan waarom je het zo geweldig vind i.p.v. zo'n dooddoener.

Nogmaals Ik had veel meer van de film verwacht , omdat ik het onderwerp juist ontzettend interessant vind. Ben dan ook verrast door door de redelijke hoge gemiddelden hier, maar goed heb mijn punt al gemaakt in die slechte recensie een paar pagina's terug.

avatar van ZMuller

ZMuller

Voor Nederlandse begrippen een topfilm

Platina film voor Michiel de Ruyter; sinds de release op 29 januari zagen al ruim 400.000 bezoekers de epische avonturenfilm Michiel de Ruyter in de bioscoop.

Boven mijn verwachting. Ik had verwacht dat het bij 250.000 wel op zou houden.

avatar van Quentin

kappeuter schreef:

Boven mijn verwachting. Ik had verwacht dat het bij 250.000 wel op zou houden.

Hier hetzelfde, laatst met enkele Nederlandse producenten (kenners zou men denken) gewed hoeveel bezoekers deze prent zou trekken. Met 450.000 heb ik destijds het hoogste van iedereen ingezet ...

Ha ja.

450.000 gaat 'ie nog wel voorbij. Nu nog steeds in 75 bioscopen, maar het zal maximaal 600.000 worden schat ik. Maar misschien zit ik er wel opnieuw naast.

Stephan

Ik denk dat het meer wordt. De film heeft een behoorlijke word of mouth.

avatar van Quido

Quido

Zal inderdaad meer worden.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

baspls schreef:

De Union Jack die het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig gebruikt stamt inderdaad uit 1801. De Union Jack die voor 1801 gebruikt werd had in de witte diagonale banen, geen rode strepen. Deze vlag, die begin 1600 werd ingevoerd, werd in de film op de Engelse schepen gevoerd. Historisch gezien dus correct en zeker geen blunder.

Verder zet je er een mooie recentie neer, waar ik me grotendeels helemaal in kan vinden, Bas.

Gemiddeld.

+ punten : de soms erg mooie beelden van bovenaf. De muziek en het einde.

De scheepsgevechten waren in het begin nog leuk maar vond het later overkill. Weer houtsplinters in slowmo. Vond Tygo wel weer goed. Watvoldoenden die gast vuil kijken.

- punten. Slechte acteerprestaties van o.a Victor low en Egbert Jan. Grootste nadeel dat ie erg rommel was en bijna niet te verstaan door de overheersende muziek die overigens erg mooi was. 16+ versie vond ik nog tam.

Wel voldoende. Denk dat ik hem beter kan waarderen met ondertiteling op blu-ray.

bart007bond

Bedoelde dat tygo geweldig speelde. Alleen een te kleine rol.

bart007bond

zou willen zeggen : Nederlandse film voortaan standaard met Nederlandse ondertiteling. Soms niet te volgen. Heel erg vervelend.

avatar van Unique

Unique

kappeuter schreef:

Ha ja.

de film zit in de plus deze week dus daar gaat ie zeker overheen!

bart007bond schreef:

Vond Tygo wel weer goed. Watvoldoenden die gast vuil kijken.

...

Victor low

...

Grootste nadeel dat ie erg rommel was

En dan klaag jij dat het moeilijk te verstaan was?

bart007bond

Tygo vond ik geweldig in zijn korte rol. Vind hem 1 van de beste acteurs van Nederland.

Victor Low vond ik echt slecht acteren, met zijn aardappel in zijn keel.

de gevechten vond ik rommelig gefilmd, vaak niet duidelijk wie nu wie raakte.

Ik snap echter je reactie niet dat ik klaag.

Het was ook slecht te verstaan door de hele film heen.

Hoorde dat ook om me heen in de bioscoop. Vond iedereen.

Is dus een legitiem punt.

Dat ik sommige acteurs beter vind dan anderen, dat ik sommige scenes rommelig gefilmd vond doet dus niets af aan het feit dat ik vind dat de film slecht te verstaan is.

Echt heel erg rare reactie van je Stephan.

Net of je me niet serieus neemt en dat irriteert me mateloos.

Heb 1000den films gezien, dus ik weet waar ik over praat.

avatar van Dk2008

Dk2008

Hij kan niet hebben dat jij de film minder waardeert dan hij. Maar typisch op deze site, gewoon een kwestie van wennen.

bart007bond

Dank je wel voor je reactie Dick2008.

Vond de muziek van de film trouwens wel magistraal, vooral tijdens het eindstuk.

Heerlijk bombastisch, deed me soms denken aan de muziek van Gladiator.

De muziek heeft voor mij de film wel naar een iets hoger platform doen stijgen.

Ben een echte fanaat voor bombastiek.

avatar van housemoviewatch

housemoviewatch

Zeer goede film van Nederlandse bodem! Het had van alles wat, actie,komedie, drama enz. Stuk voor stuk goed geacteerd! Enige min puntje is de langdradigheid in boot gevechten. Oja heeft iemand ook een fout in de film gezien? Ik wel tijdens het vluchten van de boot lag er een rode boei in het water. Die hadden ze die tijd nog niet haha!

Stephan

Beste bart007bond. Als je moeite had de film te verstaan is dat vervelend. Ik had er aanvankelijk bij de trailer ook een beetje last van, maar in de film is het geluid verder helemaal goed. Raar dat anders niet iedereen erover zou klagen dus misschien ligt het aan jou of aan de bioscoop waar je de film gezien hebt?

Ik vond het alleen grappig dat je een bericht schrijft over 'onverstaanbaarheid' dat zelf amper te lezen is door de vele taalfouten. De pot die de ketel verwijt.

Maar trek het je niet aan joh.

bart007bond

ik typte dat op een mobiel met touchscreen.

ben ik niet gewend, maar kon dat niet meer corrigeren.

de vele taalfouten .

alleen bij dat stukje van Tygo had mijn mobiel er wat anders van gemaakt, alleen gelijk daarna gecorrigeerd in het stukje eronder, dat is ook te zien.

je doet net of ik een ongeletterd persoon ben.

welke taalfouten nog meer dan en wat is er verder zo ontzettend onduidelijk aan ?

vind het een heel duidelijk stukje.

ben hier erg verbolgen over, dat ik zo te kijk word gezet.

word hier door jou afgeschilderd als iemand die geen Nederlands stukje kan schrijven en onduidelijke wartaal uitslaat.

wie ben jij, om over mij te oordelen ?

zitten we hier op een forum Nederlands, of op een filmforum ?

De pot die de ketel verwijt, belachelijk.

waar haal je het lef vandaan, om mij als een ongeletterde neer te zetten, iemand die niet kan schrijven.

ik heb 1 foutje gemaakt, gelijk gecorrigeerd en dan nu dit.

ik trek het me wel degelijk aan.

heb gewoon een normale opleiding, alleen als je haast hebt met een mobiel gebeurd dit soms.

dat is het nadeel van het invullen door een mobiel.

wil echter wel zeggen dat mij dit ongelofelijk tegen de borst stuit.

als je een tik fout tegenkomt, brand me dan maar nogmaals af.

groeten van een ongelofelijk ongeletterde loser die nog te stom is om een normaal Nederlands en leesbaar stukje te kunnen tikken.

bart007bond

was trouwens Lelystad, maar dat geheel terzijde.

ook absoluut niet belangrijk meer.

weinig zin meer in dit forum, je word bedankt Stephan voor het verknallen van mijn plezier om diverse fora (ja ik kan het goed spellen) te bezoeken.

Adem in... adem uit....

avatar van Prudh

Prudh

Gniffel.

bart007bond

Je kan ook gewoon je excuses aanbieden !

avatar van SDG030

SDG030

Je kunt er ook vanuit gaan dat het allemaal niet zo bedoeld is en jezelf niet zo serieus nemen, Bart. Nogal vermoeiend dit. Als zo'n onschuldige opmerking je al van je stuk brengt, hoe reageer je dan als er echt iets is?