• 9.379.224 stemmen

Releasedatum: 29 januari 2015

• Videoland Bekijk via Videoland
  • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Michiel de Ruyter

"Wars are fought by many. History is made by few..."

Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Michiel de Ruyter

Lord Chancellor

Jozef van Ghent

avatar van Bijdevaate11

Bijdevaate11

Echte een sterke NL film, verrassend sterk van frank lammers, geweldig hoe de strategieen van De Ruyter op het witte doek worden weer gegeven!

Stephan

Ben eigenlijk wel benieuwd naar Drs. DAJA's motvatie voor een 0,5.

avatar van empirekees

empirekees

Stephan schreef:

Ben eigenlijk wel benieuwd naar Drs. DAJA's motvatie voor een 0,5.

Geen energie insteken. Hij geeft (alleen al op zijn profielpagina) bijna alle Nederlandse films extreem lage scores.

avatar van Rednas 2

Rednas 2

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een film met de naam Michiel de Ruyter, ligt de focus niet op de zeeheld zelf, maar op de politieke situatie in de 17e eeuw. Michiel de Ruyter hobbelt hier een beetje op mee. Dit laatste wordt echter matig uitgelegd en is voor kijkers met een gemiddelde kennis van de vaderlandse geschiedenis (laat staan in het buitenland) bijna niet te volgen. Interessanter zou m.i. zijn geweest om het gehele leven van Michiel de Ruyter te belichten, de arbeiderszoon die het schopt tot admiraal. Minder politiek, meer avontuur. Michiel de Ruyter heeft als zeeman zoveel meer gedaan en meegemaakt. Hoe dan ook, de film levert mooie beelden op, zowel op zee als op land. Hierdoor beoordeel ik de film als ruim voldoende: 3,5 ster.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

empirekees dat is natuurlijk totale onzin. Er zijn voldoende Nederlandse films die ik enorm waardeer. Ik heb op om en nabij de 2900 films gestemd om dan mijn mening over de Nederlandse film te bepalen door naar mijn laatste 15 stemmen te kijken geef je blijk van een weinig doortastende research.

Stephan ik vond Michiel de Ruyter helaas een aanfluiting (en ik had echt oprecht zin om de film te kijken). Dat zit hem voor het grootste deel in ongeloofwaardigheid op scene-niveau. Ik heb vrijwel geen enkele van de dramatische scenes geloofd. De manier waarop de mensen hier met elkaar omgingen kan ik totaal niet rijmen de normen en waarden en klassenverschillen in de maatschappij van die tijd. Het is net alsof Roel Reine de normen van onze huidige tijd gekopieerd heeft naar de 17e eeuw. Het gezin onderbreekt vergaderingen, vrouwen hebben notabene iets te zeggen in de gesprekken tussen belangrijke leiders van het land (en nee deze vrouwen zijn niet in functie). Daarbij is er helemaal niets te merken van formaliteiten tussen mannen die op dit niveau het land regeren en vond ik überhaupt de woordkeus en dramatische openheid te belachelijk voor woorden (gaat een onzekere koning continu openlijk herhalen dat hij onzeker is over hoe mensen hem in zijn functie zien? da's belachelijk). Bovendien heeft Roel Reine ook de Nederlandse normen van nu naar toen gekopieerd; Vrouwen zijn dus blijkbaar gelijk aan mannen, het gezin gaat boven alles en van slavernij of homohaat (Willem III loopt hier de hele tijd met z'n blonde toy-boy aan zijn zij door het paleis te huppelen...) is verder helemaal niets te merken.

Eigenlijk is het allemaal een poging tot mooi-filmerij van een man die in Hollywood wordt ingehuurd om oppervlakkige B-actie films te maken. In die functie doet hij zijn vak maar een groots meeslepend drama lukt hem niet. De decoupage van dramatische scenes is ongeloofwaardig en het enige wat hij kan is de camera maar op een onzinnig rijdertje zetten zodat hij de suggestie wekt van meer dynamiek. Ik vond de "prachtige plaatjes" bovendien erg tegenvallen. Het was vaak genoeg plat, ik zag in sommige shots ook een onverklaarbare compressie en er zit veel te veel CGI in die de setting van de 17e eeuw in een keer doet verplaatsen naar een potje Ages of Empires. Bovendien zit de film ook enorm vol slordigheden. Zinnen die ongeloofwaardig zijn doordat ze of slecht worden gespeeld en anderzijds doordat ze gewoon niet lip-sync gedubt zijn ("want in wijde shots zien we dat immers niet...")

Bovendien vergaan er in het echt tientallen jaren in de periode maar worden De Ruyter noch zijn kinderen ook maar een dag ouder. Ik kan eigenlijk nog een half uur doorgaan over de slordigheid van deze film. Ik kon in ieder geval geen seconde meegaan in Michiel de Ruyter

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Je had je kennelijk voorbereid op een trouwe historische vertelling. Het ouevre van Reiné en de trailers hadden je vooraf niet op andere gedachten gebracht?

Kom het zelf juist waarderen dat de film toegankelijk en eigentijds was gemaakt. Gelukkig geen oud Hollands taalgebruik en dito manoeren. Ook de compressie van tijd is een van de dramatirgische instrumenten die Amerikanen doorgaans tot boeiender verhalenvertellers maken dan de Nederlander. Vond alke punten waar jij over valt, juist een verademing.

Maar smaken mogen verschillen. Het is in ieder geval een heldere onderbouwing van jouw mening. Deel wel je kritiek op het personage Van Oranje. Reiné lijkt me een fanatiek republikein....

Drs. DAJA schreef:

Duidelijker kon je je motivatie niet schrijven.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Ik ben blij verrast! Zelden zo'n goede film gezien van Nederlandse makelaardij! Misschien wat langdraadig, maar heel mooi gemaakt.

Michiel de Ruyter

Ik denk dat ik met 'epos van eigen bodem' toch wel dicht bij een accurate beschrijving van dit verhaal kom. Met al heel veel goede zin ging ik vol goede moed de bioscoopzaal in. Gezellig met de hele familie, wat ook niet vaak gebeurt. Michiel de Ruyter is daar uitermate geschikt voor; een mooie, goede film voor jong en oud.

Aan het verhaal valt niet heel veel te sjoemelen. Of Reiné volgt goed te bekende historische feiten, of dwaalt af en faalt faliekant. God zij dank weet hij vaderlands grootste held niet tot een miserabele bootsman te denigreren. Er bevinden zich - helaas - een paar kleine historische foutjes, maar a la. In tegenstelling tot een enkele reactie hierboven vind ik niet dat Reiné anachronistisch te werk gaat en een aardig tijdsbeeld neerzet - zij het iets geromantiseerd. Over het algemeen is het allemaal keurig op orde. De dramatiek is misschien iets van een geforceerd niveau, maar zeker niet slecht. De spanning zit er daarnaast goed in. Alleen op het einde kakt de film wat in en verliest het behoorlijk wat tempo. Wat bij betreft had het bij het eresaluut door de Fransen afgelopen mogen zijn.

Frank Lammers weet mij hier bijzonder goed te verrassen. Op tv probeer ik de toch immer irriterende Jumbo reclames te ontlopen, want och wat zijn die tenenkrommend. Hier weet hij echter de show te stelen. Hij presteert op een zeer goed niveau. Zowel als held als huisvader weet hij te boeien en te overtuigen.
Barry Atsma is vooral zichzelf. Hij giet zijn eigen zelf in elke rol. Ik weet nu niet of ik hier zo blij mee ben. Ik heb het wel een beetje gezien bij hem. Qua niveau dus in orde, maar meer van hetzelfde.
Vooral leuk vind ik de kleinere rollen voor Rutger Hauer, Charles Dance en Tygo Gernandt die gedrieën echt goed spelen en op hun eigen manier wat invloed op de film uitoefenen.
Sanne Langelaar, voor mij een onbekende naam, doet het voor een rol van dit kaliber ook zeker niet slecht. Goed gedaan.

Visueel is het een beetje slordig zo nu en dan. Er zijn enkele scènes waar de overmatige CGI echt niet te harden is. Een paar keer die uitzoom van de slachtvelden is echt heel slecht geanimeerd. Voor de rest is het dik in orde. De sfeer zit er goed in en de authenticiteit van de tijd zelf komt goed op je over. Ik denk dat ik dit wel met het kaliber Pirates of the Caribbean mag vergelijken. Je kan zeker concluderen dat ik erg aangenaam verrast was.

Michiel de Ruyter is een film die mijn verwachtingen wel wat heeft overtroffen. Qua epiek en (gewaagde) grootsheid ben ik zeer onder de indruk. Een enkel foutje weggelaten en ik was op een 9 uitgekomen, maar voor nu een zeer verdiende 8.

avatar van puti

puti

Ik vond het een lange zit. Verhaal verder prima, maar heb me gestoord aan het feit dat het soms onverstaanbaar is. Verder ook vreemd dat de kinderen jong bleven gedurende een groot aantal jaren en bij de Ruyter en zijn vrouw geen grijze haar te bekennen was. Vond het acteerwerk van Atsma matig. Ook bij alle gevechten zag je continue dezelfde houtsnippers voorbijvlliegen. Al met al voldeed de film niet aan mijn hooggespannen verwachtingen

avatar van murtcelP

murtcelP

Mooie film over een hele belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis!

Ik ging naar de bioscoop met het idee dat het niet veel soeps zou zijn, maar dat viel me 100% mee.

Mooie beelden, de zeegevechten zien er goed uit en zijn echt spannend! De muziek is behoorlijk theatraal maar past goed bij de film. Soms leuke vondsten, bijvoorbeeld dat je ziet dat er een (bekend) schilderij gemaakt wordt in de scene.

Veel namen die je vooral kent van saaie geschiedenislessen, zoals Johan de Witt en Willem III, maar door deze film gaat het echt leven. Misschien historisch niet alles helemaal correct, maar dat zou ook juist voor voeding tot een leuke geschiedenisles kunnen dienen!

***1/2

avatar van The Thing

The Thing

Rednas 2 schreef:

erg goed idee idd om het leven van michiel de ruyter te verfilmen ipv deze warrige film. De personages worden geen moment echt interessant en de zeeslagen lijken allemaal vrij sterk op elkaar. 'Overstag', 'laad de kanonnen', splinters en wat random geschreeuw. Het grootser in beeld brengen van de strategische plannen erachter had wat meer diepgang kunnen brengen.

avatar van jgbteg

jgbteg

Ja leuke film maar ik kreeg steeds als Michiel de Ruijter in beeld kwam het jumbo gevoel.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

"Alle schepen zijn onzinkbaar, tot ze zinken"

Zeer indrukwekkende film van Nederlandse bodem met Frank Lammers aan het roer. Het Nederlandse publiek heeft lang moeten wachten op een film die zo'n geweldige indruk achterlaat als Michiel de Ruyter. Hij is er dan eindelijk, en stelt absoluut niet teleur. Regisseur Roel Reiné weet grootse zeeslagen na te maken en verliest daarbij niet het oog voor detail. De CGI ziet er zeer gelikt uit en zorgt ervoor dat de gevechten nog beter uit de verf komen. De aankleding van de film is ook geweldig, met veel oog voor detail. Sommige kostuums zijn simpelweg prachtig, een lust voor het oog. Het geeft de film een professionele uiterlijk: je weet dat je kijkt naar een film die gewoon af is. De politieke intriges zijn door de hele film geweven en dit levert vele interessante scènes op. Oorlog, politiek, kameraadschap en liefde zijn uitstekend met elkaar vermengd.

Frank Lammers overtreft alle verwachtingen. Ik moet zeggen, waarschijnlijk net als velen, dat ik pessimistisch was over Lammers (hij is bekend van de Jumbo reclames). Het is eigenlijk heel grappig als je er over nadenkt: een man die in reclames speelt, krijgt de hoofdrol aangeboden in een epos. Lammers weet op zeer overtuigende wijze Michiel de Ruyter neer te zetten. Een simpele Zeeuwse man die een strategisch genie is: van kippenvoeren tot het laten zinken van schepen, hij doet het allemaal. Charles Dance speelt wederom uitmuntend als koning Charles II. Hij speelt een meedogenloze man die er alles aan probeert te doen om de Republiek ten val te brengen. Barry Atsma is gewoonweg uitstekend als Johan de Witt. Hij weet de rol zo overtuigend neer te zetten dat het net lijkt alsof je naar Johan de Witt zelf kijkt. Egbert Jan Weeber doet het ook zeker niet slecht als Willem III. Verder prima werk van Sanne Langelaar, Lieke van Lexmond, Derek de Lint en Tygo Gernandt.

Michiel de Ruyter is een film die het hart sneller laat kloppen. Ik voelde toch echt vaderlandse trots tijdens het kijken van de film. Geweldig om de Nederlandse vloot succes na succes te zien boeken tegen de Engelse vloot. De film is groots, heel groots. De zeeslagen zijn briljant en de vele dialogen zijn goed in elkaar gezet. Regisseur Roel Reiné heeft een goede gok genomen door Frank Lammers te laten spelen en heeft top cast bij elkaar weten te krijgen. Ik heb eigenlijk niets meer dan lof voor deze film, heerlijk om weer eens een goede Nederlandse film te zien. Het mag dan niet altijd historisch accuraat zijn (en soms wisselen gebeurtenissen elkaar wel heel snel af), maar ja, een kniesoor die daar op let toch?

Stephan

Jammer dat er zoveel te doen is over een schnabbel van een acteur en niet over de vele films waarin hij meestal uitstekend acteert. De Marathon, Nachtrit, Schnitzelparadijs, De Dominee, Wilde Mossels...

Triest als je erover nadenkt.

avatar van Quido

Quido

Scenariotechnisch ietwat teleurstellend, maar in alles een gelikte en goed gemaakte blockbuster. Had echter meeslepender en diepgravender kunnen zijn (ook qua inzet van stijlmiddelen als muziek, geluid, montage). Laatste uur was stukken beter, meer nadruk op ontwikkelingen in verhaal en personages in plaats van de ene na de andere zeeslag (die er wel prima uitzagen). Prachtige sets, locaties en aankleding. Jammer dat de focus-puller er af en toe naast zat.

avatar van 606

Zoals ik hier lees denken mensen werkelijk dat Lammers rechtstreeks uit een reclame is geplukt, mensen zoek het internet is na, Lammers is bekend van een aantal sterke rollen zoals De Marathon, Nachtrit, en De Dominee, De Bende van Oss, Rundskop.

avatar van Storm1988

Storm1988

Stephan schreef:

Triest als je erover nadenkt.

Helemaal mee eens!

606 schreef:

Ik weet niet of je op mij doelt, maar ik gebruikte het vooral als lichte ironische spot om het verhaal wat smeuïg te maken. Persoonlijk kende ik hem uiteraard wel van zijn andere films. Ik herken het trouwens wel uit mijn directie omgeving dat mensen Lammers alleen van de Jumbo-reclame kennen en niet om zijn filmrollen. Zegt dat wat over mijn omgeving of zal het gemiddeld in Nederland zijn?

avatar van mister blonde

mister blonde

Wanneer is iets nog een schnabbel? Ik denk dat Lammers al jaren meer verdient met reclames etc. dan met zijn rollen in films.

mister blonde schreef:

Ik denk dat je de prestige die je ergens mee krijgt en de moeite die je er voor moet doen vooral moet meenemen. Reclames zijn snel en relatief makkelijk gedaan (en leveren wat op) - een schnabbel - terwijl je voor film meer moeite moet doen, maar het je ook meer prestige oplevert. Daarnaast blijft acteren in de film toch wel zijn hoofdberoep en zijn de reclames een nevenklus.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dat snap ik allemaal wel. Zijn beroep is acteur. In reclames spelen zal hij ook gewoon zien als werk. Dat het minder prestieus is maakt daarbij niet uit. Wat mij betreft is er ook niets mis mee, maar hij kiest er zelf voor. En dus is het logisch dat veel mensen hem ervan kennen en daarnaar verwijzen. De letterlijke betekenis van schabbelen is bijverdienste. Daar is geen sprake meer van en dat is mijn punt. Het spelen in films is bovendien veel minder regelmatig. Hij heeft ook hele perioden dat hij daar niet mee bezig is.

avatar van Dk2008

Dk2008

VincentL schreef:

Zegt dat wat over mijn omgeving of zal het gemiddeld in Nederland zijn?

Dat zowel in je omgeving als ook in gemiddeld Nederland vaker naar tv wordt gekeken dan alleen naar films. Dat zegt het.

Drs. DAJA schreef:

Het is een film ter amusement. Wat jij wil zien is een documentaire.

avatar van Dk2008

Dk2008

Het is anders ook een historische biografie. Dan mag je ook verwachten dat een aantal zaken correct zijn en historisch juist.

avatar van pierre18

pierre18

Geweldige film. Past voor mij echt in het rijtje Soldaat van Oranje, Spetters en Zwartboek.

Zeeslagen uitstekend in beeld gebracht (uitstekende trucages) maar de locaties aan wal vond ik onovertroffen. Wat een uitstekende sfeer werd er hier neergezet, met (eerlijk is eerlijk) eindelijk weer eens uitstekend spel van de acteurs, waarbij Sanne Langelaar mijn hart heeft gestolen.

Bassie2015

Ik vind de film echt waanzinnig. Je kan de film vergelijken met Braveheart of The Gladiator. In deze films wordt de tijd van nu ook neergezet in de tijd waarin de film zich afspeelt. En dat gebeurd natuurlijk om de kijker/bezoeker te amuseren, om de aandacht vast te houden. Je moet achterover gaan zitten en de beelden je laten overdonderen. Ik heb echt genoten van de film. Het is voor mij de beste Nederlandse film ooit!

Dk2008 schreef:

Een historische biografie? Ik dacht dat het gewoon een bioscoopfilm was!

Stephan

Het is logisch dat men de tijd comprimeert in deze film. Tenzij je er een serie van wil maken en je de tussenliggende periodes kunt invullen met minder belangrijke zaken. De sleutelmomenten zijn bijzonder goed weergegeven. Details die historisch niet helemaal kloppen... who cares. Zo hadden de mariniers nog geen "uniform" maar dat ze daar voor gekozen hebben is logisch als je in gevechtssituaties de goeden van de slechten wil onderscheiden. Zo schijnen er ook zwaarden gebruikt te zijn die eigenlijk "te oud" waren. Leuk voor de kenner (of de zgn. sock watchers) om die op te sporen.

Neemt niet weg dat de film een zalig tempo heeft, op de juiste momenten de emoties goed laat zien, iets waar ik bij Reiné voorheen nog wel eens moeite mee had.

Maar het is ook overduidelijk dat sommigen niet los kunnen laten dat zijn eerdere werk wellicht wat té ambitieus was, te jongensachtig en dan verdorie ook nog met een Gouden Kalf weglopen. Ik heb de nodige "collega's" daar schande over horen spreken. Reiné heeft bij sommigen dus een achterstand weg te werken en een vooroordeel. Want natuurlijk zijn het geen VPRO-films die hij in Amerika gemaakt heeft, maar de lessen die hij daar geleerd heeft om een film technisch pico bello in elkaar te draaien is duidelijk. Hem wachtte gewoon een goed script en een fijn budget. Dat kreeg hij hier en hij heeft in mijn ogen al zijn criticasters een zalig poepie laten ruiken.

Bassie2015 schreef:

Het is een film ter amusement. Wat jij wil zien is een documentaire.

Voor een drs. ben je wel lang van stof!