• 9.378.590 stemmen

Releasedatum: 29 januari 2015

• Videoland Bekijk via Videoland
  • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Michiel de Ruyter

"Wars are fought by many. History is made by few..."

Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Michiel de Ruyter

Lord Chancellor

Jozef van Ghent

avatar van rose

rose

Feit blijft dat over de meest vreselijke zaken in deze verrotte wereld ( slavernij, oorlog etc) de mooiste films oplevert vaak. Heb deze nog niet gezien. Maar de discussie hier over het wel of niet goedpraten over een demonstratie tegen M d R vind ik enorm overdreven. En zoals Stephan zegt ; ga hulp zoeken. Maak de wereld nu mooier. Wat geweest is is geweest.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Om eerlijk te zijn heb ik vaak moeite met de tijd waarin dergelijke verhalen verteld worden; formele outfits, chique omgangsnormen en politieke beslissingen domineren de uitstraling van het algehele concept. Het feit dat Nederland hier achter de productie zit bezorgt mij niet veel meer positiviteit. De inslagen van bommen op de schepen zagen er vrijwel iedere keer hetzelfde uit (je zag wat houtskool rondvliegen en iemand opzij duiken) en er zijn tal van bekende gezichten ingeschakeld. Echt teveel bekende gezichten. Dit is iets wat ik liever nooit zie; het komt vaak op me over als een wanhoopsdaad om het geheel nog enigszins met power naar voren te brengen omdat er verder eigenlijk niet zoveel op touw is gebracht. Nu zijn de familierelaties en bepaalde scènes zeker wel met overtuiging naar voren gehaald maar ik had nimmer het idee echt naar iets authentieks te zitten kijken en ik vraag me af of die 2,5 uur echt noodzakelijk zijn.

avatar van schram101

schram101

Roel Reiné. De man die Hollywood niet meer in komt vanwege gedrochten als Death Race 2 en The Marine 2 gaat met Michiel de Ruyter een wel heel andere richting op. Een bombastisch verhaal als dit verdient eigenlijk veel meer dan een lullige verfilming van onze eigen kneuterige bodem. Reiné toonde echter ambitie en probeerde het toch. Niet geheel onverwacht bleek hij iets teveel hooi op zijn vork te hebben genomen.

Visueel levert hij een prima film af. Nog nooit heeft een Nederlandse productie dit niveau aan getikt lijkt me. Waarschijnlijk ook niet qua sets, locaties en epicness. Al slaat de film door in dit laatste. Vaak verwijten wij nuchtere Hollanders de Amerikanen hun enge patrioittisme, maar zo dik opgelegd als dit hebben ze het zelfs in de VS nog nooit gemaakt. Slowmotionscene's in de regen, verbeten gelaatsuitdrukkingen en dik aangezette strijkorkesten in de soundtrack en natuurlijk een wapperend Nederlandse driekleur. Echter zo epsich als het over wíl komen, komt het bij lange na niet. Des te misplaatster komt het over.

De cast werkt zoals zo vaak in een Nederlandstalige film niet mee. Lammers heeft charisma, maar de laconieke De Ruyter die hij neerzette was niet echt geloofwaardig. Uiteraard komt de Samuel L Jackson van de lage landen, Atsma ook weer voorbij, maar hij weet weer niet te imponeren. Veel bekende koppen in de bijrollen, waarvan de beste acteur de kleinste rol heeft (Hauer).

Zo is er veel niet goed aan de film, echter is hij ondanks de lange speelduur nergens echt saai en dat is zeker een prestatie. Al met al is dit voldoende, maar verre van indrukwekkend.

avatar van stormjager

stormjager

Wauw, wat een positieve verrassing. Ik ging naar de film met de verwachting van een zozo film met de gebruikelijke soap sterretjes maar dit is geheel onterecht. Een zeer degelijke film over een van Neerlands grootste helden uit de geschiedenis, iemand die gewoon zijn werk deed om het land te beschermen. (Je leven geven om anderen te beschermen snapt Kos natuurlijk niet..) Het was in die tijd eten of gegeten worden. Goed dat in deze tijden van linkse landsverkwanselaars iemand een film durft te maken over ons rijke verleden. Met een niet al te groot budget deze film kunnen maken met prima effecten en degelijke acteerprestaties, respect!

Ik geef 4 sterren.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Goed geschreven schram, had mijn verhaal kunnen zijn.

schram101 schreef:

The Man with the Iron Fists 2 (2015)

avatar van ard

ard

Gisteren gezien, echt een hele goede fil. Sfeer is perfect neergezet en fantastisch camerawerk.

Een absolute aanrader!

avatar van bulldogdriver

bulldogdriver

Gewoon een mooi en indrukwekkend epos. De locaties, kleding en sfeer is goed in beeld gebracht.

Frank Lammers vond ik niet echt geweldig spelen, maar hij leek geweldig op de Michiel van schilderijen en zo. Barry Atsma was geweldig als Johan de Wit.

De animaties her en der zijn behoorlijk goed.

Erg genoten van deze film. Al moet ik bekennen dat sommige historische achtergronden wat beter toegelicht zouden kunnen worden tijdens de film om het toegankelijker en begrijpelijker te maken

avatar van schram101

schram101

Ajax&Filmfreak schreef:

Goed geschreven schram, had mijn verhaal kunnen zijn.

Thanks.

Dit bedoel ik dus. Haha, ik durfde de eerste nog niet eens te zien, laat staan een cheap sequel

Edit: trailer eens bekeken maar dit moet ik enigszins nuanceren. Lijkt minder slecht dan zijn voorganger.

avatar van Walter White

Walter White

Dit was me eerste Nederlandse film die ik in bioscoop gezien heb.

Het was een leuke film om naar te kijken.

avatar van Sisko

Sisko

Een aangename verassing. Knap om met z'n beperkt budget een dergelijke film te maken. Acteurs en aankleding zijn top. De zeeslagen geven een goede indruk hoe het ooit geweest moet zijn. De politieke controverse tussen orangisten en staatsen is goed weergegeven. Ik heb mij prima vermaakt.

avatar van Djek69

Djek69

Michiel de Ruyter kijkt weg als de aflevering 'Bassie en Adriaan en de stoute Engelsen' die meteen wordt gevolgd door de episode 'Bassie en Adriaan en de Franse boeven'. Heel gek bij deze potentiële B&A afleveringen is dat ondanks de periode die ze bestrijken (zo'n 20 jaar) bij geen enkel personage ook maar het kleinste spoortje van verouderingsproces te zien is. Iedereen ziet er na 20 jaar nog steeds exact hetzelfde uit. Dat was bij de echte Bassie en Adriaan toch beter verzorgd, want die 2 zien er inmiddels uit als zombies.

Nu zijn er wel wat meer verschillen met een gemiddelde Bassie en Adriaan aflevering, want er is 10 miljoen gestoken in deze film zodat de gevechten met de stoute boeven er massaler en spectaculairder uitzien dan wat Bassie deed op TV.

Ook worden er in deze film organen en pennissen bij vermeende verraders afgesneden en ook dat heb ik Bassie of Adriaan nooit zien doen.

Resumerend: als onbedoelde campfilm is Michiel de Ruyter nog best vermakelijk. De potsierlijke hollywood elementen gecombineerd met het erbarmelijk amateuristische acteerwerk (vooral van Egbert-Jan Weber als Prins Willem 3) is hilarisch te noemen. Voor de echte liefhebbers van Bassie en Adriaan is er ook nog een gekuiste versie in de bioscoop overigens, en die kan ik elke kleuter geïnteresseerd in de patriottische Vaderlandse geschiedschrijving van harte aanraden.

Mensen die een tientje willen betalen in de verwachting serieus kwaliteitsdrama te zien kunnen beter 10 blokken omlopen.

avatar van John Church

John Church

Deze film verhoogt het niveau van de Nederlandse cinema. De productiewaarden zijn grootser en de film is ook goed aangepakt. Het kijkt een beetje als een Micheal Bay-film, maar dan zonder het racisme (althans de controverse rond de film weggedacht, in de film zelf is geen racisme te bekennen).

Maar vergeleken met internationale kaskrakers, is het toch ''maar'' 3*. Maar voor de NL cinema is het een stap vooruit.

avatar van geminy

geminy

Gave film, erg genoten. Zeker in de bioscoop op groot scherm gaan bekijken.

avatar van Rarara

Rarara

geen geweldige film maar een bewonderenswaardige poging. Ik hoop dat historische drama in NL hier mee een nieuwe impuls krijgt.. jaloers kan ik kijken naar de Angelsaksische landen die zooo veel verder zijn ...

avatar van Stephan

Stephan

Op alle punten een zeer geslaagde film. Het drama nergens ongeloofwaardig, het spektakel overtuigend, het tijdsbeeld vol details en het acteren over de HELE linie goed tot geweldig. Atsma en Lammers spannen de kroon maar ook zeker de grotere bijrollen.

Chappeau!

avatar van Black Math

Black Math

Ondanks dat ik het geen sterke film vond, ben ik blij dat ik hem heb gezien. Als kind wilde ik graag bij de marine, en las graag over zeehelden als Maarten Tromp en De Ruyter. Omdat ik Zeeuws bloed in de aderen heb, veel in Vlissingen kwam waar De Ruyter geboren is en waar zijn standbeeld staat, heb ik altijd veel affiniteit met De Ruyter gehad.

Als kind heb ik ook altijd veel gelezen over geschiedenis, en met name die van Nederland. Sommige details in de film kloppen niet, sommige zijn letterlijk juist. Dat Johan de Witt bijvoorbeeld eerst met een geweerkolf tegen het hoofd werd geslagen, voordat hij vermoord werd. Sommige zaken kloppen niet, zoals dat De Ruyter hier getuige van was. Raar is ook dat De Ruyter in Amsterdam woonde, maar dat er gefilmd is in Zierikzee. De tocht naar Chatham wordt ook geheel aan De Ruyter toegeschreven, terwijl hij juist hier weinig aan bijgedragen heeft. Willem III wordt hier verwijfd en niet al te krachtig neergezet, wat totaal niet klopt met het beeld dat ik van hem kreeg na het lezen van een essay van Hella S. Haasse, waar hij de grootste en meest voortreffelijke Oranje wordt genoemd (zelfs nog meer dan Willem de Zwijger). Cornelis Tromp wordt weer te positief neergezet, want in werkelijkheid was hij betrokken bij de moord op de gebroeders De Witt, waar in de film hij het een walgelijke gebeurtenis vond, en het beeld van de film dat hij zich uiteindelijk verbroederde met De Ruyter klopt ook niet. Vrede sluiten is iets anders dan verbroederen.

Ook aan het begin wordt het wel erg dik aangezet dat de strijd van Nederland tegen Engeland om idealen als vrijheid gaat, waarbij het woord "vrijheid" een erg politiek correcte lading krijgt. Ik weet niet of men echt zo over vrijheid dacht, en het draaide geloof ik eerder om macht en rijkdom dan om die vrijheid. Niettemin wordt er duidelijk getracht een overzicht van de toenmalige tijd te schetsen, wat er globaal gebeurde en wat de verhoudingen zijn. In dat opzicht is het interessant om te zien voor mensen die geïnteresseerd zijn in een erg bijzonder tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis.

Over hoe de personages neergezet zijn kan hetzelfde gezegd worden. Waarheidsgetrouw is het niet, want het doet wel erg denken aan karakters die van onze eeuw in de 17e eeuw zijn neergezet, maar het werkt wellicht wel beter voor het grote publiek. Evenwel blijft het jammer hoe informeel de mensen tegen elkaar praten. De Ruyter zelf komt ook een beetje als een proleet over, hoewel Zeeland ook in die tijd als provinciaal gold. Verder bezigt hij in de film minstens twee keer het woord "godverdomme", wat vreemd is, want hij was in werkelijkheid een zeer gelovig iemand. En als hij zoiets had gezegd, was het eerder het Zeeuwse "hosternokke" geweest. Aardig om Hauer als Maarten Tromp te zien, daar had ook wel een speelfilm over gemaakt kunnen worden, want in mijn ogen heeft hij minstens zoveel voor Nederland betekend als De Ruyter. Verder sterke rollen voor Langelaar als de vrouw van De Ruyter, en voor Atsma en Fernhout als de gebroeders de Witt. Bij Van Lexmond als de vrouw van Johan de Witt komt het soapie gevoel wel weer erg naar voren.

Visueel aardig, zeker gezien het budget. Af en toe een mooie lichtval, maar heel bijzonder is het niet. De vloten bij de diverse zeeslagen zien er niet slecht uit, de zeeslagen waren wel veel van hetzelfde. Een hoop geschiet, waarna hout en matrozen door de lucht vliegen. De ene zeeslag was inwisselbaar met de andere, dat was wel een beetje jammer. Leuk visueel grapje is dat het dienstmeisje van De Ruyter er eventjes uitziet als het Melkmeisje van Vermeer. De soundtrack is echt erg jammer. Bijzonder vreselijke epische muziek bij de zeeslagen of bij redevoeringen, en verschrikkelijk jammerend tijdens de dramatische momenten met een mevrouw die zonder woorden zingt.

Een aardige poging tot het vertellen van de Nederlandse geschiedenis, in ieder geval veel beter dan Nova Zembla, maar echt goed is het niet. Wel is het vermakelijk, en ook best indrukwekkend als je het erg lage budget in het achterhoofd houdt. De muziek vormt helaas het grootste pijnpunt, wat de film veel kost. 2*.

avatar van Stephan

Stephan

Waarom wordt bij ELKE andere heldenfilm geaccepteerd dat er heroïsche muziek klinkt behalve als het een Nederlandse productie betreft? Wel een heel erg "doe maar normaal dan doe je gek genoeg" gehalte.. Maar dat past dan ook weer bij het correcte plaatje van de Nederlanders.

avatar van Black Math

Black Math

Als je m'n berichten een beetje volgt, dan weet je dat ik bombastische muziek over het algemeen slecht waardeer. Uitzondering is Melancholia, maar ja dat is Wagner (en is wel zwaar orkestraal naar eigenlijk niet bombastisch).

avatar van willem_45

willem_45

Geweldige film, ik heb er echt van genoten. Eindelijk weer eens een topper van nederlandse bodem.

Frank lammers speelt een geweldige Michel de Ruyter. Ook Barry Atsma als Johan de wit was erg goed. Van mij 4.5 ster. Aanrader!

avatar van Unique

Unique

Stephan schreef:

hear hear!

ik word daar knettergek van. Al die vergelijkingen met Nova Zembla, zeuren over altijd dezelfde acteurs in de hoofdrol... etc. Maar zodra Samuel L Jackson weer eens ergens in speelt staat iedereen te juichen, ook als er bombastische muziek achter zit.

avatar van Boneka

Boneka

Gek dat het punt ineens zakt bij IMDb naar 7.8....

avatar van Storm1988

Storm1988

Met lichte tegenzin ging ik naar de film. De trailer kon me niet overtuigen en dan ook nog een zit van 150 minuten. Maar wat ben ik blij dat ik toch ben gegaan.

Dit is precies waarom ik naar de bioscoop ga. Schitterende beelden met prachtige muziek en een goed verhaal. Dat het verhaal historisch gezien niet helemaal juist is vind ik minder erg. Er zijn maar weinig waar gebeurde verhalen die zonder aanpassing verfilmd kunnen worden. Ook de kritiek op het feit dat de personages niet verouderen snap ik wel. Maar er wordt 30 jaar samengevat in 150 minuten dus ik snap de keuze om het in de film te laten lijken alsof het allemaal in een jaar is gebeurd.

Op de acteurs heb ik weinig aan te merken. Alleen Egbert Jan Weeber als Willem III vind ik minder geslaagd. En van Lieke van Lexmond ben ik ook geen fan. Voor de rest prima acteerwerk.

De locaties zijn prachtig en zorgen voor een heerlijke sfeer.

Is de film chauvinistisch? Heel erg. Bombastisch? Ook. Is het storend? Naar mijn mening helemaal niet. Ik vind het juist een mooi idee dat Nederland als klein landje in die tijd oppermachtig was op meerdere vlakken. Daar mogen we best eens trots op zijn in plaats van altijd maar dat "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg".

En die 150 minuten waren echt zo voorbij. Ik heb me geen moment verveeld en alleen maar zitten genieten.

4.5* is dan ook dik verdiend!

avatar van Quentin

Quentin

Opent heel aardig, maar geen 'Gooische Vrouwen 2'-achtige proporties: 6.225 per scherm, 853.389 euro in totaal.

avatar van Alleygator

Alleygator

Ik weet niet of het aan de projectie lag of aan de montage maar het geluid liep in sommige scenes niet lipsynchroon. Jammer ! De 'plaatjes' waren echter om in te lijsten; kortom een fantastische fotografie en montage. Het acteerwerk was verder puik maar weinig diepgaand. Toch vond ik deze film 3,5 sterren waard.

avatar van Basto

Basto

• 11962 berichten

Indrukwekkend epos! Spannend verhaal, mooie actie (misschien wel een zeeslagje teveel) over een geschiedenis om trots op te zijn. Zeer geslaagde Nederlandse film. 2,5 uur vlogen voorbij!

Aanrader!

avatar van freek_93

freek_93

Uitstekende film! Zeer van genoten. Een enorme flashback naar mijn geschiedenis lessen

GOUDEN FILM VOOR MICHIEL DE RUYTER

Sinds de release afgelopen donderdag hebben meer dan 100.000 bezoekers Michiel de Ruyter in de bioscoop gezien.

avatar van Cygor

Cygor

Zeer mooie film!!

Alleen jammer dat sommige dingen niet geheel zo zijn geweest als in de realiteit.

Werd tijd dat nl weer eens een goede film aflevert.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Black Math schreef:

En als hij zoiets had gezegd, was het eerder het Zeeuwse "hosternokke" geweest.

True that! Even voor de duidelijkheid: hosternokke is een Zeeuwse verbastering van het scheldwoord. Volgens mij ook verzonnen vanuit religieus oogpunt (je vervloekt met dit woord God niet).

Afijn, ik heb de film nog niet gezien, maar mijn halve familie was vorige week naar de Zeeuwse première gegaan.

Als Zeeuw zijnde voel ik me toch een beetje verplicht om deze te gaan zien.