• 9.379.468 stemmen

Releasedatum: 29 januari 2015

• Videoland Bekijk via Videoland
  • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Michiel de Ruyter

"Wars are fought by many. History is made by few..."

Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Michiel de Ruyter

Lord Chancellor

Jozef van Ghent

avatar van Stephan

Stephan

Ah... Nu is De Ruyter gelijk een ISIS strijder. Gaat het verder wel goed met je Kos?

Verder alles goed Kos

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Iemand nog iets te melden over de film zelf eigenlijk? Of gaan we tegenwoordig bij elk historisch drama doorzeuren over nieuwsfeitjes over demonstraties waar we een mening over hebben? Dat kan hoor, maar het lijkt mij de gezelligheid dan wel inhoudelijke kwaliteit van dit filmforum niet veel beter maken. Op nu.nl schijnen ze nog wel ruimte over hebben voor gefrustreerde mannetjes die zich graag druk maken over de staat van de wereld.

avatar van wibro

wibro

Ik vond deze van "De Jager" trouwens wel grappig.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

avatar van Unique

Unique

stinissen schreef:

Dat zou ik erg graag van u willen weten

Ik vond de film episch en ongekend prachtig gemaakt voor het budget wat er beschikbaar was. Meerdere malen kippenvel.

Soms is het net allemaal té, maar daar kijk ik graag doorheen, want wow, what a ride!

Ook zeer puik acteerwerk, vooral van Barry Atsma, Roeland Fernhout en Sanne Langelaar. Ik vond Frank Lammers ook geloofwaardig.

Unique schreef:

Bedankt voor je bericht en moet ik hem in de bioscoop zien of thuis.

Donkerwoud schreef:

Dit lijkt me een goed idee

avatar van Unique

Unique

Tja, vooral bij deze film zou ik voor de bioscoop gaan. Gemiste kans anders

Of je moet een te gekke home cinema set hebben

avatar van zoutzak

zoutzak

Aardige productie die gebukt gaat onder matig acteerwerk. De ambitie van de film is groots en meeslepend, de uitwerking helaas niet en bij vlagen zelfs matig. De filmlocaties zijn schaars en met een dergelijke speelduur herhaaldelijk het als het binnenhof dienst doende Abdijplein in Middelburg in beeld brengen geeft een jammerlijke bijsmaak. De zeegevechten maken wat goed alleen gaat het rondblazen van zaagsel op den duur wel vervelen. De tactiek en strategie van de zeeslagen komten niet goed uit de verf helaas. Geen onaardige productie maar door matige vertolkingen niet het meesterwerk dat dit glorieuze stukje geschiedenis had verdiend: ***

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Tijd voor een waardige film van Neerlandsche bodem zou ik zeggen. En daar voldoet deze prima aan, de kritieke punten die zoutzak hebben ben ik het mee eens maar dat mag niet teveel afdoen aan de totale film.

De gevechten zijn mooi in beeld gebracht en de spelers doen het goed, de toevoeging van Lieke snap ik niet geheel maar dat doet de film niet minder worden. Historische feiten worden natuurlijk verdraaid of soms geheel weggelaten (of toegevoegd) maar over het algemeen is het een mooie film over voornamelijk het einde van Ruyter's lange carrière. Want deze carrière is het meer dan waard om maar eens boek over te lezen!

avatar van Arjandouma

Arjandouma

Bombastich, luiddruchtig en lang, maar wat heb ik genoten. Ja, de zeegevechten worden repetitief, ja, er wordt veel computeranimatie gebruikt en ja, de opzwepende muziek lijkt gedurende twee-en-een half uur alleen maar toe te nemen. Stoort dit? Totaal niet naar mijn mening.

Michiel De Ruyter behandelt eindelijk eens een interessant en belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis. Het combineert enkele van de belangrijkste wapenfeiten van de Ruyter met de politieke ontwikkelingen van de Republiek in deze roerige periode in onze geschiedenis. Uit het zeer beperkte budget wordt het uiterste geperst: ondanks het vele gebruik van computeranimatie wordt de sfeer van de tijdgeest overtuigend tot leven gewekt, zowel tijdens de zeegevechten als tijdens de politieke conversaties.

De cast zet naar Nederlandse maatstaven over het algemeen sterke prestaties neer. Ook de bijrol van Charles Dance als koning Charles II is een geslaagde toevoeging, met name de scenes met hem en de prins. Enkel de familiescenes van de Ruyter leken af en toe enigszins kunstmatig.

Ik ben blij verrast dat in Nederland zo langzamerhand de geesten gerijpt worden voor het maken van dit soort films.

avatar van yellowman

yellowman

De film heb ik (nog) niet gezien dus kan ik er nog geen mening over hebben.

Wat me in ieder geval wel stoort is die eeuwige discussie of een film al dan niet historisch verantwoord zou moeten zijn.

Mensen: het is FILM en geen pedagogisch verantwoord bedoelde documentaire of film.

Het zal mij een worst wezen of Michiel de Ruyter bij wijze van spreken plotseling met een fiets over het dek zou scheuren tijdens een zeeslag of dat hij op een goed moment als een travestiet zou rond rondhuppelen.

Als het maar artistiek verantwoord is zal ik maar met een groot woord zeggen.

Voor het maken van deze film is als uitgangspunt een stukje Nederlandse geschiedenis gekozen omdat het waarschijnlijk wel eens een mooie film zou kunnen opleveren. De beoordeling van het eindresultaat mag, volgens mij, nooit afhangen of het al dan niet historisch verantwoord is.

Willen wij onze kinderen iets van de vaderlandse geschiedenis leren dan is er beslist ander lesmateriaal voorhanden dat wel historisch verantwoord is. Hoewel ik daar ook nog wel eens aan durf te twijfelen maar dat is een ander verhaal.

Maar film is film; niet meer en niet minder.

avatar van aspro

aspro

Donkerwoud schreef:

Ja, Nova zembla was ook zo'n film waar bijna heel nedederland over heen viel.

Maar het zijn films en geen docu's.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Eerste gedeelte van de film viel me een beetje tegen, het tweede deel was goed. Mooie kostuums, goede muziek maar vooral herkenning van de vaderlandse geschiedenis en een aantal verrassende dingen die ik niet wist uit deze geschiedenis. Frank Lammers speelt een rol die op zijn lijf is geschreven. Daarnaast ook genoten van de beelden van Vlissingen, Zierikzee, Middelburg en Veere.

De gebouwen staan er nog steeds, maar je beseft pas goed, als je ze ziet in de setting van de film hoeveel moois we eigenlijk in Nederland hebben. De wijze van filmen was ook goed gedaan, met name in de ruimen van de schepen. Op een gegeven moment gingen me de kapot geschoten houtstukken en splinters die vertraagd gefilmd werden enigszins tegenstaan. Maar een goede film en zeker het kijken waard. 3.5

Bericht met gescheld verwijderd.

Stephan schreef:

avatar van Boneka

Boneka

Altijd lachen als zo'n film nog niet in de bios is geweest en vol met kritieken zit. Dat valt achteraf reuze mee, maar ik moet hem nog zien. IMDB komt uit op 7.9 en dat lijkt me geen slecht punt.

Dk2008

Haha ja lachen dit. Doet me denken aan toen Deep Throat (1972) op tv kwam. Ik kan er nog steeds om lachen..(maar toen niet).

avatar van equaLz

equaLz

Gister gezien, erg goede film voor Nederlands doen. Acteren is goed, niet perfect. Effecten erg goed gedaan! Het verhaal blijft ook de heletijd meeslepend. Snap al die kritiek erop echt niet... het heeft 400 jaar geleden plaats gevonden. Je kan dit natuurlijk ook niet vergelijken met een Hollywood film, maarja mensen tegenwoordig zijn vaak kortzichtig en trekken snel een mening.

kortom... Een aanrader!! *****

avatar van aspro

aspro

Boneka schreef:

ben het geheel met u ééns!

avatar van equaLz

equaLz

Lezen is moeilijk he.

Kos, je komt een beetje laag over, je weet overduidelijk niet waar je het over hebt... triest. De Ruyter is NOOIT een slavenhandelaar geweest. Leer je geschiedenis over hoeverre het over Meneer de Ruyter bekend is.

avatar van Boneka

Boneka

Zie zojuist dat IMDb het punt heeft aangepast naar 8.1

Michiel de Ruyter (2015) - IMDb

Dk2008

Bombastich, luidruchtig en lang.. ..schrijft Arjandouma. Precies wat in me opkwam en HP de tijd schrijft weinig hollands Recensie: spectaculaire 'Michiel de Ruyter' is maar weinig Hollands | HP/De Tijd - hpdetijd.nl (doet me trouwens Spielbergachtig overkomen). Niks voor mij. (Dus wees blij )

equaLz schreef:

a) heb ik nooit gezegd dat ie dat is en b) heb ik t puur over de discussie gehad, niet de inhoud.

Dk2008 schreef:

Hoezo , verslikte je eigen dan

Dk2008

Wat is een discussie was dat....(ik zou me er nou niet meer mee bemoeien) maar gewoon kijken toch? of niet, ook goed.

Deze film bestrijkt de laatste 20 jaar van De Ruyter, dus even googlen kom je meer te weet over hem dan tijdens de film. Maar als je van spektakel-films zit je wel goed. De slavernij-discussie is ook iets van de laatste jaren.

avatar van thunderball

thunderball

Op IMDb zitten ze nu ook al met een slavernijdiscussie (incl. Zwarte Piet) bij deze film. Zijn natuurlijk ook alleen Nederlanders, waarvan de helft de film niet eens gezien heeft. Zucht!

Dk2008

Gaat toch een succes worden (vermoed ik), net als de Scheepsjongens van de Bontekoe..

Michiel de Ruyter best bezocht in bioscopen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Epos Michiel de Ruyter veruit best bezochte film - AD.nl

(Ondanks kritieken en lage stemmen )

avatar van Stephan

Stephan

Lezen is moeilijk he.

Tja, het leest ook allemaal een beetje chaotisch.

Jij komt voortdurend met vergelijkingen als holocaust, nazi's, jappenkampen, jihadi's als antwoord op het verleden van Michiel de Ruyter. Maar goed... zoals je zelf al zei...

kos schreef:

...Ik heb nul verstand van de man.

Lijkt me het verloren energie op dit punt verder te discussiëren.