• 9.376.759 stemmen

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)

Sciencefiction / Actie | 123 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Frankrijk

Geregisseerd door: Francis Lawrence

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth

Releasedatum: 19 november 2014

Plot The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

"Fire burns brighter in the darkness"

Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door Het Capitool dat uit is op wraak en president Snow maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun 'spotgaai'.

Katniss Everdeen

President Snow

avatar van bass-9

bass-9

Norman Mailer schreef:

Die Jennifer Lawrence lijkt mij de zo ongeveer de Eva Jinek van Hollywood; tenenkrommend theatraal, in meerdere opzichten mateloos overgewaardeerd en nodeloos vaak het middelpunt van aandacht. Ergo, volkomen oninterssant.

Evenals Mockingjay part 1. Maar dát terzijde.

Amen. Zelden een film gezien waar zó weinig uit een cast wordt gehaald. Dat bepaalde namen zich lenen hiervoor.

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

bass-9 schreef:

Philip Seymour Hoffman was, zonder énige twijfel, woest gedrogeerd, Julianne Moore nét een kalkoen aan het vullen, toen zij een krabbel onder deze prul zetten. It happens.

De rest duikt wel vaker in rotzooi op – maar weten zij veel.

avatar van what is truth

what is truth

ik moet het oneens zijn. Deze film is echt heel goed, en op het juiste tempo gebracht. En fantastische soundtrack.

Norman Mailer schreef:

Voor Hoffman kan ik niet spreken, maar Julianne Moore heeft 2 tienerkinderen en heeft daardoor ook de boeken gelezen. Ze gaf aan dat ze erg enthousiast was over de boeken en graag in de films wilde spelen.

Donald Sutherland wilde ook dolgraag in de films spelen. Hij stuurde Gary Ross een brief waarom hij graag Snow wilde spelen in de Hunger Games franchise. Niet geschreven als zichzelf, maar als president Snow.

Smaken verschillen nu eenmaal.

avatar van Poebie

Poebie

Prima film, boeken meerdere malen gelezen en wist al dat dit deel de minste actie zou hebben. Boeken zijn redelijk goed gevolgd en ik verwacht dan ook dat Part II zal doen wat het moet gaan doen......

Let the 76th Hunger Games begin.... and may the odds (n)ever be in your favor

Nog een jaartje wachten en dan zal ik zeker de gehele box op BR aanschaffen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Nicole_1989 schreef:

Smaken verschillen nu eenmaal.

Plus dat het alledrie ijzersterke acteurs zijn die iedere studio destijds wilde hebben voor zijn franchise. Flauwe reacties inderdaad...

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Nicole_1989 schreef:

Niet geschreven als zichzelf, maar als president Snow..

Uit nieuwsgierigheid even opgezocht en 't is gewoon een enthousiaste sollicitatie van Sutherland als Sutherland.

jacobine_rodijk schreef:

Ah, mijn fout dan. Ik dacht me te herinneren dat in de making of op de DVD werd verteld dat hij een brief als president Snow had geschreven. Dan was het waarschijnlijk iets in de richting van een complete karakterschets van president Snow, zoals Sutherland hem zag.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Hij's hier te lezen dus zeg 't maar.

avatar van AC1

AC1

De commentaar is volgens mij vooral gericht naar de derde film, niet de film van Gary Ross.

Nicole_1989

De making of "Letters from the Rose Garden" nog eens bekeken en ik weet al welke uitspraak van Gary Ross me tot die gedachte aanzette:

"I was on the set and Diana who works with me came up and said 'You've got an email from Donald Sutherland'. She had it on her I-pad and showed me. I looked at it and it was this three page letter. He was already Snow."

Die laatste zin is voornamelijk blijven hangen en heb ik destijds geïnterpreteerd als 'Hij deed zich al voor als Snow in die brief', maar nu bij herbekijken zie ik dat de betekenis is: 'Hij had de rol al'.

Mooi hoe selectief het brein soms werkt

avatar van Rodger

Rodger

Prima deel 3... Deze films score voor mij allemaal een goed gemiddelde..

Ook dit deel weer,. Mooi gebracht, en gemaakt..

Het wachten nu op part 2

3.5****

avatar van comthil

comthil

Persoonlijk: zwakker dan deel 1 en 2. Blijft toch leuk om te kijken. 3sterren

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Saai.

Dit eerste deel van de finale is een slap zootje van niks. Twee uur heeft men kennelijk nodig om van Katniss een uithangbord te maken, uiteraard zonder haar eigen demonen te verloochenen. Arme Peeta ook. Wat een drama.

En wat een drama, dat acteerwerk van Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson. Hutcherson heb ik altijd al een zak zout gevonden - beetje Ben Affleck, maar dan 20 jaar jonger en zonder toupet -, maar van Lawrence is dit toch echt zonde, want mij wist ze in den beginne toch enkele keren positief te verrassen. Deze franchise kan voor haar niet vroeg genoeg gedaan zijn, altijd met overacten en gekwelde gelul. Bah.

Verder niks speciaals te ontdekken. De kitsch heeft wel plaats gemaakt voor een iets rauwere aanpak - da's verhaaltechnisch ook gewoon zo bepaald, natuurlijk -, maar ik kijk toch serieus uit naar dat laatste deel - al is het enkel met de hoop dat het eindelijk een spectaculair slot wordt. Ik vrees echter een flauw misbaksel, en dat na een veelbelovende sequel op een doorsnee eerste deel.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Op momenten heel behoorlijk en ook beter dan zijn twee voorgangers. Sowieso is de sfeer al wat beter en donkerder en wordt het gevoel van onderdrukking best goed naar voren gebracht. Daarnaast zijn de media weer belangrijk weer, al wordt het nu vooral via een propagandaoorlog gedaan. Ook het production design is prima met een wereld die lijkt op de onze, maar toch net wat anders is. Daarnaast kent de film enkele heel sterke scènes die ver boven het niveau van de rest uitkomen, vooral door goed gebruik van cross cutting. Natuurlijk die scène tegen het eind met de inval in die basis waar ondertussen een filmpje de wereld in wordt geholpen. Inhoudelijk past het, en het is spannend en goed gefilmd. Maar het mooiste zal zijn aan dat meertje waarin dat lied wordt gezongen en dat overgaat op iedereen.

Wel is het jammer dat de film in tweeën is geknipt. Soms voelt het allemaal wat langdradig aan (om maar op een kleine twee uur aan film te komen) en er wordt echt een duidelijke climax gemist die makkelijk hier achteraan had gekund. Dan had je een film van dik drie uur, oké, maar er zijn er genoeg van die lengte die ook goed zijn. Verder vond ik Lawrence niet altijd even overtuigend naast dat ze meer een bijfiguur wordt dan de echte hoofdpersoon. Daarnaast was ze nogal eens ongeloofwaardig in haar gedragsveranderingen. Ook de teksten die men moet uitspreken zijn niet altijd van het hoogste niveau en vaak nogal lachwekkend. Ten slotte gaat de rebellie soms iets te snel voor mijn gevoel en men laat zich vaak wel erg makkelijk naar de slachtbank leiden voor the greater cause. 3,0*.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Overigens, dat liedje dat Lawrence zingt schijnt gecomponeerd te zijn voor deze film, en toch kwam het me erg bekend voor. Allicht uit Les Miz, waar het inhoudelijk ook wat van weg heeft en dat ik daarom dacht het te kennen, maar geen idee eigenlijk. Hebben meer dat? En net als dat fluittoontje, ook al zo bekend, maar dat lijkt zo uit Red Dead Redemption te komen. Red Dead Redemption - Great Plains Music - YouTube (vanaf 5 seconden)
Is dat toeval, allicht een bekend toontje?

avatar van Noodless

Noodless

Duidelijk minder dan de vorige delen. Deze film beoogt alleen de propagandaoorlog tussen het Capitool en de opstandelingen. Qua verhaal blijft het hier bij en weet nergens echt boeiend te worden. Dat gevoel had ik wel bij de vorige delen waar de overlevingsdrang bij de Hongerspelen voor spanning zorgde en ook een aantal leuke actiescènes in petto had. Daarbij oogde het geheel ook mooier wat betreft locaties, kostuums, decors... . Zelfs Jennifer Lawrence speelde haar rol overtuigender. Misschien dat het tweede deel hiervan beter tot zijn recht gaat komen , al heb ik mijn twijfels. Ze hadden gewoon één film van het laatste deel moeten maken. 6/10

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Mag hopen dat part 2 heel wat beter worst want dit was ronduit saai.

avatar van tom_g16

tom_g16

saaie film, veel minder goed dan de voorgaande films. Het was precies 1 grote inleiding naar het volgend deel waar ik dus wel wat meer van verwacht. 5/10

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mêh, te weinig actie en teveel geneuzel. Dit Hunger Games-deel is duidelijk een opmaat na de vermoedelijke grande finale. Maar ik vrees dat deze hele serie maar zwakjes gaat eindigen. Jennifer Lawrence wordt ook steeds minder boeiend, eerder een groot acterend cliché. Magere voldoende voor de moeite dan maar.

avatar van nadrin

nadrin

De actie komt natuurlijk in het finale deel.

avatar van Brabants

Brabants

Deze sciencefictionfilm die gebaseerd is op de gelijknamige boekentrilogie van Suzanne Collins is een van die vele verhalen over massa-entertainment vanuit een dystopische samenleving. Cinematografisch zit het prima in mekaar en de districten kennen allemaal duidelijk een eigen verhaal. Mockingjay Part 1 kent helaas te weinig actie en spanning om het verhaal omtrent de revolutie te doen slagen. Actie hoeft niet altijd een pre te zijn, maar hier was het duidelijk een gemis. Laten we hopen op een grand finale.

avatar van arno74

arno74

Niet best helaas, voelt aan als geldklopperij. Het eerste deel van de trilogie was behoorlijk interessant en relatief origineel, de districten en de situatie spraken de fantasie aan en het verhaal werd aardig gebracht met ook nog de nodige actie. Deel twee was niet slecht, maar wel overbodig in de zin dat het meer van hetzelfde bleek te zijn. Achteraf was dat misschien al een reden om te denken dat de inspiratie bij de makers na deel 1 al op was geraakt. Deel 3 bevestigt dat, want deel 3... nou ja deel 3 part 1 is eentje om over te slaan.

Nadat de voorgaande twee delen vooral op de personage van Katniss en op de actiescènes draaiden worden in dit deel die twee succesonderdelen aan de kant geschoven. En daarvoor in de plaats krijgen we niets, waardoor deze film het vooral van het plot moet hebben, iets wat meestal niet de sterkste kant is van dit soort films, ook nu niet. Geen actie en geen Katniss dus. In ieder geval niet de Katniss die als hoofdrolspeelster de vorige delen droeg. In deel drie krijgen we te maken met een Katniss die zich als bijrolfiguur gedraagt, zingt en regelmatig een traantje weg moet pinken. Het genre verandert met dit deel van avontuur/actie in drama, maar jammer genoeg een erg zwakke drama waarbij de emotie niet overkomt (de acteurs barsten regelmatig in tranen uit, maar als kijker doet het je helemaal niets).

De boeken heb ik niet gelezen, maar ik heb niet de indruk dat ik met deze film naar een goede boekverfilming heb gekeken, integendeel. De setting is deprimerend, het plot is zwak en mager waardoor het verhaal nergens over lijkt te gaan en ook nergens heen gaat, de personages missen persoonlijkheid, en de dialogen zijn slaapverwekkend monotoon. Eentje om over te slaan, dit belooft niet veel goeds v.w.b. het laatste deel. Hopelijk hebben ze alle goede scènes voor dat deel bewaard, al heb ik zo mijn twijfels. 1*

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Prima film die voor mij voorbij vloog. Ik heb de boeken ook gelezen en ik moet toch zeggen dat er vrij trouw bij de verhaallijnen gebleven word. Lawrence zet een heel gedegen Katniss voor en de rest van de cast zet het allemaal zo boek-getrouw neer, ik hou ervan. Tuurlijk komt de actie in het tweede deel, maar in dit deel zit een onderliggende zinderende spanning en je weet gewoon dat dit een aanloop is naar de grote finale. Nou beste mensen, ik kan niet wachten. Heerlijk vermaak, ook al is het dan niet precies mijn genre, maar ik heb me geen minuut verveelt. Enig minpuntje: de film is heel donker. In sommige stukken kon ik echt niet zien wat er nu precies gebeurde. Het is dat is het wist, maar er had van mij iets meer licht in de film gemogen. 4 *

avatar van tommycool98

tommycool98

nog steeds wel een goede en vermakelijke film, maar wel de minste van de 3.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Gebeurt veel te weinig, hoop ook dat het volgende deel meer brengt.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Na een prima tweede deel is deze 'Mockingjay: part 1' toch een heel stuk minder. Zeker de minste van de drie, en dat terwijl ik ook al niet echt onder de indruk was van de eerste film. Hetgeen wat voor deze film de grote dooddoener is, is het tempo. Er gebeurt gedurende de 2 uur amper iets noemenswaardig. Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik ben er zeker van dat het laatste boek gewoon in 1 film gegoten had moeten worden, want hoewel dit commercieel gezien gunstiger is voor de makers, komt het de kwaliteit niet ten goede. Nu eindig je weer met zo'n stomme cliffhanger die me eigenlijk niet eens erg nieuwsgierig maakt naar part 2.

Uiteraard zijn er ook nog steeds goede punten en scoort ook deze weer een voldoende. Heel wat (potentieel) acteertalent in deze franchise, meer dan in andere soortgelijke series. Potentieel tussen haakjes, omdat niet altijd het onderste uit de kan wordt gehaald en sommigen helemaal niet op hun best zijn. Lawrence, Hutcherson&co doen het niet slecht; absoluut niet, maar in de vorige twee films deden ze het beter. En terwijl het verhaal meer en meer gaat draaien rond Katniss, wordt ze eigenlijk meer aan de kang geschoven en komt ze soms over als een bijrol. De oudere garde weet dan het acteerniveau danig op te krikken, hoewel ook zij (veel) beter kunnen. Maar goed, in tegenstelling tot bij andere soortgelijke series is het hier een pak beter. Het verhaal is zeker ook niet oninteressant, maar het duurt en duurt maar zonder dat er echt iets interessants gebeurt (opnieuw: probleem van de opsplitsing). Muziek en special effects waren in orde; vooral het lied dat ergens midden in de film wordt gezongen is enorm sfeervol, en in combinatie met de beelden het beste moment van deze film en de serie in totaal. Zo'n momenten hadden er vaker in gemogen.

Hopelijk sluit de serie af met een sterk part 2, maar erg lang zal 'the hunger games' niet blijven hangen; althans niet bij mij.

avatar van Tarkus

Tarkus

Van de 3 films die er nu uit zijn is dit toch de mindere.

Visueel is alles oké, en ook het verhaal is redelijk, evenals de vertolkingen.

Maar ik mis de spanning die in de eerste twee films zo nadrukkelijk aanwezig was tijdens de 'games'.

Het is natuurlijk een beetje logisch dat men niet elke film meer kan vullen met de beruchte spelen, het zou ook gaan vervelen, maar toch, iets meer spanning had gemogen.

De film is opgedragen aan Philip Seymour Hoffman, die ondertussen zoals we allemaal wel weten is overleden, en ik vermoed zelfs dat hij hierin al in bepaalde scènes werd vervangen door digitale beelden.

Verder nog een opmerkelijke rol van Natalie Dormer ('The Tudors') en een cameo van Robert Knepper (Prison Break).

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Mockingjay 1 nu ook thuis op blu-ray gezien, blijft de beste van de 3 tot zover, op de voet gevolgd door 2. Lawrence heeft hier precies de juiste took te pakken voor dit deel van het verhaal: donker, somber en een gepaste pace.

Het gezeur over Jennifer Lawrence begrijp ik overigens niet, ze speelt - zoals eigenlijk altijd - gewoon goed. Uitstekende, veelzijdige actrice.

avatar van DVD-T

DVD-T

Helemaal niet zo slecht als verwacht.

Gezien de vele negatieve reviews en berichten rond deze film had ik veel erger verwacht. Daarom de film wat lang uitgesteld. Ondanks alles toch erg genoten van Mockingjay part 1. Eigenlijk net zoveel als van The Hunger Games en Catching Fire.

Een verhaal als dit in twee delen splitsen kan wat voor problemen zorgen. Maar het kan ook goed gaan. Als je kijkt naar Harry Potter and the Deathly Hallows, is het eerste deel toch superieur aan het zwakkere tweede deel. Of, totaal een ander soort vorm van een tweeluik, Kill Bill vol. 1. Een eerste deel is een goede kans om de gehele film karakters en situaties uit te diepen en een opstap te maken naar het tweede deel waarin alles zal samenkomen tot de climax die wordt belooft.

Aangezien ik verder niet bekend was met de boeken, wist ik dat we dit keer geen arena gevechten konden verwachten maar iets compleet anders. Ik moet zeggen dat ik dat helemaal niet heb gemist.

Ik heb erg genoten van het versterke post-apocalyptische aspect van de film. En ook heb ik erg genoten van het spel tussen Katniss en President Snow. Geweldig aspect. De film bevat niet erg veel actie, maar de actie die er inzit is toch meer dan degelijk. Vooral de dam scene is erg sterk. Ook het einde is erg sterk en doet zeker verlangen naar Mockingjay part 2 om te zien hoe alles gaat aflopen.

Acteerwerk is net zo goed als in de voorgaande twee delen en ook de nieuwe cast members doen het fantastisch. Regie is behoorlijk en filmtechnisch is er eigenlijk totaal niets aan op te merken.

Een erg goed eerste deel van een tweedelige film.