The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)
Genre: Sciencefiction / Actie
Bekijk via Videoland
Bekijk via NLZIET
Maandag om 20:30 uur op SBS9
Plot The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
"Fire burns brighter in the darkness"
Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door Het Capitool dat uit is op wraak en president Snow maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun 'spotgaai'.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Mockingjay (BoekMeter)
- The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (MusicMeter)
- The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Beetee
Caesar Flickerman
President Snow
cordiacovens
The Hunger Games: Mockingjay Part 1 kan je eigenlijk pas beoordelen wanneer je Part 2 gezien hebt. De film staat hiervoor te weinig écht op zichzelf. Maar, als we dit slechts als een voorzet zouden mogen zien, dan is het er wel één die een kans oplevert die bijna niet te missen valt. Alles staat klaar voor een grootse finale van een goede serie films. Nu alleen nog wachten.
'The Hunger Games: Mockingjay Part 1' Recensie - Filmtakers
Andreeke
Schitterende film! Komt wel wat traag op gang maar eens begonnen wordt het echt spectaculair. Een waardige opvolger.
JacoBaco
Mockingjay is anders dan we gewend zijn, maar dat heeft iedereen wel zien aankomen natuurlijk. Dus geen scènes in the Capitol en natuurlijk geen Hunger Games. Ik verafschuw dat wereldje met al die achterlijke rijke mensen met hun kotsdrankjes, maar tegelijkertijd vind ik het zeer intrigerend hoe het leven daar is. Hetzelfde geldt overigens -qua interesse- ook voor alle districten waar je in de films ook nauwelijks iets van meekrijgt. Maar wat the Capitol betreft, het wordt een beetje neergezet als een onbereikbare plaats -wat het eigenlijk ook is- en ze lichten slechts een tipje van de sluier op. Dat kan ik ook wel weer waarderen.
Mockingjay gaat dus verder waar Catching Fire ophield. De revolutie is begonnen, dus mijn verwachting was daardoor een film met wellicht iets te veel actie en spektakel. Ook de trailer schepte die verwachting. Maar het is mij erg meegevallen, wat achteraf ook wel weer logisch is aangezien de Mockingjay een film is die in tweeën is geknipt. Dit is dan ook de film met de minste afwisseling. Ze hadden nu toch wel wat meer kunnen tonen van de andere districten. Een aantal districten zijn ook in opstand gekomen namelijk. Ja, een gemiste kans.
Wederom een hele geslaagde film en we krijgen nu een hele andere kant van het geheel te zien. Aan de ene kant jammer dat er geen spelen meer zijn en we niets meer te zien krijgen van het leven in the Capitol, maar het is ook niet anders. De voorgaande films duren dik 2,5 uur en deze 2 uur. Persoonlijk merkte ik wel dat ze een beetje geforceerd te werk zijn gegaan om i.p.v. drie, vier films uit te brengen. En hierdoor pakte de film mij op sommige momenten minder dan de voorgaande delen. Maar daarnaast wist deze film mij op sommige momenten ook zeker wel positief te verrassen!
Wat de personages betreft, ben ik toch wel gaan houden van Effie Trinket. In deel 1 is het een raar, oppervlakkig en naïef personage, maar ergens vroeg ik mij toch af of er achter haar act wellicht toch een warm en sympathiek karakter schuil gaat. En ja, dat is zo. Het blijft wel een merkwaardig persoon, maar met het hart op de goede plaats.
Nicole_1989
18-11-2014 was het dan zo ver...The Hunger Games marathon, Pathé Schouwburgplein, Rotterdam.
Eerst weer heerlijk genieten van de eerste twee delen. De sfeer was nog gemoedelijk, men kende deze films al. Er werd wel eens wat gekletst, er werd veel gesnoept en gekraakt. Allemaal erg hinderlijk, maar ach, zolang ze het maar niet bij Mockingjay Part 1 zouden doen! Maar nee...zodra de eerste scene van Mockingjay Part 1 startte, werd het muisstil in de zaal.
En terecht...wat een briljante openingsscene. Katniss Everdeen die verstopt in een donker hoekje in zichzelf zit te prevelen, compleet ingestort, lijdend aan posttraumatische stressstoornis. De film had meteen iedereen's attentie, leek het. Het kippenvel stond op mijn armen. Een beklemmende opening.
En die beklemmende sfeer blijft veel in de film aanhouden, aangezien een groot deel van de film in het ondergrondse District 13 afspeelt. Een kleurloze, duistere bedoening, die alle kleur en vreugde uit iedereen lijkt te zuigen (met Effie Trinket uiteraard als grootste getuigenis daarvan). Maar ook de gebeurtenissen zijn behoorlijk beklemmend, aangezien alles steeds meer uit de hand loopt. Katniss en Peeta worden als pionnen gebruikt in een politiek machtsspelletjes en tegen elkaar uitgespeeld, waarbij Katniss er alleen maar op vooruit lijkt te gaan (de strijdlust wordt in haar aangewakkerd), terwijl Peeta steeds meer achteruit gaat, gemarteld en gedwongen tot uitspraken door het Capitol. Dit is bijzonder overtuigend geacteerd door de twee jonge sterren van Hollywood.
De revolutie is aangewakkerd in Panem en dit wordt prachtig in beeld gebracht. Ergens had ik verwacht dat daar meer van te zien zou zijn (meerdere Districten), maar de scenes die de opstand laten zien, maken dat meer dan goed. De scene waarin de dam wordt opgeblazen is een puur kippenvel moment. Katniss zingt 'The Hanging Tree' en dit wordt voortgezet door de opstandelingen, een prachtig moment in de film dat laat zien hoe Katniss hét beeld van de revolutie is geworden.
De "If we burn, you burn with us"-scene was dan ook een fantastisch moment in de film, waar menig Hunger Games fan lang op heeft moeten wachten!
Julianne Moore speelt president Alma Coin met veel overtuiging, maar minder strikt en star dan ik me had voorgesteld. Op momenten is zij zelfs best empatisch en vriendelijk, wat lichtelijk verwarrend werkte. Wellicht dat dit als een soort facade bedoeld is.
Donald Sutherland was wederom fantastisch als president Coriolanus Snow. Wel jammer dat er zo weinig van het Capitol te zien was in de film. Hoe de inwoners van het Capitol de op gang komende revolutie ervaren, daar had ik graag meer van willen zien. Zeker op het moment dat het Capitol tijden zonder stroom komt te zitten door de opgeblazen dam, had hier meer aandacht aan kunnen worden besteed.
Sommigen bestempelen de film als langdradig, ik heb dit geen moment zo ervaren. Ik vond het juist ontzettend fijn dat er uitgebreid aandacht aan werd besteed om de complete verhaallijn te ontvouwen, waarbij ook de geschiedenis van Panem en Coriolanus Snow uit de doeken worden gedaan. Wat overigens in een ijzingwekkende scene gebeurt. De combinatie van de reddingsactie voor Peeta, Johanna en Annie en de geheimen over het Capitol die door Finnick worden blootgelegd was ijzersterk.
En dan het einde. Dat einde, waarvan ik al verwacht had dat de film daar zou eindigen. Met de gewelddadige ontmoeting tussen de gekaapte Peeta en Katniss. Deze scene heb ik werkelijk ademloos zitten bekijken. De aanloop naar de scene had een sterke opbouw (vol blijde verwachting en opluchting van Katniss' kant) en de scene was prachtig in beeld gebracht, veel beter dan in het boek wordt beschreven. De gekaapte Peeta zag er daadwerkelijk verschrikkelijk en angstaanjagend uit, en ook Katniss zag er aangstaanjagend uit terwijl zij gewurgd werd...die ogen!.
Sowieso vond ik over het algemeen genomen dat de filmmakers de gruwelijkheden van het verhaal minder schuwden dan als in vooral de eerste film. De verkoolde lijken in District 12, de opgestapelde doden in het ziekenhuis in District 8 en dus ook de wurgscene aan het einde getuigen dat het verhaal van de Hunger Games serie in goede handen is bij Francis Lawrence, die niet bang is om de gruwelijkheden van een oorlog in beeld te brengen.
Ieder boek in de serie wordt steeds duisterder, en ook de films houden deze lijn aan. Dit is veruit het meest volwassen, duistere en beklemmende deel van de serie tot nu toe. En dat kan alleen nog maar volwassener en duisterder worden in deel 2, gezien de gebeurtenissen die we in dat deel kunnen verwachten.
Afsluitend kan ik zeggen (en ik heb dit tot nu toe al bij iedere film gezegd), dat het zo geweldig is om te zien hoe getrouw de films aan de boeken zijn! Zeker nu het laatste boek in twee delen verfilmd wordt, kon dit niet uitblijven. En inderdaad, ze hebben de Hunger Games fans (of nou ja, in ieder geval mij) zeer tevreden gesteld!
Oh, en klein, maar oh zo leuk detail: fijn om eens groot in beeld een échte Mockingjay te hebben gezien
jeroenhenckens
Allereerst een super film! Goede opbouw van spanning, enkel ontbrak voor mij nog wat actie. Part 1 draait dan ook meer om het psychologische aspect van de revolutie. Het is dan ook een prima start van de revolutie, al blijft het daar dan ook bij. De film staat erg weinig op zichzelf en kan dus, volgens mijn mening, niet los van part 2 gezien worden. Daarnaast was de muziek weer raak en paste perfect bij de sfeer van het boek. Tenslotte voldeed de film erg aan mijn verwachtingen, het werd visueel exact voorgesteld als ik het mij had ingebeeld. Nu zeker uitkijken naar deel 2!
Shinobi
"If we burn, you burn with us!"
The Hunger Games (2012) vond ik niet boeiend, maar met The Hunger Games: Catching Fire (2013) werd mijn interesse weer gewekt, met als gevolg dat ik reikhalzend uitkeek naar dit vervolg. Helaas ben ik van een koude kermis thuisgekomen.
Dit deel laat de nasleep zien van de rebellie die in 'Catching Fire' op gang was gezet; zowat alle districten zijn platgebombardeerd en er is weinig hoop te bekennen. Dit leed wordt in beeld gebracht door een berg puin en lijken, maar het maakt geen indruk. Hierbij helpt een passief toekijkende Katniss niet.
'Mockingjay - Part 1' is dan ook duidelijk meer gericht op de politieke spelletjes die tot uiting komen in de vorm van propaganda ofwel 'Propo's', zoals ze hier genoemd worden. Hierdoor krijg je als kijker veelal te maken met een cameraploeg die een onbevangen Katniss moet vastleggen, desondanks komt het hele gebeuren enigszins gekunsteld over.
Het probleem is dat er helemaal geen ontwikkeling is te bespeuren. Daarvoor vertoont de protagoniste geen groei en zijn de overige - nieuwe - personages te verwaarlozen. Niets ten nadele van Jennifer Lawrence die haar rol weer met verve speelt, maar het resulteert zich in ellenlange dialogen die vrijwel nergens naartoe leiden. Bovendien weet men gewoonweg geen spanning te creëren, ondanks een paar aardige actiescènes.
Al met al wel oké, maar het is klaarblijkelijk te merken dat dit deel er enkel en alleen is om te cashen. Wat mij betreft kan je hier gerust een dik uur van uitknippen en deel twee er gelijk aan vastplakken. Nu is dit uitgelopen op een deceptie. Ik hoop van harte dat het afsluitende deel stukken beter wordt, want dit kan echt niet.
2,5 Sterren.
wwelover
Aardig maar niks bijzonders. Ik ben geen fan van deze reeks maar deel 1 en 2 waren wel vermakelijke bioscoopfilms. Maar deze is toch een stukje minder. Wederom amper echte actie, maar dat zal ook wel aan de doelgroep liggen. Maar ik ga er vanuit dat de spanning vooral het laatste deel zit. Visueel valt er weinig op te merken aan de film, alleen was het wel erg duidelijk dat Peeta met de computer is bewerkt (zodat hij er mager uitzag). En ik stoorde me nogal aan Natalie Dormer, in GOT vind ik haar wel aardig maar hier was ze gewoon slecht en dat komt ook doordat haar rol gewoon te dom voor woorden is. Dat 'regisseren' sloeg echt helemaal nergens op.
Nipt 3*
Montorsi
Afgezien van de financiele keuzes die ik natuurlijk wel begrijp, maar het splitsen van al die films zorgt toch altijd voor een zelfde probleem. Veel uitgerekte verhaaltjes waar de speelduur nauwelijks verantwoord kan worden. Zo ook hier, want eigenlijk heb je er twee uur op zitten die anders 1 uur had ingenomen. En dan had je niet veel gemist mijns inziens. Die propaganda-filmpjes zouden wat korter zijn, wat minder gerekte zaken links en rechts. Het is nou ook niet dat het allemaal zo diep gaat en dat de karakters veel diepgang behoeven ofzo.
Verder kijkt het wel weer en is het niet barslecht ofzo, maar dan heb je ook alles wel mee gezegd. Braaf, weinig enerverend etc. 2*
Naomi Watts
Meh.
Zoals verwacht teleurstellend. Door een boek op te splitsen in twee delen krijg je dus een zwaar gemankeerde pacing en narratief. Lawrence is dan ook niet kundig genoeg om dat creatief op te lossen. Ander punt is het acteerwerk van Lawrence, die begint de laatste tijd wel te grossieren in overacting. Ze overschrijdt de lijn van het acceptabele enorm. Desondanks is het verhaal nog steeds vermakelijk en kijkt het wel lekker weg maar rammelt als opzichzelfstaande film enorm. Jammer, want Catching Fire was best goed. Spijtig.
voskat
Ik was juist allang blij dat we niet weer hetzelfde trucje te zien kregen. Dat arena-gevecht kennen we nu onderhand toch wel?
Ik heb m'n buik ook een beetje vol van al die "young adult" films met een eenzijdige, flinterdunne boodschap.
Daarom waardeerde ik ook wel de cynische toon in deze film. Het plaatst de eerste twee films ook in een beter daglicht: dit verhaal gaat niet over de goeie armen tegen de slechte rijken.
Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik kan wel raden wat we in deel 2 te zien zullen krijgen. Laat het kanonnenvoer maar doormarcheren, met Katniss voorop.
John Lee Hooker
Ik begrijp niet zo goed waarom deze Hunger Games - serie zo populair is maar de laatste twee delen vallen me op zich wel mee. Toch kan dit niet de bedoeling zijn van de makers; hun productie 'mee laten vallen'. Echt onder de indruk was ik in ieder geval niet. Al zorgen de ietwat futuristische omgeving en de zorgvuldige soundmix voor enige mystiek, zijn er verder eigenlijk maar weinig aspecten die The Hunger Games tot iets legendarisch kunnen brengen. Een overschot aan gefaamde acteurs vind ik sowieso vaak geen goed teken en ik zie liever wat meer onbekende gezichten. Overigens vat ik de districten op als een weerspiegeling van de huidige Amerikaanse staten, die na een uit de hand gelopen bewindvoering door Obama zich proberen te hergroeperen. Dit wordt ook ondersteund door enkele professoren.
getthecool
Vooral een film die opbouwt naar het einde, zonder zelf inhoudelijk veel te bieden. Op zich is het logisch dat je er qua content op achteruit gaat wanneer je één van de drie delen besluit te splitsen.
De eerste twee films deden je absoluut verlangen naar meer, maar stonden ook op zichzelf. Deze voelt gewoon niet compleet aan, wat erg jammer is, als trilogie waren het waarschijnlijk drie ijzersterke delen geweest.
De commercie heeft gewonnen, de kijker verloren. Het verhaal kabbelt wat voort, een echt gevoel van opstand en spanning krijg je niet mee. Je wordt als kijker maar één keer echt verrast, wat toch een kracht was van de eerste films.
Overigens, verhaaltechnisch ergerde ik me wel aan het live uitzenden van de interviews met Peeta, die vervolgens de waarheid de wereld inslingert. Alsof je propaganda met een onvrijwillige spreker niet vooraf op zou nemen.
cantforgetyou
- 1950 berichten
Vreselijke saaie film. We gaan het laatste deel ook niet meer kijken in de bioscoop. Dat wordt dvd. Het is echt geen goed verhaal. Deel 1 vond ik prachtig. Deel 2 was een herhaling van deel 1 . Dus vond ik die al niet zo goed meer. En dit deel kan mij echt niet meer boeien. Ik vond mijn wandeling naar het toilet (in het donker ) veel spannender dan de hele film bij elkaar.
Beksieboy
Zonder meer een goede film..
Alleen heb ik enkele 'hekelpunten'
ik vond het jammer dat Katniss in de eerste 2 delen als een zelfzeker strijdlustige dame overkomt maar in part 1 van the Mockinjay als 'gekraakt' overgekomt ( misschien ook wel logisch als je erachter komt dat 10 000 man dood is door je toedoen). Hoffmann speelt een heel mooie rol en ( misschien ligt het aan mij) doet onze minister van defensie me denken aan Winston Churchill
hoe dan ook een must-see van 2014 als maar moet je eigen niet verwachten aan de actie van de eerste twee delen !
Nelissuh
De film weet de belofte die gemaakt is met het einde van catching fire niet waar te maken, dat zal wel in part 2 komen.
De opstand is eindelijk aangebroken, maar we zien er weinig van. Wat we er wel van zien doet smaken naar meer, maar opnieuw iets dat in part 2 meer aan bod zal komen dan hier. Omdat de opstand (oorlog) eindelijk begonnen is, ook al is het op een diplomatieke manier, is ook de onderhuidse spanning die het in de vorige delen bracht verdwenen, en dat maakt dat de film wat mist. Wel wordt er hier meer diepgang gecreëerd in de wereld van panem, wat tot een paar nieuwe weetjes leid.
Naast de onderhuidse spanning mist de film ook impact. Uiteraard zijn er de nodige gebeurtenissen maar een uiteindelijk climax mist (opnieuw voor part 2), waardoor de impact stukken minder is. Dit resulteerde in een 2 uur durende opbouw naar een climax die pas volgend jaar zal volgen. Dan zou er toch wel voldoende tijd zijn om de vele personages wat uit te diepen?
Dat zou je denken ja, maar nee. Katniss wordt het meest uitgediept maar Peeta is vrijwel afwezig (terwijl hij ook hier toch een interessante rol heeft). Ook Moore haar personage mist diepgang terwijl zij juist belangrijk is in de film. Het resultaat is dat Moore haar personage net zo zoutloos neerzet als haar haar. Finnick (geweldig in catching fire) en Gale hebben nauwelijks wat te doen. Oké Gale zit nog steeds in een love triangle maar dat hebben we nu wel gezien. Snow word nog wel kort uitgediept, toch wel een van de sterkere momenten. De leukste en beste nieuwkomer is toch Dormer, die in de korte stukken die ze heeft toch nog het meest weet te boeien.
Uiteindelijk blijft de film een opbouw voor de climax in part 2, helaas. De film bied genoeg maar moet eigenlijk direct gevolgd worden door het vervolg, dan pas zal de film tot zijn ware kracht komen. Nu zit je met een film die 2 uur gebruikt om een paar kleine dingetjes uit te diepen, een paar opstootjes te laten zien en je een climax van jewelste beloofd zonder het te leveren.
100% Mee eens, zeer goed verwoord. Zonder een part 2 is part 1 m.i. niet voldoende, echt alleen een aanloop naar de climax, die nog niet komt. Vandaar mijn score van een 2,5. Ik vond de eerste 2 delen van de trilogie erg goed, en ben benieuwd of ze er eind 2015 een waardig einde aan kunnen breien.
VincentL
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Part 1... wat een verschrikkelijke titel. Dit is helaas het enige deel wat ik niet volledig gelezen heb, dus voor mij zouden er ook nog wat onbekende stukken in kunnen voorkomen. Iets onbevlekter stap je dus de bios in, wat ook helemaal geen kwaad kan.
Helaas is gebleken dat met twee uur en vijf minuten aan film ongeveer de eerste tien pagina's van het boek verfilmd zijn (bij wijze van). Wat een slap geneuzel waarin niets gebeurd spreidt zich hier ten toon. Het verhaal is slechts een simpel welles-nietes gebeuren of de opstand nu te rechtvaardigen is, waarbij onze charmante Katniss en Peeta slechts als marionetten functioneren. De verve is geheel weg uit het verhaal. Daar is een inspiratieloze presidente aan toegevoegd die de boel alleen maar erger maakt. Tevens is de aansluiting met deel 2 wat troebel, waardoor er een kleine zwarte vlek tussen de delen ontstaat. Dit had in 20 minuten gekund en aan een 2.5 uur durend slotakkoord toegevoegd kunnen worden.
Lawrence speelt zeker niet slecht. Toch dwingen de situaties waarin haar personage zich bevindt tot onnatuurlijk gedrag. Het contrast tussen de geacteerde promo's en natuurlijke promo's moest duidelijk zijn in de film, maar daardoor krijgt Lawrence tijdens de 'natuurlijke' promo's een voorspelbaarheid mee die haar niet ten goede komt. Jammer.
Hutcherson daarentegen krijgt alle ruimte om zijn acteertalent te benutten. Vooral als hij de eerste signalen van Katniss doorkrijgt is hij erg sterk. Hij speelt een betere rol dan de eerste twee delen.
Hoffman speelt hier echt zijn laatste filmminuten en die zijn goed. Een heerlijke droogkloot is hij. Met lekkere slappe humor is hij veel beter te pruimen dan Moore als presidente.
Visueel zien de Hongerspelen er gewoon heel goed uit. Alle drie de delen geven een geweldige sfeer waar geen cent te veel in gestoken is. Ook de vernietiging van het Capitool dringt goed tot je door. Schoonheid en destructie worden prachtig gecombineerd in een visueel feestje.
Een klassieke fantasy serie zal dit misschien niet worden, maar goed is het zeker wel. Dit deel is echter het zwarte schaap van de reeks. Een gruwelijke geldklopperij zien we hier plaats vinden. Dit had echt gewoon een drieluik moeten blijven.
schram101
Lastig beoodelen dit. Voelt vooral aan als een lange aanloop naar een fikse climax, maar die kriigen we eind dit jaar pas te zien. Gelukkig blijft de speelduur binnen de perken waardoor het allemaal best meevalt. Het concept blijft best interessant, hoewel de doelgroep van de serie een echt goede franchise weer lastig maakt. Ook bij dit derde deel speelt dat de film weer parten. Catching Fire wist daar nog het beste mee om te gaan.
Toch zit alles weer goed in elkaar, het grote budget is goed te merken, al is het alleen al aan de cast.
El ralpho
Honger naar de spelen
Dit derde deel uit de reeks liet mij meer dan ooit terug verlangen naar de eerste twee delen: want waar waren de spelen? Het was duidelijk waarom deze hier ontbraken gezien het verloop van het verhaal, maar toch mistte ik deze voortdurend omdat je hier toch onbewust naar uitkijkt. Dit kwam met name ook omdat hier gewoon te veel gepraat wordt en er te weinig gebeurd waardoor ik dit nieuwste deel zelfs een beetje saai begon te vinden. Wellicht is dit in het boek beter uitgebalanceerd, maar hier kan ik geen mening over vormen omdat ik de boeken nog nooit gelezen heb.
Het verhaal greep mij in ieder geval niet meer en voelde daarnaast ook veel te uitgekauwd aan. Hoe zeer ik ook te spreken was over de voorgaande delen, naar het slotstuk van de trilogie kijk ik nu allerminst meer uit. Wellicht was het beter geweest als er gewoon gekozen was om hier een film van te maken en er gewoon meer te laten gebeuren, dan het laatste boek in twee delen op te knippen. Nu was het verhaal hier zeker niet slecht uiteengezet maar mistte het gewoon die spanningsboog die de voorgaande delen wel had. Veel dingen fout worden er ook niet gedaan, maar de film deed in mijn ogen maar weinig om mijn aandacht vast te houden.
Magere 3,0*
Dylanmarq
dit is the hunger games a mockingjay part 1.. is er ook een aankomende part 2 waar ik niks van weet?? ik las namelijk dat er maar 3 films van zouden worden gemaakt dus ik ben best benieuwd nu. verder over part 1, ik moet hem nog kijken maar ik heb er zooooo veel zin in. ik bedoel de eerste 2 waren al goed en de trailer van deze, ja dan moet je wel zin krijgen.
blurp194
Derde deel, en daarvan dan de eerste helft. Waarbij zich meteen de vraag aandringt of het nou zo'n goed idee was om dat derde deel in twee helften te splitsen. Commercieel misschien wel - dat weten we over een jaartje - maar artistiek en narratief heb ik daar toch nogal vraagtekens bij. Want het is een nogal tamme en weinig opzienbarende film geworden, die qua spektakel een behoorlijk stuk achterblijft bij de eerste delen. Dan zou je kunnen hopen dat er meer de diepte van de karakters of de achtergrond gezocht wordt, maar daar kon ik ook maar erg weinig van vinden. Ongeveer het enige dat boven de grauwe opeenvolging van beelden uit stak was het toespraakje van Katniss, maar wel een beetje goedkoop op het sentiment spelen daarbij.
Een obligate tussendoorfilm, daar zal ik het maar bij houden. Gezien de hoeveelheid acteurs en budget toch nogal teleurstellend, ook zonder de boeken geweld aan te doen was er toch wel iets meer van te maken geweest. Of had gewoon het derde deel in 1 film gevat.
Marc Vendetta
Wat een waardeloos deel van deze serie , in de vorige delen was katniss een warrior en in dit deel is ze alleen maar aan het zeuren en aan het janken , dit deel doet denken aan The Amazing Spider-Man destruction door het Romantische Twilight Effect , Peeta dit en Peeta dat , ik wil niet weten hoe vaak ze hem genoemd heeft in dit deel , ik heb me alleen maar zitten ergeren , ik geef hem nog 1 ster omdat deel 2 misschien wel goed is , maar die moet wel erg goed zijn om dit deel snel te laten vergeten.
Ik ben benieuwd naar de volgende delen van Divergent (Insurgent Etc.) of ze die ook gaan verneuken met het waardeloze romantische twilight effect , zelfs de nieuwe fantastic four dreigt zo te gaan worden , waarin the torch door een gekleurde acteur gespeeld wordt , straks wordt Shaft nog door Chris Hemsworth gespeeld en Thor door Sacha Baron Cohen.
Als je een Twilight Fan bent zal je dit deel wel goed vinden , als je als man dit deel goed vind heb je toch veels te veel vrouwelijke hormonen
Afwachtend op deel 2.
david bohm
Hmm niet echt genoten van deze film, terwijl ik de voorgaande echt sterk vind. Deze film toont een soort van propaganda oorlog met wat indoctrinatie. Ms Lawrence waar ik toch een behoorlijk hoge pet van op heb, acteert vrij matig. Worden wat nieuwe personages geïntroduceerd die ik dan wel weer aardig vind zoals de filmcrew. Nou, wachten op het volgende deel dan maar. Volgens mij hebben ze heel wat kruid drooggehouden wat deel 2 in potentie een topfilm maakt.
Ste*
- 2071 berichten
Toch een heel sterke reeks aan het worden dit. Natuurlijk ook door het bronmateriaal, maar ik moet zeggen, ik ben afgehaakt na het tweede boek. Zeker niet omdat ze slecht zijn, maar het verhaal komt wat mij betreft beter tot zijn recht als film, en dan laat ik me liever verrassen in plaats van dat ik al weet wat er gaat gebeuren. Op zich best een prestatie van Francis Lawrence en de makers, maar het is ook door het simpele feit dat het hele gegeven wat mij betreft leuker (en soms ook makkelijker) is om echt te zien dan om over te lezen.
Ik vind het vanaf het eerste deel al heel sterk gedaan hoe die wereld is vertaald naar film. Waar het in de eerste film nog vooral amusant is, door de weergave van The Capitol en de Arena met de spelmakers, wist de vorige film, en deze nog meer, heel goed de urgentie en de sfeer van opstand in Panem over te brengen. Vrij volwassen ook, gelukkig ademt het bijna nergens (meer) echt de sfeer van een jeugdboek, en zitten er wat serieus heftige dingen tussen die niet meer echt voor het jongere publiek zijn.
Dit deel heeft kort wat opstartproblemen, maar eigenlijk gaat het daarna van hoogtepunt naar hoogtepunt. Oprecht spannend, mooi geschoten (de aanval op de dam, het bombardement op het ziekenhuis), en ik vind het aspect van de propaganda, en de rol die beeldvorming en media spelen in Panem heel modern, maar toch met een heel eigen gevoel. Nergens is het overdone, zoals je wellicht in sommige films over de toekomst, of over een andere wereld dan de onze, kan tegenkomen. Deze reeks heeft wat details (dat fluitriedeltje bijvoorbeeld, en dat mockingjay gebaar) die mooi subtiel zijn en bij mij telkens wel de juiste snaar raken.
Scheelt ook dat er voor dit deel een blik topacteurs is opengetrokken, met uiteraard voorop Philip Seymour Hoffman en Julianne Moore. Ook Jennifer Lawrence is weer uitstekend.
Ben benieuwd naar het volgende deel, hoop dat dat niet al te zeer over de top gaat, maar de kenmerkende, wat understated, sfeer kan vasthouden.
Vind eigenlijk dat de film ietwat wordt onderschat. Ga me een beetje afvragen of ik iets over het hoofd zie dat zo slecht zou zijn. Maar goed, los van discussies over kwaliteit; ik kan gewoon wel genieten van deze reeks.
Kondoro
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Nee, The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 vond ik erg tegenvallen en was niet zoals ik het had verwacht. Ik miste toch hierin erg het Hunger Games gevoel, zoals ik dit had bij de andere twee delen. Dit was het spel in de koepel waar ze moesten overleven. Ik kan het fout hebben dat het, het hele doel van de film is maar het sprak me niet echt aan. Wanneer de actie komt, kwam er opzich best wel goeie actie. En dat geef ik eerlijk toe. Ik vond dat echt wel goed in de film. Maar het was dus een andere film dan dat ik voor mij had, de honger spelen. Natuurlijk snap ik iedereen die zegt dat ze niet eeuwig bezig kunnen blijven.. Maar goed. Het is zo, al zal ik Part 2 niet overslaan. Maar oprecht, die is de slechtste van de drie.
Ik vind 1 van de pluspunten toch aan de film, dat ze de acteurs houden zoals ze waren. Dus Jennifer Lawrence in de spotlights. Natuurlijk is dit een hele mooie meid
! Josh Hutcherson als Peeta, Donald Sutherland als president snow. Nee aan de acteurs zal het echt niet liggen hoor. Die deden het eigenlijk allemaal gewoon weer goed.
Het verhaal is natuurlijk uitstekend van de film. En misschien is dat wel 1 van de belangrijkste dingen in de film. Het verhaal. Het concept was dus wat minder vooral met de naam "The Hunger Games". Ik miste dus echt het spelletje en dat viel dus vies tegen. Al om al, een kijk poging is hij wel waard om zo in het hunger games verhaal te blijven wat in 1 en 2 al van pas kwam maar om het gevoel van the hugner games weer terug te krijgen heb je hier niet snel. Jammer, dat opzich wel.
sean-penn
Twijfel !
Heb 2 uur lang gekeken naar een vrouw dat twijfelt. Zal ik het doen, zal ik het niet doen. Twijfel over haarzelf , de wereld en de liefde. Haar onzekerheid slaat nergens op want wat heeft ze in de eerste 2 delen dan gedaan? Flink wat mensen naar de andere wereld geholpen in een dodelijk kat en muis spel. Haar intelligentie en met de precisie waarmee ze haar pijlen afvuurt hebben haar niet door 1 maar 2 rondes geloosd. Je zou toch verwachten dat daarmee haar zelfvertrouwen groeiende is en een deel van haar twijfel van zich af kan schudden.
Karakterontwikkeling zoals genoemd door chevy93 is geen sprake meer met als gevolg dat Mockingjay Part 1 zijn geloofwaardigheid verliest. Erger is dat de eerdere films niet meer relevant zijn. Heeft nooit plaatsgevonden, het was allemaal een illusie. Twijfel van Jennifer Lawrence zorgt tevens voor dat ik zelf twijfel om deel 4 te zien. Waarschijnlijk wel omdat elk mens nou eenmaal de behoefte heeft om dingen af te sluiten. Laat deel 4 maar komen zodat ik het hoofdstuk Hunger Games kan sluiten.
filmkul
Redelijk derde deel. Het begin is wat traagjes, maar niet storend. De opbouw is prima. Het einde maakt veel goed. De spanning wordt mooi opgebouwd en ontpopt zich in ee nagelbijtende climax. De zogenaamde verrassende wending is daarentegen wat slapjes. Lawrence acteert vrij vlakjes. Moet bij dit deel wel denken aan het laatste deel van de Matrix. 3.5
tbouwh
Goed. En dat verbaast mij toch wel. De kritieken waren niet mals; Mocking Jay pt.I is door diverse criticasters met de grond gelijk gemaakt. Zo zou deze film vooral een 'tussenfilm' zijn waarin vrij weinig gebeurt. Met dat eerste kan ik het onmogelijk oneens zijn, maar bij dat tweede punt wringt het toch wel. Ik heb deze film niet in de bioscoop gezien, i.t.t. de eerste twee films. Daar heb ik geen spijt van, maar echt veel minder dan de voorgaande twee delen (die ik beide met 4,5* heb beoordeeld) is Mocking Jay niet. Na twee films waarin de Hongerspelen en de Arena centraal stonden is het verhaal van Collins nu in een nieuw stadium beland: Katniss moet hét gezicht worden van de rebellen, die vanuit het 13e district de strijd tegen het Capitool aanvoeren. Waar in de eerste twee delen de Opstand sluimerde, is zij na de gebeurtenissen in Catching Fire nu definitief aangebroken. Deze film gaat over Katniss' twijfels, m.n. gevoed door Peeta's gevangenschap en duidelijke metamorfose in het Capitool. De actie is in deze film schaars tov de voorgaande twee delen, maar dat is niet per definitie een minpunt. Het hoort bij het verhaal, dat langzaam toewerkt naar een finalistische strijd met het Capitool. Het boek dat dit bij dit verhaal hoort is, met name vanuit commerciële overwegingen, in twee films gesplitst. Hierdoor is Mocking Jay Pt.I inderdaad een tussenfilm. Maar dit is mijns inziens geen nadeel. Jennifer Lawrence acteert erg goed en weet Katniss wederom uitstekend neer te zetten. Haar twijfels zijn geloofwaardig en geven de film extra karakter. Ik had iets meer moeite met Hutcherson's acteerspel; alhoewel zijn verschijning gedurende driekwart van de film louter op plasmaschermen te zien was, was ik niet erg van hem onder de indruk. In dat opzicht vond ik het einde van de film ook onnodig luguber en onbevredigend. Wat echter wél enorm tof is, is dat er door het ontbreken van een groot actiescala ruimte is voor dialogen en karakterontwikkeling. Julianne Moore en m.n. Philipp Seymour Hoffman (may he rest in peace) krijgen alle ruimte hun acteertalenten te etaleren. Daardoor is Mocking Jay Pt.I misschien saaier dan zijn voorgangers, maar vind ik hem wel meer diepgang bevatten. Enkele emotionele scenes (waaronder de 'Hanging Tree'-scene) zorgen ervoor dat deze film niet alleen spectaculair (bij vlagen) is, maar ook mooi, en vooral zorgt dat ik als kijker erg benieuwd ben naar het laatste deel.
Ja, dat krijg je ervan als je boeken gaat splitsen. De aktie en het spektakel worden waarschijnlijk bewaard voor het tweede deel: hier moeten we het doen met politiek geleuter en vooral veel statische dialoogscenes, die de vaart er behoorlijk uithalen. Er is vrijwel geen aktie en van spanning is al helemaal geen sprake. Het deed me al met al behoorlijk denken aan de misplaatste Zion-scenes uit de tweede en derde Matrix-films. Dan weet je wel genoeg.
Donkerwoud
Hoewel het verhaal over een wilde propagandamachine tussen het Capitool en de rebellen best leuk gevonden is, blijft het vooral zeurderige tienerromantiek met eindeloze gesprekken tussen oninteressante personages. Kitscherige verwijzingen naar de slavernij en nogal gemakzuchtige morele dilemma's werken ook niet echt mee om wat leven in de brouwerij te brengen. Nog even geslaagd zijn de schitterende sets en de selectie van topacteurs die deze jongerenfranchise mee helpen dragen. Maar wat vooral rest is het gevoel dat hier onnodig een heel deel uitgeperst is om te kunnen legitimeren dat jong volk naar de bioscopen stormt om de avonturen van Katniss Everdeen te blijven volgen. Geen fijne ontwikkeling, want geef mij maar gewoon een afgerond verhaal voor de prijs van mijn dure bioscoopkaartje.
jipt
Erg positief verrast! Het valt allereerst op dat deze veel depressiever van toon is dan de vorige twee delen. Vond daarnaast de propagandapolitiek erg sterk door het verhaal heen verworven. Het is dan ook meer een politieke thriller dan een full-blown actiespektakel. Daarbij is het allemaal weer erg goed gespeeld. Voor mij de beste tot nu toe en heb erg veel zin in het laatste deel.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
2023

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
2015

The Hunger Games: Catching Fire
2013

The Hunger Games
2012

Fan van 'The Hunger Games'? Netflix verwijdert snel 'The Ballad of Songbirds and Snakes'

Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson keren terug in 'Hunger Games'-franchise

Julianne Moore gecast voor hoofdrol in filmversie 'Dear Evan Hansen'