• 9.377.914 stemmen

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)

Sciencefiction / Actie | 123 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Frankrijk

Geregisseerd door: Francis Lawrence

Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth

Releasedatum: 19 november 2014

Plot The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

"Fire burns brighter in the darkness"

Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door Het Capitool dat uit is op wraak en president Snow maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun 'spotgaai'.

Katniss Everdeen

Caesar Flickerman

President Snow

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Het Hunger Games 'universum' is boeiend genoeg om het derde en laatste boek in tweeën te splitsen, maar deze film zoekt wel een beetje de grenzen op van hoe lang je iets kunt rekken. Het laatste tweeluik is hoogstwaarschijnlijk gelijktijdig geproduceerd, getuige het feit dat Philip Seymour Hoffman ook in het laatste deel nog een rol heeft, terwijl de acteur inmiddels al ruim een jaar onder de groene zoden ligt.

De vraag is - is dit uitsmeren gerechtvaardigd? Ik betwijfel het. Terugkijkend op de film gebeurt er eigenlijk helemaal niets. Nou ja, misschien een beetje dan. Hordes rebellende mensen worden bij bosjes neergemaaid door een soort Stormtroopers, maar toch worden hun acties als successen bestempeld. Iedere kleine Pyrrusoverwinning wordt groots aangekondigd door Julianne Moore die haar in lompen gehulde onderdanen op theatrale wijze toespreekt, afgewisseld met Katniss die met betraande ogen naar een scherm staart en Peeta die met betraande ogen in een camera kijkt. Dan is daar nog Woody Harrelson, die blijkbaar 4 films in zijn contract heeft staan maar slechts zinvolle dialoog heeft voor 1, dus loopt hij wederom wat doelloos over de set.

En voor wie na deel 2 nog niet helemaal overtuigd was van de slechte aard van President Snow, haalt hij nog een paar streken uit om ook de twijfelaars over de streep te trekken, zodat we met zijn allen uitkijken naar het laatste deel, dat hopelijk aan dit alles een eind maakt - het zal verdomme tijd worden.

De reeks bolt verder.

Je merkt inderdaad goed dat de split van het laatste boek ervoor gezorgd heeft dat het allemaal wat gerekt moest worden. Het heeft zowel voor als nadelen, waardoor het netto effect eigenlijk gewoon weer nihil is.

Op zich zit er veel cruft in deze film. Hetzelfde qua plot kan makkelijk in een uurtje verteld worden, maar daar hebben véél meer films last van, niet enkel diegene die in twee zijn gesplit. Anderzijds mist dit deel z'n grootse finale. Misschien jammer voor velen, maar die wat brakke adult-teen-actie-spektakels zijn nu niet van dat niveau dat ze erg leuk zijn, dus eigenlijk vond ik het niet eens zo erg dat ik daar nog even van gespaard bleef.

Er zitten wel een paar actiescenes in, maar die brengen niet wat ik verwacht van zulke scenes. Nogal flauw in elkaar gezet, spannend wordt het nergens en qua aankleding ook niet meteen leuk. Daartussen is de opbouw wel aardig, met een steekspelletje tussen de twee partijen. Het vermaakt, gaat eigenlijk nergens slepen, maar zoals montorsi ook al zei, daar blijft het dan ook wel bij. Veel meer zit in dit derde deel niet in.

Vind het niet zo heel veel beter of slechter dan voorgaande delen. Maar de doelgroep voor dit soort films ligt ook wel ergens anders.

avatar van Leno

Leno

Na de leuke eerste twee delen slaat het hier volledig dood. De games zijn voorbij en daarvoor in de plaats komt er een serieus verhaal dat niet boeit. Daarnaast mis je de leuke setting, extravagante karakters (of zijn die inmiddels uitgewerkt, kan ook) en stelt de actie ook weinig meer voor. Het zou en moest over twee film uitgesmeerd worden, dat was ook wel duidelijk, maar och wat een slappe hap!

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

in tegenstelling tot velen vond ik catching fire nét wat minder dan de eerste film wegens te veel herhaling van stappen en een zeer slappe herhaling die enkel als opzet diende voor mockingjay en dan weet je al dat deze film nog een opzet is naar part 2. Ondanks dat mijn score voor Part 1 en Mockingjay hetzelfde is (een 7) vind ik deze film toch net ietsje beter. Vooral omdat de film niet nog eens herhaald in stappen van de vorige films maar helemaal iets anders doet en dan is er wel geen arena of hunger games aan te pas gekomen maar ik vond dat zeker een voordeel. Deze film is gewoon een drama (genre). Elk personage boorduurt lekker voort op de gebeurtenissen op het einde van catching fire en de film laat elk personage genoeg tijd geven om hun gevoelens en gedachten ook tot uiting te brengen. Hemsworth krijgt eindelijk iets te doen in de film en lawrence speelt haar rol weer met verve. Aan de cast is zeker niets te zeggen, elk personage speelt zijn rol sterk en Hoffman speelt hier een heerlijke rol (spijtig dat die man is heengegaan) en Harrelson schittert toch ook weer. Op zich gebeurt er niet zoveel spectaculairs in deze film, alle pionnetjes worden zorgvuldig uitgezet voor part 2 maar toch word het nooit saai en doordat de acteurs op hoog niveau spelen is het een genot om naar te kijken. net zoals bij Harry Potter is part 1 vooral bedoeld om de relaties tussen de personages uit te diepen en op te zetten hoe zij in de finale kunnen evolueren. Ondanks dat het in deze film soms een hoog twilight-gehalte met zich meekreeg werd het net niet zo storend als in die films (ook weer omdat hier getalenteerde personages aan meewerken die veel kunnen camoufleren). het einde is ook weer een opzet en spectaculair kan je het amper noemen maar dat had ik bij deze film dan wel weer verwacht.

Kort:

The Hunger-films behouden een constant degelijk niveau en dat is bij mockingjay niet anders met dank aan een zeer sterk spelende cast. toch had ik na de eerste hunger games een gevoel dat deze reeks nog veel sterker kon zijn als ze nu is, misschien dat part 2 voor een gepaste apotheose kan zorgen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Regelmatig schoot ik in de lach tijdens het kijken van deze 'Mockingjay - Part 1'. En dat is niet positief. Zo'n eerste keer dat Lawrence in die camera begint te preken is echt onvoorstelbaar. Wagen ze ook nog om die ongein meermaals te herhalen. Verder stelt de film gewoon weinig voor. Qua verhaal niet interessant en qua uitwerking ook bijzonder simpel en vlak. Op een gegeven moment werd ik ook wel moe van dat gezeik over die Peeta. Sowieso heb ik niks met de personages en verbaas ik me erover dat Hoffman en Moore zich lenen voor dit soort meuk. Het wordt er niet beter op met de Hongerspelen. En veel was het al niet.

avatar van Film Pegasus

Een reeks die met de kijkcijfers gaat lopen, terwijl het betere Divergent de hype niet kan evenaren... Deel 1 van The Hunger Games was net leuk genoeg om te zien. Een Disneyversie van Battle Royale met zoveel suiker erop dat je niet meer proefde wat het originele gerecht was. Na lang twijfelen toch deel 2 gezien en dat was een hele verfrissing. Eindelijk wat avontuur en een spannend verhaal. Blijft een tieneractiefilm, maar tenminste genietbaar. Daarom had ik wel hoop in deze halve finale met deel 1 van het overbodig verdeelde einde.

Het probleem is uiteraard dat splitsen in 2 delen, dat al meer films kapot heeft gemaakt. De films worden nog harder gerekt en al die tijd moet je wel kunnen opvullen. Er gebeurt gewoon niets in deze film. Geen echte actie, enkel wat gepraat en zelfs wat het rebelse betreft blijf ik op mijn honger zitten. Katniss roept een hele film achter Peeta en dat is het enige dat op de voorgrond komt. Terwijl de makers zich richten op de Hunger Games en de strijd tussen de rebellen en het rijke Capitool, schreven de scriptschrijvers over Katniss die haar Peeta terugwil. Resultaat is dat beide intenties mislukken en we met een zeer saaie film zitten. Misschien kan deel 2 van dit einddeel nog wat goedmaken. Deel 1 maakte alvast niet echt veel warm, dus het zal zonder aanloop gebeuren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Saai.

Dit eerste deel van de finale is een slap zootje van niks. Twee uur heeft men kennelijk nodig om van Katniss een uithangbord te maken, uiteraard zonder haar eigen demonen te verloochenen. Arme Peeta ook. Wat een drama.

En wat een drama, dat acteerwerk van Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson. Hutcherson heb ik altijd al een zak zout gevonden - beetje Ben Affleck, maar dan 20 jaar jonger en zonder toupet -, maar van Lawrence is dit toch echt zonde, want mij wist ze in den beginne toch enkele keren positief te verrassen. Deze franchise kan voor haar niet vroeg genoeg gedaan zijn, altijd met overacten en gekwelde gelul. Bah.

Verder niks speciaals te ontdekken. De kitsch heeft wel plaats gemaakt voor een iets rauwere aanpak - da's verhaaltechnisch ook gewoon zo bepaald, natuurlijk -, maar ik kijk toch serieus uit naar dat laatste deel - al is het enkel met de hoop dat het eindelijk een spectaculair slot wordt. Ik vrees echter een flauw misbaksel, en dat na een veelbelovende sequel op een doorsnee eerste deel.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Op momenten heel behoorlijk en ook beter dan zijn twee voorgangers. Sowieso is de sfeer al wat beter en donkerder en wordt het gevoel van onderdrukking best goed naar voren gebracht. Daarnaast zijn de media weer belangrijk weer, al wordt het nu vooral via een propagandaoorlog gedaan. Ook het production design is prima met een wereld die lijkt op de onze, maar toch net wat anders is. Daarnaast kent de film enkele heel sterke scènes die ver boven het niveau van de rest uitkomen, vooral door goed gebruik van cross cutting. Natuurlijk die scène tegen het eind met de inval in die basis waar ondertussen een filmpje de wereld in wordt geholpen. Inhoudelijk past het, en het is spannend en goed gefilmd. Maar het mooiste zal zijn aan dat meertje waarin dat lied wordt gezongen en dat overgaat op iedereen.

Wel is het jammer dat de film in tweeën is geknipt. Soms voelt het allemaal wat langdradig aan (om maar op een kleine twee uur aan film te komen) en er wordt echt een duidelijke climax gemist die makkelijk hier achteraan had gekund. Dan had je een film van dik drie uur, oké, maar er zijn er genoeg van die lengte die ook goed zijn. Verder vond ik Lawrence niet altijd even overtuigend naast dat ze meer een bijfiguur wordt dan de echte hoofdpersoon. Daarnaast was ze nogal eens ongeloofwaardig in haar gedragsveranderingen. Ook de teksten die men moet uitspreken zijn niet altijd van het hoogste niveau en vaak nogal lachwekkend. Ten slotte gaat de rebellie soms iets te snel voor mijn gevoel en men laat zich vaak wel erg makkelijk naar de slachtbank leiden voor the greater cause. 3,0*.

avatar van tom_g16

tom_g16

saaie film, veel minder goed dan de voorgaande films. Het was precies 1 grote inleiding naar het volgend deel waar ik dus wel wat meer van verwacht. 5/10

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mêh, te weinig actie en teveel geneuzel. Dit Hunger Games-deel is duidelijk een opmaat na de vermoedelijke grande finale. Maar ik vrees dat deze hele serie maar zwakjes gaat eindigen. Jennifer Lawrence wordt ook steeds minder boeiend, eerder een groot acterend cliché. Magere voldoende voor de moeite dan maar.

avatar van Brabants

Brabants

Deze sciencefictionfilm die gebaseerd is op de gelijknamige boekentrilogie van Suzanne Collins is een van die vele verhalen over massa-entertainment vanuit een dystopische samenleving. Cinematografisch zit het prima in mekaar en de districten kennen allemaal duidelijk een eigen verhaal. Mockingjay Part 1 kent helaas te weinig actie en spanning om het verhaal omtrent de revolutie te doen slagen. Actie hoeft niet altijd een pre te zijn, maar hier was het duidelijk een gemis. Laten we hopen op een grand finale.

avatar van arno74

arno74

Niet best helaas, voelt aan als geldklopperij. Het eerste deel van de trilogie was behoorlijk interessant en relatief origineel, de districten en de situatie spraken de fantasie aan en het verhaal werd aardig gebracht met ook nog de nodige actie. Deel twee was niet slecht, maar wel overbodig in de zin dat het meer van hetzelfde bleek te zijn. Achteraf was dat misschien al een reden om te denken dat de inspiratie bij de makers na deel 1 al op was geraakt. Deel 3 bevestigt dat, want deel 3... nou ja deel 3 part 1 is eentje om over te slaan.

Nadat de voorgaande twee delen vooral op de personage van Katniss en op de actiescènes draaiden worden in dit deel die twee succesonderdelen aan de kant geschoven. En daarvoor in de plaats krijgen we niets, waardoor deze film het vooral van het plot moet hebben, iets wat meestal niet de sterkste kant is van dit soort films, ook nu niet. Geen actie en geen Katniss dus. In ieder geval niet de Katniss die als hoofdrolspeelster de vorige delen droeg. In deel drie krijgen we te maken met een Katniss die zich als bijrolfiguur gedraagt, zingt en regelmatig een traantje weg moet pinken. Het genre verandert met dit deel van avontuur/actie in drama, maar jammer genoeg een erg zwakke drama waarbij de emotie niet overkomt (de acteurs barsten regelmatig in tranen uit, maar als kijker doet het je helemaal niets).

De boeken heb ik niet gelezen, maar ik heb niet de indruk dat ik met deze film naar een goede boekverfilming heb gekeken, integendeel. De setting is deprimerend, het plot is zwak en mager waardoor het verhaal nergens over lijkt te gaan en ook nergens heen gaat, de personages missen persoonlijkheid, en de dialogen zijn slaapverwekkend monotoon. Eentje om over te slaan, dit belooft niet veel goeds v.w.b. het laatste deel. Hopelijk hebben ze alle goede scènes voor dat deel bewaard, al heb ik zo mijn twijfels. 1*

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Na een prima tweede deel is deze 'Mockingjay: part 1' toch een heel stuk minder. Zeker de minste van de drie, en dat terwijl ik ook al niet echt onder de indruk was van de eerste film. Hetgeen wat voor deze film de grote dooddoener is, is het tempo. Er gebeurt gedurende de 2 uur amper iets noemenswaardig. Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik ben er zeker van dat het laatste boek gewoon in 1 film gegoten had moeten worden, want hoewel dit commercieel gezien gunstiger is voor de makers, komt het de kwaliteit niet ten goede. Nu eindig je weer met zo'n stomme cliffhanger die me eigenlijk niet eens erg nieuwsgierig maakt naar part 2.

Uiteraard zijn er ook nog steeds goede punten en scoort ook deze weer een voldoende. Heel wat (potentieel) acteertalent in deze franchise, meer dan in andere soortgelijke series. Potentieel tussen haakjes, omdat niet altijd het onderste uit de kan wordt gehaald en sommigen helemaal niet op hun best zijn. Lawrence, Hutcherson&co doen het niet slecht; absoluut niet, maar in de vorige twee films deden ze het beter. En terwijl het verhaal meer en meer gaat draaien rond Katniss, wordt ze eigenlijk meer aan de kang geschoven en komt ze soms over als een bijrol. De oudere garde weet dan het acteerniveau danig op te krikken, hoewel ook zij (veel) beter kunnen. Maar goed, in tegenstelling tot bij andere soortgelijke series is het hier een pak beter. Het verhaal is zeker ook niet oninteressant, maar het duurt en duurt maar zonder dat er echt iets interessants gebeurt (opnieuw: probleem van de opsplitsing). Muziek en special effects waren in orde; vooral het lied dat ergens midden in de film wordt gezongen is enorm sfeervol, en in combinatie met de beelden het beste moment van deze film en de serie in totaal. Zo'n momenten hadden er vaker in gemogen.

Hopelijk sluit de serie af met een sterk part 2, maar erg lang zal 'the hunger games' niet blijven hangen; althans niet bij mij.

avatar van DVD-T

DVD-T

Helemaal niet zo slecht als verwacht.

Gezien de vele negatieve reviews en berichten rond deze film had ik veel erger verwacht. Daarom de film wat lang uitgesteld. Ondanks alles toch erg genoten van Mockingjay part 1. Eigenlijk net zoveel als van The Hunger Games en Catching Fire.

Een verhaal als dit in twee delen splitsen kan wat voor problemen zorgen. Maar het kan ook goed gaan. Als je kijkt naar Harry Potter and the Deathly Hallows, is het eerste deel toch superieur aan het zwakkere tweede deel. Of, totaal een ander soort vorm van een tweeluik, Kill Bill vol. 1. Een eerste deel is een goede kans om de gehele film karakters en situaties uit te diepen en een opstap te maken naar het tweede deel waarin alles zal samenkomen tot de climax die wordt belooft.

Aangezien ik verder niet bekend was met de boeken, wist ik dat we dit keer geen arena gevechten konden verwachten maar iets compleet anders. Ik moet zeggen dat ik dat helemaal niet heb gemist.

Ik heb erg genoten van het versterke post-apocalyptische aspect van de film. En ook heb ik erg genoten van het spel tussen Katniss en President Snow. Geweldig aspect. De film bevat niet erg veel actie, maar de actie die er inzit is toch meer dan degelijk. Vooral de dam scene is erg sterk. Ook het einde is erg sterk en doet zeker verlangen naar Mockingjay part 2 om te zien hoe alles gaat aflopen.

Acteerwerk is net zo goed als in de voorgaande twee delen en ook de nieuwe cast members doen het fantastisch. Regie is behoorlijk en filmtechnisch is er eigenlijk totaal niets aan op te merken.

Een erg goed eerste deel van een tweedelige film.

avatar van Diederik58

Diederik58

Weinig enerverende film. Het gebruiken van de ex-spelers voor promotionele doeleinden gaat door. De plot daarvan vond ik prima. De CGI zijn erg mooi. Het echte spectakel zoals in de andere twee delen, miste ik. Ik hoop dat part 2 een stuk onderhoudender is.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

In aanloop naar Mockingjay part 2 heb ik de drie eerste delen opnieuw bekeken. Mijn mening over de drie delen is na een tweede kijkbeurt weinig veranderd. Ik herinner mij dit deel als donker en somber, en dat vind ik nu weer. In vergelijking met The Hunger Games en Catching Fire is het vooral meer drama en minder actie – en duidelijk een aanloop naar de finale in part 2.

Nu ben ik altijd een voorstander van drama, maar ik moet zeggen dat ik de combinatie met actie en spanning in de eerste twee delen geslaagder vond dan dit deel met vooral drama. De balans, die in de eerste twee delen zo sterk was, is hier een klein beetje verloren geraakt. Dat wil niet zeggen dat de dramatische verhaallijn niet werkt: Katniss’ nachtmerries, Finnicks depressie, het veilige maar benauwende district 13 waar niemand zich echt thuis kan voelen, enzovoort. Katniss rol als propagandaheld past haar helemaal niet en haar ongemak is zeer invoelbaar – we mogen Haymitch dankbaar zijn dat hij haar komt redden uit de studio. De beste scènes zijn echter toch die waar het drama gecombineerd wordt met actie. ‘The Hanging Tree’ is daar het beste voorbeeld van. Het begint idyllisch: mooi plaatje, Katniss zingt een liedje – maar dan blijkt het lied morbide en de beelden worden dat ook. De opstand is veel groter dan Katniss ooit had kunnen denken. Mede dankzij de score van James Newton Howard is dit het hoogtepunt van de film.

Wat de film mist, is Peeta. Hij is er wel, maar niet genoeg. De gecompliceerde band tussen Peeta en Katniss is een van de sterkste punten uit de serie, en zonder Peeta is Katniss toch een beetje minder sympathiek. Hij haalt de zachte kant in haar naar boven. En zie, Katniss’ scènes die direct betrekking hebben op Peeta, zoals het moment dat ze in paniek raakt als het lijkt dat de bevrijdingsmissie mislukt is zijn dan ook meteen de beste.

Gelukkig biedt Mockingjay part 1 genoeg ruimte voor de personages. We krijgen een heel andere kant van Finnick te zien; de arme man is duidelijk niets waard zonder Annie. Beetee en Plutarch Heavensbee daarentegen bloeien helemaal op nu ze op hun manier de oorlog kunnen voeren, en ook Gale lijkt het haast naar zijn zin te hebben. President Coin is een interessant nieuw personage en President Snow een oud personage dat steeds interessanter wordt. Het acteerwerk is weer over de hele linie degelijk, al moet ik zeggen dat ik het in Catching Fire toch iets beter vond.

Ik ben heel benieuwd wat part 2 gaat brengen. Als losstaande film vind ik part 1 toch minder dan de eerste delen, maar als helft van een tweeluik zou het wel eens heel goed kunnen werken. Ik wacht dan ook nog even met stemmen totdat ik part 2 gezien heb. Deze ‘eerste helft’ eindigt met een schok en een belofte voor een groots eindgevecht. Ik heb er zin in!

avatar van Decec

Decec

Uitstekend avontuur/SF/Thriller film...

Spannend verhaal...

Prima vervolg...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteurs en actrice...

Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Heerlijk genoten...

Ben benieuwd voor vervolg deel 2...

avatar van IH88

IH88

“Miss Everdeen, it is the things we love most that destroy us.”

The Hunger Games zonder de Hunger Games. Waar de eerste twee delen eindigde met aan aantal personen die elkaar op leven en dood bestrijden in een arena vol met gevaren barst in dit derde deel (het derde boek is volgens de laatste mode in tweeën gesplitst) de strijd los tussen het regime van President Snow en de opstandelingen onder leiding van President Alma Coin die onze heldin Katniss Everdeen wil inzetten als propagandamiddel. Mockingjay deel één is een stuk grauwer en donkerder dan de eerste twee delen en de opstandelingen zitten in een grote ruimte ver onder het aardoppervlakte.

Dit deel voelt echt als een tussendoortje en de makers hebben moeite om een interessante op zichzelf staande film af te leveren. Er wordt veel gepraat en gediscussieerd en op een gegeven moment wordt het wat langdradig en hoop je dat de personages in actie komen. Er wordt iets te veel tijd gerekt en de film kan nergens het gevoel wegnemen dat alles makkelijk in één film had gepast. Zelfs acteurs als Phillip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Woody Harrelson, Donald Sutherland en Stanley Tucci kunnen niet verbloemen dat het verhaal in Mockingjay deel één weinig om het lijf heeft. Jennifer Lawrence is wel weer waanzinnig en de scènes met een cameraploeg die haar volgt om propaganda materiaal te schieten zijn hoogtepunten. Ook een actiescene op het laatst rond het bevrijden van een groep gijzelaars is een hoogtepunt en erg sterk gedaan. Natalie Dormer is een geweldige toevoeging als Cressida, die de cameraploeg leidt. Hutcherson en Hemsworth zijn weer erg middelmatig maar gelukkig zijn hun rollen hier marginaal. Mockingjay deel één is een middelmatig middendeel die wel heel veel tijd aan het rekken is en nergens een eigen identiteit heeft maar meer als grauw voorzetje voor deel twee dient. Jammer, want er zitten sommige knappe scènes in en de acteurs zijn sterk op dreef.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Is inderdaad een wat mindere aflevering, met vrij weinig actie en er gebeurt ook qua plot weinig op die twee uur. Daardoor valt de film lang uit. Katniss ontpopt zich tot boegbeeld van het verzet tegen het Capitool en Peeta wordt gehersenspoeld. Verder een paar aanvallen en tegenaanvallen door beide strijdende kampen, Peeta hier, Peeta daar en je hebt Mockingjay part 1. Gedaan met hunger games, de stijd tegen de dictatuur wordt ingezet.

Ik vind het achterliggende idee nog altijd goed. Propaganda, genocide, georganiseerde rebellie. Het doet allemaal denken aan de fascistische dictaturen die we ooit zelf in Europa hadden, en hoe regimes die op onderdrukking teren, niet kunnen voortbestaan. Maar van part 2, de finale, verwacht ik meer.

avatar van N00dles

N00dles

Een stuk donkerder en volwassener dan de vorige 2 films, waarbij de arena achterwege wordt gelaten en het vooral nog draait om het motiveren van de rebellie tegen het Capitol door het maken van propagandafilmpjes met Katniss in de hoofdrol als de Mockingjay.

De film heeft meer een politieke lading, met het verzet als middelpunt; vergaderingen, plannen om Snow te dwarsbomen en tripjes naar vernielde districten voor het schieten van nieuw materiaal.
Persoonlijk vond ik daarom dit deel de beste van de trilogie. De arena-actie in de vorige films was soms nogal over the top en voorspelbaar. Het verzet tegen de dictatuur vond ik toen al een veel interessanter aspect en dat staat nu veel meer centraal. Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman kunnen hier bovendien schitteren en dat maakt het zeer kijkbaar.

Wel blijf ik de chemieloze liefdesverhouding tussen Gale, Katniss en Peeta een stoorzender vinden in het grotere geheel. Peeta mag dan wel een centrale rol spelen in het plot, ik blijf hem een weinig overtuigend personage vinden. Ook Gale, die continu jaloers en drammend doet over hoe Katniss meer voor Peeta lijkt te voelen wordt snel irritant.

Het einde van deel 1 is nog vrij open; we zien dat Peeta terug is, maar duidelijk niet zichzelf. We weten dan nog niet wat voor implicaties dit heeft voor de verloop van het verhaal. Het maakte me dus wel nieuwsgierig naar part 2.

avatar van The Oceanic Six

Na 2 afschuwelijke voorgangers met veel tegenzin aan deze Mockingjay - Part 1 begonnen, maar het bleek nog reuze mee te vallen. Althans, het eerste uur was nog redelijk boeiend. Die domme Hunger Games zijn gelukkig verleden tijd en ingeruild voor een grauwe, depressieve wereld vol ellende en droevige mensen. Best een goede setting, het maakte de film meteen wat meer volwassener. De psychologische spelletjes tussen de rebellenbende en president Snow waren nog best aardig en het propagandaplotje rondom Katniss zo slecht nog niet. Donald Sutherland is sowieso een goede acteur en ook de enige die al 3 Hunger Games films een prima prestatie levert.

Tot zover de pluspunten.

Het tweede uur was tergend saai (volgens mij had je de finale gewoon in 1 volledige film moeten stoppen om het interessant te houden), het totale gebrek aan tempo en actie erg irritant en Jennifer Lawrence blijft echt vreselijk duf in haar rol. Zeker in de emotionele scenes is ze lachwekkend slecht met haar gekrijs, haar zielige blikken en haar emotieloze geblèr als ze weer eens het volk toe moest spreken. Ze ziet er leuk uit, maar deze franchise past echt niet bij haar, terwijl ze in films als Silver Linings Playbook (2012) echt wel heeft laten zien over acteertalent te beschikken.

Ik heb me trouwens aan 1 scene echt enorm geërgerd en tegelijk om gelachen, zo slecht was het. Katniss die even met een pijl een straaljager uit de lucht knalt, waarna dat ding (onder begeleiding van hele lelijke CGI beelden) neerstort en ontploft. Goddamn, serieus? Ik nomineer dit tot 1 van de meest domme dingen die ik ooit in een film zag.

Alles bij elkaar nog altijd dik onvoldoende, maar vermakelijker dan gedacht. Op naar de afsluiter van deze flutreeks.

avatar van dualcia

dualcia

Wauw, wat een langdradige, saaie kutfilm was dit dan. Sorry, maar ik kan het niet mooier maken dan het was voor mij. Ik ben geen fan van de Hunger Games-serie, maar ik kan de eerste twee delen zeker wel waarderen en met name door de hongerspelen zelf. Die vond ik wél tof. Het hele politieke gedeelte kan me een stuk minder boeien. En ja, het was te verwachten dat de focus daar nu meer op gelegd zou worden, maar ik had niet verwacht dat het zo saai zou zijn. Ik kan echt geen moment opnoemen dat ik nou werkelijk interessant vond, op de laatste 5 minuten na misschien.

Ik heb de boeken niet gelezen, maar het voelde bijna allemaal gewoon zo overbodig. Ik ga de laatste film nog een kans geven, maar na dit heb ik er bar weinig zin meer in.

avatar van K. V.

K. V.

Na de eerste twee delen her bekeken te hebben voor het eerst eens het derde deel bekeken. Het is wel een anders soort film geworden dan z'n voorgangers. Niet dat het een slechte film is, het is gewoon anders.

De film zag er wel goed uit, al is het qua sfeer allemaal veel grimmiger, gedaan met de bonte kleurtjes en pruiken. De soundtrack is ook opvallend, zeker The Hanging Tree, is toch wel memorabel.

De cast deed het verder prima.

Op naar het laatste deel.

avatar van Fisico

Fisico

Duidelijk een film die me hoegenaamd niet ligt. Ooit misschien nog eens herkijken (of het vervolg meepikken), maar er ligt momenteel wel wat beters op me te wachten. Het grootste probleem dat ik ervaar met dergelijke films is dat me tracht te hinken op twee gedachten tegelijk. Enerzijds wil men iets serieus brengen en wordt er gefocust op het dictatoriale regime. Anderzijds probeert men het luchtig te houden omdat men zich voornamelijk richt naar een (commercieel) jongerenpubliek. Hierbij wordt bijgevolg stevig ingeboet aan kwaliteit en geloofwaardigheid. Het feit dat de film opgesplitst wordt in 2 delen stemt me ook niet geheel gelukkig wegens totaal niet nodig. Want erg veel gebeurt er niet in part 1 (en spreek me aub niet van opbouw of diepgang). Alles voor de franchise dus...

Ik heb ook geen ervaring met het boek dus veel vergelijkingen of verbondenheid is er met mij niet te bespeuren. Het personage en de rol van Peeta vond ik eveneens zeer simplistisch, weinig overtuigend en alles behalve boeiend. Ook Katniss was geforceerd: men probeert er een charismatische leidersfiguur van te maken, maar dat zag ik er helemaal niet in. Dit lijkt me eerder een film voor de liefhebbers, niet voor filmkijkers die zoals ik "mee willen zijn".

avatar van LiaKna

LiaKna

Het verhaal zit goed in elkaar en ooit vraag ik me af waarom ze er twee films van hebben moeten maken. Wat als ik het zo zie konden ze er makkelijk een film van maken. Maar misschien konden ze nu meer laten zien wat ze wilde. Het verhaal wordt niet echt veel beter maar het sluit wel echt heel goed aan bij de vorige films.

Bekijk hier mijn volledige beoordeling: Review The hunger games: Mockingjay part 1

avatar van mrklm

mrklm

Dankzij een aantal geheime bondgenoten is Katniss [Jennifer Lawrence] bij de 75e Hunger Games het symbool geworden van een nieuwe opstand tegen Panem en President Snow [Donald Sutherland]. Katniss is vervolgen over het feit dat ze Peeta [Josh Hutcherson] en Annie [Stef Dawson] in de steek heeft moeten laten en daardoor laat ze zich niet gemakkelijk voor het karretje spannen van rebellenleider President Alma Coin [Julianne Moore], die Katniss (die de bijnaam Mockingjay heeft gekregen) wil inzetten voor propagandadoeleinden om het moraal van de rebellen hoog te houden. Maar Snow schuwt geen enkel middel om de opstand vroegtijdig de kop in te drukken. Veel gepraat en weinig actie in deze routinematig gemaakte en vlak geacteerde opmaat naar de grote finale.

avatar van Levivdm01

Levivdm01

Geweldige film weer! The Hunger Games films zijn allemaal even goed vind ik!

De eerste 2 films had ik 4 sterren gegeven, net als dat ik deze film 4 sterren geef
De special effects zijn weer on point, de acteurs zijn weer erg goed en vooral het einde met Peeta die compleet doordraait is een goede scene!

Ben benieuwd naar Part 2, 4 sterren voor Part 1!

avatar van mrkos

mrkos

The Hunger Games: Mockingjay

De opstand is begonnen.

Leuk derde deel van deze filmreeks. Ok, we zien dan niet de echte Hunger Games, maar wel de opstand tegen President Snow. Steeds meer districten sluiten zich aan om mee te willen vechten tegen hem. Katniss, die symbool staat voor de Spotgaai, moet de rest overtuigen om zich ook aan te sluiten. Maar Snow heeft zoals wel vaker troeven in handen en één van die troeven is Peeta.

Ik vond het verhaal, ondanks dat hierin minder gebeurde en er geen HG was, nog steeds leuk om te volgen en ben echt benieuwd naar het vervolg. Ik ben benieuwd wat Snow nog meer in petto heeft. Verder deed de cast het ook weer geweldig, met Jennifer voorop. Ook waren zowel de visuele aspecten als de score mooi. Op naar deel 4.

3,5 sterren.

avatar van AngelicV

AngelicV

Ver beneden het niveau van de 1e film uit deze reeks. Propagandagewauwel, waarbij aangetekend dat het voor 12-16 jarigen best wel interessant kan zijn, waarbij de boodschap de volksmennerij wordt aan de kant van "the Mockinjays". Lawrence doet wat ze moet doen, Moore speelt gevoelloos, Hoffman en Harrelson zorgen voor de "knipoog". Te traag en te vlak en als je politiek wilt vormgeven doe het dan met meer diepgang.

avatar van Shadowed

Shadowed

Met een halfje verhoogd na herziening. Deze film van regisseur Francis Lawrence had ik tamelijk recent nog gezien, maar als je de reeksdelen vlak achter elkaar kijkt, is een gebeuren als Mockingjay - Part 1 een stuk logischer te noemen. De volledige film vormt min of meer opbouw en kent dan ook weinig echte hoogtepunten, maar de inhoud zit goed in elkaar en wanneer de schaal wordt vergroot komt het spannend en overtuigend voor de dag. Het opvolgende deel pakte de zaken écht groots aan, maar dat neemt niet weg dat de basis prima wordt ingeleid met deze film. Toch had de speelduur wat korter gemogen en raken een aantal personages ondersneeuwt, iets dat een hoger cijfer in de weg staat.