The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)
Genre: Sciencefiction / Actie
Bekijk via Videoland
Bekijk via NLZIET
Maandag om 20:30 uur op SBS9
Plot The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
"Fire burns brighter in the darkness"
Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door Het Capitool dat uit is op wraak en president Snow maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun 'spotgaai'.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Mockingjay (BoekMeter)
- The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (MusicMeter)
- The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Beetee
Caesar Flickerman
President Snow
mnrk
They'll either want to kill you, kiss you, or be you.
Dit was tot nu toe de minste uit de reeks vond ik...
Het verhaal is natuurlijk een opbouw naar de grote finake, maar daar door duurt deze film net wat te lang en mist het net dat beetje extra's...
Wel zag het er allemaal goed uit (aankleding,setting) en was de gehele cast gewoon top in de deze film...
De score in deze film van James Newton Howard was ook prima verzorgd...
Dus op naar het hopelijk spectaculaire slot
misterdhdh
Film die ik veel minder vond dan de vorige delen, snap wel dat veel mensen deze beter vonden maar ik mis toch de spelen zelf. Film begint allemaal redelijk saai, tempo kwam er meer en meer in hoe langer het duurde, maar echt overtuigen kon part 1 niet. Ook Lawrence zelf heb ik al veel beter zien acteren, of dat gevoel heb ik toch, al blijft ze natuurlijk een pareltje om naar te kijken. Verhaal op zich is helemaal niet slecht, maar het voelt allemaal wat te lang uitgerekt. Teveel dialogen en te weinig actie. Ook paar scenes waarover ik mijn twijfels had zoals Katniss die met één boog zo maar even een straaljager naar beneden haalt, mooie beelden maar echt goed vond ik dit niet. Natuurlijk is de film mooi gemaakt met zeer mooi beelden en zitten er ook goede dingen in zoals het moment waarop Peeta en Katniss herenigd worden, en wanneer Peeta haar aanvalt. . Ik vind dit geen slechte film, maar vond hem toch veel minder dan de vorige delen. Dit was allemaal iets te saai. Heb het boek niet gelezen maar echt overtuigen kon deze film niet. Ga wel zeker het laatste deel kijken want ben toch redelijk benieuwd hoe deze eerder middelmatige reeks afloopt. Had van dit deel toch iets meer verwacht
3/5
***
panax
weer een mooi deel uit deze serie
spannend genoeg naar mijn mening
ben benieuwd naar deel 2
Nixon17
Hunger games zonder de games..... ja dan gaat er een halve punt vanaf natuurlijk. Van mij had het ook gewoon weer een hunger games mogen zijn hoor. Zo'n broodje aap verhaal over de bevrijding en dan ook nog eens in 2 delen had van mij echt niet gehoeven. Zal het volgende deel eigenlijk alleen kijken omdat ik hem dan helemaal gezien heb niet omdat ik er nou zo naar uit kijk.
danuz
Mockinjay - Part 1 voelt eigenlijk als een overdreven lange aanloop naar Part 2. Opzich ben ik blij dat we verlost zijn van de spelen, maar ik had hier graag al meer actie gezien. Dit bleef teveel een (uitleggerig) politiek spel, iets waar deze serie sowieso wat teveel in baad.
revadebe
Duidelijk een minder deel, het is het vaak net niet. Het clichématig net op tijd door de bunkerdeuren lopen, voor een kat nota bene, vond ik hier duidelijk het grootste voorbeeld van. Maar ook neerschieten van de straaljager, het strijdlied, de monologen voor de tv, etc., het komt allemaal niet "echt" over. Er lijkt ook wat minder goed geacteerd te worden, maar dat kan ook deels komen door het theatrale script.
Het interessante einde als opmaat voor de tweede film maakte wel een hoop goed, dat had de film wel nodig.
Diederik58
Weinig enerverende film. Het gebruiken van de ex-spelers voor promotionele doeleinden gaat door. De plot daarvan vond ik prima. De CGI zijn erg mooi. Het echte spectakel zoals in de andere twee delen, miste ik. Ik hoop dat part 2 een stuk onderhoudender is.
J.Ch.
In aanloop naar Mockingjay part 2 heb ik de drie eerste delen opnieuw bekeken. Mijn mening over de drie delen is na een tweede kijkbeurt weinig veranderd. Ik herinner mij dit deel als donker en somber, en dat vind ik nu weer. In vergelijking met The Hunger Games en Catching Fire is het vooral meer drama en minder actie – en duidelijk een aanloop naar de finale in part 2.
Nu ben ik altijd een voorstander van drama, maar ik moet zeggen dat ik de combinatie met actie en spanning in de eerste twee delen geslaagder vond dan dit deel met vooral drama. De balans, die in de eerste twee delen zo sterk was, is hier een klein beetje verloren geraakt. Dat wil niet zeggen dat de dramatische verhaallijn niet werkt: Katniss’ nachtmerries, Finnicks depressie, het veilige maar benauwende district 13 waar niemand zich echt thuis kan voelen, enzovoort. Katniss rol als propagandaheld past haar helemaal niet en haar ongemak is zeer invoelbaar – we mogen Haymitch dankbaar zijn dat hij haar komt redden uit de studio. De beste scènes zijn echter toch die waar het drama gecombineerd wordt met actie. ‘The Hanging Tree’ is daar het beste voorbeeld van. Het begint idyllisch: mooi plaatje, Katniss zingt een liedje – maar dan blijkt het lied morbide en de beelden worden dat ook. De opstand is veel groter dan Katniss ooit had kunnen denken. Mede dankzij de score van James Newton Howard is dit het hoogtepunt van de film.
Wat de film mist, is Peeta. Hij is er wel, maar niet genoeg. De gecompliceerde band tussen Peeta en Katniss is een van de sterkste punten uit de serie, en zonder Peeta is Katniss toch een beetje minder sympathiek. Hij haalt de zachte kant in haar naar boven. En zie, Katniss’ scènes die direct betrekking hebben op Peeta, zoals het moment dat ze in paniek raakt als het lijkt dat de bevrijdingsmissie mislukt is zijn dan ook meteen de beste.
Gelukkig biedt Mockingjay part 1 genoeg ruimte voor de personages. We krijgen een heel andere kant van Finnick te zien; de arme man is duidelijk niets waard zonder Annie. Beetee en Plutarch Heavensbee daarentegen bloeien helemaal op nu ze op hun manier de oorlog kunnen voeren, en ook Gale lijkt het haast naar zijn zin te hebben. President Coin is een interessant nieuw personage en President Snow een oud personage dat steeds interessanter wordt. Het acteerwerk is weer over de hele linie degelijk, al moet ik zeggen dat ik het in Catching Fire toch iets beter vond.
Ik ben heel benieuwd wat part 2 gaat brengen. Als losstaande film vind ik part 1 toch minder dan de eerste delen, maar als helft van een tweeluik zou het wel eens heel goed kunnen werken. Ik wacht dan ook nog even met stemmen totdat ik part 2 gezien heb. Deze ‘eerste helft’ eindigt met een schok en een belofte voor een groots eindgevecht. Ik heb er zin in!
Decec
Uitstekend avontuur/SF/Thriller film...
Spannend verhaal...
Prima vervolg...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteurs en actrice...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Uitstekend achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Heerlijk genoten...
Ben benieuwd voor vervolg deel 2...
Thomas83
Was helaas het verhaal alweer wat vergeten. Zelfs welke van de films ik al gezien had. Nu in elk geval geen nieuwe Hunger Games meer gelukkig. Daar konden ze moeilijk nu weer mee aankomen. Alles is nu inmiddels toch wel een stuk ernstiger nog geworden. Je kunt zelfs gerust spreken van een oorlogsfilm nu, maar wel eentje die het maar amper van de actie moet hebben. Wel lekker grimmig allemaal. De focus ligt vooral op de vieze propagandaspelletjes, en dat zou best leuk moeten kunnen zijn maar gaat toch wat vervelen omdat het er wat al te veel over gaat. Ik miste toch af en toe wat tempo. Nu is er ook wel weer veel aandacht voor de personages en de wereld van de films/boeken, precies nou iets wat me een beetje koud laat.
Lawrence is uiteraard nog wel een reden om de film te kijken. Ze heeft haar momenten maar moet helaas haar rol ook weer een paar keer met overdreven dramatische uitschieters spelen. Ik mis de Jennifer Lawrence die zo aangenaam natuurlijk speelde in Winter's Bone. Nog altijd haar beste rol als je het mij vraagt. Julianne Moore is geloof ik nieuw in de films. Ze doet het wel goed maar ik vind het toch jammer dat er weer een net wat te bekend gezicht in de film zit. Daar hebben de films er net wat teveel van. Aangevuld met nietszeggende jonge acteurs als Liam Hemsworth. Wat maakt hij zijn personage weinig interessant zeg.
Grote special-effects hebben de films wel een beetje overgenomen onderhand, maar het is toch vooral lelijke CGI steeds. Zonder enige twijfel is het finalestuk het beste wat de film te bieden heeft. De climax is als er een team op uit wordt gestuurd om Peeta uit zijn gevangenschap te bevrijden. Dat was verrassend goede actie. Ook meer suspense dan daadwerkelijk geknal en andere luidruchtigheid. Een zeer aangename verrassing. Zo eindigt de film in elk geval nog een beetje behoorlijk. 2.5 net aan*.
Neder0001
PresidentsnowPresidentsnowPresidentsnowPresidentsnow.
Gaaaaap wat werd er weer emotieloos geacteerd, en dat heeft een oscar gewonnen? Of was dat voor al die hyper over the top drama scenes met veel geschreeuw en gebler? Man wat heb ik mij aan die Lawrence gestoord zeg.
De film wist zelf ook geen moment te boeien. Het is een wonder dat ik niet in slaap ben gevallen.
Dit is een filmreeks die je uitsluitend aanraadt aan je tiener Twilight buddies, of aan vrienden die je niet zo mag.
RuudC
Nou, als dit de opmaat voor de finale moet zijn, dan gaat de serie op deze manier wel heel hard onderuit. Aangezien de ratings voor de afsluiter nauwelijks hoger zijn, kunnen we eigenlijk wel concluderen dat The Hunger Games inderdaad als een nachtkaars uitgaat. Echt gek is dat ook niet. Mensen kijken deze film niet om het zoveelste post-apocalyptisch drama te zien, maar om een tof arena-gevecht. Dat was in elk geval voor mij de reden om te kijken. Dat stadium zijn we blijkbaar voorbij en de makers van The Mockingjay pt 1 (of beter gezegd: de auteur) trapt in dezelfde valkuil als die van The Matrix. Dit is een twee uur durende prent geworden met vooral gezever. Héééél véééél gezever. Het is bijna fascinerend om te zien in welke hoeveelheden je compleet nutteloze scenes zit te aanschouwen. Soms zeg ik nog wel eens dat een bepaalde film een half uur korter had mogen zijn, maar hier heb je aan dertig minuten ruim voldoende. Maar ja, de kassa rinkelt flink door natuurlijk, dus waarom zou je die inkomsten niet genereren? De anderhalve ster zijn voor de sporadische actiescenes die er in elk geval voor zorgen dat je soms nog wakker schrikt. Verder mogen de decors er best wezen. Het acteerwerk is nauwelijks noemenswaardig. Je ziet de verveling op de gezichten.
JacoBaco
Je ziet de verveling op de gezichten.
RuudC
Laat dat nou net de zin zijn die je niet zo serieus hoeft te nemen.
AC1
Ik weet het, het is nauwelijks te harden, hè. Vreemd want ik vond het allemaal nog heel goed te pruimen in de eerste film, een pak boeiender dan Harry Potter, maar dit lijkt nergens meer op.
Nicole_1989
Tja, en laat nou de boodschap/het verhaal van deze hele franchise het compleet tegenovergestelde te zijn; ontsnappen aan een onderdrukking van arenagevechten. Dan kun je verwachten dat die arenagevechten een keer wegvallen (alhoewel; het laatste deel bezit dit wel weer...!).
Nicole_1989
Sorry, maar ik kan me niet voorstellen dat ik iets gespoilerd heb... De plot van Mockingjay - Part 2 is de oorlog tegen het Capitool en dat het Capitool vol met dodelijke valstrikken zit en in de trailer worden letterlijk de woorden 'Welcome to the 76th Hunger Games' gebruikt. Maar goed, bij dezen mijn welgemeende excuses en ik plaats dan nu alles maar in spoilers voor toekomstige lezers
IH88
“Miss Everdeen, it is the things we love most that destroy us.”
The Hunger Games zonder de Hunger Games. Waar de eerste twee delen eindigde met aan aantal personen die elkaar op leven en dood bestrijden in een arena vol met gevaren barst in dit derde deel (het derde boek is volgens de laatste mode in tweeën gesplitst) de strijd los tussen het regime van President Snow en de opstandelingen onder leiding van President Alma Coin die onze heldin Katniss Everdeen wil inzetten als propagandamiddel. Mockingjay deel één is een stuk grauwer en donkerder dan de eerste twee delen en de opstandelingen zitten in een grote ruimte ver onder het aardoppervlakte.
Dit deel voelt echt als een tussendoortje en de makers hebben moeite om een interessante op zichzelf staande film af te leveren. Er wordt veel gepraat en gediscussieerd en op een gegeven moment wordt het wat langdradig en hoop je dat de personages in actie komen. Er wordt iets te veel tijd gerekt en de film kan nergens het gevoel wegnemen dat alles makkelijk in één film had gepast. Zelfs acteurs als Phillip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Woody Harrelson, Donald Sutherland en Stanley Tucci kunnen niet verbloemen dat het verhaal in Mockingjay deel één weinig om het lijf heeft. Jennifer Lawrence is wel weer waanzinnig en de scènes met een cameraploeg die haar volgt om propaganda materiaal te schieten zijn hoogtepunten. Ook een actiescene op het laatst rond het bevrijden van een groep gijzelaars is een hoogtepunt en erg sterk gedaan. Natalie Dormer is een geweldige toevoeging als Cressida, die de cameraploeg leidt. Hutcherson en Hemsworth zijn weer erg middelmatig maar gelukkig zijn hun rollen hier marginaal. Mockingjay deel één is een middelmatig middendeel die wel heel veel tijd aan het rekken is en nergens een eigen identiteit heeft maar meer als grauw voorzetje voor deel twee dient. Jammer, want er zitten sommige knappe scènes in en de acteurs zijn sterk op dreef.
Filmkriebel
Is inderdaad een wat mindere aflevering, met vrij weinig actie en er gebeurt ook qua plot weinig op die twee uur. Daardoor valt de film lang uit. Katniss ontpopt zich tot boegbeeld van het verzet tegen het Capitool en Peeta wordt gehersenspoeld. Verder een paar aanvallen en tegenaanvallen door beide strijdende kampen, Peeta hier, Peeta daar en je hebt Mockingjay part 1. Gedaan met hunger games, de stijd tegen de dictatuur wordt ingezet.
Ik vind het achterliggende idee nog altijd goed. Propaganda, genocide, georganiseerde rebellie. Het doet allemaal denken aan de fascistische dictaturen die we ooit zelf in Europa hadden, en hoe regimes die op onderdrukking teren, niet kunnen voortbestaan. Maar van part 2, de finale, verwacht ik meer.
N00dles
Een stuk donkerder en volwassener dan de vorige 2 films, waarbij de arena achterwege wordt gelaten en het vooral nog draait om het motiveren van de rebellie tegen het Capitol door het maken van propagandafilmpjes met Katniss in de hoofdrol als de Mockingjay.
De film heeft meer een politieke lading, met het verzet als middelpunt; vergaderingen, plannen om Snow te dwarsbomen en tripjes naar vernielde districten voor het schieten van nieuw materiaal.
Persoonlijk vond ik daarom dit deel de beste van de trilogie. De arena-actie in de vorige films was soms nogal over the top en voorspelbaar. Het verzet tegen de dictatuur vond ik toen al een veel interessanter aspect en dat staat nu veel meer centraal. Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman kunnen hier bovendien schitteren en dat maakt het zeer kijkbaar.
Wel blijf ik de chemieloze liefdesverhouding tussen Gale, Katniss en Peeta een stoorzender vinden in het grotere geheel. Peeta mag dan wel een centrale rol spelen in het plot, ik blijf hem een weinig overtuigend personage vinden. Ook Gale, die continu jaloers en drammend doet over hoe Katniss meer voor Peeta lijkt te voelen wordt snel irritant.
Het einde van deel 1 is nog vrij open; we zien dat Peeta terug is, maar duidelijk niet zichzelf. We weten dan nog niet wat voor implicaties dit heeft voor de verloop van het verhaal. Het maakte me dus wel nieuwsgierig naar part 2.
Na 2 afschuwelijke voorgangers met veel tegenzin aan deze Mockingjay - Part 1 begonnen, maar het bleek nog reuze mee te vallen. Althans, het eerste uur was nog redelijk boeiend. Die domme Hunger Games zijn gelukkig verleden tijd en ingeruild voor een grauwe, depressieve wereld vol ellende en droevige mensen. Best een goede setting, het maakte de film meteen wat meer volwassener. De psychologische spelletjes tussen de rebellenbende en president Snow waren nog best aardig en het propagandaplotje rondom Katniss zo slecht nog niet. Donald Sutherland is sowieso een goede acteur en ook de enige die al 3 Hunger Games films een prima prestatie levert.
Tot zover de pluspunten.
Het tweede uur was tergend saai (volgens mij had je de finale gewoon in 1 volledige film moeten stoppen om het interessant te houden), het totale gebrek aan tempo en actie erg irritant en Jennifer Lawrence blijft echt vreselijk duf in haar rol. Zeker in de emotionele scenes is ze lachwekkend slecht met haar gekrijs, haar zielige blikken en haar emotieloze geblèr als ze weer eens het volk toe moest spreken. Ze ziet er leuk uit, maar deze franchise past echt niet bij haar, terwijl ze in films als Silver Linings Playbook (2012) echt wel heeft laten zien over acteertalent te beschikken.
Ik heb me trouwens aan 1 scene echt enorm geërgerd en tegelijk om gelachen, zo slecht was het. Katniss die even met een pijl een straaljager uit de lucht knalt, waarna dat ding (onder begeleiding van hele lelijke CGI beelden) neerstort en ontploft.
Alles bij elkaar nog altijd dik onvoldoende, maar vermakelijker dan gedacht. Op naar de afsluiter van deze flutreeks.
Nicole_1989
Goddamn, serieus? Ik nomineer dit tot 1 van de meest domme dingen die ik ooit in een film zag. Je weet dat Beetee, de techneut van de reeks, 3 verschillende soorten pijlen had gefabriceerd, toch? Wordt duidelijk in de film aangegeven: reguliere, ontvlambare en explosieve. Uiteraard niet realistisch voor ons, maar dit speelt dan ook in de verre toekomst in een dystopische fantasiewereld.
Kreeg het een beetje mee ja, maar dan nog wat het zo vreselijk onrealistisch. En nog erger, heel erg slecht gefilmd. Die scene viel me echt gigantisch op, in negatieve zin.
dualcia
Wauw, wat een langdradige, saaie kutfilm was dit dan. Sorry, maar ik kan het niet mooier maken dan het was voor mij. Ik ben geen fan van de Hunger Games-serie, maar ik kan de eerste twee delen zeker wel waarderen en met name door de hongerspelen zelf. Die vond ik wél tof. Het hele politieke gedeelte kan me een stuk minder boeien. En ja, het was te verwachten dat de focus daar nu meer op gelegd zou worden, maar ik had niet verwacht dat het zo saai zou zijn. Ik kan echt geen moment opnoemen dat ik nou werkelijk interessant vond, op de laatste 5 minuten na misschien.
Ik heb de boeken niet gelezen, maar het voelde bijna allemaal gewoon zo overbodig. Ik ga de laatste film nog een kans geven, maar na dit heb ik er bar weinig zin meer in.
K. V.
Na de eerste twee delen her bekeken te hebben voor het eerst eens het derde deel bekeken. Het is wel een anders soort film geworden dan z'n voorgangers. Niet dat het een slechte film is, het is gewoon anders.
De film zag er wel goed uit, al is het qua sfeer allemaal veel grimmiger, gedaan met de bonte kleurtjes en pruiken. De soundtrack is ook opvallend, zeker The Hanging Tree, is toch wel memorabel.
De cast deed het verder prima.
Op naar het laatste deel.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
2023

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
2015

The Hunger Games: Catching Fire
2013

The Hunger Games
2012

Fan van 'The Hunger Games'? Netflix verwijdert snel 'The Ballad of Songbirds and Snakes'

Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson keren terug in 'Hunger Games'-franchise

Julianne Moore gecast voor hoofdrol in filmversie 'Dear Evan Hansen'