• 9.378.158 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis en Cameron Diaz

Gesproken taal: Engels, Iers, Latijn en Mandarijn

Releasedatum: 23 januari 2003

Plot Gangs of New York

"America was born in the streets."

De film beslaat de periode tussen 1846 en 1863 in New York's "five points", destijds het gewelddadigste gebied ter wereld. De Ierse immigranten die New York binnenkomen zorgen voor verschillende conflicten met de oorspronkelijke inwoners. Amsterdam Vallon, de zoon van een van deze immigranten, is uit op wraak na de dood van zijn vader.

Amsterdam Vallon

Bill "The Butcher" Cutting

Jenny Everdeane

Johnny Sirocco

"Priest" Vallon

Walter "Monk" McGinn

avatar van M.Genius

M.Genius

ik vind het een geweldige film, met een perfecte sfeer. De vechtscenes vind ik juist prachtig gefilmd

avatar van sebas83

sebas83

had beter kunnen zijn als het beter was gecast.what was scorsese thinking

avatar van malkovich

malkovich

Over Leonardo Dicaprio zijn al verschillende topics geweest. Maar ik vind namen als Daniel Day-Lewis, John C. Reilly en Liam Neeson prima klinken. Waar wel over te twisten valt is de anticlimax die na 1,5 uur speeltijd dreigt te ontstaan. Helaas komt ie ook!

avatar van Cicero

Cicero

"Gangs of New York" is inderdaad een erg mooie film, de weergave van een boeiend stuk geschiedenis. Butcher Bill is een interessante figuur, maar ik heb geen enkele sympathie voor zijn onlogische ideologie.

De tegenstelling tussen protestanten en katholieken zoals die in de 19e eeuw inderdaad sterk bestond is alleszins betreuringswaardig. Mijn inziens gaat het hier om een religieus gevecht tussen de pest en de cholera en kan iedereen zich beter bekeren tot Creativity en/of Darwinisme. En Ieren zijn natuurlijk niet "allochtoon", en Butchers Bill's beledigingen van de Ieren zijn het tragische judeo-christelijke product van de religieuze tweespalt die de Illuminati onder de blanke volkeren hebben verspreid.

De Amerikaansche Nationaal-Republikeinsche en Nationaal-Revolutionaire ideologie van de gesneuvelde vader van Bill the Butcher zou hem juist een sympathisant moeten maken van de Iersche zaak. Zijn politieke keuze is dan ook volkomen onlogisch. Heel zijn optreden heeft nogal van het "pulp-nazism", dat zo belangrijk is voor allerhande moderne criminelen en moderne criminele bendes. "Etnisch gangisme" zou je zijn ideologie kunnen noemen. Hij leeft ook het leven van een man aan de zelfkant, die wel sex met vrouwen heeft maar er geen gezin mee sticht. Op zo een systeem kan men geen toekomst bouwen.

Mooi is de weergave van de New Yorkse opstand tegen VSA in 1863, waarin iedereen samenging, alle strekkingen, vanwege verzet tegen de dienstplicht. De Ieren en de katholieke kerk waren overigens meestal pro-Zuidelijk, hoewel er natuurlijk genoeg uitzonderingen waren.

Liam Neeson en Daniel Day-Lewis waren als acteurs ijzersterk, maar Leonardo Di Caprio deed maar zo'n beetje mee. Ik vond zijn optreden eerder storend/vervelend naast de prachtige vertolkingen van Liam en Daniel. Aan eventuele huppelkutten heb ik verder geen aandacht besteed.

Wie meer van dit soort geschiedenis wil zien kan eens naar "The Molly Maguires" kijken, over de Iersche mijnwerkers in 1876, met Sean Connery. Lichtjes arbeideristisch Nationaal Revolutionair.

Wie een beetje goed kijkt zal overigens de marxistische boodschap in "Gangs of New York" zien, het hele scenario volgt zeer getrouw de marxistische visie op raciale, nationale en religieuze conflicten. Dat maakt het natuurlijk an sich geen slechte film, maar altijd goed om er even op te wijzen.

(*4,0)

avatar van zoutzak

zoutzak

sebas83 schreef:

what was scorsese thinking

avatar van Jensing

Jensing

Een film waarbij je de sfeer kan voelen. Het leven van de gangstas in New York in die tijd wordt, naar mijn mening, goed geshowd. Geen hiphop, rapbattles, stilletos en M-16's. Maar sikkels, bijlen en scheermesjes. Indrukwekkende film met nogmaals, een fantastische sfeer.

avatar van emanuel

emanuel

Ik blijf het een mooi gemaakte,boeiende film vinden,hij duurt wel lang en daar heeft de film wat onder te lijden in het midden maar toch heel knap gemaakte film

En dan day lewis wat een acteur!! ongeloofelijk hoe hij de rol van bill the butcher neerzet zeer geloofwaardig!!

Van zo een persoon zou je zo schrik krijgen

Voor mij 4,5 ster

avatar van E V

E V

Martin Scorsese heeft wel betere films gemaakt. Dus wat dat betreft is de film wat tegenvallend.

Verwacht je een leuke, actievolle film met een goed verhaal en goed acteerende spelers ga dan deze kijken!

avatar van niwla

niwla

Redelijk goede film van Scorsese, maar naar mijn mening zeker niet zijn beste. Naar mijn ervaring kwam het einde snel en onverwacht, het lijkt wel of er heel lang wordt opgebouwd naar een mooi/perfect/spectaculair einde, wat maar niet wil komen. Ik las trouwens ergens dat de versie die Scorsese voor ogen had nog langer was. De (bioscoop)versie is ingekort om de (bioscoop)kijker niet teveel te ontmoedigen (althans, volgens de studiobazen). Misschien vindt ik het een betere film als ik de orginele versie een keer heb gezien? Staat deze op (een van) de DVD-uitvoering?

avatar van HiLL

HiLL

HiLL schreef:

Helaas is Dicaprio totaal verkeerd gecast! Hij kan bij lange na niet tippen aan de acteerprestaties van Lewis.

anekdote is, dat de Niro hem had aan geraden bij de regisseur.

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

aardige film, maar wel aan de lange kant. Day-Lewis steekt er met kop en schouders boven uit.

Redelijk goed, maar Scorsese kan beter.

avatar van De GeuS

De GeuS

Beter dan verwacht, waarbij Lewis er inderdaad duidelijk bovenuit steekt; 3,5*

avatar van Julie

Julie

Ik vond hem ook heel goed. maar het einde von ik een beetje te. hij was ook tamelijk lang. maar eigenlijk stoort mij dat niet

avatar van Infected

Infected

Wat een boel crap, deze film! Absolute onzin. Totaal geen realistische karakters, verhaallijn dat tegen elke vorm van realisme indruist en een set die net zo goed uit karton gemaakt had kunnen worden.

Het sloeg gewoon nergens op. Als dit 't meesterwerk van Scorcese is, mag hij zich schamen.

Dat karakter van Day Lewis deed me overigens denken aan de 'bad guy' uit Wild Wild West. (Net zo'n realistische film, btw).

Ik vraag me af of hier een script voor gemaakt is, of dat 't een totaal uit de hand gelopen vorm van improvisatie is geworden.

Nee.. belachelijke fantasie-film. 0.5*.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ik vind dit echt een goede film. DiCaprio ontpopt de haat jegens Lewis heel goed en overtuigend en Diaz is zoals gewoonlijk geweldig. Hoewel de hele film zeer bijzonder is en echt apart om naar te kijken, is het einde toch wel het mooist.

Het beeld dat langzaam uitzoemd op Leonardo en Cameron die voor het graf staan en dat we langzaam zien hoe New York veranderd tot op het heden. Dat spreekt mij aan![/quote] Vooral omdat New York toch wel mijn lievelingsstad is [mijn droom om daar te wonen ] en elk stukje (fictieve) geschiedenis meetelt. Topfilm!

avatar van savi_7

savi_7

is geen top film maar ook geen slechte film haalt nog net geen voldoende,omdat er veelste weining gebeurt na mijn menig in een bende film.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

Een aardige film die zwaar overhyped is. De setting is erg mooi en het camera werk is ook erg goed, maar het verhaal schiet toch een beetje tekort. Daar kan zelfs een van de allerbeste acteur (Daniel Day Lewis nee dus niet Leo) niks aan veranderen. Het is niet de top-film van Scorcese zoals hij gepresenteerd werd.

avatar van sju

sju

Niet de beste natuurlijk van Scorsese, maar toch ondergewaardeerd. ik vind dit toch wel degelijk een goede film, die het toch het meeste moet hebben van originaliteit (hoewel het een wraak-verhaal is) en mooie settings. Niets aan te merken op het acteren. Alleen op het eind hoopte ik op een vergelijkbare confrontatie als in het begin, die indruk kreeg ik toen ik de cover van dvd las...
****

avatar van Flipman

Flipman

Origineel is het verhaal niet, zeker niet. Wel mooi

uitgevoerd! Goed geacteerd, goeie sfeer, prachtige

muziek met ook van die ontroerende Ierse liederen er

doorheen.

Daniel Day-Lewis speelt een prachtige rol. Leonardo DiCaprio vond ik geweldig in "The Beach", ook hier zet ie een degelijk goeie rol neer. Gaaf dat ie ook daadwerkelijk een -hoewel niet heel erg zwaar- Iers accent gebruikt! Zelfde geldt voor Cameron Diaz.

De sfeer was dus erg goed, de gebeurtenissen ook daadwerkelijk dramatisch. Zijn alle taferelen die 't verhaal omringen ook daadwerkelijk gebeurd, deze bloedige veldslagen? Leek me op de een of andere manier van wel, in dat geval is 't prachtig in beeld gezet!

Ik geef de Film 'n vier, omdat het wraakverhaaltje niet erg origineel is, maar de uitwerking ervan heel weinig te wensen overlaat!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

volgende week zaterdag op VT4.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Dit vond ik echt een afgrijselijke film. Ik kan het me nog goed herinneren dat ik uitkeek naar de première, maar ik kwam van een koude kermis thuis. Voor mij draaide deze film louter en alleen om de afslachtpartijen... Ik hou daar niet van. Tuurlijk, in negen van de tien films vallen doden, maar zo massaal en bloederig als in deze film had ik het nog niet gezien. Ik had waarschijnlijk ook een heel ander beeld van deze film, want als ik dit van tevoren geweten had dan was ik hem waarschijnlijk niet gaan kijken...

Bovendien duurt de film ook gewoon te lang, maar dat zien we meer bij Scorseses films (bijvoorbeeld The Aviator).

Voor de acteerprestaties van Daniel Day-Lewis en de altijd het aanzien waard zijnde John C. Reilly geef ik twee sterren.

avatar van soom

soom

Cameron Diaz speelt eens een rol die niet gericht is op het kijk mij eens blond zijn! met deze rol bewijst ze dat ze wel degelijk kan acteren. Na het zien van Charlie's Angels en My best friend's wedding twijfelde ik daar wel een beetje aan.

avatar van Nikateen88

Nikateen88

Mooie film! Geweldadige acties! 4,5

avatar van ChielB

ChielB

Ik vond dit echt een prachtige film.

Stoere veldslagen, maar toch wel erg realistisch weergegeven. Geen over-the-top gedoe.

En het draait zeker niet uitsluitend om die veldslagen, het is juist het verhaal er omheen wat het zo'n goede film maakt.

Sterk acteerwerk, mooie locaties en een goed verhaal.

Kan iedereen aanraden deze eens te kijken!

avatar van stino

stino

Decadente film , maar DDL en de mooie beelden verdienen wel 4 sterren

avatar van The One Ring

The One Ring

Deze film wordt vaak genoemd als een van de mindere Scorsese-films, maar ondanks een paar onvolkomenheden in de film ben ik het er niet mee eens. Gangs of New York heeft namelijk veel te bieden en het is duidelijk dat dit een droomproject was voor Scorsese. De sfeer is niet meer dan perfect en de historische setting is gewoon uniek. Het doet allemaal wat vreemd en ongewoon aan, als een mengelmoes tussen verschillende tijden, maar alles blijkt te kloppen. Vooral Daniel Day-Lewis en zijn natives zijn een rare verschijning met hun hoge hoeden en wat rijkere uitstraling tussen alle armoede die de hele film uitstraalt.

Helemaal indrukwekkend zijn de massashots. Zo mooi als in Gangs of New York zie je ze zelden en op de een of andere manier vind ik ze soms haast iets poëtisch hebben. Knap werk van Martin.

Ook het acteerwerk laat weinig te wensen over, al is het maar omdat Daniel Day-Lewis zo'n indrukwekkende rol heeft. In The Last of the Mohicans vond ik het maar een saaie acteur, maar nu ben ik helemaal om: DDL is een zeer goed acteur. Het lof dat naar John C. Reilly en Liam Neeson uitgaat is weer wat overdreven. Ik vind beide acteurs ook altijd wel goed, maar ze kregen hier wel erg weinig schermtijd. Hun rollen zijn te kort om te kunnen spreken van een briljant optreden. Leonardo DiCaprio bewijst dat hij onder Scorsese regie wel een goede rol weet neer te zetten. Hij speelt nog lang niet Daniel Day-Lewis van het scherm, maar hij is wel gegroeit sinds Titanic. Tenslotte is er nog Cameron Diaz die hier een klein beetje boven haarzelf uitsteekt. Echt noemenswaardig is het nog steeds niet, maar ze overtuigd.

De vraag is waar de film mis gaat. Het antwoord is: in de hoeveelheid dat Scorsese wil laten zien. De film boeit bijna zijn gehele lengte, dat is het probleem niet. Maar Scorsese enthuosiasme ging zover dat hij iets te veel thema's naarboven wilde halen en daardoor juist weer dingen mist. Dit is eigenlijk alleen echt merkbaar in het gehaaste half uur/ drie kwartier. Vanaf dan gaat het allemaal wat te snel en de climax van de film stelt erg teleur. Ook het gevecht tussen de armen en de rijkeren op het einde komt mij een beetje uit de lcuht vallen. Heeft in mijn ogen te weinig met de film te maken.

Maar gelukkig is alles daarvoor heel goed en goed genoeg voor 4 sterren.

avatar van D-ark

D-ark

Zeker weten niet Scorsese beste.

Maar best een vermakelijke film.

3,0

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Echt overrompeld was ik niet, maar een fiasco zoals zoveel recente epische films was dit absoluut niet. DiCaprio en Lewis spelen sterk, en veel goede acteurs in de bijrollen (John C. Reilly, Liam Neeson). Historisch gezien is de film ook veel nauwkeuriger dan de gemiddelde historische epic (op school volg ik veel vakken over de Amerikaanse geschiedenis); vooral Boss Tweed en de lollige taferelen met de concurrerende politie- en brandweer korpsen geven een goed beeld van de overcorrupte politieke situatie/rommelzooi die destijds heerste. Een solide film 3,5*

avatar van JonathanTucker

JonathanTucker

Toen ik deze film in de bios zag, viel ik in slaap.

Ik zou um moeten herzien, voordat ik een stem kan geven.

avatar van soom

soom

JonathanTucker schreef:

Toen ik deze film in de bios zag, viel ik in slaap.

Ik zou um moeten herzien, voordat ik een stem kan geven.

Ook zonde van het geld dat je uitgegeven hebt!