• 9.373.864 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis en Cameron Diaz

Gesproken taal: Engels, Iers, Latijn en Mandarijn

Releasedatum: 23 januari 2003

Plot Gangs of New York

"America was born in the streets."

De film beslaat de periode tussen 1846 en 1863 in New York's "five points", destijds het gewelddadigste gebied ter wereld. De Ierse immigranten die New York binnenkomen zorgen voor verschillende conflicten met de oorspronkelijke inwoners. Amsterdam Vallon, de zoon van een van deze immigranten, is uit op wraak na de dood van zijn vader.

Amsterdam Vallon

Bill "The Butcher" Cutting

Jenny Everdeane

Johnny Sirocco

"Priest" Vallon

Walter "Monk" McGinn

Geen meesterwerk, maar wel een film die me af en toe imponeerde. Groots opgezet met een geweldige Daniel Day-Lewis. Het middengedeelte bevat helaas wat nutteloze stukjes, met de Cameron Diaz-verhaallijn, maar de finale daarentegen mocht er zijn.

De muziek bij de battle-scenes met die trommels vond ik ook wel heftig. Krappe 4 sterren.

Wat een saaie bedoening zeg.

Het eerste uur heeft de film nog flink veel vaart, maar daarna kabbelt het verhaal maar wat door.

Saaie dialogen en monologen (!). Na elke zin wordt er even een pauze gehouden, om het plechtig te doen overkomen om vervolgens loodzwaar te eindigen.

De historische context waarin het verhaal geplaatst wordt overtuigt voor geen meter. Lijkt meer op de verfilming van Stratego dan wat dan ook.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik vond dit veruit de slechtste film van 2003.

De omgevingen en kostuums waren prachtig, het acteerwerk zat ook goed in elkaar, maar dat maakt een film nog niet goed, of wel? Een film moet mij vermaken en daar is dit drie uur durend stuk verdriet nou niet bepaald in geslaagd.

Het verhaal sleept zich voort, en speelt zich af in een tijdperk / omgeving waar ik weinig van weet en ook niets mee heb. New Yorkers die elkaar afslachten met messen, en er een vreemd soort duel / uitdaging / eer systeem op na houden. Het lijken wel Japanners in het jaar 1600.

Ik kon me daarom totaal niet inleven en de film kon mij dan ook ab-so-luut niet boeien.

avatar van Flipman

Flipman

Origineel is het verhaal niet, zeker niet. Wel mooi

uitgevoerd! Goed geacteerd, goeie sfeer, prachtige

muziek met ook van die ontroerende Ierse liederen er

doorheen.

Daniel Day-Lewis speelt een prachtige rol. Leonardo DiCaprio vond ik geweldig in "The Beach", ook hier zet ie een degelijk goeie rol neer. Gaaf dat ie ook daadwerkelijk een -hoewel niet heel erg zwaar- Iers accent gebruikt! Zelfde geldt voor Cameron Diaz.

De sfeer was dus erg goed, de gebeurtenissen ook daadwerkelijk dramatisch. Zijn alle taferelen die 't verhaal omringen ook daadwerkelijk gebeurd, deze bloedige veldslagen? Leek me op de een of andere manier van wel, in dat geval is 't prachtig in beeld gezet!

Ik geef de Film 'n vier, omdat het wraakverhaaltje niet erg origineel is, maar de uitwerking ervan heel weinig te wensen overlaat!

avatar van The One Ring

The One Ring

Deze film wordt vaak genoemd als een van de mindere Scorsese-films, maar ondanks een paar onvolkomenheden in de film ben ik het er niet mee eens. Gangs of New York heeft namelijk veel te bieden en het is duidelijk dat dit een droomproject was voor Scorsese. De sfeer is niet meer dan perfect en de historische setting is gewoon uniek. Het doet allemaal wat vreemd en ongewoon aan, als een mengelmoes tussen verschillende tijden, maar alles blijkt te kloppen. Vooral Daniel Day-Lewis en zijn natives zijn een rare verschijning met hun hoge hoeden en wat rijkere uitstraling tussen alle armoede die de hele film uitstraalt.

Helemaal indrukwekkend zijn de massashots. Zo mooi als in Gangs of New York zie je ze zelden en op de een of andere manier vind ik ze soms haast iets poëtisch hebben. Knap werk van Martin.

Ook het acteerwerk laat weinig te wensen over, al is het maar omdat Daniel Day-Lewis zo'n indrukwekkende rol heeft. In The Last of the Mohicans vond ik het maar een saaie acteur, maar nu ben ik helemaal om: DDL is een zeer goed acteur. Het lof dat naar John C. Reilly en Liam Neeson uitgaat is weer wat overdreven. Ik vind beide acteurs ook altijd wel goed, maar ze kregen hier wel erg weinig schermtijd. Hun rollen zijn te kort om te kunnen spreken van een briljant optreden. Leonardo DiCaprio bewijst dat hij onder Scorsese regie wel een goede rol weet neer te zetten. Hij speelt nog lang niet Daniel Day-Lewis van het scherm, maar hij is wel gegroeit sinds Titanic. Tenslotte is er nog Cameron Diaz die hier een klein beetje boven haarzelf uitsteekt. Echt noemenswaardig is het nog steeds niet, maar ze overtuigd.

De vraag is waar de film mis gaat. Het antwoord is: in de hoeveelheid dat Scorsese wil laten zien. De film boeit bijna zijn gehele lengte, dat is het probleem niet. Maar Scorsese enthuosiasme ging zover dat hij iets te veel thema's naarboven wilde halen en daardoor juist weer dingen mist. Dit is eigenlijk alleen echt merkbaar in het gehaaste half uur/ drie kwartier. Vanaf dan gaat het allemaal wat te snel en de climax van de film stelt erg teleur. Ook het gevecht tussen de armen en de rijkeren op het einde komt mij een beetje uit de lcuht vallen. Heeft in mijn ogen te weinig met de film te maken.

Maar gelukkig is alles daarvoor heel goed en goed genoeg voor 4 sterren.

avatar van Film Pegasus

Zeer aangename film. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de film. Af en toe is hij te langdradig, maar het verhaal is wel goed. Sommige acteerprestaties zijn niet echt geweldig, maar die van Daniel Day-Lewis is dan weer wel uitstekend. Soms lijkt het wat overdreven (zoveel bendes, knokkende brandweer, ...) maar het leven was nu eenmaal zo in New York in die tijd. Een zwarte pagina in de geschiedenis van de USA, die ze daar blijkbaar wat willen vergeten. Met politiekers nog corrupter dan Carter, meer geweld dan nu in de Bronx en door de vele branden een pak meer doden dan bij het WTC.

Ook al zijn de acteerprestaties van Day-Lewis en Di Caprio geweldig, toch ontbreekt er nog wat aan de personages. Maar dit ligt eigenlijk wat aan het script die niet veel ruimte geeft voor uitwerking van de personages en meer aandacht had voor het verhaal.

Op zich wel een stevige film die je zeker moet gezien hebben.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Normaal hou ik niet van "bloedvergiet" films maar deze film heeft mij van begin tot einde geboeid. Hele mooie setting en sfeer. Het acteerwerk van alle spelers vond ik ontzettend hoog.

Jammer vond ik dat alles soms zo massaal werd gefilmd. Zo veel mensen, zoveel hectiek, zoveel chaos, dat het bijna voor de kijker ook niet te volgen was.

Verder een prima film. De vete tussen Bill en Valon, de liefde tussen Valon en zijn geliefde waren schitterende verhaallijnen in een hele mooie setting. 4*

avatar van The Oceanic Six

Mooie film met een duidelijk en sterk verhaal. Prima geacteerd en het blijft boeiend tot het einde.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Ik vind het moeilijk om hier, hoe kort dan ook, een recensie over te schrijven.

Het idee en de setting van de film is goed. DiCaprio doet het goed, maar het is Daniel Day-Lewis die de show steelt. Hij heeft een goed rol, die het verdient een oscar te krijgen. Man, wat zet die man een fantastische schurk neer als Bill the Butcher. Diaz daarentegen voegt helemaal niets toe aan de film, vind ik, behalve dan dat ze er lelijk aangekleed toch nog altijd goed uitziet.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Was inderdaad een steengoede film. Hoe Leonardo DiCarprio al op zo'n jonge leeftijd een wereldacteur werd en is. Verder was deze film, gebassseerd op waargebeurde feiten goed te doen en soms leerzaam. De sfeer van die tijd bv die er goed inzat en kon zien hoe de Ieren leefte en oorlog voerden met de Amerikanen. Acteerwerk van de film was ook prima in orde. Daniel Day speelde redelijk als Bill the Butcher. Wat wel een beetje een tegenvallertje was was die soms overtollige drama-scenes en sommige decors zagen er best nog goedkoop uit. (of ligt dat nou aan mij?) Film en verhaal waren iig sterk. Met stijlvolle riot-scenes tussen de Ieren en de Amerikanen.

Zoals gezegt: een historisch verhaal waarvan je wat leert. De armoede, de ellende en de corruptie. De film is ook orgineel en geen inspiratiebron van allerlij klassiekers wat nog wel vaak gebeurt. Matin Scorsese maakt er zoals gewoonlijk wat moois van. Dit is nou eens de eerste film van hem die ik zie zonder deNiro. Ik denk dat Scorsese vaste acteur nu wel Di Caprio zal worden van wat vroeger de Niro was.

Prima historisch verhaal.

avatar van Zinema

Redelijk maar vaak overgewaardeerd avonturen drama met enorm budget. Wonderwel door Scorsese gemaakt met misschien wel in het achterhoofd een Oscar. Won veel prijzen maar geen enkele Oscar ondanks de 10 nominaties. Behoort tot het mindere werk van de doorgaans geniale regisseur.

avatar van ®Tc

®Tc

Film die al lang op het verlanglijstje stond en nu ook gezien heb. Al bij al viel het goed mee. Goed geacteerd, veel sfeer mede door de goede regie bij vechtscenes, decors en kostuums. Alles is perfect overgezet naar 1840. Het enige probleem is dat de film op veel vlakken saai wordt (ben ik niet gewoon van Scorsese).

Soit alles bij elkaar 3,5

avatar van DVD-T

DVD-T

De eerste keer dat ik aan Gangs of New York begon, was dat met verkeerde verwachtingen.Ik had een film verwacht met veel gevechten tussen de "gangs", ik kwam dan ook bedrogen uit dat het niet zo was maar meer een drama.De tweede keer en nu de derde keer waren dat met de goede verwachtingen.Net als The Aviator heeft het geheel mij nog steeds niet helemaal weten te boeien en daarom mijn stem met een halve ster verlaagd.

Het verhaal vond ik tot op zekere hoogte toch wel boeien, alleen niet genoeg om de volle speelduur mijn aandacht vast te houden.Ik vind hem met zijn 166 minuten dan ook te lang duren.
Het hele onstaan van de bendes en hun strijd om een stukje van New York te bemachtigen is erg interessant om te volgen.Eveneens in een later stadium van de film de persoonlijke vedette tussen Bill the Butcher en Amsterdam Vallon.Die komt gewoon erg lekker over.Het politieke aspect vond ik heel wat minder en daarbij kon ik maar met moeite de aandacht er bij houden.De romance vond ik ook wat geforceerd overkomen.

En wat heb ik ook weer genoten van Daniel Day-Lewis die duidelijk de hele film draagt en alle aandacht in zijn scènes naar zich toe trekt.Hij is gewoon Bill.
Wie ook wel eens een keer genoemd mag worden is toch ook wel Brendan Gleeson die zijn rol ook ijzersterk neerzet.Net als John C. Reilly die ook lekker op dreef is.Toch heeft DiCaprio mij in deze film ook wel weten te verrassen, door een sterke rol te spelen, maar ze staan daarbij allemaal gewoon in de schaduw van Day-Lewis.

De gevechten die wel te zien zijn, vind ik wel wat minder.Wel heerlijk bruut maar dat had wel iets beter in beeld gebracht mogen worden.Veel epische shots van een stad in de maak, die door het fijne camereawerk van Ballhaus heerlijk overkomen.Sfeer is iets in de Scorsese films wat altijd goed zit.Zo ook in deze Gangs of New York.Je voelt dat de stad gewoon leeft en geleeft is.Het laatste shot is ook erg mooi waarbij je New York ziet worden tot wat het nu is .

Martin Scorsese levert met Gangs of New York en The Aviator twee films af die voor mij gewoon niet boeiend genoeg blijven, ik was dan ook blij dat hij later met The Departed aan kwam zetten.

een magere 3*

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Fijn om weer eens een anders soort film van Scorsese te zien. Het verhaal en de historische setting wisten me prima te boeien. Ook zit er een fantastische sfeer in de film, de typische long shots en de historische setting blijken een gouden combinatie te zijn. Soundtrack probeert de sfeer goed te ondersteunen maar slaagt daar niet altijd in.

Maar het is natuurlijk wel een Scorsese wat betekent dat de film weer wat te lang is en dat deze natuurlijk begint met voice-overs. Voice overs zijn hier niet heel erg, mede doordat DiCaprio een wat betere vertelstem heeft dan bijvoorbeeld Pesci of Liotta. Ook heeft Scorsese hier weer wat moeite met de actiescènes, toch weten deze prima te vermaken.

Vond het hele Cameron Diaz verhaaltje wel een beetje overbodig, had er van mij uit gemogen. Acteerwerk is erg boeiend, Daniel Day-Lewis, DiCaprio en Brendan Gleeson zetten hun rollen prima neer. John C. Reilly vind ik zelf wat beter in komische rollen en Liam Neeson had eigenlijk iets te weinig schermtijd om echt iets boeiends te kunnen doen.

O ja en nog een stoere quote van Bill the butcher:

Bill: You see this knife? I'm gonna teach you to speak English with this fucking knife!

avatar van Theunissen

Het is zeker geen slechte film en Leonardo DiCaprio en vooral Daniel Day-Lewis spelen prima maar 166 minuten is gewoon te lang voor dit drama. Het verhaal is overigens prima en ook boeiend en de beelden en vecht scènes zijn ook goed, hij had alleen 30 minuten korter gemoeten.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ondertussen hebben een aantal critici hun opinie weerzien en begint deze meesterwerk zich te ontplooien!

Gangs of New York may achieve greatness with the passage of time. Mixed reviews were inevitable for a production this grand (and this troubled behind the scenes), but it's as distinguished as any of director Martin Scorsese's more celebrated New York stories. From its astonishing 1846 prologue to the city's infernal draft riots of 1863, the film aspires to erase the decorum of textbooks and chronicle 19th-century New York as a cauldron of street warfare.

Ik ben eveneens van mening dat Gangs of New York zich over jaren of decennia's (zoals Citizen kane of Apocalypse Now die ook toentertijd niet geheel naar hun waarde werden geschat) mag benoemen als een klassieker.

Senses of Cinema Groots meersterwerk! 5*

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Een heel andere film dan ik voor ogen had. Maar desalniettemin toch één van de betere films die ik recent gezien heb. De stijl die de film hanteert is soms wat over-the-top maar het 19de eeuwse New York werd prachtig neergezet. Ook vooral hoe het weerspiedelde met het hedendaagse New York over onderwerpen als racisme, bendeoorlogen en het dagelijkse leven. Geweldige prestatie van Day-Lewis als 'the butcher' trouwens.

4/5

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Vanavond op tv zie ik, maar ik ga hem niet opnieuw kijken. De film biedt weliswaar mooie beelden en heeft een bepaalde allure, maar het verhaal is mij te weinig boeiend. Toch jammer want in potentie is het allemaal wel goed.

avatar van robtervoert

robtervoert

Ik vond het een heerlijke film om naar te kijken. Goede cast en een mooi verhaal. Topper.

avatar van Metalfist

Metalfist

America was born in the streets

Ik had Gangs of New York al een redelijk lange tijd op de decoder staan maar het kwam er precies maar niet van om hem op te zetten. Misschien zat er een wel onbewuste reden tussen omdat ik hem vroeger eens had opgezet maar dat de film mij toen niet kon boeien. Soit, dit weekend toch eens tijd voor vrijgemaakt.

Vanaf de moment dat de film opent vroeg ik me echt af hoe het mogelijk was dat ik dit ooit saai heb gevonden. De opkomst van de verschillende gangs is indrukwekkend en krijgt dan meteen zijn eigen kleine climax met de dood van Priest Vallon. Allemaal indrukwekkend en de film weet dit voor een tijd vast te houden maar valt dan toch in het diepe gat der saaiheid. Het wraakverhaal van de zoon van Vallon, Amsterdam, boeit op zich wel maar de film duurt te lang om het geheel interessant te maken. Heel de liefdesaffaire tussen Amsterdam en Jenny doet hier geen goed aan. Het is dan ook pas wanneer Amsterdam verraden wordt door zijn maat dat de film zich langzaam weer naar een iets hoger niveau weet te slepen. Met als hoogtepunt natuurlijk de climax tussen Amsterdam en Bill 'The Butcher' Cutting waar je als kijker toch een dikke 2 uur op zit te wachten. Het is dan ook jammer dat de gevechten soms ietwat rommelig overkomen. Ik kan er niet echt mijn vinger op leggen van dat scheelt er maar soms was het overdreven bloederig en op andere momenten zag je dan weer helemaal niets. Jammer want de rest van de film heeft een sfeer om u tegen te zetten. Heel het New York van de jaren 1800 ziet er indrukwekkend uit en de aankleding van de personages is dan ook de moeite waard. Ik vond het alleen wat vreemd dat de Natives zo van die hoge hoeden op hadden, dat was nu echt het enige dat er niet uit zag.

Scorcese zorgt met Gangs of New York voor een serieuze cast. We hebben zijn lievelingetje, DiCaprio, een schoon madam, Cameron Diaz en een acteur die mij niet zo heel bekend voor komt, Daniel Day-Lewis. Het is dan ook ergens erg dat degene die ik niet ken als beste uit de film tevoorschijn komt. Wat een geweldige rol zet die Day-Lewis neer. Hij zorgt er persoonlijk voor dat de film toch een halve ster meer krijgt dan dat hij zou krijgen. De manier waarop hij Bill neer zet is van pure klasse, ik ben dan ook benieuwd naar zijn rol in Nine. Diaz daarentegen slaagt de bal hier compleet mis. Ik heb het altijd een goede actrice gevonden, met hier en daar eens een misstap zoals Charlie's Angels, maar hier is ze echt compleet overbodig. Jammer want door haar rol in The Box had ik weer bijzonder veel vertrouwen in haar gekregen. Als brunette ziet ze er niet uit en haar enige scène waar ze echt in uitblinkt is het messenwerpen met Bill. Al zal Daniel Day-Lewis daar ook wel voor iets tussen zitten. Dan rest van de hoofdrolspelers alleen nog maar Dicaprio. Ik kan er niets aan doen maar ik zie hem simpelweg niet graag spelen. Ik blijf het een acteur vinden met een te hoog pretty-boy gehalte en hij is er nog niet in geslaagd om het tij te doen keren. Pas op, ook in Gangs of New York probeert hij wel maar hier wordt hij compleet weggespeeld door Day-Lewis. Al zijn er maar weinig acteurs die hier tegenop hadden gekund. Qua bijrollen heeft Scorcese ook nog wel een mooie groepje bijeen geraapt. Jim Broadbent, die een geweldige rol heeft in Moulin Rouge, heeft ook hier een leuk rolletje maar het is vooral John C. Reilly die me deed verschieten. Ik kon me hem alleen maar herinneren van die idiote poster van Step Brothers. Een reden waarom ik ook nog altijd niet naar Cirque de Freak ben gaan zien maar nu heb ik eerlijk gezegd geen reden meer om dit uit te stellen. Liam Neeson is tenslotte ook nog uitmuntend in zijn rol als Priest Vallon. Oké, hij heeft niet zo'n grote rol maar hij weet toch wel zijn stempel op de film te drukken.

Geen gigantisch hoge verwachtingen maar na een uitstekende openingsscène en begin slaagt dit toch nog wat tegen. Scorcese zal niet meteen mijn favoriete regisseur worden maar hij slaagt er toch wel in om weer een aantal sterke scènes op het scherm te tonen. Cast is in orde met uitzondering van Diaz die hier totaal niet op haar plaats is.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Eerlijk gezegd ben ik nooit te spreken over Scorsese als regisseur. Maar een negentiende-eeuws spektakel wat zich in de beste filmstad ter wereld afspeelt, dat moet toch op zijn minst een genietbare film zijn, dacht ik. Gelukkig, dat was het ook. In de eerste tien minuten (het massale gevecht tussen twee gangs) dacht ik nog: "in welke Uwe Boll-achtige film ben ik nu weer verzeild geraakt". Maar daarna ontspon zich een prima film met goede acteerprestaties (van vooral DDL), prachtige decors en ook nog eens educatief .

Nooit geweten dat er rivaliserende brandweerbrigades waren die liever met elkaar op de vuist gingen in plaats van een brand te blussen. Ook de continu instroom van immigranten leverden toen hevige spanningen op en dan had je in die tijd ook nog dienstplichtrellen (mooi gefilmd), die New York ontwrichten en flinke schade toebracht. Het middengedeelte was wel wat zwakker dan de rest en de altijd matige Scorsese-trademarks waren ook zichtbaar, maar goed toch een ruime voldoende voor deze film

avatar van Keane1983

Keane1983

Ik had verwacht dat ik er wat lyrischer zou zijn over deze film.

Ik had een zeer geweldige film verwacht met een hoop actie en sensatie.

Nu viel mij dit toch wel een beetje tegen (gezien het grote budget en opzet van de film).

Het acteerwerk is niet gedurende de film even sterk, ik vond het soms zelfs er mat en onnatuurlijk overkomen. Persoonlijk vond ik Diaz ook niet echt geknipt voor deze rol!! Leonardo heeft het uitstekend gedaan.

Ook weet het verhaal mij niet constand te boeien, en dat is jammer. Ik had juist de hele film geboeid willen blijven kijken.

Nu moet ik zeggen dat de laatste 45min. veel goed hebben gemaakt!!! Zeer aangrijpend en mooi gemaakt.

Als het aan de 166min. heeft gelegen...dat kan natuurlijk ook.

Qua realiteit vond ik het tijdens de vechtscenes ook ontbreken.

Ik bedoel, als je iemand met een zwaar wapen toetakeld, kan het niet anders dan dat er bloed vloeit...bij het zien van de eerste vecht scene gebeurde er een hoop, maar bleven de wapens schoon...ondanks het vele gebruik ervan...en de lichamen ongedeerd....(een typisch geval van jammer).

Wat wel weer een pluspunt is, is dat de sfeer van die tijd helemaal over komt en je je geheel in die tijd waant.

De score is niet geheel de film even sterk, maar weet er wel een extra dementie aan de film te geven.

Decors en settings zien er goed uit en levert mooie plaatjes op.

Wat wel weer een beetje tegen valt is de blu-ray versie van deze film. Nog geen extra's of hoofdmenu.

Just a few trailers and that's it.......

Van mij een 3.*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

DiCaprio in een standaard rol. Ik had hier toch iets meer van verwacht, misschien ook door de titel. Het bleef me een beetje te formeel en traditioneel, ondanks dat er goed gevochten werd en soms ook op een bijzondere manier. Je kijgt wel echt een hekel aan badguy Bill (met honkbalknuppel waar hij zijn slachtoffers op graveerde). Lekker sfeertje wel doordat het de 19e eeuw is. Een paar verassingen, maar door Cameron Diaz a.k.a. Everdeane blijft het spoor redelijk recht lopen en is ´t allemaal een tikkeltje voorspelbaar.
Aardig.

avatar van Spetie

Gangs of New York is een erg degelijke film van Scorsese, die zeker vakkundig gemaakt is, maar die niet goed genoeg is om de gehele speelduur te boeien.

Het begin van de film is wel sterk met de introductie van de personages en verschillende bendes, wat de film ook gelijk een sterke sfeer meegeeft. Het middenstuk van de film is soms wat minder interessant en hier en daar een tikkeltje langdradig. Gelukkig komt de film in het laatste gedeelte weer sterk terug, die vooral gericht in op de onvermijdelijke confrontatie tussen Di Caprio en Day-Lewis. Qua acteerwerk zit het in de film ook wel goed. De bijrollen zijn goed ingevuld door o.a. een prima John C. Reilly en een goede Liam Neeson. In de hoofdrollen zit echter wel wat niveauverschil. Cameron Diaz is niet zo goed en laat zien dat ze in feite maar een beperkte actrice is. DiCaprio is degelijk en vult zijn rol verder wel goed in. Daniel Day-Lewis geeft echter een masterclass acteren weg en zet een zeer sterke rol neer als Bill “the Butcher.” Wat een enorme klootzak speelt hij hier. Indrukwekkend goed.

Verder is het dus een degelijke film. Sfeervol, met enkele sterke momenten, maar ook dus wat mindere. De aankleding is goed en als het middenstuk iets interessanter was geweest had er zeker nog wel een hoger cijfer ingezeten. Nu blijft de film steken op een voldoende van mijn kant.

avatar van scorsese

Eerste samenwerking tussen Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio levert een prachtige film op over de bendes in New York anderhalve eeuw geleden. Een mooi verhaal waarbij een stukje amerikaanse geschiedenis zich op de achtergrond ontvouwt. Ondanks het vlotte verteltempo voelt de film soms toch iets te lang. Uitstekend acteerwerk van iedereen waarbij Daniel Day-Lewis de show steelt als Bill the Butcher.

De film ziet er prachtig uit met mooie kostuums en sets. Een harde openingsscene en een ietwat sentimenteel maar passend eindshot begeleid door het mooie 'The Hands That Built America' van U2.

avatar van TMP

TMP

Goede film, vooral door de sfeer en het goede acteerwerk van Daniel Day-Lewis. Het duurt wel erg lang en daardoor zitten er ook stukken in de film, die een stuk minder boeiend zijn. De sfeer van New York in die tijd is erg mooi en ook de overgang (op het eind van de film) naar hedendaags New York is mooi gedaan.

Ruim 3,5*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gisteren nog eens gezien en m'n score verhoogd tot 4*.

De film duurt wat lang, akkoord, maar echt vervelen doet die niet. Al hadden sommige stukken wel weggelaten kunnen worden.

De film heeft een typische sfeer, het Amerika van de jaren 1840 wordt goed in beeld gebracht met de haat tegenover de immigranten.

De acteerprestaties zijn top. Day-Lewis is een klasbak, spijtig dat die zo weinig films maakt. Ook DiCaprio vond ik verrassend goed. Mijn favoriet zal die nooit niet worden, maar een degelijke acteur is die zeker en vast. Cameron Diaz daarentegen, tsja, beetje flauw he.

Ik heb me zeer zeker vermaakt met deze film, en daarom een 4*.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Scorsese respecteert zijn stad. Hij heeft altijd een boontje gehad voor de New Yorkse volkerenmozaiek die de stad maakt tot wat ze is en waarvan hij zelf deel uitmaakt. Het is de identiteit van de stad. Hij keert terug naar het midden van de 19de eeuw, toen New York te kampen had met zware armoede op de Five Points, waar Ierse immigranten bleven toestromen en de leefruimte van de anderen nog meer in beslag namen. Ook de politieke corruptie en de gedwongen inlijsting als soldaat in de Burgeroorlog passeren even de revue. In die tijd zou ik toch geenszins NY hebben willen zien. De Big Apple moet één van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld geweest zijn.

Gangs Of New York vertelt de strubbelingen tussen die verschillende bevolkingsgroepen en de haat die ze tegenover elkaar koesteren. Het is een verhaal over verdeeldheid en de noodzaak om eenheid te zoeken. De prachtige decors en de gewelddadige sfeer brengen de tijdsperiode helemaal tot leven. Di Caprio vond ik niet zo goed uit de verf komen als in andere van zijn films; het liefdesverhaal Di Caprio-Diaz vond ik op een laag pitje blijven en volkomen overbodig. Day-Lewis is daarentegen absoluut de ster als de knokige slager-gangleader met wie Vallon nog een eitje te pellen heeft. Het duurt iets te lang en Scorsese is zo enthousiast in het vertellen van dit verhaal, dat hij teveel wil vertellen en de kijker overdondert met details (bvb met het Barnum circus). Niet Scorsese's beste, wel één van zijn leerrijkste films.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Wederom een prachige film van Martin Scorsese.. dat die man nog steeds geen Oscar heeft gekregen is een schande.

Ik heb de film enkele jaren geleden al eens bekeken en ik vind hem, na een tweede keer te hebben gezien, nog steeds van grote klasse.

Prima acteerwerk van zowel Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis, en Leonardo DiCaprio die zo stilaan de vaste hoofdrolspeler van Scorsese begint te worden ('Aviator', 'The Departed').

Het verhaal is prachtig en de decors zijn adembenemend.

Hoewel dit een lange film is, 2 uur en 30 minuten, verveelt ie geen seconde.

Ook de gevechtsscenes zijn de moeite waard en op een liter bloed meer of minder wordt niet gekeken.

Prima film dit, zoals elke film van Martin Scorsese is trouwens.

Geen verder commentaar dan het eerdere dat ik al had geschreven, alleen wel aan toevoegen dat Martin Scorsese nu wel zijn verdiende Oscar heeft ontvangen (voor 'The Departed').

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Aardig goed misdaadrama, maar voor een Scorsese vind ik hem toch een beetje tegenvallen. Vooral de langdradigheid is een minpunt. Leonardo DiCaprio en Daniel Day-Lewis acteren prima.