• 9.376.802 stemmen

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Actie / Avontuur | 128 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Anthony Russo en Joe Russo

Met onder meer: Chris Evans, Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson

Releasedatum: 27 maart 2014

Plot Captain America: The Winter Soldier

"In heroes we trust."

Steve Rogers, beter bekend als de superheld Captain America, heeft moeite met zijn rol in de moderne wereld. Samen met Natasha Romanoff, alias Black Widow, trekt hij ten strijde om een sterke maar geheimzinnige vijand te bestrijden, die zich verstopt in het hedendaagse Washington. Natasha is een spionne die werkt voor S.H.I.E.L.D., de veiligheidsdienst onder leiding van Nick Fury.

Steve Rogers / Captain America

Natasha Romanoff / Black Widow

Alexander Pierce

Bucky Barnes / Winter Soldier

Sam Wilson / Falcon

Brock Rumlow

Kate / Agent 13

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Dit blijft één van mijn favorieten van de films van Marvel.

Normaliter heb ik mijn MCU superheldenfilms het liefst met voldoende humor, maar The Winter Soldier is daar duidelijk een uitzondering op. In tegenstelling tot een hoop fantasierijk geneuzel in de Thor, Guardians of Dr Strange is Winter Soldier een stuk meer down to Earth. Letterlijk. De film voelt als een spionage/actie/thriller met slechts hier en daar een vleugje superheld. De actie is uitstekend. Van een enorm toffe auto-achtervolging tot een reeks ijzersterke gevechtsscènes. Zo’n scène waarin Captain America met tig man in de lift staat is fantastisch; de gebroeders Russo bewijzen in ieder geval uitstekende actie-regisseurs te zijn. Daar kunnen alle filmmakers die enkel onoverzichtelijke actie schieten met schuddende camera’s en maximaal 1 seconde per shot nog wat van leren. Misschien moet Michael Bay eens een cursus volgen bij de broers Russo.

Verder is het Marvel nog niet vaak gelukt om een sterke schurk neer te zetten en dat lukt men hier wel. De mysterieuze Winter Soldier is enorm krachtig, heerlijk koeltjes en meedogeloos en zijn theme, die telkens klinkt als hij verschijnt, is simpelweg perfect! Een fijne bad guy in een film vol met leuke personages, die zorgen dat de film juist ook sterk werkt buiten de actie. Neem alleen al de openingsscène waarin Steve Rogers kennismaakt met Sam Wilson; de twee hebben meteen een fijne dynamiek. En ook Scarlett Johansson als Black Window voelt hier het beste op haar plek. Wat dat betreft hebben de Russo broers ook gevoel voor personages, zover is duidelijk. In CIvil War, Infinity War en ongetwijfeld ook in Endgame laten ze zien dat ze te werk kunnen met grote bombastische films vol personages. Maar hun sterkste werk voor het MCU - en één van de beste superheldenfilms aller tijden - is waarschijnlijk deze héle toffe actiefilm.

4 sterren.

avatar van Shadowed

Shadowed

Erg leuk!

Een Marvel zoals ik het echt graag zie, en deze is misschien zelfs 1 van de betere Marvels die ik tot nu toe gezien heb. Echter zal dit Doctor Strange voor mij niet overtreffen, daar heb ik zo van genoten en daar kan dit dan net niet overheen, ondanks deze veel beter te doen was dan de meeste Marvels.

Begon misschien wat saai, die actiescène op de boot leek nergens op en was simpelweg een voorbeeld van saaie actie. Wel opmerkelijk, omdat elke andere actiescène die daarna volgt een stuk beter te doen zijn en zelfs heel erg leuk zijn. Hoogtepunten zijn de achtervolging van Nick Fury foor de straten en de slotfase.

Evans voert zijn rol wel keurig uit, het is alleen wel jammer dat Captain America zo'n saaie superheld is. Net als Optimus Prime in Transformers, allebei van die serieuze, wat saaie superhelden die nergens echt heel leuk zijn. Gelukkig zijn de scenes dat hij zijn schild mag gebruiken wel fijn in beeld gebracht.

De actiescènes zelf zijn scenes die ik lang in films heb gemist. Groots opgezet en behoorlijk bombastisch gebracht, maar oh zo leuk om naar te kijken. Al dat hersenloze spektakel terwijl er ook nog een prima verhaal omheen zit doen weinig Marvels nog tegenwoordig. En deze film doet dat nagenoeg perfect.

Spannend gebracht, opwindend gebracht en visueel ziet het er allemaal behoorlijk aantrekkelijk uit. Acteerwerk van Evans is prima, Johansson ook, en de rest eigenlijk ook wel. Het is niet dat iemand er bovenuit, of juist niet steekt aangezien de actie toch wel de overhand neemt. En zo zie ik het dan ook graag.

Erg genoten, de 128 minuten vlogen, vooral in de tweede helft, echt voorbij. Komt wat saai opgang, maar wanneer de vaart er eenmaal inzit en de actiescènes leuker zijn, begint de film echt los te gaan in grootse en vermakelijke actiescènes die erg weten te boeien, en letterlijk geen seconde vervelen.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1985 stemmen

Winter Soldier is duidelijk de beste Captain America film tot dusver. Hoewel de Cap een van de minst boeiende figuren in het Marvel universum is, wordt veel goedgemaakt door een redelijk interessant verhaal, een goed acterende Samuel L. Jackson en een aantrekkelijke Scarlett Johansson, die een stoere Black Widow neerzet.

Ook leuk om ouwe rot in het vak Robert Redford even terug te zien. Chris Evans als de brave Hendrik die met zijn schild naar de bad guys gooit blijft een zwakke superheld. Zelfs zijn donkerkleurig pak kan hem niet stoerder maken. De Winter Soldier zelf vind ik ook geen interessant figuur. Ik herkende in het begin van de film UFC legende Georges St-Pierre als de baddie Georges Batroc.

Jammer genoeg is in deze film (net als in deel 3) de gevechtschoreografie heel onoverzichtelijk gefilmd, met veel te korte takes en steeds verspringen van camerastand om te verbergen dat de acteurs niet in staat zijn om hun stunts zelf uit te voeren.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Inmiddels ben ik ruim anderhalf jaar bezig met het kijken van de MCU-films op een soort van logische volgorde. Dit is de elfde film in mijn volgorde, en misschien wel de eerste die me bij de tweede kijkbeurt eigenlijk alleen maar meeviel. Ik ben het nog grotendeels eens met mijn recensie uit 2016, maar goed, ik doe ze nu eenmaal allemaal opnieuw. En aangezien ik mijn stem ga verhogen (ook de eerste keer volgens mij) is enige onderbouwing wel zo netjes.

Allereerst mijn lof voor alle tegenspelers van Chris Evans. Ik heb niet zozeer iets tegen de hoofdrolspeler, het is alleen dat iedereen hem moeiteloos het scherm afspeelt. Het is schandalig dat Scarlett Johansson hierna nog zes jaar heeft moeten wachten op haar eigen film, want hier steelt ze al de show. De andere bekende gezichten doen hun werk hier ook naar behoren. Nieuwkomer Robert Redford speelt (eindelijk eens een keer) een fatsoenlijke schurk en doet dat met verve.

De Winter Soldier zelf vond ik niet bijster interessant eigenlijk. Ik had ook totaal geen emotionele band met Bucky en ook niet met de Captain, dus hun hereniging deed me weinig tot niets. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is de Winter Soldier niet de belangrijkste vijand. Deze keer geen aliens of ander bovennatuurlijke fenomenen, maar echte mensen met een ideologie die niet eens heel absurd klinkt (niet in de zin dat ik het ermee eens zou zijn, maar in de zin dat het me niet eens echt zou verbazen als er een organisatie bestond met dezelfde ideeën met leden in hoge machtsposities). Dat maakt het voor mij een stuk interessanter. Ook heeft deze film meer grijstinten in plaats van de typische goeierikken en slechterikken uit het vorige deel.

Zwakke punt blijft de goody two-shoes Captain America. Hij is iets minder blanco dan in het vorige deel, maar veel meer had ook niet gekund. Verder gaan sommige dingen wel ineens heel makkelijk (de ontsnapping uit het winkelcentrum bijvoorbeeld). Dit reken ik de film niet heel zwaar aan omdat ik het verhaal verder eigenlijk heel goed uitgewerkt vond voor een superheldenfilm. Ook is de actie uitstekend gechoreografeerd, waarbij alle deelnemers de kans krijgen om hun kunstjes te vertonen.

Al met al kom ik daarmee uit op zowaar 3.5 sterren, en heb ik weer iets meer motivatie om verder te gaan met mijn missie.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

De eerste Captain America vond in tot hiertoe de minste vd Marvel films, die ik reeds gezien heb. Dit vervolg is toch stapje hoger, vond deze pak vermakelijker en stukken vette actie tussen zoals natuurlijk gewend zijn van Marvel. Scarlett Johansson blijft een bloedmooie verschijning.

avatar van M(O)H

M(O)H

Heerlijke actiefilm, ook een aanrader voor mensen die niet zo houden van scifi, fantasy , superhelden en aliens, want daar zie je in dit deel weinig van en dat is niet eens een gemis.

Ik zat regelmatig op het puntje van de bank en wat is Scarlet toch een prachtige verschijning!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Deel 2 van Captain America, niet in chronologische volgorde bezig, dit op Fantastic Four na de meeste oninteressante stripverfilming en na het verschijnen van de tegenstander met de bionische arm tot de conclusie gekomen dat ik het einde al eens gezien had.

En het moet gezegd, hoewel het natuurlijk in het tijdsperspectief gezien moet worden met iemand van voor de oorlog en andere normen en waarden, Steve Rodgers is saai. Captain America is geen aansprekende persoonlijkheid en dat heeft niets met Amerika te maken zoals er hier gesuggereerd wordt door sommigen. En de andere karakters doen er ondanks de grootse cast ook niet echt toe.

Maakt dit allemaal veel uit? Mwoah...het verhaal en complot is nog wel aardig zodra de film over de helft is. Vooral het verschijnen van een verloren kameraad en de daarop volgende strijd is aardig. Waar de film dan toch echt mee scoort is knalgave actie, überhaupt ook de enige echte reden om de film te zien. De andere reden is Johansson in zwart leer. Vooral de aanval op Fury en daaruit voortvloeiende achtervolging is grandioos. Net als de fraaie aanval op de snelweg. Zoals gezegd, voor goede actie zit je geramd. Voeg daar nog enkele snedige oneliners aan toe en andere humoristische momenten en dan is het meeste gezegd.

Top is het allemaal net niet, vermakelijk wel. Aan vele andere comic verfilmingen kan dit dan ook niet tippen en de aanzienlijke IMDb score vind ik dan ook onbegrijpelijk. Oftewel; redelijk voor een keer.

avatar van Panoramix

Panoramix

Alleszins vermakelijk. Aanvankelijk werd ik ook enthousiast over het plot en het intrige-aspect ervan. Het verwordt echter vrij snel slechts een verhaallijn om het ene actiemoment met het volgende te verbinden, zonder zelf van meerwaarde te zijn. Als zodanig dus prima vermakelijk, maar meer ook niet. Finale was wat voorspelbaar.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

De tweede film in de Captain America-reeks en de negende alweer in het Marvel Cinematic Universe. De film volgt Steve Rogers, aka Captain America, terwijl hij samenwerkt met Natasha Romanoff, aka Black Widow, om een complot binnen SHIELD te ontdekken en te stoppen.

Dit is na 'the Avengers' film tot nog toe de beste Marvel film. De film zit vol met spectaculaire actie en heeft eindelijk een intrigerend plot met veel wendingen en een aantal interessante nieuwe personages. Het thema van de film is ook nog best wel relevant voor de huidige tijd, namelijk de vraag hoe ver een overheid mag gaan om de veiligheid van haar burgers te waarborgen.

Deze film valt ook op omdat het een meer politieke en spionage-thriller-achtige toon heeft dan de meeste andere Marvel films. Dit komt uiteraard deels door de aanwezigheid van Nick Fury en Black Widow, die beiden spionnen zijn. Sowieso beviel me de grotere rol van Samuel L. Jackson wel.

De actiescène in de lift is voor mij het hoogtepunt van de film, maar ook de confrontaties tussen Captain America en Winter Soldier mogen er zijn.

Een heel stuk beter dan de eerste Captain America film. 3.5* stonden en blijven na herziening staan.

avatar van teigertje

teigertje

• 2077 stemmen

Na deze weer opnieuw gezien te hebben.

Blijft deze Marvel film een van de aller beste in het MCU een zeer hoog kwalitatieve film.

Zo spectaculair en met gigantische goede aktie en een ijzersterk verhaal.

En met een uitmuntende cast aan spelers.

Schitterende film muziek.

Die tijdens de spectaculaire aktie scenes spot on zijn, als The Cap en zijn team in aktie komen.

Dit is een masterpiece als het op Superhelden films en aktie films gaat.

Zo genieten ! Wat een staaltje cinema blijft dit.

avatar van Doggerkind

Doggerkind

Niet mijn smaak van films. Een beetje soort van goedkope bagger op een gouden schaaltje, meeliftend op de wat betere superheldenfilms. Nou ja, films... na een persoon als Batman en Venom heb ik het eigenlijk al wel bekeken. Ok, eerste Iron Man dan nog. Daarna een hele eind terug in de tijd, met wederom Batman als serie, Mr. Terrific, dan heb ik het al wel een beetje gezien. Oh, Hancock bijna vergeten, die past ook nog wel bij de betere.

De overige, alleen maar flitslicht beelden met te harde geluiden. Bij het zien van dit soort films is het gebruik van oordopjes en lasbril wel een aanrader. Of niet kijken in de bios en het geld voor betere producties bewaren. En ergens heb ik bij dit soort films ook meer het gevoel dat ik naar Leni Riefenstahl producties aan het kijken ben. Hoewel ook die waren beter in elkaar gezet.