- Home
Releasedatum: 27 maart 2014
Bekijk via Disney+
Plot Captain America: The Winter Soldier
"In heroes we trust."
Steve Rogers, beter bekend als de superheld Captain America, heeft moeite met zijn rol in de moderne wereld. Samen met Natasha Romanoff, alias Black Widow, trekt hij ten strijde om een sterke maar geheimzinnige vijand te bestrijden, die zich verstopt in het hedendaagse Washington. Natasha is een spionne die werkt voor S.H.I.E.L.D., de veiligheidsdienst onder leiding van Nick Fury.
Steve Rogers / Captain America
Nick Fury
Natasha Romanoff / Black Widow
Alexander Pierce
Bucky Barnes / Winter Soldier
Sam Wilson / Falcon
Maria Hill
Brock Rumlow
Jasper Sitwell
Kate / Agent 13
cordiacovens
Deze serieuzere Marvel film weet door de plotontwikkelingen, mysteries, en karakters een duidelijke link te leggen tussen eerdere en toekomstige Marvel films en doet dit op een overtuigende wijze. Captain America: The Winter Soldier is één van Marvel’s beste films en zeker de beste sinds The Avengers.
-jack_sparrow-
Ik miste toch wat van de humor die we gewoon zijn van Marvel! ... Niettemin vond ik hem toch "beter dan oké"! Ik was toch benieuwd hoe Marvel een serieuzere kant uitging! Maar ik had er uiteindelijk toch meer van verwacht ... Maar ik denk dat actie- en Marvelfans zeker niet teleurgesteld gaan zijn! Ik was gewoon een grote fan van The first Avenger, en ik miste toch de sfeer en cinematography uit die film! (+ de eerste film had Stanley Tucci, moet ik nog méér zeggen!?) Toch een geslaagde marvel film die zeker een waardig plaatsje in het Marvel Universum verdient!
Ik was aan het twijfelen tussen een 4,0 en een 3,5! Maar ik ga toch voor 3,5*
wwelover
Zeer vermakelijke film. Beter dan de eerste Captain America, die ik overigens ook meer dan prima vond. Het verhaal is nu even wat interessanter en de actie beter. Sowieso erg genoten van de actie in deze film. Ook de humor is goed, gewoon leuke one-liners zoals bij The Avengers. Falcon is een leuke toevoeging en ik vind Chris Evans erg goed als de captain. Visueel is de film ook erg sterk en leuk dat Danny Pudi uit Community een klein rolletje heeft, niet zo gek gezien het feit dat de Russo Brothers bij Community betrokken zijn. De Winter Soldier kreeg niet heel veel minuten in de film maar het is zeker een interessant karakter.
Prima blockbuster. Maar betrap mezelf erop dat weinig me meer omver kan blazen. We zijn de laatste jaren zoveel verwend met destruction and mayhem bij dergelijke films; been there done that gevoel.
Ook een beetje wat ik heb.
Qua actie valt deze film een beetje in het niet bij recente blockbusters als Man of Steel en the Avengers. Lijkt me nu ook het grootste euvel wanneer je alle helden bij elkaar hebt gezet en daarna komen ze allemaal weer in hun solofilms opdraven. Daardoor heb je continu het gevoel dat je iets mist en er eigenlijk wel een tandje bijgeschakeld had mogen worden.
Zo ook in the Winter Soldier. De film is in het geheel best onderhoudend.
Alleen qua actie ben je gewoon meer gewend en weet deze film eigenlijk niet heel erg te overtuigen. Het plot is verder leuk en zit wel goed in elkaar, maar je mist uiteindelijk ook een overtuigende badguy. Het mysterie is in het begin interessant, maar naarmate het vordert ebt het wat weg en is het eigenlijk een kleine sof.
In het eerste deel zaten veel storende elementen in de film die toch erg hinderden. Dat is hier eigenlijk weggenomen. Toch valt de film als geheel wat tegen en zitten er eigenlijk weinig memorabele momenten in de film waardoor ik de kans klein acht dat ik dit nog terug zal kijken. 2,5*
mjk87 (moderator films)
Prima popcornvermaak, maar de film heeft te weinig om echt te beklijven. Ik ben sowieso fan van het universum van Marvel, dus als men een enigszins draaglijke film maakt is dat al snel een voldoende. Tevens ben ik geen kenner van de strips, dus veel fout kan me ook niet doen. Dat is het dus een beetje met deze tweede Captain America. Het is niet slecht en het is niet heel goed.
Wat direct opvalt is dat de film een eigen smoel mist. Het heeft van alles wat weg zonder dat het echt een ode is (zoals het eerste deel). The Winter Soldier is een kruising tussen Ledger en Bane uit Batman, de muziek past prima maar is ook niet bijster bijzonder te noemen (een zoveelste variant op de muziek van Zimmer, al schijnt de componist ook voor The Dark Knight te hebben gewerkt, dus logisch) en de cinematografie is erg flets en grijs. Had de eerste nog die mooie retro-stijl, dit vervolg is echt veel te serieus, zowel in toon als uiterlijk. Daarnaast is de inhoud an sich best interessant, maar nergens heel goed uitgewerkt. De ideeën over privacy (en het gebrek daaraan) en de computers en hun algoritmen is prima, maar wordt echt weinig subtiel door de strot geramd. En het misdaadplot is in het begin leuk, maar eigenlijk weet je al snel wie de boef is en hoe de vork in de steel zit. Voor een spionagethriller is dat toch best een negatief punt. Daarnaast is de plot wat te wijd vertakt, want is die hele Winter Soldier, waarnaar de film is genoemd, nu eigenlijk nodig geweest? Wel is de humor vaak raak en een prettige onderbreking van al dat serieuze.
Maar goed, een actiefilm draait om de actie en die is prima. Heel ingenieus is het allemaal niet in elkaar gezet (dan deed Singer dat in X2 toch net wat beter) maar het is degelijk en redelijk overzichtelijk met af en toe leuke foefjes en prima timing in de montage. Daarnaast is de actie bijna nooit ongeloofwaardig, enkel tegen het einde gaat men er iets te ver over, maar de actie voelt in ieder geval alsof iets mis kan gaan en daarmee redelijk intens. En het vooral de opbouw die prettig is. De actie begint rustig met wat boem pats boem en man-tegen-mangevechten om dan te eindigen in een epische finale met heel veel BOEM BOEM. Dat is wat anders dan een talentloos onbenul als Bay die dat nooit heeft begrepen en al met BOEM BOEM BOEM begint en denkt dat het publiek het fijn vindt dat hij daar vervolgens tweeënhalf uur mee doorgaat. Verder is het spel prima. Evans is prima als timide held, Johansson heeft iets minder te doen en Jackson is cool als altijd. Daarnaast zijn er enkele mooie bijrollen met een leuke toevoeging in de vorm van Falcon en enkele knappe dames waaronder de toch zeer cute Emily VanCamp.
Al met al dus niet slecht en absoluut vermakelijk, maar het had ook beter gekund. Wel is dit weer een passend puzzelstukje binnen het geheel van de Avengers-wereld en een prima opmaat naar Age of Ultron. 3,0*.
p.s. Op één shot na voegde de 3D dus weer eens niets toe.
VincentL
Captain America: The Winter Soldier
Even op je vrijdagavond wat hersenloze actie is natuurlijk altijd welkom. Met Marvel films ben je daar in ieder geval zeker van. Na een alleraardigst deel 1 moesten we 2 natuurlijk ook niet. Weer een actiefilm in 3D, het blijft toch afzetterij dat je daar €1,50 meer voor betaald. Los daarvan komt het de kwaliteit van niet film ook niet altijd ten goede. We zullen het ook hier maar weer moeten zien.
De film begint eigenlijk behoorlijk aardig en luchtig. Cap is natuurlijk een tijdje uit de roulatie geweest en moet zich weer even inwerken. Ik had echt geen flauw benul waar ze het verhaal naartoe wilden laten gaan, dus ik liet me compleet verrassen. Na een half uur begint de actie dan ook pas echt op gang te komen en je komt lekker in het verhaal. Alles valt tot dan toe nog heel logisch op zijn plek. Naarmate de film vordert, en het plot is ingewikkelder wordt, besluiten Anthony en Joe Russo het ook nog voor de minder slimme kijker behapbaar te maken door de actie op te voeren en de knallen groter. Voor ieder wat wils. Feit blijft wel dat het gewoon een erg lekkere film is die weg kijkt. Het uiteindelijke einde is allemaal wat overtrokken. Een Star-Wars achtig einde leek het wel. Alleen de Clones ontbraken nog.
Chris Evans kruipt weer best in de rol van Cap. Meer dan oppervlakkig weet hij echter niet te worden. Maar a la, het is en blijft een actiefilm dus who cares? De oppervlakkige flut romances, of wat het ook waren, die tussendoor kwamen waren domweg lachwekkend. Maar humor hoort ook zo thuis in een film.
Scarlet is natuurlijk altijd het zien waard. Ook hier speelt ze weer een bekoorlijke rol. Ook bij haar is het me nou niet duidelijk wat ze met haar personage wilde. Ze heeft echter een goede traptechniek wat in de film goed van pas komt. Ze speelt met Evans samen best vermakelijk op het doek.
Samuel L. Jackson is natuurlijk gewoon Samuel L. Jackson. De man is een filmheld gewoon. Ik vind hem persoonlijk geweldig. Ook in deze film kwam hij weer heerlijk uit de verf. Halverwege de film schrok ik behoorlijk omdat hij een harde terugval maakt, om daarna weer in volle glorie terug te komen
Nou was uiteindelijk mijn €1.50 aan 3D-kosten waard? Ook bij deze film denk ik dat de 3D totaal overbodig was. Qua cinematografie zit de film verder prima in elkaar. De actie is zeker niet te chaotisch, maar lekker vlot en spectaculair. Toch heeft de 3 dimensie hier niets aan toe te voegen. Het is totaal geen meerwaarde.
Alle explosies zien er puik uit. Het is reëel voor zover het reëel kan zijn, dus dat is prettig.
Cap. America is gewoon een heerlijke zaterdag- of vrijdagavond film die vlot weg kijkt. Hoogstaand is het zeker niet, maar wat wil je? Gewoon een goede beoordeling voor een vermakelijke actiefilm
YAH87
Drie jaar na het redelijke Captain America: The First Avenger (2011) is Cap terug in dit vervolg waarin hij moet zien te aarden in een nieuwe tijd met andere normen en waarden, maar nog steeds te maken krijgt met vijanden uit het verleden. Chris Evans kruipt wederom in de huid van de eerlijke en nobele Steve Rogers en speelt weer een ijzersterke rol. Hij is niet enkel fysiek, maar ook als personage overtuigend als Captain America. In deze film wordt hij voornamelijk bijgestaan door Scarlett Johansson als Black Widow en nieuwkomer Anthony Mackie als Falcon, die het beiden verdienstelijk doen als sidekicks en een leuke interactie hebben met hem. Antagonist Winter Soldier is een ander groot pluspunt in de film. Het personage ziet er niet enkel erg gaaf, maar is ook een meer dan waardige tegenstander voor Captain America die een serieuze bedreiging vormt. De film voelt voor een groot deel als een ware spionagefilm, wat vrij aangenaam en verrassend is voor een superheldenfilm en zowaar uitstekend werkt in deze setting. Op het gebied van actie wordt er bij vlagen groots uitgepakt en zien deze er uitstekend uit. De 3D-effecten zijn echter ook in dit deel helaas volledig overbodig. Captain America: The Winter Soldier is op vrijwel alle vlakken beter dan zijn voorganger en biedt een vermakelijke tijd in de bioscoop. De mid-credit scene mag beslist gemist worden en maakt nieuwsgierig naar de aanstaande Marvel-productie.
voskat
Heel veel stukken beter dan het eerste deel.
Dit zakt vrijwel nergens in, en bovendien hebben ze gelukkig geweigerd om de momenten tussen de Captain en Black Widow uit te melken voor een goedkope Hollywood-romance.
Ook verdomd spannend weer was de teaser aan het einde. Moest eventjes mijn roestige comic-brein wakker schoppen, maar toen ik de tweeling zag doen wat ze doen, viel het kwartje al vlug.
Zo veel zin in Days Of Future Past en Age Of Ultron...
Shinobi
"How do we tell the good guys from the bad guys?"
Vandaag dan eindelijk mogen aanschouwen in Imax 3D en ik werd zowaar verrast. Sowieso is dit een grote verbetering te noemen t.o.v. het eerste deel (2,0 sterren) die ik maar matig vond.
De nadruk wordt enigszins gelegd op de 'uitdieping' van Steve Rogers, jammer genoeg is hij naar mijn mening nog steeds niet echt boeiend. Gelukkig maken de bijrollen in de vorm van: Black Widow, Nick Fury en Sam Wilson veel goed. Helaas hangt het verhaal er maar wat bij; de film wil te veel en levert veelal half werk af. Zo komen er o.a. dingen langs als: privacy - wat hedendaags een grote rol speelt -, een samenzwering en uiteraard de Winter Soldier zelf. Hoewel laatstgenoemde er tof uitziet, komt zijn (achtergrond)verhaal ietwat geforceerd over.
Gelukkig compenseert de gedoseerde actie veel. Het lijkt alsof Captain America een geheel nieuwe moveset heeft aangeleerd, zijn hand-to-hand combat is namelijk aanzienlijk verbeterd. Hierbij komt zijn iconische schild eindelijk beter tot uiting. Verder zitten er een paar fraaie achtervolgingen en vuurgevechten in die meer dan de moeite waard zijn. Alleen komt de climax wat minder tot zijn recht, ik heb het gevoel alsof ze een pagina uit The Avengers (2012) hebben gekopieerd.
Al met al een vermakelijk vervolg waarop de toekomstige films (Age of Ultron) in het Marvel universum verder op kunnen voortborduren. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor twee extra scènes.
3,5 Sterren.
Naomi Watts
Zeker beter dan zijn voorganger maar dat was dan ook een aanfluiting, de Russo's maken in ieder geval een blockbuster die zeer kundigt oogt maar ook nooit meer wordt dan zeer onderhoudend middle of the road werk. Op enkele uitzonderingen na heb ik maar weinig met Marvel, en dan al helemaal met de "Avengers" (Spider-man buiten beschouwing gelaten) en heb ik meer met de volwassenere benadering van DC. Deze preferenties ter zijde, is het erg onderhoudend maar daar is het wel mee gezegd. Het bekende euvel als met al de andere Marvel Studio marvel verfilmingen, waar je dat met Spider-Man en X-Men bvb niet hebt.
Plot is aardig maar de narratieve flow kent toch duidelijk wat obstakels en loopt toch niet helemaal lekker. Toch helaas wel een euvel wat wel vaker bij Marvel Studios voorkomt. Ook wordt er te weinig moeite gedaan om ook maar diezelfde vermoeiende cliche's uit de weg te gaan. De timer op een milliseconde weten te stoppen bvb. Zucht. Hoogtepunt vind ik nog wel de opening sequence, waar CA het opneemt tegen niemand minder dan GSP (!). Film komt eigenlijk pas het einde pas echt op gang en is dan ook behoorlijk goed met een zeer aardige bombastische soundtrack. Gelukkig niet al te sappy tussen CA en Buck, dit kon er goed mee door.
Special effects en actie scenes zijn zeer behoorlijk maar weten toch het geheel niet ven een verpletterende impact te voorzien omdat er naast de hits ook vele misses te noteren zijn. Al blijft de vaste S.H.I.E.L.D. core vertolkt door Johansson, Jackson en Evans wel genoeg om de film fier overeind te houden. Wel leuk om Olsen al te zien als Scarlet Witch als preview op Age of Ultron die dan toch wel genoeg hype creëert voor Avengers 2, ook al is haar voorganger een draak van een film. Zeer onderhoudend en kundig gemaakt maar met helaas te veel inconsistenties.
Marvel.
Je moet haast wel onder de indruk zijn van het imperium dat ze hebben opgebouwd. De transitie van comic naar film verliep een beetje stroef, maar met 2 a 3 blockbusters per jaar én de Avengers serie die alles bij elkaar brengt hebben ze een ongezien filmnetwerk in elkaar geknutseld. Hulde daarvoor.
Qua films zelfs boeit het jammer genoeg wat minder. Al kon ik deze nét iets beter pruimen dan de gemiddelde Marvel film, komt waarschijnlijk omdat er minder echte helden zijn, iets meer gewone kerels met eventueel wat extra tech. Het mag duidelijk zijn dat ik CA zelf één van de mindere personages vond.
Visueel gaat het serieus fout in de 1-on-1 gevechten. Echt dramatisch gefilmd, maar wat verwacht je ook met dde 2 Russo's in de regisseurstoel. Wie verzint het ook om hen als regisseur voor deze film aan te stellen. De andere actiescenes waren een stuk beter. De belegering of Fury's wagen en de 3 luchtschepen die elkaar uit de lucht schieten ... best tof.
Tot halverwege was de Winter Soldier de beste Marvel bad guy die ik al gezien heb, wanneer hij z'n masker afdoet vervalt het snel in cliché sappiness en is hij binnen de seconde al z'n charme kwijt. Aan clichés verder geen gebrek trouwens, CA die één seconde voor de deadline X miljoen levens redt ... je verwacht het ook niet.
Je weet wat je kan verwachten van een film als deze. Iets minder superhelden, iets meer gewone actie. Sterke special effects, maar echt mooi of écht indrukwekkend wordt het nergens. De film zal best snel vergeten zijn, maar da's niet erg ... de volgende Marvel films staan alweer voor de deur.
Dit tweede deel van Captain America was in ieder geval al een stuk beter dan het matige eerste deel. Dit deel kreeg veel lovende recensies, maar dat vind ik eigenlijk wel meevallen na hem gisteren gezien te hebben. Het verhaal is opzicht best aardig (begin van de film vond ik overigens wat povertjes) en de film is zeker ook onderhoudend en boeiend, maar echt geweldig vond ik het nu ook weer niet. Ik vond het eigenlijk meer een lekker wegkijk film.
Er zit verder natuurlijk ook voldoende actie in en visueel (in 3D gezien) zag het er ook allemaal fraai uit. Het sterke aan dit deel vond ik eigenlijk de cast. En dan niet zo zeer Chris Evans die het wel goed deed als Captain America, maar met name de altijd fraaie Scarlett Johansson (ze had hier wel een aparte stem alsof ze verkouden was), Samuel L. Jackson en Robert Redford. Verder vond ik de film vrij serieus en viel er eigenlijk weinig te lachen (een paar glimlach momenten).
Al met al dus gewoon een leuke superheldenfilm om eens gezien te hebben maar meer ook niet. Wat dat betreft vind ik een combinatie van een aantal superhelden bij elkaar zoals bij "The Avengers" en de "X-Men" toch beter dan dat maar eentje centraal staat, want dat is toch een beetje saai.
P.S. ook leuk om Jenny Agutter (die vond ik destijds in de film "Logan's Run (1976)" leuk en knap) weer eens terug te zien en ook Garry Shandling met zijn belachelijk opgeblazen kop (om zijn kop moest ik eigenlijk nog het hardst lachen in deze film).
Metalfist
It's stuff like this that gives me trust issues
Het heeft even geduurd, maar gisteren dan toch eindelijk eens tijd kunnen vrijmaken voor de nieuwe Captain America film. Ik had het eerste deel de dag ervoor nog eens terug gezien om het geheel wat op te frissen en die bleef met een herziening eigenlijk nog goed overeind. Het is één van de minste Marvel films (doch nog altijd erg vermakelijk), maar naar het schijnt ging Winter Soldier het niveau van de reeks serieus omhoog trekken. Leek me logisch ook, want de Winter Soldier is gewoon één van de coolste personages uit de avonturen van Cap.
Misschien waren de verwachtingen dan ook iets te hoog, maar ik heb het gevoel dat ik iets mis. Waar het vorige deel nogal pover bleef op gebied van actie, is het bij de eerste minuten van deze sequel al direct boenk erop om eigenlijk nooit echt een rustpauze te nemen. En qua actie is dit erg genietbaar (typisch zo'n film die je in de cinema moet zien), maar ik kreeg op den duur een nogal been there - done that gevoel. Beetje zonde ook dat de speelduur zowaar nog langer is dan die van zijn voorganger, die naar het einde toe toch ook wat begon te slepen. Jammer genoeg slaagt het regisseursduo er niet helemaal in om de dreiging van de Winter Soldier uit de comics te bereiken, wat op zich ook wel moeilijk is aangezien dat daar over verscheidene issues verspreid wordt, waardoor ik het gevoel kreeg dat er meer mee gedaan had kunnen worden. De focus ligt voornamelijk op het verraad binnenin S.H.I.E.L.D. (ook een heerlijke verhaallijn trouwens) en ik had liever of het één of het ander gezien. Gelukkig eindigt de verhaallijn tussen Bucky en Cap hier niet en kan de climax waar ik op hoop ten volle uitkomen ten tijde van het derde deel. Klinkt allemaal nogal negatief precies en toch doen Anthony en Joe Russo ook enorm veel goed. De film zit vol met knipogen voor de fans (onder andere de vermelding van Stephen Strange, het introduceren van Sharon Carter en natuurlijk de after credits scène met Quicksilver en Scarlet Witch) waardoor dit nog altijd een erg genietbare film is. Plus, ik heb zo'n ontiegelijk zwak ontwikkeld voor onder meer Captain America en zijn kompanen waardoor ik me sowieso al erg amuseer bij dit soort films. Mits het deftig is uitgewerkt natuurlijk, want met een debacle zoals Generation X kan niemand iets.
Chris Evans lijkt nu helemaal in zijn rol van Captain te zijn gegroeid. Hij beweegt zoals Steve Rogers, hij spreekt zoals Steve Rogers, hij is gewoon Steve Rogers. Altijd leuk natuurlijk om de vertrouwde gezichten zoals een Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson terug te zien en ook zij halen opnieuw hun vertrouwde niveau. Fijne rol ook voor Robert Redford. Sowieso één van mijn favoriete acteurs, maar niet iemand die ik direct zou associëren met het Marvel universum. Hij heeft de rol ook enkel geaccepteerd omdat zijn kleinkinderen fan zijn van Marvel en hij hen graag een plezier wou doen, maar de rol van Pierce gaat hem erg goed af. Sowieso een aantal interessante nieuwkomers met Anthony Mackie op kop. Zonde dat ze zijn kostuum meer hebben laten aansluiten op de Ultimate Marvel stijl in plaats van het vertrouwde rode spandex, maar hij is uitstekend gecast als Falcon. Deze sequel bevat bovendien ook een aantal heerlijke cameo's. Stan Lee is de vaste waarde geworden bij de Marvel filmfranchise (al heeft hij niet in elke film een cameo), maar het doet mijn comic hart sneller slaan om Ed Brubaker (degene die verantwoordelijk is voor het creëren van Winter Soldier) als wetenschapper bij de hersenspoeling van Bucky en Joss Whedon (ultieme Nerd-god en ook de regisseur van The Avengers) tijdens een scène in het Smithsonian te zien.
Ik twijfel eerlijk gezegd tussen 3.5* en 4*. Vanwege een aantal geweldige visuele scènes (het gevecht met de drie heli-carriers is werkelijk fantastisch) neig ik toch meer naar de laatste categorie. Met een herziening, die er ongetwijfeld zal komen, op DVD zal er misschien wel een halfje afgaan. Het is niet de ultieme Marvel film, maar vermaken blijft de franchise nog altijd. Al had ik niets anders verwacht.
avdj
Met het vrij hoge gemiddelde in het achterhoofd ben ik zonder al te veel informatie in te winnen naar de bios gegaan. Doorgaans weten de Marvel films mij prima te vermaken. De fijne combinatie van sterke actiescènes en scherpe humor werken bij mij doorgaans goed. Ook de tenenkrommende pseudofilosofie à la Fast & Furious blijft de kijker meestal wel bespaard. Neemt niet weg dat Captain America in de superhit The Avengers een beetje in het niet veel bij zijn charismatische collega's.
Ook in deze film heeft hij ondanks zijn enorme omvang weinig uitstraling. Gelukkig zijn er in tegenstelling tot Man of Steel voldoende goede bijrollen om dat op te vangen. Anthony Mackie, Samuel L. Jackson en Scarlett Johansson zijn stuk voor stuk prima gecast. Ligt het trouwens aan mij of begint Scarlett oud te worden? In de kleine rollen treffen we ook nog een aantal appetijtelijke dames maar platvloers of vrouwonvriendelijk wordt het nooit. Dit zien we weleens anders in actiefilms.
Helaas wist het verhaal mij niet echt te pakken. Natuurlijk is het leuk om de jonge Steve Rogers een paar keer voorbij te zien komen. Verder was de museumrondleiding best vermakelijk en snijdt de film een aantal issues aan die aan het denken zetten. Nu ligt dat er nét iets te dik bovenop maar niemand zal ontkennen dat we inderdaad vrijheid opofferen in ruil voor (schijn?)veiligheid. Opvallend vond ik dat de algehele toon behoorlijk serieus en grauw was. Gelukkig konden de grapjes tussendoor mij bijna iedere keer bekoren wat Captain America net even luchtiger maakt.
De actie was zeker in het eerste gedeelte van de film uitstekend. Daarin sprong de achtervolging op Nick Fury er wat mij betreft met kop en schouders bovenop. Eindelijk weer eens een autoachtervolging die van begin tot eind weet te boeien. Helaas wordt de actie het laatste half uur alsnog erg opgeblazen en onrealistisch. Naast het uit de hand gelopen CGI geweld krijgen we ook nog eens een bad guy te zien die nagenoeg onverwoestbaar is. Stiekem had ik gehoopt dat hij het einde van de film niet zal halen want nu zitten we opgescheept met een vervolgdeel die waarschijnlijk niet het niveau van deze film kan halen. Daarvoor is Bucky Barnes als schurk mijns inziens niet interessant genoeg. Captain America: The Winter Soldier maakt mij desalniettemin nieuwsgierig genoeg naar een opvolger maar is voor mij niet de hoogvlieger die velen er in zien.
The One Ring
Onverwacht geslaagde film. De eerste Captain America is mijn minst favoriete van the Avenger-reeks en het personage spreekt me ook totaal niet aan. Toch wordt er iets van gemaakt.
Het is vooral goed vakwerk eigenlijk, in combinatie met bovengemiddelde actie met als hoogtepunt de aanslag op Nick Fury's auto. De film loopt ook lekker door, zonder te veel zijwegen of geforceerde pogingen om dit aan de rest van The Avengers te koppelen. Verwijzingen naar andere Avengers zijn er vooral terloops of ze hebben zoals Black Widow gewoon een grote rol. Wel is het wat vreemd dat bij een vrij epische situatie als deze de andere Avengers niet opgeroepen worden. Volgens de makers was dat omdat het plot zich in slechts drie dagen afspeelt. Alsof dat wat uitmaakt als je met een organisatie van doen hebt die al meer dan vijftig jaar de geschiedenis naar zijn hand zet en nu plant om miljoenen tegelijk te vermoorden. Dit Hydra-plot had makkelijk de verhaallijn kunnen zijn voor Avengers 2.
Maar het is dus het verhaal van de tweede Captain America geworden en het moet gezegd worden dat het werk. Het paranoïalaagje was sowieso wel goed uitgewerkt en zorgt ervoor dat het ontbreken van een echt effectieve verpersoonlijking van het kwaad wat ontbreekt. Redford is toch teveel een standaard kwaadaardige zakenman en The Winter Soldier is zo'n Power Ranger type dat me gewoon niet aanspreekt. Zijn dramatische ontwikkeling was ook wel duidelijk het zwakke punt van de film, want een poging tot drama vervalt hier al snel in de goedkoopste clichés. De zogenaamde dood van Nick Fury was ook zoiets.
Maar toch vooral positief. Dit is gewoon een fijne blockbuster. Kan ik wel een kleine 3,5* aan kwijt.
filmkul
Een van de betere Marvel films, maar ook een van de donkerste. Vanaf de eerste minuten tot de laatste beukt de film erop los met spetterende actie. Daarnaast is er ook voldoende aandacht voor het plot. Ook de titelfiguur wordt goed uitgediept. Verder schitteren Redford en Johansson. Evans lijkt het ook steeds beter naar zijn zin te hebben. De film heeft een razend tempo maar geeft ondanks dat voldoende aandacht aan alles. Uiteraard volgt er halverwege de aftiteling nog een leuke teaser naar de volgende Marvel topper.
Super superhelden film. 4.0/4.5
KingMoppus
Na de eerste Captain America niet zo'n hoge verwachtingen, maar volledig omver geblazen door deze film. Humor op de juiste moment (zeker tijdens de lift scene), aardige personages, mooie beelden en ga zo maar door. De lat die the avengers heeft gesteld deze film naar mijn smaak gehaald.
El ralpho
Zoveelste paradepaardje van Marvel
Het eerste deel vond vond ik maar een matige vertoning, en hoewel ik dit vervolg zeker een stuk beter vond en een voldoende verdiend vind hebben, vind ik alle lovende woorden voor deze titel wel enigszins misplaatst. Om te beginnen maakt Chris Evans als Captain America geen indruk. Hij vertolkt zijn rol zeker niet slecht, maar deze is wel compleet vergeet baar en voelt nergens bijzonder aan. Dit geldt ook voor de storyline. Hoewel deze niet slecht uitgedacht is loopt hij op een succesformule en voelt hij nergens onderscheidend of vernieuwend aan. Naar mijn mening poept Marvel veel te veel producties uit en zouden ze hun films wat meer unieker mogen gaan maken omdat alles nu wel erg veel op elkaar begint te lijken.
Pluspunten zijn een aantal heerlijk sterke actie scene's die bij de voorganger ontbraken en het ook hoofdzakelijk de moeite maken om de titel een kijkbeurt te gunnen. Ook Scarlett Johansson als Black Widow -en hier gepromoveerd tot een van de hoofdrollen- is zeker geen straf om naar te kijken, en de visuele effecten zijn over het algemeen uitmuntend. Wel weer een nadeel was de Bad guy hier, deze maakte in de eerste helft een redelijke indruk, maar toen het masker eenmaal af ging bleef er weinig van deze dreiging meer over. Ook het open einde wat duidelijk voort gaat borduren op deze ''badguy'' liet me nu niet bepaald warm lopen en me hoofdzakelijk afvragen of ze nu echt niks beters konden verzinnen dan weer een hele film rondom deze kerel op te hangen. gemengde gevoelens dus. Waar het kort gezegd op neer komt is dat het simpel en degelijk vermaak is, maar niet meer dan dat.
mrklm
HYDRA is geïnfiltreerd in SHIELD en legt half Washington puin. in de hoop dat het zo ongemerkt de wereldmacht in handen kan krijgen. Meer verhaal is er niet, wel een hoop onzinnige plotwendingen, hoofdpijnopwekkend gemonteerde actiescènes en special effects uit de categorie 'it's the size that counts, not the quality'. Een aaneensluiting van stompzinnige actie, aan elkaar geplakt met een hoop bijna onnavolgbaar geouwehoer tussendoor waardoor deze film ook nog eens meer dan 2 uur je zitvlees teistert.
Als je je hersens niet volledig weet uit te schakelen, zul je je ongetwijfeld menigmaal afvragen waarom je de zaal nog niet hebt verlaten en jezelf een klein schouderklopje geven als je dit onding tot het einde hebt weten uit te zitten. De acteurs doen hun best, maar verdienen een schop onder hun kont voor het feit dat ze zich hebben laten onderwerpen aan deze onzin.
Captain Pervert
Captain America: The Winter Soldier maakt mijn hoge verwachtingen grotendeels waar. Er wordt prima geacteerd en de actie is bij vlagen weergaloos. Het verhaal haakt op diverse punten in op de andere films uit de franchise en legt ook een goede basis voor toekomstige Marvel/Avengers films. Toch is het niet allemaal geniaal.
Het verhaal probeert op meerdere punten verrassend uit de hoek te komen maar eigenlijk zat er maar één geslaagde plottwist in. Alle andere onthullingen zie je al van mijlenver aankomen. Dat de brave Captain een misdaad in de schoenen geschoven krijgt, wordt opgejaagd en zijn onschuld moet bewijzen is ook al zo uitgekauwd. Dat is echt wel jammer en het maakt dat ik deze film niet hoger kan waarderen dan degelijk, zeer degelijk zelfs, maar zeker niet uitmuntend.
De gevechten van 'Cap' zijn, in tegenstelling tot die van zijn andere Avenger-vrienden, vaak 1 op 1 martial arts en die gevechten zijn zeer intens en knap gemaakt. De knokpartijen hebben een vrij afwisselende choreografie. De subwoofer in de bioscoop wordt goed gebruikt.
In een film waarin Captain America (vrijwel) in zijn eentje de show draagt, is dit beter te pruimen dan in The Avengers. Daar raakt hij wat ondergesneeuwd. Want terwijl Hulk knokt met een monster zo hoog als een flat, en Iron Man het aan de stok heeft met 50 gevechtsvliegtuigen, staat Captain America ergens op de grond met moeite een henchman in elkaar te beuken. Een beetje potsierlijk, maar in deze film heb je daar dus geen last van. Het personage van Captain America wordt iets verder uitgediept en je ziet dat hij moeite heeft zich aan te passen aan de moderne tijd en ook is hij het niet altijd eens met de opdrachten die hij krijgt. Het 'lijstje' met dingen die hij nog wil zien/doen om de tijdsgeest beter te begrijpen is erg grappig.
Het personage The Winter Soldier vond ik eigenlijk totaal niet interessant omdat er (althans in deze film) ook nauwelijks karakterontwikkeling in zit. Er wordt gehint naar een vervolg maar dat hoeft van mij niet. De post-credits scène, die zoals bij iedere Marvel-film een tipje van de sluier van een vervolg oplicht, spreekt me ook helemaal niet aan.
Desondanks ben ik wel zeer benieuwd naar The Avengers 2.
P.S. Goede product placement van Apple en Chevrolet trouwens en een hele grappige Pulp Fiction verwijzing op het laatst.
Captain America deel 1 was vrij saai. Captain America zelf is al niet de meest boeiende superheld, maar zijn eigen film faalde op een hoop vlakken. Daarom keek ik ook niet echt uit naar het vervolg, ook al hou ik erg van het Marvel universum met al die heerlijke superheldenfilms van de laatste 10 jaar.
Gelukkig hebben de makers ook beseft dat de vorige film echt beter had gemoeten, want deel 2 is op alle vlakken een enorme verbetering. Het plot boeit, de actie is grootschalig, intens en bij vlagen zeer spektaculair, Chris Evans lijkt zich veel beter in zijn rol van Captain America te voelen, Samuel L. Jackson is heerlijk op dreef als Nick Fury, Scarlett Johansson doet leuk mee (en is natuurlijk fraaie eye-candy) en de grande finale is rondom gigantisch.
Kortom, meer dan prima vermaakt met het vervolg. Voor de humor hoef je nog altijd niet naar Captain America te kijken, maar op andere vlakken is dit wel zeer geslaagd. Hoogtepunten vond ik de autoscène van Nick Fury en de grote finale met de 3 ruimteschepen die opgeblazen werden. Het is in een tijdperk van special effects wel lastig om nog echt indruk te maken met een actiescène, maar hier lukte het wel. De tegenstander van onze superheld vond ik als 1 van de weinige minpunten wat minder geslaagd. Beetje voorspelbaar slot met hem ook.
Kom maar op met de volgende Marvel film!
blurp194
Captain America is een held.
Deel 1 vond ik - in tegenstelling tot de meesten - al een fijne film, maar deze is duidelijk beter nog. Een mooi ingewikkelde intrige, met nog wat reflectie naar de huidige maatschappij ook - leuk creatief gedaan, en nog aanleiding om er maatschappijkritiek in een diepere laag in te zoeken ook. Het plot wordt in een prima timing afgerold, en met aandacht voor detail - even in vergelijking met het tweede deel Spiderman reboot, waar alles maar even aan de kijker uitgelegd wordt, krijgen we dat hier gelukkig aangediend om zelf uit te zoeken. Werkt echt veel beter.
Scarlett Johansson vond ik wat tegenvallen, ik vond haar er slecht en magertjes uitzien. Zeker tegenover de overdreven gezond en fris uitziende Captain. De trucs met zijn schild zijn af en toe wat potsierlijk, maar dat hoort er bij - de Captain is tenslotte een held. Niet alleen overigens omdat het mijn bijnaam voor een collega was - die vlak na zijn pensioen overleden is.
Mooie acties met veel goed uitziende CGI maken het feest af. Mooie film.
John Milton
Na het teleurstellende eerste deel (of eigenlijk de tweede helft van het eerste deel) zat ik niet op een opvolger te wachten, maar deze sequel zal de gemiddelde actieliefhebber vermoedelijk niet teleurstellen.
Geweldige actiescènes (had ik niet verwacht van deze onervaren actieregisseurs), grootschalige set pieces, veel explosies en gunfights en fijne acteurs. Geschat budget 170.000.000$ en ik moet zeggen dat alles er ook goed uitziet. Met een kleine kanttekening dat Black Widow er in eerdere films beter uitzag dan in deze film. But hey, it's still Scarlett in a tight suit, so can't really complain.
Maar er mist iets, hoe heette dat onderdeel ook alweer? - Oh ja, het verhaal! de story arc van Captain America: The Winter Soldier deed me helemaal niets en ook het zogenaamde sterven van Nick Fury (yeah right) maakt weinig indruk. Wat onze stars and stripes held betreft, het blijft een boyscout, die op mij maar saai overkomt. Het smullen van lines zoals Downey Jr.'s Tony Stark rondstrooit alsof het strooigoed is, ontbreekt dan ook volledig. Als er iets leuks gezegd wordt, komt het veelal tussen de voluptueuze lippen van zijn tegenspeelster vandaan.
Als ik alleen naar de actie zou kijken, dan zou de film een stuk hogere beoordeling hebben gekregen. Nu blijft hij hangen op een zesje. Zoals Casper boven mij zegt, toffe popcornfilm. En als dat voldoende is dan kun je je aan Captain America: The Winter Soldier geen buil vallen.
MRDammann
Captain America: The Winter Soldier gaat verder waar het verhaal van Captain America de vorige keer stopte. Steve Rogers zit nog steeds in onze tijd, terwijl hij in het eerste deel nog in de Tweede Wereldoorlog zat. Door deze verandering van tijd hebben we een heel ander kijk op het personage gekregen. En dat hebben ze goed gedaan! Het verhaal is boeiend, de acteurs spelen met veel plezier en goed, maar vooral de acties is fantastisch. Het is een hele fijne film om naar te kijken. Eigenlijk hoe een blockbuster of een superhelden film zou moeten zijn. Goeie actie en toch een goed verhaal. Durf bijna wel te zeggen dat het de beste Marvel-film tot nu toe is, en dat wil wat zeggen. Niet iedereen kan het daar mee eens zijn, maar wat zeker is dat dit een film is, die amuseert en vermaakt.
Superieur vervolg op het redelijke maar soms wat oubollige origineel. Dit keer wordt er flink uitgepakt qua aktiescenes en special effects; tevens ligt het tempo hoger en is de plot beter uitgewerkt. Slim ook om Robert Redford te laten opdraven in één van de hoofdrollen. Het geeft de film net dat beetje extra. Alle akteurs zijn verder op dreef, de humor werkt naar behoren en qua spektakel kan dit zich met gemak meten met de allerbeste Marvel-films. Sterker nog- dit is één van de allerbeste Marvel-films tot nu toe.
Macmanus
Marvel
Ga er telkens met goede hoop in. Want ik ben helemaal niet zo een superhelden hater. Toch begin ik me steeds meer te vervelen bij deze films. Probleem is vooral dat er nog aandacht uitgaat naar de karakters. De Nerds van het internet leven zich bij de nieuwe Bay altijd uit met de kritiek dat het zo leeg is. Dat ga ik zeker niet bestrijden. Toch heb ik 100x liever dat, dan dit. Want het probleem is vooral bij dit soort groteske onzin dat karakter ontwikkeling totaal onzinnig is en voelt als filler.
Want uiteindelijk is het duidelijk wat wel werkt in CA2. Dat is de actie scene met Sam J. Verder is de actie hier en daar ook nog wel te doen. Finale was slecht, Bay blijft gewoon tig keer beter daarin. Maar dat ligt meer aan dit matige regie duo. Wat niet werkt is alles wat ertussen zit. Je had toch zeker wat angles om minimaal een leuke sfeer aan het geheel te geven. Maar Redford doet net als in de botenfilm geen reet, en het is weemoedig terug denken aan de bad guys uit Robocop. (De Verhoeven versie natuurlijk)
Ik ben nog vrij mild. Voornamelijk door het het begin waar ik het nog wel redelijk vond opbouwen. Die bad guy was nog wat mysterieus, Sam J leek even dood, maar al snel had je een donkerbruin vermoeden dat dit extreem lame ging worden. Maar daarna, tsja. Ik hou me hard vast wat Whedon gaat doen. Als Nerdkoning zal die wel een extreem hoog cijfer krijgen, maar de kenners zullen waarschijnlijk weer een amateur aan het werk zien.
2,5 sterren.
Vinokourov
De eerste Captain America vond ik niet zo best en dat heeft vooral te maken met Captain America zelf. Ik vind hem maar een saai personage met zijn suffe schildje. In The Winter Soldier lijkt Chris Evans nog steeds niet iets tofs in deze rol te kunnen brengen. Hij wordt gered door coole Samuel L. Jackson en de eveneenscoole Scarlett Johansson. Als een Avengers-achtig team trekken zij ten strijde tegen de bad guys met een hoop puike actie. Dit maakt het toch allemaal erg leuk om te zien, ruime voldoende voor dit deel
!
jumpstylemovie
Redelijke Marvel film waarvan ik het eerste deel nooit gezien heb en ook niet hoef te zien, alhoewel het me wel grappig lijkt om te zien hoe Rogers van mager naar gespierd gaat (was dat CGI in dit deel?) Het is niets bijzonders. Captain America is waarschijnlijk de saaiste superheld van de Avengers maar in ieder geval weet je zeker dat je wat actie voorgeschoteld krijgt met zo'n budget. Black Widow is ook een pluspunt.
Dit is typisch zo'n film waar ik alleen midden in de nacht zin aan heb, als ik niets anders te doen heb. Als avondvullend volstaat hij niet.
tbouwh
Where did Captain America learn to steal a car? ´ Nazi Germany´
Prima vervolg op the First Avenger, dat vooral dient als ´tussenfilm´ en zodoende als voorbereiding voor the Avengers 2, maar desondanks op zichzelf al voldoende waard is.
Naarmate de film vordert stijgt het amusementsgehalte steeds meer en gaat de film steeds meer boeien.
De actie is prima, mede dankzij de vechtkunsten van Evans, Johansson en de Winter Soldier, maar het is toch vooral het verhaal dat het ´em doet: Het half ´historische´ plot rondom Hydra en de geschiedenis van Capt. America is erg interessant, en wordt in deze film knap gelinkt aan the First Avenger, en zelfs aan the Avengers. Ook verwijzingen naar Iron Man blijven niet weg, en de beruchte ´na de aftiteling-scene´ doet me verheugen op the Avengers 2.
Johansson speelt mijns inziens een fijne rol als Black Widow: haar personage is niet gericht op diepgang en emotie, maar dat hoeft ook niet: ze knokt zich overal uit, en de chemie met Evans is prima.
Captain America zal nooit zo grappig worden als Iron Man, maar er zit toch voldoende humor en een klein pak oneliners in deze film.
The Winter Soldier is niet de meest memorabele superschurk, maar laat in actie toch aardig wat zien, en we zijn nog niet van hem af, zo getuigt de 2e scene na de aftiteling.
Ondersteund door een prima soundtrack en goede beelden van de schepen aan het einde staat deze film garant voor prima Marvel-amusement.
TMP
Prima Marvel-verfilming, een van de beste tot nu toe. Captain America vind ik nochtans niet het meest boeiende personage uit de Marvel-stal, maar in deze film komt hij zeer goed uit de verf. Onderhoudend plot, goed acteerwerk en prima cast, visueel ook zeer de moeite waard.

Captain America: Brave New World
2025

Captain America: Civil War
2016

Captain America: The First Avenger
2011

De zes beste films van de vandaag jarige Hayley Atwell (40)

Regisseurs horrorfilm 'Synchronic' sporen fans aan om te wachten op on demand-release

Rush: Beyond the Lighted Stage
Documentaire / Muziek, 2010