• 13.362 nieuwsartikelen
  • 170.558 films
  • 11.232 series
  • 32.044 seizoenen
  • 632.489 acteurs
  • 196.626 gebruikers
  • 9.197.124 stemmen
Avatar
 
banner banner

Captain America: The First Avenger (2011)

Actie / Avontuur | 124 minuten
2,88 2.228 stemmen

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 124 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Joe Johnston

Met onder meer: Chris Evans, Hugo Weaving en Tommy Lee Jones

IMDb beoordeling: 6,9 (926.358)

Gesproken taal: Frans, Noors en Engels

Releasedatum: 28 juli 2011

Plot Captain America: The First Avenger

"When patriots become heroes"

Een dappere, maar zachtaardige jonge soldaat genaamd Steve Rogers moet aan een aantal experimenten deelnemen voor het Amerikaanse leger, het zogenaamde Super Soldier programma. Maar wanneer het experiment wordt stopgezet besluiten ze Steve te gebruiken om het imago van het Amerikaanse leger te verbeteren.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Captain America / Steve Rogers

Peggy Carter

James Buchanan 'Bucky' Barnes

Colonel Chester Phillips

Johann Schmidt / Red Skull

Howard Stark

Dr. Abraham Erskine

Dr. Arnim Zola

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

  • 3378 berichten
  • 6500 stemmen

Ben hem nu op dit moment voor de tweede keer aan het kijken .

En de eerste keer vond ik ook saai .

Maar dat zegt wel wat over hoe verwend we zijn , o.a door het marvel universum .

Het eerste half uur gebeurd er van alles , het instaan van een super Hero . Inc. Indrukwekkend special fx zie een magere evans . En het ontstaan van de villain .

De hele sfeer rond WW2 .

Het is niet mis,,,maar zoals ik al zei, we ( in ik ) zijn verwend . Ik gaf dit een 2,5 en daar laat ik het bij .

Maar het is een indrukwekkend original story .


avatar van Chainsaw

Chainsaw

  • 8580 berichten
  • 3523 stemmen

We zijn nu aardig wat films verder in deze Marvel Cinematic Universe en deze eerste Captain America had ik, samen met de twee Thor films, nooit hoog zitten; vond het maar een karig filmpje. Maar herziening heeft me deze First Avenger wel iets meer doen waarderen. Het is nog steeds geen niveau Iron Man, maar in vergelijking met de mindere Marvel superheldenfilms als Thor of Ant-Man is Captain America: The First Avenger behoorlijk prima.

In de MCU zijn ze inmiddels behoorlijk ver qua effecten; zo kunnen ze zonder problemen een Michael Douglas, Robert Downey Jr of Kurt Russell geloofwaardig jong maken. Die effecten zijn in ieder geval overtuigender dan hoe men in deze film een iets te groot hoofd van Chris Evans op een iets te smal lichaam heeft geplakt. Was Evans Christian Bale geweest, dan waren special effects waarschijnlijk niet eens nodig. Alsnog is Evans wel een goede castingkeuze. Dat blijkt uit deze film, maar dat heeft de man vooral in de volgende delen uitstekend bewezen. Vooral in het vervolg op deze film - Captain America: The Winter Soldier - bewijst hij één van de coolste Avengers te zijn. Dat had ik gebaseerd op deze film niet helemaal verwacht, want met z’n helmpje en felgekleurde pak straalt de titelheld niet enkel puur stoerheid uit. Scheelt dat de grote schurk waar hij het tegen op moet nemen ook wel een tikkeltje knullig is.

Qua casting zitten er voldoende leuke rollen in de film; Stanley Tucci, Toby Jones, Dominic Cooper, Tommy Lee Jones, Hayley Atwell; stuk voor stuk prima in hun rol. Daarnaast bevat de film veel meer lucht dan ik had verwacht. Captain America zelf is dan wellicht een vrij humorloze held, maar de film zelf is nog aardig geestig. Wederom geen niveau Iron Man, maar de luchtige momenten zijn erg welkom als de film dreigt iets te dramatisch te worden. Daarnaast zorgt regisseur Joe Johnston voor prima actie. Ook hier wordt het niet baanbrekend, maar het is allemaal erg netjes en soms ook spannend qua uitvoering. Dat is ook eigenlijk deze eerste Captain America in een notendop; geen pionier of spectaculaire hoogvlieger, maar in alles een prima middle of the road superheldenfilm.

3 sterren.


avatar van Pepino

Pepino

  • 473 berichten
  • 826 stemmen

Ik ben een mens van 'kleine' projectjes. Nieuwste in de rij: proberen zo veel mogelijk Marvelfilms te bekijken zodat ik met een gerust hart kan gaan naar Endgame. Mijn meningen post ik zowel op Twitter als hier.

MCU mening #1: Captain America

Oké film. De montage waarin hij aan het publiek wordt geïntroduceerd was heel tof gedaan. Helaas lijdt de film aan cheesy dialogen en cliché-momenten. Entertaining, zonder meer. 3/5


avatar van J.Ch.

J.Ch.

  • 537 berichten
  • 711 stemmen

Herziening nummer 5 in het kader van mijn traag vorderende Marvel-films-op-'volgorde'-project. En duidelijk de minste tot nu toe. Want saaaaaai...

Op één of andere manier heeft iedereen die deze film maakte kunnen vergeten dat een hoofdpersoon in een fatsoenlijke (superhelden)film niet alleen een - in dit geval volkomen oninteressante - schurk moet overwinnen, maar ook zichzelf. Captain America heeft totaal geen persoonlijkheid en zijn film is er één zonder conflict. Steve Rogers' enige probleem is dat hij klein en niet bijzonder sterk is. Maar hé, daar is een - ook al weer oninteressante - Duitse dokter in ballingschap die wel een magisch serum heeft liggen waardoor dat probleem volledig wordt opgelost. Dat Rogers vervolgens wordt ingezet als levend reclamebord is op zich leuk gevonden, en het had kunnen werken als men de zelfspot had omarmd (zoals in Iron Man bijvoorbeeld wel prima lukt). Dit gebeurt echter niet, en ook levert het geen enkel conflict op. Op het moment dat Rogers besluit dat hij er klaar mee is en nu eens een echte held wil zijn, zijn daar een aantal mensen die hem enthousiast helpen en zijn eerste missie verloopt natuurlijk ook nog eens vlekkeloos. Al zijn volgende missies ook trouwens, tot de laatste. Dat had wat spanning, conflict of karakterontwikkeling kunnen bieden, maar ook dat lukt niet. Het schip crasht, Captain America wordt decennia later wakker, is even wat in de war en daar is de film alweer afgelopen.

Ik zei al dat de schurk volkomen oninteressant was (terwijl ik toch wel een hoge dunk heb van Hugo Weaving), daar moet ik nog bij zeggen dat zijn meesterplan behoorlijk vaag is. Hij wilde iets met die blauwe kubus, dat angstaanjagend en magisch zou moeten zijn, maar het is vooral vaag en ontgoochelend.

Dominic Cooper als Howard Stark en Hayley Atwell als Agent Carter doen het best aardig. Steve Rogers heeft nog niet half hun charisma. Ik geloof dat Agent Carter later haar eigen serie heeft gekregen, misschien dat ik die maar eens moest gaan kijken. Ze verdient in ieder geval beter dan deze slappe film. En voor mezelf hoop ik dat de volgende herzieningen in dit project me wat beter gaan bevallen, want een film als Captain America doet mijn motivatie niet veel goeds.


avatar van Ste*

Ste*

  • 2011 berichten
  • 1332 stemmen

Vond het nogal een vreemde film, weet ook eigenlijk amper wat ik er van vond en hoe ik hem moet beoordelen.

Alles is vooral erg hak op de tak, waardoor ik er nooit helemaal lekker in kwam. De scènes zitten nogal random aan elkaar geplakt waardoor je je telkens weer afvraagt waar je nu weer naar zit te kijken.

Echt héél slecht of vervelend is het over het geheel genomen niet, de jaren '40 oorlogssetting is op zich wel oke-ish, in ieder geval beter dan bijvoorbeeld het belachelijke uitgangspunt van Thor, maar de actiescènes zelf zijn dan weer behoorlijk saai. Het is best leuk dat hij van schriel ventje (apart gedaan dat effect) naar gespierde kerel gaat, maar als superheld is hij eigenlijk totaal niet boeiend, met zijn schildje, en al dat gedoe en weaponry van de vijand gaat eigenlijk ook nergens over.

2,25*


avatar van N00dles

N00dles

  • 596 berichten
  • 2274 stemmen

Op papier is Captain America misschien wel één van de sufste Marvel-actiehelden, die eigenlijk niets meer is dan een supersoldaat on steroids in een apepakkie met een schildje. Desondanks begon de film wel aardig, met name als hij nog een klein, slap ventje is. De grapjes over zijn lengte en belabberde fysiek zijn leuk ("He's making me cry.") maar gaandeweg wordt de film een vreemd rommeltje van slechte montages, lelijke cgi-actiescènes, stomme bijrollen en een matig uitgewerkt plot. Vooral dat intermezzo met die propagandatheatertoer was raar.

De Tweede Wereldoorlog als backdrop was wel verfrissend (beter dan dat mystieke gedoe in Thor) maar dat is niet genoeg om de film te redden.

Chris Evans valt niets te verwijten. Hij deed het goed en heeft ook wel de uitstraling, maar Captain America is eigenlijk op film net zo saai als op papier. Hij is wel nobel en heldhaftig, maar heeft weinig humor en is weinig onderscheidend.

Hugo Weaving doet het als Schmidt/Red Skull wel oke, maar de bad guy Red Skull vind ik moeilijk serieus te nemen.

Eigenlijk alleen maar een tussendoortje zodat we door kunnen naar The Avengers. Next!


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

  • 60309 berichten
  • 4066 stemmen

Met het herzien van Captain America: The First Avenger ben ik bijna aangekomen bij het einde van Phase 1 van het Marvel Cinematic Universe en kunnen we ons gaan verheugen op The Avengers. Iron Man, Hulk en Thor hadden al hun eigen solofilm en die kreeg Captain America dus in 2011 ook. Ik heb het al bij die andere films neergezet, maar Phase 1 houd nog niet over, op Iron Man na dan. De opener van Phase 1 was echt fantastisch, maar daarna kabbelde de reeks voor met films die gewoon niet even goed waren geschreven en waar een belangrijk kenmerk van Marvel van vandaag de dag nog te veel ontbreekt: humor. Hulk, Thor en ook deze Captain America zijn erg serieus, noem het zelfs droge kost. Superheldenfilms kunnen dit best zijn (The Dark Knight trilogie voorop), maar liever nemen we dit soort films met een grote korrel zout en met een knipoog.

Toch spijtig, want er is best genoeg wel leuk aan Captain America. De setting in de Tweede Wereldoorlog is leuk en visueel mag de film er ook best wezen. Maar het grootste probleem is gewoon dat Steve Rodgers en zijn alter ego Captain America gewoon niet erg boeiend zijn. Althans, hier, want in Phase 2 en 3 krijgt deze held wél weer genoeg mogelijkheden om uit te blinken en in goede films mee te doen. Al blijft Captain America wel een beetje een duffe held. Veel te braaf, veel te patriottistisch en vooral weinig aansprekend als held met zijn veel te aanwezige outfit en zijn schild die zich als een boemerang gedraagt. Dat valt toch tegen vergeleken met het hightech pak van Iron Man, de brute power van Hulk en de machtige hamer van Thor. Het is niet dat Chris Evans het slecht doet, maar hij heeft gewoon de pech dat het script van deze film niet best is. Marvel werkt op een hele toffe wijze vier jaar naar The Avengers toe, maar leek een beetje te vergeten dat de solofilms ook een beetje moesten boeien. Al was de achterban natuurlijk zo benieuwd naar elke solofilm en zeker The Avengers, dat minpunten snel voor lief werden genomen.

The First Avenger is ieder geval rommelig en voelt fragmentarisch aan. Ook de bad guy maakt nauwelijks indruk. De film is dan ook best een lange zit, al zijn de laatste drie kwartier nog wel de moeite waard. Maar niet genoeg om de film een onvoldoende te laten ontlopen.

2,5* (was 3*)


avatar van Shadowed

Shadowed

  • 10108 berichten
  • 6046 stemmen

Te doen.

Voor zowat de laagst beoordeelde Marvel op MovieMeter (wat het ergste moet doen vrezen) vond ik deze film nog best te doen. Leg deze film naast de eerste twee Thor-delen en dan zal ik niet snel snappen waarom je deze veel minder zal vinden.

Echter is de film ook niet perfect, maar het dient wel als makkelijk entertainment. Het blijft wel bedenkelijk als je zo'n superheldenfilm als deze tijdens zo'n desastreuze gebeurtenis laat plaatsvinden maar zelf zit ik er niet zo heel erg mee. Maar ik kan wel begrijpen waarom dat voor een ander wat minder is.

Captain America blijft echter nogal een saaie superheld en Evans blaast weinig leven in het karakter. Het acteren zelf is niet zo vervelend, maar het personage is vooral gewoon saai. Een beetje de Optimus Prime van de Marvel-films. Mij maak je er niet enthousiaster mee.

Bijrollen doen het niet verkeerd, enkel Weaving valt door de mand, wat erg jammer is gezien zijn historie van filmschurken. Hier past hij gewoon niet in het plaatje en het accent is bijna komisch. Jones en Atwell doen het naar behoren, vond Agent Carter eigenlijk een leuker personage dan Cap. America.

Visueel best oké, maar vooral omdat de film voor actie gaat die niet heel veel CGI nodig heeft. Zodra de CGI te veel een scene insluipt gaat het mis. Maar de explosies en vaart van de actie is helemaal zo slecht nog niet. Cinematografie oogt erg opgepoetst en daar zit ik ook niet heel erg mee.

Uiteindelijk zit je twee uur tegen vermaak aan te kijken en het kijkt niet slecht weg. De CGI is niet al te knap en onze held is een beetje saai. De schurk is ook behoorlijk ridicuul, maar het komt vooral van het tempo en de actie zelf. Ik mis een beetje een echt grote slotfase, maar voor de rest is het als geheel net een voldoende waard.


avatar van umbra

umbra

  • 3917 berichten
  • 3646 stemmen

Captain America is toch mindere van Marvel. Moet de vervolgen nog eens herzien voor een stem, maar deze eerste is voorlopig de minste van alle Marvels.


avatar van kissyfur

kissyfur

  • 325 berichten
  • 498 stemmen

Popcorn. Smakeloze popcorn. Het stripboek was vast beter.


avatar van Harleen Quinzel

Harleen Quinzel

  • 121 berichten
  • 452 stemmen

Tijdens het kijken: He, dit doet me qua sfeer wat denken aan Raiders of the lost ark en The Rocketeer

Kijkt na het kijken even op Imdb naar de director Joe Johnston. Heeft gewerkt aan Raiders en Rocketeer.

AHA!!


avatar van Yetico

Yetico

  • 30 berichten
  • 55 stemmen

Ik ben gisteravond begonnen om de MCU-films op chronologische volgorde te gaan kijken. De eerste film waarmee je dan logischerwijs begint is Captain America: The First Avenger. (Ondanks dat Captain America als vijfde film binnen de MCU is uitgebracht)

The First Avenger speelt zich namelijk voor 99% af gedurende de Tweede Wereldoorlog. (1941-1943 om precies te zijn) Hiermee neemt Marvel risico, maar blijven ze in grote lijnen hun source material trouw. De film schetst een summier achtergrondverhaal over ons hoofdpersonage, namelijk Steve Rogers - later Captain America. Hier schiet de film naar mijn inziens tekort: weinig interessante achtergrondinformatie, we zien een magere jongeman (slechte CGI) met astma en reuma, maar wel met het hart op de juiste plek. Dat deze jongeman uit Brooklyn de uitverkorene is om Captain America te spelen blijkt behalve een vriendelijke persoonlijkheid uit niets.

We zien het eerste contact tussen Steve en Bucky, met de wetenschap van nu krijgt deze ontmoeting iets meer lading. Bucky heeft zich eigenlijk altijd als een grote broer over de magere Steve ontfermd, mooi om te zien hoe deze relatie zich ontwikkelt.

De film kabbelt vervolgens een beetje voort. Red Skull als slechterik balanceert tussen geniaal en lachwekkend, het blijft ook gevaarlijk wanneer Engelstaligen Duitse nazi's moeten spelen. (Alhoewel Weaving en Tucci dit met veel respect en beleid doen) Mocht je alles binnen de MCU hebben gevolgd dan is het herkenbaar om de Tesseract weer in actie te zien. Tijdens een eerste kijkbeurt van deze film deed dit persoonlijk geen belletje rinkelen, maar nu valt het steeds meer op z'n plek.

De actielocaties zijn wat eentonig en ik snap de kritieken ook wel waarin wordt gesteld dat de film wat saai aanvoelt. (vooral veel bunkers)

Het slotgevecht is wat teleurstellend, het afscheid tussen de prachtige Peggy en Cap is mooi in beeld gebracht zonder een overdaad aan geforceerde emoties. Het absolute einde van de film is fantastisch, tegen het geniale aan. Voor de onwetenden: Cap boort het met explosieven gevulde vliegtuig van Red Skull in een ijsberg en verdwijnt vervolgens 70 jaar van de radar. Hij wordt uiteindelijk gevonden en wordt wakker in een kamer die doet lijken alsof het nog steeds de jaren 40 is. Hij rent naar buiten en wordt daar staande gehouden door Nick Fury.

Vervolgens volgt de volgende dialoog:

Fury: You gonna be okay?
Cap: Yeah, yeah... it's just. I had a date..

Zo krijgt een verder wat inhoudsloze film een halve punt extra door dit doordachte einde. *2,5


avatar van teigertje

teigertje

  • 2557 berichten
  • 2755 stemmen

teigertje schreef:

Begint leuk maar zakt snel in.

Redelijk

Na terug gezien te hebben, flink in mijn waardering gestegen.

Eerst 3,5 *

nu 5 *


avatar van soom

soom

  • 24883 berichten
  • 2721 stemmen

Blijkbaar viel ik midden in de Captain America films (eerst deel II, toen deel 3, of eerst deel 3 en toen deel 2?). Hoe dan ook, ik zag dat ik deze nog niet gezien had, na even gecheckt te hebben.

Chris Evans. Na tig honderdduizenden andere acteurs en actrices in en op het oog te hebben, is meneer Evans zeker een snoepje en iemand voor wie ik graag een film bekijk.
Qua acteren is het niet altijd even goed of soepel, maar zijn uiterlijk maakt, hoe oppervlakkig ik hiermee ook blijk te zijn... Het allemaal meer dan goed. Zucht. Hij heeft gewoon iets. Charisma, waarschijnlijk. Bovenop het feit dat hij qua houding zo kan doorgaan voor de gemiddelde, goede buurman.
Hij is dus minder sterk in spelen dan zijn mede Avenger Robert Downey Jr, om maar de beste acteur uit die hele franchise te nemen. Maar het plezier waarmee hij in beeld verschijnt, dat is gewoon voelbaar.

Prachtig begin, met een duidelijke knipoog naar een tijdperk van vergane glorie. ( Het moment in het laboratorium doet op de een of andere manier heel klassiek aan, met een bepaald filter op de camera, de hoek waarin gefilmd word of hoe dat ook komt.)
Oja, en Stanley Tucci is natuurlijk een held.


avatar van MovieMeister

MovieMeister

  • 19 berichten
  • 21 stemmen

Ik ben begonnen om alle Marvels te gaan kijken. En dit is een heerlijk begin! Vermakelijke film.


avatar van stratmans

stratmans

  • 894 berichten
  • 909 stemmen

ik vind captain america wel de sympathiekste Marvel


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

  • 3525 berichten
  • 2609 stemmen

He's still skinny...

Met Steve Rodgers had ik reeds kennis gemaakt in andere films zoals de twee vervolgen op dit deel en de Avengers reeks. Het karakter sprak me in die films verre van aan, Steve Rodgers, brave broeder, Captain America, overgespierde padvinder en zeg maar gerust een saaie lul. Het eerste deel en het ontstaan rond zijn karakter had ik echter nooit gezien, of niet helemaal, en bleek dat er nu juist aan te ontbreken.

De essentie van Rodgers, de maatstaf van Captain America, krijgt toch heel behoorlijk gestalte in dat eerste half uur en wordt toch erg knap verwoordt door Doctor Erskine, de inhoud van het karakter plus karaktertrekken wordt voor mij een stuk begrijpelijker waarop ik meteen meer met het karakter heb als voorheen. En plots is Rodgers een stuk sympathieker waarop ik me meteen afvraag hoe de twee andere delen zullen vallen met deze verandering.

Verder mag natuurlijk de cast genoemd worden met Stan, Jones en Weaving die in zijn element is. Is de humor bij tijd en wijlen ook prima vooral bij de obligaties promo, heeft de nostalgie ook wel wat met zijn jaren '40 beeld en Uncle Sam posters en zit de actie ook wel snor. Captain America The First Avenger is daarmee een prima film te noemen die me eigenlijk aangenaam verraste omtrent het karakter Steve Rodgers. Wat me dan weer verbaasd is het lage cijfer van de film, waarom is dat? Kwaliteit? Doet het karakter de echte strip geen recht aan?


avatar van mrklm

mrklm

  • 9917 berichten
  • 9132 stemmen

Het is 1942 wanneer Steve Rogers [Chris Evans] zich als vrijwilliger aanmeldt bij het Amerikaanse leger. In eerste instantie wordt hij resoluut afgewezen wegens zijn zwakke gezondheid, maar Dr. Erskine [Stanley Tucci] ziet meer in Steve en geeft hem de kans om mee te doen aan een zware selectieprocedure. Uiteindelijk zal slechts één van de deelnemers meedoen aan een wetenschappelijk experiment onder leiding van Howard Stark [Dominic Cooper] dat moet resulteren in de eerste Amerikaanse supersoldaat. Ondanks tegenstribbelen van Kolonel Phillips [Tommy Lee Jones] valt de keuze op Steve, maar zijn leven als Supersoldaat is niet wat hij er van had verwacht. Totdat Nazi-officier Johann Schmidt [Hugo Weaving] zich mengt in de oorlogsstrijd met zijn eigen superwapen. Ouderwetse superheldenactie is vaderlandslievend met een knipoog en een simplistische benadering van goed en slecht. Voor Marvel-begrippen is dat origineel te noemen. Vervolg: Captain America - The Winter Soldier.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

  • 30791 berichten
  • 5343 stemmen

Na herziening valt de film toch beter mee. Ik stoorde me enorm aan het typische Amerikaanse chauvinisme, ook al heeft Captain America zelf ook niet altijd het blinde vertrouwen in de grote leiders. Nieuwkomers als Peggy Carter en Bucky Barnes zijn wel goed gedaan en vooral Tommy Lee Jones is een leuke toevoeging als bijrol. Het verhaal van de nazi die graag de macht wil overnemen van Hitler himself, hebben we ondertussen al veel meer gezien. Dat mag gerust nog eens gedaan worden, maar origineel is het niet. De Red Skull werkt niet echt.

Wel goed is de actie als Captain America zelf het heft in handen neemt. Daardoor is er nog voldoende entertainment, maar er zijn teveel saaie momenten om er echt iets goed van te maken.


avatar van martijn011

martijn011

  • 2027 berichten
  • 1307 stemmen

Met het herzien van deze eerste Captain America film zit Phase 1 er bijna op. Ik vond dit altijd de slechtste Marvel film die er was en na herziening is de kans groot dat het zo blijft.

De film zit vol clichés en is enorm voorspelbaar. Daar komt bij dat er nog maar sporadisch een glimp van de krachten van Captain America te zien zijn en Chris Evans overtuigt ook nog niet. Gelukkig wordt dat met de latere films wel beter, maar hier komt hij niet goed uit de verf.

Ligt ook grotendeels aan het script wat saai is en een schurk die stoerder doet dan hij daadwerkelijk is. Kwam totaal geen dreiging vanaf zodat we eigenlijk naar een misvormd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog zitten te kijken zonder dat er ook maar één scène is die indruk maakt of die je na een aantal jaren nog kunt herinneren.

Het slot is nog het leukste en is gelukkig een opmaat naar de eerste 'Avengers' film die me toen in de bios wel wist te overtuigen. Benieuwd hoe die film me na jaren gaat bevallen.

Voor deze film halfje verhoging, 2*.


avatar van teigertje

teigertje

  • 2557 berichten
  • 2755 stemmen

Na deze weer opnieuw gezien te hebben, is ook deze Marvel film nog steeds een hele goede film.

Met hoe alles begonnen is met Captain America die uitstekend gespeeld wordt door Chris Evans en hij het moet opnemen tegen de Super schurk The red Skull en deze zijn snode plannen.

Uitstekende special effecten en een sfeervolle film.


avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

  • 736 berichten
  • 979 stemmen

Het Amerikaanse chauvinisme druipt van het scherm, waardoor de nodige spanning van het verhaal zijn waarde verliest.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

  • 4525 berichten
  • 2058 stemmen

Captain Pervert schreef:

Captain America is van alle Marvel figuren natuurlijk wel het braafste jongetje van de klas. Dat geeft hem onmiddelijk het nadeel van de twijfel. Maar hij heeft een pak met stars and stripes, dat is dan wel weer cool.

De introductie van het personage vind ik mooi verteld, al barst het glazuur van je tanden als je geforceerd door je strot geduwd krijgt dat de Captain datgene belichaamt waar America voor staat: verantwoordelijkheid, nooit opgeven en zelfopoffering.

De metaforen en vooruitwijzigen zijn een beetje kinderachtig maar hey, je kijkt naar een film over een gekostumeerde idioot uit een stripboek dus de kijker is over het algemeen ook kinderachtig. Ik in elk geval wel.

Ik ken de strips niet, maar weet wel dat de strip rond Captain America ontstond rond WOII dus vind ik het mooi dat ze trouw zijn gebleven aan de bron van het verhaal. De nazi's vond ik geen moment imponeren, uiteraard zijn het zwarte mannetjes met gasmaskers om ze eng te maken. Ik vond Hugo Weaving vrij zwak en zijn personage ook waardeloos. Je voelt als kijker niet echt dat hij heel gemeen is, hij is vooral lachwekkend met zijn tomatensmoel.

Dit is een film die gebaat zou zijn bij een wat meer adult-rating waarbij hij eerst wat gruwelijkheden begaat, zodat je als kijker hem echt gaat haten. Ik vond hem een beetje vergelijkbaar met Shredder in de 1987-cartoons. In plaats van Bebop en Rocksteady, heeft hij een archetypisch professortje met vlinderstrikje als hulpje. Een beetje potsierlijk allemaal.

Toch een boeiende film, met name door de rustige opbouw en goede sfeer.

3 sterren

Bezig met herziening van alle MCU films tot nu toe, samen met mijn zoon van 10.

Bovenstaande is mijn recensie uit 2012. En ik ben het er nog steeds mee eens. Hydra is gewoon een beetje stom, het was cooler geweest als Captain America cum suis het gewoon tegen de nazi's zouden opnemen, in plaats van een afsplitsing ervan, die op de één of andere manier superveel geld en middelen heeft.

Een nuttig origin verhaal voor Captain America, als film wel iets zwakker binnen de reeks.