• 9.370.979 stemmen

Dune (1984)

Sciencefiction | 137 minuten / 177 minuten (tv-versie) / 178 minuten (Alternatieve “spicediver” redux versie)

Genre: Sciencefiction

Speelduur: 137 minuten / 177 minuten (tv-versie) / 178 minuten (Alternatieve “spicediver” redux versie)

Alternatieve titel: Duin

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Kyle MacLachlan, Brad Dourif en Sting

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 2 mei 1985

Plot Dune

"A world beyond your experience, beyond your imagination."

Het jaar 10191: het gehele universum is afhankelijk van "spice" dat alleen te vinden is op de droge en afgelegen planeet Arrakis. De bewoners van de planeet zijn in afwachting van hun Verlosser die hen zal helpen in een heilige oorlog tegen het slechte Harkonnen keizerrijk. Verfilming van het klassieke boek van Frank Herbert.

Paul Atreides

Duncan Idaho

Princess Irulan

avatar van thunderball

thunderball

Wees maar niet bang: die komt er niet veel in voor.

avatar van AC1

AC1

4.90 Euro voor de Blu-ray in de MM. Heb 'm dan maar gekocht. Jammer dat het niet de SE is.

RuudC

Heeft die SE uberhaupt wel een degelijke release gehad?

avatar van AC1

AC1

In Amerika wel.

RuudC

Mja, hier nog niet dus... Ik kan het verhaal dromen, maar die extra scenes zou ik nog eens graag willen zien. Ik houd alleen niet zo van bestellen via internet.

avatar van Triple G

Triple G

Ongetwijfeld een schande. Nog nooit van de film gehoord en zit ik ineens naar een Star Wars-achtig gebeuren te kijken van 30 jaar geleden. Zwaar gedateerd en toch zonder enig probleem uit te zitten heb ik gemerkt. Zou 'm indertijd waarschijnlijk fantastisch gevonden hebben.

avatar van oscaron

oscaron

Deze film gisteren op blu ray gezien, voor het eerst sinds zo'n 25 jaar

het viel mij op wat een geweldige aandacht er is geweest voor de art-direction.

De kleding, de interieurs, de ruimteschepen e.d. ogen zeer verzorgd, dat tilt de film absoluut naar een hoger niveau.

Het is natuurlijk -zeker voor diegenen die het eerste boek uit de cyclus niet hebben gelezen- een zeer complex verhaal dat danig is ingekort voor deze film.Toch is dat dat zeker goed gedaan.

Een aantal karakters zijn goed uitgediept, Baron Harkonnen en de referent mother brengen met hun acteerprestaties ook een meerwaarde.

Natuurlijk kan er in dit tijdperk met de computertechnieken veel en veel meer, maar in ogen schouw genomen dat deze productie bijna 30 jaar oud is, is er nog veel kijkplezier aan te beleven

avatar van Askikker

Askikker

Gruffalo schreef:

Ik heb nu zo goed als alles gezien van Lynch en deze uitgesteld om als laatst te gaan kijken. Dat zou misschien kunnen komen omdat ik een bloedhekel heb aan Sting.

Hahaha, hier idem dito, en dan zag ik ook nog es dat de muziek van Toto zou zijn.

Ik heb het met ontzettend veel inspanning een uur volgehouden, wanneer zal ik ooit verder kijken? Overigens lag dat niet aan Sing; die heeft maar een bijrolletje.

Ik houd meestal wel van goeie scifi (starwars dan weer niet, en daar lijkt dit helaas wel n beetje op), en David Linch is een favo van me, maar hier kan ik helemaal niks mee.

Ga natuurlijk geen punten geven voor ik m af heb gezien, maar ben bang dat t niet meer goedkomt . . . . .

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Ik heb hem zelf ook niet helemaal af kunnen kijken. Gedeeltelijk ook omdat ik de Engelse versie zonder ondertiteling had geleend van mijn pa. Vond het blijkbaar toch wel te inspannend om alle conversaties te volgen.

Ik ben zo ie zo geen fan van sci-fi (op enkelingen na), maar dit is toch niet meer leuk. Hoopte ik op een avondje lekker intellectueel doen, krijg je planeten, rare mannetjes en een monster in een basin, of wat het dan ook mag zijn. Niks voor mij. Ik denk dat ik zo ff weer Twin Peaks opzet, alweer een tijdje geleden.

RuudC

Toch zit het verhaal werkelijk moeilijker in elkaar dan je nu suggereert. Er is een heel interessant politiek stelsel aanweizig en daarnaast een aantal (religieuze) groeperingen met ieder hun eigen doeleinden, maar ik moet zeggen dat het totaalplaatje veel duidelijker wordt, wanneer je de boeken leest of besluit de miniseries te kijken die ongeveer tien jaar geleden zijn uitgebracht.

avatar van SENGOK

SENGOK

Een bijzondere kijkervaring.

Decors, gebouwen, ruimteschepen, de reusachtige wormen, special-effects, trainingen en actie zien er allemaal fantastisch uit.

De bad-guys waren ook echt smerig en slecht.

alvinvdv

Naar mijn mening een zwaar onderschatte film! Heb net de extended version gezien wat alles meer duidelijk maakt.

Knap verhaal, gepaste muziek, mooie decors.... ik begrijp niet dat deze film geen betere waardering heeft!

Kan m.i. he vergelijk met de Star Wars films doorstaan!

Van mij krijgt deze film 4*-en.

PS: Wat er bij mij niet ingaat is dat blijkbaar die vreselijke miniserie uit 2004 meer gewaardeerd word dan deze film.....

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Hoe wam je aan die extended version? Waar is die te koop?

Simon Smith schreef:

Hoe wam je aan die extended version? Waar is die te koop?

Niettegenstaande ik de 'originele versie' film in m'n collectie heb op DVD heb ik deze 'gedownload' via thepiratebay.

Deze versie bevat veel nieuw en niet vertoond materiaal.

Heeft een proloog van een 10 tal minuten (deels getekend) die veel info geeft die je het verhaal beter doet begrijpen en ookinteressanter maakt.

Misschien is veel in de verlengde versie 'overbodig' maar na het zien van deze versie ga je de originele beter begrijpen...

alvinvdv schreef:

Kan m.i. he vergelijk met de Star Wars films doorstaan!

Van mij krijgt deze film 4*-en.

Moet zijn de miniserie uit 2000!!

(zie er gewoon 'cheap' uit... brrr.....

Het vervolg op het verhaal, de miniserie uit 2003/4 is daarintegen wel goed.

Dit even ter rechtzetting.

avatar van MyxomA

MyxomA

Niet de beste Lynch. Ik heb hem gisteren (eindelijk) voor het eerst gezien en het was toch een beetje een lange zit. Prachtige vormgeving (kostuums, decors, ...) , best een goed verhaal en een paar sterke scenes maar het geheel valt me toch wat mager uit. Erg langdradig, en de grote finale is ronduit lachwekkend. Veel holle bombast, wat nog eens extra in de verf wordt gezet door de slechte Toto-muziek.

(Kijktip: toen ik het, ergens halverwege, begon op te vatten als een soort Lynchiaanse versie van 'Plan 9 from outer space' werd het nog best lachen :-p)

avatar van storm999

storm999

Ik heb eerst het boek gelezen en daarna de film gekeken. Wat een verschrikkelijke verfilming is dit geworden. Nergens weet de film mij aan te grijpen zoals het boek. Veel verhaal lijnen zijn niet uit gewerkt of worden zomaar voor lief aangenomen. Ik heb nog wel de lange versie gezien.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Gelukkig het boek niet gelezen, ben ik ook niet van plan.

Lynch is verrukkelijk smerig en pervers.

avatar van witboek

witboek

Heb het opgegeven bij deze film.

avatar van The One Ring

The One Ring

Lynch is een van de meest consistent interessante regisseurs aller tijden, maar dat ook hij vervelende films kan maken bewees hij met Dune. Sterker nog, kijkens naar de film zou je niet denken dat hij daarvoor al Eraserhead en The Elephant Man gemaakt had. Het is bij Dune net alsof iemand miljoenen dollars gegeven heeft om zijn eerste film te maken. De mooie sets en aparte kostuums en make-up waren al klaar, dus daar kon het niet mis mee gaan, maar vervolgens heeft de amateur geen idee wat hij er mee aan moet. Dat ik dat nog eens over Lynch zou schrijven.

Het begint al bij de mislukte opening waarin Virginia Madsen de kijker toespreekt om even de situatie uit te leggen, gevolg door lelijke computerbeelden met een saaie voice-over die wat planeten introduceren en hun onderlinge relaties toelicht. Dit is zo'n beetje de meest verschrikkelijke manier om zo'n film te starten en het geeft meteen aan dat je te maken hebt met een rampzalig scenario, dat zelfs zo ver gaat door regelmatig gedachten in voice-overs neer te zetten. Op zich niet zo vreemd, ware het niet dat het meestal om heel korte, simpele gedachten gaat die van het gezicht af te lezen zijn. Lynch' andere werk gaat heel erg uit van kijkers die mee kunnen denken. Deze doet juist het tegenovergestelde, alsof het meest simpele gebaar te hoog gegrepen zou zijn voor het publiek. Niet dat het zo heel vreemd is, want de rest van het scenario is een nauwelijks te volgen zooitje, waar logica regelmatig compleet over boord gegooid en waar personages maar wat doen en soms op plaatsen verschijnen waar ze niet kunnen zijn (dat kleine meisje dat bijvoorbeeld bij de climax doodleuk zomaar bij de kwaadaardige keizer in het vertrek verschijnt). Voeg daar de meeste duffe dialogen aan toe en laat ze dan ook nog eens emotieloos uitspreken door acteurs die er duidelijk geen zin in hebben en je krijgt een vreselijk saaie filmervaring.

Gelukkig is het ook nog een actievol epos, dus moet er genoeg te genieten zijn van de beelden en de actie. Of niet? Ik had nooit gedacht dat Lynch een goede actieregisseur zou zijn en dat blijkt te kloppen. Maar dat hij werkelijk niet weet hoe hij de imposante sets moet filmen is een verrassing. De film ziet er gewoon niet uit, zelfs al viel het me op dat er wel moeite gestoken was in de art-direction. Die gevechten in die blokken kan toch niemand verdedigen?

Maar goed, dat is mijn gevoel bij de hele film. Dit is een van de weinige gevallen waar ik niet kan begrijpen dat iemand er ook maar iets goeds in ziet. Zelfs de positieve recensies zijn niet echt verhelderend. Lynch zag het zelf als een mislukking en een nare ervaring om te maken en dat straalt er vanaf, want er zit geen spatje ziel in Dune. Het ergste was at ik dat na tien minuten al helemaal door had. Zelden zo'n moeite gehad om iets uit te zitten.

Een ramp.

avatar van mister blonde

mister blonde

Zo ga ik hem natuurlijk nooit zien. Deze film is recordhouder in mijn dvdcollectie. Heb hem al 8 jaar liggen en nog steeds niet gezien.

RuudC

Grappig. De meeste punten van kritiek zijn zaken die ik als volstrekt logisch en verklaarbaar beschouw. Als het verhaal je tenminste ergens geinteresseerd heeft, dan zou je het boek eens moeten lezen. Dan kom je er al heel snel achter waarom bijvoorbeeld gedachten als voiceover komen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Als je het boek moet lezen om ergens achter te komen bij een film, lijkt me dat nogal een zwaktebod van de film (?)

RuudC

Behalve dat ik het daar wel mee eens ben, ben ik ook wel benieuwd wat er bijvoorbeeld in de extended cut nog naar voren komt. Wellicht wordt daarin nog een hoop verklaard, aangezien dat volgens mij de versie was waarmee Lynch (aanvankelijk) voor de dag wilde komen.

avatar van Reinbo

Juist niet. Lynch heeft juist zijn naam laten weghalen van de extended cut. Althans die beschikbaar is. Er schijnt eerst een 5 uur durende workprint van de film gemaakt te zijn, maar die worden vaker flink gesnoeid.

Ik vind het zelf een prachtig curiosum. Onwerelds mooi. Maar ik raakte dan ook juist onder hypnose van de eerste 10 minuten. Prachtige set up, prachtge sets. Heb zelf het boek dat weer na 60 pagina's weggelegd. Niet doorheen te komen.

avatar van starbright boy

mister blonde schreef:

Hij is nog geen recordhouder, maar hij ligt hier ook al tijden (ooit eens geruild) en staat hoog in de lijst "films waar ik nooit zin in heb". Ik denk dat het nog jaren duurt voor ik 'm zie.

avatar van The One Ring

The One Ring

RuudC schreef:

Geef eens een voorbeeld. En kan ik die verklaring uit de film zelf halen?

Het verhaal kwam hier op me over als de zoveelste versie van het verhaal van een uitverkorene die het heelal moet redden; een nogal populair onderwerp in science-fiction en fantasy. Maar ik ken wel wat mensen die deze film slecht vinden en fan zijn van de boekenreeks (inclusief de persoon van wie ik deze dvd leende), dus misschien moet ik die eens een kans geven.

Reinbo schreef:

Ik vind het zelf een prachtig curiosum.

Waar is je stem gebleven?

avatar van Reinbo

Daar is die weer.

The One Ring schreef:

Geef eens een voorbeeld. En kan ik die verklaring uit de film zelf halen?

Het moment waarin Alia bij de keizer komt: Het is namelijk dat ze gevangen genomen is en omdat ze de zuster van Muad'dib is dat ze voor de keizer gebracht wordt. Het wordt (weliswaar met een of hooguit twee zinnetjes uitgelegd). Overigens het moment dat de Harkonnens en de keizer erachter komen wie Muad'dib werkelijk is.[/spoiler

avatar van neo

neo

Blijkbaar ben ik niet enige die deze film lang links heeft laten liggen. Een aantal nachten van hypnotische Lynch cinema heeft mij doen besluiten Dune maar eens te aanschouwen...

Er is veel tijd gestoken in decors, die soms nog redelijk ogen. Maar voor de rest heeft Duine een enorm duffe en lelijke uitstraling. De cast bestaat uit een boel klinkende namen, maar hun prestaties zijn ver onder de maat. De gehele vertelling voelt behoorliojk stroef aan en boeit bitter weinig. Enige sfeerschepping is op het contro te schrijven van de score van Toto, maar het is vooral een grandioos thema van Brian Eno wat moeiteloos alle kwantiteit ferm overschaduwd.