The Maze Runner (2014)
Releasedatum: 25 september 2014
Bekijk via Disney+
Plot The Maze Runner
"Remember. Survive. Run."
Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Maze Runner (BoekMeter)
- The Maze Runner (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
blurp194
Wat een verschrikkelijk onoriginele crap. De zoveelste hunger game kloon, met een volstrekt stompzinnig verhaal - ik kan alleen maar denken dat de makers kennelijk aan hun zelfbedachte virus ten prooi gevallen zijn. Gotbetert dat we ook hier nog weer 4 delen van gaan krijgen, wat een enorme verspilling. En wat triest dat de massa het kennelijk nog opvreet ook - het budget in het opening weekend in de VS al terugverdiend, een absurd hoge rating op imdb, en wat ik hier lees snap ik ook al niet zo.
Hunger Games is dan misschien zelf niet helemaal origineel, maar dat heeft dan tenminste nog voor dat de karakters enige diepte krijgen. Hier niet, het verhaal is flinterdun en de personages blijven als bordkarton. De enige acteerprestatie die ik dan terugzie is de kunst om die leegte nog enigszins in te vullen. Geslaagd, maar dat is dan ook echt het enige.
Qua beeld, flauwe CGI van betonnen wanden - een beetje game doet dat tegenwoordig in real time beter. Goed idee - gamen in plaats van dit soort crap kijken.
jippie2010
Ik vind wel dat er een duidelijke link ligt, namelijk:
De mens als labrat. De grenzen van het onmenselijke opzoeken om te onderzoeken of een bepaalde theorie klopt. Bij Martyrs de zoektocht van het leven na de dood, bij de mazerunner de zoektocht naar een potentiele overlever die het voortbestaan van de mensheid kan redden. En zoals we uit de film hebben kunnen begrijpen zijn ze nog lang niet klaar met het uittesten van deze menselijke labratten. Ik zie een duidelijke overeenkomst hierin.
tattoobob
Ja zo kunnen we inderdaad wel doorgaan en is er met alles wel een vergelijking te vinden.
Maar goed ieder z,n ding....ik vind het wat ver gezocht.
pierre18
Ik begin zo'n beetje het idee te krijgen dat bij The Hunger Games, The Maze Runner, Divergent en 'what-so-ever' mensen steeds met verkeerde ideeën aan de film beginnen. Verwachtingspatronen lijken plotseling dan op een ander niveau te liggen, waardoor de teleurstelling achteraf alleen maar groter kan zijn. We zitten nu eenmaal in een tijdperk van a la Hunger Games films, net zoals we een tijdperk hadden van Rampenfilms (jaren 70), Science Fiction (eind jaren 70; Ja zelfs James Bond deed eraan mee), Lords of the rings en Harry Potters, wederom rampenfilms etc etc . En dan zal ik nog wat genres die daar tussen lagen hebben overgeslagen.
The Maze Runner bekoort me omdat het vol zit met plot-twists, en niet omdat het weer ergens op lijkt, De situatie in een doolhof is redelijk origineel, hoewel je met veel gemak een film tevoorschijn kan halen die daar dan weer op lijkt. Tja, over de decors kan je ook blijven praten, of erger nog eraan storen. Zo ook over de leeftijd van de acteurs, het talent, of de diepere betekenis van het verhaal.
In ieder geval zat ik geregeld op het puntje van mijn stoel. De film is onderhoudend, er zit behoorlijk wat vaart in en, zoals eerder vermeld, de film zit vol plot-twists. De film hield mijn aandacht vast en dan mag er van alles ' crap' aan zijn.
Pim1993
Het duurt even voordat je door hebt waar het naartoe wil, of voordat je antwoorden op je vragen krijgt, maar al met al blijft het verhaal tot het eind toe interessant. Ikzelf blijf echter wel met de nodige vragen zitten. Wie weet of daar ooit nog antwoorden op te krijgen zijn.
D-pulse
Uiteindelijk voor mij toch een mindere film. Misschien inderdaad wat te hoge verwachtingen o.b.v. IMDB-score. De film duurt wat te lang, her en der vallen wat trage scenes op. Qua special effects is het doolhof prima en het uitgangspunt prikkelt genoeg om over na te denken. Wat mij betreft werd dat denken vaak verstoord door acties in de film (beesten konden met gemak dwars door het dak van de "raadszaal" maar vinden het wel welletjes na een paar prooien, met een paar stokken houden ze enorme schorpioenspinnen af, diezelfde stokken worden zo nu en dan met speels gemak verpulverd
en de te verwachten introductie van een vrouw tussen tientallen jonge mannen is allemaal prima natuurlijk...
Kortom, hou je verwachtingen wat aan de lage kant, denk niet te zeer door en je hebt er een prima film aan.
3raser
Teveel slechte momenten om de film echt goed te vinden. Die greenie vraagt of ze al geprobeerd hebben op de muur te klimmen. Nee, want de klimop groeit niet to aan de top. Wel dus, want in heel veel scenes zie je de klimop gewoon tot bovenaan groeien. En wat moet je als je boven bent? Nou, de situatie overzien bijvoorbeeld!
De overlevers zijn behoorlijk "slim", want ze zijn uit het labyrint gekomen. Maar ze zijn te dom om even aan die mensen in de helikopter te vragen waarom ze niet gewoon opgepikt zijn. Ze hebben een helikopter! Die kan ook landen midden in een labyrint toch?! Als Maze Runner moet je dan toch direct aanvoelen dat er iets niet klopt? Het zijn zulke momenten die een film voor mij helemaal verpesten.
pierre18
De overlevers zijn behoorlijk "slim", want ze zijn uit het labyrint gekomen.
Inderdaad. En als je wel een toren uitkijktoren kunt bouwen, waarom dan geen lange ladder of zoiets?
Ik nam het maar voor zoete koek aan.
shortmen
Ik vond deze film een beetje los zand. Wel op zich een leuk verhaal, maar erg ver gezocht. 2,5 punten
Lefgozer
Ik vond deze leuker dan The Hunger Games en Divergent. Ik denk omdat hier iets meer mysterie wordt gebracht. Maar ik wacht nog steeds op de eerste echte knaller in dit genre.
Thomas83
Deze film leek me wat teveel een soort nieuwe Hunger Games te zijn, ook al leek het concept me al wat interessanter. Dat is het ook nog wel vrij lang. Er wordt aardig een hoop mysterie gecreëerd en er zit tempo in het verhaal door steeds weer met nieuwe wendingen te komen. Maar helaas is het ook duidelijk dat de plot ook wat gericht is op het speciaal maken van hoofdpersoon Thomas. Ook het meisje dat op een gegeven moment wordt geïntroduceerd (in een gemeenschap vol van de hormonen gieren puberjongens) lijkt een wat belangrijkere rol te hebben, maar veel meer dan "het meisje" lijkt ze ook niet te zijn.
En dan bestaat het etnisch verantwoord samengesteld clubje verder ook nog uit twee vreselijk irritante personage in de vorm van de altijd opgefokte en bazige Gally en een klein mollig ventje als komische en schattige sidekick. Maar de acteur die Gally ziet er totaal niet uit als de stoer een sterke jongen en Chuck wordt door een vreselijk slechte acteur gespeeld en is zo irritant. Het is vanaf de scène met beeldje ook duidelijk dat hij er op een gegeven moment met het nodige drama eraan zal gaan.
Verder is het allemaal wat kinderachtig. Duidelijk dat kinderen vanaf een jaar of 11 ook tot de doelgroep behoren. Het doolhof ziet er leuk uit maar de make-up en wapens zijn dan weer verrassend slecht van kwaliteit. Al het geld zal wel in het doolhof zijn gaan zitten.
Het einde is haast shockerend dom en onlogisch. Iets met de zon en een dodelijk virus onder andere. En waarom waren Thomas en Teresa ook al weer belangrijk? Mocht er logica in het verhaal zitten dan weet de film dat in elk geval niet uit te leggen. The Hunger Games heeft dan in elk geval nog Jennifer Lawrence. 2.0*.
Filmkriebel
Degelijk maar echt niet meer dan dat. Hunger Games vind ik nog steeds beter in dit genre van actie/SF films voor pubers. Het begin en het einde van de film vond ik heel goed. In het begin weet je totaal niet wat er gaande is, en op het einde lijken ze een rol te spelen in een post-apocalyptische wereld , wat best veelbelovend is. Alles ertussen vond ik mager : bij een doolhof hoort het woord zoeken maar wow, die aziatische runner had reeds alles in kaart gebracht en de tweede keer vinden ze al de uitgang . Hard lachen!
Ook de veelheid aan dreigingen uit dit labyrint stelt niks voor : je hebt grievers... en grievers! Nee, dat was heel zwak allemaal. Een uitleg voor dit alles wordt vooralsnog niet gegeven maar ik verwacht dan toch iets dat de frustraties van dit eerste deel wegwist. Het is helemaal geen slechte film geworden : lichtjes mysterieus, jongeren die niet te vervelend overkwamen, propere regie. Het mocht ook allemaal wat meer geweest zijn, zeker als je er een doolhof bij betrekt.
egelhunter
Verrast door deze film. Wist totaal niet wat me te wachten stond met deze film.
Beetje the hunger games style. 3,5*
david bohm
Niet zo sterk. Het mysterieuze begin en het leven van de jongens buiten het doolhof is nog best interessant maar het doolhof zelf en de hoofdpersoon zijn wel behoorlijk doorsnee.
Geef mij de Hunger Games maar.
bjerik76
vind hem wat tegenvallen.
Ik vond het zeer veel overeenkomsten hebben met " The Hunger Games", en idem hetzelfde verhaal waar nog 2 vervolgdelen van uitkomen.
De tieners/pubers ( meer kinderen eigenlijk) in de film gedragen zich wel heel volwassen en vol levenservaringen dat ze een hele kolonie hebben opgebouwd met alle rangen en standen.
leuk tussendoortje maar echt niet meer.
tbouwh
Heerlijke film. Lord of the Flies meets Lost, zo stelde de regisseur van de film, en daarin geef ik hem groot gelijk. Toch heeft the Maze Runner genoeg originele componenten die dit verhaal naar mijn mening interessant maken. Ik zal mij dan ook zeker nader in de boeken gaan verdiepen. Het eerste uur van de film vind ik eigenlijk het best; het mysterieuze aspect van de film maakt dat je op het puntje van je stoel zit. Zo vind ik het idee van isolatie van de buitenwereld dmv een labyrint geweldig. ook de perceptie dat de nacht niet overleefd kan worden in het labyrint zorgt voor meer spanning.
Het gecreëerde klimaat, dat veel wegheeft van the Hunger Games zorgt voor een fijn acteerspel waarin de jongeren op elkaar zijn aangewezen. De enige dame van het stel valt hier enigszins uit de toon. die Grievers hadden wellicht beter gekunt, maar leidden niet tot irritatie tijdens het kijken. Ik heb vooral genoten, en dat laat ik ook terugkomen in m'n score. Niveau Hunger Games wat mij betreft. einde van de film biedt voldoende perspectief voor een goede vervolgfilm, al zal het labyrint-concept vermoedelijk onovertroffen blijven.
Barry83
De film bevat gewoon teveel tekortkomingen of storende fouten waardoor ik deze achteraf toch wat vind tegenvallen.
Gerlof1378
Leuke actiefilm, met een goed verhaal, aardige spelers, mooie setting de maze ziet er vet uit. Heb deze film gisteren gezien en vond hem desondanks ik niet van die youngadult films hou er me toch prima mee vermaakt. Echt een leuke actiefilm om samen met je familie te kunnen zien, voor de rest nu maar wachten op deel 2.
Chromeo
Zoutloze bedoening. Het scenario slaat werkelijk nergens op... Next!
RuudC
Het scenario slaat werkelijk nergens op... Next!
Mystery/science fiction
Goh, zou het?
Kondoro
The Maze Runner
Een film waar ik erg veel zin in had, die me ietsjes is tegengevallen.. Maar niet veel! Het einde vond ik namelijk erg jammer aan de film, maar ik vond het aan de ene kant wel een open eind... Voor de rest vond ik de GFX van de film niet slecht, maar soms moest de film me erg denken aan The Hunger Games, die ook worden gevolgd met camera's, alleen nu kijkt er geen groot publiek.
Dylan O'Brien deed het als Thomas goed.. Will Poulter, de jongen uit de leuke komedie film "We're the Millers" vonden we een enge gast, maar hij acteerde goed... Maar was Thomas Brodie-Sangster nou de leider van de groep of was Will Poulter dat nou?
Zoals hierboven kun je zien dat The Maze Runner een hele goeie mysterie film is.. Alleen vond ik hem zo nu en dan erg moeilijk te volgen en snapte er ook niet altijd veel van... Na maten ze de uitgang hebben gevonden vond ik de film wat meer achteruit gaan... Helaas! Ook dat dodelijke virus waar ze het over hebben vond ik erg veel lijken op een zombie virus.. Haha!
Leland Palmer
Vermakelijk 1e deel uit een aanstormende reeks. Heb me geen enkel moment verveeld en zo nu en dan stijgt de spanning in deze 'Maze Runner' naar een prima niveau. En dat is het dan ook wel zo'n beetje.
Natuurlijk is dat belangrijk in een film.. en vooral in één als deze, maar het maakt het nog geen goede film. Vooral als je een aantal totaal stompzinnige elementen naast het positieve legt. De totaal voorspelbare en ó zo zielige dood van Chubby Chuck, sowieso het hele gegeven (de zon die de wereld vernietigd o.i.d.), de strontvervelende Gally, die er ook nog even gezellig en alleen erbij komt op het einde, de functie van Thomas en Theresa (?), waarom niet ff bij die muur op klimmen om de boel te bekijken (dat kon dus echt wel losers), de gevechten met die beesten (tuurlijk), het einde, sowieso het hele punt van de film, etc.
Dat was natuurlijk nog niet alles. Gewoon te veel van dit soort onnozele momenten die dit echt nooit een goede film kunnen maken. Het gros lijkt het te gewoon te pikken en dat is prima. Ik vind het niet kunnen. Een echte ergernis wordt het gelukkig niet, waardoor dit - zoals eerder gezegd - prima wegkijkt.
jipt
Leuk concept dat zwak is uitgewerkt. De hoofdpersoon is een ongelofelijke nozem en vond het verder veel te vlak. Hoewel de vormgeving en sommige actiescènes wel sterk waren. Jammer dat studie zich ook met deze film teveel richt op het maken van een vervolgfilm. Had liever een gesloten einde gezien.
kleine 3*
Montorsi
Ik had het idee dat het type film meer richting Cube en consorten zou gaan. Geen idee hoe ik daar bij kwam, want je ziet de tieners vrij duidelijk op de poster, en dan weet je het eigenlijk tegenwoordig wel.
Een film die zich ontrafelt tot een wel erg ongeloofwaardig en vergezocht geheel (het was gewoon maar een testje..
). Met stronteigenwijze personages die zonder duidelijke reden de boel lopen op te houden zodat de prestaties van onze helden nog verder uitvergroot worden. Verder is het op zich weer kijkbaar, maar zo binnen de lijntjes dat het zwaar gaat tegen staan. Helemaal als je de afgelopen tijd ook al Hunger Games, Ender's Game, Divergent en de hele mikmak hebt gezien.
mjk87 (moderator films)
Matig. Sowieso het hele concept dat nergens echt origineel is en ik kon er ook maar niet in meegaan. Verder heeft de film problemen met tempo en willen sommige scènes maar niet opschieten. En nergens wordt het echt interessant al is de potentie er wel. Komt ook door de acteurs die allemaal maar niet weten te overtuigen en zich beperken tot het betere schooltoneel - huiliehuilies worden het eigenlijk. Verder wordt het doolhof zelf nooit optimaal benut en de actie bestaat vooral uit wat ren- en vliegwerk. Gelukkig is het allemaal wel overzichtelijk gefilmd en zijn er genoeg spannende scènes die het allemaal nog een beetje het kijken waard maken. 2,0*.
knusse stoel
In het begin hadden wij een 'zwaar hoofd' in deze film, zou deze de recensies waar maken en was het de tijd waard om deze film te zien?
Ja, het was het waard, niet dat de film erg origineel is maar in zijn geheel vonden wij de film geslaagd te noemen. Mooie beelden, goed geacteerd en een goed verhaal. De moeite waard!
Waku
Best grappig de scenes in dat doolhof.
Ziet er leuk uit.
Maar er had wat meer variatie in mogen zitten. Alleen gemuteerde spinnen heb je na een paar scenes ook wel weer gezien.
Het is duidelijk dat de film meelift op het succes van" The Hunger Games" inderdaad.
2.5*/3*
Jelle Posthuma
Wat een reacties en vergelijkingen met The Hunger Games. Dit lijkt daar in geen enkel opzicht op. Dit lijkt mij nog meer op Cube. Je weet wel, die film waar mensen in een cluster van kubussen (kamers) werden gegooid, met allemaal boobytraps, een doolhof die continu wisselt, en Ze werden constant bekeken. Precies hetzelfde als bij deze film.
Ik vond dit wel een apart filmpje om te kijken. Net zo al ik zeer tevreden was over Cube destijds, geniaal voor dat budget en concept.

Maze Runner: The Death Cure
2018

Maze Runner: The Scorch Trials
2015

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Maze Runner'-trilogie wordt massaal gestreamd op Netflix, maar hoe staat de ontwikkeling van het nieuwste deel ervoor?

Veronica komt in mei met recordaantal films en televisiepremières

Klitschko
Documentaire / Biografie, 2011