Genre: Biografie / Actie
Releasedatum: 21 november 2013
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot Captain Phillips
"Out here survival is everything."
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Phillips, kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama. In 2009 werd dit schip door Somalische piraten gekaapt en Phillips gaf zichzelf op als gijzelaar, om zijn bemanning te redden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Captain Phillips (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Mike Perry
Ken Quinn
John Cronan
Captain Frank Castellano
Op de valreep van 2013 heb ik Captain Phillips nog meegepakt in de bios. Helaas ben ik net te laat om hem in mijn top 10 van dit jaar te zetten, want daar hoort hij wel thuis. De film blijft van de eerste tot de laatste minuut boeien. Er zit een spanningsboog in die lange tijd goed blijft functioneren, al was het middenstuk wel een tikje te uitgerekt. Misschien was het interessanter geweest als ze nog wat langer op het vrachtschip hadden gezeten. Maar de laatste 3 kwartier maken veel goed en zijn weer erg pakkend.
Dit komt mede dankzij een sublieme acteerprestatie van Tom Hanks. Eigenlijk speelt hij altijd goed, maar hier blinkt hij ook echt weer uit. Ik ben benieuwd of hij kans maakt op een Oscar voor beste hoofdrol. Het zou hem gegund zijn. Ook positief vind ik dat ze echte Somalische jongens hebben gecast als piraten. Het komt veel authentieker over, mede ook omdat ze allemaal regelmatig Somalisch praten. Zulke zaken maken een film net nog een beetje sterker. Zelf kende ik het plot niet, dus het bleef tot het einde spannend hoe het af zou lopen. De inbreng van de marine was wel boeiend en de uiteindelijke uitschakeling van de piraten was indrukwekkend getimed. Hanks levert daarna ook nog een topprestatie als getraumatiseerde kapitein die volledig in shock is. Kortom, iedereen moet deze film gaan zien.
spoenk
Mooie meeslepende film met een sterke Hanks, al vond ik het pas echt goed vanaf het moment dat ze in de reddingsloep zitten. Vanaf dan voel je pas de grote spanning en weet je echt dat de minste vonk in zo'n situaties serieus kan escaleren.
Een "klassieker" vind ik het nu ook weer niet... De eerste jaren hoef ik deze niet opnieuw te zien.
Brabants
Sterke en ingrijpende film over de kaping van het vrachtschip Maersk Alabama . Na de introductie van kapitein Phillips, zijn de Somaliërs aan de beurt. Met het samenstellen van de bemanning op het strand is de grimmige stemming al direct zichtbaar. We zien qat kauwende krijgers uitgerust met munitie, onder leiding van indrukwekkende muziek verzorgd door filmcomponist Henry Jackman.
De kaping en gijzeling zijn verbluffend spannend neergezet en alle lof voor een kapitein als Richard Phillips!
De film blijft qua politiek ver op de achtergrond. Zij het niet dat er toch een moment is waarbij piraat Muse aan Phillips mag uitleggen dat de Internationale visserij met de poten uit hun water dient te blijven. Piraterij van Somalische bodem komt grotendeels voort uit gemeenschappelijk Internationale tekortkoming als het gaat om hulp bij armoede, politieke sociale problemen waar Somalië mee kampt.
Terecht lees ik hier alle lof voor Tom Hanks. Ik wil hier in het bijzonder aan toevoegen dat Barkhad Abdi mede debet is aan dit succes.
nlanaconda
Zag dat de film in de top 2013 en wilde het gaan kijken, Ik had verwacht dat hij redelijk goed zou zijn door de beoordelingen. De film keek ik op de pc op een tweede scherm omdat ik daarnaast nog iets voor mijn werk wilde doen. Maar helaas, de film heeft me van begin tot eind enorm geboeid. Hanks speelt top en de piraten zijn ook erg goed gecast. Een dikke 4,5 van mij.
merijn82
- 1931 berichten
Afgezien van het thema hebben ze verder maar weinig met elkaar van doen. Als je het toch zo wilt benaderen dan maar beginnen met Kapringen, dan bewaar je het beste voor het laatst.
Rmie
Ik kijk geen films met dezelfde thema's om ze te vergelijken. Ik denk dat ik de Kapringen wat dagen later bekijk.
schumacher
Film was beter dan verwacht.
Mss ietsje te langdradig als ze ontsnappen met da bootje met philips er in, voor de rest cava.
skipy05
Erg goede film. Verhaal is erg goed.
Op voorhand dacht ik dat hij te lang zou duren wat niet het geval is.
Het was lang gekeken dat ik nog eens een film met Tom Hanks had gezien.
Wat zet Tom Hanks hier weer een sterke rol neer.
perlon
De VS laat weer eens z'n spierballen zien. Spannende eerste helft, daarna lijkt het vooral een reclamecampagne van de amerikaanse marine te zijn.
Re73
Topfilm vanaf het begin tot het einde spanning !
Hanks ... wat kan ik zeggen de man is gewoon een fenomeen.
(Gump, Philidelphia , Saving private Ryan, cast Away, the green mile enz. enz need I say more)
Slechts een handjevol films hebben van mij 5 sterren maar hier ontkom ik toch echt niet aan.
Wellicht bij een herziening een halfje eraf maar voor nu staat deze ! en direct een plaatsje in mijn all-time top tien!!
Re73
Reclamecampagne mmmm.. feit is en blijft dat de yanks nu eenmaal beschikken over het beste materiaal.
SnakeDoc
Uitstekende film met een geweldige rol van Hanks. Blijft een fantastisch acteur om naar te kijken.
Norman Mailer
Ronduit absurd dat daar op het einde 3 fregatten doelloos ronddobberen, maar ach.
John Milton
Holy crap...
laatste half uur was echt een nagelbijtende rollercoaster van spanning, waarbij de laatste 10 minuten ook nog eens enorm emotioneel werden, voor mij althans. Couldn't keep Those puppies dry.
En wat wìlde ik ze slaan, die schreeuwende, wild gesticulerende Somaliërs... Greengrass is inderdaad een kei met spanning, ik zat weer op het puntje van mijn stoel, net als bij United 93. Hanks was uitmuntend.
want?
John Lee Hooker
Iets te overdreven ja, ze hoefden enkel een reddingssloepje te overmeesteren.
Re73
[spoiler} Niet geheel waar want van simpel overmeesteren van een sloepje was geen sprake nu er sprake was van een gijzelingssituatie.
Door het tactisch positioneren van de schepen, die overigens allen binnen vaarbereik patrouilleerden, wilde men voorkomen dat het bootje er tussendoor zou snijden en de kust zou bereiken het geen ze kost wat kost nu juist wilde voorkomen. Daarnaast bieden meerdere schepen nu eenmaal meer posities (kijkhoeken) hetgeen uitschakeling met snipers uiteraard een stuk makkelijk maakt. Wat dus ook gebeurde. En last but not least achteraf kijk je de bekende koe in de kont natuurlijk immers van tevoren zijn dergelijke gijzelingssituaties natuurlijk altijd lastig in te schatten
John Lee Hooker
Natuurlijk moet je tijdens een gijzelingsactie extra voorzichtig zijn. Ik denk echter niet dat ze in real-life ook drie van die gigantische schepen in hadden geschakeld om zo'n dergelijke klus te klaren.
Volgens Wiki
Richard Phillips (merchant mariner) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Waren er in ieder geval wel twee schepen.
On April 8, the destroyer USS Bainbridge and the frigate USS Halyburton were dispatched to the Gulf of Aden in response to the hostage situation, and reached Maersk Alabama early on April 9.[15] Maersk Alabama then departed from the area with an armed escort, towards its original destination of the port of Mombasa. On Saturday, April 11, Maersk Alabama arrived in Mombasa, still under U.S. military escort.
Brabants
Iets te overdreven ja, ze hoefden enkel een reddingssloepje te overmeesteren.
Als je goed hebt gekeken bleek dat toch echt niet zo simpel te zijn als gedacht. Los daarvan mocht Phillips onder geen beding Somalisch grondgebied bereiken. Dan waren de rapen helemaal gaar geweest.
dekschrobber
Kijk eerst Kapringen en dan deze. Zo heb ik het zelf gedaan en is mij goed bevallen. Het is dezelfde soort film maar toch weer heel anders.
Er is hierboven genoeg over gezegd. Wat een mooie film! 4,5* (misschien 5
eapoe
Wat ik van deze film vind ......
Ik ga niet gauw op t puntje van mn stoel zitten, maar bij deze film wel,
Ik had al eerder gehoord dat dit in t "eggie" gebeurt is ....
Topper .... 5 sterren dubbel en dwars waard....
En .... gelukkig geen grapje aan het eind
Bélon
Eens de tweede helft was tenenkrommend. Knap staaltje onderhandelingswerk van de Amerikanen maar niet heus; standaard teitljeswerk.
Nee dan was Kapringen (2012) uiteindelijk een stuk spannender. Eerste helft was OK.
moviefreaker
1e deel was vermakelijk. 2e deel was teleurstellend.
De hele film was voorspelbaar en daardoor weinig spannend.
ikkegoemikke
They're not here to fish.
Een vertolking die Tom Hanks op het lijf geschreven is. Hij kan weer zijn trukendoos bovenhalen om een hele waaier van emoties te vertonen in deze film. Een autobiografische film gebaseerd op het boek van Kapitein Richard Philips : A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea . Een rauw en emotioneel verslag over het overmeesteren van een vrachtschip voor de Somalische kust door piraten en de daaropvolgende gijzeling van Philips door deze laatsten.
Tom Hanks laat verschillende facetten zien van deze kapitein : een doodgewone huisvader op weg naar een routineklus, een plichtsgetrouwe kapitein die zich strikt aan de regels houdt en kan bogen op een jarenlange ervaring, een slinkse gezagsvoerder die met list en strategisch vernuft probeert de piraten af te schudden en om ze naderhand aan het lijntje te houden, de angstige persoon die vreest voor zijn leven en toch nog een uitweg zoekt uit deze gevaarlijke situatie en als apotheose de manier waarop hij een gebroken en in shock verkerende persoon speelt, die tot het besef komt dat hij ontsnapt is aan een levensbedreigende situatie. In die laatste minuten toont Hanks wat voor een schitterende acteur hij is. Elke emotionele fase speelt hij alsof hij het al echt meegemaakt heeft. De strenge plichtsgetrouwe blik, de angst in zijn ogen en de strijdlustige blik. Telkens is het geloofwaardig neergezet en voel je je betrokken.
De vertolking van de Somalische piraten was angstaanjagend realistisch. Vooral Barkhad Abdi vond ik schitterend als Muse. Een Somaliër die aangezet wordt door zijn stam om geld binnen te halen en groep samenstelt om een schip in te nemen en zo eventueel losgeld op te strijken. Hij was een personage dat een mix vertoonde van enige doordachtheid en vastberadenheid om dit te bewerkstelligen. Ook een leidersfiguur die tot op het einde in staat was om de gemoederen te bedaren van zijn ploeg die volgens mij half gedrogeerd rondliepen de hele tijd. Met hun wijd opengesperde ogen en vervaarlijk rondzwaaiend met hun machinegeweren.
Ondanks de beperkte locaties die gebruikt konden worden in deze film is de spanning te snijden en zie je de situatie escaleren van gevaarlijk naar een claustrofobische en gewelddadige boottocht in een reddingssloep.
Ik had geen flauw idee dat er voor zo'n situatie zulke maatregelen werden genomen door het Amerikaanse leger. Op een bepaald moment had ik het idee dat dit wel een heel bijzondere kapitein moest zijn en daardoor de grote middelen werden ingezet. Zo maar eventjes 3 militaire fregatten komen aanrukken en een peloton Navy SEALS worden opgetrommeld om de klus te klaren. Uitermate professioneel in beeld gebracht en zenuwslopend spannend werd het wel vanaf dat moment. Ik had geen flauw idee wat de uitkomst van de film zou zijn, maar veel keuze heb je eigenlijk natuurlijk niet : ofwel overleeft Philips deze helletocht. Ofwel niet. Zo simpel is het.
Het is te hopen dat vrachtschepen zich nu iet of wat beter mogen bewapenen als ze in deze wateren vertoeven, zodanig dat ze van op afstand zo'n primitief motorbootje kunnen tegenhouden. Zo moeilijk is dat toch niet. En anders gewoon een undercover team erop af sturen en zich voordoen als zijnde een reportageteam die hun wil interviewen, waarna ze gewoon gearresteerd kunnen worden. Op de luchthaven van Zaventem heeft dit toch gewerkt
De film heeft wel wat weg van een propaganda/reclame/promotie-film voor het Amerikaanse leger (als ze het echt allemaal zo uitgebreid doen als één Amerikaanse burger in de problemen zit, dan zal Amerika snel failliet gaan) en het verloop van de film was ook wel aardig cliché (zeker de afloop).
Maar slecht is de film zeker niet. Sterker nog ik heb juist genoten van deze film en dan ook nog van de eerste minuut tot de laatste minuut (op het einde had ik het zelfs een beetje moeilijk
). Je wordt eigenlijk vanaf de eerste minuut in het verhaal gezogen en het laat je ook niet meer los. De opbouw en duur van de film zitten uitstekend in elkaar en visueel zag het er ook allemaal schitterend uit. Het verhaal is verder zeer boeiend en geregeld ook spannend (hoewel de afloop natuurlijk wel te raden is) en de cast deed het uitstekend en eveneens zeer overtuigend.
De piraten mochten dan wel dom zijn, maar ze speelden het wel uitstekend en ook realistisch en je moet natuurlijk van dit soort personen niet verwachten dat ze slim zijn want anders zaten ze natuurlijk niet in die (gedwongen) situatie. Tom Hanks vond ik overigens uitstekend gecast voor de rol van kapitein Phillips en voor dit soort rollen is hij natuurlijk ook zeer geknipt.
Ondanks dat het einde cliché en voorspelbaar was, was het wel een goed einde en het liet me ook niet ongeroerd (en dan doel ik op het stuk waarbij kapitein Phillips in schok wordt behandeld door de Amerikaanse vrouwelijke arts).
Wat ik opzicht ook heel goed vond in de uitvoering van het verhaal was dat bijna alles werd bekeken vanuit het oogpunt van kapitein Phillips. Zo komt de vrouw (gespeeld door Catherine Keener) van kapitein Phillips alleen in de eerste 5 minuten in beeld en daarna gelukkig niet meer. Want anders zou het echt een cliché film zijn geworden.
Eigenlijk vind ik het wel jammer dat ik deze film niet in de bioscoop heb gezien, want daar komt hij echt goed tot zijn recht. Maar al met al heb ik me uitstekend vermaakt met deze boeiende en spannende Drama / Thriller. En als als Tom Hanks voor deze film wordt genomineerd voor een Oscar dan is dat niet meer dan terecht (hij schitterde gewoon in deze film).

Waargebeurde actiethriller 'Captain Phillips' met Tom Hanks vanavond op televisie

Alle hens aan dek: De piraten hijsen hun vlag

De tien best beoordeelde films van de jarige Tom Hanks (66)

Deze goed beoordeelde films zijn sinds kort op Videoland te vinden

Prisoners

12 Years a Slave
Drama / Biografie, 2013

Dallas Buyers Club
Drama / Biografie, 2013
afrikaschiphijackingsomaliavisserbloedarmoedepiraatterrorismecommandohijackcargo shipship captainship hijackingsomaliset in africa