Welp (2014)
Met onder meer: Maurice Luijten, Titus De Voogdt en Stef Aerts
Gesproken taal: Nederlands, Frans en Spaans
Plot Welp
"Be prepared."
Sam is een twaalfjarige jongen met een grote fantasie die op kamp gaat met zijn scoutsgroep in de Ardennen. Wanneer ze het bos betreden, voelt Sam al snel dat er iets niet helemaal juist is. Hij ontdekt er een mysterieuze boomhut en ontmoet een wild uitziend, gemaskerd kind. Sam probeert zijn leiders te waarschuwen voor dit mogelijke gevaar, maar zij negeren hem omdat hij maar al te vaak straffe verhalen vertelt...
housemoviewatch
Welp
Aardig filmpje hoor van Belgische bodem.
Verhaal brengt je niet veel wijs dus dan komt het eigenlijk aan op de film. Zo heb ik ze graag! Niet teveel prijs geven maar puur terug zien in de film. Toch zijn er een aantal punten die vaag blijven. Wat is er gebeurt met de overige kinderen? Is het jongetje altijd al handlanger geweest en deed die alsof iemand anders het had gedaan of was die dat pas aan het eind? Vaag hoor.
Gore ziet er goed uit soms net iets teveel buiten beeld gelaten maar voor Belgische begrippen is het al heel wat!
Acteerwerk is voldoende. Sommige waren heel overtuigend andere wat minder. Het kon er mee door.
Met al zeker een must see als je van slasher gehalte houd. Duurd ook niet al te lang dus kijkt zo weg. 7 voor dit filmpje van ons buurland. (3,5*)
Tonypulp
In een artikel op TheDissolve staat m.b.t deze Welp
De titel zegt genoeg..een film voor de kleintjes
Insignificance
Een verrassend aardige slasher. Wat al snel in positieve zin opvalt, is het sinistere sounddesign en het uiterlijk van de film. Vooral in het donker erg fraai. Niet verbazend dat daar een bekende naam achter schuil gaat. Verder profiteert het van z'n Belgische setting en alles wat daarbij komt kijken. Het is toch net even iets anders dan anders. Net als deze padvinders. Op het vlak van grafische horror weet het ook nog een aantal keren te scoren. Leuk, die boobytraps, dat met die truck is ook niet verkeerd en het pakt allemaal best smerig en grimmig uit. Bondig en puntig, dit debuut.
Arnforpresident
Vond hem nog verrassend goed. Heb alleszins al veel slechtere horrorfilms gezien. Ik vond de hele film best sfeervol en mooi. De herkenbaarheid van het scoutsthema draagt er ook aan bij.
Het einde voelt wat dubbel aan. Enerzijds ben ik blij dat er geen happy end van is gemaakt. Maar anderzijds vind ik het niet zo logisch. Sam maakt geen transitie door waardoor hij uiteindelijk de nieuwe Kai zou worden. Het gebeurt plots en zonder reden.
Het zou natuurlijk kunnen dat Sam z'n plaats niet inneemt. Zou verklaren waarom het wezen dat uit de put kruipt diezelfde lange vingers en tenen heeft als de voorgaande Kai. Maar dan moeten Kai en Sam tweelingen geweest zijn? Maar dat is dan ook weer héél toevallig. Wat meer duidelijkheid op dat vlak had wel leuk geweest.
Omdat het een Vlaamse film is rond ik af naar boven. 3,5*
leatherhead
Aardige slasher.
Welp is geen film die je van je sokken zal blazen omwille van zijn originaliteit, noch van zijn durf. Ook het script verdient geen lauwerkrans; zelfs de flauwe 'twist' viel makkelijk te profeteren. Bij nader inzien snap ik ook niet zo goed waarom sommige horrorliefhebbers hier zó in extase van raken. Govaerts levert weliswaar een redelijk sfeervol en prima te verhapstukken geheel af, maar écht de doorsnee ontstijgen doet het nimmer.
Maar alle 'negativiteit' terzijde geschoven; Welp is op zich zeker een aardige film. Het volgt natuurlijk een klassieke formule, waarin ditmaal scoutingsleiders van bedenkelijk allooi en bijbehorende welpen het slachtvee vormen. Karakatsanis staat weer in voor een handjevol sfeervolle plaatjes, al zat ik doorgaans toch met het idee dat er meer te puren viel uit de fraaie, beboste setting. De soundtrack is het speerpunt van de film: de grommende, sinistere klanken geven de film - voornamelijk dan tegen het einde aan - een hoop sfeer mee.
Passende speelduur ook gelukkig. Amusant, bij vlagen sfeervol horrortje dus, maar kan mijns inziens niet opboksen tegen de grotere jongens uit het genre. Kleine 3,0*.
leatherhead
Leuke referentie naar Suspiria overigens
. Schiet me zonet nog te binnen.
Delta65
De titel zegt genoeg..een film voor de kleintjes
Haha, dit is geen film voor de kleintjes hoor.
arno74
Hele sympatieke Belgische horror, vind het ook nog wel redelijk origineel eerlijk gezegd, al is het alleen maar vanwege de Belgische insteek. Amerikaanse scoutfilms komen toch heel anders over. De scène met die dikke vallende boom is geweldig, maar zo zijn er wel meer die bijzonder waren. Vind het eerlijk gezegd ook goed gebalanceerd wat betreft humor, scares, kills, verrassingen, enz. De frisse wind die door de film waait wist het alleen niet tot het einde vol te houden, maar toch een leuke horror. Ruim 3*, richting 3,5*
Nino_1993
Ik vond het slappe rommel, met een bende idiote personages
dimi303
Er is een heel mooie uitgave van de soundtrack uit op lp gelimiteerd tot 100 stuks. De lp is gemaakt in de kleuren van de Belgische vlag en de hoes is ook prachtig artwork. Voor de vlugge beslisser is er misschien nog eentje te vinden.
Sergio Leone
Redelijk.
Vrij vlot horrorfilmpje, zoals ik het graag heb. Het mysterie van Kai wordt niet lang in stand gehouden en die rechttoe-rechtaan aanpak is te prijzen. Het zorgt ervoor dat Welp nooit pretentieus wordt en prima vermaak biedt gedurende de hele speelduur.
De cast is niet meteen het belangrijkste maar op uitzondering van Stef Aerts na best oké voor wat het acteren ook moge voorstellen.
Regisseur Jonas Govaerts kiest met z'n einde ook voor het enige gepaste einde. Ik vreesde heel eventjes dat Sam toch nog een bocht zou maken, maar dit 'rauwe' einde is prima. Dat Govaerts ook de 'gruwelijkheden' deftig in beeld brengt is meegenomen. Klinkt logisch maar deze film zijnde geadverteerd als 'eerste Vlaamse horror' wist ik toch niet echt wat te verwachten.
Redelijk.
sinterklaas
Vergeet Linkeroever niet...
Zeer onderhoudende Vlaamse horror. Had begrepen dat deze is gemaakt door de gitarist van The Hickey Underground, waarvan ik bepaalde clips ook lekker weird en obscuur vind. Het bewijst opnieuw weer dat de Belgen weer beter kunnen prestreren dan de Hollanders met hun tergende RTL/SBS randje en geforceerd acteerwerk die ze overal aan willen vastplakken.
De film zou eigenlijk zo voorspelbaar moeten zijn, maar grappig genoeg wist ik pas ver na de aftiteling wat er nou precies aan de hand was. We volgen een groepje padvinders dat word begeleid door twee van die maloten die zich jong willen voelen met de kinderen en daardoor soms ook iets dommer lijken over te komen dan het hele jeugdteam bij elkaar. De locatie is uiteraard cliché; een groot bos in de Ardennen en je kan al verwachten dat de hele ploeg weer in de val gaat lopen door "iets". Ditmaal een jongetje dat word gedomineerd door een psychopatische vader. De film verloopt nog best wel eenvoudig en draait het voornamelijk om de boobytraps en hoe de dreiging steeds dichterbij komt en de hele ploeg in de val komt te zitten. Amussant natuurlijk... En de ontknoping, had ik die nou aan moeten zien komen of niet?
Voor mij een erg knap experimentje van onze zuiderburen. Het acteerwerk, en dan ook vooral onder de kind-sterretjes was erg knap gedaan en de Ardennen vormde een toepasselijk achtergrond. De diepgang is echter niet zo heel erg diep, maar voor een slasher met een twist is deze vehikel niet misplaatst.
steffv1
voor één van de weinige belgische horrors vond ik dit een sterke film!
Warp
Geen goede film helaas. Er gebeurt vrij weinig in de film en het einde/twist is ook niet veel aan. Twee goede slasher momenten hooguit. dat die truck over die tent met kinderen rijdt is ook niet veel aan, hij rijdt er overheen en er wordt verder 0 aandacht aangegeven, maakt het totaal niet intens.
LPereboom
Ik vind welp een heel onderhoudende en goede horror/spanning film. Op Belgisch vlak vrij uniek zo'n film. Mooi camerawerk en leuke shot, met het nodige bloed en mysterie... Het spijtige aan de film is dat je niet zoveel te weten komt over de achtergrond van bepaalde personages en dat is dan ook het minpunt aan deze welp, qua acteer werk zit ook alles goed.. een dikke 7,5/10 voor welp!
schrans
Leuke slashermovie van eigen bodem. Zit wel vrij weinig diepgang in. Ik mis bv de backstory van de antagonisten om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. De film zelf zit wel mooi in elkaar, maar stopt vrij abrupt en heeft een vrij pessimistisch einde. Het personage van Sam wordt degelijk neergezet, net als de meeste rollen. Negatief punt is hoe het gebeuren van scouts wordt neergezet, het leek veel weg te hebben van een strafkamp met die gestoorde Stef Aerts.
Henry Spencer
Geen hoogvlieger. Middelmatig is mijn gedacht. Is braafjes volgens de Hollywood-clichés opgebouwd met schrikmoment, 10 kleine negertjes-principe, weinig karakterdiepte, marteltoestanden, voorspelbare afloop en irrationeel gedrag van de personages.
Met wat beter scenario; creatiever camerawerk en betere dialoog had dit nog boven de middelmaat kunnen getild worden. Nochtans camerawerk van Karakatsanis: had daar wat meer van verwacht. Zo zie je dat je met een zwak scenario toch geen kunstwerk kan maken...
Verklaring van alle elementen hoeft nu niet voor mij. Het mag best open en mysterieus blijven. Maar het een en ander mag toch wat geloofwaardiger, vooral de transformatie van een min of meer normale jongen in een quasi 'wolvenkind' op amper één nachtje.
Graaf Machine
Lekker filmpje. Standaard slasher, maar toch aparte uitvoering. Dit voornamelijk doordat er eens geen pubers/tieners zijn die de pineut zijn. Een groepje "onschuldige" welpen is veel leuker.
Wel jammer dat die ene padvinderleider zo overdreven de sadist uithing, had niet nodig geweest. De moorden waren wel aardig, maar de film moest het vooral van sfeer hebben. Hoe het verhaal precies in elkaar steekt valt over te redetwisten, en is verder niet echt belangrijk.
Metalfist
Gij me uwe janettenjudo
Ik heb er altijd spijt van gehad dat ik indertijd mijn gratis ticket voor Welp niet heb kunnen verzilveren. De exacte reden waarom weet ik niet meer, ik vermoed iets met tijdsgebrek, en het begon toch erg te kriebelen om de film te kijken nadat ik Forgotten Scares, een documentaire rond de geschiedenis van Vlaamse horror, had gezien. Gisteren dus maar eens aangeschaft en uiteraard meteen opgezet.
Tijdens de promotie van Welp was er vooral verstomming dat er werd besloten dat de film een kinderen toegelaten rating kreeg. Vreemde keuze, want dit is en blijft toch een horrorfilm en het is niet omdat er kinderen in meespelen, dat dit automatisch een ideale film is voor kinderen. Al moet ik toegeven dat ik in het eerste gedeelte dan ook wat op mijn honger bleef zitten en me begon af te vragen of Welp effectief maar een welpje in het genre was in plaats van de leeuw die ze er van maakten. Het duurt dan ook even vooraleer de film wat in gang schiet, maar regisseur Jonas Govaerts gaat helemaal los nadat Sam Jasmijn en Baloo betrapt in een innig onderonsje. Een nogal brute scène met de hond van Baloo, wat kan ik daar toch slecht tegen, en een aantal leuke kills. Beetje jammer dat de film opent met Jasmijn die vlucht naar de autosnelweg (en dat je bovendien al ziet dat dat eigenlijk ook een val is), want dat zorgt wat voor een vals begin. Verder een film die een groot blik met clichés opendoet en toch werkt het op de een of andere manier wel. Zelfs zo'n ouderwetse twist waaruit blijkt dat Sam ondertussen het masker opheeft is voorspelbaar, maar storen doet het niet.
Omdat dit vooral qua setting wel leuk is. De combinatie Vlamingen - Walen doet het altijd wel goed en nadien wordt er natuurlijk gekampeerd in een verlaten stukje bos waar uiteraard in het verleden een aantal lugubere dingen zijn gebeurd. Een paar amusante kills dus, maar vooral ook een goede cast. Titus De Voogdt kan nu werkelijk nooit eens iets verkeerd doen en ook Stef Aerts is op dreef als de sadistische leider van het groepje. Ondertussen heb ik ook al een enorm zwak ontwikkeld voor Evelien Bosmans en die staat haar mannetje wel tussen de twee boys. Altijd gevaarlijk om met een grote groep kinderen te werken en hoewel Maurice Luijten als Sam wat kleurloos aanvoelt, past het wel in zijn rol. De rest van de kinderen is van een niveau dat je kunt verwachten. Bij vlagen irritant en vooral kanonnenvlees voor de moordenaar. Beetje jammer wel dat hun einde niet wat explicieter in beeld wordt gebracht, maar dat zal net een brug te ver zijn geweest voor Govaerts vermoed ik.
Ik denk dat dit je misschien nog net iets leuker vind wanneer je zelf in een jeugdbeweging hebt gezeten. Bij mij was het Chiro in plaats van de Scouts, maar toch erg herkenbaar. Tot op zekere hoogte natuurlijk, want ik heb bij mijn weten nooit een psychopaat in een bos achter mij gehad.. Ben benieuwd wat Govaerts zijn volgende project gaat zijn, hopelijk gaat hij in dezelfde richting verder.
GoodOldJack
Heel erg fijn filmpje van Belgische makelij. Niet helemaal zonder gebreken maar wel bijzonder charmant. Mag gerust meer zijn van dit voor mij persoonlijk in plaats van het Tweede Gelaat bv die voor de x ste maal een doorsnee politiedrama op ons loslaat. Casting zat goed (één van dé personages was voor mij nog de Waalse agent met een stevige portie overgewicht die zijn brommertje van niks keer op keer martelt), bepaalde subtiele zaken waren erg goed gevonden. Beelden zijn erg goed geschoten, film schiet ook lekker op. Beginscène vond ik erg geslaagd. En vooral de sfeer zat wat mij betreft veel vaker goed dan fout, iets waar een horrorfilm (voor mij) toch grotendeels om draait.
Heeft me extra benieuwd gemaakt naar Tabula Rasa, een nieuwe serie waarin Govaerts mee regisseert en met onder andere Veerle Baetens in een hoofdrol.
alexspyforever
Ik had destijds nog getwijfeld om deze in de bios te gaan zien, maar Belgisch/Vlaamse films zijn voor mij vaker tegenvallend dan leuk ook omdat het thema mij meestal niet aanspreekt. Een horror van eigen bodem denk dat het nog maar de 3de is die ik zie. Ik herinner me dat ik Intensive Care heb gezien, niet om aan te zien en dan Calvaire idiotie van de bovenste plank. Dan is deze Welp toch makkelijk de beste van de 3. Maar is het een goede film, nou nee het blijft allemaal wat steken in de middelmaat.
Allereerst is het slashergenre nu ook weer niet het meest originele genre maar ik kan er niet meteen een andere bedenken van Belgische of Nederlandse makelij. Een aantal kills vooral dan die met behulp van een mechanisme dat een val in werking zet zijn eigenlijk wel best knap vooral die eerste met die bijenkorf. Al speelt toeval en geluk ook wel een grote rol om dit te laten werken...
Voor de rest tja we volgen een jongen genaamd Sam die om een of andere reden een outcast is en als het blijkbaar niet gezegd mag worden zal het wel weer om een autist gaan neem ik aan. Is het boeiend wat hij en de anderen doen, neen maar dat is in bijna alle slashers waar je vooral zit te wachten op kills. Er zijn wat pogingen om de karakters wat meer diepgang mee te geven maar uiteindelijk moet je het maar voor waar aannemen dat Sam abnormaal is, die ene leider een klootzak is die in normale omstandigheden eigenlijk nooit scoutleider zou mogen zijn. Een hond meenemen op kamp en dan nog een pitbull neen dat kan echt niet. Ik ben zelf nog bij de scouts geweest en op kamp en herkende wel een aantal dingen al was er nu ook niet echt veel aandacht voor de activiteiten. Blijkbaar een boys only scouts al heb ik wel degelijk een meisje gezien, maar de camera leek haar zo min mogelijk in beeld te willen brengen.
We volgen vooral Sam de eenzaat die een beetje rondhangt en niet al te boeiende dingen doet. Er is een poging om een zekere band te scheppen tussen Kai en Sam maar het voelde toch te gemaakt en op het einde moet je het toch allemaal zelf invullen hoe Kai zo is geworden was hij ook een outcast zoals Sam dan, wat nu precies de drijfveer van de killer is en dan Sam die ineens 180 graden draait alsof hij door alles en iedereen werd bespuwd nee toch. Dat vind ik nu niet getuigen van een sterk verhaal eerder gemakzucht.
Bonuspunten omdat het een Belgische horror is ga ik niet geven wel werd er vrij goed gebruik gemaakt van de setting, maar uiteindelijk is het nogal een rommeltje. Ik weet dat het voor velen te gevoelig ligt om het doden van kinderen on screen te tonen, maar gezien er een aantal ettertjes tussen zaten (Sam incluis) had ik me wellicht wel verkneukelt dat ze Troma stijl van kant werden gemaakt. En wellicht legden een aantal het loodje maar nadat de truck op de tent was ingereden wordt er totaal geen aandacht meer besteed aan de scoutskinderen en niet alle kinderen zaten in die tent.. Jasmijn was eigenlijk nog het enige leuke karakter samen met de goede scoutsleider.
Ook het einde hoewel verrassend is het nu ook weer niet het meest interessante, het is weer zo de cirkel zal zich blijven herhalen en een sequel zou op die manier mogelijk blijven. Ongeloofwaardig vind ik het wel zeker als ik me in de plaats zou stellen van Sam zou ik werkelijk plots op die manier wraak willen nemen op die wat mij een outcast vinden onder leiding van een man die mij met weinig respect zou behandelen en bij een nieuw kid on the block mij hiermee een gevecht op leven en dood laat houden met gekende gevolgen? En dan nog de persoon doden die juist het meeste met hem inzat? Dat hij niet dat mes in de buik van die killer stak dat ging er bij mij niet in.
Toch een aantal zware kritiekpunten. Het is vooral persoonlijk en wellicht kwestie van smaak maar het zijn teveel minpunten waardoor ik de film absoluut geen voldoende kan geven.
TornadoEF5
Verrassend goed. Erg origineel en bruut met momenten, wat je niet zou verwachten in deze context. Ik wist dat deze wat media-aandacht kreeg, maar ik dacht altijd dat het om een storm in een glas water ging, maar niet dus. Enig minpuntje misschien is het iets te deftige taalgebruik.
killerfreak
Moeilijk te beoordelen horrorfilm van Vlaamse makelij.
Beginnen doe ik met het positieve: het camerawerk is zeer degelijk, de "sfeer" wordt goed geschept zo ergens halverwege, een carpenter-achtige tune, enkele rauwe beelden van een dode hond, en een twist die je ergens wel verwacht maar toch geschokt laat.
Helaas zijn er ook veel mindere kantjes aan de film. Het hoe en waarom van de seriemoordenaar ontgaat me volledig. Sommige personages worden ook geïntroduceerd en vervolgens volledig vergeten. Verhalen worden (te?) weinig uitgediept en van een geleidelijke overgang is al helemaal geen sprake. Je wordt van een kampvuursfeer het laatste half uur heen en weer geslingerd zonder verdere uitleg. Was het hele verhaal gewoon imaginair in het hoofd van Sam, en is het een "kom op tegen pesten" of iets à la Ben x? Of is het een meedogenloze slasher zoals Hostel of Saw?
Feit is dat er goed naar andere horrorfilms is gekeken, en tegelijkertijd heeft het net iets te weinig originaliteit en diepgang om het helemaal te maken. Daarom een verdienstelijke, maar toch ietwat teleurstellende 3*
Rafke Pafke
Toch een beetje een tegenvaller. Ik had Welp beter verwacht.
Spannend of beangstigend wordt het nooit echt. Het camerawerk wordt hier vaak genoemd, maar ik vind het nu ook niet zo opvallend goed. Paar mooie shots, maar toch ook veel onoverzichtelijke en onduidelijke actie. En een paar scenes met potentie halen nooit de impact die ze eigenlijk zouden moeten hebben.
Verder vind ik dat de volwassenen, die ik nochtans alle drie goede acteurs vind, nooit echt op niveau spelen. Niet dat het slecht is, maar ze kunnen zeker beter.
Wat betreft het einde, ik vraag me af of Sam de leidster niet dood steekt om zijn eigen intenties te verbergen. In het allerlaatste shot, wanneer hij achter de vaderfiguur wandelt, zie je hem namelijk plots zijn greep rond zijn mes verstrakken. Wat er volgens mij op wijst dat hij die vader vervolgens ook het hoekje om helpt.
Ebenezer Scrooge
Een verrassend goede horror van Belgische makelij. In de Ardennen geschoten waardoor het allemaal zeer mysterieus oogt. Zo ook het spookdorp aan het begin, helaas ging dat weer rap voorbij. Gefilmd in Seraing, begreep ik uit het audiocommentaar, een stad bij Luik. De indrukwekkende mijn die je daarvoor even ziet is de steenkolenmijn van Hasard en die staat in Cheratte, een deelgemeente van Wezet, tussen Luik en Maastricht.
De moorden zien er origineel en grappig uit, met die vallen. Die koplampen! Gaaf masker ook trouwens. Gelukkig trekt Govaerts niet al te veel aan van het eeuwenoude horrorcliché 'de goede blijven leven en de slechte gaan dood' en dus komen de moorden soms extra hard aan. Het had denk ik wel een betere film geweest als niet iedereen zo overspannen op elkaar reageert en de onheilspellende muziek had ook wel wat vaker ingezet mogen worden.
Tot slot nog de hond Zoltan, een Engelse bulterriër. Lijkt wel Bullseye uit Oliver Twist. Hoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden heeft de bullterriër juist een zeer zachtaardig karakter en staat hij te boek als allemansvriend. Op een gegeven moment roept die ene welpenleider: "Zoltan! Attack!", en wordt de suggestie gewekt dat de hond Sam gaat aanvallen die het bos in vlucht, maar duidelijk is te zien dat de hond gewoon vrolijk meerent.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Am I OK?
Komedie / Drama, 2022

Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul
Familie / Komedie, 2017
monstertree housemaskerzomerkampscouts flandersbossenpestkoptrapcampgeweldmoordenaarhondboy scoutsimaginationpsychotic villain