Welp (2014)
Met onder meer: Maurice Luijten, Titus De Voogdt en Stef Aerts
Gesproken taal: Nederlands, Frans en Spaans
Plot Welp
"Be prepared."
Sam is een twaalfjarige jongen met een grote fantasie die op kamp gaat met zijn scoutsgroep in de Ardennen. Wanneer ze het bos betreden, voelt Sam al snel dat er iets niet helemaal juist is. Hij ontdekt er een mysterieuze boomhut en ontmoet een wild uitziend, gemaskerd kind. Sam probeert zijn leiders te waarschuwen voor dit mogelijke gevaar, maar zij negeren hem omdat hij maar al te vaak straffe verhalen vertelt...
dvdfreak123
Toch wel goeie film. Niveau van films in belgie is toch redelijk gestegen laatste jaren. Had dan ook wel een beetje een hollywood horror gevoel bij deze film wat ik goed vond. Duurt wel even voor de actie en spanning komt maar maakt het zeker goed.vraag mij alleen ook af op sam en kai zelfde persoon zijn of niet.krijgt van mij een 7/10
Kinderlijke horror van onze zuiden buren die nooit eng of spooky was om van de special effects maar te zwijgen..
Fortune
Mwa, vond het einde behoorlijk onverwacht en hard.
Fortune
Nou ja, met zo'n antwoord is er nooit ruimte voor discussie of de moeite om ooit te reageren op een bericht die van jouw afkomt want dat kan je op alles zeggen.
Het gaat ook helemaal niet over subjectiviteit van film.
Maar als je redelijk wat horror kijkt dan is dit een horror waar er een tent met kinderen wordt overreden en op het einde een meisje redelijk hard wordt neergestoken. Dan is dat niet echt te vergelijken met 'kippenvel,' die serie die vroeger op televisie kwam of de Griezelbus. Dus ik vraag me af wat jij dan onder kinderlijke horror beschouwt want deze film ging soms wel wat stappen verder dan reguliere Amerikaanse horror. Overigens overleefd er helemaal niemand op het einde dus vergelijk dat met een Sinister dan is deze film zelfs harder.
Het gaat ook helemaal niet over subjectiviteit van film.
Kinderlijk acteren , kinderlijke teksten kinderlijke effecten etc etc zo heb ik de film beleeft..
mcdaktari
Het heeft wel degelijk met smaak te maken zoals stinissen al zei. En verder hoeft hij toch niet alles te verantwoorden. Ik ga de film vanavond kijken en ben toch benieuwd naar een horror van onze zuiderburen. Over het algemeen genomen vind ik de Belgische films redelijk goed, maar horrors van de Belgen heb ik nog niet zo veel gezien. 't zal me benieuwen.
Fortune
Ik vond het een veel te cynisch einde voor een horror voor kinderen. Dit is geen 'Kippenvel,' dat is alleen wat ik wil zeggen.
mcdaktari
Een horror voor kinderen, nee ik had er toch iets meer van verwacht maar dat was helaas niet het geval.
En dan die Stef Aerts, die de rol van Peter speelt, wat een ontzettende kwal in de film zeg. Totaal mis gecast als het aan mij zou liggen. Ik vind het ook gewoon slecht geacteerd. Ik heb me vanaf het begin af aan zitten ergeren aan die verschrikkelijke Stef Aerts. Dat alleen al is horror, om op zo'n manier een film uit te kijken. Dit vind ik dan toch één van de mindere Vlaamse films.
joolstein
Braaf slasher horror werkje uit België . Michael Myers en Jason Voorhees hebben er een Belgisch broertje bij! Waarbij de eerste natuurlijk genre- klassiekers zijn. En deze vooral een goede genre stijl- genoot. Het is braaf in de zin van dat er een stel kinderen zijn en dat er geen één (maar ook geen één) in beeld wordt gekilld Dit is natuurlijk omdat het controversioneel is. En waarschijnlijk de rating ook hoger werd. Al met al is het allemaal zeer mooi gefilmd en doet het niet onder voor Hollywood producties. Een half sterretje meer omdat het een vlaamse film was.
Het gebeurt dan wel niet écht onscreen, maar die truck rijdt toch maar mooi over het tentje. Sowieso wordt er in de meeste slashers niet zoveel onscreen gemoord. Het draait vaak meer meer om de suggestie dan de gore.
joolstein
Tja, die truck. Die rijd idd over een tent. Maar had daar gewoon wat meer shock element gewild/ verwacht. Wat geluid of een armpje/beentje. Er wordt nu van redelijk veraf gefilmd. Het lig misschien aan mijn zieke geest
Bij een slasher komt toch wel redelijk wat gore kijken. Een scene die mij altijd is bij gebleven is de scene friday 13 als die jongen op bed lig en het mes omhoog komt!
Bij Friday The 13th herinner ik me vooral close-ups van moordwapens en de aftermath, de moorden zelf vond ik zwaar underwhelming. Dan liever van iets verder schieten en een hele tent aan scouts omverrijden. Vanochtend nog een stuk gezien en hoewel het inderdaad aan de brave kant is voor een moderne slasher maakt de sfeer dat makkelijk goed. Soundtrack viel me ook deze keer weer positief op trouwens.
bjerik76
Jammer van het eind.
Was mij nou onbekend wie er achter het masker zat en waarom.
( maar misschien was ik te moe, om dat stukje te begrijpen)
Wel een aardige film verder, zeker omdat er een hoop kinderen in voorkomen en dit een van de weinige horror films is waarin er geen kinderen in gespaard worden.
Als er zoveel mensen vermist worden in een bepaald gebied, lijkt het mij wel dat er door diverse instanties toch veel meer onderzoek gedaan zal worden ?
En ook die boomhut was niet afgelegen in het diepe bos gevestigd, maar vlakbij eenweg/ open plek .
Film had wel een betere verhaal lijn kunnen hebben.
Maar wel een mooi stukje werk.
Leuk om eens een geslaagde horrorfilm uit België te zien. Net als Nederland maakt België in mijn ogen weinig van dit soort films. Je zou Welp een slasher kunnen noemen, maar daar geef je de film te weinig credits mee. Zeker richting het einde wordt de film nog best weird, in goede zin. Ik lees niet voor niets in dit topic al de nodige discussie over hoe het nou is geëindigd. Het concept van een groep scouts in de bossen is een prima idee voor een horrorfilm. Er wordt wel wat mee gedaan, al had het enger gemogen. En bloederiger. De kills waren prima, maar wel schaars. Het wordt nooit grof. Zo wordt de groep kinderen doodgereden, maar wel vanaf afstand. Horrorfilms durven het toch nauwelijks nog aan om zoiets wat interessanter te tonen. Daardoor voelt Welp te braaf aan. Ik heb me er wel prima mee vermaakt, absoluut een voldoende en een aanradertje voor de fans van het genre.
Curriculum
Wat een gedrocht van een film. Er was geen moment van spanning. Het verhaal was vreselijk en veelvoorkomend. Helaas, had me er wel op verheugd.
Corcicus
Nu ben je echt onredelijk. De laagste score? Komaan. Dit is zowat de eerste Vlaamse horrorfilm en meteen een schot in de roos. Zo cliché vind ik het toch niet om een tent vol kinderen plat te rijden en om geen enkel personage in leven te laten. Er zijn sowieso al niet veel films waarbij scouts jongeren worden afgeslacht. Weet jij met wat voor een budget de Vlaamse filmindustrie het moet stellen? Dit was gezien het budget een audiovisueel pareltje en al helemaal geen 0.5 waard.
Curriculum
Mijn mening blijft onveranderd. Ik voelde helemaal niets bij deze film en ik begrijp ook niet waarom ze die "martel de hond maar dood" scene zo uitgebreid moesten laten zien. Maar het enige, en echt het enige mooie aan deze film, vond ik de vallen die waren opgezet, maar dat is dan ook weer alles. Ik heb over het algemeen niets met Vlaamse of Nederlandse films. Zo vond ik De Poel ook niets aan.
Trouwens, werd het eigenlijk verklaard waarom die Fransman aan het moorden sloeg en telkens een kind nodig had?
Tonypulp
Strak filmpje. Vindt het slasher genre niet opnieuw uit, maar poogt dat ook helemaal niet te doen. Slaagt er echter wel in om een paar leuke draaien te geven aan de verwachting van de kijker en dat gaat gepaard met een goed gedoseerde hoeveelheid smerigheid. Met name richting het einde zitten een aantal heerlijk groezelige locaties. Als je kinderen in close-up platgereden wilt zien worden, met hun inhoud al spuitend over de grond, dan raad ik je aan om het in een andere hoek te zoeken (Troma). Binnen de geloofwaardigheid van Welp is het een méér dan logische keuze dat ze het af en toe op de suggestie gooien. Waarvoor alle lof aan Govaerts!
berrege
Best wel oké voor een Vlaamse horrorfilm
Voor mij neemt Sam trouwens gewoon de rol van Kai over, stelde me daar zelfs geen verdere vragen bij
Bertje106
Ik ben het compleet met Curriculum eens, ik miste het totale verhaal..
Zo vraag ik me nog steeds afWat doet de man in dat bos? Wat zijn relatie met dat kind?
Goede slasher van onze zuiderburen, dat moet gezegd worden.
Toen ik het verhaal las, dacht ik aanvankelijk dat de film weleens te kinderachtig zou kunnen gaan worden, maar daar is gelukkig geen sprake van. Govaerts kiest voor de weg der geleidelijkheid en heeft goed begrepen, dat in dit genre overdaad juist schaadt.
Hij gooit het hier vooral op sfeer en dat lijkt de juiste aanpak te zijn. Het is zeker sfeervol, waarbij het prima camerawerk ook niet onvermeld mag blijven. Hoewel er misschien her en der wat geleend is uit gelijksoortige films, is de aanpak met die kinderen in ieder geval best origineel te noemen. Als er een kill plaatsvond, was het in ieder geval best origineel.
Het wordt alleen nooit echt spannend, maar das een kleine smet op een verder erg aangename slasher. Met veel gevoel gemaakt en uitgevoerd. Hier en daar is er wat ruimte voor kleine verbeterpunten, maar Govaerts heeft zeker talent, dat is zeker.
Phantasm
Aardige horror van onze Zuiderburen, maar ik had toch wel wat moeite met de Belgische taal omdat deze niet Nederlands ondertiteld was. Maar okee, ik begreep de film grotendeels wel.
Noodless
Sfeervolle horrorfilm van eigen bodem met een paar originele kills en leuke valstrikken. Het verhaal zelf heeft wel wat mankementen zoals de bedoelingen van de man en zijn relatie tot het kind. Ook het sluiten van de fabriek en de betrokkenheid ervan blijft een mysterieus gegeven. Op zich niet erg, maar iets meer toelichting had gekund. Leuke poster overigens. 7/10
LauraArsenal
Ik vond die vechtscene in het begin niet echt nodig. Anders is het wel een goeie film.
Halcyon
Niet al te best natuurlijk, al verdient Govaerts wel lof voor het feit dat hij - ondanks de jonge doelgroep - grafische scènes niet schuwt, maar uiteindelijk zal blijken dat werken met kindacteurs enorm beperkend is. Protagonist (Sam) en antagonist (Kaï) stellen niets voor en van chemie tussen beide is geen sprake. Kan ook niet, als beide een motief mankeren. Govaerts doet een poging om de Amerikaanse formule te kopiëren en faalt daarin omdat de verplichte scènes (ik noem de voorbode waarin men met de lokale bevolking "kennismaakt") nauwelijks slagkracht bevatten en slechts plichtmatig opvulsel lijken. De locatie is in principe goed gescout (pun intended), al had ik de indruk dat ze vrij eenzijdig in beeld werd gebracht. Ik kreeg alleszins nooit het gevoel dat er enige dreiging vanuit ging. Eerste Vlaamse horrorfilm? Zal best, maar dat is geen maatstaf voor kwaliteit.
Mochizuki Rokuro
9 en 10 mei te zien in LHC in het kader van het Vlaamse Film Festival: Welp - vlaamse film festival
klara
- 20367 stemmen
De belgen aan de horror. Vrij braaf, met een simpel verhaal. En matig acteerwerk.
Spartaan1986
Redelijke maar ietwat brave horrorfilm die gelukkig de laatste 20 minuten een beetje los komt.
De personages waren echt verschrikkelijk stuk voor stuk (op het jongetje met de bril na dan) en telkens als je denkt dat er wat gaat gebeuren dan wordt je als kijker weer teleurgesteld. Het oogt allemaal redelijk professioneel en de jonge acteurs doen het echt uitstekend maar na afloop heb je het gevoel dat er veel meer in zat met deze locatie en dit gegeven. Er werd een beetje op safe gespeeld op horror gebied en meer aandacht besteed aan Animal cruelty en kindermishandeling: geforceerd en ergerlijk.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Am I OK?
Komedie / Drama, 2022

Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul
Familie / Komedie, 2017
monstertree housemaskerzomerkampscouts flandersbossenpestkoptrapcampgeweldmoordenaarhondboy scoutsimaginationpsychotic villain