• 9.375.864 stemmen

Met onder meer: Maurice Luijten, Titus De Voogdt en Stef Aerts

Gesproken taal: Nederlands, Frans en Spaans

Plot Welp

"Be prepared."

Sam is een twaalfjarige jongen met een grote fantasie die op kamp gaat met zijn scoutsgroep in de Ardennen. Wanneer ze het bos betreden, voelt Sam al snel dat er iets niet helemaal juist is. Hij ontdekt er een mysterieuze boomhut en ontmoet een wild uitziend, gemaskerd kind. Sam probeert zijn leiders te waarschuwen voor dit mogelijke gevaar, maar zij negeren hem omdat hij maar al te vaak straffe verhalen vertelt...

koenv

De film kijkt lekker weg zonder te gaan vervelen. Alleen blijf je door het zeer matig einde wel wat op je honger zitten. Ik vond het ook wel een tegenvaller dat die welpen allemaal in 1 keer vermoord werden door die truck, ipv dat ze 1 voor 1 tussengepakt werden!!

Ik was niet echt fan.
De clue van het verhaal, het einde, had ik eigenlijk al zeer snel door. Is dit persé een nadeel? bwa, een beetje toch denk ik.
En eigenlijk eens de film gedaan is zie je ook dat de kijker een beetje vals op een verkeerd beeld gezet is. Want het is natuurlijk een mindfuckcircel die onmogelijk is. (gezien bv het meisje ook de 2 jongens zag vechten en blijk was dat dat monsterje in de put viel. Wat dus gewoon niet klopt.
Maar hoe dan ook zag het er wel allemaal mooi uit, de muziek vond ik ook zeer interessant. Acteurs waren over het algemeen ook goed.

sonyjh schreef:

Hmmm?

Hmmm?

haha, jabeetje slecht uitgelegd: Op een bepaald moment probeert sam het scoutsmeisje te redden. Ze is vastgebonden. Op dit moment vecht sam tegen dat wezentje (zichzelf eigenlijk) en het meisje moedigt hem aan. En is zichtbaar blij als kai in de put valt, zodat sam haar kan losmaken. De reacties van het meisje doet de kijker echt blijken dat sam aant vechten is tegen een ander persoon kai. Allé, ja, zo nam ik het op. En ik wist op dat moment al een tijdje dat Sam Kai was, dus ik vond het op die moment al niet echt kloppen. Misschien zie ik het verkeerd

Volgens mij is Sam Kai helemaal niet. Sam is gewoon de opvolger van Kai. Sam wint van Kai in de put en neemt zijn rol over.

Onderhond schreef:

Ahm, interessant. Maar de scoutsleiders hadden het vaak over sam. Hij had een traumatisch verleden, etc etc, dus ik had echt het gevoel dat hij het wel was. Ze deden ook heel geheimzinnig daarover. Ze wilden natuurlijk niet letterlijk psychose enzo zeggen.. Maaar Bv bij het doodkloppen van de hond. Hij was wel steeds aanwezig met die voorvallen. Volgens mij heeft hij het verhaaltje van de scoutsleiders te serieus genomen en heeft het personage kai voor zichzelf gecreëerd. Allé, zo nam ik het op. Ik zou het raar vinden dat hij de opvolger is omdat eens hij het masker aanheeft is hij als 2 druppels water kai, maakt dezelfde geluiden, etc. Waardoor ik ook nog eens extra het gevoel heb dat hij Kai altijd moet geweest zijn. Volgens mij was het puur mentaal. Maar ik vind jouw versie best wel interessant. Ik ga de film binnenkort nog eens zien en er eens goed over nadenken.

Tja, dat ze zo sterk op elkaar lijken, dat lijkt me dan een beetje filmische vrijheid om de ware toedracht nog iets langer te verbergen. Maar zaken als de boomhut, de omgang met de slasher zelf en het gevecht tussen de twee zijn te lastig in te passen in het idee dat Sam = Kai.

Fijn!

Vlaanderen's eerste slasher. Of het nu de eerste Vlaamse horror is laat ik maar in het midden, maar dit soort genrefilm hebben we hier toch nog niet echt gezien. Govaerts begeeft zich op lastig terrein, maar slaagt met verve.

De bekende elementen zitten er allemaal in, daarom is het ook een genre film. Maar kleine zaken zorgen ervoor dat deze film zich weet te onderscheiden van de rest. Het coole masker, de focus op kinderen en de traps zijn best origineel, gezien de setting en de toon van de film.

Niet echt goor, ook niet echt spannend. Wel erg sfeervol. Visueel zeker de moeite (Karakatsanis is een held) en de belangrijkste acteurs (De Voogdt en Luyten) vervullen hun rol met verve. Een slasher zoals een goeie slasher hoort te zijn. Niet mis voor Govaerts' eerste film.

4.0* en een uitgebreide review

Onderhond schreef:

ja, ik ga de film binnenkort nog eens bekijken. Ik had vandaag nog een gesprek met iemand die Kai zag als het slechte in iemand. Misschien heb ik er te enkellaags naar gekeken. Ik dacht: weer zo'n ingebeeld-personage einde. Maar ik kan dus volledig fout zijn .

avatar van Apster

Apster

Cool dit, een horrorfilmpje in de Ardennen. Hopelijk met hetzelfde sfeertje als Calvaire.

avatar van K. V.

K. V.

Ook deze eens meegepikt in de bios (dank u Humo) en 'k vond het een prima horrorfilm. Eindelijk eens een goeie Vlaamse/Nederlandstalige horrorfilm.
'k vond het nog een spannende film met toch wel enkele schrikmomenten. Er zat ook één erg leuke kill in met bomen.
De cast deed het prima al zaten er wel redelijk wat clichés in, al waren ze niet echt storend.
Het einde vond 'k wel iets minder. 'k denk wel dat Sam niet Kai is, maar z'n plaats inneemt, anders is de film toch totaal niet logisch, maar echt duidelijk wordt het toch niet.
Al bij al toch wel de moeite om te bekijken. Het is zeker geen meesterwerk, maar voor Belgische normen zeker niet slecht en 'k heb het me zeker niet beklaagd.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Prutswerkje... begon vrij sterk, maar de regisseur heeft daarna, geloof ik, nog steeds geen idee wat ie aan 't maken was. De acteurtjes waren verder wel degelijk en dat maakte het misschien enigszins kijkbaar. Voor de rest was het van alles een beetje, maar vooral op elk vlak onvoldoende...

avatar van dr channard

dr channard

Leuke film. Niet spannend, voorspelbaar einde maar wel leuke sfeer. Soms wel heftig voor een Vlaamsche film. Leuke verwijzing aar Suspiria trouwens

avatar van Prinz

Prinz

Te braaf.

avatar van dr channard

dr channard

Echt ? Ik had het veel braver verwacht hoor Dat kind dat op het einde maar bleef steken in de buik van die vrouw vond ik best heftig

K. V. schreef:

Ik had gedacht dat sam en die Kaï een tweeling waren? Je zag toch dat die Sam een foto vast had waaruit 1 persoon weggebrand was?

avatar van K. V.

K. V.

koenv schreef:

Ze wonen dan toch wel heel ver van elkaar en dan spreekt de ene nog eens Nederlands en de ander Frans. Oké, er bestaat wel adoptie, maar 'k denk dat dat toch wel wat ver gezocht is en 'k denk dat die seriemoordenaar nu ook niet direct door voor in aanmerking komt.

avatar van jack17

jack17

Echt een super film! .

Maar het ijnde was wel raar.
Is sam nu kaï?.

jack17 schreef:

Echt een super film! .

Maar het ijnde was wel raar.
Is sam nu kaï?.

Op het einde wel. In het begin niet. (Denk maar in de scene dat Sam verstopt zit in die bus? en Kai moet gaan kijken wat er aan de hand is.

avatar van krosnicky

krosnicky

Dankzij Humo heb ik deze gratis in de bios gezien .
Goeie horror nie het ergste van het ergste maar wel Zeer goed met een paar leuke kills . de film kwam ook traag op gang maar toen het begon werd het als maar leuker ook was de film niet altijd even Realistisch op de momenten dat het dat moest zijn B.v. Zijn dat niet wat weinig kinderen en weinig begeleiding voor een Jeugdbeweging of gingen enkel de welpen op kamp en de rest van de scouts niet . Ook een paar dingen die niet helemaal duidelijk waren zoals Bestaat Kai het bos kind nu echt of is hij een ingebeelde vriend van Sam of zo iets of is het Sam zijn 2 Lings broer en op het einde was dat nu Sam of Kai ? .
Ook Het acteer werk was goed Luyten acteerde goed ik hoop dat we hem in de toekomst nog wel is een paar keer tegen zullen komen in films of in series b.v. In een Aflevering Van Vermist daar zou hij nog in passen .

Van mij mag hier wel nog een Sequel Of Prequel op komen en hopelijk worden dan mij vragen beantwoord

avatar van nagasy

nagasy

Net de film gezien. Zoals de meesten aanhalen is het einde ietswat minder.
Ik ging de zaal buiten met teveel vragen. Van mijn part mocht de regisseur dieper ingaan op de (hoofd)personages. Net iets te oppervlakkig.

Maar zeker geen slechte film.

koenv schreef:

Dat was ook mijn eerste gedacht bij het einde van de film. De foto, het tragisch gebeuren waar we niet veel van afweten. Peter vertelt wel dat ze het jaar ervoor Sam meenamen op kamp en dat er iets ernstigs gebeurd is in het verleden. We weten natuurlijk niet hoever in het verleden dat zich heeft afgespeeld. Sam was er ook maar enkel met zijn moeder volgens hetgeen Peter vertelt. Misschien heeft de Vader de familie verlaten en één van de kinderen meegenomen? Kai spreekt geen van beide talen. Spijtig genoeg teveel vragen en de mogelijkheid om een vervolg te maken en zo dieper op het verleden in te gaan...

avatar van Dying Rose

Dying Rose

In Vlaamse Bossen. De Ardennen zijn DE Belgische natuurpracht bij uitstek om – met hun idyllisch uitgestrekte weiden en evenveel donkere uithoeken – te fungeren als protagonist in een Vlaamse horrorfilm. En zo geschiedde. Het resultaat toont de rondlopende scoutsjongen Sam (Maurice Luyten) en zijn niet al te vriendelijke kompanen die zich amuseren in de bosrijke omgeving van hun kampplaats. Drie leiders – ook wel akela’s genoemd – zorgen voor een goede organisatie en entertainment. Blijkbaar hoort bij dat laatste de legende van Kai – een jongen die in de bossen zou rondsluipen en die zich ‘s nachts in een weerwolf zou transformeren. Van zulke bovennatuurlijke praktijken is uiteindelijk geen sprake. Of je moet de man die een wel zeer fatale vlammenzee overleeft in acht nemen. Als het van Sam afhangt, is dit spookverhaal meer dan fictie en zoals het een goede scoutsjongen behoort, gaat hij op avontuur.

Recensie Welp

avatar van Film Pegasus

Een horrorfilm in Vlaanderen waren we nog niet gewoon. Ok, we hadden Linkeroever, maar dan was het toch al zoeken om nog een titel te vinden met wat niveau. En ik had het idee dat Welp te braaf ging zijn om een echte topper te worden in het genre. Ik ben zelf opgegroeid bij de scouts en dan is zo'n film extra leuk natuurlijk. Bij de opening is het dan nog eens toevallig, als het vertrek van het kamp gefilmd is bij de scoutslokalen waar ik zelf bij de scouts ben geweest: de zeescoutsbasis aan Linkeroever (Antwerpen).

De film is duidelijk een film in het slashergenre. En Jonas Govaert zet een film neer waar we van kunnen houden. De bekende elementen zijn aanwezig, maar evengoed een eigen karakter (geen blowende kids, wulpse tieners en geile koppeltjes) maar wel scouts die op kamp zijn. Helaas zeer herkenbaar die 2 kerels op de kampplaats. Gelukkig niet op die manier, maar ooit wel eens last gehad op een kamp van enkele jongeren waar je niet veel aan kan doen. De leiders acteren best wel goed en het is leuk om het normaal standaard tienergroepje hier uitgebreid te zien met een bende jongeren en een hond.

De setting is ideaal met een horrorverhaal. En we zien dan wel snel het dreigende gevaar, toch blijft er een vorm van mysterie. In tegenstelling tot de Amerikaanse films in dit genre, is het niet altijd zo expliciet uitgelegd of met een happy ending. Het kan alle kanten uit. En dat doet het ook. Daardoor blijft de film, ondanks het voorspelbare genre, toch nog verrassend.

Welp is één van de hardere Vlaamse films. In Vlaanderen was er de discussie of de film wel geschikt was voor jongeren. Jonas Govaert zei zelf van niet, en ik denk wel dat hij gelijk heeft. Ik kan hier heus wel tegen en heb al harder films gezien. Maar ik ben dan ook geen 10 jaar meer.

Nog als afsluiter een leuk weetje is dat de film in première ging in het Openluchttheater Rivierenhof te Deurne (bij Antwerpen) waar ik woon. Het publiek bestond vooral uit scoutsgroepen die speciaal uitgenodigd waren gezien het onderwerp van de film. Ik was er zelf niet bij, maar als bestuurslid van de Cultuurraad in Deurne ben ik toch wel blij met deze keuze.

avatar van Corcicus

Corcicus

Zeer geslaagde horror van Vlaamse bodem.

De muziek valt meteen op en is zeker een meerwaarde en ondanks het feit dat er kinderen de hoofdrol vertolken, is de horror toch nog voldoende aanwezig. Zeker de moeite van het wachten waard.

avatar van tattoobob

tattoobob

Aardige thriller/horror vanuit het buurland...ik kijk eigenlijk nooit films uit belgië,ik heb deze opgezet omdat ik een horrorfan ben en in deze cathogorie kan deze film ook geplaatst worden.

Van originaliteit kan je niet echt spreken bij deze film want ik is een ratjetoe van allemaal andere horrorfilms door de jaren heen.

Wel moet ik zeggen dat het goed uitgevoerd is en een prima sfeer ademt.

Van mij had wel het eerste uur wat pittiger gemogen...dat vond ik hier en daar een beetje saai en kwa horror vond ik het ook een beetje kinderspel.

Naar de film komt goed terug en brengt een intressant einde

De belgische/vlaamse-taal/accent moet ik altijd even aan wennen....raar omdat het op het nederlands lijkt!

Ik weet ook niet waarom dat er bij mij wat moeilijker in gaat...maar het belemmert de sterren voor mij niet,dat zou oneerlijk zijn.

3,5 ster......Met wat meer brutaliteit en horror was ik zeker op 4* uitgekomen.

avatar van gauke

gauke

Na een intrigerende start kon het trage en lichtvoetige (had toch wat minder overdreven grappig kunnen zijn) verhaal me niet echt boeien. Het verliep allemaal niet even vloeiend en logisch en was bovenal niet angstaanjagend genoeg. Ook de oppervlakkig blijvende personen hadden meer vlees en bloed mogen hebben. Met het camerawerk was het trouwens dik in orde.

avatar van Boeikens

Boeikens

Positieve verrassing.

Aanvankelijk vreesde ik wat om naar een kinderhorrortje te gaan kijken maar dat viel dus reuze mee. Deze is zelfs niet echt geschikt voor de leeftijdsgenoten van de welpjes in de film.

Het verhaal zit goed ineen en is dankzij een goede setting en bijhorende sound zeer sfeervol. Er wordt een redelijke spanningsboog opgebouwd, ook al zie je de climax wel wat aankomen, blijft de prent toch best boeien.
Zeker geen gore slasher maar toch ook weer niet echt braaf. Er zitten echt wel wat leuke en bloedige kills tussen.
Het einde is ook best ok. Volgens mij zijn Sam en Kai gewoon een tweeling en is zijn psychologisch trauma een deel van zijn verleden, ontvoering of dergelijk. Kai wint het gevecht en totaal geen happy end dus.

Voor mij mag Vlaanderen er zo nog een paar maken.

avatar van visvogel

visvogel

Heel leuke film! Eigenlijk verrassend goed gemaakt! Spannend en een stuk beter dan de meeste films die zich afspelen in een afgelegen bos... ja, lang geleden dat ik nog eens een goede film had gezien... eindelijk!

avatar van Rickyman

Rickyman

Een aardig horrorfilmpje uit België, met een beetje cliché verhaaltje en al heb ik niets met de padvinderij werdt het nog best vermakelijk.

Helaas wordt het nooit zo sterk als een Calvaire of Vinyan.

avatar van Serpicos

Serpicos

Eindelijk gezien dan deze Welp, Vlaanderens eerste slasher-film en toch iets waar ik naar uit keek.

Om te beginnen had ik het toch braver verwacht dan wat ik voorgeschoteld kreeg, al mocht het toch nog niveautje heftiger zijn. Ergens wel jammer, al is dat geen groot verlies, want Welp draait meer om sfeer. Van begin tot eind hangt er duistere spanning in de lucht die er wel goed werkt om het geheel kracht mee te geven en de film niet te laten inzakken. Verder heb me toch wel wat geërgerd aan de stereotypen, en dan heb ik niet op de walen, maar op de scoutsmensen (of is het nu chiro? ) die soms vervelend zijn, maar ach het blijft een leuk project.

Overigens heeft Welp ook een goed verloop qua verhaal, al moet je daar volgens mij niet teveel achter beginnen zoeken. Wat mij betreft neemt Sam de rol van Kai gewoon over, dat is gaaf genoeg voor mij.