Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: William Friedkin
Met onder meer: Gene Hackman, Roy Scheider en Fernando Rey
Gesproken taal: Engels en Frans
Bekijk via Disney+
Zaterdag 28 februari in één bioscoop (Hoofddorp)
Plot The French Connection
"Doyle is bad news—but a good cop."
Agenten Popeye Doyle en Buddy Russo komen op het spoor van een groot drugstransport naar New York. Dit spoor leidt naar de Franse onderwereld die in New York voeten aan de grond probeert te krijgen. Het besef dat de politie ze afluistert maakt de criminelen uiterst behoedzaam. Het spoor lijkt te vervagen, maar agent Popeye Doyle weigert de klopjacht op te geven.
Jimmy Doyle
Marie Charnier
Weinstock
Angie Boca
ghostman
Waar slaat dit op? Ik geef The French Connection 5 stralende sterren, jullie beiden geven deze film 4,5 sterren en dan spreken jullie mij er op aan.
Ik houd van deze film (al vond ik deel 2 beter!) en ik houd van dit genre.
Cinematografie, composities, montage, kleurenspel in Miami Vice vond ik echt wel van de buitencategorie!
Was inderdaad erg goed, een mooi geboetseerde drol.
Neemt niet weg dat die zelfde onderdelen ook in de FC, voor dat verhaal, perfect zijn. De autoachtervolging is nog steeds op alle vlakken 100 keer beter dan de speedboat race. Verder is het Appels met peren vergelijken.
The One Ring
Je hebt anders niet op deze film gestemd. Maar het valt me sowieso wel vaker bij jou op dat je je stemmen na een tijdje weer verwijdert.
Epitaph
Sterke realistische film, niets geromantiseert lekker rauw.
Goede muziek ook (soms lekker chaotisch en kil).
Theatertje
Deze film is een keiharde politiefilm. Ga deze niet zien als je van plan bent te genieten van een romantisch drama, want dit is allesbehalve dat. Gene Hackman speelt de sterren uit de hemel met zijn in mijn ogen beste vertolking.
ThaMovieVoter
Het einde van deze film samengaand met die muziek is trouwens echt schitterend.
mikey
Heb je de versie met het commentaar van Friedkin, dan moet je deze beslist eens beluisteren.
The One Ring
Shinobi
Op zich wel een aardige film, al vond ik het voor het grootste gedeelte maar saai en ik kon er maar niet echt inkomen naar mijn mening. Er zaten wel wat goede dingen tussen, maar het kwam gewoon niet zo op mij over. De trein auto achtervolging vond ik het hoogtepunt van de film, echt knap hoe ze dat in elkaar hadden gezet.
Ik geef 'm 3, 0 sterren.
Bert1
Zit dit commentaar ook op de versie uit de box waarin beide delen zitten?
Ik heb de goedkope FOX nl/be one-disc edition en daar staat de commentaar van Friedkin op.
Ik heb die duo-box van Fox ooit in de winkel zien liggen en vermoed dat het om dezelfde uitgaves gaat.
Mikey heeft trouwens gelijk wat de commentaar betreft... aanrader.
mikey
Ja die man is waanzinnig intelligent, het commentaar bij de exorcist is nagenoeg nog beter.
brucecampbell
Eindelijk deze klassieker gezien en hij heeft geen seconde verveeld!
Prachtige locaties en een schitterende vertolking van Hackman.
Een 4,5.
decsss
Prachtige film met goede vertolkingen....wat ik wel heel graag wil weten is hoe heeft de bendeleider kunnen ontsnappen? en is ook nooit meer opgepakt. heel boeiend vandaar 4,5*
dvdfreak123
goeie klassieker wijse achtervolging beste gene hackman film ooit
Een thriller in de stijl van Bullitt en Dirty Harry. Ijzersterk verhaal met spannende achtervolgingen. Gene Hackman doet het niet slecht, maar toch eigenaardig dat Hollywood voor hem gekozen heeft met de Academy Award voor beste acteur. Door het realistisch te houden (in mate natuurlijk) naar de waargebeurde feiten, krijg je ook niet direct een happy end maar soms een open einde met figuren waarvan men achteraf niet weet wat er mee gebeurd is. De acteerprestaties vallen wel mee, maar toch is de actie en het verhaal een grotere troef in deze film.
aerts007
Een parel van een film,dankzij de prima vertolking van Gene Hackman.Toch èèn van de betere acteurs waar men nu spijtig genoeg niet veel meer van hoort!
een vette 4*.
mikey
Een thriller in de stijl van Bullitt en Dirty Harry.
lucdecoster
Ik vind het een speciale film. Deze film heb ik gezien voor het eerst in een cultureel centrum met als thema drugs.
PaulieWalnuts
De achtervolgingsscène is ongeëvenaard. Hackman acteert top (wat een klootzak speelt hij). Erg goed einde. Kortom een politiefilm als geen andere. Geweldige jaren '70 sfeer.
Santucci
Dit is met recht een klassieker. Een echte jaren '70 politiefilm met een prachtige sfeer (muziek, locaties, kleur). Het acteerwerk is top.
J. Courbois
Zeer goed verhaal en zeer sterk gespeeld door de acteurs. Verhaal van weinig poespas, erg geloofwaardig. Lekkere rauwe politiefilm.
4,0 sterren
timburton
Ik houd van deze film (al vond ik deel 2 beter!) en ik houd van dit genre.
Waarom geef je de film dan geen 5 sterren?
The Last
Ik houd wel van een sterke copthriller op z'n tijd. Zo ook deze. TFC geeft een keiharde en realistische kijk op de drugskartel in New York. Na 37 jaar staat deze tijdloze politiethriller nog steeds als een huis: waar je aan de ene kant een (voor mij) interessant plot hebt, functioneert de film tegelijkertijd als karakterstudie (een soort van Dirty Harry, alleen dan met een fatsoenlijker plot). De grauwe sfeer heerst op elk moment, en de achtervolgingen (incl. de beroemde trein-chase) zijn ijzersterk, spannend en zelfs cinematografisch zeer knap. Vanaf de geweldige opbouw tot aan het zinderende einde, blijft TFC boeiend zonder ook maar gebruik te maken van 'lomp' Hollywood-actie (en einde). Dus de jeugd van tegenwoordig is gewaarschuwd. Gelukkig ging ik de film met de juiste verwachtingen tegemoet en ben ik wel iemand die van een sombere vertelling houd, TFC hield mij gedurende de speelduur in z'n greep. Grondlegger en tevens de beste in zijn soort. 5,0*, en hopelijk gaan er vele herzieningen volgen... maar eerst het vervolg natuurlijk.
Gauwe en destijds baanbrekende misdaadthriller met prima vertolkingen en een legendarische achtervolging. Friedkin verkeerde in topvorm tijdens het vervaardigen van deze klassieker. Zeer goed.
®Tc
Ik vond het allemaal meer een beetje flauw, had er veel meer van verwacht. De film is op vele momenten gewoon te saai om interessant te blijven imo en de actiescenes vond ik ook maar middelmatig. Wel schitterend geacteerd door beide heren. Eigenlijk niet zo slecht maar had er toch meer van verwacht.
***
The Last
Niet bepaald het type film waar je veel 'actie' moet verwachten (hoewel de treinachtervolging nog steeds ongeëvenaard blijft), 't is meer een karakterstudie, geeft een geweldige kijk in het NY politiekorps hoe ze een drugskartel willen oprollen. Volgende keer maar eens kijken met de juiste verwachtingen, bevalt ie ook beter (bij mij dan). Flauw wordt het nergens, vind het juist een erg interessant onderwerp, wellicht was het iets te droog en somber voor jou.
Tarkus
Dit is de film waarmee ik voor het eerst kennnis maakte met Gene Hackman. En als kennismaking kan dit tellen.
Het was voor die tijd een uitmuntende film, met een prachtig achterende Hackman, maar ook Fernando Rey en Roy Scheider doen het hier uitstekend.
De film komt nu wat traag over, maar dat mag de pret niet drukken.
Alleen is het einde van de film wat onverwacht, maar dat gebeurde toen wel meer, alsof het verhaal zo'n plots einde moest hebben.
Er is trouwens nog een vervolg op deze prent gekomen, maar dat is dan weer een ander verhaal....
Ik heb, net als in de jaren '70, wederom van deze prent genoten.
niethie
Ik zie al die hoge cijfers en positieve berichten maar moet tot mijn grote spijt bekennen dat ik het niet echt bijzonder vond allemaal. Ging hem wat jaartjes terug met hoge verwachtingen op tv zien en ik vond het wel aardig, de rauwe sfeer was goed, het plotje was oke en Hackman en Schneider deden het erg goed maar verder vond ik het als geheel niet meer dan een standaard politie/misdaad filmpje. Zal hem binnenkort eens gaan herkijken voor een wat meer objectieve en betere mening, tot die tijd-
3 sterren (excuses voor de fans)

French Connection II
1975

Regisseur William Friedkin, bekend van 'The Exorcist' en 'The French Connection', op 87-jarige leeftijd overleden

Wat zijn de vijf beste "Buddy Cop"-films ooit gemaakt?

Das Boot

Papillon
Avontuur / Drama, 1973

Raging Bull
Biografie / Sport, 1980
new york citypolitiegeweldmarseille, francenight lifeattempted murderdrugsdealerdrug muleparanoiaheroïnegangsterdrug smugglingundercover agenthijacking of trainauto achtervolgingpolice stakeoutpolice pursuitpopeyecar chase