Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: William Friedkin
Met onder meer: Gene Hackman, Roy Scheider en Fernando Rey
Gesproken taal: Engels en Frans
Bekijk via Disney+
Zaterdag 28 februari in één bioscoop (Hoofddorp)
Plot The French Connection
"Doyle is bad news—but a good cop."
Agenten Popeye Doyle en Buddy Russo komen op het spoor van een groot drugstransport naar New York. Dit spoor leidt naar de Franse onderwereld die in New York voeten aan de grond probeert te krijgen. Het besef dat de politie ze afluistert maakt de criminelen uiterst behoedzaam. Het spoor lijkt te vervagen, maar agent Popeye Doyle weigert de klopjacht op te geven.
Jimmy Doyle
milus
Milus zegt:
Koop die 3dvd box!
DVD 1= Acteerwerk, 70ies, sfeer, thriller, achtervolging
DVD 2 = Vervolg is ok, thriller geeft iets terrein voor drama, toch hardboiled coppa/genda
DVD 3 = Eindelijk een extra dvd met mooi materiaal erop (oa BBC docu), meerdere docu's !!
Buitengewoon herkijkbaar, geen seconde spijt van:
Dus: Kopen, kijken, kijken, kijken
Sint cq Santatip! (jaargetijde film stemt overeen)
beekie
Ik vond dit een wel een stoere film. Ik was ook gelijk geboeid. Leuke achtervolgingscenes vooral. Goeie rol van Gene Hackman. Muziek was niet echt denderend, maar voor de rest was het ruim voldoende
Prudh
Spannende thriller dit! Vooral het begin wist in al zijn traagheid de sfeer bij de kloten te grijpen, ook mede door sterke shots op locatie. Het grauwe stadsbeeld en het cynische copduo zetten de toon wel neer!
Het eerste deel bestaat vooral uit wachten; lange scènes waarin weinig gebeurt, maar desalniettemin nimmer vervelen. De achtervolgingsscènes te voet blijven spannend, ook al gebeurt er eigenlijk niets. Verder houden de toch wel spaarzame maar treffende dialogen de film interessant.
Het tweede deel echter, waarin vooral actie de overhand neemt, vond ik een stuk zwakker. Eigenlijk is alles wat we zien gewoon goed, niets op aan te merken (zoals de fameuze car chase: TOP). Het gaat daarom ook om wat we níet zien. De narratie wordt mij te elliptisch: er worden teveel verhaalelementen overgeslagen die toch vrij belangrijk zijn. Daarom hou ik het op 3,5* hoewel het hoger had moeten zijn.
Wellicht dat herziening je doet inzien dat dit best mee valt. Vrij helder en goed verhaal volgens mij, ook in het tweede deel. Schande dat deze film niet in de top 250 staat overigens.
Prudh
Ik ga hem zeker nog wel eens herzien. Maar na de eerste keer kijken bleven er bij mij wel gaten. Voorbeelden:
- Het duo wordt van de zaak gehaald door superieuren (bij een autoongeluk, vage locatie?). Maar na de mislukte moordaanslag krijgen ze ineens weer volledige controle? En als Doyle na de havoc car chase ook nog eens zijn would-be killer neerblaft hoor je daar niets meer over. Had allemaal wel wat duidelijker gekund.
- Als ze die drugsauto strippen vinden ze de heroïne. En de term strippen kan behoorlijk letterlijk genomen worden... Alles wordt losgescheurd! Maar wat blijkt: vier uur later wordt de auto aan dat acteurtje terug gegeven. En niemand merkt iets
Tuurlijk kan ik wel 1 + 1 optellen, 'tis niet dat ik het allemaal niet snap zonder deze uitleg, maar voor mij zijn dit behoorlijke gaten in het verhaal.
mister blonde
En toch zijn het geen plotgaten, hoor.
- Veel deden ze op eigen houtje, dus zonder toestemming. Daarbij kwam dat ze na die moordaanslag weer automatisch bij de zaak betrokken raakte.
- Volgens mij kreeg ie gewoon een andere auto, maar zelfde type (even nummerplaten overschroeven). Die auto's worden gebruikt voor drugssmokkel. Zo'n drugsdealer zal heus niet het verschil zien ('oei ik mis een krasje in Z vorm op het dasbord').
Prudh
Dat zijn voor mij niet de antwoorden die het rechtpraten: het blijft giswerk. Niet dat het voor het totaalplaatje veel uit maakt, zoals ik zei: je kan nog steeds 1 + 1 optellen en conclusies trekken, maar ik mis het wel
Movie_fan#
Vind hem af en toe wat saai dus verlaag naar 3,5*
Tenshinhan
Ik vind dat The French Connection niet helemaal zijn tijd heeft overleeft. Hackman is natuurlijk erg goed als Popeye en hij heeft een paar geweldige scènes, maar de film is toch iets te traag naar mijn gevoel en de actie scènes zijn ook niet zo goed als wat ik me herinnerde. Verre van slecht hoor.
3,0 sterren
Bert1

Ik ben er 100 procent zeker van dat dat geen plotgat is.
De film is gebaseerd op ware feiten en dit is wat echt is gebeurd.
Blijkbaar heeft de politiegarage van NY massa's reserveonderdelen zodat ze de auto in snel tempo hebben kunnen oplappen.
Ik vind dat The French Connection niet helemaal zijn tijd heeft overleeft.
Aangezien The French Connection niet als een standaard politiefilm wordt gebracht en bijgevolg niet vergelijkbaar is met een recente politiefilm vind ik deze opmerking niet op zijn plaats.
Sterker, hij is talloze malen beter dan de politiefilms van nu
Sterker, hij is talloze malen beter dan de politiefilms van nu
Beter dan Miami Vice?
Ja stukken, karakters lijken immers niet op verdwaasde pornoacteurs....
Bert1
Maar of iemand die zo een vraag stelt zich daar in kan vinden, betwijfel ik.
Als je van Miami Vice houdt vrees ik dat je deze saai gaat vinden.
Nee hoor, ik vind beide goed. Maar FC wel een stuk beter.
JoeCabot
Denk niet dat deze echt te vergelijken is met MV. Buiten dan dat ze alletwee op hun eigen manier een erg mooie sfeer uitstralen...
Maar of iemand die zo een vraag stelt zich daar in kan vinden, betwijfel ik.
Als je van Miami Vice houdt vrees ik dat je deze saai gaat vinden.
Ik vermoed dat het een geintje was.
ghostman
Ik vermoed dat het een geintje was.
Nee dus! The French Connection I en II zijn meesterwerken, maar Miami Vice vind ik technisch gezien toch veeeeel beter.
Thema's zijn welliswaar anders. Miami Vice gaat meer over de agenten die undercover gaan en dat de scheidslijn tussen valse en werkelijke identiteit (leven) vervaagd etc...
maar plat gezegd gaan beide films over 2 poltieagenten die een drugsbaron proberen te arresteren.
en vergeet niet dat:
"In 1985, sued William Friedkin for plagiarism, claiming that Friedkin stole the entire concept of "Miami Vice" (1984) when he made the movie To Live and Die in L.A. (1985) (which, ironically, starred William L. Petersen, who later played Will Graham in Manhunter (1986)). Mann lost the lawsuit."
"Despite suing William Friedkin in 1985 for "stealing the concept of Miami Vice for To Live and Die in L.A.", the two directors are close friends nowadays. Friedkin even tease Mann in several interviews by saying "Michael Mann is one of my favourites directors because he tries to make films like mine!"."
Technisch wel ja, Godzilla is ook technisch beter, net als Electra. MV is goed (wordt gered) door de visuele flair van Mann. Inhoudelijk en qua acteerwerk (Colin Farrell
) is het een prul. FC is op alle vlakken meesterlijk.
Dat zijn harde woorden hoor, Reinbo. Inhoudelijk en qua acteerwerk (Jamie Foxx
) was MV zeker geen prul. En meesterlijk zou ik FC nu ook weer niet noemen, voor z'n tijd misschien wel...
@ xgogax: na 1048 berichten moet je niet bang zijn om ook eens op een film te stemmen
Tja, maar Foxx had een bijrol. Helft van de film ging over het romantische uitstapje van Farrell. (Kan iets minder zijn geweest, maar dat is wat is blijven hangen....)
FC staat nog steeds als een huis. Heeft niets met z'n tijd te maken: Geweldige karakters, goed gespeelt, sterk plot, realistisch beeld van de gang van zaken, schitterende achtervolgingen en een heel geweldig eind.
Kan er echt niet minder dan 5* van maken.
JoeCabot
Het een bijrol noemen is echt overdreven hoor. En ja, Mann stop graag een onmogelijk liefde in z'n films [niet lezen als je MV nog niet gezien hebt] die uiteindelijk ook echt onmogelijk blijkt te zijn, en dat is idd één van Mann's minder sterke kanten, maar nam zeker niet de helft van de film in beslag...
Maar idd, objectief gezien is FC misschien de betere, maar iedereen z'n eigen smaak natuurlijk hé
- 12092 berichten
Merkwaardig dat mensen de kwaliteit van deze film blijkbaar niet kunnen inzien.. die geweldige quotes van Doyle, de meer dan briljante schaduwacties en achtervolgingen. De inktzwarte moraal in de film, de voortreffelijke schurk (Fernando Rey), deze film komt toch op alle punten rauwer en realistischer over dan die flashy cokey flut copmovies van nu? En Mann is best een goede regisseur hoor, maar hij had het bij die serie moeten laten natuurlijk
Bert1
Heeft volgens mij te maken met de manier waarop de film gebracht wordt. (kijk bvb. hoe de nadruk op de actie wordt gelegd in de poster)
Men verwacht zich aan een entertainende politie-film met een steracteur als held (zoals bvb. Clint Eastwood in Dirty Harry) en voelt zich dan achteraf een beetje bedrogen.
Indien men de film iets serieuzer zou brengen (meer nadruk leggen op het feit dat de film waargebeurd is en meer nadruk leggen op het realisme in de film -> het zou volgens mij geen kwaad kunnen dit in de synopsis hierboven toe te voegen) zou de score op MM hoger liggen omdat men op die manier een meer met de film overeenstemmend verwachtingspatroon opbouwt.
- 12092 berichten
Er zit actie genoeg in de film, het is alleen niet meteen een mongool die met een opgevoerde M-16 twintig lijken per minuut achterlaat terwijl hij op twee speedboats parallel over de manhattan bridge balanceert
ghostman
) is het een prul. FC is op alle vlakken meesterlijk.
Tja, als je acteerprestaties van Gene Hackman en Colin Farrell met elkaar vergelijkt, vind ik dat je oneerlijk bezig bent. Mede door Gene Hackman (charisma) zijn The French Connection en French Connection II (misschien zelfs beter dan het eerste deel) een van de beste films in het politiegenre. Zonder hem zou deze film zeker weten minder zijn geweest. Gene Hackman is een van de weinigen die een film volledig alleen kan dragen en tegelijkertijd ook voor de meerwaarde kan zorgen. Regie en cinematografie zijn in deze film beheerst (in French Connection II is cinematografie beter), maar niet bijzonder.
En aan de andere kant hebben we Michael Mann. Een perfectionist die graag naast een spanend verhaal en diepgang van de personages ook de film zo artistiek mogelijk wil maken. Miami Vice is misschien vanuit entertainment gehalte (perspectief) saaier dan The French Connection. Maar vanuit artistiek en intellectueel (inhoudelijk) oogpunt is Miami Vice veel en veel beter dan zijn ‘traditionele’ voorgangers. Miami Vice is de geëvolueerde versie van de jaren ’70 en ’80 politiefilms. Er vinden constant filmstijlrevoluties plaats. De laatste grote stijlrevolutie vond wat mij betreft plaats midden jaren ’80 en begin jaren ’90. Na de komst van Kieślowski, Kiarostami (en in mindere mate Kar Wai). En Miami Vice is het product van onze tijd. Een moderne versie van dit genre.
De montage in Miami Vice is juist meesterlijk, man. Doet abosluut niet onder aan die van Eisenstein.
En Colin Farrell speelt juist heel goed in Mann's film, anders zouden deze gasten niet onder indruk zijn geweest. Check this out!
Die laatste heb ik niet gezien (vond het er allemaal maar slap uitzien), maar FC vind ik technisch perfect....
ghostman
Cinematografie, composities, montage, kleurenspel in Miami Vice vond ik echt wel van de buitencategorie! Wat jij niet ziet, wil je ook niet zien! En dat is jammer…
Bert1
Wat jij niet ziet is dat Friedkin niet streefde naar "schoonheid " maar naar "realisme".
Hij gaf zijn cameramensen geen informatie om een "documentaire-stijl" te bekomen.
Dit lijkt me bijgevolg niet de plaats om de cinematografie van Miami Vice te bejubelen.
- 12092 berichten
Goed gezegd, de manier van filmen is volstrekt verschillend van die van Mann. Friedkin (en veel van zijn tijdgenoten) laat de smerige, morzige straten van New York zien en het rauwe alledaagse leven van een politieagent. Dit is geen glamourshow

French Connection II
1975

Regisseur William Friedkin, bekend van 'The Exorcist' en 'The French Connection', op 87-jarige leeftijd overleden

Wat zijn de vijf beste "Buddy Cop"-films ooit gemaakt?

Das Boot

Papillon
Avontuur / Drama, 1973

Lawrence of Arabia
Avontuur / Biografie, 1962
new york citypolitiegeweldmarseille, francenight lifeattempted murderdrugsdealerdrug muleparanoiaheroïnegangsterdrug smugglingundercover agenthijacking of trainauto achtervolgingpolice stakeoutpolice pursuitpopeyecar chase