• 9.372.586 stemmen

Mad Max: Fury Road (2015)

Actie / Avontuur | 120 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Mad Max: Fury Road: Black and Chrome

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Tom Hardy, Nicholas Hoult en Charlize Theron

IMDb beoordeling: 8,1 (1.194.282)

Releasedatum: 14 mei 2015

Plot Mad Max: Fury Road

"The future belongs to the mad."

De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar de mensheid is gebroken en waar bijna iedereen gek is en vecht voor de noodzakelijkheden van het leven. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Max (Tom Hardy), een man van actie en weinig woorden, tracht gemoedsrust te vinden na het verlies van zijn vrouw en kind in de nasleep van de chaos. Furiosa (Charlize Theron), een vrouw van actie die haar pad naar overleving kan bereiken als ze door de woestijn geraakt terug naar het vaderland uit haar kindertijd.

avatar van horizons

horizons

Koerok schreef:

Elke keer weer een grote glimlach op mijn gezicht als ik die vent als een malle zag beuken op die gitaar. Smaken verschillen, zoveel is wel weer duidelijk.

Zoals eerder opgemerkt is deze film een ware rollercoaster. Puur vermaak, geen moment bij verveeld. Heerlijk toch!

Voor mij stopte de rollercoaster na de zandstorm. Toen werd het een lange knarsende saaie zit.

avatar van Koerok

Koerok

horizons schreef:

Er zitten inderdaad een paar rustpunten in de film, maar ook na de zandstorm is er veel actie te beleven. Maar ach, zoals ik al zei, smaken verschillen, en iedereen beleeft het zo op z'n eigen manier.

avatar van horizons

horizons

Koerok schreef:

Ja, smaken verschillen. Maar ik vond juist de actie knarsend in de rest van de film.

horizons schreef:

Haha, die gitarist vind ik misschien wel het stomste van de hele film. Gekkigheid mag in zo' n setting maar dit vind ik gewoon enorm dom gedaan.

Ik hoor die klacht inderdaad vaker. Kan ik met mijn kop niet bij (ik vind deze gekkigheid grenzen aan pure genialiteit) maar inderdaad: smaken verschillen blijkbaar. Maar dat Miller het op gebied van aankleding heeft laten afweten, ongeacht of je het je aanstaat of niet, kan toch niet het geval zijn als je die gozer ziet?

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

NYSe schreef:

(ik vind deze gekkigheid grenzen aan pure genialiteit)

Anything goes, welhaast. Draagt een ingebakken gemakzucht met zich.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Wat die maffe gitarist betreft... Ik vind die gast fantastisch, maar dat ter zijde. Het is niet veel, maar hier een stukje over deze rare kwast! The Story Behind ‘Mad Max: Fury Road’s Flamethrower Guitarist - screenrant.com

Ik verwacht heus niet dat mensen die de gitarist niet tof vinden (na het artikel gelezen te hebben) de film meteen met een halve ster verhogen, maar je pikt het toch weer even mee.

avatar van Shinobi

Shinobi

Toch wel leuk om gelezen te hebben. Ik had geen idee dat die gast Coma the Doof Warrior heet.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

JacoBaco schreef:

LOL, ik wist dat hij Coma the Doof Warrior heette maar niet dat er zo'n ziek verhaal achter zat.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Actie, actie en nog eens actie, van begin tot einde. Op zich een simpel plot, maar de uitvoering overtreft mijn verwachtingen. Ik was zeer benieuwd of het zou lukken om nog eens in de buurt te komen van Mad Max I, nou dat is zeker gelukt. Dikke 4 ****

avatar van 606

Op en top actie / avontuur van erg goede klasse. Heb me meer dan vermaakt.

avatar van psychopath

psychopath

Weet niet een waar ik moet beginnen, het begin is erg chaotisch, er is amper een verhaal en voor mij geeft de film helemaal niet het gevoel dat het om Mad Max draait.

Voor de rest zijn de wagens en de special effects wel erg top en dat is ook de enige reden dat ik op max 2,5* kom.

avatar van pietp

pietp

Smaken verschillen. Mad Max onwaardig

avatar van olbo

olbo

Achtervolging met 'mooie' wagens (meer was het niet). Te simpel voor mij. Mad Max van vroeger vindt ik hier totaal niet in terug. Het script van deze film is in ėėn avond geschreven (misschien in een paar uurtjes). Actie genoeg, dat wel.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

De stunts zien er wel vet uit, en zijn ook bijna allemaal echt gedaan zoal je in dit youtube filmpje kunt zien.

Mad Max: Fury Road B-ROLL (2015) Tom Hardy, Charlize Theron Action Movie HD - YouTube

avatar van dopedaap

dopedaap

smaken verschillen idd maar voor mij was hij TOP

avatar van gatygun

gatygun

Ik was bang dat zoals de trailer al weergaf de hele film infeite 1 grote achtervolging zou gaan worden met explosies etc en er weinig tot geen verhaal in zou zitten.

En ik had gelijk.

De film heeft echter geen enkel verhaal erin zitten, helemaal niks. pas in het laatste stuk begint er een verhaal te komen, en lijkt het wel weer een herhaling van wat je gezien heb in het eerste deel. Gelukkig gaan ze hier snel doorheen, maar het afgeraffelde einde gaf mij geen voldaan gevoel.

Erg teleurgesteld bij de film, tenminste de eerdere films waren een stuk beter op verhaal stuk. Je weet tenminste wat ze in godsnaam mee bezig zijn, en er was ook echt opbouw en er zat meer dimensies in verwerkt.

Dit is vrijwel een klein stukje van de madmax oudere films, maar dan een hele film uit gemaakt. Het lijkt wel of het script compleet zoek was geraakt.

avatar van Antonev

Antonev

Een complete trip van 120 minuten met bakken geweld, actie en hele vette beelden! Het verhaal is niet bepaald diepgaand, maar het is aardig bedacht en leuk uitgewerkt. De totale chaos compenseert het in ieder geval meer dan voldoende. 3.5*

avatar van 606

mcdaktari schreef:

En ik maar denken dat ze van de ene auto naar de andere auto klimmen al rijdend, maar ze staan gewoon stil en dat bij meer dingen.

avatar van Harmonica Man

Harmonica Man

Vond de hele film een adrenaline boost. De enorme vette soundtrack is van junkie XL. Toch ook vermeldenswaardig. Je moet deze film gewoon ondergaan en er niet te veel bij nadenken wat ook niet echt hoeft. Toch knap wat George Miller op zijn leeftijd weer heeft klaargespeeld. Ga hem zeker meerdere keren kijken zoals ik bij de andere Mad Max films, met uitzondering van deel 3, die ik de minste vond. Zoë Kravitz had ook nog een rolletje maar vond Charlize Theron weer een puike rol neerzetten. Tom Hardy was even wennen omdat ik als oudere jongere met Mel Gibson ben opgegroeid maar hij deed het zeker niet verkeerd. Als je van vette actie houdt in een gierende vaart moet je deze zeker kijken.

avatar van joske2709

joske2709

Ook ik sluit me aan bij de negatieve commentaren. Vond de film zeer slecht, een super grote achtervolging zonder verhaal, de naam "Mad Max" onwaardig.

Heb hem volledig uitgekeken en was blij dat de 2 uren om waren, voor mij een dikke 0,5*

avatar van Arnforpresident

Arnforpresident

Vond het ook een tegenvaller. Een film van twee uur vullen met enkel actie is een beetje te eenzijdig. Een verhaal is totaal afwezig en halverwege komt men dan plots uit het niets met een doel om er toch maar wat richting aan te kunnen geven. Het jammere is ook dat de actiescènes veel te eenzijdig zijn. Geen afwisseling maar voortdurend dezelfde setting: de vrachtwagen die achtervolgd wordt door een horde andere auto's waarrond de scènes zich afspelen. Na twee scènes had ik dat ook wel gezien. Er zitten een aantal rustpunten in, maar die hebben enkel als doel om de kijker even te laten bekomen en dienen op geen enkele manier het verhaal.

NYSe

Allereerst jammer dat mensen nog steeds geobsedeerd blijven zoeken naar een verhaal met begin, midden, en eind in films, wanneer dit niet per se nodig is. Natuurlijk, film heeft een bepaalde duur en een verloop in tijd, wat uitnodigt er een narratief in te stoppen en dit er ook in te lezen, maar aangezien het medium hoofdzakelijk beeldend is (net als schilderkunst) hoeft dit toch niet meteen het hoogste doel te zijn? Niks mis met het puur esthetische dat het beeld en geluid te bieden heeft, toch?

En ten tweede, aan alle mensen die stellen dat dit gebrek aan verhaal Mad Max-onwaardig is: ik kan me niet herinneren dat de eerste drie films zo'n enorm diepe storyline hadden.

avatar van Remedy

Remedy

Ik mis de echte grauw- en duisterheid (en vaak ook eenzaamheid) van voorgaande delen. Dat was wat mij intrigeerde aan die delen.

Afgezien dat ik dit deel totaal niet een Mad Max film vind, vond ik het toch leuk om weer eens een actie film te zien. Een film met een hoge ontwerpgraad aan fantasie en ranzigheid. En mooie geanimeerde scenes in de zandstorm.

avatar van Fortune

Fortune

NYSe schreef:

Ik denk niet dat mensen noodzakelijk een probleem hebben met het gebrek aan verhaal, er had voor mij zelfs minder verhaal in mogen zitten. Het is alleen wel onzinnig dat je naar een film zit te kijken waar ze met veel moeite 'ergens' naar toe rijden om op een gegeven moment maar weer terug te rijden. Is dat alles wat ze met het Mad Max universum kunnen doen? Was het echt nodig om hierover een film te maken? Ik denk het wel, want hij wordt gewoon heel goed gewaardeerd. Esthetisch gezien doet deze film mij helemaal niks. Er zit helemaal geen gevoel of spanning voor mij in deze film. Het gebrek aan verhaal wat wel goed gemaakt wordt met strak geregristreerde actiescénes wordt weer afgewisseld met onnozel rustpunten met de romance van een warboy als hoogte/dieptepunt. De psychologie van zo'n warboy slaat ook helemaal nergens op.

avatar van jerry r

jerry r

deze is beter dan Mad Max beyond Thunderdome.

de romance van de warboy hoefde van mij ook niet .

met de aktie zit het wel goed en een deel 5 komt er ook aan (MAD MAX - THE WASTELAND).

op twitter geeft George Miller aan dat die film meer in gaat op max .

avatar van Ricolopez

Ricolopez

Een film die minder kort had moeten zijn. Het tempo had hoger gemoeten en de rustmomenten hadden eruit gemoeten.

Daarnaast is het wel een prachtig plaatje geworden.

De eerste 10 minuten is echt genieten. De scene dat Immortan Joe wordt geintroduceerd en de scene met de zandstorm zijn gewoon van een erg hoog niveau.

Helaas zorgde de rustige scenes bij mij ervoor dat ik ging wennen aan de wereld van Mad Max, iets wat niet had gemoeten. Want op de sfeer en het visuele aspect na, is er weinig groots aan deze film.

Voor mij 4,5 voor het visuele en 2,5 voor de rest. Helaas niet meer dan een magere 3,5 ster.

avatar van doncorleone

doncorleone

NYSe schreef:

Vooropgesteld: ik heb de film nog niet gezien, en ik vraag me nog steeds af of het wat voor me is.

Actie films vind ik meestal erg saai. Tenminste vanaf het moment dat men het verhaaltje laat voor wat het is en de rest van de film vult met een aaneenrijging van "verbluffende" actie. De ontwikkelingen van de rest van de film laten zich vaak in een paar zinnen samenvatten.

Een film moet me raken, en dat kan op tal van manieren, maar ik word niet geraakt door actie, want ik vind het namelijk niet echt spannend. Wellicht als zo'n film een erg sterke eigen sfeer heeft en men zeer creatief is geweest daarin.

Namelijk.. er is juist niks mis met films die het puur van de esthetiek (of sfeer) moeten hebben. Alleen vind ik dat persoonlijk meer terug in een heel ander type films. Visueel sterk associeer ik ook in eerste instantie met fotografische beeldelementen als compositie, licht, kleurcontrast etc., meestal bedacht door een kunstzinnig individu, ipv duur spektakel van een team techneuten.

Misschien gaat dolle Max me toch nog verassen, maar o.b.v. de trailer betwijfel ik het. Ik kom er op terug, want gezien de fuzz wil ik het toch wel met eigen ogen zien.

avatar van Brabants

Brabants

De stunts en actiescènes zijn spectaculair en het is een soort van non-stop rollercoaster met krankzinnige en vooral bloederige beelden. De groteske en brute antagonist Immortan Joe is een karikatuur op zich en ook Max en en Furiosa zijn sterk neergezet. Toch knaagt het bij mij bij de betekenis van deze non-stop road actie. Deze is zo generiek van aard, dat waneer je uitgebreid naar de wc gaat en terugkomt eigenlijk weinig gemist hebt. Niettemin is het een blockbuster van formaat, waar je zeker van zult genieten.

doncorleone schreef:

Dat precies. Ben zelf doorgaans ook geen echte actieliefhebber, al komt dat meestal door het lullige verhaaltje dat ze erin willen stoppen. Hier is dat tot het absolute minimum gehouden; iets dat, als je het mij vraagt, prima werkt. Dan is het inderdaad voornamelijk die stoffige, krankzinnige en sfeerrijke vormgeving die de film maakt. Dat en natuurlijk het ongekend strakke camerawerk. Niks geen shaky cam; hier is een kunstenaar aan het werk geweest en daar ben ik blij om.

avatar van keimpeS

keimpeS

Orgineel is veel beter, zag die films in mijn jeugdjaren en dan blijft het orgineel altijd beter qua gevoel. Toch wel genoten van deze film met al z'n gekkigheid en aktie! Ik had wel wat meer diepgang gewilllen bij het verhaal achter Mad Max. Maarja voor verhaal moet ik gewoon andere films uitkiezen om te gaan zien!