• 9.382.032 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

avatar van AGE-411

AGE-411

De film wordt beter bij een tweede kijkbeurt.

Of lees eerst deze boeken, alvorens de film nog een te herbekijken:

The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway (1952) - BoekMeter.nl

Moby-Dick - Herman Melville (1851) - BoekMeter.nl

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mwah.

Wellicht lagen mijn verwachtingen iets te hoog. Jaws wordt door velen als een waar meesterwerk beschouwd en dat ik niet mogen verwachten.
Het grootste probleem ligt er in het feit dat de spanning die de film probeert op te bouwen meer dan eens afgebroken wordt door overbodige scènes.
Zo belooft de openingsscène voel goeds, maar wordt nadien veel te veel hysterisch gedoe getoond dat eerder op de zenuwen werkt dan de spanning opbouwt.
Dat eerste gedeelte, de aanloop naar waar het effectief om draait (de jacht), duurt te lang en kent één scène die de moeite is en dat is de verkenning waarbij baardmans een haaientand vindt.
De jacht zelf duurt ook wat aan de lange kant, maar staat tenminste nog in dienst van de spanning. Toch is ook dit luik niet ten volle geslaagd. Het psychologische aspect, 'belichaamd' door de machtstrijd tussen de heren, leidt af van de dreiging - die is er wel - van de haai.

Het acteerwerk valt mee, maar is verre van briljant. Het lijkt ook verdeeld: Roy Scheider domineert de eerste helft, Robert Shaw de tweede. Richard Dreyfuss - wellicht het beste op dreef - krijgt tussendoor ook z'n momentjes.

De dikste pluspunten gaan uiteraard naar de haai. Steven Spielberg zou indertijd behoorlijk wat problemen hebben gehad met de "haaienmachine" (tenminste, dat heb ik ooit eens gelezen) maar daar valt niks van te merken. Elk shot waarin een haai te zien is, lijkt een shot van een echte haai.
Tegenvaller is wel John Williams, van wie ik nu wel zeker ben dat hij absoluut mijn genre componist niet is. Noem het heiligschennis, maar zijn score klinkt wederom opvallend frivool en zelfs kinderlijk.

Reinbo schreef:

Nee, maar horror is Jaws enkel in het begin een beetje. Als de jacht begint is het duidelijk een groot avontuur. Sowieso stel ik mijn vraagtekens bij de combinatie van horror en 12 jaar en ouder. Zal altijd horror light zijn.

Thriller?

avatar van the-real-tiete

the-real-tiete

al enkele malen bekeken en nog altijd overheerst de spanning van toen ik hem als klein snotneusje bekeek toen ik stiekum opbleef terwijl ik hoorde te liggen.

een leuk meesterwerkje voor die tijd vooral het kat en muis spelletje aan het einde.

Sergio Leone schreef:

welke scene(s) was overbodig?

avatar van panax

panax

meermalen gezien,hij blijft goed!!schitterende film,spanning blijft aanwezig vanaf het titelmuziek van john williams,alle acteurs zijn toppers in deze film,maar robert shaw is top en dan die chemie met dreyfuss,gewoon een tijdloos topfilm meesterwerk!!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

mikey schreef:

welke scene(s) was overbodig?

Het ter plaatse trappelen van o.m. de burgemeester wiens naam ik mij niet herinner.

Het momentje met de spelende zoon en de moeder die een horrorafbeelding van een haai ziet.

Brody die tegengewerkt wordt en dan de les gespeld wordt door de moeder van een slachtoffer.

...

[...]maar wordt nadien veel te veel hysterisch gedoe getoond dat eerder op de zenuwen werkt dan de spanning opbouwt.

[...] de aanloop naar waar het effectief om draait (de jacht), duurt te lang en kent één scène die de moeite is [...]

Ik heb de recensies eens doorgelezen en ik ben niet de enige met deze kritiek. Jaws is rechtdoorzee en je wéét wat komen gaat en net daarom vind ik de heisa die gemaakt wordt in het eerste uur waar meermaals groepen mensen door mekaar tieren overbodig.

Voor velen zal het wellicht bijdragen tot sfeer en wat nog allemaal, ik vind het vooral overbodig en nefast voor het tempo en de spanning.

Sergio Leone schreef:

weet ik niet.

Dat was juist zo grappig, de relativerende vrouw en de paniekerige man. Totdat ze ziet wat haaien met bootjes kunnen doen.

Vind je? Scene gaat over dat wanneer je handelt naar anderen ipv je hart; dat vreselijke gevolgen kan hebben. Erg sterk gedaan. Zo'n keiharde moraal van het verhaal zie je zelden meer tegenwoordig

Tja politiek en economische belangen. Vast een allegorie. Enige keer dat in zo'n soort film tamelijk geloofwaardig wordt uitgelegd waarom mensen nog steeds het gevaar opzoeken, zoals het water in gaan, tegen beter weten in.

avatar van kalehein

kalehein

Prachtige natuurfilm Die ik dus niet heb afgekeken afgelopen woensdagnacht. (Duurde me toch iets te lang en al veel te vaak gezien)
Voor die tijd was het gewoon een pareltje en heeft dit héél lang vast weten te houden! Nu begint de film zoetjes aan gedateerd te worden, maar hij kan het helemaal hebben!
ik zie hieronder overigens een discussie over de tirade die Brody krijgt nadat een vrouw haar zoontje heeft verloren.
In het eerste uur wordt er meermaals door Brody bij de burgemeester op aangedrongen dat er een haai rond zwemt en dat het niet verantwoord is om de zomerse festiviteiten door te zetten!
Puur uit financieel oogpunt en het gegeven dat het pas Brody's eerste jaar is, word dit terzijde geschoven en gaat alles door!
Het kind is hiervan het eerste slachtoffer en de moeder geeft Brody hier min of meer de schuld van.

Goed, tijdens het bekijken van het eerste uur had ik het er met mijn vriendin dus over wanneer de orka kwam en of de stroomkabel hetzelfde deel was... niet dus (deel 2).
Schiet me nu ook ineens binnen hoe haai 1 aan zijn einde komt (gasfles, schot en boem!)
Al met al is mi deel 2 beter dan deel 1, nemen we de gedateerdheid eveneens in ogenschouw dan kom ik niet verder dan 3,5* Had je mij 20 jaar geleden om een waardering gevraagd dan had ik zeker 5* gegeven!

avatar van Jason82

Jason82

Fantastische film die ook de sfeer van die tijd goed weer geeft. Ik keek de film voor het eerst op mijn 8e en heb tot op vandaag (ben nu 30) moeite met zwemmen in diep water....

avatar van -P-

-P-

Gister weer gezien, en ondanks dat de film al bijna 40 jaar oud is doet ie het nog ontzettend goed.

Mooie soundtrack natuurlijk van John Williams, ( nee niet die ) Ja 2 keer de bekende vallende ster in de nacht scenes. (According to The Making of Steven Spielberg's 'Jaws' documentary, the shooting star that appears during the night scene where Brody loads his revolver was real, not an optical effect.)

Vroeger veel gekeken deze film, was leuk om weer gezien te hebben!

Sommige films blijven gewoon goed, hoe oud ze ook zijn.

avatar van Dh PING

Dh PING

Naar mijn mening de beste film van Spielberg.

avatar van -P-

-P-

TIp: Leuk om te zien is, Jaws the inside story.

avatar van Dh PING

Dh PING

Ik ga meteen zoeken.

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

De suspense-opbouw plus het muziekje is bij deze film zo overbekend (ook bij degenen die de film nooit helemaal gezien hebben, gok ik) dat blasé doen op de loer ligt. Maar laten we eerlijk zijn, het werkt over het algemeen aardig.

Ik vrees dat dat vrijwel het enige positieve is dat ik over de film te zeggen heb, want erg onder de indruk ben ik voor de rest niet.

De film had gerust 20 minuten tot een half uur korter kunnen zijn, want het stuk op de boot is echt veel te lang. De suspense is op momenten grotendeels weg omdat de haai dan al lang en breed een paar keer in beeld geweest is, en de wat zwakke schrikmomentjes als de haai dan toch tevoorschijn komt werken maar matig.

Uiteindelijk eindigt het nog redelijk, maar of het zijn status echt verdiend? Ik geloof best dat het destijds een heel ding was, en dat de film een generatie angstige kindertjes achergelaten heeft, maar droog bekeken is het gewoon een wat B-achtige film over het wat langdradige proberen vangen van een haai. Vooruit, de haai was oké.

Meer dan een matige 3* kan ik er niet uitpeuren.

avatar van TheBigGreenday

TheBigGreenday

Film die omwille van de rampzalige gevolgen voor de haaien alleen al een halve ster verdient.

Dat kan men dom vinden, maar enig idee hoe deze kutfilm de publieke opinie omtrent haaien heeft beïnvloed en nog stééds beïnvloedt?

TheBigGreenday schreef:

Wat bedoel je precies? De film is wel fictief, hé.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

TheBigGreenday schreef:

Heeft de schrijver van het boek ook spijt van.. maakt de film niet minder goed hoor. Het is inderdaad fictie, misschien voor een iets hoger ontwikkelt publiek bedoelt dan waar jij je zorgen om maakt

avatar van kalehein

kalehein

TheBigGreenday schreef:

Neem nog een worteltje of stronkje selderij.

Dit is werkelijk de meest bekrompen motivatie om een film met 0,5 te beoordelen.

avatar van gasie100

gasie100

waarom is deze film 16

mikey

Mensen houden ee van om beesten af te maken die hun pet te boven gaan. Olifanten, gorillas, witte haaien .. Daar heb je geen film voor nodig.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

TheBigGreenday schreef:

ja das idd behoorlijk dom. Je stemt hier op een film niet op een publieke opinie.

avatar van JeanReno

JeanReno

2 gouden klassiekers Jaws en Escape from Alcatraz tergelijkertijd op tv ? Dat is eigenlijk heiligschennis . Tig keer gezien natuurlijk maar dat is weer een tijdje geleden . Jaws kijken en Alcatraz opnemen . Geweldig .

avatar van willem_45

willem_45

Pas ook weer eens gezien, en ik moet echt zeggen een topfilm. Had hem destijds in de mid 70 er jaren als 13 jarige gezien ( 2 maal in de bioscoop).

Werkelijk een meesterwerk .

avatar van j0enne

j0enne

't Tweede uur is echt geweldig!

avatar van frolunda

frolunda

Een absolute klassieker in het genre die ook na bijna veertig jaar nog steeds overtuigd.Acteerwerk,regie,fotografie,scenario,muziek en speciale effecten,het is allemaal van topklasse.Dit is twee uur puur kijkgenot,elke keer opnieuw.

avatar van Korbie

Korbie

Steven Spielberg is natuurlijk een filmmaker die zijn sporen heeft achtergelaten in Hollywood en in de filmwereld zelf natuurlijk. Zijn films Jurassic Park en Schindler's List zijn buitengewone film-klassiekers die nog steeds helemaal geweldig blijven, maar zijn meest geweldige avontuur blijft nog altijd... Jaws.

Het boek was met name heel erg sensationeel voor de lezers, maar Spielberg heeft van de verfilming er nog zoveel meer van gemaakt. Het is nu niet alleen een sfeervol, doodeng avontuur maar ook nog eens een geweldige zomerfilm. Damn, wat zal ik er veel voor over hebben om een van de bezoekers te zijn om de grote 'hype' van Jaws tijdens de jaren zeventig mee te maken. Dit overtreft Spielberg nooit meer, met wat dan ook.

Maar ook de karakters blijven regelrecht meesterlijk overeind staan. Roy Schneider is perfect in de rol van Chief Martin Brody. Iedereen denkt dat het veilig is in de wateren maar Schneider's personage is slim en heeft al gauw in de gaten dat er iets niet pluis is. Zijn personage zal makkelijk symbool kunnen staan voor een 'slimme detective', alleen is ditmaal de 'moordenaar' geen mens. Maar gelukkig is Richard Dreyfuss zeker net zo interessant als de haaien-expert Matt Hooper in combinatie met de beruchte maar mysterieuze Quint, briljant gespeeld door Robert Shaw. De eind-climax blijft dan ook spannend tussen de drie en de haai, hoe vaak je de film ook herziet.

Maar het is Spielberg die ook de positieve 'kritiek' hoort te krijgen. Hij weet op een geweldige manier sfeer te creëren met de soundtrack. Hiermee weet hij een geweldige opbouw te geven aan de uiteindelijke spanning die nog moet gaan komen. Maar wat me dan nog meer indruk geeft is het feit dat Spielberg gewoon een hele generatie mensen van het water heeft gehouden, mensen durfden na het zien van deze film de zee niet meer in.

En nu blijft het nog steeds een van de meest spannende avonturen-films ooit.

Korbie schreef:

En nu blijft het nog steeds een van de meest spannende avonturen-films ooit.

Ik stond destijds aan te schuiven aan de kassa van Cine Rex, dat was destijds de grootste bioscoop van Leuven, een rij van ongeveer 400 meter lang. Dat waren de gouden jaren van de bioscopen. Die komen nooit meer terug nu er DVD en Digitaal TV is.

avatar van Korbie

Korbie

Erg gaaf,

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik heb deze film zo vaak gezien vroeger.........ik vond hem altijd superspannend.

Nu zal ik dat niet meer zo hebben,maar dat neemt niet weg dat dit gewoon nog steeds een goede film is!!!!!!

Hoog nostalgie gehalte