• 9.413.288 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

dEUS schreef:

Ja maar voor spanning is toch meer nodig dan gevaar dat op de loer ligt, toch?

Het wordt bijvoorbeeld ook deels gevormd door wat er van de gezichten af te lezen is. Correct me if I'm wrong, maar die haaienvanger loopt er echt bij van "wordt ik gebeten, ach tot daar, dan ga ik wel met een arm minder door het leven".

Sorry, maar als de personages het al niet spannend vinden, hoe zouden wij het als kijker dan zo kunnen ervaren?

Quint heeft een liefde-haat verhouding opgebouwd met haaien.

Hij haat ze zelf, zijn levensdoel is ze te vernietigen. Zo erg dat het een obsessie wordt.

Bekijk het zo. Er is iemand die je per sé in je leven wil ontmoeten na een traumatiserende ervaring in je jeugd. Iemand waarvan je denkt: die wil ik per sé tegenkomen om hem te doden. Een persoon die veel sterker is dan jezelf. Ben je dan bang? Misschien. Maar het enige gevoel dat overheerst is je haat (en misschien zelf respect) voor diegene die voor je staat, omdat je maar aan 1 ding denkt.

Dat gevoel zal Quint hebben bij haaien.

[quote]mikey schreef:

Dat wist ik niet.

Meer info hierover?

...

Dat gevoel zal Quint hebben bij haaien.

Doet me plezier dat je de moeite neemt om zo'n 'uitgebreide' reply te typen .

Ik herrinner mij, toen ik pas de film had gezien, dat ik met jou een kleine discussie had over de 'onrealistische elementen' in Jaws. Of het gedrag van die sharkhunter al dan niet realistisch is, is inderdaad discutabel. Al vind ik persoonlijk dat zijn gedrag dat niet is.

Ik noem mezelf geen broekschijter, maar mocht ik daar op die boot staan (mag nog met een enorme haat zijn voor haaien) zou ik er toch zo chill niet bijlopen als die 3 kerels uit de film.

Maar nogmaals, aan spanning brengt die sharkhunter zeker niets bij.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

AGE-411 schreef:

Ben ik dan zo'n hater? Of haat ik enkel de films die jij graag ziet?

Ik was hier aan het lezen en zag toevallig voor het eerst een discussie over een film waar jij een flink aantal sterren geef.

Meeste films waar ik je ben tegen gekomen (die ik hoog heb staan) beoordeel jij vrij laag.

Schijnbaar totaal verschillende smaken.

Kben benieuwd of ik je ooit is tegen ga komen bij een film die we allebij hoog hebben staan. Al doet Schindler s List leuk mee voor de prijzen!

dEUS schreef:

Doet me plezier dat je de moeite neemt om zo'n 'uitgebreide' reply te typen .

Maar nogmaals, aan spanning brengt die sharkhunter zeker niets bij.

Als je naar de zoo gaat ben je toch ook op je gemak? Je verwacht evenmin om ieder moment opgevreten te worden.

De verbazing in Brody's ogen ("We're gonna need a bigger boat") zegt al genoeg. Die kerel zag dat echt niet aan komen.

Overgens is hij de enige die echt ongerust wordt, want hij probeert het vasteland te bereiken.

SnakeDoc schreef:

Al doet Schindler s List leuk mee voor de prijzen!

Green Mile vond ik ook zeer goed!

AGE-411

Een beetje gelijkaardig is kapitein Ahab in Moby Dick. Die is ook zo bezeten met haat voor het dier (Die vooral symbolische waarde heeft) dat het zijn ondergang wordt. Die vaart ook recht op het dier af, al weet hij dat het zijn dood wordt. Om toch maar de kleine kans te grijpen hem te kunnen doden.

AGE-411 schreef:

Ja, maar daar zitten ze wel veilig achter slot en grendel.

Maar inderdaad, Jaws is lang niet de enige film waarbij ik deze opmerking kan maken.

AC1

Klassieker. Niets op aan te merken. Behoort tot de categorie "Zo maken ze het niet meer".

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Behoort tot de categorie "Zo maken ze het niet meer".
Behalve als je Alexandre Aja heet.

AC1 schreef:

Behoort tot de categorie "Zo maken ze het niet meer".

Maar of dit nu positief of negatief is ...

avatar van mikey

mikey

Naomi Watts schreef:

Behalve als je Alexandre Aja heet.

Overal waar ik kom wordt alleen maar geschreven over 'boobs & blood' van Aja.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

En terecht . Zelfs Dreyfuss zag het.

dEUS schreef:

Maar of dit nu positief of negatief is ...

Positief voor de film. Negatief voor hoe het met het genre (of de grote publieksfilm) vandaag is gesteld.

dEUS schreef:

Ja, maar daar zitten ze wel veilig achter slot en grendel.

Hier zit de haai veilig in de zee, en Quint, Hooper en Brody veilig op een boot.

dEUS

Ja, die boot was écht wel stevig, en de haai - zoals hij genoeg bewees - veel te zwak.

Dat wisten ze niet.

Wanneer jij in de zoo wordt opgepeuzeld door wilde beesten weet je dat wellicht ook niet op voorhand.

Dat wisten ze niet.

Wat wisten ze niet? Dat die haai zo zwak was, of dat hun goedkoop uitziend bootje tóch stevig genoeg was om een haai van dergelijke kaliber tegen te houden?

Je laatste statement is er trouwens één die 0.0 aan informatie draagt. Idd, ik heb net als jou geen glazen bol waarin ik de toekomst kan zien .

avatar van rep_robert

Normaal gesproken houdt zo'n boot het makkelijk tegen een Witte Haai, alleen Jaws is natuurlijk een bovennatuurlijk geval

Dat wist ik niet.

Meer info hierover?

Dat was geen schotwond maar zijn blindedarm litteken. Hilarisch.

avatar van mikey

mikey

Sterker nog, dat litteken was niet een make-up. Het was een echt litteken

Goed, omdat mijn theorie onderuit is getrapt... Die scene geeft weer dat een blindedarm ontsteking een wezenlijker gevaar is dan een reuzehaai. ... ..... ?!

Wel raar op een een of andere manier is die theorie in mijn kop gekomen dat hij NYC was ontvlucht vanwege geweld en dat dat wordt verteld in die scene. Weird. Excuses.

avatar van jrvdw

jrvdw

Raar dat deze niet in de top 250 staat

Legendarische cast/caracters

Spannend tot de laatste seconde

Valt over te discussiëren...

mikey schreef:

Haha... ik denk dat er meer levenden rondlopen met een "blindedarm" - litteken dan een "Witte Haai" - litteken.

Raar dat deze niet in de top 250 staat

Legendarische cast/caracters

Spannend tot de laatste seconde

Eens... kom op mensen die een 3-tje gegeven hebben... denk er nog eens over na.

(overigens geldt hetzelfde voor Bladerunner... maar laat ik niet OT geraken.)

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Jaws, wie kent hem niet. Hele lange tijd geleden alweer dat ik deze haaienfilm voor het laatst zag. Kon me er geen flikker meer van herinneren, maar de herinneringen die ik nog had, waren zeer positief. Ik had de film niet voor niets op vier sterren staan. De herziening van gisteravond viel dan ook best tegen, al was Jaws niet slecht. Er zaten best een paar spannende scenes in. Vooral het eerste uur was het beste eigenlijk. Maar natuurlijk verdient het wereldberoemde deuntje van John Williams het meeste lof. Briljant!

Maar goed, de echt positieve dingen hebben we nou gehad. Het tweede gedeelte op de boot is helaas een heel stuk minder. De spanning is dan ook ver te zoeken vind ik. Soms werd het bootstuk zelfs wat saai en langdradig. Al was de film overral soms nog best onderhoudend, maar de groote klassieker van Spielberg zie ik hier niet in. Acteerwerk was trouwens wel dik in orde. Het samenspel van de heren was best leuk en ik heb een paar keer flink moeten lachen om die Quint.

Soms dus best onderhoudend, maar verder viel het dus wel wat tegen. Wel was het spel van de acteurs en vooral de muziek goed. Maar ik denk niet dat Jaws binnenkort een nieuwe herziening zal krijgen, al was het niveau dus soms wel oké

2,5*, al zit het wel redelijk dicht tegen een drie aan.

avatar van Elineloves

Elineloves

Nou Stephan, overtuig simonvinkie eens dan! (Pak 'm, pak 'm! )

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Doe je best.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

simonvinkie schreef:

Dat was eigenlijk de mooiste opbouw + de spanning van de film. Wat gaat er gebeuren / wanneer komt de haai / erg gebeurt niets,/ nee er gebeurt toch wat.......gaaf juist !

Het o-zo bekende deuntje van John Willliams

En wat eigenlijk geen deuntje is, hè? Het is meer een muzikale 'puls'.

movie acteurs schreef:

Neen, jij beschrijft voor mij het eerste deel van de film. Het tweede deel wordt vooral gekenmerkt door ongeloofwaardig gedrag van Quint en zijn metgezellen.

Ik kan me goed vinden in Simons recensie. Alleen vond ik het wel een 3.5* waard.