Genre: Actie / Avontuur
Alternatieve titel: Iron Man Three
Verenigde Staten / China
Geregisseerd door: Shane Black
Met onder meer: Robert Downey Jr., Guy Pearce en Gwyneth Paltrow
Releasedatum: 24 april 2013
Bekijk via Disney+
Plot Iron Man 3
"Unleash the power behind the armor."
Sinds een intensieve strijd met buitenaards leven in New York heeft Tony Stark last van angstaanvallen en kan hij niet meer slapen. Hierdoor werkt hij bijna dag en nacht aan zijn Iron Man pakken en probeert steeds meer nieuwe dingen uit. Maar dan wordt de wereld opgeschrikt door een reeks aanslagen van de mysterieuze Mandarin. Tony besluit om de terrorist uit te dagen, waar deze op reageert door vol in de aanval te gaan. Tony ontdekt al snel dat niets is wat het lijkt en hij moet proberen al zijn kracht en kennis te verzamelen om de plannen van Mandarin tegen te gaan en zo zijn naasten te beschermen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Iron Man 3 (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maya Hansen
Ellen Brandt
Savin
The One Ring
Dat is niet helemaal waar. Volgens mij werden soort gelijke films als Harry Potter, Diary of a Whimpy Kid nooit vertaald in NL 20 jaar terug. Walt Dinsey tekenfilms enzo indd wel al.
Speelfilms voor kinderen werden ook gewoon vertaald. Ik weet vrij zeker dat ik gesynchroniseerde versies van Flubber, de speelfilm van 101 Dalmatians en volgens mij zelfs Home Alone heb gezien. Zijn wel net een wat jonger publiek dan Harry Potter, dat wel, al was die eerste Harry Potter nog duidelijk wat kinderlijker en waren de Nederlandse vertalingen van de boeken populair onder de kids, dus dat had er misschien iets mee te maken. Dat van die tv-series klopt wel overigens, al was er toen toch ook al aardig wat Nederlands vertaald. Of dit echter veel invloed zal hebben op de kinderen weet ik zo niet, omdat juist steeds meer Engelse termen en uitdrukkingen zich via de social media in de Nederlandse taal wurmen. Of je daar goed Engels van leert weet ik verder ook niet.
Wat me vooral verbaasd over deze vertaling van Iron Man is dat ik altijd gehoord had dat in Nederland het synchroniseren nooit echt groot is ingezet, omdat het een stuk duurder is dan ondertitelen en de Nederlandse taal te weinig verspreid is om dan een dub rendabel te maken. Dat moet dan nog meer voor Vlaanderen gelden, aangezien dat dialect in een nog kleiner gebied gesproken wordt. Nou geloof ik nog wel dat ze bij een grote titel als Iron Man 3 het geld eruit kunnen halen (al denk ik dat tieners hier net wat meer warm voor lopen dan 8-jarigen, en willen die een dub zien? Er wordt nogal op neergekeken in onze cultuur over het algemeen, al ligt dat in België wellicht anders), maar ik zie het niet meteen een makkelijke trend worden bij kleinere titels.
Macmanus
Ben ik niet met je eens. We kunnen er verder lang en kort over praten. Statistieken maken van wat wel en niet werd vertaald 20 jaar terug. Feit blijft dat ik tekenfilmseries (haast) altijd heb gezien in het Engels, en films met echte mensen nog nooit heb gezien met dub. Maar wellicht dat mijn ouders dat ook niet aan konden gluren. Blijf toch wel een verschil zitten tussen Harry Potter (ondanks de doelgroep) en Flubber. Dat is echt 6/8 film tegen toch wel vanaf 11 jaar film. Maar het is nog te minimaal om van een trend te spreken in de bioscoop indd. Maar nogmaals doelde dus meer op televisie, wat echt veel en veel meer is geworden. Dat er wel eens wat werd gedubt vast, maar veeeeeel minder dan nu. Op Nikelodeon is ALLES nu NL. Op Cartoon Network geloof ik ook, maar dan kun je vaak met je zapper nog audio Engels kiezen.
Ik heb daar verder Engels echt mee geleerd. Foutloos een essay ermee schrijven dat niet. Maar ik kan perfect elke film/serie bekijken zonder subs en in een Engelstalig land perfect meespreken. Met een paar social network kreten lijkt me dat lastiger.
Maar boeit me allemaal niet zo gek veel hoor. Zolang ik maar niet in Imax Transformers 4 met dub zie draaien in een middag vertoning zodat ik gedwongen naar kleiner zaaltje moet. Dat lijkt me erg zonde. Maar als jij zegt dat het van jaar en dag is dan kan ik weer goed slapen.
TheThirdMark
"You can take away my house, all my tricks and toys. The one thing you can't take away: I am Iron Man."
En dat is mijn mening over de hele film. Misschien onmogelijk, maar net zo goed als, zo niet beter, als deel 1.
(alhoewel deel 1 gewoon altijd de beste blijft, want Iron Man).
eppy
Ik vond dit een mooie afsluiter van de serie, een vierde deel zou overkill zijn en alleen de serie teniet doen.
CyberTech
Zeker de moeite waard om de film te bekijken.
Vanavond mooi met de benen hoog en HDMI Player aan en mooi genieten van de film.
Dit is zeker de moeite waard.
Mars4i
Goede film met mooie actiescènes, goede 3D, goede acteerprestaties en een aardige dosis humor.
Jammer alleen dat het verhaal niet zoveel voorstelt. De gehele motivatie van Aldrich en Maya ontbreekt. Wat is nu dat goedje Maya (Rebacca Hall) ontdekt heeft en hoe heeft ze dat ontdekt (ik krijg het gevoel dat daar veel uitgeknipt is). Wat willen ze ermee, waarom zo moeilijk doen via Mandarin. OK er wordt kort gezegd dat hij terreur en anti terreur kant wil beheersen. Maar dat is zeer vaag uitgewerkt. Dat vond ik in deel 1 toch beter uitgewerkt. Maar deze is wel weer beter dan deel 2. En het blijven heerlijke films om te zien. Dus 3.5 sterren.
_Casper_
Een beetje dubbel gevoel over de film,
Aan de ene kant heb ik me er wel redelijk mee vermaakt.. aan de andere kant ben ik zwaar teleurgesteld in de film.
Ik ben een marvel film fan, en zeker ook een fan van iron... en in die zin ben ik erg teleurgesteld..
want het verhaal van de film stelt niks voor, is voorspelbaar als hel (je weet vanaf het begin al hoe het eindigd) en dus gewoon totaal niet spannend... Ik snap echt de hoge score op IMDB niet voor deze film.
Aan de andere kant, heb ik me ondanks het waardeloze verhaal wat nergens op sloeg toch vermaakt met de film... En dat is eigenlijk het enige wat de film red van de ondergang: het ziet er allemaal mooi uit.. Mooie en vele snelle actie scenes waardoor je toch geboeid blijft.
Daarom geef ik de film een 3* maar een krappe!
Frank Slade
Voor mij de minste van de trilogie, deel 2 beter en deel 1 veel beter. Nogal losse verhaallijn, wel gave aktie scenes. Maar ten opzichte van deel 2 en zeker deel 1 mis ik gewoon teveel.
Maar altijd wel goed om Pepper ( Paltrow ) weer eens heerlijk in beeld te zien!!!
Pazmaster
Slechtste deel van de Iron Man reeks maar op zich geen slechte film. Mooie special fx en met veel spektakel maar het verhaal is toch wat minder. Net aan 3,5 ster
Iets beter dan deel twee, wat mij betreft, vooral door de aanwezigheid van meer spektakel en een hoger tempo. Net als deel twee heeft de film echter flinke problemen qua montage (nogal hak-op-de-tak) en samenhang (die is er amper). Downey Jr. doet zijn best en is vermakelijk als altijd, maar het script is benedenmaats en de slechterikken zijn matig uitgewerkt. Alleen Ben Kingsley als de maffe Mandarin is memorabel. Eersteklas special effects en veel humor (vaak nogal flauw, dat wel) houden de boel enigzins op de rails. Vermakelijk, al met al, maar veel te lang.
Vinokourov
Blijft een leuk gebeuren, die Iron Man-serie. Ook dit deel vermaakt prima en die eindscene was nogal bazig. Alleen jammer dat het te vaak tenenkrommend melig wordt. Zowel Downey Jr. als Kingsley kunnen met hun schijtlolligheden me niet aan het lachen brengen. Aan de andere kant moet je nie te serieus doen bij dit soort actieheldenfilms, dus vooruit ik zie het maar door de vingers.
john mcclane 2
Valt helemaal niet tegen,je krijgt als je van het genre houd (marvel verfilmingen) waar je op hoopte, en verwachte.spektakel actie humor,en je word een paar keer verrast voor zo ver mogelijk.Heb zelf moeite met B.Kingsley serieus te nemen,het is een hele goede acteur.
Maar na The guru,,
word het lastiger,maar de twist maakt dat weer goed.
Ook wel goed dat je het einde ook met een gerust hart het einde kan noemen.
Even de avenger sequel niet mee gerekent.
Leuke film.
Shinobi
Ik zat er al op te wachten: YouTube - Hitler Reacts to the Mandarin in Iron Man 3
Niet kijken als je de film nog niet gezien hebt i.v.m. spoilers.
De Knip
Voor mij hoeft er geen Iron Man meer te komen. Overbodige actifilm. Het spanningsveld is zo goed als zero in deze film:
gauke
Een lange rij effecten helpen niet dat deze wraakfilm mij tegenviel. Het verhaal neemt zeer ruim de tijd om op gang te komen. En wanneer het eindelijk zover is gaan al die bijrollen en plotverwikkelingen die nauwelijks tot onvoldoende uitgewerkt worden, ten koste van het verhaal en de spanning. De film is teveel uit balans. Ook logistiek klopt het niet allemaal, losse onderdelen vormen geen geheel en deze actieprent is werkelijk volgepropt met toespelingen en scènes die grappig moeten lijken. Tenslotte zag ik te weinig zelfironie en een teveel aan kitsch en cliché's. Jammer!
VincentL
Iron Man 3
Het derde deel van deze reeks al weer. Tony Stark zal het weer gaan opnemen tegen een paar slechteriken om uiteindelijk samen met Pepper toch weer samen te komen, toch? Net als in deel één en twee toch? Toch benieuwd naar het verhaal de bios in gestapt, vragend wat ze nu weer bedacht zouden hebben.
Verhaaltechnisch is het zeer teleurstellend. Het voelt gewoon niet goed. In deel één en twee heb je een duidelijke chemie met het verhaal en volgt alles elkaar logisch op. Hier mist dat in zijn geheel. De vijanden van Stark zijn in dit deel teleurstellend. Het wordt allemaal even iets te abstract. Waar in de eerste twee delen het abstracte zo veel mogelijk geconcretiseerd wordt, en dan met name het feit dat Stark een vliegend pak heeft, mist dat hier. De vijanden zijn zo ongrijpbaar.
Ook Stark en zijn trawanten, als je het zo mag noemen, zijn slecht. Onbemande, op gevoel en stem bestuurde vliegende pakken zijn niet je van het. Het stijgt net allemaal een beetje boven je pet uit. Je moet te veel inbeelding gebruiken.
Vervolgens lijkt het verhaal heel veel op deel twee. Het skelet is hetzelfde. Daar staat wel tegenover dat de actie leuk is gekozen en het wel vermakelijk is. De film is gewoon weer even makkelijk cashen voor regisseur Black.
Ook de overtuiging in het acteerwerk vond ik missen. Robert Downey jr. speelt wéér hetzelfde. Ik dacht werkelijk dat ik af en toe gewoon naar dezelfde personage als Sherlock Holmes zat te kijken, alleen dan met andere kleding aan. Het snelle geratel van Downey, waarmee hij in beide films (Iron Man en Holmes) alle raadsels rondom de vijand in een mum van tijd weet op te lossen is gewoon irritant.
Gwyneth Paltrow presteerde ook ver onder haar gebruikelijke niveau. Waar ze in deel één en twee een bezorgde, storende zender in Starks leven is is ze nu in één keer een bezorgde lieve echtgenote. Ze heeft haar pit verloren. Het is nu meer drama dan wat we gewent zijn. Erg jammer.
Uiteindelijk is het allemaal wel mooi in beeld gebracht. De eindscène is mooi opgenomen en ook de rest van de film zeer goed. Denk aan het moment dat Starks huis instort. Goed geschoten. Ik miste wel een beetje de variatie die in de eerste delen te vinden waren. Hier werd bijna alles op dezelfde plek gespeeld, met een enkele afwisseling denk aan Stark als hij net uit zijn huis is gevlucht.
Tot slot vond ik het einde jammer. We krijgen gewoon weer te horen dat er een deel 4 komt. Het einde is té open. Ik heb uiteindelijk mijn stem 3 keer verandert voor ik definitief uitkom. Als ik alles op een rijtje zet, en alles goed overdenk is de film niet zo heel goed. Hij is vermakelijk, dat zeker, maar hij is "het" gewoon net niet.
Op naar deel 4
m1701
Goeie film!
Vooral de humor erin was errug leuk.
Je hoeft de vorige 2 delen niet gezien te hebben om deze te kijken, op
paar kleine terugspelingen na gaat niets over de vorige delen.
Downey Jr. blijft geweldig!
Mythikal
Ik vond het een beetje tegenvallen. De voorgaande delen waren meer actie met een beetje humor. Dit was meer humor met een beetje actie. Maar het kon me wel geboeid houden tot het einde.
wwelover
Topamusement. Echt een fijne bioscoopfilm. Het verhaal is leuk en kent de nodige twists. Daarnaast zijn de juiste Iron Man elementen aanwezig dus voor de liefhebber zeker een must. Ook leuk om te zien dat de gebeurtenissen van The Avengers besproken word. Zeker de beste van de 3 Iron Man films voor mij en dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd na de trailer.
Dominootje
Sterke film! Met een geweldige Kingsley.. Haha ^^
indigoriico
vette film met een scheutje humor.
weer een goed verhaal en ik hoop dat ze nog een vervolg zullen maken/
volgens mij is dit een deel 4 want ze vertelde over de film the avengers in iron man.
ik geef hem een 4,5 omdat die dat waard is!
blackcat13
Hoewel er het een en ander scheelt aan deze film, is de grootste tegenvaller toch wel het gebrek aan een vette teaser na de end credits. Bewust niets over gelezen, geen spoilers of niks, ik vol spanning wachten.. helaas. Wel een after credits scene maar geen dikke vette opwindende teaser na een volgend verhaal in de marvel cinematic universe. Erg jammer, hopelijk is dit niet de nieuwe norm van de marvel films en hebben de volgende films het wel weer. Fast & Furious heeft tenminste laten zien hoe het WEL hoort.
Leno
Vermakelijk vervolg met veel humor en een flinke vaart. Alles in ondergeschikt aan de actiescenes en dat is soms wel wat storend, bovendien is de humor soms wat misplaatst en haalt soms ook de spanning uit de scenes. Wat daarnaast tegenvalt is de relatie tussen Stark en Potts, na 3 films blijft het erg oppervlakkig en verder dan bezorgdheid van Potts en flauwe grappen van Stark komen we niet. Gelukkig maakt de actie veel goed en Downey speelt met verve, ook de overige cast is goed waarbij Pearce veel plezier heeft in zijn vermakelijk rol.
DragQueen
Wederom een heerlijke Marvel film, en een vermakelijk deel in de Iron Man reeks. Robert Downey Jr. zit weer prima in zijn rol, en ook de overige cast doet het goed. De special effects zijn van hoog niveau, en de ijzersterke actie scenes zijn vakkundig in beeld gebracht. Vooralsnog een zeer amusante afsluiter van de trilogie. Al mogen er van mij nog wel meer delen komen. 3,5 Ster.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

The Dark Knight