• 9.377.064 stemmen

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Sally Field en David Strathairn

Releasedatum: 31 januari 2013

Plot Lincoln

De film volgt de politieke clash tussen Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten, en de machtige mannen van zijn kabinet in de strijd tegen de afschaffing van de slavernij en het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De focus ligt hierbij voornamelijk op de laatste maanden van Lincolns leven, waaronder ingezoomd wordt op de permanente afschaffing van de slavernij, die het gevolg was van een zeer nipte stemming in het Huis van Vertegenwoordigers over het 13e Amendement.

Abraham Lincoln

Alexander Stephens

Edwin Stanton

avatar van Driello

Driello

Dit was een film waarnaar ik maanden lang heb uitgekeken en die me op een aantal punten enorm teleurgesteld heeft.

Allereerst was daar de typische, pompeuze muziek. Typisch Amerikaanse, chaufinistische klaroentjes als er een gevoelig beeld voorbij kwam. Daarnaast is het verhaal wat werd verteld ronduit simpel en kort en rechtvaardigd op geen enkele wijze de lange verteltijd van 150 minuten. Hierdoor vind ik deze film eigenlijk vooral saai.

Dan waren er wederom die typische, nutteloze en onnodige sub-plotjes, zoals het drama van Lincoln's zoon die tegen de zin van zijn vader en moeder in, in het leger wil dienen, in plaats van het uitgestippelde carrierepad als advocaat te volgen. Het was wellicht bedoeld als een methode om Lincoln meer neer te zetten als een mens van vlees en bloed, maar het was niet nodig en zeer oninteressant. Het toont ook een beetje het gebrek aan vertrouwen in een acteur als Daniel Day Lewis. Ik zou zeggen: geef Day-Lewis een goed script en laat hem een president acteren die tegelijk menselijk moet overkomen en het komt heus wel voor elkaar. Daar is al dat familie gewauwel niet voor nodig. Maar goed, typisch Amerikaans.

Natuurlijk was het niet allemaal slecht. Het decor, de setting, de sfeer waren prachtig. Ook het acteerwerk was zeer verzorgd en geloofwaardig. Maar al met al overheerst de teleurstelling en is dit niet de prachtige, interessante film die ik had verwacht.

avatar van grovonion

grovonion

Driello schreef:

Beetje een raar kritiekpunt, want gewoon waar gebeurd en onderdeel van de periode van Lincoln's leven die wordt behandeld (Januari 1865 tot aan zijn dood op 15 April 1865).

mjk87 (moderator films)

Dan nog had je dat eruit kunnen laten,al is het waargebeurd, vond dat het enige deel dat niet helemaal binnen de film paste.

avatar van Blekkerstifte

Blekkerstifte

Driello schreef:

Wat ik dus ook bedoel met dat americano-centrisch, episch gedoe. Met Lincoln als de spil. Get the picture.

En het verhaal was politiek inderdaad gewoon te simpel uitgewerkt.

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

Dit viel me allemaal toch nogal tegen. Dat het meer een politieke praatfilm is dan een biopic, zou eigenlijk een voordeel moeten zijn, want eigenlijk prefereer ik dat type film.

Alleen vind ik het gewoon een redelijk flauwe politieke praatfilm. Zo'n serie als John Adams deed dat toch stukken beter. Dit was zo voorspelbaar, zo'n brave en uitgekauwde opeenvolging van zetten die je van ver ziet aankomen. Zelfs DDL kon me maar matig bekoren met z'n Lincoln die niet veel meer dan een oneliner spuiend cliché is. Zowat alle personages lopen verloren in de film, alleen het personage van Tommy Lee Jones was wat uitgewerkt.

avatar van mr. Prizzi

mr. Prizzi

Met dit soort films, vraag ik me altijd onbewust af waarom Nederland niet een keer serieus zijn slavenhandel-verleden verfilmd. Er schijnt iets aan te komen, maar dat moeten we nog zien. Tot nu toe moeten wij het doen met milde verwijzingen in een televisie-serie als ''de Gouden eeuw'' en dat

een deel van de Amsterdamse grachtengordel is gefinancieerd met geld verdiend in de slavenhandel. Met de zoveelste lamlendige film over de 2e WO , zoals '' het Bombardement'' van de Ate de Jong of die film daarvoor van Paul Verhoeven, bewijst dat Nederland bijzonder selectief in haar eigen geschiedenis is geinteresseerd.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Driello schreef:

Vind ik wel bij de film passen, aangezien hij door deze wet ook in zijn privéleven zaken riskeert. Als hij deze wet er niet had doorgedrukt, dan was de oorlog eerder afgelopen geweest. Dan liep zijn zoon geen risico om dood te gaan en had hij geen problemen met zijn vrouw gehad.

avatar van Driello

Driello

grovonion schreef:

Dat is geen reden om het in de film op te nemen. Lincoln is in die tijd ook regelmatig naar het toilet gegaan en dat zie je ook niet in de film terug.

mjk87 (moderator films)

Dat zou Tarantino dan wellicht wel weer hebben getoont. Heerlijk, Lincoln op de wc met de concepttekst van het 13e amendement in zijn handen.

avatar van krizziz

krizziz

hahahaha...gelukkig niet !!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik zie de zalen in Nederland hier nog niet voor volstromen. Hooguit een paar cinefielen. Lijkt me niet dat die lang gaat draaien.

avatar van danuz

danuz

Captain Pervert schreef:

Hij draait officieel toch pas vanaf overmorgen?

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

That's not the point

avatar van danuz

danuz

O, oké, ik snap je punt. Het zal me benieuwen inderdaad.

mjk87 (moderator films)

Het is wel de naam Spielberg die veel doet, en wellicht de valse verwachting van een film over het hele leven van Lincoln en niet de politieke film die het geworden is. Maar inderdaad, dit zal geen Jurassic Park zijn.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Gaat op 51 schermen draaien vanaf Donderdag, ik gok op ergens tussen de 200.000 en 250.000 euro in het eerste weekend

avatar van JustMarc

JustMarc

Wat een belabberde langdradige film.. dit had zo mooi uitgewerkt kunnen worden , en dat is het ook wel voor een gedeelte. De titel zegt het al Lincoln en alleen maar Lincoln.. zo jammer dat ze niks van de burgeroorlog verfilmt hebben.. De acteerprestaties zijn ijzersterk.. Het verhaal is mooi.. maar 150 min alleen maar bla bla bla... Wat ZONDE!!

Is een grote teleurstelling! 3 sterren voor het goede acteerwerk

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

mjk87 schreef:

Bij mij werkt het andersom, de naam van Spielberg stoot mij juist af. Ik verfoei waar Spielberg voor staat, met Schindler's List voorop en die trekjes zaten er in deze film dan ook weer volop. Het is een soort geschiedenis film geworden op zijn Spielberg's.

Imo kan Spielberg zich beter beperken tot films als Jurassic Park of Indiana Jones, daar is hij goed in.

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Als je het IMDB cijfer ziet en dan hier de ratings, zie je gewoon dat het niks is voor de Nederlanders en je moet zeker wat weten van de geschiedenis van Amerika, ga hem later aan beurt onderwerpen en dan eens kijken wat we er van vinden!

avatar van baspls

baspls

Ben benieuwd. Spielberg kennende word het vast weer een geweldige topper. de soundtrack van John Williams wil ik ook graag weer eens horen.

avatar van disneystore

disneystore

Spielberg kennende wordt het vast weer een opgeblazen drama met de typische Williams neut en "aangrijpende speeches." Politiek verteld op een manier dat de meest hersendode Amerikanen ook goed kunnen volgen uiteraard.

avatar van Rookbom

Rookbom

Mooi verhaal maar na 45 min uitgezet, zeer langdradige film, snel vergeten

avatar van MizKriz

MizKriz

De trailer is eigenlijk beter dan de film zelf.

Maar da's bij iedere film wel zo,

hoewel bij deze had ik iets van "dit zou de film van 2013 kunnen worden", helaas werd dit gewoon een "dramatische, ouderwetse film". Zeer jammer.

Ook wel erg langdradig, da's ook een minpunt.

avatar van disneystore

disneystore

Bij Spielberg is de trailer altijd beter dan de film.

avatar van Frank Slade

Frank Slade

trage, saaie film. Na een uur was ik klaar met al die oeverloze, langdradige conversaties en discusses. Hoge verwachtingen, maar werd voor mij een teleurstelling. Boring!!!

avatar van Frank Slade

Frank Slade

mjk87 schreef:

Waarom geef je dan wel 4,5 sterren?

mjk87 (moderator films)

Omdat ik dit een gewoon heel goede film vindt en ik die verkeerde verwachtingen niet had, dat wil zeggen, ik wist redelijk wat ik kon verwachten. Ik vind JP trouwens ook prima, net als heel veel vrolijkere en avontuurlijkere films van Spielberg, maar ook deze vond ik echt fantastisch.

Die opmerking ging erover of dit nu een hit zou worden, en de naam Spielberg en de verwachting dat je meer zou zien en oorlogsscènes wellicht lijken mij er toe te leiden dat zeker in het begin de film veel mensen trekt.

avatar van Gish

Gish

disneystore schreef:

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Ontneem eens heel snel het recht van stemmen bij al die Nobrainers die hem na een aantal mins uitzetten of op de helft etc,

Ze stemmen wel maar kijken de film voor de helft,

Jeez wat kinderachtig.

avatar van baspls

baspls

disneystore schreef:

Bij Spielberg is de trailer altijd beter dan de film.

Niet bij Raiders of the Lost Ark & An American Tail