Lincoln (2012)
Genre: Drama / Historisch
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Sally Field en David Strathairn
Releasedatum: 31 januari 2013
Zondag 22 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot Lincoln
De film volgt de politieke clash tussen Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten, en de machtige mannen van zijn kabinet in de strijd tegen de afschaffing van de slavernij en het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De focus ligt hierbij voornamelijk op de laatste maanden van Lincolns leven, waaronder ingezoomd wordt op de permanente afschaffing van de slavernij, die het gevolg was van een zeer nipte stemming in het Huis van Vertegenwoordigers over het 13e Amendement.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Lincoln (MusicMeter)
Robert Latham
Alexander Stephens
Edwin Stanton
Askikker
Eindelijk eens een Spielbergfilm uitgekeken zónder te vloeken.
Ik keek trouwens in de sneakpreview en zag pas bij de aftiteling dat hij er achter zat.
Nog net een voldoende, al kwam dat niet bepaald door de uitwerking of de beelden, maar puur door de spelers, en dan met name Daniel Day-Lewis.
De scenes op het slagveld vond ik meteen al ongelofelijk overdreven, en er niet uitzien, toen had ik al een Spielberg kunnen vermoeden natuurlijk.
Frank Slade
Ontneem eens heel snel het recht van stemmen bij al die Nobrainers die hem na een aantal mins uitzetten of op de helft etc,
Ze stemmen wel maar kijken de film voor de helft,
Jeez wat kinderachtig.
Dus als iemand een film niet goed vind, en hem niet afkijkt dan is het volgens jou een Nobrainer? Volgens mij is het nog steeds zo dat ieders mening over een film persoonlijk is, en als mensen de film na een deel niet goed vinden, dat is dat toch ieders recht om dit te melden. Als ik een film niet goed vind, moet ik hem dan toch afkijken om een oordeel te geven?
Stephan
Ach, ik ken voorbeelden van films waarbij de eerste helft tot zelfs driekwart onsamenhangend lijkt maar aan het einde geweldig bijeenkomt. Dat geeft mij vaak een enorm respect voor zo'n film.
Ik zeg niet dat dat bij deze film opgaat. Ik kan me ook voorstellen dat voor velen de film "teveel gepraat" bevat. Daar tegenover staat dat het een biografie is van een politiek leider die beroemd is geworden om een impopulaire maatregel voor die tijd er met rake woorden doorheen te drukken, ten koste van vele mensenlevens.
Had je dat van tevoren geweten dan had je wellicht een andere verwachting.
Voor mij was de film dat wat het beloofde. De innerlijke strijd en de politiek strijd op "the hill". Daaraan voldoet de film meer dan prima.
Stephan
Wat vond je er dan overdreven aan? Die oorlog was veelal man-to-man met op het slagveld meer dan 200.000 doden.
Ze stemmen wel maar kijken de film voor de helft,
Jeez wat kinderachtig.
Niet overdrijven, kan wel begrijpen dat deze film oersaai is. Daarom zijn het inderdaad nog geen "nobrainers". Denk dat ik het ook geen 20 min. volhou
Askikker
Netjes opgestapelde doden, geenspatje bloed of verminking, een perfect pad ertussendoor, quasi schemering en mist.
En dan die ''ledematen'' scene; Als je kruiwagen lek is repareer je hem toch eerst, of legt op zn minst iets op het gat. En die kuil waar het allemaal in gaat was compleet onwerkelijk.
NarcissusBladsp.
Meest radicale film van Spielberg: compromisloos (voor zijn doen) gaat hij voor de inhoud. Veel dialogen, prachtige karakterrollen, weinig spectakel. Kortom een 'saaie' film, waarbij enige voorkennis nodig is om alle subtiliteiten te begrijpen. Ik ging er onbevangen in... een Spielberg.... dat is te doen. Dat dacht de volle zaal ook met bier (dat altijd luid 'ontkurkt' moet worden) en veel geknisper van zakken chips en gedoe met popcorn...en later kwam daar zuchten en lichte geroezemoes bij...Kortom niet bevordelijk om de vele dialogen goed te volgen. Dus heb ik nogal momenten gemist.
Vooral ook omdat Lincoln geen spectaculaire spreker is... ik bedoel geen extravert typ... nee een fascinerende droogstoppel! Gelukkig (filmisch gesproken) waren er veel senatoren die uit andere hout gesneden waren. Al dat sfeervolle, zeer knap gespeelde politieke gedoe, zoog me de film in ondanks de ruis om me heen.
Er zitten heel zuinig, aan 't begin en aan 't eind, wat Spielberg typische momenten in waarbij zijn sentiment even opspeelt. totaal niet storend want het geheel is een verhaal dat hij... en misschien hij alleen... wel moest vertellen, zeker gezien zijn films The color Purple, Amistad en natuurlijk Obama... Voor Spielberg is de cirkel rond.
De film is klassiek geschoten zonder overdreven special effects en komt zeer geloofwaardig over. Er wordt alle tijd genomen om deze doorslaggevende episode uit de Amerikaanse geschiedenis te vertellen. En Daniel Day-Lewis is weergaloos... de zoveelste keer. Maar er zijn vele andere acteurs die overtuigende karakters spelen. Hieruit blijkt ook dat Spielberg een zeer veelzijdige regisseur is die niet alleen het publiek wil behagen maar ook voor de inhoud gaat.
Saai? Nee een prachtige ode aan Abraham "character driven" Lincoln in een monumentale film.
Ik zie uit naar de DVD...
PS: vergelijk deze film met Borgen... de telegraaf toen en (interactieve) massamedia nu... Wat een verschil!
@Askikker:
Dat is wat je bij een Rambo verwacht ja, dat een steek van een bajonet 5 liter bloed naar buiten laat spuiten. Ik vrees dat het bloed zich vooral IN het lichaam zal ophopen. Overigens vond ik de openingsscène uiterst bruut, vooral het in de modder trappen van de soldaat zijn gezicht.. Daar komt bij dat er wel degelijk de shots inzaten waar jij er meer van had willen hebben: Check de gore
Alleen al aan de Union kant werden er 40.000 amputaties op het slagveld uitgevoerd, waarvan de helft zonder verdoving en zonder hygiënische maatregelen. Het was 7x veiliger om door de hele slag bij Gettysburg te vechten dan om op de operatietafel te komen liggen. 30-40% Kans om daar te overlijden aan infecties en gangreen..
Dit geeft je een beetje een beeld van hoe het er destijds aan toeging. Dat er inderdaad zonder enige achting aan hygiëne de ledematen in een kuil werden gedumpt. Zeker als ze die dag nog tientallen amputaties moesten uitvoeren ga je je niet bekommeren om een gat in de kruiwagen.
Neem van mij aan dat Spielberg voor al die zaken uitvoerig research heeft gepleegd. Dat hoort nou eenmaal bij zijn vak als regisseur en al helemaal bij dit soort onderwerpen. Daarvoor wordt hij teveel onder de loep gelegd.
Steffmeister85
zeer indrukwekkende film van Steven Spielberg, in deze film laat ie zien dat hij tot de beste regisseurs behoort op deze aarde.
Lincoln was de belangrijkste president van Amerika en hoe hij dat neerzet is gewoon erg knap.
ook zette Daniel day-lewis een zeer goede Lincoln neer.
deze film heeft 12 oscar nominaties gekregen en snap wel waarom
disneystore
ook zette Daniel day-lewis een zeer goede Lincoln neer.
deze film heeft 12 oscar nominaties gekregen en snap wel waarom
Allemaal goed en wel, maar je geeft het toch echt weer als een feit. Jij denkt dat iedereen "Spielberg de beste regisseur op aarde" vind?
Steffmeister85
nou ik denk wat hij gedaan heeft in zijn Carriere dat ie wel behoord tot de beste regiseurs op deze aarde.
hoe hij iets kan filmen dat kunnen er maar weinig, de passie en het verhaal zo goed verfilmen.
niet iedereen vind hem goed maar denk wel dat er veel mensen mee eens zijn dat ie tot de betere hoort
disneystore
Dat komt op hetzelfde neer als "Mariah Carey de beste zangeres ter wereld noemen."
Zij heeft veel albums verkocht, veel hits gescoord, veel optredens gegeven, in de 90's immens succes gehad...
Maar uiteindelijk zijn er wel tientallen, zelfs honderden betere zangeressen als haar. Dat is hetzelfde als Steven Spielberg de beste regisseur ter wereld noemen.
SiCaRii
Snap dat dit voor de USA een belangrijk verhaal is en kan er dan ook wel inkomen dat het 12 Oscars (wat tenslotte een Amerikaanse prijs is) zou kunnen krijgen maar voor een doodgewone hollandse jongen van jan de wit is dit echt slaapverwekkend. Dan zou soldaat van Oranje net zo goed 12 Oscar nominaties kunnen krijgen maar ja met zo'n verhaal hebben de Amerikanen weer niet zoveel. Ik ga deze film iedereen eerder af dan aanraden om te zien. 1 ster voor de moeite.
cordiacovens
Spielberg flikt het weer eens,
Door een geweldig script van Tony Kushner is Lincoln een zeer goede film geworden. 2,5 uur Amerikaanse Politiek. Dit is een kwestie van interesse of je het leuk vind of niet, ik vind geschiedenis en Amerikaanse geschiedenis daarbij al interessant.
Abraham Lincoln wordt geweldig neergezet door Daniel Day-Lewis, de man is gewoon een legende. Na there will be blood is dit weer een geweldige rol van DDL, gewoon de beste acteur die er rondloopt momenteel. verdiende 3e oscar aan het eind van de maand.
Tommy Lee-Jones was ook erg goed als Thaddeus Stevens. net als Sally Field als Mw. Lincoln. Ik vond de hele cast enorm sterk, al die bijrollen waren overtuigend.
Wat de film voor mij zo goed maakt, is dat Spielberg het aangezette drama omlaag doet, Williams score is ook wat minder aanwezig, het is allemaal wat subtieler gedaan dan de laatste paar films van Spielberg. (Zoals het zeer matige War Horse). Het script is van fenomenale klasse, Kushner maakt er bijna een toneelstuk van met geweldige dialogen die door DDL geweldig worden over gebracht. er zat misschien één anekdote/vrhaaltje van Lincoln teveel in, maar het was allemaal erg goed geschreven.
Cinematografisch was het ook allemaal subtiel en mooi, Kaminski heeft een erg goede bijdrage geleverd aan deze film.
Maar de film draait om het verhaal van Lincoln, de man achter de mythe en de man die grootse dingen heeft gedaan. Dit brengt deze film van Spielberg uitstekend naar voren en ik was continue geboeid en wil deze film zeker nogmaals zien vanwege het uitstekende acteerwerk en het interessante verhaal.
Blur
Typisch spielberg, om filmisch alles eruit te halen wat mogelijk is. Dat hoeft niet een realistisch plaatje te zijn, maar een filmbeeld dat het kernpunt laat zien van het verhaal dat hij wil vertellen.
Daarin slaagd de film prima.
Als europeaan mis ik echter de betrokkenheid met het onderwerp en Spielberg weet me nergens mee te nemen om dat toch te krijgen. Daardoor is Lincoln voor mij mislukt.
NarcissusBladsp.
als 'Europeaan' mis je waarschijnijk ook betrokkenheid met de rol van 'saaie' Kohl in de Duitse éénwording. Maar bunga bunga Berlusconi is natuurlijk filmisch veel interessanter...
Blur
Dat klopt ! Ik hoopte dat mijn beperkte interesse voor de persoon Lincoln door de film zou groeien. Maar dat is niet gelukt. Ik begrijp nu meer van de fasinatie van de amerikaan voor zijn persoon, dat is winst.
Ik bedoel: die betrokkenheid ligt vooral ook aan je interesses.
Grappig, ik weet niet wat de 'saaie' Kohl in de Duitse éénwording is. Omdat je daar niet mee wordt platgegooid? Omdat Lincoln zowat in vreselijk veel films en series voorkomt, kan het dat zijn? Omdat er dit jaar 3 (!!!) films over Lincoln zijn uitgebracht? Wie zal het zeggen. Oh ja, terug naar u. Wie was Kohl in de Duitse éénwording ook weer?
Ik bedoel: die betrokkenheid ligt vooral ook aan je interesses.
Dat van Berlusconi komt eigenlijk al naar voren deels in La Dolce Vita, met het lege leven van de elite. Ik vraag me ook af of die man niet zover van de wereld leeft dat het wel een boeiende film kan maken.
Verder vind ik vrijwel alles interessant als film mits het goed gemaakt is. Dan hoef ik verder niets met het onderwerp te hebben.
Stephan
Berlusconi is eigenlijk een kleine Caligula... Was daar ook al niet een film over gemaakt?
NarcissusBladsp.
Gelukkig heeft Spielberg geen educatieve film gemaakt om de ongeinteresserde kijker te 'vermaken'. En het is duidelijk dat het vooral eerst voor de Amerikanen is bedoeld. Maar als je iets van de Amerikaanse samenleving en de basis van universele mensenrechten wil begrijpen is dit een belangrijke stuk in de puzzel.
Ik snap wat je bedoelt, maar inhoudelijke politieke dialogen zijn noodzakelijk om Lincoln recht te doen. Velen zijn niet geïnteresseerd in de ingewikkelde verhoudingen van de 19E eeuw. Het script is al een kunststuk opzich en lijkt de grenzen van de helderheid op te zoeken... maar er zijn dus grenzen: anders doe je wat werkelijk gebeurde tekort. Je moet er ook wat voor doen om je eigen interesse op te wekken. Dat kan inzicht opleveren en beleef je de film anders.
Even op Kohl googlen en dan pas een oordeel vellen is wat anders dan geestelijke luidheid en trots zijn op je desinteresse.
mjk87 (moderator films)
Al denk ik wel dat over pakweg Gorbatsjov een betere en interessantere film te maken is dan over Kohl. Juist hij in de absolute macht, die dan door zijn toedoen langzaam verdwijnt, en waar hij zelf tevreden mee is en de rest van de wereld ook. Als je dan toch die periode verfilmen wil.
Gobartsjov the aftermath
... ieder land zijn eigen 'held'.
Stephan
Dat is overigens een film waar de Amerikanen niet op zullen te zitten wachten. Die schuiven alle eer over de ontwapening t.g.v. Reykjavik namelijk naar Reagan terwijl Gorbatsjov de credits verdient
Uiterst overgewaardeerde president trouwens... Die Reagan.
avdj
Een film waar het vakwerk vanaf druipt. De aankleding, decors en interieurs zijn van hoog niveau. Vanaf begin tot eind waan je jezelf volledig in de 19e eeuw. Ook de wat donkere cinematografie sluit naadloos aan op het onderwerp en het tijdsbeeld.
De rollen zijn stuk voor stuk geloofwaardig en authentiek neergezet. Ik heb zelfs het idee dat er aanmerkelijk langzamer met elkaar wordt gesproken dan in de meeste hedendaagse films. Een teken dat de makers van de film geen enkel detail over het hoofd hebben gezien. De hoofdpersoon zelf wordt echt weergaloos vertolkt door Daniel Day-Lewis. De manier van lopen, het contrast tussen de bedachtzame luisteraar en de vinnige spreker...allemaal Oscar waardig en een genot om naar te kijken.
Het verhaal zelf is wel behoorlijk taai. Natuurlijk is de inhoud domweg te complex om flitsend te filmen maar het is op deze manier bijna een documentaire geworden. Aan de andere kant: als ik de wat geforceerde actie in het begin zie ben ik blij dat Spielberg de beelden van het slagveld verder achterwege heeft gelaten. Het is nu vooral een politiek werkje dat gezien het onderwerp logischerwijs hoger scoort bij de Amerikanen dan bij ons.
mr. Prizzi
Mooi verhaal maar na 45 min uitgezet, zeer langdradige film, snel vergeten
tja geschiedenis blijft langdradig he ? LOL
loreen
Daniel DAY Lewis heeft super gespeeld en tommy lee jones ook ik hoop dat hun een oscar winnen voor de stereke rol en de film saaie
Blekkerstifte
Gobartsjov the aftermath
... ieder land zijn eigen 'held'.
Ik zie niet in waarom Gorbatsjov een held genoemd wordt.
mjk87 (moderator films)
Inzien dat je systeem niet meer functioneert en dan middels leiding dat in goede banen leiden richting een geweldsloze implosie. Zonder Gortbatsjov had de USSR nog wel langer bestaan en de muur in Berlijn.
NarcissusBladsp.
Ik zie niet in waarom Gorbatsjov een held genoemd wordt.
Mijn held staat tussen ' '....
Voor vele Russen is Stalin meer geliefd dan Gorbatsjov hier in het westen denken we daar heel anders over... glasnost

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

The King's Speech
Drama / Historisch, 2010

Nebraska
Drama / Roadmovie, 2013
president van de verenigde statenmutinyspeechgebaseerd op een waargebeurd verhaalslagveldhistorical fictionfamily conflictmourningamerican civil warcultural conflictbattle of gettysburgsecessionpresidential cabinetgettysburg addressconflagrationethical dilemmaemancipation 19e eeuwabraham lincolnabrahamlincoln