menu

Stoker (2013)

mijn stem
3,21 (840)
840 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Thriller / Mystery
99 minuten

geregisseerd door Chan-wook Park
met Mia Wasikowska, Nicole Kidman en Matthew Goode

India Stoker (Mia Wasikowska) was niet voorbereid om haar vader Richard (Dermot Mulroney) in een tragisch auto-ongeluk te verliezen. De ontstane eenzaamheid en rust op het familielandgoed worden echter plots verstoord door de komst van haar oom Charlie (Matthew Goode), van wie ze niet eens wist dat hij bestond. Wanneer Charlie bij haar en haar emotioneel zwakke moeder Evie (Nicole Kidman) intrekt, denkt India dat de leegte van de dood van haar vader eindelijk wordt opgevuld. Maar kort daarna rijst het vermoeden dat de mysterieuze, charmante man bijbedoelingen heeft. Maar in plaats van boos te worden, raakt ze steeds meer in de ban van hem...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=t2frTzO6xCg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van m1701
3,5
Weird film....
Maar goed verhaal, lekker sfeertje en zeker goed acteerwerk!
Met name door Goode en Wasikowska!!
Kidman heb ik wel eens beter gezien....
3,5*

En wat hieronder beschreven werd over het audiovisuele ben ik het helemaal mee eens! Dat was erg goed gedaan!

avatar van jippie2010
3,5
Bijzondere film, meer mysteries dan een echte thriller.
Dat vond ik juist de kracht van de film.
Geeft genoeg informatie om er nog een touw aan vast te knopen,
maar kan je toch lekker puzzelend achterlaten.
Daar houd ik van *3,5

1,5
Mweh, dit was het niet voor mij. Iets teveel interessantdoenerij die mij niet lag. Een geforceerd, inspiratieloos en suf verhaaltje dat met veel trucjes en effectjes wordt gebracht. Natuurlijk valt erop audiovisueel vlak nog wel wat te genieten, maar ook dat is weer niet wereldschokkend allemaal.

1,5 *

avatar van schram101
4,0
IJzersterke cinematografie. En niet alleen dat. Stoker is sfeervol. Bijzonder sfeervol zelfs. Park levert een bijzonder spannend filmpje af, dat misschien af en toe ietwat vreemd aanvoelt, wel lijkt het allemaal te kloppen en past het precies in de stijl van de film. Nu is die sfeer sowieso erg fijn. Al vanaf de eerste scene zit die erin en blijft tot de slotscene aanwezig. Ondersteund door een beklemmende soundtrack levert Park vakwerk af. Schitterende shots, prachtige close-ups, ik was echt verbaasd over de visuele pracht een praal. Oldeuboi vond ik geen hele beste film al was daar ook wel te zien dat de regisseur een vakman is.

Behalve al deze genoemde superlatieven zijn er ook nog de acteerprestaties. Zowel Kidman als de twee hoofdrollen zijn bijzonder sterk. Met een iets gunstigere release had hier best een Academy Award ingezeten voor één van de twee.

4,0*

4,0
Heerlijke film, hier heb ik echt even van genoten. Je kunt al aan de visuele stijl (verzorgdheid, cameravoering) zien dat er een Aziatisch filmmeester aan het werk is, maar dat komt helemaal naar voren in de subtiel opgebouwde, ietwat morbide verhaallijn met z'n geweldige plots. Kidman inderdaad met een enorme botoxkop (waarom zo'n bovenlip oppompen?!) maar dat werd wel gecompenseerd door de (in deze film) prachtige Mia Wasikowski. Heel fijne film dus, al denk ik dat de film bij latere herzieningen niet meer zo verrassend gaat zijn, maar genietbaar vast nog wel.

avatar van sinterklaas
4,0
Ook Chan-Wook Park besloot zijn heil te zoeken in Hollyw.... eeehm Amerika. Want Stoker is totaal geen Hollywoodfilm. Het vanoudse technieken van Park worden ook hier op hetzelfte niveau gebruikt, en het verhaal is ook erg onderhuids, maar aan de andere kant ook weer wat standaard, maar evengoed werkt het wel.

We volgen buitenstaander India (prachtrol van Mia Wasikowska) en haar moeder Evie (Nicole Kidman flikt het weer) die gecomfronteerd worden met de onverwachtse maar vreselijke dood van vader/echtgenoot. De begrafenis verloopt zoals het gaat, maar dan is er iets anders wat hun aandacht bezighoud; Het plotselinge verschijnen van oom Charlie, die India nog nooit van haar leven gezien of gekend heeft, en voor ze het weet en tegen haar zin trekt Charlie bij ze in huis en lijkt wel een soort rustgevende werking te hebben voor moederlief. Het is ook niets meer dan een charmante man met puppyogen. Maar zoals je kan verwachten, lijken de situaties steeds vreemder te worden. Oom Charlie begint een affaire met Evie, en het blijkt ook nog eens een seriemoordenaar te zijn, waar India getuige van is. Helaas hier wel een beetje een dito onderwerp, maar de uitkomst is wel ziekelijk.

In plaats van te schrikken vind India Charlie wel erg interessant, en de herinneringen van het wurgen van die aanrander van India lijkt haar ook nog eens seksueel op te winden. Ja... ze is flink ontspoord en de vriendschap tussen haar en Charlie brengen bij haar nog veel meer dingen los. Het einde was ook een goed antwoord daarop.

Stoker is wat mij betreft gewoon een visueel overdonderende film die lekker op de slowburn naar de fatale waarheid gaat. Ook wordt er lekker creatief gedaan met de montage, zoals we dat wel van Park gewend zijn en alles wordt ook meestal lekker donker neergezet en weet het de kijker ook erg te verrassen.

Erg sterke psychologische horror.

4,0*

avatar van nightbreed
2,5
Nicole Kidman ziet er door al die botox ouder uit dan ze is.

avatar van scorsese
3,0
Matige film waarin na de dood van haar vader, opeens diens broer op de stoep staat. De film heeft zeker een aantal intrigerende personages en alles is ook even stijlvol in beeld gebracht. Echter viel me de vertelstructuur nogal tegen, waardoor mijn aandacht tijdens de tweede helft toch verslapte. Net geen 3.0 sterren.

2,5
Complexe, psychologische en uiteindelijk gewelddadige film waarin realiteit, waanbeelden en tijdssprongen dooreen dwarrelen en mij niet kon bekoren.

avatar van Decec
3,5
Een goede drama/mysterie/thriller film...
Spannend verhaal (goede thriller)...
Prima acteerwerk...
Bekende actrice Nicole Kidman ...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

3,5
Goede film, mooi gefilm en goede productie. Prima cast!

avatar van goongumpa
3,5
Onwaarschijnlijk goede regisseur, die Park.

avatar van flaphead
4,0
Op het gebied van beeldvorming, editing en sfeer een zekere hoogvlieger... absoluut genieten voor de liefhebber! De mystery druipt ervan af en gekozen camerastandpunten, gevoel voor detail, muziek en 'weirde' sfeer missen hun uitwerking niet.
Halverwege zakt de spanningsboog een beetje in en dat is zonde. De wisselwerking tussen de karakters wordt minder sterk, hoewel naar het einde toe weer rechtgetrokken. Er sluipen kleine voorspelbaarheden en thrillercliché's in en eigenlijk mist de film een groteske twist die er zó bij had gepast.
Sfeer en beeldvorming heb ik hoog in het vaandel, daarom naar boven afronden naar een 8. Zeker voor Hollywoodbegrippen een lichtelijk tegendraads werkje, hulde.

avatar van The One Ring
3,5
Chan-Wook Park levert met Stoker vooral een erg mooi sfeerbeeld af. Het is knap hoe hij tegelijkertijd een zeer moderne film maakt, maar het tevens een klassiek gothisch sfeertje mee geeft. De aankleding helpt natuurlijk een hoop, door de interieurs en de kleren wat ouderwets mee te geven. Pas toen er een mobieltje in beeld kwam had ik door dat het zich in deze tijd afspeelt, in plaats van de jaren '50 of zo. Het groteske, het semi-bovennatuurlijke en het mysterieuze wordt hier toch wel helemaal raak uitgevoerd.

Park weet ook enkele populaire arthouse-dingetjes weer fris aan te laten voelen. Een gesprek waarin drie personages die niet op één lijn liggen filmen door ze met montage van elkaar te scheiden en ze ook met behulp van deuropeningen in een apart kader te plaatsen, is niets nieuws. Park voert dit tijdens een gesprek tussen dochter, moeder en oom zo ver door en met zo'n rappe montage dat het weer fris voelt. Sowieso mag de montage hier wel meer genoemd wordt. Springt minstens net zo in het oog als de setdesign en het camerawerk.

Jammer dat het script dat ten grondslag ligt aan dit alles niet helemaal hetzelfde niveau heeft. Oom Charlie werkte vooral goed als een mysterieus figuur met misschien wel mysterieuze krachten en natuurlijk een gevaarlijk verleden. Toen eenmaal zijn verhaal uit de doeken gedaan wordt veranderde hij echter wat in een klein kind en Matthew Goode begint hem wat meer labiel te spelen als voorheen, waardoor zijn personage wat suf wordt. Ben ook niet zo'n fan van Goode over het algemeen en hier had ik ook liever iemand anders gezien. De ontknoping, waarin India haar oom omlegt, is logisch, maar wat slap uitgewerkt. Het was wellicht sterker geweest als de laatste confrontatie wat persoonlijk was of zoiets.

Het is vooral jammer, omdat een film met deze sfeer wat meer intensiteit en misschien ook wat meer pulp-achtig vermaak verdient. Dat vond ik wat uitblijven. Als een modern gotisch horrorfilmpje is het gelukkig wel meer dan aardig geslaagd.
3,5*

avatar van J.Ch.
3,5
Stoker stond al geruime tijd op mijn lijst met nog te kijken films. De acteurs, de trailers, en het plot, hoe weinig daar ook over verklapt werd, trokken mij aan. Onlangs was het zover en mijn verwachtingen zijn voor een deel uitgekomen.

Het sterkste punt was absoluut de sfeer. Onderhuids is er van alles aan de hand terwijl het er aan de buitenkant onnatuurlijk gepolijst uitziet. Zo ontstaat er al snel een spanning waar de gebeurtenissen slechts gering invloed op hebben. Verder positief vond ik de muziek, de montage en ook zeker het acteerwerk. Goode en Wasikowska hebben zeker chemie en de film kent een paar mooie scènes, waaronder die met het potlood.

Ik vind het moeilijker om de vinger te leggen op wat ik minder goed vind aan deze film. De scène onder de douche stond me erg tegen, en nadat duidelijk werd dat Charlie al die jaren achter slot en grendel heeft gezeten gaat voor mij de kwaliteit van de film naar beneden. De gebeurtenissen worden steeds spectaculairder maar voor mij ook minder geloofwaardig. Charlie is ineens niet meer mysterieus maar alleen nog raar, en ook India wordt minder boeiend. Toch jammer, want tijdens hun gezamenlijke scènes (vooral die achter de piano) was er altijd een fascinerende spanning tussen die twee.

Stoker is al met al dus niet de film die ik verwacht had, hoewel hij zeker een aantal zeer sterke punten kent. Jammer dat mijn verwachtingen te hoog waren, maar ik vind het niet erg deze film een keer gezien te hebben.

avatar van wendyvortex
3,0
Verhaal echoot wel bekende elementen, maar de uitkomst blijft tot het einde in het ongewisse.
Stijlvol vormgegeven film waarin Matthew Goode misschien net iets te kort komt om echt indruk te maken als plotseling opduikende mysterieuze oom, maar Mia Wasikowska brengt haar rol zeer overtuigend.
Begintitels en laatste 20 minuten zijn het sterkst, maar film blijft ook voor de rest boeiend genoeg.

3,5
3,5 voor het acteerwerk en de sfeer

avatar van Flat Eric
3,5
Een fijne mysterie waar de spanning van begin tot einde aanwezig blijft.
De trage lome donkere sfeer komt de film ten goede. Prima casting met Kidman als labiele moeder en Wasikowska als wereldvreemde dochter.

avatar van Zwolle84
4,5
Hoe vaker ik Stoker zie, hoe meer gave details me opvallen. Sowieso is het op het visuele vlak genieten met stuk voor stuk kunstwerkjes van shots. Hoe bijvoorbeeld bij dat eerste gesprek tussen de drie hoofdpersonen de camera steeds weer een andere set personages in beeld brengt. Of hoe je tegen het einde in de zonnebril van de agent ziet hoe India haar zonnebril afzet waarop ook die zonnebril af gaat. En dan het kleurgebruik, de sublieme geluidsdetails in 5.1, enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

Maar ook buiten het kunstzinnige om is het genieten van een adembenemend verhaal dat zich beetje bij beetje op angstwekkende wijze ontvouwt, ondertussen flink gebruikmakend van beeldspraak (de veelgenoemde schoenen bijvoorbeeld).

Het eveneens geniale Oldboy heeft de schokkende beelden, inktzwarte humor en bikkelharde actie die je maag doen omdraaien, maar Stoker komt in al zijn subtiliteit nog veel harder aan - vooral nadat de eindcredits de revue passeren.

Een klassieker en voorzichtig meesterwerk, dat valt na 3 kijkbeurten wel te concluderen. Dat de regisseur de taal van de acteurs niet verstaat maakt het des te indrukwekkender.

avatar van Dying Rose
5,0
Helemaal mee eens, Zwolle84. Heb STOKER ondertussen een aantal keer herzien en hij blijft in mijn achting stijgen. Ik herroep wat ik eerder in mijn bespreking zei over het verhaal. Ik noemde hem toen te zwak, maar dat vind ik intussen helemaal achterhaald. Parel dit!

avatar van rox91
2,0
Niet mijn soort film, wist me niet echt te boeien.. veel te vaag verhaal.

avatar van Flavio
3,0
Visueel erg mooi, maar als thriller/ mysterie mij toch iets te tam, wat met name te wijten is aan Goode die zijn rol niet die gelaagdheid (charmant en dreigend) kan geven die wel nodig is. Sowieso verloopt de film enigszins voorspelbaar maar ook is hij niet echt morbide/ donker genoeg waardoor het nogal spanningloos is.

Wat overblijft zijn de goede acteerprestaties van Kidman en Wasikowska en de mooie shots, met veel gevoel voor detail- er is goed gekeken naar Kubrick. Muziek was trouwens ook best fijn al had die ook wat gedurfder gemogen.

Conclusie: Park is ontegenzeggelijk een goede regisseur maar blijft voor zijn eerste Amerikaanse film jammer genoeg teveel aan de veilige kant.

avatar van Antonev
3,5
Mysterieuze film, die een trage start en opbouw kent. Als de kaarten eenmaal zijn geschud, dan komt de film bijna uit het niets op gang. Het tempo gaat iets omhoog en de vreemde gebeurtenissen volgen elkaar vervolgens snel op. Met vreemde gebeurtenissen bedoel ik ook echt vreemd. De gehele film hangt er een onverklaarbaar spannend sfeertje.

Visueel was het prachtig en Wasikowska zet een uitstekende rol neer. Je ziet haar ontpoppen van meisje tot sensuele jonge dame. Dat was echt knap neergezet.

avatar van HarmJanStegenga
3,0
Prima fim, die het vooral moet hebben van haar sfeer en de goede regie van Chan-wook Park. De voortgang van het verhaal is nogal voorspelbaar en dat zorgt ervoor dat het mysterieuze qua schrijfwerk wat in het niet valt. Gelukkig compenseert het heerlijke sfeertje dat weer, waardoor 'Stoker' bij vlagen een genot is om naar te kijken. Goede acteerprestaties, alleen knapte ik wat af op Goode op het laatst - die werd ineens één of andere labiele koter. Tja. En Kidman, ja oké, maar eigenlijk is het Wasikowska die hier de show steelt. Uitstekend talent. Het psychologische spelletje tussen Wasikowska en Goode werkt wel uitstekend + de overprikkeling van de zintuigen wordt goed in geluid en beeld gebracht. Prima film.

2,5
ik vond sommige stukken goed maar spijtig genoeg waren heelveel stukken vreemd en je krijgt ik nooit een antwoord op waarom heeft hij al die mensen vermoord ?

2,5
HorrorFan007 schreef:
ik vond sommige stukken goed maar spijtig genoeg waren heelveel stukken vreemd en je krijgt ik nooit een antwoord op waarom heeft hij al die mensen vermoord ?

avatar van leatherhead
4,0
Sfeervol en macaber filmpje. Hoewel de film aanvankelijk nog wat tam overkomt, geeft de film halverwege wat meer gas en dan is het ook meteen genieten geblazen. Audiovisueel sterk, met als hoogtepunt de masturbatie in de douche. Geweldige ook hoe de soundtrack daar intensiveert.

Klein euvel ligt bij het acteerwerk. Hoofdrolspeelster deed het wel naar behoren, maar Kidman valt door de mand en ook de rol van Charlie komt er wat bekaaid vanaf. Goode lijkt zijn best te doen maar vervalt dikwijls in maniertjes en platitudes. Het verhaaltje geeft verder weinig sluitende explicaties, maar dat ervoer ik eigenlijk wel als een pluspunt. De kern was me redelijk duidelijk en meer antwoorden hadden het mysterieuze waarschijnlijk louter teniet gedaan.

Paar kleine smetjes, maar verder een sterke en excentrieke film. 3,5*.

avatar van Rickyman
4,0
Wat een prachtige film, het mysterieuze druipt er van af, heerlijk.
Het verhaal had misschien wel sterker gemogen, maar zoals een paar reacties terug al is gezegd wordt het wel duidelijker bij een tweede kijkbeurt. Na afloop begon (bij mij) de film opnieuw en was het ietswat suffe begin ineens een stuk intenser.
Goed geacteerd ook en vooral de dames. Mia Wasikowska is altijd een fijne actrice en Nicole Kidman, ex van Cruise en zal ze wel botox en dergelijke gebruiken, interesseert me niet, ze is zowiezo een pluspunt en vind haar ook uitermate geschikt voor dit soort thrillers.
Erg mooi en kundig gefilmd, en de muziek maakt het helemaal af.
Lekker weird en spannend. Toch zeer genietbaar.

avatar van leatherhead
4,0
Hmm, deze blijft toch verdacht lang in m'n gedachten rondzweven. Maar eens herzien op Blu-Ray.

avatar van BlueJudaskiss
1,5
Helemaal niet mijn soort film. Onnodig ingewikkeld gemaakt, met een hoogst irritante Mia Wasikowska die nep-proza lispelt en autistisch uit haar ogen kijkt. Nicole Kidman is me nauwelijks opgevallen. Mooi in beeld gebracht absoluut, met een Clint Mansell-soundtrack als vanouds, maar ik bleef denken dat het weinig meer is dan een Stepfather 2.0.

1,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:39 uur

geplaatst: vandaag om 03:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.