• 9.376.274 stemmen

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin en Ronny Cox

Releasedatum: 10 augustus 1990

Plot Total Recall

"They stole his mind. Now, he wants it back."

Douglas Quaid kan zijn droom, een reis naar Mars, niet betalen. Hij besluit in plaats hiervan een virtuele vakantie in z'n hersenen te laten implanteren. Dit gaat echter fout: Quaid herinnert zich dat hij een geheim agent is. Hij reist naar Mars af om de rebellen aldaar te helpen. Of zijn al de dingen die hij meemaakt onderdeel van z'n geïmplanteerde vakantie?

KillerPony 3000

Ja dat klopt, ik bedoelde het ook niet op een nare manier verder (hence de knipoog). Mijn excuses dat het blijkbaar toch zo overkwam.

Kronos

Ik vind die opmerking met knipoog perfect passen bij je hele betoog dat overkomt alsof jij deze film hoger waardeert omdat je er een dieper begrip van hebt. Maar uit je schrijfsels is dat voor mij nog niet gebleken. Volgens mij moet je een en ander wat meer zien als mening in plaats van waarheid.

Kronos schreef:

Nogmaals, excuses voor de misverstanden!

(Ik probeerde gewoon een punt te verdedigen, uiteraard is het maar een persoonlijke visie)

Oké, geen probleem.

• 11950 berichten

Naar aanleiding van de discussie hier deze film maar weer eens in de blu ray gestopt. En wat een heerlijke herziening was het. Ondanks de leeftijd zijn de voornaamste thema’s; consumerism, escapism, identiteitsfraude en de aanklacht tegen de grote cooperaties nog volledig actueel. Dat alles verpakt in een vlot en kundig geregiseerd spoinagethrillerjasje met briljante make up effecten van grootmeester Bottin. Wel sneu voor Quad dat het uiteindelijk toch een implant was en hij zijn escapisme met de dood heeft moeten vekopen.

Nee, hier heb ik werkelijk niks op aan te merken. 2 uur intelligent topvermaak!

Verhoogd naar volle 5*

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Basto schreef:

Waar baseer je dit op?

Iron Maiden schreef:

Waar baseer je dit op?

Op het beeld dat op het eind naar wit fade en het audio commentaar van Verhoeven.

Daarom gaat de film ook veel meer over onze doorgedraaide maatschappij dan ‘een robbertje vechten tussen goed en slecht.

Kan het audio commentaar van Verhoeven iedereen van harte aanbevelen. Vooral dat van Starship Troopers.

Mijns inziens gewoon een happy ending.

Exclusive | Paul Verhoeven FINALLY Explains The Ending of 'Total Recall' - mandatory.com

kappeuter schreef:
Mijns inziens gewoon een happy ending.

Toch geeft Verhoeven in zijn audio commentaar aan dat zijn voorkeur uitgaat naar de lobotomie. Iets dat gezien zijn wereldbeeld en visie in andere films ook veel beter past.

Maar als iemand liever in het happy end gelooft, prima. Maar dan heb je mijns inziens wel een mindere film gezien. Dan zou het niet veel meer zijn dan een James Bond gedoe.

Zie ook Kappeuters beoordeling.

kappeuter schreef:

Zo is dat

KillerPony 3000

Fantastisch, fans zitten al 25 jaar te twisten voor dood of het nu echt was of gewoon een trip, blijkt het gewoon een simultane kijkervaring te zijn. Hoe uniek ook, film is nog genialer dan ik dacht.

Ook sowieso al bij herziening, zo bleek gisteren. Net als Basto door de keuveling weer zin in gekregen, al was het maar om Arnie het woord 'Mars' of 'Give these people Aieaaar!' te horen uitspreken. De thema's zitten er wel degelijk roestvast en op mooie wijze in verwerkt, ook de monopolisering van grondstoffen en zelfs natuurelementen die algemeengoed zouden moeten zijn -ten bate van macht en kapitaalverwerving en met minachting voor veiligheid en gezondheid van de bevolking- viel me deze keer extra op. Rechtstreekse kopie van ons systeem. Wie nog denkt dat dat grenzen heeft, wereldgigant Nestlé zit al jaren te hengelen naar het patenteerbaar maken van water.

Hoofdthema blijft uiteraard identiteit en escapisme, wat zeker in de ontwikkelingen en dialogen op het einde leuk naar voren komt. Het ligt ook een beetje aan protagonist Quaid en zijn uitgesproken ambitie. Hij wil meer uit het leven halen en 'iemand zijn' zegt hij aan het begin van de prent, alsof het eventjes Schwarzenegger zelf is die zelf aan het praten is. Schwarzenegger, die zelf ook nooit zijn 'gewone' bestaan had aanvaard en het moest en ging maken in het leven, is naar verluidt de drijvende kracht geweest bij het realiseren van de film. Hij wou het absoluut op poten zetten, verwierf ongewoon veel controle over de productie en het was zelfs Arnie himself die Verhoeven in de regisseursstoel heeft gezet. Get your ass to the studio!

Zag hij er zijn marktwaarde mee verhogen of was het die hunkering naar identiteit dat in het script naar voren kwam dat Schwarzenegger zo aansprak? In elk geval komt het enthousiasme over, je ziet dat hij zich amuseert in zijn rol en ook Verhoeven mocht zich uitleven: Een tenenkrommende extractie neus-pulker (don't worry, it's self guiding), drieborstige vrouwen en een dwerg die een bar aan farden schiet. De filmpers werd weer aardig op de proef gesteld, gemarteld bijna. Total Recall barst van geestigheid, maar komt daarbij ook vrijwel ononderbroken met unieke elementen en briljante scenes op de proppen. Denk aan klassieke scene met de dame aan de incheckbalie, de achtervolging in de metro maar ook gewoon de vele momenten waarbij Arnie zijn getrouwe nummertje mag doen (gespuis omvermaaien) is nooit zonder leuke twist of toevoeging. Geen hologram is teveel en geen taxipop te weinig. Fantastisch is ook de manier waarop Verhoeven's belangrijkste communicatiemiddel, bot en bloederig geweld, hier weer in beeld wordt gebracht. Let op het fraai ineengezet spel van camerastandpunten bij de eerste dodelijke confrontatie, bijvoorbeeld, of de taferelen rond de 'identiteitsmachine'.

In feite komt het erop neer dat ik nog een uur kan doorgaan met het complimenteren van de prent, gaande van de heerlijke soundtrack van Jerry Goldsmith tot de geweldige look van de film en de uitmuntende oneliners (Consida this a divoarse!), maar ik moet gewoon concluderen dat dit een masterpeace betreft dat ik nog veel te weinig op waarde heb geschat. Total Recall is filmisch genot en vermaak van begin tot einde, een bad ass sciencefiction Arnieflick, leuke pulp met leuke oneiners maar ook entertainment met een ingenieus plot en sublieme onderlaag. Zelden geëvenaard.

Kronos

Leuk dat de discussie tot herzieningen en herwaarderingen leidde. Het siert de liefhebbers dat ze de film met vuur verdedigen.

Als ik maar selectief genoeg citeer, dan zijn we het toch ergens over eens.

KillerPony 3000

Leuk hoor . Misschien moet je het zelf nog een keertje herzien?

Filmkriebel

Waarom noem je dit nu pulp KillerPony? Hoewel ik samen met jou deze film met hand en tand zou verdedigen is pulp is per definitie cinema van slechte kwaliteit;

Filmkriebel schreef:

Het is simultaan pulp, vol tenenkrommende goedkoop ogende elementen.

Pulp hoeft niet per sé voor iets negatiefs te staan, zeker vandaag gaat die interpretatie al lang niet meer op. Gasten als Verhoeven, Carpenter of Rodriguez hebben van pulp een volwaardige entertainmentsvorm gemaakt, dat best kwalitatief kan zijn.

Filmkriebel

Ik volg je hoor. De grens om van pulp te spreken ligt bij mij wellicht wat verder in B-film gebied. Vond de special effects hier wel nog goed genoeg eigenlijk.

Kronos schreef:

Als ik maar selectief genoeg citeer, dan zijn we het toch ergens over eens.

Maar 'pulp' is voor mij juist een geweldige aanbeveling. Staat al gauw voor minimaal 4*

Filmkriebel schreef:

Special Make Up Effects waren briljant. Misschien wel het beste dat die kunstvorm ooit heeft voortgebracht. Rob Bottin is dan ook een wonderkind.

Bovendien werkt bij mij vaak toch veel beter dan dat 'levenloze' digitale gedoe.

Filmkriebel

Behalve FX ook wat KillerPony zegt in zijn stukje... het barst gewoon van geestigheid op alle vlak

Filmkriebel schreef:

Het gaat mij niet zozeer over wel dan niet geslaagde special effects. Pulp staat ook voor de neusboor of drieborstige vrouw, of alle onzin die in pakweg Machete gebeurd. Of in de onzinkomedie Mars Attacks. Kortom alles wat belachelijk tenenkrommend is, maar terzelfdertijd spitsvondig, vermakelijk en getuige van veel fantasie. Staat los van effects. Pulp kan in die zin zeker een kwaliteitslabel of aanbeveling zijn, zeker als het bewust gebruikt wordt, en allang niet meer voorbehouden aan de b-markt. Pulp is in wezen een compliment bij een A-film, want het drijft doelbewust spot met de restricties van de goede smaak en steekt de draak met politieke correctheid. Het duidt op een vrijgevochten regisseur of op zijn minst filmmakers met ballen die durven ver buiten de lijntjes kleuren en vaak dan ook vernieuwende en triggerende cinema brengen zoals deze hier. Iets waar vandaag de dag toch een pijnlijk tekort aan is.

KillerPony 3000 schreef:

Mars Attacks. [...] Pulp kan in die zin zeker een kwaliteitslabel of aanbeveling zijn, zeker als het bewust gebruikt wordt...

Als pulp een stijlkeuze is dan sluit het kwaliteit niet uit. Dat maakt van pulp nog geen kwaliteitslabel.

Mars Attacks! vind ik geweldig. Ik lig plat van het lachen bij die film. Het pulpgehalte is duidelijk bewust gekozen. Het lijkt me niet dat Total Recall zo bedoeld is. In 1990 zag het er best wel als indrukwekkende sciencefiction uit, juist ook door de groteske figuren.

Maar je film daarmee volstoppen om uit te pakken en omdat het kan getuigt niet van 'goede smaak' en dáárom vind ik het eigenlijk echte pulp. Goedkoop, terwijl het toch veel geld gekost heeft.

Kronos

Aanvullend nog: Veel heeft dus te maken met perceptie. Eind jaren tachtig begin negentig leefde men zich uit in film met de nieuwe mogelijkheden. Door die bril kijk ik naar Total Recall. Als je jonger bent kan je er misschien makkelijker bewuste pulp in zien.

Vergelijkbaar voorbeeld: Onlangs ging mijn broer met zijn kinderen (tieners) naar de bioscoop om 2001: A Space Odyssey te zien. Een film die ik nog steeds goed vind maar die door bepaalde stijlelementen ook wel te dateren is. Zijn kinderen zagen dat echter niet zo. Omdat de mode nu zo divers is en vol van retrotrends vonden zij het er niet verouderd uitzien.

Kronos schreef:

Ik heb de film voor het eerst halfweg jaren 90 gezien maar dat heeft er echt niks mee te maken. Nieuwe mogelijkheden of niet, de plot en beoogde insteek bepaald hoe het wordt gebruikt. Neem de Terminator 1 en 2, Aliens of Predatorfilms rond die periode: Ook fantasierijk, maar geen techniek die zal gebruikt worden om een 3 tietig personage, exploderend hoofd die nog eens "Get ready for a surprise" zegt of andere onzin erin te steken. Dat is toch overduidelijke nonsens en zo er om gedaan? Genoeg manieren om je kunstjes te tonen op een iets ernstiger manier, getuige menig actie/sf rond die periode. Wat Total Recall ook vrij uniek maakt. Als je werkelijk denkt dat Verhoeven dat soort ongein erin zou steken met de intentie dat het publiek het serieus gaat nemen schat je hem echt te laag in. Dit is doelbewuste pulp, een blinde ziet het.

Dat was ook trouwens precies Verhoeven's commentaar op de remake, dat het zichzelf veel te serieus had genomen. Kwaaltje van deze tijd.

Kronos schreef:

Paul Verhoeven kennende is de pulp welbewust gekozen. Hij is er eerder zelfs het land voor ontvlucht. Dat hij er bijna 100 miljoen aan mocht besteden, maakt het allemaal juist zo prachtig.

Kronos

't Is niet omdat er humor in zit en het allemaal niet zo serieus bedoeld is dat het daarom bewust als pulp gemaakt werd. Overigens, ik neem de film niet erg serieus. Dat het hoofdthema de zoektocht naar identiteit en escapisme zou zijn, daar lach ik dan ook mee.

Kronos schreef:

Het lijkt me overduidelijk dat dat de hoofdthema's zijn (al zou ik zelf consumerism op 1 zetten). Niks mis mee om die in een entertainende pulpy verpakking aan te kaarten. Hetzelfde deed Verhoeven met Robocop (Kapitalisme & Consumerism) en Starship Troopers (Amerikaanse buitenlandse politiek) . De mens is gewoon een heel banaal wezen, dus deze vorm past daar eigenlijk veel beter bij dan al die zwaarwegende beschouwingen.

Kronos schreef:

Tja, de voorbeelden die ik genoemd heb zijn schoolvoorbeelden doelgerichte pulp. Als je zo'n zaken als serieus bedoeld opneemt snap ik je lage beoordeling wel. Dat je die thema's niet ziet doet er dan nog niet eens zoveel toe. Jammer, misschien de volgende keer met een minder serieuze bril kijken.

KillerPony 3000 schreef:

"Schoolvoorbeelden van doelgerichte pulp". Toe maar.

KillerPony 3000 schreef:

Eigenlijk had ik het er bij moeten laten vandaag. Maar ik zal hier toch maar weer even op reageren. Nogmaals, humoristisch bedoeld is niet hetzelfde als bewust pulp maken. En nogmaals, de thema's waar je het over hebt zijn geen hoofdthema's. Dat wil niet zeggen dat ik ze niet zie. Lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen.

KillerPony 3000 schreef:

Jammer, misschien de volgende keer met een minder serieuze bril kijken.

Een minder serieuze bril. Serieus? Alsof ik een filosofische maatschappijkritische verhandeling verwachtte? Iets wat jij er schijnt van te willen maken.

Ik heb deze film al drie of vier keer gezien. In 1990 vond ik 'm goed hoor. Nu niet meer. En dat is niet jammer. Hou dus maar op met jammeren.

Kronos schreef:

Nogmaals, humoristisch bedoeld is niet hetzelfde als bewust pulp maken.

Dan moet jij me uitleggen hoe je mijn voorbeelden als 'standaard humor' ziet, en niet als compleet over the top weirdness en dus bewust pulp. Nogmaals, als je denkt dat Verhoeven hier niet bewust gehandeld heeft misken je hem. Critici wereldwijd erkennen Verhoeven's gerichte pulpy insteek in Total Recall trouwens, zowel voor als tegenstanders.

Welnee. Het is in de eerste plaats vermakelijk entertainment met een clever uitgewerkt plot, maar ik zie in de onderlaag zeker wel een sterke spiegel op maatschappij en systeem ja. Je mag mij daar mee uitlachen. Ik doelde meer op je uitspraken rond het pulpgehalte een paar posts terug waarvan je niet denkt dat het als dusdanig bedoeld is. Vandaar mijn suggestie van iets minder serieuze bril.

KillerPony 3000 schreef:

Ik zou maatschappelijke spot in een film dan eerder satire noemen maar dat maakt van de film nog geen pulp. Naar mijn mening is pulp eerder beperkt tot het visuele aspect.. zoals je eerder zei goedkoop ogend.. zoals monsters waar je duidelijk ziet dat het acteurs in een pak zijn, of bij vliegtuigen waar je de draadjes ziet hangen. Die nagemaakte Schwarzie gezichten in sommige scènes beantwoorden bvb wel degelijk aan de definitie