Zero Dark Thirty (2012)
Genre: Thriller
Geregisseerd door: Kathryn Bigelow
Met onder meer: Jessica Chastain, Jason Clarke en Joel Edgerton
Gesproken taal: Engels en Arabisch
Releasedatum: 24 januari 2013
Bekijk via Videoland
Plot Zero Dark Thirty
"The greatest manhunt in history."
'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.
Maya
Larry from Ground Branch
Steve
John
mjk87 (moderator films)
Griffith was in elk geval niet verantwoordelijk voor de revival van de Ku Klux Klan nee, oftewel voor de reactie's op en de consequenties van de film, tenzij dat je doel is (mensen die lachen om een komedie, mensen die Bush gaan stemmen na een politieke film van een democratenaanhanger etc.) En ja, die scheidslijn kan dun zo niet vloeiend zijn.
Tuerlijk was het een noodzaak om Bin Laden te pakken. Een meer demotiverende slag kan je Al Qaida niet toe brengen.
Haha, ja hoor. Er komt gewoon een ander poppetje. Als er iets gezorgd heeft voor een enorme aanwas van fudamentalistische strijders is het wel zo'n oorlog.
Dat zal ik niet ontkennen. Maar dat is meer het gevolg van de gehele war on terror (waarmee de olievoorzieningen in Irak zijn veilig gesteld), dan met het pakken van OBL.
Wat een vreselijk raar argument; Bigelow manipuleert! Griffith was ook niet verantwoordelijk voor Birth of a Nation?
Film = manipulatie. Verder is Bigelows visie duidelijk kritisch op de USA, het is jou enkel niet kritisch genoeg. En dat sommige malloten denken dat ze moeten juichen op het eind is haar niet aan te rekenen, net zoals je de makers van TDK niet kan aanrekenen dat er mensen zijn die kindercrashes uit gaan moorden.
Montorsi
Wel een poppetje met veel minder symboolwerking.
Ramon K
De film is echt niet kritisch hoor. Patriottisch eerder.
Die discussie hebben we al gevoerd en daar zijn we het dus niet over eens.
DtchTux
Het is niet echt een spannende film wat betreft het einde. De spanning zit 'm vooral in de mishandelingen en de speurtocht zelf. Het verhaal is een stuk duidelijker wanneer je bijvoorbeeld een boek hebt gelezen over deze missie.
Zeker het bekijken waard, maar jammer dat ze het te eenzijdig in beeld hebben gebracht.
Emancipator
Echt niet normaal!! hoe hier een soort fora van gemaakt word om gelijk te krijgen! ziekelijk!
Vertel wat je van de film vond en verpest niet al die a4tjes hier!
Ik vond de film goed!, kon beter...
Ramon K
Dit is dan ook een discussieforum! (???) Voor de recensies is er een filter. Dan hoef je dat gelul van ons allemaal niet te volgen. Dan kunnen mensen meteen door naar de ínhoudelijke besprekingen die er wèl toe doen, zoals bijvoorbeeld dat 'Ik vond de film goed!, kon beter'. Echt sterk!
Norman Mailer
"Had meer in gezeten", vind ik ook nooit zo woest diepzinnig.
Flavio
De zoveelste bejubelde film uit 2012 die me tegenviel.
Een vrij vlakkeen eenzijdige registratie van de speurtocht naar bin Laden. Echte spanning ontbreekt en als het echt helemaal op ware feiten is gebaseerd mag de CIA wel eens beter gaan scouten- die vrouw die erop vertrouwt dat iemand bin Laden wel even zou verraden voor 25 miljoen en daarmee haar collega´s en zichzelf laat opblazen had wel van de eerste draft lijst mogen worden geschrapt met haar tunnelvisie..
Het is allemaal degelijk, en natuurlijk was de dood van bin Laden voor veel Amerikanen een mijlpaal, maar als speelfilm van 2,5 uur schiet het tekort.
Lucaij
Het laatste half uur is echt sterk in beeld gebracht. Misschien wel de beste scène met een special ops team die ik heb gezien.
Hoe de inval echt is gegaan weten maar weinig mensen denk ik, maar het was in ieder geval erg realistisch in beeld gebracht.
Driello
Interessante discussie eerder tusse Ramon K en Reinbo over de intenties en politiek van deze film. Ik ga me daar niet aan wagen, aangezien ik het gevoel heb dat dat een zeer subjectieve beleving van de film weerspiegelt. Maar goed, dat is iets persoonlijks.
Persoonlijk vond ik Zero Dark Thirty, net als eerder The hurt Locker, een wat slepende, vlakke film. Simpel gezegd: het boeit me gewoon niet, wat deze regisseuse met haar films probeert over te brengen. En dat komt niet door het onderwerp, maar door de manier waarop dit in beeld en geluid wordt gegoten. Het doet me niets, het raakt me niet. Zelfs de openings-scenes van deze film doen me bijzonder weinig. Dat komt niet door het acteren, maar op de een of andere manier liet het me gewoon koud. En eerlijk gezegd ben ik dan al van mening dat een film als deze heeft gefaald. Dan zit de film nog vol met allerei schrijnende zaken en uitspraken, zoals dat tutje dat in het CIA kantoor zegt:'I am the motherfucker who found him'. Waar slaat het op? Het is bijna lachwekkend en past gewoon niet.
Cleanshot
Als het het echte, waargebeurde verhaal is dan vond ik het een interessante verfilming.
Geen over-heroische patriotische scenes, wel af en toe wat langdradig maar goed.
Mindreader
Het enige patriotische aan deze film is het feit dat ie is gemaakt, meer niet. Iedereen die claimt dat dit patriotisch is, heeft de agelopen 10 jaar onder een steen geleefd.
Wat Driello dchrijft klopt. het is een puur subjectieve beleving. Door zij die waterboarden als geoorloofd beschouwen, wanneer het tot waardevolle informatie leidt, wordt de film gezien als patriottistisch en pro waterboarding. Zij die martelen onder elke omstandigheid als moreel fout zien, zien er een kritische film tov Anerika in.
Ik behoor tot die laatste groep.
witboek
Zero Dark Thirty zegt dat martelen goed is en daar kan ik niet mee toestemmen.
Ook Jessica Chastain is te veel eer gegeven in deze film.
Een pure pro-Amerikaanse film die vele miljoenen in de wereld met argusogen bekijken.
Verder is het typisch een Amerikaans film met zijn typerende patriottische en demagogische trekken.
En hij duurde te lang.
Daarom dit laag cijfer.
Nee, dat zegt het niet. Dat zegt het enkel in de ogen van hen die martelen goed vinden, wanneer het tot resultaat leidt.
Zij die martelen pertinent fout vinden zien er eerder een anti Amerika statement in. De film toont immers dat Amerika heeft gemarteld, en DAT is dus niet goed!
LostCauze
I'm with Reinbo. De film legt genoeg vingers op zere plekken om niet over te komen als een "America, Fuck Yeah" film.
Ik denk sowieso dat deze film niet vanuit een pro of anti-Amerikaans standpunt gemaakt is, ik zie het meer als een registratie van gebeurtenissen waar je je eigen conclusies maar uit moet trekken.
Ik vond hem verder iets te lang en er zaten ook een paar echt pijnlijke esthetische fouten in waardoor ie voor mij van een 8 naar een 7 gaat.
johnhendrikos
wat een saai gebeuren was dit zeg. America pakt bad guy en vrouwen doen er wel toe. moralistisch en zelfverheerlijkende film. niet spannend niet interessant. bah.
Omdat dingen (deels) echt gebeurd zijn, maakt ze nog niet boeiend om te verfilmen!!!
Strike0ut
Het kon mij inderdaad ook niet meeslepen. Of het nou aan het camerawerk ligt of op welke manier het verhaal verteld wordt, weet ik niet, maar ik had hetzelfde met the Hurt Locker.
Jawaddedadde
Intense film over de zoektocht en de uiteindelijke hit op Osama Bin Laden.
Niet al te veel sentiment of doorgedreven pattriotisme, maar een erg zakelijke en droge benadering en daar ben ik blij om. Werkt erg goed. Deed wat denken aan de serie Homeland, ook met een vrouwelijke CIA-agent die zich vastbijt in de zoektocht naar een terrorist.
Chastain doet het goed, al vertoont ze toch een paar schoonheidsfoutjes. Zo bekte haar I'm the motherfucker who found him niet erg lekker en ook haar woedeuitbarsting tegenover haar overste voelde een beetje out of place aan. Maar ondanks dat blijft ze wel een leuke actrice om naar te kijken.
Visueel sowieso erg strak en authentiek (althans voor zover ik als leek hierover kan oordelen). En ook al ken je de uiteindelijke afloop, spanning blijft het sterkste punt van deze film. In dat opzicht doet de film wat denken aan United 93.
Vakwerk!
henrykobus
ik mag hopen da het voor de echte navy seals spannender was
ik weet dat dit gebasseerd is op waar gebeurde feiten maar wat een slaap verwekkende film is dit

Netflix gaat relatief veel grote filmtitels verwijderen

Drie spionagefilms met een steengoede beoordeling

Captain Phillips

The Girl with the Dragon Tattoo
Drama / Thriller, 2011

La Noire De...
Drama, 1966
moordciahotelterroristgevangenecar dealermossadvaniraqpakistanosama bin laden man huntu.s. navy sealf wordvrouwelijke hoofdrolspelervuurgevechtraidgeweldtext message aaphondspecial forcestied uplegerarea 51 terrorist grouptorturing vrouwelijke regisseural qaedaprison campwater torturesuicide bombing 21st centurypolitical thrillerex special forcespost 9/11helicopter crashislamabad