• 9.378.621 stemmen

Zero Dark Thirty (2012)

Thriller | 157 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jessica Chastain, Jason Clarke en Joel Edgerton

Gesproken taal: Engels en Arabisch

Releasedatum: 24 januari 2013

Plot Zero Dark Thirty

"The greatest manhunt in history."

'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.

avatar van notsub

notsub

Het aansprekende thema geeft de film bij voorbaat al extra glans. Daarmee viel de film overigens niet tegen. Het verhaal naar de ontknoping toe zit goed in elkaar. In ieder geval is het geloofwaardig en is het slot van de film met wat meer actie gevuld. Dat was wel even nodig, want politiek zit er al genoeg in deze film.

avatar van Nephilim

Nephilim

Gisteren gezien. Spannend, lekker rauw in beeld gebrachte docu drama/thriller.

avatar van Nephilim

Nephilim

Ramie schreef:
Pfff.... Veel van verwacht maar wat een saaie, langdradige, lange zit zeg!

Verder kon de film mij nergens echt boeien. Ik denk dat dit ook komt omdat de personages niet worden uitgediept. De kijker ziet de karakters maar wordt niet betrokken bij hen. De kijker weet ook niets over de hoofdpersonen. Meestal houd ik niet van die methode in film. Ook nu absoluut niet.

Ben het niet helemaal eens met je opmerking dat je niets weet over wie de personages zijn.
Die laatste scene met Maya geeft goed weer waarom de personages (of in ieder geval Maya) niet werden uitgediept. Ze hadden geen sociaal leven. Ze waren zo geobsedeerd door hun zoektocht dat ze niets anders in hun leven toelieten.
Dit zie je ook in de conversatie in het hotel vlak voor de aanslag.

Je kan eigenlijk stellen dat de Amerikanen die op Osama jaagden net zulke fanatici (die zelf ook weerzinwekkende praktijken toe passen om hun doel te bereiken) waren als de extremisten. Het enige wat telt is hun werk/ideologie.

avatar van Materny

Materny

Even laten bezinken en dan kom je tot de conclusie dat dit toch wel een aardig filmpje is.

Als de uiteindelijke inval inderdaad zo verlopen is dan mag je het toch wel behoorlijk amateuristisch bende noemen. 'Niet genoeg C4 of alternatieve explosieven meegenomen, helicopter crash, een secundaire heli sturen zonder stealth elementen waardoor de Pakistaanse luchtmacht er lucht ervan krijgt'. Ze doen er god weet hoelang over, terwijl ze weten via thermal scans dat er geen bewaking op het terrein is. Nu mag dat laatste geen probleem vormen, ware het niet dat er een Pakistaanse millitaire basis op 1200 meter lag van het terrein (?) waarbij ik me afvraag of die oordopjes droegen die nacht gezien de heli crash.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Hele toffe film met een beetje van alles. Wat drama, actie, avontuur en thriller momentjes. Jessica Chastain doet het geweldig en ziet er ook nog eens bijzonder goed uit.

Het verhaal wist mij de volle 2,5 uur te boeien.

Reuze interessant, bijzonder spannend!

* * * *

Goede verfilming van het zoeken naar een speld in een hooiberg. De misleiding, continue dreiging, politieke druk en tegenwerking is goed in beld gebracht. Eveneens geen ruimte voor heldenrollen en overdreven schietpartijen geven het geheel een realistisch beeld. De film bleef inderdaad boeien ondanks de lengte.

avatar van Dinny

Dinny

de film heeft een hele hoge score, en ik heb hem nog niet gezien.

1. maar omdat ik een mening heb dat Osama Bin Laden een geheim agent van de CIA was

en het hele twin towers gebeuren in scene is gezet om een oneindige War on Terror te kunnen beginnen die uiteindelijk de privacy van iedereen zal kosten, en sommigen nog rijker zal maken dan ze al waren.

komt hier überhaupt iets ter sprake van in de film .

of is het :

2. al Qaida, osama bin laden, duidelijke het brein achter sept 11, moelijke zoektocht naar deze zware crimineel. die telkens op het juiste moment weet te ontsnappen maar uiteindelijk vinden de Amerikanen hem en dumpen hem ( of iemand anders ) snel in zee, zodat niemand nog iets kan onderzoeken.

als het 2 is, weet ik zeker dat deze film niets is voor mij

dankjewel.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Nee, het is 2. Of ja, niet zoals jij beschrijft maar 1 is het zeker niet. En 1 komt ook niet ter sprake. Het is geen conspiracy-film. Dan moet je richting Oliver Stone. Maar doet dat wat aan de film af? Of neem jij aan dat de reis naar Jupiter in 2001: A Space Odyssee waar is en heeft plaatsgevonden? Want dat lijkt je redenatie te zijn om een film te zien. Of Inglourious Basterds met zijn onconventionele einde. Die geef je beide een dikke voldoende.

avatar van Raffael77

Raffael77

Ik ga hem proberen maar hoop eigenlijk dat het niet zo'n dood saaie film wordt als The Hurt Locker.

avatar van senseisyl

senseisyl

Raffael77 schreef:

Deze heeft toevallig wel exact dezelfde score als The Hurt Locker.........

avatar van Dinny

Dinny

mjk87 schreef:

daar weet ik van beiden dat ze uit de duim gezogen zijn en niet gebaseerd op een historische gebeurtenis ( oké, die tweede misschien vaag )

maar bij deze leek het alsof het toch gebaseerd is op de feiten, maar dus niet

heel veel dank voor je antwoord, deze film kan ik dus skippen

avatar van Raffael77

Raffael77

Bah wat een misser. Een hoop propaganda en uitgesmeerd over 2,5 uur. Sorry Bigelow maar aan een film van jou waag ik mij niet meer.

avatar van fotofreak56

fotofreak56

Deze film zit vol met alleen maar Amerikaanse propaganda en niets anders Bah !

avatar van the new guy

the new guy

Amerikaanse propaganda? Laten zien dat je de meest gezochte man ter wereld traceert door gebruik te maken van vernedering, marteling en bedrog? Natuurlijk komt er veel positiefs uit over het Amerikaanse intelligentie-apparaat, maar het was ook niet een film over de 10 jaar dat ze hem niet vonden.

Ik vond het een goede keuze om de tijd te nemen voor deze film, met name het gedeelte van de inval vond ik opvallend rustig verfilmd. Dus een goede film die veel beter had gekund.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Die propaganda reacties begrijp ik echt niet..de film probeert echt geen positiever beeld te creëren over de VS.

cordiacovens schreef:

... maar wil wel een heldin op 't scherm toveren. Vergelijk dit eens met een film als La Battaglia di Algeri (1966).....

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Dat valt ook wel mee. Wel een betoog voor vrouwen in de USAF.

Ik vind het ook nogal een zwak statement, ook vooral selectief geneuzel. In die simplistische denkwijze, is elke film met een lading geweld schuldig aan geweldsverheerlijking. Zo simpel is het gelukkig niet.

avatar van tdenissen

tdenissen

Fuzzyman schreef:

Net een saaie documentaire, maar dan slechter...

Niet mee eens.

Ik vind het een saai drama maar dan slechter...

Ramon K

Dat valt ook wel mee. Wel een betoog voor vrouwen in de USAF.

Dat ook... Maar veel Hollywoodfilmmakers kunnen geen film over een politiek conflict maken zonder (Amerikaanse) held(in). Chastain krijgt zelfs een Erin Brockovich-momentje. Typerend Hollywoodiaans. Het maakt de film meteen ongenuanceerder; uiteindelijk moeten we juichen voor Chaistain. Ondanks de martelingen aan USAzijde... En of daar nu feminisme of vaderlandsliefde aan ten grondslag ligt..... er moet een heldin in zodat we ons ergens mee kunnen identificeren. Battle of Algiers... 10x beter!

En verder is de film over 't algemeen oersaai, met weinig plotontwikkeling, karakterontwikkeling of dingen die je aan 't denken zetten.

Ramon K schreef:

... maar wil wel een heldin op 't scherm toveren.

Is dat zo erg dan? Ere wie ere toekomt, toch?

jipt schreef:

Is dat zo erg dan? Ere wie ere toekomt, toch?

Wat is er niet duidelijk? Staat toch in mijn post wat ik ermee bedoel? En wat wil je nu zeggen?

jipt

Snap niet wat je zo erg vind aan een heldin, vond haar nergens storend of geforceerd de chauvinistische Amerikaan uithangen. Protagoniste krijgt het, ondanks vele tegenslagen, voor elkaar dat Osama gepakt wordt, lijkt me op zich niet verkeerd dat de film hiervoor respect uit (ere wie ere toekomt).

Ramon K

Zij hoort niet de eer te krijgen. Film is fictief. Dat personage ook. Lees de critici er maar op na...

Haar personage heeft gebrek aan diepgang en ontwikkeling, haar motivatie is onduidelijk, het personage straalt te veel girlpower uit/feministisch (rest van de CIA bestaat uit mannen die Bin Laden helemaal niet willen opsluiten lijkt wel) en haar queeste is te heroisch, en de politiek eromheen te eenzijdig belicht (de Arabieren krijgen zelfs geen gezicht). Deze recente politieke geschiedenis heeft geen held nodig, maar nuance en inzicht.

Eigenlijk is dit een simpele wraakfilm; maar dan in een 'realistischer' universum. Ik ga ook omlaag want 2,0*-en kan ik niet meer verdedigen nadat ik The Battle of Algiers zag. Ook de discussie omtrent de martelscenes op 't net heeft geldigheid (doel heiligt de middelen). De film van Pontecorvo is veel intelligenter.

Ramon K schreef:

Haar motivatie leek mij vooral op workaholism en woede te bestaan. Ze was dan ook continu aan het werk en kon er niet van af stappen, wat haar wel werd aangeboden. En wat de critici ook zeggen maakt mij vrij weinig uit, doet voor mij niet af aan de kracht van de film, ook al is het gedeeltelijk fictief. Voor nuance en inzicht lees ik wel het boek.

En om het niet vanuit de Arabieren te vertellen lijkt mij nogal logisch, omdat het puur om de vrouw gaat en de onmacht van haar situatie en niet over de situatie van de Arabieren. Het is dan ook vooral een film die gaat over een vrouw in een koppige/harde mannencultuur en niet zozeer over het pakken van de Arabieren. Daarnaast zag ik haar personage niet als heroïsch maar eerder als uitzichtloos.

Zal binnenkort eens Battle of Algiers bekijken.

Ramon K

Haar motivatie leek mij vooral op workaholism en woede te bestaan.

'leek' ja.... haar motivaties worden veel te weinig uitgediept.

Voor mij heeft de film geen kracht. En dat heeft oa te maken met het fictionaliseren en romantiseren van 'echte' en zeer recente geschiedenis.

Voor nuance en inzicht lees ik wel het boek.

Vind ik totale onzin want we zijn hier het medium 'film' aan het beoordelen. 'Kunst' dus, net zo goed als literatuur. Moet wat betreft deze onderwerpen en thema's ook nuance bevatten.

Vind ik een oppervlakkige instelling/visie. Je zou de de politieke situatie moeten toelichten, inzicht in 't conflict moeten geven en de 'andere partij' niet over 1 kam moeten scheren. Zo wordt het Kill Bill in Pakistan.

Het is dan ook vooral een film die gaat over een vrouw in een koppige/harde mannencultuur en niet zozeer over het pakken van de Arabieren, die nuance is je blijkbaar ontgaan.

Dan zou ik toch wat meer over de film gaan lezen want Bigelow noemt haar film 'waarheid' en 'journalisme'. Zij wilde gewoon tonen hoe Bin Laden gevonden werd (in eerste instantie wilde ze een film over de mislukte zoektocht maken maar toen kwam daar opeens het nieuws binnen dat BL gevonden/gedood was) en zij transporteert een groepsprestatie naar 1 enkel individu; 1 vrouw inderdaad, waardoor je ook een thema binnen de film krijgt betreffende 'vrouwen in een mannencultuur'. Maar uiteindelijk gaat het om de payoff (we hebben 'Darth Vader! kunnen we heel 9/11 van ons afzetten) en de heroiek van 1 Amerikaanse vrouw.

jipt

Het 'leek mij inderdaad daar op te focussen, ben zelf vrij om het op die manier te interpreteren, misschien lukte dat voor jou niet maar zo moeilijk was dat toch niet te bevatten? Vond het zelf juist een erg sterk personage.

Met het lezen van het boek doel ik op het research doen naar objectieve feiten, had het misschien wat anders moeten formuleren.

Snap je kritiek ook ten zeerste en misschien is het nogal vroeg om een film over een dergelijk onderwerp te maken, zeker als de film zich op andere zaken focust dan enkel het pakken van de boeven en een zo 'objectief' mogelijke situatie in beeld te brengen.

En qua regie had ik zeker het gevoel dat de film ging over een vrouw in een mannencultuur (setting Paktistan) en niet zozeer op de wraak/klopjacht. Zeker als je kijkt naar Bigelow's vorige film, die zich ook focuste op een individu in oorlogssetting. Heb je bronmateriaal waarin staat dat de focus niet op de vrouw lag?

avatar van Stephan

Stephan

Ik geloof best dat de film een waarheidsgetrouw beeld geeft van de speurtocht naar Bin Laden. Het feit dat de martelingen ook zonder echte kritische noot getoond worden geeft aan dat ze het met "warts and all" hebben willen vertellen.

Maar daar zit voor mij dan ook meteen het grootste probleem. Een vrouw die dat soort zaken tolereert, aanmoedigt en er zelf aan meedoet krijgt van mij nooit meer de sympathie die de makers me willen opdringen. Ze is een leeg, koud personage dat nergens een oprechte emotionele laag toont. Nergens zie je haar echte gezicht. De krokodillentranen bij de dood van haar collega en de cynische steunbetuiging aan haar baas die wordt weggestuurd maken het alleen nog maar erger.
De vervelendste nasmaak krijg ik dan ook van de lof die de film aan haar toedicht en blijkbaar door een heel volk wordt gedeeld.

Mijn punten zijn dan ook enkel voor de natuurgetrouwe reconstructie van de actie.

jipt

Denk ook niet dat het de bedoeling was geweest dat de kijker zich gaat identificeren, of zich gaat sympathiseren voor de protagoniste. Het komt vooral doordat zei de grote boef heeft gepakt dat de toeschouwer haar de hemel in prijst.

Ik zie het nog steeds als een film over een kille/harde workaholic in een kille/harde cultuur. Kon me ook wel in haar situatie verplaatsen, was het niet altijd eens met haar, maar dan had was het ook een saai/braaf personage geweest. Het feit dat alles zich afspeelt tegen de rand van de "klopjacht" is voor mij bijzaak. De film ging om haar, niet om Bin Laden.

avatar van SilverGun

SilverGun

Chastain is zeker niet de heldin waar je je mee moet identificeren en de film dicht helemaal niets aan haar toe. Waaruit blijkt dat de makers sympathie voor haar willen opdringen ontgaat me ook. Dat je niks over haar te weten komt is gewoon een bewuste keuze, elke vorm van uitdieping wordt duidelijk de kop ingedrukt. Zie bv. de scene in het Marriott hotel, waarin de keiharde werkelijkheid middels een ontploffende bom de typische set-up voor personageontwikkeling bruut verstoort. De scène en het laatste shot van Chastain spreken ook boekdelen: ze zit alleen in het vliegtuig na de relatieve anti-climax van het vinden van Bin Laden en heeft geen idee wat te moeten antwoorden op de vraag waar ze heen wil. Dit is het enige waar ze zich jarenlang mee heeft beziggehouden en er is niks anders in het vooruitzicht, hier is de eindaftiteling. Wanneer je er dan een heroische wraakfilm in hebt gezien dan heb je je aandacht er niet helemaal bij gehad denk ik. Doet me denken aan de kritiek op Starship Troopers destijds, die volgens bepaalde critici het hersenloze gedrag van de hoofdpersonen zou verheerlijken.

avatar van Stephan

Stephan

Nee, ik ben het daar niet mee eens. Er zijn voldoende momenten in de film waarin wél wordt getracht sympathie op te wekken.