Zero Dark Thirty (2012)
Genre: Thriller
Geregisseerd door: Kathryn Bigelow
Met onder meer: Jessica Chastain, Jason Clarke en Joel Edgerton
Gesproken taal: Engels en Arabisch
Releasedatum: 24 januari 2013
Bekijk via Videoland
Plot Zero Dark Thirty
"The greatest manhunt in history."
'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.
Maya
Larry from Ground Branch
Steve
John
Reeese
Leuke discussie aan de gang hier, haha!
Ben het voor het merendeel eens met m1chel.
Op een of andere manier, wanneer het over Amerika gaat, sluit men de ogen.
Of beter gezegd; het gezond verstand.
Dat er nog steeds mensen zijn die daadwerkelijk denken dat de 'aanslagen' zo zijn gegaan zoals ons wordt voorgehouden, geeft mij een apart gevoel. Ik vind dat totaal onbegrijpelijk aangezien ieder stukje bewijs uit de 'officiële' onderzoeken weerlegd wordt met keiharde feiten.
Mooi ook om te zien hoe die onderzoeken zijn uitgevoerd en welke bandieten daar de leiding over gekregen hebben.
Enfin, heeft niet veel meer de film te maken. Moest het toch even kwijt
Ik las de woorden 'betere wereld nu 'Bin Laden gepakt is'...
Ik weet het niet... Wat ik wel weet is dat een betere wereld zal worden eenieder zich eens kritischer zou opstellen, niet alles zou geloven wat er verteld wordt in de media...enn....
Je eerst verdiepen in een onderwerp, voordat je daarover een 'mening' gaat vormen.
Dit wordt ook wel eens het gevaar van de mening genoemd
mjk87 (moderator films)
@m1chel. Die bolle met die baard menselijk? Vond het naar mannetje, niks sympathieks aan. Of bedoel je jihadist met martelaar? Dan zou ik je bericht in de context niet snappen.
En wat had iedereen gewild, afgeknipte tenen, uitgesneden tongen? Die martelingen leken me al fysiek en mentaal uitputtend genoeg. Martelen is niet altijd direct pijn, maar ook vernedering, slaap ontzeggen, opsluiting, werken met donker of juist veel licht, vol lawaai aan. En dan zeggen dat het wel meevalt? Ik zou zeggen, maak het zelf mee zonder te weten of en wanneer zoiets ophoudt. Ik vond wel degelijk dat de Amerikanen niet direct als de grote helden werden neergezet die het beste met iedereen voor hebben.
wibro
Ik ben er voor de volle 100% van overtuigd dat de 9/11 aanslagen het werk zijn van Osama Bin Laden. Voor mij is hier verder geen discussie over mogelijk. De beelden spreken voor zich.
- 1948 berichten
Ja die bolle met die baard ja. Ik kreeg het bijna te doen met hem toen ze zijn aapjes hadden vermoord. Ook word de suggestie gewekt dat die bolle met die baard alleen maar zijn werk doet, hij leek bijna blij toen hij terug naar DC mocht, noem ik vrij menselijk ja.
En de film richt zich op het ware verhaal, de realiteit. Hoe gruwelijk ook, dan moet je ook het realisme van de martelingen laten zien, en nee, gelukkig nooit mee gemaakt... Jij wel? Kan die vraag dus ook omkeren. De Amerikanen komen wel degelijk als helden hieruit. Zij hebben immers 'swerelds grootste terrorist gedood. Maar dit is geen realisme.
mjk87 (moderator films)
Menselijk ja, niet direct sympathiek. Maar moeten dat soort mensen dan altijd als psychopaten worden neergezet of bordkartonnen kwaadwillenden? Dat vond ik ook zo mooi aan Bruno Ganz in Der Untergang, juist iemand menselijk neerzetten, dat maakt het des te enger. En ja, ook Hitler was een groot dierenliefhebber.
En dat het slechts zijn (martelaar) job is maakt het wellicht nog erger, zonder enige schaamte doet hij het. Als je dat sympathiek noemt of pro-Amerika,
En nee, ook geen martelingen meegemaakt, maar het idee dat zelf mee te maken deed me al misselijk worden. Hulpeloos in een plasfles pissen in een ziekenhuis vind ik al vreselijk, laat staan in je schijt en pis dagen hangen. En dan al dat rest erbij. En waarom is dit geen realisme? Ga jij er echt vanuit dat dit niet plaatsvond op deze manier of dat ze tongen uitsneden en vingers amputeerden? Wat getoond werd vond ik al erg genoeg.
Reeese
Oké, dat is jouw mening. Maar waarop is jouw mening gebasseerd? Op feiten? Noem der 1.
Of op wat de media jou wilt laten geloven ?
Wat heeft jou overtuigd?
Gezien jouw uitspraat dat er geen discussie mogelijk door het door jou zien van de beelden?
Dat dunkt mij dat je naïef en narrow-minded bent.
cordiacovens
Het was geen sympathiek karakter die "bolle met die baard" , wanneer de makers zelf met "Maya" gesproken hebben, lijkt het me nogal logisch dat dit zo veel van de waarheid is als er verteld had kunnen worden en dis voor 90% zal kloppen. Daarnaast gaat het hier meer om mentaal dan fysiek martelen, het "breken". De loopjongens en iedereen die alle info gegeven heeft en niks meer uit te persen en in Guantánamo zit zal misschien zo fysiek mishandeld worden maar die verdachte uit de film was nog belangrijk voor ze, het was zoals k al aangaf meet om hem mentaal dan fysiek te martelen.
Kortom het blijft een film, tuurlijk zullen er dingen niet helemaal
Kloppen, maar meer waarheidsgetrouw en objectief als dit zal je geen film over een beladen onderwerp als dit vinden.
- 1948 berichten
En nee hoor, ik ga er wel vanuit dat dit in grote lijnen zo gegaan is (lees mijn eerste bericht), en ik word ook misselijk bij die gedachte. Alleen weet ik zeker dat er veel ergere dingen gebeurd zijn om die informatie los te krijgen. 100% van overtuigd.
Kortom het blijft een film, tuurlijk zullen er dingen niet helemaal
cordiacovens
Het is geen propaganda, het maakt geen enkele vorm van Amerika beter en al helemaal het midden-oosten niet "slechter" het is niet zo zwart-wit, Amerikanen doen dingen die niet goed zijn, pakken wel Osama maar ook niet op de beste manier mogelijk..Mensen uit de regio helpen hier zelfs bij. Het is gewoon niet zo zwart-wit als jij zegt..
cordiacovens
Als je ook nog overtuigd moet worden dat hij dood is dan klopt er iets niet, er zijn genoeg foto's op internet van Bin Laden met een kogelgat in z'n hoofd. Is morsdood, hadden ze hem mee moeten nemen naar Amerika? Ja..maar soms neem je beslissingen niet niet goed uitpakken.
- 1948 berichten
Nee hoor, ik ben overtuigd dat hij dood is, dat was mijn punt niet. Mijn punt is dat er nergens keihard bewijs voor is. Alleen deze film overtuigd mij niet dat het de complete waarheid is. Als jij dat wel vind, even goeie vrienden, maar dat noem ik wel kortzichtig. Ze laten een paar foto's zien, vertellen wat verhalen en BAM! Dat geld meteen als bewijs? Overheids instellingen manipuleren en liegen de hele boel bij elkaar als ze daar bij gebaat zijn. Ik neem niet zomaar aan dat dit de waarheid is, en zeker niet op de manier hoe deze film het brengt. Ik denk niet dat ik het zwart/wit zie, ik denk serieus dat het zo zwart/wit word gebracht en is. Ik ben zeker niet anti Amerika (nogmaals), maar er kloppen veel dingen niet.
wibro
Of op wat de media jou wilt laten geloven ?
Wat heeft jou overtuigd?
Je hebt toch de beelden gezien van die vliegtuigen die zich in de Twin Towers boorden.
cordiacovens
Ik ben het met je eens over de overheid, daarom geloof ik de film niet, ik geloof erin omdat de filmmakers gesproken hebben met mensen die dit hebben meegemaakt en hier jaren van hun leven voor hebben gegeven, die nu zonder hier toestemming voor te hebben hun medewerking aan de film hebben verleend. Dat doen ze niet zomaar en ze gaan dan heus niet zomaar liegen. Daarom geloof ik erin, tuurlijk blijft het een film waarin dingen een beetje moeten worden aangepast maar het is nog steeds geloofwaardig door deze bronnen
- 1948 berichten
Het zijn gewoon de dingen die je mag weten, niet de voledige waarheid. Dat zou de CIA of welke overheids dienst nooit toestaan. Ze zullen ook niet 100% liegen, dat geloof ik ook niet. Maar de film komt ook niet 100% overeen met Mark Owen's boek "No Easy Day", dus zijn er dingen verdraaid en geromantiseerd.
popcorn en cola
Zeer indrukwekkende film. Ondanks dat de afloop bekend is, is de regisseuse er toch in geslaagd veel spanning op te bouwen naar de climax. Opvallend is de belangrijke rol van vrouwen binnen de CIA.
cordiacovens
Ook hij moest boeken verkopen, ook dat zal niet helemaal kloppen. Deze film is zo objectief en waarheidsgetrouw mogelijk.
mjk87 (moderator films)
Wat pleit voor de film is dat men reeds met het script begonnen was toen OBL nog niet eens gedood was. Het zou dan ook juist een film moeten worden waarin Amerika faalde wat na 2 mei ineens veranderde.
Reeese
Ja natuurlijk heb ik die beelden gezien.
Dus een als jij een vliegtuig in een gebouw ziet storten, weet jij meteen dat Bin Laden dat gedaan heeft?
Haha!
Vandaar dat ik de woorden naïef en narrow-minded gebruikte.
John Lee Hooker
Bigelow flikt het weer. Meedogenloos en bruut toont ze ons hoe het er een paar jaar geleden aan toe ging. Bij zo'n lange speelduur moet je natuurlijk rekening houden met het feit dat er nog een hoop uitgepluist zal worden en er veel ondervragingen en onduidelijkheden op het programma staan. Eenmaal dit te hebben aanvaard kan het alleen nog beter worden. Ze hebben wat tegenslagen maar komen steeds dichter bij hun doel. De slotfase is heerlijk waarin het team het huis binnen gaat vallen. Goede communicatie tussen de leden (ja, dit moet natuurlijk ook, maar het is ook strak in beeld gebracht). Prachtig ook dat die soldaten steeds fluisterend de namen riepen van hun doelwit (Osama!). Verder opvallend dat James Gandolfini is uitgekozen als CIA-baas want ik zag hem een hele tijd geleden in The Last Castle als gevangenisdirecteur. Knap werk.
Partyboooi
Ten eerste vind ik het geen film voor in de bios, daarvoor is ie te langdradig en gebeurd er te weinig. Ten tweede zie ik het nut niet echt voor deze film. Misschien dat het voor de Amerikaan een heerlijke film is om te zien hoe hun aartsvijand nr 1 (tot voor kort) gepakt en vermoord is.
Zoals de meesten hierboven al aangeven moet je altijd twijfelen over het nieuws dat we voorgeschoteld krijgen, dus ook twijfelen over de integriteit van deze prent.
Ikzelf ben niet overtuigd dat dit de absolute waarheid is, wie weet leefde OBL al een tijdje niet meer, maar moest er een keer een einde komen aan zijn verhaal zodat de US weer een nieuwe vijand uit kan kiezen. Of was het ondertussen al zo lang geleden sinds 9/11 dat Amerika wat goed nieuws nodig had en dus is dit hele verhaal verzonnen?? Je weet het toch nooit voor 100% zeker. Blijft natuurlijk goed om er over te discussieren.
Wat betreft de film; doordat ik er met veel sceptici naar keek kon het mij nergens boeien, maar dat is mijn eigen schuld natuurlijk. Daarnaast had ik moeite mijn aandacht erbij te houden omdat er zeer weinig gebeurd. De paar bomaanslagen hielden me wakker. Het einde is ook lekker lang uitgewerkt, want daar zit iedereen op te wachten natuurlijk, dat is wel slim gedaan en verbloemd enigzins wat we ervoor hebben gezien. Misschien hebben de meeste mensen dan ook een redelijk goed gevoel bij het verlaten van de zaal. Maar bij mij bleef de vraag; wat was het nut van deze film??
**2
John Lee Hooker
wat was het nut van deze film??
Retorische vraag? Vermaken en enigszins informeren zou ik zeggen...
disneystore
Retorische vraag? Vermaken en enigszins informeren zou ik zeggen...
Schrap enigszins informeren maar als je 't mij vraagt.
John Lee Hooker
Het is uiteraard geen documentaire maar je kunt wel zien wat voor keuzes er gemaakt moeten worden en wat er allemaal bij komt kijken. Ongeacht of Bush de torens zelf had opgeblazen of niet.
Re73
**2
Ik snap wat je bedoeld, al gaf ik hem een 3 sterretjes (6- op de schaal van 10)
gondwana
Ik ga niet echt uit van de authenticiteit van het verhaal. Film was even goed gebleven indien het om fictieve personages ging, vind ik.

Netflix gaat relatief veel grote filmtitels verwijderen

Drie spionagefilms met een steengoede beoordeling

Captain Phillips

The Girl with the Dragon Tattoo
Drama / Thriller, 2011

La Noire De...
Drama, 1966
moordciahotelterroristgevangenecar dealermossadvaniraqpakistanosama bin laden man huntu.s. navy sealf wordvrouwelijke hoofdrolspelervuurgevechtraidgeweldtext message aaphondspecial forcestied uplegerarea 51 terrorist grouptorturing vrouwelijke regisseural qaedaprison campwater torturesuicide bombing 21st centurypolitical thrillerex special forcespost 9/11helicopter crashislamabad