• 9.378.596 stemmen

Zero Dark Thirty (2012)

Thriller | 157 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jessica Chastain, Jason Clarke en Joel Edgerton

Gesproken taal: Engels en Arabisch

Releasedatum: 24 januari 2013

Plot Zero Dark Thirty

"The greatest manhunt in history."

'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.

avatar van dekoef

dekoef

De film geeft een zeer realistische kijk op de manier waarop Osama gepakt is. Verwacht dus ook geen wilde actie of special effects. De film geeft een zeer goede kijk achter de schermen bij de CIA en hoe zij te werk gaan.

Een minpunt van deze film is het slot van de film, waarin ze Osama pakken. De setting is af en toe zo donker, dat je helemaal niets ziet. Een gemiste kans, want voor de rest is het interessant om te zien hoe zo’n speciaal team te werk gaat.

Als deze film over een wat minder bekend persoon had gegaan, had ik hem waarschijnlijk niet bekeken. Voor degene die geïnteresseerd zijn in de vangst van Osama is dit een aanrader. Voor een ieder die op zoek is naar een spannende oorlogsfilm raad ik deze af.

avatar van Basi

Basi

Goede film, zeer realistisch gebracht en goed acteerwerk. Aan deze hele productie is weinig op te merken. Helaas is het einde van de film al duidelijk waardoor de spanning matig is.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Aardig drama! Niet meer en niet minder. Heb me niet zitten vervelen, want hij was interessant genoeg om de aandacht te houden, maar geen puntje van je stoel werk. Leuk om te zien hoe het een beetje gegaan zou moeten zijn. Stiekem had ik er meer van verwacht. Maar aan de andere kant, waarom spannender maken, en zo de realiteit voorbij gaan...? Leuk tussendoor!

3***

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Mooi realistisch drama dat ondanks de bekende storyline toch de nodige spanning kent. Bigelow heeft zich wat mij betreft aardig gerevanceerd na The Hurt Locker, maar daar zal vast niet iedereen het mee eens zijn.

avatar van andijvie

andijvie

Rauw, echt, spannend, meeslepend en ziet er ook nog realistisch uit.

Je wordt als het ware meegezogen in het fanatisme van een heel bijzondere CIA agente.

Net als zij wil je Osama vinden en niets ... nee niets is teveel om dat de realiseren.

Prachtige film, die soms haast een documentaire is ... maar nooit vergeet een film te zijn.

Een juweel !!!

avatar van mock turtle

mock turtle

boeiende film, goed langzaam opgebouwd en een spannende eindscene. alleen jammer dat er geen aandacht is voor de manier waarop het nieuws van de doding in de wereld werd ontvangen

avatar van vranque

vranque

heeft veel teveel tijd nodig maar ook ik heb me wel kunnen vermaken. zij het moeite soms. Na een half uur zit je toch echt met de vraag hoe ze de volgende twee uur vol willen maken. Beetje het manko van veel films de laatste tijd.

• 2073 berichten

Als film op zich uitstekend en spannend, je hebt continue het gevoel naar de werkelijkheid te kijken. Jessica Chastain speelt imo een glansrol.

Door het hoge realiteitsgehalte maakt de film ook een hoop discussie los, de CIA martelt. Of dat puur realistisch is of niet doet niet ter zake, er worden gewoon regels overtreden. Informatie verkrijgen, misinformatie interpreteren, ik vond dat goed gedaan en weergegeven. Zelfs het nut (of zinloosheid) van martelen komt aan de orde wie daar oog voor heeft. Het is toch uiteindelijk het langdurig zoeken wat bepalend is, ook in deze film.

Dit is geen documentaire, maar een speelfilm. Eén persoon die de dragende kracht is naar de zoektocht naar OBL is niet erg geloofwaardig. Helemaal letterlijk moet je de film dan ook niet nemen. Maar het is zeer zeker geen patriottistische Hollywood film, daar wordt toch teveel van de donkere sluier voor opgelicht. Het is dan ook niet voor niets dat de CIA niet erg blij was met deze film.

EénVandaag: Omstreden film ...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Gisteren ook in Pauw&Witteman besproken met militair historicus Christ Klep.

• 2073 berichten

Bedankt voor de link mjk87, ik was op dat moment de film aan het bekijken.

avatar van timbo_

timbo_

Wat een ontzettend goede film. Alleen al dat begin. Zo goed bedacht. Om eerst die verschrikkelijke geluidsfragmenten van uit die Twin Towers te laten horen. Het zet meteen de toon, roept woede op en dan meteen er achteraan die nu al beruchte martelscenes. Een combinatie die er voor zorgt dat je al binnen het kwartier voor je zelf aan het bepalen bent waar jij staat. Voor, tegen er ergens tussenin dat zal aan jezelf liggen, maar niet kiezen is er niet bij dankzij Bigelow.

Ze krijgt daarbij hulp van Chastain. Yoch wel dé actrice van de laatste twee jaar. En het moet wel heel gek lopen wil dat dit keer niet een gouden beeldje tot gevolg hebben. Volledig terecht want ze zet op indrukwekkende wijze Maya neer. Een CIA-agente die zich vastbijt in Bin Laden en niet meer los laat.

Ook Bigelow verdient nog meer lof. Een verhaal waarvan de uitkomst al bekend is, zo spannend weten te maken is een prestatie op zich. De zweem van ongemak die je in Pakistan voelt en de verbale confrontaties op het hoofdkwartier van de CIA. Indrukwekkend. Het zorgt er voor dat Zero Dark Thirty voor mij ondanks de lange speelduur geen seconde verveelt en absoluut een nominatie voor beste regie had verdiend.

Hier een uitgebreide recensie: Filmmad.nl | Recensie: Zero Dark Thirty (24 januari)

avatar van Thomas83

Thomas83

Had veel meer een film verwacht waarin ze de mariniers zouden volgen, maar het bleek dus meer een vrij realistische en sterke thriller te zijn, met vooral veel focus op de speurtocht van de CIA. Erg boeiend zo'n klein inkijkje in de organisatie en hiërarchie binnen dat terroristische netwerk, en de film heeft meerdere ontzettend spannende scènes. Vooral nadat je een paar keer als kijker op scherp bent gezet na met name de verrassende bomaanslag in het restaurant. Daar komt dan later nog wat bij, en zo voel je op een gegeven moment in meerdere scènes echt enorm die dreiging.

Tegen het einde, als de compound uiteindelijk is gevonden, volgt dan nog een sterk deel waarin de focus met name op de operatie van de mariniers zelf ligt. Ook dit deel is geweldig in beeld gebracht en lekker spannend. Vond het echt een heerlijke film, met een vooral sterke Jessica Chastain. Al vond ik het af en toe wel wat ver gaan hoe persoonlijk de zoektocht naar Bin Laden op een gegeven moment werd voor haar. Het klinkt gewoon ook een beetje belachelijk om iemand "I wanna kill Bin Laden" te horen roepen. De film heeft aan het begin trouwens ook wat scènes die ongemakkelijk zijn, met die martelingen van terroristen en aan het begin al dan niet echte geluidsopnames van hun slachtoffers tijdens 9/11. 4.0*.

avatar van hammingo

hammingo

Zero Dark Thirty is meer een goede documentaire dan een goede film.

Verwacht in deze film dan ook geen flitsende special effects en hersenkrakers. Als CIA-film is het een onvoldoende en als oorlogsfilm krijgt het ook een onvoldoende.

Ik had ook Pauw & Witteman gekeken waar er een stuk werd verteld over de martelingen in deze film. Nu moet ik zeggen dat dat meevalt. In de film Unthinkable komen de ethische dilemma's veel meer aan de orde over het onderwerp martelen.

Ook vraag ik mij af in hoeverre deze film echt op waarheid is gebaseerd of dat er toch weer veel bemoeienis van de CIA met deze film is gemoeid.

Kortom, het is een film die de strijd tegen het terrorisme goed weergeeft, maar ik ga liever de documentaire van National Geographic over deze missie bekijken die over een paar jaar ongetwijfeld uitvoerig aan de orde komt.

avatar van disneystore

disneystore

Mondragon schreef:

In Hollywood denken ze dat we in sprookjes geloven. Eerste 1,5 miljoen mensen afknallen in Irak en Afghanistan op zoek naar de grootste misdadiger allertijden, en dan ineens hebben ze hem doodgeschoten en in zee gegooid zonder ENIG bewijs? Ja doei....zoveel onzin gelooft zelfs een baby met minder dan 2 hersencellen niet. Geen lichaam, geen zaak, geen moord. Klaar.

Deze film was dan ook te verwachten om de leugen wat kracht bij te zetten. Maar ieder weldenken mens ruikt hier op zijn minst een vreemd luchtje aan.

Wowowow, het blijft een film. Mij maken ze niet wijs dat een langspeel film identiek is aan de officiële operatie, hopelijk jou ook niet. Dat, zoals je zegt, Osama Bin Laden op 1, 2, 3 doodgeschoten werd en zo rap mogelijk in de zee gesmeten (wat overigens ook al vreemd is, aangezien Abbottabad 1.600 kilometer van zee ligt) is inderdaad vrij vreemd. Goed, ik ben geen Navy Seal en ik heb er geen mogen interviewen tergelegenheid van deze film.

avatar van Reeese

Reeese

De informatie die de filmmaker wil overbrengen, brengt hij geloofwaardig over.

Uiteraard is het verhaal opzich (waar het over gaat) uiterst ongeloofwaardig alsook meermaals weerlegd door keiharde bewijzen. Bovendien mogen we nog steeds wachten op feiten die het tegendeel van de 'theorieën' bewijzen.

Met de film zelf is niks mis!

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Zero Dark Thirty

157 minuten spanning, Een geweldige script en fantastisch acteerwerk door Jessica Chastain.

Bigalow en Boal hebben een realistische geloofwaardige film gemaakt over een moeilijk onderwerp en is echt op enorm hoog niveau uitgevoerd. Camerawerk is goed, vooral de laatste 45 minuten geweldig. Desplats score is subtiel en ondersteunend aan de film. Zero Dark Thirty is spannend ondanks dat iedereen het einde kent, dit is allemaal verwerkt in een goed script en dat script is enorm goed uitgevoerd.

Over het martelen, ja de film geeft aan dat dit heeft geholpen informatie te verkrijgen maar alsnog heeft een mens dit voor elkaar gekregen door jaren hard werken en de film is absoluut niet pro-Amerikaans de film probeert gewoon een verhaal te vertellen en dat is goed gelukt.

avatar van tevelenco

tevelenco

Redelijk goede film die naar mijn mening veel te lang duurt.

Vooral het eerste uur vond ik nogal saai.

Verder wordt het verhaal wel goed in beeld gebracht en zet Jessica Castain een overtuigende rol neer.

Maar door de te lange speelduur kom ik toch niet verder dan 3*.

avatar van Waku

Waku

Degelijke en goed geacteerde spionage/terrorisme film.

De kracht van "Zero Dark Thirty" is dat men de klopjacht op Bin Laden inclusief de daadwerkelijke actie en afloop sober weet te houden. De meeste amerikaanse films willen nog wel eens verzuipen in chauvenistische en euforische dik opgelegde vaderlandsliefde.

Maar daar doet deze film niet aan mee.

Het einde van de film met personage "Mary"zegt eigenlijk alles.

"Zero Dark Thirty"is een behoorlijke zit en vertelt vooral het verhaal over een lange klopjacht.

Liefhebbers van enkel actie zullen misschien teleurgesteld zijn want de daadwerkelijke actie duurt een kleine 25 minuten.

De kritiek op de martelscenes vind ik persoonlijk wat overdreven.

Amerikaanse tv series als 24 en de gemiddelde Rambo film ging hier wel wat verder in.

Waku schreef:

Dege

De kritiek op de martelscenes vind ik persoonlijk wat overdreven.

De kritiek richt zich ook niet zo op de scenes in deze film, maar meer op de werkelijkheid en dan is de kritiek of op zijn minst discussie toch wel voor de hand liggend.

In nietszeggende films glijdt al het geweld gewoon van je af, dat is hier met het heel hoge werkelijkheidsgehalte toch echt wel anders.

avatar van sweetlover100

sweetlover100

Hij duurt erg lang, dat ik wat ik dacht toen ik deze film uit had gezet. En zoals hier al meer wordt gezegd; of je alles moet geloven.. is maar de vraag. Ik bedoel niemand weet wat er precies gebeurd is, dus ik heb er een dubbel gevoel bij.

Mooi verteld en leuk gedaan. maar niet overtuigend.

avatar van Wernertje

Wernertje

De film verteld het verhaal over de klopjacht van Bin Laden, dus feitelijk gebaseerd op de waarheid. De discussie rondom het martelen ligt gewoon gevoelig omdat met name de cia, niet blij is met het feit dat de film suggereerd dat er praktijken plaats hebben gevonden die officieel niet mogen en niet gebeuren.

En 24 is natuurlijk een fictie serie en daarin kun je alles laten zien zonder dat er ophef overgemaakt wordt.

Het is misschien een rare vergelijking, maar de discussie rondom der untergang ging over het feit dat men Hitler te menselijk had neergezet.

Bij alle films die gebaseerd zijn op verhalen rondom grote historische figuren of periodes ontstaan discussies.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Wernertje schreef:

Dat is ook zo een onzin. Alsof Hitler e.o.a. figuur uit de inferno is. Hij was ook een mens, die dan wel miljoenen liet doden maar ondertussen wel van dieren hield. Geschift maar wel een mens. Alleen sommigen willen liever niet de waarheid zien als dat niet strookt met een bepaald beeld of ideaal.

En de martelingen hier? Bigelow toont het ons als onderdeel van het proces zonder commentaar. Je kan zelf bepalen of het noodzaak is of dat het een aanklacht is door die pure rauwheid zoals het is gefilmd. Alleen de meesten zien dan altijd het negatieve erin.

avatar van Frank Slade

Frank Slade

4 sterren. Topfilm, zeer goed in beeld gebracht en zeker niet gedramatiseerd. In een ruk volledig uitgekeken. Goede hoofdrollen en perfecte regie. Meer van dit soort films!!

avatar van Redlop

Redlop

Spannend, boeiend en zeer realistisch in beeld gebracht. De 5* van De Volkskrant vind ik zelf wat overdreven. Maar 4* wel waard.

avatar van repok

repok

Redlop schreef:

Helemaal met je eens, alhoewel het einde een stuk beter was dan het begin. Het eerste gedeelte had wel wat korter gemogen waardoor er meer balans in zou zitten. Ik ga deze film zeker nogmaals kijken....

avatar van Spetie

Mooie film, die de klopjacht op Osama Bin laden op een geloofwaardige en soms ook erg boeiende wijze in beeld weet te brengen. Het sleept in het middenstuk soms net iets teveel, maar het begin en einde mogen er zeker zijn.

Jessica Chastain is de dragende kracht van Zero Dark Thirty. Een vrouw die me vorig jaar al een paar keer in positieve zin opviel en nu wederom. Haar rol is sterk en krachtig en tussen alle mannen staat ze in elke scene haar mannetje. Ze zou het beeldje weleens kunnen pakken, ik vind de prestatie er in ieder geval goed genoeg voor. Ook de rest van de cast is zeker niet slecht, maar er zit ook niemand met een echt grote rol tussen.

Het camerawerk is vrij afwisselend, maar vooral richting het einde, als de daadwerkelijke aanval begint erg sterk. Ik vond het ook erg interessant om te zien hoe zorgvuldig men te werk ging om hem te pakken. Ook weet Bigelow de toon gelukkig niet te uitbundig te maken. Daar gaan veel andere van dit soort Amerikaanse films nogal eens de fout in, maar Bigelow omzeilt die valkuil prima.

Het enige echte verwijt dat ik heb, is dat het allemaal minder meeslepend is dan gehoopt. Pas op het moment dat de actie echt begint, wordt het enigszins meeslepend. Verder is het lichtelijk afstandelijk en deed het mij niet zo veel, al is het begin en eindpunt wel meer dan in orde.

Kortom zeker niet slecht en gewoon goed gemaakt, maar het mist vooral in het middenstuk datgene om een echte topper te kunnen zijn.

avatar van Re73

Re73

Als film vond ik de eerste anderhalf uur veel te lang dradig. Het eind was dan wel weer ok.

De film is gabaseerd op de werkelijk maar wat is de werkelijkheid

? Ook ik verbaasde me destijds waarom het lijk in zee was gedumpt. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Dus weten we ook niet wat er nu waar is in de film en wat is fictie

Ik kan dan deze film ook niet waarderen alszijnde een soort van documentaire, maar gewoon als film. Ik houd het dan ook op 3*.

avatar van timbo_

timbo_

Thomas83 schreef:

Dan heb jij duidelijk geen idee hoe de gemiddelde Amerikaan denkt

avatar van Reeese

Reeese

timbo_ schreef:

Dan heb jij duidelijk geen idee hoe de gemiddelde Amerikaan denkt

Volgens mij staat het volkomen los van elkaar? Of hij het belachelijk vindt of, of hij het snapt hoe ze denken. Hij begrijpt hoe ze denken, maar hij vindt dat belachelijk.

And i agree!

avatar van robinb

robinb

Redelijke film. Het begint allemaal erg onduidelijk en rommelig en het eerste uur is eigenlijk gewoon doodsaai. Naarmate het einde in zicht komt volgt er wat spanning, maar nergens zit je op het puntje van je stoel.

De film oogt erg saai en met een depressieve ondertoon. Daarnaast komt alles erg traag op gang waardoor het een erg lange zit word. Natuurlijk hebben ze de nadruk gelegd op het "realisme" maar ook al bekijk ik het vanuit dat perspectief dan is het allemaal vrij vlakjes.

Want laten we eerlijk zijn realistisch is dit natuurlijk totaal niet. Ze laten alleen het veldwerk zien en gieten dat in een realistisch jasje terwijl in het echt 90% uit inlichtingen etc komt van saaie mannetjes op een of ander suf kantoor, maar ja dat is niet leuk om in de film te verwerken.

Verder word er wel goed geacteerd en zit alles redelijk in elkaar.

Maar ja eigenlijk hoop ik dat ik er ooit nog eens een goede film komt die deze oorlog van de andere kant laat zien. En dan laat zien dat het juist de amerikanen zijn die de grootste terroristen van de aarde zijn en dat die een keer niet worden afgeschilderd als helden, want dat irriteert me ook mateloos. Je bent door alle media etc al zo gehersenspoeld dat zelf nu je in bijvoorbeeld deze film amerikanen iemand ziet martelen je toch nog steeds het gevoel hebt dat ze daar alle recht toe hebben omdat die ander een "terrorist" is.

Want eigenlijk leven we gewoon in een erg kromme wereld. De amerikanen vermoorden jaren achter elkaar duizenden mensen, beginnen oorlogen, leveren de wapens, bezetten landen, etc etc en als iemand dan een keer (terecht) wat terug doet en daar een paar duizend man bij doodgaan zoals bij de twin towers dan zijn dat ineens terroristen...moet eigenlijk niet gekker worden.

Om dan vervolgens honderden miljoenen uit te geven, mensen te martelen en te vermoorden om 1 zogenaamde dader op te sporen zodat de grote kudde schapen een gevoel van rechtvaardigheid heeft is eigenlijk nog zotter... eigenlijk gewoon onbegrijpelijk dat de hele wereld daar in mee gaat.

In de film ook weer zo'n bizar voorbeeld. Laten ze je eerst genieten van amerikanen die allemaal mannen martelen en daarbij proberen ze je als kijker het gevoel te geven dat ze dat terrecht doen.

Daarna komt er een bomaanslag en dat moet er ineens vermeld worden dat een van de dodelijke slachtoffers wel een moeder was van 3 kinderen, een boodschap die er helemaal niet toe doet. Daarmee manipuleer je dus direct weer vele mensen. Waarom geven ze bij die gemarteld mannen dan niet aan dat zij vader zijn van 9 kinderen, maar nee dat is natuurlijk niet belangrijk dat zijn tenslotte maar "terroristen"