• 9.378.487 stemmen

Olympus Has Fallen (2013)

Actie / Thriller | 119 minuten

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: Antoine Fuqua

Met onder meer: Gerard Butler, Aaron Eckhart en Morgan Freeman

Gesproken taal: Engels en Koreaans

Releasedatum: 9 mei 2013

Plot Olympus Has Fallen

"When our flag falls our nation will rise."

De film volgt een eerloos ontslagen agent van de Amerikaanse geheime dienst (Gerard Butler). Wanneer Noord-Koreaanse terroristen, gewapend met buitengewone technologische wapens, het Witte Huis bezetten en de president (Aaron Eckhart) en een aantal van zijn medewerkers gijzelen, blijkt hij de enige man te zijn die de president en het land nog kan redden.

Mike Banning

President Benjamin Asher

Alan Trumbull

Lynne Jacobs

Secretary of Defense Ruth McMillan

avatar van jakobjan1908

jakobjan1908

Over de top Amerikaans maar wel vermakelijk. Veel actie en spektakel. 3,0 ster van mij.

kos schreef:

Nou nee, dat is de grap juist. Films als deze zorgen alleen maar voor dat idiote beeld.

Kom zeg. Noord-Korea is erg oorlogszuchtig, al hebben ze inderdaad nog weinig aangevallen. Maar zo vreemd is het niet dat er in films van Noord-Korea's agressie gebruik wordt gemaakt. Idem in games. 2 jaar terug kwam Homefront uit, met een verhaal dat Noord-Korea een invasie in Amerika heeft ingezet. Nogmaals, je kan wel Denemarken of welk ander vredelievend land kiezen, maar dat zou lachwekkend overkomen. Buiten dat, neem niet alles zo bloedserieus zeg.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

The Oceanic Six schreef:

Tja, al is Noord-Korea net zo belachelijk - tenzij er een verdwaasde generaal iets verkeerds doet zoals in Dr. Strangelove- want ze zijn wel gek daar, maar niet zo gek de V.S. aan te vallen. De machtshebbers hebben daar helemaal geen belang bij. Een beetje dreigen om de eigen bevolking te tonen dat ze er nog zijn wel, maar meer niet.

Maar goed, het hele concept rond deze film was belachelijk (al namen de makers het wel tamelijk serieus) maar wel redelijk vermakelijk.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Persoonlijk vind ik het best jammer, die vele negatieve reacties. Want buiten de vele discussies is Olympus has fallen een zeer vermakelijke no-brainer, vol met explosieve actiescènes en bruut geweld. Een en al spektakel, waarin ook Gerard Butler een degelijke rol neerzet. Vanaf de 22e minuut wanneer de actie echt op gang komt is het non-stop actie wat geen moment zijn grip verliest.

avatar van Mood Indigo

Mood Indigo

The Oceanic Six schreef:

Kom zeg. Noord-Korea is erg oorlogszuchtig, al hebben ze inderdaad nog weinig aangevallen. Noord-.

Lol

avatar van Re73

Re73

je moet wel erg dom zijn om dit een goede film te vinden

Dank u! Dat zelfde kan ik echter ook van u zeggen je moet wel dom zijn om van Koreaanse films te houden.

Kortom laat iedereen even in zijn waarde zeg.

avatar van Petina

Petina

je moet wel erg dom zijn om dit een goede film te vinden

Dank je wel. Wij zijn errug dom. Zo dom dat wij met z'n tweetjes een hele leuke film hebben gezien. Wij vonden het het ook zo dom dat alles weer lekker goed kwam. Maar ja, alleen domme mensen weten dit. Lekker dom op de bank zitten met een pot bier en een hele grote zak domme chips. Ooh, wat kan dom zijn toch zo lekker zijn, euh dom...

Ramon K

En met die insteek werden er in 't Reagan-tijdperk vele films gemaakt waarin vooral de Sovjet-Unie agressief was en zich keer op keer op Amerikaanse grondgebied begaf met oorlogstuig. In retrospectief zijn die films soms best grappig om terug te zien, maar ze blijven gewoon rete-racistisch en stemmingsmakend hoor. OHF denkt dertig jaar later hetzelfde te kunnen doen, en dan zonder de knipoog die veel van die jaren 80 films siert...

avatar van mar007

mar007

je moet wel erg dom zijn om dit een goede film te vinden

Je moet wel heel dom zijn om hier dit soort uitlatingen te doen en

daarmee mensen die deze film wel goed vinden te beledigen.

Ik zou zeggen laat mensen in hun waarde en kom gewoon met jouw mening

waarom je deze film niet goed vind.

Ongeacht of iemand een film wel of niet goed vind heeft niets met DOM zijn

te maken!

Ramon K schreef:

In feite zouden er van dit soort films moeten zijn waarin Amerikanen onschuldige burgers in een ver land pardoes platbombarderen en kapotschieten om de macht te grijpen. DAN heb je pas een realistisch actiefilmpje

Ramon K

Als bijvoorbeeld de Russen zo'n soort omgekeerde Invasion USA zouden maken, dan wordt die film verketterd en afgeserveerd hoor. Dan is iedereen verontwaardigd. Wel een cool idee!

avatar van Quentin

Quentin

Die is er hoor:

YouTube - IM ALLEINGANG - Deutscher Trailer - ????????? ???????? - ???????

Odinochnoye plavanye (1987) - IMDb

avatar van Powerfly

Powerfly

Vond het best wel leuk eigenlijk!!

Waarom altijd moeilijk doen als het makkelijk kan ..... niet teveel nadenken .... attacken die hap!!

Ach het was in iedergeval geen slome actie en mooie effecten .......

Ramon K schreef:

Zijn dat soort films er niet dan? Neem aan dat er ook wel genoeg anti-Amerika films bestaan?

Sowieso is propaganda vaak gebruikt in films. Goebbels maakte in 1943 een Titanic film waarbij de fatale fout geloof ik door een Amerikaan gemaakt werd als ik het me goed herinner.

Maar een film als Olympus has fallen vind ik nou niet echt propaganda. Het is meer Amerika verheerlijking. Het is nu Noord Korea als vijand, maar het had ook een land uit het midden oosten kunnen zijn. Bij de serie 24 had je die ophef ook al destijds, omdat het vaak Arabische landen of terroristen waren.

avatar van Apster

Apster

Zoveelste broddelwerkje van Fuqua, deze Die Hard kloon met wel hele slechte effecten. Eigenlijk stoorde ik me niet eens aan het patriotisme en de hele Noord-Korea issue, maar wel aan het scriptmateriaal. Hollywood maakt onbedoeld de amerikaanse regering belachelijk, want het Pentagon, Freeman en Eckhart maken er een potje van. Het is dat Butler de film nog een klein beetje kan redden, anders was mijn score nog lager uitgevallen.

The Oceanic Six schreef:

Ik vind wel dat je ergens moet beseffen dat de inhoud van OHF fout is. Dat er tijdens oorlogstijd propaganda wordt gemaakt is verder logisch.

Ramon K schreef:

Wat is er exact fout aan? Wat is er anders aan dan in honderden andere actiefilms waar een volk of land gekozen wordt? In Die Hard was Hans Gruber een Duitser. Is dat ook stigmatiserend?

avatar van ribas123

ribas123

mwaaaa ik vond het al raar waarom die zo snel uit de bios was.

Het AfterEffects gehalte was wel erg goed te zien!!!

Een mislukte DieHard cloon.

Verstand op 0 en kijken!

Ramon K

Wat is er exact fout aan?

Dat heeft kos toch al aangegeven? Inspelen op een actueel internationaal spanningsveld, en dan een partij/volk neer gaan zetten als een groep oorlogszuchtige, nietsontzienende moordenaars (en zelfs Zuid-Korea er nog bij betrekken). En zonder een greintje zelfspot of zelfbewustzijn.

En 't kwaad is al geschied want jij noemde de Noord-Koreanen in een vorige post 'oorlogszuchtig'.

Dat is wat anders dan een Duitse rivaal in Die Hard. Daar werd niet ingespeeld op hedendaagse spanningen, of een Nazi-verleden, of wat dan ook.

Ramon K

Je zou OHF 't beste kunnen vergelijken met Invasion USA uit de 80's. Alleen is er in die film (in retrospectief) een hoop onbedoelde (maar ook bedoelde) humor in geslopen. Ik dacht bij de opening van OHF meteen aan deze scène uit de Chuck Norris flick. En hier betroft 't geloof ik een leger huurlingen uit de Sovjet-Unie/Cuba. Want die moesten er destijds aan natuurlijk.

avatar van rep_robert

Dat is vaak een sterk punt van die gouwe ouwe actieknallers ten opzichte van hedendaagse actiefilms die inderdaad te goedkoop willen inspelen op actuele politiek. Die schurk/terroristen waren toen lekker random en vaak zelfs ook Amerikaans.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ook lekker vaag die 'actualiteit'. Waarop doelen we? De derde test van dit jaar? Die zelfs ontvouwde toen de film allang de post-production fase had gehad. Er bestaat al sinds de eerste 'test' een spanning, en Fuqua en co hebben dat gebruikt. Big whoop.

Ramon K

Ook lekker vaag die 'actualiteit'. Waarop doelen we?

Helemaal niet vaag. Actueel is het spanningsveld tussen N/Z-Korea en nu ook Amerika. Amerika is altijd 'woepie', dus gaan we de Noord-Koreanen afschilderen als beesten die Amerika aanvallen, onschuldige burgers neerknallen en Zuid-Koreaanse politici executeren. Kan niet duidelijker. En het omgekeerde (Amerika als de agressor) is in-real-life veel waarderderder. En in de 80's waren de Sovjets de lul. Daarom had ik 't ook over film komt 30 jaar te laat.

Kos had gewoon een goed punt. Moet je er verder maar mee doen wat je er mee wilt doen.

avatar van Lewis-06

Lewis-06

deze film zou zelfs in de jaren 70 slecht zijn geweest

avatar van mar007

mar007

@Ramon K

Draaf je niet een beetje door?

Het is maar een film hoor.. en er zijn ook mensen die deze film nog niet hebben

gezien ( ik ook nog niet) en dan is het leuk om hier relevante berichten te lezen

en niet steeds geconfronteerd te worden met jou anti amerika statement.

Nou weten we het wel pfff het is een film.. dus weer on topic a.u.b.

Ramon K

Ik heb het een en ander tussen spoilertags geplaatst nu (omdat ik te veel info vrijgaf), maar je opmerkingen gaan echt nergens over; ik ben hartstikke ontopic geweest (met relevante kritiek) in mijn berichten en je lijkt me nu te verwijten dat ik inhoudelijk op een film in ga!? Dat is te zot voor woorden, echt.

Te veel verschil in niveau en intenties hier op MM. Daarom kun je bijna niets meer melden zonder problemen te krijgen of flauwe irrelevante opmerkingen op je dak te krijgen.

'Het is maar een film' .... pfff! Waarom zou je hier dan nog uberhaupt discussieren mar007? Of melden wat je van een film vindt?

avatar van Piratje

Piratje

Vandaag weer een heel recente topfilm gezien.

Twee uren opbouwende spanning waarvan je geen seconde wil missen.

Wel een echte patriotistische Amerikaanse film waarvan het egoïsme vanaf druipt. Maar het is de Amerikanen gegund. Zeker met het plot is dit een hilargische zelfverheerlijking van strijdend USA dat op vele oorlogen kan terugblikken, behalve bij henzelf.

Voor de rest een uitermate kanjer van een verhaal waarin het einde van de film je naar het topje van je stoel schuift. Voor zover je er niet vanaf tuimelt want je drijft volledig mee in het verhaal, Het geweld, het doden, de gevechten, de heldhaftigheid...

Een onbeschrijflijk meeleven dat je ook vanaf september zeker willen herzien op DVD in Blu-Ray.

Morgan Freeman, wel in een bijrol, ziet er wat ouder uit maar vertolkt nog prachtig zijn rol. Net zoals de rest van de cast.

Hoofdrolspeler Gerard Butler haalt alles uit zijn kas. Ik vraag me soms af waar hij het bloed blijft halen en de kogelgaten dichten. Hij is misschien wel op zoek naar een oververdiende Oscar.

Het verhaal is rechtlijnig en puilt uit van clichés en eenvoud.

Weer een vette pluim voor de 46-jarige King-Arthur en Shooter-regisseur Antoine Fuqua.

Omwille van het te doorzichtige van het verhaal en het minder realistische plot 1 puntje minder.

Maar toch 4,0* brengt deze film aan de top van mijn keuze.