• 9.377.434 stemmen

Geregisseerd door: Steve McQueen

Met onder meer: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong’o

Releasedatum: 20 februari 2014

Plot 12 Years a Slave

"The extraordinary true story of Solomon Northup"

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

avatar van tattoobob

tattoobob

Deze film hoort met recht in het rijtje"de beste films van 2013" thuis.

Prachtige film in zijn genre. .ik was er best sprakeloos van. .

Ik wist niet of dit echt een film voor mij zou worden,maar in tegendeel...petje af voor de mensen die deze film gemaakt hebben.

avatar van Waackx

Waackx

Smugmarty schreef:

Los van de Oscars doet deze film het op Moviemeter ook bovengemiddeld goed. Zou dat wellicht ook zijn omdat anders de zwarte gemeenschap over ons heen valt.... ???

o ik snap het wel waarom deze film hoog scoort en vin het allemaal best , ik zelf vind het niet geweldig maar ik lig er niet wakker van dat de film hoog scooort maar ik bedoelde meer in amerika dan hiero ofzo als de film niet gewonnen had dan zou toch een deel van de zwarte gemeenschap zeggen dat het racistisch is van de academy ( ik ben zelf ook van negroide afkomst dus ik weet wel hoe mijn volkje op dit soort dingen reageert, vaak erg overdreven).

avatar van DjFrankie

DjFrankie

4,5 verder hoef ik niks te zeggen als gewoon kijken, oscar dubbel en dwars waard.

avatar van BBarbie

BBarbie

joerve schreef:

Ik denk dat deze film een beetje te zwart-wit is.

Ik denk het niet. Ik denk dat het destijds zo gegaan is op de plantages in het zuiden van Amerika. Alle verhalen, die ik daarover gelezen heb en alle films die ik gezien heb ––vanaf "De hut van oom Tom" (geschreven in 1852 !) t/m deze film–– laten allemaal hetzelfde beeld zien.

avatar van wibro

wibro

Ik ben er nog steeds niet toe gekomen deze film te gaan zien. En dat is niet omdat ik er geen tijd voor heb, maar omdat dit soort films mij totaal niet aanspreken. Ik heb het idee dat het bij deze film puur gaat om het oproepen van schuldgevoel. "Oh kijk eens wat wij de zwarte bevolking hebben aangedaan; schaam je blanken, schaam je". Het is ook een van de redenen waarom Schindler's list mij totaal niet aansprak. De geschiedenis kun je nu eenmaal niet veranderen en of je er ook iets van leert, dat is ook nog maar de vraag. Zie de Oekraïne crisis. Om maar een voorbeeld te noemen.

Maar....ik kan het mis hebben natuurlijk. Ik zal deze oscar winnaar zonder meer gaan bekijken, maar of ik er enthousiast over zal zijn, daar heb ik mijn twijfels over. Een ding weet ik echter zeker; een schuldgevoel zal het bij mij in de verste verte niet oproepen.

avatar van doctari

doctari

kos schreef:

12 Years a Slave een herhalingsoefening van Django Unchained... het moet niet gekker worden.

OK, herhalingsoefening is misschien niet helemaal het goede woord, want zoals gezegd zijn het natuurlijk totaal andere films met een totaal ander uitgangspunt. Maar ze gaan wel allebei over slavernij en het leed dat de slaven wordt aangedaan, m.a.w. er zit toch wel behoorlijk wat overlap in de thema's die in beide films behandeld worden. Dat is alles wat ik daarmee wilde zeggen.

Ik vind echt dat er uiterst merkwaardige dingen bij deze film worden geschreven.

Het is gewoon een stukje geschiedenis, zonder al teveel opsmuk en vals sentiment gebracht.

avatar van cor1946

cor1946

Vond het een saaie film, om daar oscars voor te geven dan zijn er wel betere films. Hij duurde ook zo land, na 90 min. had ik het wel gezien.Er zijn genoeg films over de slavernij gemaakt ook nog een tv serie.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

wibro schreef:

IkIk heb het idee dat het bij deze film puur gaat om het oproepen van schuldgevoel. "Oh kijk eens wat wij de zwarte bevolking hebben aangedaan; schaam je blanken, schaam je". (...) Een ding weet ik echter zeker; een schuldgevoel zal het bij mij in de verste verte niet oproepen.

Ik heb de film gezien en ik ben iemand die zich ontzettend ergert aan al het geroep over dat het eerste de beste discriminatie is - ik noem even Zwarte Piet. En van het gevoel een schuldgevoel opgedrongen te krijgen heb ik hier totaal geen last gehad. Komt omdat de film redelijk minimaal blijft zonder grote gebaren, en de blanke personages érg goed geschreven en vooral gespeeld zijn.

avatar van joerve

joerve

BBarbie schreef:

Ja maar het is echt niet zo dat negers in het noorden respectabele en geeerde burgers waren in die tijd en in het zuiden als beesten gezien werden. Dat lijkt me nogal een sterk contrast.

avatar van filmgek1963

filmgek1963

Heb gisteravond deze film gezien. En ik moet zeggen dat dit verhaal toch wel indruk op me heeft gemaakt. Soms was een scene iets te lang (de shots werden op allerlei manieren opgenomen, van dichtbij, van ver enz.). Het zal vast de bedoeling zijn geweest, want ik had soms ook het gevoel dat m'n keel werd dicht geknepen. Wat de bomen betreft. Je kreeg idd soms wel de tijd om zo'n boom te bestuderen, maar het waren wel mooie opnames. Zwart-wit? Het is wel gewoon vanuit de ervaringen van de schrijver. Hoe dan ook. slavernij blijft gewoon mensonterend.

avatar van filmgek1963

filmgek1963

Ik lees hierboven dat men niet kan geloven dat het zo'n sterk contrast was tussen het noorden en het zuiden. Waarom dacht je dat er een burgeroorlog uitbrak?

avatar van rep_robert

De Oscarregen is misschien wat overdreven betreft 12 Years a Slave, want ondanks het ontzettend sterke acteerwerk en het fantastische broeierig/zuiderlijk sfeertje voelt de film ook erg fragmentarisch aan en krijg je niet het gevoel dat Solomon daadwerkelijk 12 jaar die hel heeft moeten doorstaan. Daarbij zag hij mij er persoonlijk ook iets te verzorgd uit voor iemand die al 12 jaar onder erbarmelijke omstandigheden moet leven.

Wel valt het te prijzen dat de registratie van de gebeurtenissen erg droog is en er niet te melodramatisch mee omgesprongen wordt. De film is hard wanneer het nodig is en aan de andere kant ook zacht. Ik denk dat de film deze zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis wel mooi weergeeft.

avatar van superblackbird

superblackbird

Waackx schreef:

dat was helaas te verwachten.

Niet iedereen kan hetzelfde gedacht hebben he

avatar van catdog

catdog

• 2026 stemmen

Op de valreep van de Oscars heb ik vluchtig nog even twee van de grootste kanshebbers op het beeldje bekeken na "Gravity", "Captain Philips" en "The Wolf of Wall Street" al gezien te hebben. Dit waren "American Hustle" en deze "12 Years a Slave". En... hij is me tegengevallen.

Veel positieve verhalen hoorde ik rondom deze film en het onderwerp spreekt me zeker aan. Ik ben dol op een stukje zwarte (no pun intended) historie. De film bracht helaas niet de overtuiging die ik verwacht en gehoopt had. "12 Years a Slave" bleek, voor mij, niets anders dan een leuk tussendoortje met enkele standout performances.

Aan de acteurs lag het niet. Hoofdrolspeler Ejiofor deed het zeer verdienstelijk en mag hopelijk nu wel eens meer van dit soort rollen spelen ipv die CIA agents. Lupita had een zeer sympathieke uitstraling en wist haar scene's mooi in te kleuren. De ster van de film is natuurlijk Michael Fassbender die zijn personage een flinke dreiging en absurdisme meegeeft. Een acteur die buiten het script werkt en een extra touch geeft aan het personage. Ook nog een leuk bijrolletje voor Benedict Cumberbatch.

Waar de film minpunten op scoort is dat het verloop te voorspellen is en er bijna geen inkleuring meer is naast dit. Nadat Solomon gevangen wordt genomen en verkocht wordt gebeurd er vrij weinig verder meer met de film. De film lijkt enkel een aaneenrijging van enkele confronterende slavernij scenes (waarvan er wel vrij sterke tussen zaten) en wat sterk improvisatiewerk van de acteurs. De regisseur had er goed aangedaan een extra staartje aan het verhaal te knopen want af en toe sleepte de film teveel. Ook worden er teveel personages geintroduceerd waar al snel niks meer van gehoord wordt. Neem nu als voorbeeld dat mannetje die Solomon in vertrouwen neemt om een brief voor hem af te geven. Hij verraad Solomon maar verder wordt hij niet meer gezien. Een aftermath of confrontatie tussen deze twee had wat interessants kunnen opleveren.

De film is het interessantst als het wat origineels laat zien en die momenten zijn helaas wat schaars. Het zang-momentje tussen de slaven na het begraven van een broeder vond ik bijv. een erg sterk stukje.

Wat de film overigens ook best pijn deed is de keuze om te beginnen met een flash-forward. Dit was nergens voor nodig en zorgde voor verwarring wanneer het daarin vaak back-and-ford skipte toen we Solomon's dagelijkse leven tussendoor leerde kennen. Dat hij een slaaf wordt weten we allemaal dus een "what is to come" is niet nodig. Het lijkt een goedkoop trucje om wat aandacht te generen ipv een introductie waarin vanaf het begin begonnen wordt en waar dus, vanzelfsprekend, weinig in gebeurd.

Goed en bij vlagen soms vrij sterk maar de film brengt ons niets nieuws en maakt enkele fatale keuzes om een echte topper te zijn. Ik had de Oscar liever naar de Wolf zien gaan of naar Dallas Buyers Club als sterke tweede.

avatar van Edie

Edie

Prima film, wat overgewaardeerd vanwege al die oscars, maar ok. Zeker geen tegenvallende film, film was af en toe best spannend, prima acteerwerk. Gewoon een dik in orde film, maar ook niet heel speciaal verder. Ook een 3.5*

avatar van Alleygator

Alleygator

Heel mooi verfilmd verhaal maar toch wel met wat schuldgevoel verteld. Althans dat is hoe het op mij over kwam.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

Zwaar overgewaardeerde film, slecht verhaal, er zit totaal geen gang in hij duurt veel te lang en het acteerwerk is zwaar onder de maat, de oscar voor beste bijrol is dan ook totaal niet te begrijpen ze komt een paar keer in beeld en wat ze doet kan iedereen.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

weerwolf79 schreef:

Zwaar overgewaardeerde film,...

..en als ik dan de algemene beoordelingen afsteek tegen jouw ene sterretje, ben ik van mening dat jij deze film zwaar onderwaardeert.

avatar van joerydev

joerydev

Prachtige film, goede debut rol van Lupita Nyong'o.

avatar van -P-

-P-

Smugmarty schreef:

Je hoeft van mij geen dozijn te benoemen maar zou je (gewoon voor de grap) twee andere ""slavernij films" kunnen benoemen die net zo goed zijn?

Oké films met het onderwerp slavernij: Amazing grace, Amistad, Solomon Northup's Odyssey bijv. Zo zijn er nog welwat op te noemen met dit onderwerp. Vergeet de tv serie Roots niet.

Maar omdat jij het een goede film vind hoeft niet te betekenen dat ik dat ook moet vinden.

Ik vond hem aardig meer niet.

avatar van BBarbie

BBarbie

-P- schreef:

Amazing Grace en Amistad gaan wel over slaven, maar over een heel ander aspect van de toenmalige slavernij en zijn daarom niet te vergelijken met 12 Years a Slave. De enige, die ik ken, die een beetje in de buurt komt is de televisiefilm The Autobiography of Miss Jane Pittman (1974), met als grote verschil dat dat verhaal pas begint bij de afschaffing van de slavernij, terwijl 12 Years a Slave zich in het decennium daarvóór afspeelt. En de TV-serie Roots komt inderdaad heel dicht in de buurt.

avatar van dionj

dionj

Indrukwekkende film, goed acteerwerk, sterk verhaal. Helaas vrij langdradig en was de soundtrack erg matig. Mooi camerawerk.

Prima film, maar niet erg memorabel.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Het is natuurlijk een interessant stukje geschiedenis dat hier in 12 Years a Slave verteld wordt en dat maakt dit natuurlijk een erg boeiende film, maar door het aangrijpende onderwerp vind ik het wel erg moeilijk om deze film goed te beoordelen. Enerzijds voelen de hartverscheurende beelden af en toe wat geforceerd aan omdat ze in overvloed aanwezig zijn, maar anderzijds is dat natuurlijk juist de kracht van de film en maken die momenten het juist zo bijzonder en indrukwekkend.

De bombastische ‘muziek’ die in het begin af en toe te horen was vond ik wat storend en ik had in plaats daarvan graag nog wat meer vioolklanken en van die mooie gospelachtige liederen gehoord, maar goed, dat klonk natuurlijk weer te vrolijk en dan was het allemaal weer niet zielig genoeg. Want waar het eigenlijk voornamelijk om lijkt te gaan is dat we een hoop medelijden krijgen met de hoofdrolspelers en dat we de (weliswaar onvermijdelijke) dramatische kant van het verhaal veel te zien krijgen. De film teert mijns inziens dan ook eigenlijk iets te veel op de meelijwekkende beelden die derhalve vertoond worden en weet daar tussenin niet altijd even goed te boeien.

Wel moet gezegd worden dat het acteerwerk er voor zorgt dat het bij vlagen een heel sterke film is en dat er op zijn minst één hartbrekende scène in zit die gisteravond even op mijn netvlies werd gebrand. Chiwetel Ejiofor zet hier een bijzonder sterke rol neer en ook Michael Fassbender is erg overtuigend en samen maken ze die scène waarin ze Patsey (Lupita Nyong’o) met de zweep geven behoorlijk mistroostig en schokkend om te zien. Dat is dan ook een van de sterke hoogtepunten in deze bijzondere film die dit lastige onderwerp op zeer geslaagde wijze aan de kaak stelt.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Geen instant-klassieker, maar een goede film is dit zeker. In het begin vond ik de muziek van Zimmer wel irriterend aanwezig, maar na een tijdje word je toch de film ingezogen. Het slavernijverleden wordt erg expliciet en overtuigend neergezet. Hoe het onderwerp aangepakt wordt in dit verhaal, blijft continu boeiend en het acteerwerk over de gehele linie is ook dik in orde.

Een absolute topper vond ik het alsnog weer net niet. Daarvoor zijn er toch teveel van dit soort aangrijpende films de laatste twee decennia gemaakt. Beetje matig excuus wellicht, maar een film met schokkende scenes is niet nieuw en heeft daardoor ook minder impact op mij dan in ieder geval...

avatar van Runner01

Runner01

Een flm die een rauw confronterend beeld geeft van de slavenhandel destijds. Er zijn scenes waarbij ik me bijna ongemakkelijk voelde over hoe " wij " als blanken om gingen met onze zwarte medemens. Geen film voor de tere zieltjes onder ons, wel een terechte Oscar winnaar.

Enig minpunt is de tekst van Solomon wanneer hij dan na 12 jaar weer oog in oog staat met zijn familie. No way dat hij dat toen echt gezegd heeft. Dat was dan weer typisch Hollywood.

avatar van marissaheinrich

marissaheinrich

Een goede film, geen goede film.... tja, het gaat hier om een waargebeurd verhaal, het verhaal van Solomon, een indrukwekkend, ontroerend en hartverscheurend verhaal over een geleerde man die ontvoerd wordt en 12 jaar als slaaf moet leven. Het verhaal is het verhaal, ze kunnen er wel allemaal gebeurtenissen aan toe voegen om het verhaal soepeler te laten verlopen of (nog) interessanter te maken maar het verhaal is zoals het is.

Dan de punten waar ze wel iets aan hadden kunnen veranderen, de muziek. Ik heb mij ontzettend gestoord aan de bombastische harde muziek die voor mij totaal niets toevoegde behalve dan mijn ergernis. Verder, tja, ik mag graag films over dit onderwerp zien, zoals Django bijvoorbeeld, toch is die film van een heel ander kaliber. Deze film probeert maar is het allemaal net niet, en dat is zonde, want het verhaal is zeker goed, jammer, had hoge verwachtingen maar viel mij toch wat tegen. Toch een 3,5, vrij hoog, waarom zou je zeggen, nou omdat ik het verhaal heel bijzonder vind, de acteurs geweldig speelden en ik mij de hele film heb in kunnen leven en ongeveer de hele film die verrekte "meester" wel kon wurgen. Het had meer kunnen zijn maar zeker geen slechte film!

avatar van The One Ring

The One Ring

wibro schreef:

Maar is dat een reden om geen films meer te maken over het onderwerp? Als je de slavernij al een beetje realistisch brengt krijg je gewoon een naar stukje geschiedenis waar de blanken niet bepaald trots op hoeven te zijn. Of je daar schuldgevoelens bij krijgt is een andere vraag (ik voel me persoonlijk niet echt verantwoordelijk voor wat daar gebeurt is, maar ik ben dan ook een product van een andere tijd en dito mentaliteit) en vind ik ook niet zo belangrijk. Het zou me echter ernstig lijken als dit onderwerp uit de geschiedenis totaal niet verfilmd zou worden en zo filmisch doodgezwegen wordt. Volgens mij kun je 12 Years a Slave prima zien en aangrijpend vinden zonder je persoonlijk aangesproken te voelen.

avatar van Koerok

Koerok

De film was op zich boeiend genoeg. Aangrijpend verhaal natuurlijk, en ook goed gespeeld, maar voor mij toch niet echt de topper die het zou moeten zijn. Een Oscar vanwege het onderwerp, maar dat hebben anderen ook al geroepen. Een 3,5.

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

doctari schreef:

Je bedoelt dat de ( enige) overeenkomst is dat in beide films donkere mensen voorkomen. tja. dat klopt.