The Magdalene Sisters (2002)
Ierland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Peter Mullan
Met onder meer: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff en Nora-Jane Noone
Gesproken taal: Engels en Latijn
Releasedatum: 3 april 2003
Plot The Magdalene Sisters
"In a place that defied belief their only hope was each other."
De Magdalena-kloosters in Ierland, gerund door de Sisters of Mercy, waren katholieke instituten waar 'gevallen' vrouwen door hun families werden heengebracht om te boeten voor hun zonden. Margaret werd op een bruiloft verkracht door haar neef. Ze vertrouwde dit toe aan een vriendin en werd de volgende ochtend al naar Magdalena gebracht. In het weeshuis waar Bernadette als een van de oudere meisjes zit wordt het plezier wat zij deelt met de jongere meiden in het tehuis haar fataal wanneer het islolement van de meisjes wordt verbroken door een paar speelse jongens buiten het hek waarop zij nieuwsgierig reageert.
Margaret
Katy
Mr O'Connor
Sister Clementine
filmliefhebber
Harde film op bepaalde momenten en gedragen door sterke acteerprestaties. Maar vooral het einde is zo van "overwinning op een systeem", terwijl datzelfde systeem nog jaren lang zou blijven bestaan. Je houdt er op het einde een valselijk positief gevoel bij over. Dit is deels te wijten aan het idee om het verhaal te bekijken vanuit het standpunt van de twee meisjes die kunnen ontsnappen. De regisseur geeft een lichte stek naar de katholieke Kerk, maar had veel verder kunnen gaan door het verhaal niet te laten eindigen met zo een geromantiseerd einde. Door dit einde komt de film minder sterk over dan hijzelf wel zou willen.
FisherKing
Door dit einde komt de film minder sterk over dan hijzelf wel zou willen.
Ben ik wel met je eens.
De film begint ijzersterk maar eindigt zwak, en waar blijft de harde aanklacht idd.
crazy_diamond
het liep toch niet goed af met alle hoofdpersonages?
Het door de pastoor misbruikte meisje bv.......... daar kreeg ik echt geen goed gevoel bij! Zo weggekwijnd in een gekkenhuis.
Ik vind ook wel dat het onrealistisch is voorgesteld dat de nonnen allemaal slecht waren! Het lijkt me realistischer dat er toch 1tje wat extra door de vingers zag of ook eens een blijk van genegenheid toonde.Het is praktisch onmogelijk dat ze echt allemaal van die keiharde trienen waren.
het lukt me niet met de spoilertags geloof ik :s
narva77 (crew films)
Aangrijpend verhaal; deels waargebeurd ook. Zeer sterke film. 4*
Macmanus
Begon goed maar vertelde om den duur weinig nieuws en werd met de minuut oninteressanter.
2.5 sterren.
93.9
Fantastische film!
Vanaf de eerste non in beeld krijg je zo'n ongelooflijk hekel aan ze.....
Over achterlijke geloven gesproken.
Printscrn.nl
Behoorlijk tegenvallende film. Zo'n simpel einde. Dat hadden de vluchtende vrouwen toch veel eerder kunnen bedenken? Maar het zal daar wel niet om gaan.
Idee van de onderdrukking is interessant, maar niet bijzonder uitgevoerd.
En de opper-non sprak als Cartman...
E V
Heel frustrerend is het onrecht in deze film, ik kreeg er buikpijn van.
Newcastle girl
ik vind dit echt een mooie film
jammer voor de mensen die dit
echt meegemaakt hebben
van mij krijg deze film een 5
Poehsas
Inderdaad een hele mooi dramatische film, ook erg mooie beelden qua kleur enzo.
Poisonthewell
Vond dit vooral in retrospect een erg goede film. Wat ik daarmee bedoel is dat tijdens het kijken het niet echt tot me doordrong hoe goed ie eigenlijk is. En hoe schokkend, aangezien ik helemaal niets van het Magdalene systeem afwist. Door al die vele kostschool-opstand films kijk je niet zo gauw meer op van de gebeurtenissen in deze film, en dat is dus erg jammer, want ik realiseerde me dus ook pas tijdens de aftiteling zo van 'sodeju, dit is dus echt gebeurd, en niet eens zo lang geleden'. Achteraf gezien dus een dikke 4*, omdat de film veel meer is dan alleen genieten van de aanwezigheid van Nora-Jane Noone.
JanReintjens
Een voor het grote publiek onbekende film, maar absoluut ondergewaardeerd.
De film berust op waarheid.
Vroeger werden "stoute"meisjes al snel ondergebracht, tegen hun wil, in een klooster.
Deze film geeft haarfijn aan, dat geloof, en dan maakt het wat mij betreft niet uit welk geloof, altijd berust op gebruik of misbruik van macht.
In deze film gaat het vooral over misbruik van macht.
Sterk acteerwerk en een film die je iets doet.
Mooi begin, midden en einde.
Een echte aanrader!
4,5 sterren

olivier
Slecht is ie niet, en visueel is 'the magdalene sisters' wel mooi gestileerd, maar van enige nuance heeft men toch geen kaas gegeten. De uitbaters van het klooster worden steevast in beeld gebracht met geld in de hand tellend, en zéér zelden zien we eens een spaarzame glimlacht: wanneer ze die ô zo arme dutskes aftroeven! Zonder twijfel schuilt er in deze prent een grote vorm van waarheid, maar helaas is dat niet voldoende om een grote film af te leveren.
Type Negative
Hele mooie film zeg. Mooi in beeld gebracht en sterk geacteerd door enkele meisjes. Het verhaal berust op feiten, daar hou ik niet zo gauw van maar deze film deed mij toch wel wat. Zet me wel aan het denken. 4*
- 1978 stemmen
Deze film viel mij sterk tegen. Onder het motto 'voor mij geen nuance, daar kan je niet op danse' wordt de thematiek zo karikaturaal neergezet dat het lachwekkend wordt. Er zit totaal geen verhaal in: van begin tot einde worden slechts allerhande wreedheden getoond (lees: ingeramd), totdat de drie ineens ontsnappen. Klaar!
Bijzonder komisch zijn de ontsnappingen: de dames stampen werkelijk over de trappen als olifanten in een porseleinkast.
De lijst met namen bij de aftiteling als verwijzing naar de holocaust vond ik ook niet zo geslaagd.
predator
- 1952 stemmen
Indrukwekkende film met een aangrijpend thema. Die verwijzing naar de holocaust is me overigens totaal ontgaan?!
- 1978 stemmen
De lijst namen op een zwarte achtergrond van de vrouwen die in dergelijke kloosters opgesloten hebben gezeten. Dat leek mij een verwijzing naar een Holocaust-monument, waar de namen van alle slachtoffers van de holocaust in zwarte steen zijn gegraveerd.
predator
- 1952 stemmen
Volgens mij is zo'n lijst er ook voor Vietnamgevallenen, 11 septemberdoden etc. etc.
brielen
Ik vond het kijken als naar een documentaire. De kracht van de film zit misschien erin dat er niemand veroordeelt wordt, maar het katholieke instituut krijgt het toch alweer zwaar te verduren. Krijgt dit de goedkeuring van God?
Ik denk het niet. Toch even om over na te denken. 5
xenne
geen topper. wel een aangrijpend verhaal, maar de film kwam me te bekend voor, en er gebeurde te weinig, de film ging zichzelf ook herhalen, waardoor het op bepaalde momenten zelfs wat saai werd. ik zou 3 sterren geven ware het niet van de acteerprestaties van de meisjes, die waren echt overtuigend, namen om te onthouden ....3,5
JJ_D
Het is eigenlijk meer een statement, een pamflet en je kan je afvragen of dat wel zo'n interessant uitgangspunt is voor een film.
Helemaal mee eens, deze film had gerust een kijk-eens-hoe-erg-het-allemaal-geweest-is-Disneyfilm kunnen zijn, maar dan waren we alvast gewaarschuwd van bij het begin. Het eindproduct is ronduit beschamend: oppervlakkig, saai en voorspelbaar wat het script betreft; slecht en zonder oog voor detail is wat we de regisseur kunnen verwijten. Waarschijnlijk heeft Peter Mullan wat teveel naar Steven Spielberg gekeken, vooral het "You're not a man of God"-moment deed me sterk denken aan "Give us us free" uit het al even beslommerde Amistad (van Spielberg). Gelijkenissen tussen de twee sterk overgewaardeerde regisseurs zijn er alvast genoeg, naast de 'onverbloemde' (wat een foute woordkeuze voor zo'n gemakkelijk regisseurstrucje eigenlijk) 'dramatische' (nog zo'n woord) thematiek hebben ze ook een allerminst originele camerastijl gemeen. Alles werd al eerder en beter gedaan, wie kan het dan verdienstelijk noemen om er een chaotische mengelmoes van te maken, die enkel een (volgens mij vrouwelijk) publiek dat nog steeds moet huilen bij veel te sentimentele en zwaar gekarikatuureerde personages kan bekoren? Fout die Spielberg niet maakt in z'n films, begaat Mullan wel: een totaal verkeerde cast uitkiezen. Alle acteurs tonen zich incompetent, hoe kunnen we dan ons storten op een enigzins belangrijk thema dat het vertellen waard was? Zoals Spielberg in Amistad de Amerikaanse slaverij naar de vaantjes helpt, zo vergooit Mullan een (onverdienstelijke) mogelijkheid om een aangrijpende film te draaien rond een belangwekkend historisch gegeven.
Waarom er dan voor 4 verhaallijnen, die allemaal even niet-diepgaand en oninteressant zijn, gekozen wordt is mij ten zeerste de vraag.
Om een dik anderhalfuur dezelfde Disney-zever te verkopen en toch door verscheidene kritici gelauwerd te worden is een kunst op zich, één die Mullan wel beheerst. Jammer dat hij niet over de benodigde capaciteiten bezit om én mooi te filmen én een degelijk script af te leveren.
fabbyke
The Magdalene Sisters is een goede film maar had wel stukken beter gekunt. Het acteerwerk was prima bij niemand iets op aan te merken vind ik . De film was wel echt bij sommige momenten hard en dan die scenes waar de zusters de meisjes slagen had ik precies al in ander films gezien omdat het zo was van de zusters zijn de tirannen soms vond ik het wel goed maar soms ook wat te overdreven zoals hier al eerder staat, met een beetje aanpassingen had dit evengoed een disneyfilm kunnen zijn maar ik vond het toch zeker geen slechte film. 3sterren.
krang74
Het is een goede film, maar het is niet zo sterk gefilmt dat je een gevoel van medelijden krijgt met de vrouwen in dit tehuis.
Maar het zet je wel even aan tot nadenken.
JJ_D
Maar het zet je wel even aan tot nadenken.
Waarover dan? Hier ontbreekt juist elke zin voor suggestie, nog zo'n frustrerend gegeven...
Sam Stofferis
heel schokkende film. Je houdt het niet voor mogelijk dat dit tot voor kort nog realiteit was. Hierdoor is mijn afkeer tot "de kerk" nog groter
JJ_D
Hierdoor is mijn afkeer tot "de kerk" nog groter
Alsof andere spirituele instanties nooit fouten hebben gemaakt. Dit is verleden, de kerk heeft hier ongetwijfeld spijt van, dus deze religieuze beweging (= het christendom) op basis van zijn gruwelijke verleden afbreken is onterecht...
- 1978 stemmen
Daarnaast wordt het handelen van mensen onder religieuze vlag nog wel eens verweten aan de religie zelf. Dan ga je voorbij aan aan mensen die religie gebruiken voor hun eigen belang. De sadistische kenmerken die de nonnen in deze film vertonen zeggen mijns inziens meer over hun persoonlijkheid dan over hun religieuziteit (laat staan over het christendom zelf).
cfr. moslimextremisme
Dat durf ik niet beweren; als de hele Ierse christelijke beweging op deze manier geredeneerd heeft, wie (= welke hogere instantie) had er dan nog belang bij?
Laten we het erop houden dat de huidige kerk geen propere handen heeft, maar haar daarom veroordelen nogal achterbaks is...
- 1978 stemmen
Vanuit de film leek het mij heel goed mogelijk dat in geisoleerde kloosters enkele mensen vrij spel hadden. Natuurlijk zal bijvoorbeeld de seksuele moraal in het geheel wel streng zijn geweest, maar de dingen die binnen de muren van het klooster gebeurden zijn dan geheel voor rekening van individuele nonnen.
Verder ging het er mij niet zozeer om dat er 'hogere belangen' in het spel zouden zijn, maar dat mensen religie gebruiken voor hun eigen zaakjes. Sadisme kan één van die zaakjes zijn.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

In the Name of the Father