The Magdalene Sisters (2002)
Ierland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Peter Mullan
Met onder meer: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff en Nora-Jane Noone
Gesproken taal: Engels en Latijn
Releasedatum: 3 april 2003
Plot The Magdalene Sisters
"In a place that defied belief their only hope was each other."
De Magdalena-kloosters in Ierland, gerund door de Sisters of Mercy, waren katholieke instituten waar 'gevallen' vrouwen door hun families werden heengebracht om te boeten voor hun zonden. Margaret werd op een bruiloft verkracht door haar neef. Ze vertrouwde dit toe aan een vriendin en werd de volgende ochtend al naar Magdalena gebracht. In het weeshuis waar Bernadette als een van de oudere meisjes zit wordt het plezier wat zij deelt met de jongere meiden in het tehuis haar fataal wanneer het islolement van de meisjes wordt verbroken door een paar speelse jongens buiten het hek waarop zij nieuwsgierig reageert.
Margaret
Katy
Mr O'Connor
Sister Clementine
MFEO
Deze film is te zien op het filmfestival van Rotterdam 2003 (27-1 / 29-1 / 30-1)
Bovendien Winnaar in Venetie en Toronto
titan
Er zijn al vele films gemaakt over de gruwelheden die het (katholieke) geloof ons heeft gebracht. Het angstaanjagende van deze film is dat hij zich niet in de 18e eeuw of ten tijde van de inquisitie afspeelt maar in het Ierland van 1964. De laatste Magdalenakloosters zijn daar zelfs pas in 1996 gesloten!
Dat deze indrukwekkende film op een waargebeurd verhaal is gebaseerd maakt het geheel alleen maar aangrijpender. Terechte winnaar in Venetie. 4,5*
troy31
boos en verdrietig kwam ik uit de bios. boos op de mannen en het geloof. en verdrietig omdat het waar gebeurd was en dit veel te lang heeft geduurd. (en omdat ik luxor zat waar de beenruimte minimaal is, en ik van ellende niet meer wist hoe ik moest gaan zitten, maar dit terzijde)
deze film is heel hoog geeindigd in de iffr. ik vind dat terrecht, het grappige vind ik wel dat het een heel conventionele film is zonder trucjes, maar waar gewoon steengoed in geacteerd wordt. punt.
een zeer bijzondere openingsscene, by the way.
4,5 sterren
petey
- 1901 berichten
ik las trouwens van de week dat tot in de jaren 70 soortgelijke kloosters van dezelfde orde ook nog in Nederland bestonden. Ongeloofelijk dat dit kon.
FisherKing
Indrukwekkend idd. Toch kwamen er weer veel herkenbare thema's naar voren die ik uit andere kostschool films ken.
Heel mooi verfilmd en de beginscene is magnifiek; zonder enige hoorbare dialoog weet je dan hoe de vork in de steel zit. Mooiste scene dat bloedende oog ...
Ramon K
Niks meer aan toe te voegen!
chrissie
Heb de film nog niet gezien. Maar nog geen half jaar geleden was er op Canvas een documentaire hierover en die vond ik al verschrikkelijk. Er werd onder andere gesproken met vrouwen die de kloosters overleefd hadden en met voormalige nonnen van de kloosters. Je houdt het niet voor mogelijk dat dit zo lang heeft kunnen duren.
manic
Niet mijn soort film over het algemeen. Waargebeurde verhalen vervallen al snel in rtl4 zondagavondfilms. Deze is echter mooi gefilmd, nergens overmatig gedramatiseerd, helaas is dat ook niet nodig, omdat het gegeven dramatisch genoeg is.
FisherKing
Klopt, Die openingsscene is echt briljant, de muziek met dat groepje muzikanten en de gebeurtenissen die daarop volgen zonder dat je 1 woord conversatie opvangt, Briljant...
nattekip
Gisteravond 1 april kregen wij deze indringende film te zien in de Cinesneak te Enschede. De eerste 15 minuten liep ongeveer een kwart van de zaal leeg, maar in de loop van de film was er geen enkele bezoeker die het nog waagde om uit te zaal te ontsnappen. Al snel zit je gekluisterd aan deze waargebeurde film. Continue zit je met een kloppend hart wanneer de 1 of meerdere meisjes de kans willen / kunnen pakken....
troy31
peter mullan speelde zelf niet onverdienstelijk in my name is joe. ook een mooie film.
Redlop
Prachtige drama, na Lilja 4-ever weer een film over de onderdrukking van de vrouw door de man. ...en de man schiep god naar zijn beeld en gelijkenis...
Zeer indrukwekkende acteerprestaties. 4,5*
Goodfella
Na Dolls en 25th Hour net achter elkaar gezien te hebben was dit een behoorlijke tegenvaller, ik twijfel trouwens sterk of het eraan ligt dat ik net twee geweldige films achter de rug had, of dat deze film misschien wel behoorlijk wat te wensen overlaat...
Het verhaal vond ik namelijk erg simpel. Eerst riep al die ellende in het klooster nog wel de nodige verontwaardiging bij me op, maar na de 10e vernedering, 3e ontsnappingspoging en 5e afranseling geloofde ik het allemaal wel... Teveel van hetzelfde, het verhaal komt gewoon geen stap verder en dat wordt op den duur wat saai.
't was niet heel slecht ofzo, het eerste uur vond ik zelfs best sterk, maar ik snap werkelijk helemaal niks van al die prijzen en hoge beoordelingen overal. Wat mij betreft niet meer dan 'gewoon' gemiddeld..
FisherKing
Ik denk dat altijd wel een rol speelt als je meerdere films achter elkaar ziet. Na het zien Barb Wire en Robocop 3 en deze film in one row zal waarschijnlijk de waardering voor deze film omhoogschieten.
Ben het met je eens dat ik niet begrijp dat deze film in Venetie won voor Lilja 4-ever.
echt onbegrijpelijk.
Padd0
Ik had redelijk wat verwacht van deze film. Helaas werden deze verwachtingen niet waar gemaakt.
Ik vond het een vrij standaard filmpje over onderdrukking. Het was allemaal goed in orde qua acteerwerk enz. maar de film had net niet dat iets extra's wat hem boven de grijze massa uitbrengt.
Al met geen slechte film maar zeker ook geen hele goede, 3*.
De Knip
Deze film behoort voor mij tot de middelmaat. Er gebeurden enkele ernstige delicten, maar het einde vond ik wel wat erg simpel gaan. De nonnen en de andere ouderen gedroegen zich als een tiran, maar tijdens de vlucht waren ze te bang leek het wel. De meisjes kwamen nou niet echt ZO dreigend over. Het is waargebeurd, dat weet ik wel, wellicht een minpuntje voor de regisseur?
Niet pakkend genoeg en de getallen hierboven zullen er ook wel toe leiden tot de volgende conclusie: over half jaartje staat deze film vast niet zo hoog meer
***
Gekke_Ed
Net in Arnhem gezien en kan alleen maar zeggen; gaat deze film zien, grandioos. 4,5 ster van mij.
Wat een geweldige film........en ja sommige nonnen zijn soms het zelfde als Nazi's......Hij is geen man van God....
FisherKing
en ja sommige nonnen zijn soms het zelfde als Nazi's
Dat vond ik nou erg cliche-matig en een minpunt van de film.
"He is no man of God". (en dat 40 keer herhaald of zo)
Inderdaad ijzersterke scene die nadreunt.
Peter
Ik ben ervoor van Enschede naar Nijmegen gereden. Gelukkig de moeite waard. Indrukwekkende film. Dramatisch en aangrijpend. 4,5 sterren.
Jordy
(and like that... it's gone)
De film herhaalde zichzelf iets te vaak inderdaad, maar verder een mooie film... 3,5 *
wackyboy
Het statement van de film en de opschudding die het veroorzaakte in katholieke kringen is eigenlijk interessanter dan de film zelf. Het feit dat tot laat in de twintigste eeuw meisjes om dit soort redenen tegen hun wil in kloosters werden gezet is natuurlijk onvoorstelbaar.
De film zelf is okay, maar niet meer dan dat. Qua vormgeving wat sober en in zijn soberheid bijna wat langdradig op het eind. Toch goed geacteerd en dat krikt het eindoordeel voor deze film wat op.
De film is bedoeld als, wat mij betreft volkomen terecht, protest. Maar dat maakt de film ook wat weinig genuanceerd. Misschien hoeft zo'n film ook niet genuanceerd te zijn, maar ik kreeg af en toe wel een beetje het idee dat de karakters van de zuster-oversten en de pastoor wat ik de richting van een karikatuur gingen.
mstoffer
Helemaal mee eens Er zit een soort gelijkhebberigheid met opgeheven vinger in dat maakt dat ik niet verder kom dan drie sterren.
titan
Daar ben ik het niet mee eens. De film is weliswaar duidelijk een protest, maar gaat nooit over het randje en wordt nooit sentimenteel of een karikatuur. Een indrukwekkend onderwerp levert niet altijd een indrukwekkende film op, maar deze film is dat wel.
Redlop
...Er zit een soort gelijkhebberigheid met opgeheven vinger ...
Maar dan wel de middelste. Juist enorme protestfilm dacht ik.
mstoffer
Natuurlijk is het een protestfilm. Was het dat maar niet. Wat valt er te protesteren op een moment dat de laatste gesloten is. Daarom had ik wat met name bij de nonnen wat meer nuanceringen in de karakters gezien.
Redlop
Maar jouw 'opgeheven vingetje' suggereert een moralistische film. Dat is doorgaans de uitleg van die uitdrukking. En dat was het niet.
Dus omdat de kloosters gesloten zijn mag je niet meer een protest tegen die gang van zaken geven?
Ik vond de nonnen die de hoofdpersonages waren behoorlijk genuanceerd. Ze wilden weg! Het geloof kon barsten.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

In the Name of the Father
Biografie / Drama, 1993