menu

Underworld (2003)

mijn stem
3,30 (2159)
2159 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland / Hongarije / Verenigd Koninkrijk
Horror / Fantasy
121 minuten / 133 minuten (director's cut)

geregisseerd door Len Wiseman
met Kate Beckinsale, Scott Speedman en Shane Brolly

Selene, een mooie vampierstrijdster met de kracht van tien mannen, raakt betrokken bij een oorlog tussen de rassen van vampieren en weerwolven. Ondanks dat ze van plan was om er één te vermoorden wordt Selene verliefd op een weerwolf.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=MqT-e44kIM8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tattoobob
4,5
Ach ja je kan ook niet iedereen bekoren!

B-200
Ja, maar als je liefhebbers van prut wilt bekoren, moet je geen Die Hard regisseren.

avatar van tattoobob
4,5
B-200 schreef:
Ja, maar als je liefhebbers van prut wilt bekoren, moet je geen Die Hard regisseren.

Ze hadden zowiezo geen nieuwe Die Hard delen moeten maken......

B-200
Ligt eraan, als ze dachten dat ze nog een goeie konden maken. Maar ze denken niet een goeie film te maken, ze denken geld te maken.

avatar van Akkiej
2,5
Meh, nee.

Hoezo genre horror? Actie was veel meer op zijn plaats geweest. Misschien dat ik daardoor al met een verkeerd beeld de film inging. De eerste tien minuten wordt amper gesproken en wordt alleen maar geschoten. Tsja, ik kan er helaas niet zoveel mee.

Na het, in mijn beleving, flinterdunne verhaaltje in het eerste uur, verandert de film toch nadat Viktor weer tot leven is gewekt. Bill Nighy zijn acteerprestaties doen veel en maken de film letterlijk meer levendig. Alles keek een stukje makkelijker weg. Daarnaast is over de kleur en sfeer van de film niets aan te merken.

avatar van Drifter
2,5
Nadat ik de prequel had gekeken viel deze behoorlijk tegen.
Morgen the awakening maar eens zien.

avatar van Onderhond
3,5
Verrassend goed.

Had hier niet veel van verwacht eigenlijk. Heb met zowel vampieren als weerwolven erg weinig en ook met links naar The Matrix en Blade kon ik niet zoveel. En hoewel dat alles wel klopt, vond ik Underworld er ver bovenuit steken.

Dat komt vooral door de stilering en het werk van Wiseman, die hier z'n beste werk aflevert. Het modern-gotisch tintje is fijn, de settings zijn rijkelijk en het camerawerk absoluut de moeite. Alles zit ook mooi vast in een blauw-koele waas, wat de film nog wat extra flair meegeeft.

Een paar mooie actiescenes zorgen ervoor dat het nergens saai of vervelend wordt, aangezien het verhaaltje verder maar redelijk matig is. Wat doorsnee gedoe rond een eeuwenlange battle. Al is het wat moeilijk in te schatten hoe dat in 2003, post-Blade maar pre-Twilight en Vampire Diaries uit de verf kwam. Ondertussen in ieder geval de zoveelste variatie op hetzelfde thema.

Lekker vlot nieuw-gotisch actiefilmpje dus. En het leukste is dat er nog een paar delen zijn. Hopelijk blijft de kwaliteit een beetje consistent.

3.5*

2,5
Ik heb hem al eens gezien en heb hem met een halve ster verlaagd. Van 3 naar 2.5

Dit omdat ik me niet eens meer kon herinneren hem al eens gezien te hebben en omdat de vampieren met hun wapens de hele tijd niet overtuigend vond overkomen tegenover de wat meer overtuigende weerwolven. Ook vond ik er wat overbodige dingen inzitten in een belabberde verhaallijn die zonder de keiharde actie zoetsappig zou zijn geweest.

Ben benieuwd naar deel 2

5,0
Ik ben fan van deze underworld films

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Underworld geeft de nodige actie. Het is een wat gothic sfeertje dat er best wel bij past. Al stoort het mij persoonlijk wel af en toe dat het wel heel de tijd in het donker afspeelt. Voor een liefhebber van warme kleuren in de cinema, is dat toch wat wennen. Maar het is anderzijds wel logisch dat de vampieren enkel 's nachts actief zijn... Ook zoiets is het ontbreken van wat humor, iets dat Blade wel had. Al kan dat evengoed de film kwaad doen als het verkeerd uitdraait. Kijk maar naar de sequels van Blade.

Kate Beckinsale kan de film best dragen. De andere personages zijn inwisselbaar maar zijn ook weer niet zo slecht. Het verhaal is nog het minste en af en toe wat saai. Gelukkig maakt de actie, de sfeer en Beckinsale veel goed. Het begin van een nieuwe franchise en deze film toont meteen of je als kijker de stap naar de sequels wil zetten of dat je meteen afhaakt.

avatar van Timothyvdmeer
3,0
Leuke actiefilm met een lekkere donkere sfeer. Zag er soms wat nep uit maar Beckinsale doet het prima.

avatar van misterdhdh
3,0
Deze underworld kon me toch niet echt overtuigen. Het verhaal begint redelijk verwarrend en in de eerste tien minuten vliegen de kogels om je heen. Ik hou enorm veel van horror, maar films over vampieren en weerwolven liggen mij juist minder, al konden de twee samen misschien wel iets worden. Na een tijd krijgt de film wat meer verhaal en dat is maar goed ook. Voor de rest redelijk onvoorspelbaar vond ik, ik had totaal geen idee waar de film zou heengaan. Het einde zelf was redelijk goed en het acteerwerk was degelijk. Jammer genoeg is dit meer een actiefilm en had ik toch liever wat meer horror verwacht. De film mocht gerust wat enger en wat meer schrikmomenten was wel leuk geweest. Vond deze enorme donkere film niet zo slecht maar echt blijven hangen zal hij nu ook weer niet. Met dit verhaal zat er misschien wel wat meer in en ook een kwartiertje minder had ik misschien beter gevonden. Film kon mij eigenlijk nooit echt boeien, maar toch is hij al bij al zeker nog goed gemaakt en is dit gewoon minder mijn genre.
3/5
***

avatar van thoyouknow1980
4,5
Een super goed begin van een mooie film reeks
Bakken vol met actie tussen vampieren en weerwolven,dus dat zit wel snor.
Verder een duistere sfeer,en mooie omgevingen in deze gelikte fantasy/actie film

avatar van james_cameron
4,0
Herzien op blu-ray. Ietwat gedateerd reeds en qua stijl 'leent' regisseur Len Wiseman behoorlijk bij Blade en The Matrix, maar nog best een fijn horrorfilmpje met de nadruk meer op aktiescenes dan op gruwelijkheden. Kate Beckinsale ziet er in haar latex pakje bijzonder appetijtelijk uit en visueel is de film bij vlagen behoorlijk imposant. Maar dan moet je wel van blauwe kleurpatronen en nachtelijke opnamen houden.

avatar van Shinobi
2,0
"Put on something elegant."

Deze reeks heb ik op de één of andere manier nooit gezien en uit nieuwsgierigheid heb ik maar eens de director's cut van het eerste deel opgezet.

'Underworld' heeft op zich een interessant uitgangspunt; er wordt hevig ingezet op een eeuwenoude strijd tussen vampiers en weerwolven, die de vampiers lijken te winnen. Dit gaat gepaard met de nodige clichés binnen het genre. Jammer genoeg kan het verhaal nooit ofte nimmer intrigeren, ondanks de lange speelduur die ervoor wordt uitgetrokken.

De film vervalt dan ook al gauw in een hoop geneuzel omtrent de relaties tussen beide soorten. Daarbij zijn de - vaak - ellenlange dialogen overbodig, aangezien het geheel te serieus wordt gebracht en men het vermaak lijkt te vergeten. Er wordt hier en daar nog een plotwending tegenaan gegooid om de boel op te schudden, maar het mag niet baten.

Daarentegen kan ik de gotische stijl wel waarderen. De film voelt aan als een mix van 'Blade' en 'The Matrix', inclusief zwarte pakjes. En als er na lang wachten eindelijk actie wordt getoond, dan is het op momenten best aardig. Hoewel het op een enkele oprisping vrij standaard is. Het is dat Kate Beckinsale een bepaalde coole air over zich heeft.

Al met al een matige actiefilm die te veel gericht is op het narratief en ondertussen vergeet om de kijker te vermaken met dikke actiescènes. De vervolgdelen sla ik wijselijk over.

2,0 Sterren.

avatar van The_CrY
3,5
Uit nieuwsgierigheid dan maar aan de Underworld filmreeks begonnen. Het begint vrij in medias res en weet me niet meteen te pakken. De special effects zien er niet uit, de actie is om te gillen, en het acteerwerk van vooral Kate Beckinsale als Selene en Shane Brolly als Kraven is echt slecht, of misschien lag dat wel aan het script. Verschillende romantische verhaallijnen komen echt heel ongeloofwaardig over en vrijwel alle personages zijn van een enorm kazig niveau. En dan komt Bill Nighy op het doek. Ik zal niet zeggen dat al het voorgaande niet meer speelt, maar Nighy is zo'n acteur die alles verdraagzaam kan maken. Perfecte man voor die rol ook. De film kent ook wel een typische sfeer en het plot zelf is ook niet onaardig, hoewel wat oppervlakkig. Al met al een prima vermakelijke film, maar absoluut geen die serieus moet worden genomen.

4,0
een super leuke film.hou wel van deze soort films.heb hem al vaker gezien en hij blijft goed.

avatar van IH88
3,5
Underworld

Ik ben wel een fan van de Underworld franchise. Deze eerste film is lekker duister, heeft gave actiescènes en uiteraard de schitterende Kate Beckinsale die een aardig potje kan knokken. Niet verkeerd. De rode draad van het verhaal is de strijd tussen de vampiers en de weerwolven.

Er is een hele voorgeschiedenis die in de volgende delen wordt uitgewerkt. Prima acteerspel ook van Michael Sheen en Bil Nighy. Regisseur Len Wiseman kiest voor een donkere cinematografie en er zitten ook een aantal schitterende decors in. Vooral op het laatst neemt de spanning toe en zitten er een aantal prima actiescènes in. Heerlijk vermaak.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
(quote)


Naar aanleiding van het verschijnen van het vierde deel deze eerste eens opnieuw bekeken, en dit keer op blu-ray, wat ook deze film een meerwaarde bezorgd door de uitstekende kwaliteit van beelden en geluid.
Verder is en blijft dit een uitstekende horrorfilm met veel actie en prachtige decors.
Om maar niet te spreken over de uitmuntende special effects.


Nog maar eens opnieuw bekeken.
Blijf dit een zeer goede horrorfilm vinden.
Puike vertolkingen van de ganse cast, zonder uitzonderingen.

avatar van nadrin
3,0
Goede fantasie. Zwak acteerwerk

avatar van Shadowed
3,0
Wel leuk.

Had deze lang in gedachte, maar nooit echt van gekomen omdat het Horror genre Vampieren en Weerwolven me niet echt ligt. Vandaar ook dus nog nooit aan Twilight toegekomen. Maar Underworld was uiteindelijk niet heel slecht.

Beckinsale is er vooral voor het uiterlijk want haar acteren was vaak houterig, Nighy en Speadman weten ook niet echt goed te overtuigen en Sheen had nou ook niet echt uitstraling. De fantasy was echter wel leuk gedaan, en daarmee is de film visueel voor het jaar 2003 erg positief.

Alhoewel de weerwolven soms houterig geanimeerd waren was de actie en decors top. Allemaal lekker duister en troosteloos gemaakt, met heel soms ook nog wat gore. Ik ga deel 2 ook nog weleens bekijken, want ik ben nieuwsgierig wat hiermee gaat gebeuren.

avatar van Ajax&Litmanen1
2,0
Ik ga mezelf pijnigen door de hele Underworld reeks eens te bekijken. Destijds alleen deel 1 en 2 een kans gegeven en ik vond het zo belabberd dat ik er klaar mee was. Ik moet ook wel eerlijk bekennen dat ik vampiers en weerwolven niet echt heel interessant vind, kan me ook weinig leuke films met zulke lui voor de geest halen. Maar goed, als filmliefhebber ben ik nou eenmaal van het complementeren van reeksen dus we proberen het maar weer. Om te beginnen met de allereerste, deze dus.

En vele, vele jaren later denk ik nog steeds hetzelfde over deze eerste Underworld. Saai. Vervelend. Veel te lang. Oninteressant. Het ziet er visueel nog wel aardig uit en het uitgangspunt is zo slecht niet, maar met ruim 130 minuten (schijnbaar nu de director's cut bekeken) duurt het afschuwelijk lang. Dit had ook best in 90 minuten gepast, want zo heel veel gebeurt er ook weer niet. Er zit wel flink wat actie in, maar het is allemaal zo donker en ongeïnspireerd dat het allemaal niet zo leuk om te bekijken is. Gelukkig loopt de knappe Kate Beckinsale in een fraai latexpakje geregeld in beeld, wat het nog wel te doen valt om niet in slaap te vallen. Echt geweldig acteert ze niet, net als de rest van de cast overigens. Het is allemaal wat houterig. Maar dat kan ook te maken hebben met de suffe dialogen en het flauwe relatieverhaaltje waar niemand geloof ik warm van zal worden.

Nee, Underworld heeft het gewoon niet. Het zal me nog moeite kosten om de andere delen te bekijken, maar we gaan het wel doen. Hele kleine verhoging zit er nog in, maar een nieuwe herziening zal er nooit meer komen.

2* (was 1,5*)

avatar van Kondoro0614
3,5
“Viktor feared a blending of the species. Feared it so much he killed her. His own daughter. Burnt alive for loving me. This is his war. Viktor's. And he spent the last 600 years exterminating my species.”

De Underworld films ken ik zeker maar ik heb nooit de hele reeks gezien. Ook dit eerste deel heb ik op DVD gehad en ook wel meermaals gekeken maar, toen ik mijn profiel aan het opschonen was is dit een film die ik ook als stem heb verwijderd. Ik kwam er vandaag achter dat hij op Netflix staat dus ik heb hem maar opgezet, de twee uur valt gelukkig nog best mee. Ik ben altijd wel een fan geweest van deze eerste film, en de openingsscène laat dat al gauw weer merken dat dit een ware knaller ging worden. Dit voornamelijk in een vrij duister gebied waarna we toch eigenlijk een bepaalde klopjacht te zien krijgen.

Het verhaal is voornamelijk in het begin nog wat onduidelijk, en hoewel we al vrij snel weten wie vijanden van elkaar zijn weten we nog niet het echte doel in deze film. Gelukkig is het verhaal interessant genoeg en met vlagen vrij makkelijk waardoor het doel van de film al vrij snel duidelijk gemaakt word, al moet je wel blijven kijken want de puzzelstukjes vallen na maten in elkaar.

De hoofdrol van ‘Kate Beckinsale’ is erg tof. Ze is duidelijk voor geknipt en heeft er zin in. Met vette vechtscenes komen we ook wat meer over haar personage te weten en blijft het een aantrekkelijke vrouw om te zien. Maar ook ‘Scott Speedman’ deed het prima.

Persoonlijk was ik ‘vroeger’ altijd fan van de lycans. Ik weet niet, het was een dingetje tussen mij en een paar vrienden om zulke kanten te kiezen en er dan buiten op pad te gaan en tegen elkaar te ‘vechten’. Toch vind ik nu beiden kanten wel erg tof en ook de super mutant vond ik echt heel vet maar, ook erg griezelig. Leuke film, en toch nog vrij verrast. Ik heb me vermaakt.

3.5*

avatar van Phantasm
3,5
Goed bedachte horror die lekker wegkijkt. Prima vermaak.

avatar van jipt
2,0
Kon er niks mee, met deze matrixvampieren. Dertien in een dozijn actie en een suf verhaal. Hoewel het in het begin nog wel potentie had, zakt het al gauw af naar een saai steriel gebeuren. 2*

avatar van Lovelyboy
3,5
Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik Underworld zag, destijds maakte het geheel een prima indruk mede door de aanwezigheid van Beckinsale. Heden ten dage valt het toch een beetje tegen, vermakelijk is het echter nog wel.

Echt goed gaat Underworld niet van start. Het sfeertje oogt prima maar de eindeloze schietpartij in de metro is één van het motto; veel gescheer maar weinig wol. De film lijkt te graag en te veel indruk in het begin te willen maken in een tijd dat The Matrix daar wel in slaagde met het zelfde wapengekletter. Daarnaast is het teveel een montage van korte shots in plaats van mooie lange opnames met overzicht. Even vrees ik het ergste, vooral als de film zich daarna vervolgd met fletse karakters, en Underworld niets meer lijkt te zijn dan Twilight voor volwassenen met de actie elementen van The Matrix, en het nodige gekibbel.

Maar dan toch weet Underworld langzaam zijn goede IMDb cijfer te bewerkstelligen met beter momenten van actie, een prima complotje met het nodige verraadt en acteerprestaties van zowel Sheen als Nighy. En Beckinsale, hoewel qua acteren niet bijzonder aanwezig en de flauwe kalverliefde met Corvin buiten beschouwing gelaten, is altijd leuk om te zien vooral in een dergelijk strak latex pakje. Voeg daar een prima duister sfeertje/omgeving aan toe. De metal muziek doet goed waar de weinig brengende Speedmann weer tegen afgestreept kan worden. En zo is Underworld een wedstrijdje dingen tegen elkaar wegstrepen.

Puntje bij paaltje valt de film wat tegen maar vermakelijk is het wel.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:38 uur

geplaatst: vandaag om 13:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.