• 9.378.061 stemmen

RoboCop (1987)

Actie / Sciencefiction | 102 minuten / 103 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 102 minuten / 103 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Peter Weller, Nancy Allen en Ronny Cox

Releasedatum: 8 oktober 1987

Plot RoboCop

"Part man, part machine, all cop."

In het Detroit van de toekomst wordt er een grote robot gebouwd om de misdaad te bestrijden, waarmee het echter niet helemaal volgens plan gaat. Wanneer de agent Alex Murphy door een straatbende wordt vermoord wordt zijn lichaam gebruikt om een zogenaamde RoboCop te bouwen. RoboCop is een succesvol wapen tegen de misdaad, maar hij wordt een prooi voor de slechte Boddicker.

Officer Alex J. Murphy / RoboCop

Emil Antonowsky

avatar van gizmo_o

gizmo_o

hellblazer93 schreef:

Ik heb slechts de helft gezien, en ik ga er ook nog niet op stemmen. Wat ik heb gezien beviel me wel. Ik kan me herrinneren dat ik al eens een Robocop film heb gezien maar dat zal waarschijnlijk deel 2 zijn geweest, want die was stukken minder en anders. Ik zal hem nog wel eens kijken..

De vervolgen zijn inderdaad stukken minder.

avatar van Spetie

Prima film van Paul Verhoeven. Het verhaal is goed en de actie is ook niet verkeerd. De special effects zijn best goed gezien het budget van de film destijds. Een vermakelijke film dus die dik 3,5* waard is.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Nog wel de beste uit de drie.

deel 2 was al minder en doordat deel 3 in de steek is gelaten door Verhoeven was er echt niks aan.

Nogmaals , beste van de 3

3.5***

avatar van Pacino1987

Pacino1987

Ik werd hier totaal niet vrolijk van. De reden om deze film te gaan kijken was de 4 sterren in de AvroBode. Flinke tegenvaller en deel 2 en 3 laat ik dan ook voor gezien.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

dat einde, heerlijk!

avatar van darkjaap

darkjaap

goede sci fi film !

had hem laatst opgenomen en toch maar even herkeken het was een beetj simpel bedacht met dat robo pak enz maar de uitwerking en dat pak zag er erg goed uit !

uitstekend werkje van verhoeven

4 *

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Vermakelijke film. En mede uit nostalgie geef ik een 4,0. Helaas is hier ook een tekenfilm van, die ik nog ken uit mijn jeugd.

Goto

Weet iemand of de DC beter of slechter dan de normale versie is?

avatar van Reinbo

DC is gewoon de ongecensureerde versie, die hadden we hier altijd al.

Goto

Ach so, beetje vreemd dan dat ze nu opnieuw hier een DC hebben uitgebracht. Maargoed in dat geval ga ik gewoon voor de goedkoopste versie, bedankt voor de reactie.

Tja, marketing....

avatar van messalina

messalina

Beste Goto, het antwoord van Reinbo klopt absoluut niet, hij weet niet waar hij over praat. Het klopt op zich dat Robocop destijds in Nederland ten aanzien van de Amerikaanse (en Britse) Cinema-release "ongecensureerd" in de bioscoop en later op vhs/dvd verscheen. Deze bioscoopversie is echter slappe hap vergeleken bij de director's cut, die nooit, maar dan ook nooit ergens in de bioscoop heeft gedraaid. De studio weigerde destijds de brute versie van Verhoeven publiekelijk te maken, omdat dit gevolgen zou hebben voor de leeftijdskeuring (dus ook voor de inkomsten). De director's cut is veel smeriger dan de normale versie en ik vind 'm zo nog indrukwekkender, maar let wel dat de meeste mensen al moeite hebben met de normale versie, en dat je een sterke maag nodig hebt voor de versie die Verhoeven zelf altijd voor ogen heeft gestaan en pas sinds enige tijd de weg naar openbaarheid heeft gekregen. Dit heeft niet zo veel met marketing te maken, maar meer met bekronen van jarenlang gezeur van die-hard fans (als ik) die benieuwd waren naar de door de studio afgekeurde harde versie van Verhoeven. Ga naar imdb.com en kijk bij alternative versions en lees alle details omtrent de verschillen tussen de verschillende versies. Ik ken (vanuit mijn cinema-verleden) drie verschillende cinema-versies en was altijd al fan van de Nederlandse bioscoopversie, maar was met stomheid geslagen toen ik een aantal jaar geleden al de Amerikaanse dvd bekeek van de director's cut (toen nog niet in Nederland verkrijgbaar). Geloof me, de normale versie is kindvriendelijk vergeleken bij de director's cut.

Goto

Heb hem intussen helaas al aangeschaft. Maar de versie die ik nu heb (SE van Liongate) heeft zowel de optie tot de biosrelease als de DC. Volgens mij moet het dus wel goed zijn. (Hoop ik toch)

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Gisteren de DC gezien en wat vooral opviel was dat met Robocop Paul Verhoeven eigenlijk zijn tijd vooruit was. Je hebt niet het idee naar een film van alweer 20 jaar oud te kijken (OK de bewegingen van ED209 zien er wat lullig uit)

De snelheid zit er gelijk goed in, de harde behoorlijk expliciet in beeld gebrachte geweldscenes zijn vandaag de dag gemeengoed maar destijds redelijk provocerend te noemen.

Wat me opviel dat veel elementen die Verhoeven hier gebruikt voor de verhaal-opbouw later terugkomen in Starship Troopers (het begin, het schakelen tussen de nieuwslezers etc.) Hij vertelt in een soort intro in no-time hoe de ligging van het land is. Mede hierdoor zit je er gelijk helemaal in. Goed gedaan!

Robocop is wat mij betreft op weg een klassieker te worden.

messalina schreef:

Toch gek dat ik alle shots die toegeschreven worden aan de DC in 1987 drie keer in de bios heb gezien..... (Waaronder de Nederlandse premiere tijdens de Nederlands filmdagen in Utrecht)

't is verder verklaarbaar, de cut's die PV in Robocop moest maken op R rating te krijgen zijn In Nederland nooit nodig geweest. Wij kenden geen systeem waarbij de filmkeurig aangeeft dat er iets uit zou moeten om goedkeuring te krijgen. Dit is wel het geval in andere landen zoals Engeland en Duitsland en de US.

Alles behalve porno kan niet zwaarder dan 16 jr gekeurd worden. In de Amerika kan je een 'x rated' krijgen wat de marketing en distributiemogeijkheden aanzienlijk verkleint (NC 17 bestond toen nog niet). In Engeland kunnen ze films die ze te grof vinden zelfs verbieden.

Misschien dat vanwege het internationaal uitbrengen van de dvd die in wel gecut was, maarvdie heb ik nooit gezien. Ben al meer dan 10 jaar in het bezit van de DC van Robocop op Criterion......

Goto

De criterion schijnt juist nog net wat bloederiger te zijn. Heb gister de dvd bekeken en volgens mij is het ook gewoon de DC. Iniedergeval is er een close-up shot van een beenschot tijdens de achtervolging. En bij Murphy"s dood zien we een paar mooie shots van z'n hand en arm en het shot dat achter z'n hoofd gaat als ie z'n headshot krijgt.

Maar ik las ergens dat de Criterion nog 30 seconden extra had.

avatar van Reinbo

Nee hoor Criterion is niet anders dan de biosversie die ik zag. Met o.a. hoofd en hand shot die Verhoeven er voor de R rating uit moest halen.

avatar van SilverGun

SilverGun

Deze scene is er één uit de DC. Dat naschieten door ED-209 terwijl Kinney al op het Delta City model ligt heeft nooit in de biosversie gezeten.

Goto

Kan ik niet bekijken, geen lid. Maar die scene is volgens mij ook degene die in de liongate SE zit. (Zag er gister iniedergeval vrij extreem uit.)

SilverGun schreef:

Van die scene kan ik het niet met zekerheid zeggen, wel van het hand en hoofd shot..... 't is mij in toentertijd in ieder geval niet opgevallen dat het extra was.

avatar van lesamurai

lesamurai

Reinbo schreef:

Een beetje in de stijl van de terminator maar eigenlijk nog briljanter en is ook een cult-icoon, opgericht door eigen Paul Verhoefen. Er was een mooie Criterion uitgave maar die is jammergenoeg niet meer leverbaar anders had ik 'm zeker gekocht (nu wachten tot ie weer in stock is).

The Last

Echt zo'n film die nooit verveeld. Erg vermakelijk verhaaltje, met een geweldige Kurtwood Smith (bekend als 'Red' uit That 70's Show) als bad-guy. Ook zeer indrukwekkende en spectaculaire sfx, vooral voor die tijd zonder al dat blue of greenscreen gedoe.

Verhoog naar 4*. Overigens wel jammer dat Verhoeven niet meer van dit soort sci-fi films heeft gemaakt, vind deze en Total Recall erg goed.

avatar van Quentin

Quentin

... en Starship Troopers niet te vergeten!

avatar van The Oceanic Six

Aardige film, maar niet meer dan dat. Ik vergeleek deze film altijd met The Terminator en die vond ik echt veel stoerder, spannender en beter. Robocop is nogal..nep.

Toch was dit origineel niet eens zo slecht hoor.

Robocop is nogal..nep.

Hoezo nep??

avatar van The Oceanic Six

The Last schreef:

Hoezo nep??

Niet stoer, ziet er kinderachtig uit...tis net een kerel met wat ijzeren platen om zich heen ipv een stoere wetsdienaar. Robocop is stom. Alleen die politiek correcte stem en one-liners al..

The Oceanic Six schreef:

Ben benieuwd hoe je 'm anders had gezien.

avatar van Spetie

The Oceanic Six schreef:

Dat is nu juist de satire van deze film, daar moet je gewoon een beetje doorheen kijken. Al ben ik het met je een dat The Terminator een stuk stoerder is, maar ja dat is dan ook Schwarzenegger he.

avatar van ddragon1690

ddragon1690

Ik heb deze film net op bluray gekeken en ik moet zeggen zeker een leuke jaren 80 film Ik heb me vermaakt