RoboCop (1987)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 102 minuten / 103 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Peter Weller, Nancy Allen en Ronny Cox
Releasedatum: 8 oktober 1987
Bekijk via Videoland
Plot RoboCop
"Part man, part machine, all cop."
In het Detroit van de toekomst wordt er een grote robot gebouwd om de misdaad te bestrijden, waarmee het echter niet helemaal volgens plan gaat. Wanneer de agent Alex Murphy door een straatbende wordt vermoord wordt zijn lichaam gebruikt om een zogenaamde RoboCop te bouwen. RoboCop is een succesvol wapen tegen de misdaad, maar hij wordt een prooi voor de slechte Boddicker.
Officer Alex J. Murphy / RoboCop
Leon Nash
Johnson
Emil Antonowsky
SilverGun
Bovengemiddelde actiefilm met een intelligent scenario en een prachtrol van Kurtwood Smith als sadistische schurk. De score van Basil Poledouris is ook zeer geslaagd.
RoboCop is het meest menselijke personage in de film en wordt goed neergezet door Peter Weller. Zijn acties zijn heel goed te rechtvaardigen en ondanks dat de film doordendert als een trein, behoudt ie een emotioneel tintje.
Dit is één van de meest geweldadige speelfilms uit Hollywood (met een aantal briljante, memorabele over-the-top scènes) en heeft mede daardoor een goed getroffen, stripachtige sfeer. Het Detroit dat hier wordt neergezet komt werkelijk over als een compleet verziekte stad.
Doe vooral geen moeite om de vreselijk slechte vervolgfilms of TV-serie te kijken, die kunnen niet in de schaduw van de originele film staan.
Vier welverdiende sterren.
Geweldige lompe film dit
Als basis heeft dit een run-of-the-mill, standaard dom actieverhaaltje. Gelukkig is de aankleding geweldig. De film op zich is wel vermakelijk, en zou in een wat normalere uitvoeringen uitkomen rond de 2*-2.5* denk ik.
Extra punten voor:
* "I'll buy that for a dollar". Geweldige quote, en wie kent het legendarische Smash TV nog ?
* "You now have 40 seconds to comply". Niet enkel een geweldige scene, maar ook 40 dance/electronic nummertjes later blijft het een geweldig coole quote.
* Geen sissy geweld. Verhoeven hakt er gewoon stevig op los. Heerlijk over-the-top, geen gezeur.
* Die reclames. Nukem en de 6000 SUX
Verhoeven heeft het talent om parodie met genrefilm perfect te vermengen. Een resem erg lollige personages, veel coole scenes en een heerlijk belabberd eindresultaat. Wie de humor niet ziet heeft pech. Verder is het genieten.
Kleine 4*. Meteen ook maar even mijn playlist afgestemd op deze film
Prima film van Paul Verhoeven. Het verhaal is goed en de actie is ook niet verkeerd. De special effects zijn best goed gezien het budget van de film destijds. Een vermakelijke film dus die dik 3,5* waard is.
jumpstylemovie
Nog wel de beste uit de drie.
deel 2 was al minder en doordat deel 3 in de steek is gelaten door Verhoeven was er echt niks aan.
Nogmaals , beste van de 3
3.5***
Robocop is een uiterst vermakelijk filmpje. Het verhaal heeft weinig om het lijf, de actie des te meer. Toentertijd origineel en een absolute bioscoophit. Inmiddels een beetje gedateerd maar nog steeds onderhoudend en leuk. Goed.
TwoM
Ze zouden vandaag soms beter eens terug kijken naar de films van toen en beseffen wat echte goede films zijn!
Machtige film!!
'k Moet dringend eens die sequels bekijken, maar 'k vrees dat deze zullen teleurstellen..
movie acteurs
Toch vind ik de Amerikaanse films van Verhoeven beter dan de Nederlandse films. Geweldig die eerste schietpartij daarna volgen er nog veel meer actie scene's dus 4.0.
Montorsi
Viel me toch wel een beetje tegen nadat ik het ooit wel een erg leuk actiefilmpje te hebben gevonden.
Natuurlijk is het vaak best vermakelijk, met die journaals en reclames als hoogtepunt. Actie is vaak bruut, en erg gewelddadig. Maar blijft nu toch echt ver achter op de SFX, erg jammer. Zag er bij vlagen vrij beroerd uit, zoals wanneer dat robotje van die trap lazert. Verder waren sommige acteurs echt te irritant, ondanks dat het vaak ook zo bedoeld is waarschijnlijk mag dat ook wel eens wat minder.
kleine 3*
Leuke film van Verhoeven. Er zit lekker veel actie in, het is expliciet in zn beelden en de verborgen humor kwam wat mij betreft ook goed naar voren. Die reclames tussendoor zijn natuurlijk ook bijzonder leuk gedaan.
Robocop zelf ziet er tegenwoordig natuurlijk een beetje gay uit, maar als je dat en de soms verouderde stop-motion techniek opzij zet wacht je een leuke actiefilm dat zich in het Detroit vd toekomst afspeelt.
Vinokourov
Lekker ordinaire SF-film, waarmee je prima je lol kunt op doen. Niet te moeilijk allemaal, gewoonweg genietbaar. Mooie (onbedoelde?) hommage aan Ray Harryhausen met die 'bad-guy'-robot trouwens
. Was bijzonder grappig om te zien. Later zou Paul Verhoeven met Total Recall en Starship Troopers het SF-genre helemaal onder de knie hebben, maar deze film mag er ook zijn
jipt
Lekkere actiefilm die eigenlijk vol zit met onzinnige dingetjes, maar heerlijk weg kijkt. Ik vind Paul Verhoeven sowieso één van de leukste regisseurs en dat bewijst hij hier maar weer eens. Robocop is super cool en af en toe lekker hard, bloederig en grof (de toxic waste scène is erg vet). Verder vind ik het personage van Robocop wel cool en die andere stop-motion robot met een leuk wapenarsenaal was ook vet (vooral omdat ik fan ben van stop-motion). Er zit verder ook nog geinige maatschappelijke kritiek in (Nuke Them
). Alleen de film oogt af en toe toch een beetje cheap. Verder is Robocop niet zo cool als bijv. Terminator en had te weinig échte leuke one-liners. De bad-guys vond ik ook maar een beetje tam, behalve op het einde waar ze aankomen met vette geweren en auto's opblazen
Niet zo vet als Starship Troopers (wat ik stiekem toch had gehoopt), maar alsnog een 3,5* en misschien na herziening nog verhoging.
Vandaag of morgen maar eens de extra's en het audio-commentaar bekijken.
Jack Sparrow
Geweldige film blijft dit; knap gedaan door Paul Verhoeven. Ultra gewelddadig en hard met een dijk van een script vol symboliek. Schitterend gefilmd en een fijne montage. Zeker voor de jaren 80 ziet deze film er erg mooi uit. Vette soundtrack ook! Klassieker!
Nice shooting, son. What's your name? Murphy.
Robocop verdiende wel eens een herziening nadat ik een tijdje geleden de Director Edition had gekocht voor een paar Euro. Ik had Robocop al niet meer gezien sinds ik klein was, dus ik was het meeste vergeten. Ik herinner me wel goed dat ik The Terminator, een soortgelijke robot, wel altijd een stuk cooler vond dan Robocop. Bij die stelling blijf ik, maar dat neemt niet weg dat Robocop ook goed te doen is!
Robocop is echt een heerlijke 80's actiefilm geworden. Ik had de film op 3* staan, maar zo'n laag cijfer is zeker niet meer verdiend. Wat opvalt is dat de film extreem geweldadig is, just the way I like it. In het begin van de film had je al de heerlijke ''executie-scene'' zitten in het kantoor als de Ed robot getest wordt en technisch faalt. Lekker wreed en het leverde bij mij meteen een grote grijns op. Robocop zelf ziet er niet zo stoer uit, maar zijn daden zijn dat gelukkig wel. Robocop gaat aardig tekeer tegen de criminelen en heeft gelukkig ook nog een aantal leuke oneliners, zonder dat de film overdreven grappig wil zijn. Robocop is toch wel een stuk rauwer en serieuzer dan de meeste 80's actiefilms. Zo wordt bij agent Murphy toch zijn hand eraf geknald en op het einde zie je iemand toch gruwelijk sterven door chemisch materiaal. Ik hou wel van zo'n sfeertje.
Na een tijdje moet de film ook wat meer emotie afleveren en dat lukt nog best aardig met de gedachten aan het leven van agent Murphy. Het gaf de film wel een persoonlijk tintje die me wel beviel. Zeker de wraak richting het einde van de film toe komt er goed uit.
Een smet op de film vind ik wel de effecten bij de grote robot. Die stop-motion momenten zien er echt lachwekkend slecht uit. Helemaal het stukje toen de robot van de trap afviel. Deed toch wel afbreuk aan het ''realisme'' van de film, want verder heb ik weinig te klagen over de effecten.
Topwerk van Verhoeven. Met recht een actieclassic te noemen.
Verhoging van 3* naar 4*.
Marshall1959
Alles is goed in beeld gebracht. Het ziet er gaaf uit. Goede effecten en acteerwerk. Mooie film dus.
tommykonijn
Leuke actie-film. De film kent een lekker 'oud'-sfeertje waardoor je de film bijna gezellig gaat noemen. Ik zag laatst nog toevallig Paul Verhoeven's 'Soldaat van Oranje' wat ook echt een pareltje was. Deze film uit de VS is ook zeker geen misser. Goed acteerwerk en mooie actie-scenes. Enkel vond ik het jammer dat de 'ronde' robot (wat in de begin-scenes al voorkwam en waar Robocop uiteindelijk ook tegen moet vechten) er best slecht uitzag. Voor de tijd is dat natuurlijk wel verklaarbaar maar het was een beetje lachwekkend. Terwijl de rest van de film er echt goed uitzag. Sterke film.
FillumGek
Op basis van de poster moest ik bij RoboCop altijd denken aan een blikken nicht. Meer wist ik er eigenlijk niet vanaf. Oh ja, hij bestrijdt de misdaad. Het robot sciencefiction gedoe is niet mijn favoriete categorie, al is wat vlotte actie nooit weg.
De sfeer is sterk aanwezig. Het nabije Detroit wordt bevolkt door kwaadaardig gespuis en de overheid is op zoek naar een oplossing. Hoewel de ED-209 veel toffer is dan RoboCop gaat het grondig fout, waardoor Murphy dient als nieuwe basis voor de mechanische misdaadbestrijder. Jaren '80 sfeertje is wederom heerlijk gedaan met goede muziek en oubollige sound effects. Ik was wel positief verrast door de grote hoeveelheden bloed. Maakte het meteen allemaal wat gruwelijker.
Maar tussen het knallen door gebeurd er eigenlijk vrij weinig boeiends in mijn ogen. Het verhaaltje omtrent de identiteit van RoboCop kon me niks schelen en het design van RoboCop is gewoon slecht. Hij deed me voortdurend denken aan het zwakzinnige broertje van Arnold.
Prima actiefilm verder die ik niet snel een tweede keer zal kijken.
Jawaddedadde
Nu pas gezien, en wat een gat in m'n (film)cultuur zeg!
Fantastische, gewelddadige film met een uitmuntend set design die bijdraagt tot een apocalyptisch sfeertje.
Verhoeven schetst hier een grimmig toekomstbeeld dat nog steeds brandend actueel is. Een stukje maatschappijkritiek is nooit ver weg.
De actie is hard en snel, het geweld nietsontziend en erg grafisch en de finale is ronduit fenomenaal. En tussen alle actie door wordt er ook nog een verhaal verteld en blijft er voldoende ruimte tot uitdieping van het centrale personage RoboCop. Sterk hoor.
Heel goed.
wood23
Deze Robocop geregisseerd door Paul Verhoeven is de enige Robocop film die er toe doet. Deel 2 is nog wel redelijk maar 3 is echt bagger'. Paul Verhoeven is een regisseur die altijd interessante feiten en boodschappen in zijn films stopt. Robocop knalde er destijds dan ook flink in. Paul Verhoeven werd in Hollywood afgeschreven toen hij 'Showgirls' maakte, in mijn ogen onterecht. 'Showgirls' vind ik een goede film, het was alleen een film voor een selecte doelgroep, niet voor de massa. Robocop is wel een Hollywoord blockbuster. Nee, Paul Verhoeven kan je niet zomaar afschrijven, volgens mij kent hij geen misser.
Wat mij betreft nog steeds de beste film van Paul Verhoeven, en wat een Hollywood-debuut! Een krankzinnig verhaal, dat in de verkeerde handen vast en zeker geresulteerd zou hebben in een rampzalig foute film. Verhoeven pakt het echter precies goed aan, met een uitgebalanceerde mix van satire, aktie en drama. Voeg daar een reeks ultrabloederige aktiescenes aan toe (nog extremer in de director's cut van een minuut langer), gecombineerd met heerlijke over de top personages en je hebt een haast geniale film, die na 25 jaar amper gedateerd aandoet. Sommige special effects zijn wellicht niet zo slim gekozen, maar ach, het draagt allemaal bij aan de charme van het geheel. Benieuwd wat de remake ervan gaat bakken volgend jaar.
Uitstekende film waarin een politie-robot wordt gebouwd met gebruik van een recent overleden agent. Een leuk gegeven voor een sf-actie film dat ook goed uitgewerkt is. Een flink portie geweld afgewisseld met fijne zwarte humor. Onderhoudend en vermakelijk en de film die de absolute doorbraak voor Paul Verhoeven betekende in Amerika.
AGE-411
Tevoor maak je je natuurlijk niet te veel illusies. Een onderhouden, maar luchtig SF-filmpje, met een sausje van een actiefilm. (Die 2 waren in die tijd haast onlosmakelijk verbonden.)
En men weet wel waarom: de combinatie doet het goed, en het is een film die heerlijk weg kijkt, en ook nooit echt gaat vervelen.
De schurken zijn vrij standaard, en er gaat misschien net iets te weinig dreiging van uit. Ze deden me nogal vaak denken aan het soort schurken dat je doorgaans tegen komt in afleveringen van Bassie en Adriaan.
En da’s eigenlijk een opmerking die geldt voor elke personage in deze film. Ze zien en gedragen zich allemaal als karikaturen. (Zowel de goede als de slechte personages).
Op het emotionele aspect schiet de film misschien net iets te kort. Nergens komt er echt diepgang in het personage, al probeert men natuurlijk wel door robocop een bezoekje te laten brengen aan z’n voormalige huis, of door er hier en daar verwijzingen naar z’n verleden in te verwerken. Dit haalt nergens echter de bovenhand, en dat is wel vrij jammer. Er zat gewoon meer in.
Ook een leuke sfeermaker zijn die commercials op TV, die vaak zeer uitdrukkelijk in beeld worden genomen. Verhoeven zal dit later nog eens gebruiken in Starhip Troopers.
De special effects (Vb: De robot die de gebouwen bewaakt) zien er soms behoorlijk knullig uit. Tal van andere films uit die tijd konden al beter doen dan dit.
Sergio Leone
Degelijk.
Normaal pen ik mijn mening een dag of 2, 3 na het zien van een film neer. RoboCop was ik totaal uit het oog verloren waardoor 'dag' vervangen mag worden door 'week'. Nu goed, goeie films blijven hangen, dus dat hoeft niet negatief te zijn. RoboCop daarentegen is geen blijver.
De film kijkt aardig weg, maar dan vooral door de lompheid van de actie en niet door de satirische saus. Natuurlijk, die commercials blijven wel leuk, maar net zoals bij Starship Troopers verliest de satire wat kracht en lijkt de nadruk te liggen op de lompe actie.
Peter Weller heeft een goede stem om RoboCop te spelen, maar Kurtwood Smith steelt toch de show. Andere dubieuze mannetjes worden ook verdienstelijk neergezet.
Dikke 25 jaar na datum staat RoboCop nog steeds als een huis. De futuristische look gedompeld in een eightiessausje is nog niks gedateerd en net zoals in andere Paul Verhoevenfilms ontbreekt het ook hier niet aan bloederige actie en enkele komische kills.
jordandejong
Na een aantal jaar dan eindelijk op de kop getikt voor een herziening en de film staat inderdaad 26 jaar na dato nog steeds als een huis.
RoboCop heeft een heerlijk tempo'tje. Voor je het weet wordt agent Murphy om zeep geholpen door een groep gangsters in één van de meest grimmige en smerige kill scene's die ik in een film heb gezien (Zeker in het actie genre) en wordt hij omgetoverd tot Robocop. RoboCop is een onoverwinnelijke super agent die leeft op babyvoeding. Jawel,,.. Babyvoeding.
RoboCop is voor z'n genre een uiterst gewelddadige film. Bloederige taferelen worden niet geschuwd. Hoewel het allemaal erg ''gory'' is kan je de voortdurende komische ondertoon ook niet echt ontkennen. Alles is in principe keihard in beeld gebracht maar steeds met de aanwezigheid van een donker stukje humor.
Ook de badguys, onder leiding van een sterke Kurtwood Smith, zijn hiervan een voorbeeld. De cast weet precies de juiste formule te vinden tussen koelbloedigheid en humor. Paul McCrane is hier misschien wel het beste voorbeeld van.
De film is van 1987 en dat is in sommige scene's ook wel te merken. Zo ziet de ''kwaadaardige'' robot vijand van Robocop en de val uit het raam in de laatste scene er behoorlijk gedateerd uit maar dit geeft de film wel net een stukje extra charme wat deze film zo onwijs tof maakt.
RoboCop is een heerlijke actie/sci-fi klassieker van Paul Verhoeven waar vele genre fans ultiem van, zullen, genieten.
Insignificance
Onzin moet ratelen, ook als het satirisch is en dat heeft Verhoeven meteen voor elkaar met het journaal, de commercial en het doorzeefde slachtoffer. Via Dick, I'm very disappointed slaat de lol-meter zelfs nog dieper in het rood. De schwung van die vliegende start raakt het onderweg wel eens kwijt, maar het wordt keer op keer gecounterd met soortgelijke gein, leuke details en lompe, brute actie. Een lekkere dosis dik aangezette fun met een vooruitziende blik, een aantal prima gecaste bad guys en behoorlijk wat groffe wapenfeiten. In de Director's Cut althans.
K. V.
Deze eens meegepikt via tv. 'k vond hem eigenlijk beter dan gedacht. Een origineel verhaal die me wel wist te boeien.
De film was wel redelijk gewelddadig en bloederig. Visueel af en toe een beetje gedateerd (bv die robot), maar echt storend was het niet.
Verder deed de cast het niet slecht.
Toch wel aangenaam verrast van deze film.
The One Ring
Aardige actiefilm van Verhoeven, maar ik had er iets meer van verwacht. De satire is het leukste element en daarmee loopt RoboCop vooruit op Starship Troopers, waar ik dat element echter wat sterker toegepast vind worden. Niettemin kan zoiets een verder voorspelbare film als deze fris houden. Leuk die reclames ook, evenals het overdreven geweld. De actiescènes zelf waren eigenlijk niet eens zo bijzonder, maar de extreme uitkomst ervan vaak wel.
Dat tilt dit allemaal naar een hoger plan, want verder is het allemaal slechts oké. Zo'n Jezus-parallel doet me niets en maakt het alleen maar minder wat mij betreft (heb dergelijke dingen ook al te vaak gezien). Verhoeven blijkt ook nog echt veel sfeer te kunnen toevoegen in zijn science-fictionwerk (iets wat ook in Starship Troopers in het voordeel werd gebruikt) en de acteerprestaties zijn vooral erg cheesy, jaren '80-stijl (ja, ook Kurtwood Smith).
Ben ik trouwens de enige die flinke parallellen zag met The Toxic Avenger. Natuurlijk een ander budget, maar de films volgen een vergelijkbare structuur en hebben soms dezelfde scènes, inclusief beide helden die in journaalstukjes populair worden bij kinderen. Als klap op de vuurpijl verandert hier één van de schurken even in een chemisch monster aan het einde, een monster dat lijkt op de Toxic Avenger. Toeval?
Ik heb me al met al wel vermaakt, maar uitzonderlijk vond ik het niet.
Afgelopen week zond men deze film weer uit op Film 1 en het was een mooie gelegenheid om hem opnieuw te bekijken omdat het toch al jaren geleden is dat ik hem voor het laatst gezien heb. Ik heb er destijds ook geen echte recensie over geschreven, maar dat doe ik deze keer dan wel.
Ondanks dat de film bijna 30 jaar oud is, staat hij nog steeds als een huis. Het verhaal zit gewoon goed in elkaar en met de uitvoering zit het meer dan goed want visueel (ook de speciale effecten) ziet het er allemaal fraai uit en er zit ook behoorlijk wat actie in welke meestal keihard is. O.a. de scene waar Alex Murphy door een straatbende wordt vermoord. De film verzwakt ook eigenlijk nergens want de vaart is behoorlijk hoog. Ook de cast doet het uitstekend en niet alleen Peter Weller als Alex Murphy en RoboCop maar ook Kurtwood Smith als de slechterik en Miguel Ferrer die achter het RoboCop project zit. Hier en daar zit er ook best wel wat subtiele humor (vaak cynisch of grof) in.
Ondanks dat het lang geleden is dat ik deze film voor het laatst heb gezien, heb ik me wederom prima vermaakt met deze fraaie Actie / Sciencefiction die nota bene ook nog eens geregisseerd is door onze landgenoot Paul Verhoeven. Opzicht ben ik nu wel benieuwd geraakt naar de remake van deze film.
El ralpho
Vergane glorie?
Met de remake binnenkort in de bioscoop besefte ik me pas dat ik het origineel eigenlijk nog nooit gezien had. Kortom, tijd voor een klassiek avondje dus! Hoewel het origineel toch alweer 26 jaar oud is blijft de film toch nog redelijk overeind. Ik moet toegeven dat dit in de ene scené beter is dan in de andere, maar met name op Robocop zelf heb ik niks aan te merken en de aankleding van dit personage was zijn tijd destijds ver vooruit. De scene's met de gevechtsrobot waren dan wel weer een beetje lachwekkend, maar voor een film van meer dan een kwart eeuw oud kun je natuurlijk ook niet in alle opzichten op visueel vlak de jackpot verwachten.
Het origineel heeft een simpel en vergeetbaar verhaaltje, maar is desalniettemin prima om als kapstok voor de actie te dienen. De film is met momenten ook behoorlijk grof, en het is ook precies vanwege deze reden dat ik het zo jammer vind dat bijna al dit soort titels tegenwoordig een 12 plus rating krijgen om zo een breder publiek te trekken. Het niet gecensureerde geweld geeft vaak toch net dat beetje extra en maakt zo'n soort film naar mijn idee toch net weer wat meer af. Dat de remake nu voor 12 jaar en ouder gekeurd is, is geen goed voorteken omdat hier toch vaak een financiële reden achter zit, maar we zullen het vanzelf zien op 13 februari!
Het origineel is echter nog prima uit te zitten, als je er maar wel rekening mee houdt dat je inmiddels wel naar pulp zit te kijken. Dit eerste deel staat wat mij betreft nog wel in de schaduw van de Terminator (toch een beetje het broertje van) maar met 2 vervolgen en een remake in de pijpleiding kan het nog alle kanten op!
Donkerwoud
Om de een of andere reden is deze cult-klassieker nooit eerder op mijn pad gekomen. Zonde, want het is een behoorlijk vermakelijk stukje maatschappijkritiek in een aangenaam gewelddadig jasje. De dikke vette knipoog van Verhoeven maakt van deze volstrekte pulp iets bijzonders.
DutchTakeshiro
Paul Verhoeven weet wederom een cult film af te leveren. Net zoals bij Total recall en Starship troopers zie je: dit is Paul Verhoeven helemaal. Robocop is iconisch en zo goed als iedereen heeft wel van de film gehoord. Als je de film in zijn tijd kan plaatsen, en respecteren, dan heb je veel kijkplezier. Meneer Verhoeven weet een bloederige film neer te zetten met lekkere "over the top" actie.
Robocop heeft een leuk verhaaltje. Een film met maatschappijkritiek, want dat is het gewoon. Net zoals bij Starship Troopers geeft Paul Verhoeven een middelvinger aan de Amerikaanse maatschappij. Onze medelander weet dat op een lekker gewelddadige manier weer te geven. De Nederlander kwam met een nieuw idee naar Amerika en het sloeg in als een bom. De film is ook gewoon heerlijk Amerikaans: een soort van superheld die tegen het kwaad vecht. Verder heeft de film vrij weinig om het lijf, Robocop moet het van het symbolische hebben en niet van het script. Het verhaal is zo standaard dat je het eigenlijk niet eens meer doorhebt. Maar het kabbelt allemaal heerlijk voort. De lijken stapelen zich op terwijl de kogels in het rond vliegen. De executie scene van Alex Murphy is bruut en blijft op je netvlies staan.
Peter Weller is perfect gecast als Robocop. De transformatie van mens naar robot is magistraal. Met overtuiging weet hij zijn nieuwe rol in te vullen. Ronny Cox speelt een leuke slechterik in pak die gewoon thuis hoort in dit soort actiefilms. Ook leuk om Kurkwood Smith te zien als sadistische crimineel die een groepje van mede sadisten leidt.
Robocop is een heerlijke cult film die gewoon thuishoort in het CV van iedereen die zegt een film fan te zijn. Niets meer en niets minder.

RoboCop

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986
cyborgcrime fighterexperimentdystopieweapongiant robotevil corporationcyberpunkdetroit, michiganlaw enforcement gentrificationrobocopcorrupt systemmegacorporation shockingexcited