• 9.161.839 stemmen

RoboCop (1987)

Actie / Sciencefiction | 102 minuten / 103 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 102 minuten / 103 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Peter Weller, Nancy Allen en Ronny Cox

Releasedatum: 8 oktober 1987

Plot RoboCop

"Part man. Part machine. All cop. The future of law enforcement."

In het Detroit van de toekomst wordt er een grote robot gebouwd om de misdaad te bestrijden, waarmee het echter niet helemaal volgens plan gaat. Wanneer de agent Alex Murphy door een straatbende wordt vermoord wordt zijn lichaam gebruikt om een zogenaamde RoboCop te bouwen. RoboCop is een succesvol wapen tegen de misdaad, maar hij wordt een prooi voor de slechte Boddicker.

Officer Alex J. Murphy / RoboCop

Leon Nash

Emil Antonowsky

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Well, give the man a hand!

Jaren terug eens een Robocop trilogie box in goede staat tegengekomen bij de kringloop en die vanwege twijfel laten liggen omdat deel 2 natuurlijk al iets minder is en 3 praktisch onder de maat. Toch zat me dat wel altijd wel dwars want hoe vaak komt deel 1 nog op tv...? Nooit wat dat betreft. En hoe vaak kom ik een los deel bij de kringloop tegen...? Ook nooit eigenlijk. Dus daarom was ik wel blij dan toch eindelijk de eerste te scoren en daarmee de belangrijkste van het setje, iets waar ik gisteren met veel plezier voor ging zitten.

En poeh hé....dit was wel even geleden, dat ik deze film zag. Een soort van cult classic met een kleine guilty pleasure randje verweven met de neiging als de film er voor is toch altijd te blijven hangen. Het verhaal mag bekend zijn rond agent Murphy gevallen in the line of duty en tegen wil en dank onderdeel van een experiment tussen mens en machine met Robocop als resultaat. Voorspelbaar maar best oké is het vervolg rond de jacht op boeven en het soort van ontdekken van zijn eigen achtergrond. Ook prima is het verhaal op de achtergrond rond corruptie en machtsmisbruik van grote bedrijven en wellicht al een subtiele blik in de toekomst en aanklacht omtrent de ontwikkeling van geweld tegen de politie en de gevaren die zij lopen. Hoewel niet uitgesproken is wat mij betreft ook een vooruitziende blik te merken dat de agenten zich aan de regels moeten houden en zich niet schuldig mogen maken aan buitensporige geweld, cq gecontroleerd worden de hand niet te bijten die voedt, terwijl de boeven groter, slimmer, sterker, beter bewapend zijn en vooral gemener. Een oneerlijke strijd wat dat betreft...

En tja...verder is het natuurlijk Verhoeven wat de klok slaat en daarmee cult van de bovenste plank. Het is grof, expliciet geweld, spectaculaire, smerig zoals het geval van Emil, een iconische scene wat dat betreft, en er wordt niet echt gebruikt gemaakt van grote namen qua cast. En wat verder toch vooral opvalt is het extreme geweld wat een bijna komische aandoende toon heeft en hoe het gemaakt is. Want Robocop ziet er geweldig uit, nog fraaier zijn die drie andere robots waarvan de eerste op hol slaat tijdens een demonstratie en de tweede succesvolle omgelegd wordt door Robocop. Hilarisch dan weer dat trillende pootje als de tweede de geest geeft. En het zijn dat soort kleine dingetjes die Robocop iets bijzonders geven en het een cult film maken.

Ik lees dat Robocop ondanks de bekritiseerde actie toch verder heel goed ontvangen werd en nog altijd bekend staat als één van de betere films uit de jaren '80 en dat snap ik wel. Iconisch natuurlijk ook de filmposter die hier ook de pagina siert, echt een stukje indrukwekkend jeugdsentiment en vaak gezien bij de videotheek vermoed ik. Afijn, verrassen deed de film toch wel weer want dat het zo'n bizarre film was wist ik niet meer maar vermaken deed het geheel meer dan en daarom wat mij betreft een meer dan passend cijfer.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Lovelyboy schreef:

Well, give the man a hand!

******************************************************tja zo,n box moet je altijd mee nemen ,anders heb je daar de rest van je leven spijt van*hier kosten ze maar 75 cent,bevald het niet,dan geef ik ze weg*of ik maak de kliko er blij mee*en nee inderdaad nog nooit tegen gekomen in de 2e hands*maar kan volgende week anders zijn*het is altijd wachten tot iemand zijn verzameling opruimd*zo vond ik stapels van van damme*en stapels van seagal*meteen mee nemen want dat is mooi spul voor de verzamelaar

avatar van Basto

Basto

36 jaar na dato nog steeds briljant op alle vlakken. Wat werden we toch verwend in de 80’s.

Vakmanschap, Satire en Geweldscinema op het allerhoogste niveau. Geflankeerd door de Terminator, Total Recall en Predator. Man, wat ben ik blij dat ik niet met die brave MCU shit ben opgegroeid.

En in 103 minuten heeft deze film ook meer wow-momenten en meer te vertellen dan John Wick in 7,5 uur!

Echt briljant! Ga dat (her)zien!

avatar van slam1975

slam1975

Blijft toch een klassieker

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw bekeken (director's cut) na zo'n 12,5 jaar volgens de MM-log. En eigenlijk blijft mijn mening van destijds nog steeds gelden, alle plussen en minnen.

RoboCop is rauw, gewelddadig en steekt gewoon goed in elkaar. Toffe personages en dat vieze smerige sfeertje van een verrotte stad komt goed naar voren.

Nadeel blijft wel dat een aantal special effects echt antiek is geworden. De ED-robot op het eind die vernietigd is, de val uit het raam. Maar ach, het boeit weinig als de film gewoon heerlijk weg blijft kijken. De scène met de testopdracht voor de ED-209 is overigens een instant classic.

Jammer dat ze hier nooit een gewaardeerde reeks van hebben gemaakt, de overige films zijn de moeite niet waard.

4* blijven staan

avatar van Vidi well

Vidi well

Dit blijft toch wel een toffe film. Het op papier idiote verhaal wordt in de handen van Verhoeven uitgewerkt tot een geloofwaardige scifi met satirische en kritische elementen. Een beetje Jezus, een beetje Frankenstein en vooral veel actie. Met een hart.

De hele cyberpunk feel van de film vind ik fijn getroffen, vooral zichtbaar in de scenes met straatbendes.
Maar ook de kritiek die Verhoeven hier geeft op de marktwerking in het publieke domein komt goed over.
Tel daarbij de vaak grappige reclamespots op en je hebt een film die het Amerikaans kapitalisme flink op de hak neemt. Geslaagde satire.

Het tempo is opvallend hoog voor een film van deze leeftijd. Veel oudere actiefilms voelen gedateerd door een tempo dat tegenwoordig traag aanvoelt. Maar Robocop schiet uit de startblokken en dendert onvermoeid door. Toch is er ondanks het tempo ruimte voor karakterontwikkeling en een enkele sentimentele toon.
Maar vooral de actie valt op, en die is fantastisch. Met name de pompstation scene en de eindscene zijn heerlijk.
Ik was trouwens vergeten hoeveel gore deze film wel niet bevat. Sommige schietpartijen zijn bijzonder heftig in beeld gebracht, en de toxic waste scene blijft ongemakkelijk om aan te zien.

Entertainment van de bovenste plank, en dat in iets meer dan 100 minuten. Top!

Dikke 4*

avatar van Brabants

Brabants

• 2086 stemmen

RoboCop een film die bol staat van de cinematografie en sfeer gevormd met een zeer solide verhaal. Hoe meer je de film in de context van de tijd plaatst hoe meer je erachter komt dat dit echt een meesterwerkje is.

Brabants schreef:

Waarom dan niet de volle 5*?

The Oceanic Six schreef:

4* blijven staan

Deel 2 vind je ook niks? die werd nog best goed ontvangen. Deel 3 snap ik wel (vind hem zelf stiekem wel leuk) maar natuurlijk met afstand de minste van de 3. 2 al stukken minder dan deze uiteraard, maar nog wel een ruime voldoende vind ik.

avatar van Brabants

Brabants

• 2086 stemmen

FunkStarr schreef:

Waarom dan niet de volle 5*?

Goede vraag! Waarschijnlijk omdat er zoveel films zijn gemaakt en ik voor mezelf de regel heb verzonnen dat alleen mijn top 10 in aanmerking komt voor de volle vijf sterren. Wellicht dat ik de top 10 nog eens moet heroverwegen na zoveel tijd(lol).

avatar van The Oceanic Six

FunkStarr schreef:

Lang geleden dat ik de vervolgen nog eens zag, misschien pak ik ze nog eens mee. Maar de scores die ze krijgen zijn erg laag, nodigt niet uit de boel nog eens te zien.

Er is trouwens een game nu van RoboCop uit die uitstekende scores krijgt. Voor de gamers onder ons. De originele acteur doet de stem van RoboCop.

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

blondiefilmfreak schreef:

Ik heb op Amazon de box met de 4 filmen gevonden voor maar 15eu op blu ray en man wat ben ik daar blij om want deel 1 heeft de uncut director's cut die zeer zeldzaam is, en ondertussen ook op prime staat samen met de andere delen, maar dit blijft één van de beste actie films ooit gemaakt. Een waar meesterwerk van Verhoeven!

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Mr-Mcmovie schreef:

Daar wil ik je mee feliciteren,want dat is toch ook een pracht prijsje voor zo,n mooie box.ik ga wel eens voor mijn film kasten zitten met een biertje erbij,heerlijk om zo naar je verzameling te kijken.we zullen wel een uitstervend ras zijn.kerel geniet ervan

avatar van teigertje

teigertje

Deze weer opnieuw gezien en deze film is inmiddels een film met cult status.

Met Peter Weller die deze rol als de onverschrokken cyborg politie agent Murphy speelt.

Wat hij subliem vertolkt met ook een opvallende fantastische stem hiervoor.

Een prima cast en blijft een knap staaltje film mede van Paul Verhoeven die zijn sporen in de cinema heeft verdiend en het uiteindelijk had gemaakt in de VS wat een grote prestatie blijft.

Ook de film muziek is fantastisch in deze film.

Blijft een steen goede film van hoog niveau.

avatar van Walter S.

Walter S.

Konden ze in 1987 nog niet acteren? Wel een erg grote the A Team vibe, deze film. Eigenlijk gewoon alleen leuk omdat het zo slecht is. Maar ik zie dat het kritische MM publiek hier dan weer dolenthousiast over is. Ik vind het een vrij matige film.

Walter S. schreef:

Acteerwerk is misschien niet top, maar ik heb me daar eerlijk gezegd bij deze film totaal niet aan gestoord. 1 ding weet ik wel, in 1987 waren er niet veel films die zo hard waren (en origineel qua opzet), en als je de moderne remake gaat kijken ga je dit een waar meesterwerk vinden.

avatar van frans123

frans123

Eigenlijk niet mijn ding, maar een Meesterwerk in zijn genre en dat voor 1987. Adembenemende cinematografie , settings . Het verhaal met een korrel zout nemen, je kijkt je ogen uit. Een 'klacht was De te harde actie- actie met een knipoog natuurlijk, bewust over de Top.

Verhoevens beste werk denk ik.

Nu op tv, viel halverwege in, ooit gezien natuurlijk, maar heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan.

Ik ga m terugkijken.

( Vraag mij alleen af waarom hij Rutger Hauer niet nam? )

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

You are gonna be a bad motherfucker!

Deze Sci-Fi actiefilm herzien op de 4K Director’s Cut van Arrow Video met Dolby Vision&Atmos. Schitterende transfer zowel beeld als geluid. De eerste uit de reeks en voor mij ook meteen de beste, overige delen heb ik niet zoveel mee. Weer zo’n film waar wij als kind mee opgroeiden en waar we als jonge tieners over spraken op het schoolplein. Eerste grote succes in Amerika voor Verhoeven. Keiharde actie en rauwe beelden van Detroit in de nabije toekomst. Voor de oplettende kijker is dit natuurlijk een satire op de Amerikaanse samenleving, waar alles om geld draait en de bevolking als stront wordt gezien. Je ziet ook nieuwsberichten en reclamespots waarbij de Amerikaanse media ook een paar tikken krijgen, en dat vind ik natuurlijk prachtig. Special Effects zijn hier en daar wat gedateerd, maar de echte filmkenners kijken hier doorheen. Ik vond het pak echt gaaf gemaakt, en het moment als je die zware voetstappen hoort aankomen…. “Your move creep”, puur genieten.

Opnames zijn voornamelijk gefilmd in Dallas, Texas. De laatste scene tussen Robocop en Boddicker zijn gefilmd in een staalfabriek in Pennsylvania.

In een interview met Verhoeven komen we te weten dat hij het script in eerste instantie niks vond. Hij ontving het toen hij op vakantie was in Frankrijk. Nadat hij één pagina had gelezen gooide hij het al aan de kant, met de overtuiging dat het maar een domme actiefilm was. Nadat hij was gaan zwemmen zag hij dat zijn vrouw Martine het aan het lezen was, hij zei tegen haar: ”Nou, dat is een stuk stront”. Ze had het echter helemaal gelezen en haalde hem over de film te regisseren.

Peter Weller paste niet in volledig pak in de politieauto. Als hij in de auto moest zitten, droeg hij het bovenste deel van het kostuum en zat hij in zijn onderbroek.

Cameo van Verhoeven in de nachtclub en Producer Jon Davison geeft de stem van ED-209.

Met een budget van 13mil haalde de film wereldwijd ruim 53mil binnen.

The Old Man: Nice shootin, son. What’s your name?

Robocop: Murphy

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Het plot dat een super agent wraak wil nemen en zich keert tegen zijn schepper, boeit me niet zo. Het is namelijk te rechtlijnig zonder vorm van drama, enkel actie. Zelfs al is er op de achtergrond een satire te bespeuren. Wel is de gitzwarte humor aanwezig en een streepje geladen sociaal commentaar (die nieuwsberichten bv). Het blijft toch teveel steken in klassiek goed tegen slecht met veel geweld. Pluspunt is de inventieve mis-en-scene (handig gebruik van de pov standpunt). Van een simpel revenge story naar een maatschappij kritische sci fi is blijkbaar voor Verhoeven geen moeite en dat alleen al verdient een nota in de geschiedenisboeken.

avatar van Basto

Basto

cinemanukerke schreef:

Er zit nog een laag in, die van de wederopstanding en de herinnering aan zijn vorige leven. Dat maakt m menselijk. Daar zit toch zeker drama in.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Basto schreef:

Nou ... Nja ... hm , dat was toch wel zeer vaag. Die tegenstelling bij Robocop tussen geprogrammeerd denken en emotionele wil zit er in, daar heb je gelijk in maar het voedde niet meteen een drama. Althans zo had ik het ervaren. Eerder plotgericht dan karakter gericht. De film had me in elk niet mee ondanks zijn meerdere diepere lagen.