• 9.378.489 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 april 2013

Plot Spring Breakers

"A little sun can bring out your dark side."

Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.

disneystore

Op wikipedia staat 11 miljoen dollar.

Naomi Watts

Dat is wereldwijd ($ 2,750,861). ook nog niet zo interessant/representatief gegeven aangezien meer dan helft van de releases die gepland staan nog moeten volgen.

avatar van MBMTx

MBMTx

Wauw, wat een goede film! Ik had verwacht om weeral een cliché-tienerfilmpje te zien, maar deze film verraste mij. Vooral de acteerprestaties van Ashley Benson vond ik geweldig.

MBMTx schreef:

Mooi dat ie je beviel. Zo te horen kan er nog wel een half sterretje bij op dan, of niet?

Auke Briek schreef:

Of drie halve sterretjes.

disneystore schreef:

Of drie halve sterretjes.

Zou nog mooier zijn, maar bij pokeren noemen we dat bluffen. Dat bod gaat ze nooit callen. Dat halve sterretje had ze misschien nog wel kunnen callen. Maar ja, doordat ik nu mijn kaarten open op tafel leg vrees ik dat ik dit spelletje ga verliezen.

avatar van GuyB

GuyB

disneystore schreef:

Goed, maar waarom is Rachel Korine walgelijk...?

Haar facial expressions vind ik te marginaal en bovendien vind ik ze totaal niet mooi, integendeel. Dat is allemaal persoonlijke smaak natuurlijk. Doet niets af van de film want er waren 3 andere meisjes om op te focussen.

GuyB schreef:

Zoals ik al eerder zei vind ik Cotty ook niet altijd even mooi, en bepaalde facial expressions zijn wel lelijk inderdaad. En dat is inderdaad een kwestie van persoonlijke smaak (afgezien van wat biologisch bepaalde symetriewetten e.d.). Echter, toch volgt uit het feit dat je iemand (soms) lelijk vind niet dat die persoon dus walgelijk is. In het ene geval wordt alleen het uiterlijk van Cotty beoordeeld en in het andere geval wordt heel de persoon Rachel Korine zelf (inclusief innerlijk) volledig 'afgeserveerd' als walgelijk zijnde, slechts op grond van dat uiterlijk. Het één volgt simpelweg niet uit het ander. Deze drogredenering lijkt me dus geen kwestie van persoonlijke smaak, maar eerder van onzorgvuldig taalgebruik, c.q. gebrek aan nuancering, nietwaar?

avatar van GuyB

GuyB

Misschien trekken Brit, Candy en Faith het babegehalte te hoog op en is m'n woordkeuze 'walgelijk' wat zwaar. Maar kan me best wel voorstellen dat ik niet de enige ben die haar niet zo aantrekkelijk vind. Qua vrouwelijkheid moet die toch ook ferm onderdoen voor de 3 andere meisjes?

Naomi Watts

Niet aantrekkelijk is nog steeds een totaal other ballpark dan walgelijk zijn (daarnaast vind ik Rachel gewoon een leuke vrouw). Opmerkelijk dat je nu net gedrag vertoont waar de film o.a. haar aanklacht op gericht heeft.

Naomi Watts schreef:

My thoughts exactly.

Al snap ik wel dat de film veel uiteenlopende reacties teweeg brengt, want hij is ergens ook behoorlijk dubbel: in z'n pornografische elementen is hij af en toe flink prikkelend en opwindend (om niet te zeggen: geil ), maar tegelijkertijd af en toe ook best wel een beetje ranzig. De ene blote borst is welgevormd en oogstrelend, terwijl de andere fake en vies is. Enerzijds laat de film ons genieten van de Spring Break vibe door deze op dichterlijke wijze te schetsen, maar anderzijds ondergraaft het dit genot, door deze hele lifestyle ongelofelijk te kakken te zetten in al z'n ranzigheid: it sells them their own fat asses right back. Vanwege deze dubbelheid kan de geïrriteerde volwassene gemakkelijk oogkleppen opzetten en zeggen dat dit helemaal geen sociale kritiek is, maar juist een domme celebration van de Spring Break mentaliteit. Omgekeerd kan de opgegeilde jonge tiener met adultslot op z'n internetverbinding af en toe z'n ogen uitkijken, al ziet hij af en toe wel wat 'vervelende obstakels' tussen alle "babes" en zal de sociale kritiek grotendeels langs hem heen gaan. De iets oudere tiener is al wat meer gewend en zal zich dan vooral weer gaan storen aan de niet-standaard elementen van de film. Geen enkele generatie die zich 100% op z'n gemak zal voelen denk ik zo.

Ondanks (of misschien dankzij) deze dubbelheid denk ik dat de film buitengewoon treffend is wat de sociale kritiek betreft. Men kan misschien zeggen dat het een karikatuur is om zulke meisjes zulke gewelddadige dingen te zien doen en dat dit als sociale kritiek dus een straw man aanvalt. Maar die tegenwerping lijkt me niet juist. Ik denk dat de film er juist in slaagt om een buitengewoon treffende karikatuur neer te zetten, die precies die dingen uitvergroot die normaal teveel verborgen worden gehouden. Bij ieder luidruchtig genieten wordt overlast veroorzaakt, de leegte van het bestaan en de sleur van alledag probeert men op te vullen met een overdosis aan sensuele prikkelingen, men probeert "zichzelf" te vinden, terwijl men zich enkel steeds verder verstrooid in het men, de anonimiteit. Het rake van de sociale kritiek van Spring Breakers zit 'm denk ik grotendeels in het sarcasme waarmee die karikatuur wordt neergezet: dat er enkel leugens door de die mobieltjes worden verspreid, die telkens precies in beeld worden gebracht wanneer ze worden uitgesproken ("we saw some beautiful things out here"). Precies door die leugens uit te vergroten, kunnen we er niet langs kijken en worden we gedwongen om te zien hoe vaak we zelf eigenlijk wel niet ten prooi vallen aan dergelijke leugens. De film dwingt ons om na te denken over hoe we onszelf wél kunnen vinden, wanneer dit overduidelijk niet op Spring Break kan gebeuren. Deze film is dus helemaal geen hersenloos vermaak. En het valt ook helemaal geen straw man aan, maar het treft de Spring Breakers cultuur precies in de kern van datgene waar het allemaal om draait: dat het hier eigenlijk gaat om een vlucht voor de sleur en hardheid van het alledaagse bestaan. En dat is al het laatste waar de gemiddelde bioscoopbezoeker mee geconfronteerd wil worden. "Gezellige film" hoorde ik mensen achter mij zeggen toen Faith vertelde hoe het gras niet eens groen maar bruin was.

avatar van Rvdz

Rvdz

Voor de geïnteresseerden: Vrijdag en Zaterdag voorpremieres bij enkele Pathe bioscopen (Arena,De Munt,Scheveningen,Spuimarkt,Eindhoven,Groningen en De Kuip).

avatar van $pecial

$pecial

Rvdz schreef:

Bedankt voor de tip!

Naomi Watts

Zal wel weer middernacht worden Pathé kennende, dat ga ik niet redden ben ik bang.

avatar van Fortune

Fortune

Eindhoven niet toch volgens de website.

Naomi Watts

Wel hoor. Zaterdag om 23:30.

avatar van Fortune

Fortune

Ah that's right!

avatar van Artkramer

Artkramer

My thoughts exactly.

Heb de persconferentie voor deze film gezien en daaruit (Harmony Korine ook wel een beetje kennende) kan ik opmaken dat de film geen aanklacht is, nergens op. Hij verwoord het ongeveer als poëzie van oppervlakkigheden, zonder het te veroordelen.

Naomi Watts

Aanklacht is misschien wat sterk (net als veroordeling) maar toch overduidelijk dat Korine wel degelijk een standpunt inneemt, ook al is het op een satirische manier. Met het eindresultaat dat er staat, is het voor mij iig lastig hard te maken dat ie geen standpunt inneemt. Het gewicht dat aan dat standpunt hangt kan alleen een discussiepunt zijn. Spring Breakers is voor mij een compromised denunciation.

GuyB schreef:

Als je babyfaces aantrekkelijk vind, allemaal goed en wel inderdaad Ik vind Rachel Korine wel een knappe vrouw.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Naomi Watts schreef:

Een jaar later.

My thoughts exactly.

Zijn jullie fan van elkaar?

great minds..

avatar van jawaka

jawaka

i've seen the great minds of my generation destroyed by springbreak!

JacoBaco schreef:

Een jaar later.

Zijn jullie fan van elkaar?

Scherp! Laat ik het er op houden dat we allebei fan van de film zijn. Maar misschien steken fans elkaar ook aan, enthousiasme werkt aanstekelijk, en ik denk dat er zeker wel een vonkje van het enthousiasme van Naomi Watts op mij is overgesprongen. Al is het natuurlijk pas jouw eigen ervaring van de film die zoiets rechtvaardigt en dat doet het gelukkig ook meer dan ruimschoots. Nog nooit heeft een film mij zo sterk in de greep gehouden als Spring Breakers, wat mij voldoende vertrouwen geeft dat mijn enthousiasme geen gevalletje fan-boy na-aperij o.i.d is, maar dat het de film zelf is die aan dit enthousiasme ten grondslag ligt.

Artkramer schreef:

Zoals ik al eerder zei denk ik dat er een enorme dubbelheid in de film zit en dat deze daarom niet zonder meer te reduceren is tot een eendimensionale sociale kritiek of aanklacht. Vooral het gegeven dat de film je ook in een roes brengt en dat b.v. Faith het zo warm en fijn vond op Spring Break dat ze er nooit meer weg wilde laten zien dat het hier niet om een eendimensionale kritiek gaat. Ik denk dat Korine een onbevooroordeelde blik wilde werpen op het hele Spring Break gebeuren en dat hij er in is geslaagd om beide kanten van de zaak sterk over het voetlicht te brengen. In mijn vorige bericht heb ik vooral de nadruk gelegd op één kant van die zaak, omdat ik vond dat dit tot nu toe nog wat te weinig ter sprake was gebracht op dit forum, wat dan bijvoorbeeld culmineert in eenzijdige uitspraken over het "babegehalte" van de film. Maar dat Korine ook kritisch is, neemt die dubbelheid in het geheel niet weg. Wellicht is het zo dat Korine aanvankelijk enkel neutraal wilde zijn en vanuit een soort post-modern cultuur-relativisme niet wilde (ver)oordelen, maar dit lijkt me onmogelijk te verwezelijken in de praktijk: zodra je de Spring Break 'cultuur' (oh jee, daar mogen we niet over oordelen, want dat is 'hun' 'cultuur') op een adequate manier weergeeft (dus inclusief bijbehorende ranzigheid) veroordeelt het zichzelf eigenlijk al. Zo is het bijvoorbeeld ook onmogelijk om de 'nazicultuur' in moreel 'neutrale' termen adequaat te beschrijven. Neutraler dan beide kanten van het Spring Break gebeuren even sterk over het voetlicht brengen gaat het mijns inziens dus niet worden. Daarnaast is het woord "oppervlakkigheid" sowieso al geen neutrale term.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Auke Briek schreef:

Ik hou van enthousiaste mensen. Vooral wanneer ze ook daadwerkelijk iets te melden hebben. Ik lees de stukjes bij deze film graag, want mijn interesse is daardoor ook aangewakkerd. Ja het enthousiasme werkt aanstekelijk en deze film heeft daardoor een prioriteit gekregen en ben zelfs al ongeduldig. Ook erg fijn om James Franco in deze rol te zien, want ik vind deze gast echt steeds beter (lees interessanter) worden.

avatar van smetn

smetn

Had wel wat verwachtingen van deze film, maar het was echt teleurstellend. Het was zelfs moeilijk om de film helemaal uit te kijken. Een heel zwak script naar mijn mening, er zijn conversaties van 5 à 10 minuten waarin niet overdreven tien tot 20 keer dezelfde zin herhaald wordt. Was deze film dramatisch of komisch? Er zat niets zinnigs in deze film, het houdt geen minuut je aandacht en werkt zelfs irriterend op sommige momenten. Het enige lichtpuntje in deze film was de muziek die je hoorde en heel af en toe wat naakt. Het is zeker geen aanrader integendeel dit was de zwakste film die ik ooit gezien heb. Het is zelfs schandalig dat dit cinemawaardig is!!

avatar van danuz

danuz

Voor alle fanboys/girls, nu ook de lookbook van de Opening Ceremony x Spring Breakers capsule collectie: hiero.

avatar van ChelseaH

ChelseaH

ga hem morgen in de bios kijken! ZO veel zin in hoop dat het wat is maar kan bijna niet anders... Want nou ja...James Franco en Harmony Korine....

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

danuz schreef:

Mijn got, een serieuze collectie gebaseerd op wat in de film gedragen wordt? Met een percentage van de winst voor Korine?

Naomi Watts

Als het naar iemand zou gaan dan naar Heidi Bivens lijkt me.