Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Harmony Korine
Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
Releasedatum: 11 april 2013
Plot Spring Breakers
"A little sun can bring out your dark side."
Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spring Breakers (MusicMeter)
Brit
Forest
ATL Twin
ATL Twin
Naomi Watts
DVD is in het geval van de combipack dan wel kaler dan de Bluray, wat ik sterk toejuich. Hoop dus dat dat hier ook het geval zou zijn. De DVD vind ik dan wel handig, genoeg mensen die wel eens een film van me lenen maar geen Bluray speler hebben.
timburton
Een maand of twee geleden bezocht ik Spring Breakers in het filmhuis. Korine trok de nodige aandacht door een handje vol Disney-prinsesjes te gebruiken in een film die oogt als een mengsel tussen '70's/80's-kitsch, pop-art, nouvelle violence en niets anders dan 21e eeuwse cinema. Dat ik nergens de kans heb kunnen krijgen om te vervelen onder het kijken naar deze film moge een feit zijn. Het verhaal is desalniettemin helemaal niet sterk, de acteerprestaties zijn vaak matig en van een karakterontwikkeling kunnen we al helemaal niet spreken. Toch krijgt Korine het voor elkaar mensen te benieuwen die zich alles behalve voelen aangetrokken tot het script. Een vriend van me noemde Spring Breakers een achtbaan. Dat is wat deze film inderdaad is. SB is een bloedstollende attractie die je eigenlijk onmogelijk slecht kunt noemen door de felle kleuren, de frisse manier van filmen en de goede muziekkeuze. Of ik het nu echt een goede film vond is een ander verhaal. En misschien is de vraag ook niet voor mij weggelegd.
eRCee
- 1979 stemmen
Het tempo ligt te laag en er gebeurt veel te weinig om Spring Breakers een achtbaan te noemen, als je het mij vraagt, en tenzij je onder een bloedstollende attractie ook de zeepbel schaart geldt daarvoor hetzelfde.
alfredeneuman
Zou het kunnen dat de gepolariseerde meningen over deze film iets te maken hebben met een generatiekloof? Hoe goed ik mijn ouders ook uit zou proberen te leggen hoe mindblowing de eerste pil was op een technofeest, ze zullen het nooit gaan begrijpen. Net zoals hun ouders Bob Dylan niet begrepen.
Om deze film te kunnen waarderen moet je toch ook wel op z'n minst een beetje zin hebben om zelf op spring break te gaan, Nadat de subculturen van de laatste 50 jaar qua ideologieen (love peace, anarchisme) luchtkastelen bleken te zijn(met in de rugtas nog de laatste restjes van de christelijke moraal meezeulend), blijft er voor de huidige generatie nog maar 1 waarde overeind: zo veel mogelijk genot...en geef ze 's ongelijk...
The One Ring
En deze film maakt er weer een luchtkasteel van...
Het lijkt me niet dat hier sprake is van een generatiekloof. Zelf ben ik immers niet zo veel ouder dan deze hoofdpersonen om echt van een generatieverschil te spreken. Het lijkt me vooral een gevalletje van of je voor deze sfeer valt of niet. Buiten het stilistische vlak is er weinig dat Spring Breakers te bieden heeft. Leuk dat deze drang naar eindeloos feesten eens op film vast gelegd wordt, maar Korine heeft er niet bijster veel over te zeggen.
Het is zo ongeveer het laatste waar ik zin in zou hebben en toch vond ik dit een erg fijne film.
Daarbij schets de film Spring Break nu niet bepaald als een geweldige ervaring. De voice overs hoe geweldig het daar is worden immers uitgesproken door types die qua dom- en leeghoofdigheid kunnen wedijveren met Barbie. En de normaalste twee keren ook gedesillusioneerd huiswaarts.
alfredeneuman
En deze film maakt er weer een luchtkasteel van...
Je kan iemand niet bekritiseren op het feit dat ie een luchtkasteel bouwt als zijn bedoeling was een luchtkasteel te bouwen.
Generatiekloof is natuurlijk niet zwart/wit, mijn buurmeisje van 19 gedraagt zich als een bejaarde.
Volgens mij is de opmerking van TOR ook geen verwijt, maar vaststelling.
Naomi Watts
Niet mee eens. Korine zet zowel zijn kanttekeningen maar erkent tegelijk de hedonistische aantrekkingskracht van Spring Break.
Dan hangt het er van af of je de (zeer vluchtige) hedonistische aantrekkingskracht als iets positiefs ziet.... Maar intrigerend is het wel.
Naomi Watts
Voor mij is aantrekkingskracht altijd positief.
Vind het ook niet eens vluchtig in de film verwerkt maar Korine speelt de hele speelduur met attraction en repulsion. Zelfde de delinquent love triangle van Alien, Brit en Candy. Of heb alleen ik dat?
Ik stel niet dat het vluchtig in de film is verwerkt, maar dat het vluchtig is. Gaat tenslotte over een 'feestje' van een week, dan is het weer voorbij. En aantrekkingskracht tot vluchtigheid, verslavende drugs, criminaliteit, zelfdestructie e.d. kan ik moeilijk als positief zien.
Naomi Watts
Een 'feestje' die een week duurt. Weet niet naar welke feesten jij gaat maar een feest van een week vind ik geen 'feestje' en verre van vluchtig.
De genoemde criminaliteit en zelfdestructie is iets wat kan voortvloeien op spring Break maar dat is echt geen vast element tijdens Spring Break. Feesten, zuipen, drugs, en dat allemaal in gezelschap van jailbait, ach klinkt niet zo verkeerd.
De dames slaan later pas echt door, maar vooral tot hun arrestatie niets mis met hun Spring Break ervaring. Het geweld daarna is ethisch niet verantwoord maar als daar een raunchy driehoeksonderonsje met Brit en Candy tegenover staat, i'll pay the piper.
Nee, ik vind het lang niet zo overduidelijk dat het een aanklacht is, heel de film is het een duidelijk geval van attraction en repulsion, en Korine laat geen van de twee doorwegen. Dat is aan de kijker.
Blijven er nog 51 weken in een jaar over. Wat doe je dan?
Misschien moet je de film nog eens gaan zien.
Volgens mij zit de eerste overval al onderweg naar Spring Break.
Daarbij verlaten twee van de hoofdpersonen gedesillutioneerd het feest voortijdig en de overige twee verzanden in een spiraal van zelfdestructie. Waar zit de hoop? Enkel de figuranten lijken het naar hun zin te hebben in de twee seconden dat ze pp in beeld komen.
Maar verder is het aan de kijker, types zoals Barbie en ander O O Cherso volk zullen vast de aantrekkelijkheid zwaarder zien wegen......
Naomi Watts
Blijven er nog 51 weken in een jaar over. Wat doe je dan?
Naar school en naar frat parties? Zie de eerste minuten van de film.
Misschien moet je de film nog eens gaan zien.
Volgens mij zit de eerste overval al onderweg naar Spring Break.
Die gepleegd wordt met squirt guns, wat Candy nog eens benadrukt. Geld was daar vooral de aanleiding voor, maar niet met het verlangen tot geweld.
Wel te verwerpen natuurlijk. Ik heb het over hun Spring Break ervaring, dus vanaf het moment dat ze in St. Petersburg zijn.
Vind ze vooral destructief jegens anderen, de 'kick', het 'voelen', totaal disconnected van de beschaving en wars van empathie. Heb ook niks gezegd over 'hoop' en je citeerd mij over wat er voor de arrestatie plaats vindt en je gaat het hebben over na de arrestatie. Logisch
Hier kan i kdan vrij weinig mee.
Ze zijn destructief jegens anderen, maar hoe lang denk je dat ze het zo volhouden? Lijkt me duidelijk dat dit een typisch gevalletje van 'live hard, die young' is. Vluchtig en zelfdestructief gedrag.
Naomi Watts
Een YOLO attitude is nog altijd iets anders dan zelfdestructief gedrag. Het enige wat als zelfdestructief kan (let wel 'kan' maar is vaak niet het geval) is hun overmatige drank en drugsgebruik.
Zelfdestructief gedrag zijn acties gericht op jezelf, oorzaak van negatief zelfbeeld etc. Bij Brit en Candy niet het geval. Leegheid, nihilisme, verveling, vervreemding. Wat betreft Brit en Candy is het imho eerder in die hoek te zoeken.
Dat het indirect zelfdestructie tot gevolg kan hebben maakt het nog geen zelfdestructief gedrag. Ze hebben helemaal geen self-infliction voor ogen.
disneystore
Inderdaad, geef ze 's ongelijk. In een maatschappij waar genot als allerlaatste restje ook nog in het rugzakje zit, terwijl alle andere plaatsen in dat rugzakje volzitten met schoolboeken, rekenmachines, agenda's, gsm's.
disneystore
Daar draait het ook helemaal om. Een reusachtig, groots, over-the-top luchtkasteel waar bij elk vertrek met een naald wordt ingeprikt, tot dat grootse luchtkasteel bij hun terugkomst in waar dan ook alleen maar een herinnering is. Dat is een deel van het concept van Spring Breakers.
disneystore
Harmony Korine is jaren drugsverslaafd geweest, en ik denk dat hij in zijn leven vrij veel fucked up shit heeft gezien. Heb je Trash Humpers al gezien? Dat is niks vergeleken met Spring Breakers, qua diezelfde fucked up shit en marginale personages. Ik denk Korine gewoon iets met obscure dingen heeft, wat anderen daarvan denken boeit hem niet, hij moet en zal het obscure in beeld brengen, op de meest passende en interessante manier.
Ja, en? (Ik ken Trash Humpers, leuke film.) Ik geef enkel aan dat de Spring Break ervaring zoals in Spring Breakers geschets wordt op mij nu niet bepaald als een opbouwende en of positieve ervaring wordt gekenschetst. Geen enkele hoofdpersoon wordt er een beter mens van, al denken de twee psycho dames van wel. Ook Alien, de man met de 'American Dream' haalt het einde niet. Zie wel dat het intrigeerd, maar niet hoe het als positief ervaren kan worden binnen de context van deze film. Enkel de figuranten lijken zich te vermaken, maar je weet dat het voor hun slechts een korte uitspatting is. Zie wat dat betreft weinig verschil met O O Cherso publiek. Ze zijn hier enkel wat knapper gecast. Maar ook juist dat is klatergoud.
Auke Briek
Het positieve zit 'm voor mij voornamelijk in de transcendente vorm, het bedwelmende enthousiasme waarmee die wordt gepresenteerd: "This lasts forever!". 10.000 volt electriciteit die door je lichaam heen raast en de wereld kan niet meer stuk! Die vibe voel je, of niet. Voor mij loopt Spring Breakers hier van over. Het hersenloze gehos à la Oh Oh Cherso wordt door de cinematografie, soundtrack en score gesublimeerd tot een dionysisch bacchanaal dat ons in hogere sferen brengt en qua immersion zijn weerga niet kent! Voor de meisjes is dit de meest intense ervaring die ze ooit hebben gehad. Het is net zoiets als een film over drugservaringen: je kunt legitiem laten zien hoe mensen aan de drugs kapot gaan, maar je kunt ook laten zien hoe gaaf zo'n ervaring op zich kan zijn, wanneer het in the moment van binnenuit beleefd wordt. Korine kiest ervoor om beide kanten te laten zien en maakt er een kleurrijke ervaring van die je bijna kunt proeven zo vers, en ja, tegelijkertijd hier en daar wat viezig en immoreel ja, en ja, natuurlijk duurt "forever" niet eeuwig.
disneystore
Natuurlijk, ik heb zelf ook totaal niks met het hele gebeuren, trekt me helemaal niet aan en zou mij eerder verveeld voelen tijdens het weekje "losgaan" dan geamuseerd, maar het hele Spring Break gebeuren is nu eenmaal niet de enige thematiek waar de film om draait, het is eerder enkel de reden dat de meisjes naar Florida afzakken, de rest van de film draait dan ook niet echt meer om spring break, ofwel?
Volgens mij juist heel erg. Niet zo zeer perse om Spring Break, maar wel over het ontsnappen uit je eigen eentonige bestaan en voor cheap thrills gaan. Exact hetgeen Spring Break biedt. De leegte van sex drugs en Rock n Roll. Op zich leuk voor een weekend, maar de hoofdpersonen gaan er allemaal op hun eigen manier aan ten onder cq raken gedesillusioneerd.
Auke Briek
Interview Stereogum met Harmony Korine
KORINE: Right, definitely. That is something that I think will be for some people off-putting and difficult. But it’s too easy to condemn, or too easy to celebrate purely and only that. It’s too easy, and it’s not interesting, and it’s not life. So you want things to be both in some way, there are parts of that culture and that world that are worth celebrating that are beautiful and performative and insane and chaotic and wild and there are also things within the movie that are the complete opposite.
STEREOGUM: I think the movie does a really great job of striking a balance between the two. Was it hard to maintain that? I mean it could so easily have slipped into only being one way or the other. It could have easily become this ironic parody, but you don’t really play it that way.
KORINE: Yeah, I mean … it was never meant to be a documentary or an essay. It was meant to be kind of a pop poem, or an impressionistic reinterpretation. It was more of this idea of something that was more experiential, like a ride or a video game that was more manic and physical. So once we got into the edit room — as I started to develop it — the move had this really liquid narrative and this energy. This film that was closer to a sort of drug trip, more hallucinatory, with a kind of peak, a transcendence, you just disappear for a little while … and then you’re back. So once I started to figure that out, it kind of led itself. But I was never interested in being ironic or making these characters seem like a joke.
Just curious: vinden diegenen die van mening zijn dat Spring Breakers hoofdzakelijk kritisch is naar de spring breakers en/of de hoofdpersonenen, dat (1) Korine gefaald heeft om het positieve er adequaat in te verwerken, of (2) dat Korine in bovenstaande interview liegt? Of mis ik nog een mogelijkheid?

'GTA 6'-trailer maakt de tongen los: kijk deze films in aanloop naar de uitgestelde release

Passione d'Amore
Drama / Romantiek, 1981