• 9.378.924 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 april 2013

Plot Spring Breakers

"A little sun can bring out your dark side."

Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Op alle fronten beter dan project x, behalve dan dat sommige vrouwen uit project x er beter uitzien

Filmisch gezien niet te vergelijken, spring breakers overklast die film op alle fronten

Naomi Watts

Ik snap de vergelijking totaal niet. Totaal verschillende films. Is the Godfather beter dan The Big Lebowski? Kan je niet zinnig op redeneren. Al denk ik afgaande op zijn top 10 wel dat Project X als film beter zal smaken.

danuz

Ik zie wel overeenkomsten hoor.

Globaal gezien gaan beiden films over een ontdekkingstocht. Beiden films gaan over het losbreken van banden (die van de ouderlijke macht en het beklemmende dorpje waar je opgroeide). Beiden films kennen een downwards spiral. Beiden films leggen tot op zekere hoogte de nadruk op de ervaring (audiovisueel geweld/sensorische prikkels).

Dat de uitwerking anders is, soit. Tuurlijk zijn het erg andere films, maar de overeenkomsten komen niet geheel uit de lucht vallen.

O, en Al DeNiro, ik vond Project X beter

Naomi Watts

Wel erg algemene overeenkomsten (zo lijkt de film op nog wel honderden films), zeker voor een vergelijking. Met laatste ook niet helemaal eens. Wel beiden experience films maar op audiovisueel vlak konden ze ook niet verder van elkaar afliggen. Vind de overeenkomsten toch veel te karig om de films naast elkaar te leggen. In ieder geval voor iemand die beiden films niet kent.

Gewoon gaan kijken . Maar goed, niet helemaal uit de lucht gegrepen, al is SB iets te uniek om er een vergelijkbare titel voor te vinden.

danuz

Ik moest tijdens het kijken (en in de aanloop naar de release van de film) toch wel aan Project X denken. Gevoelsmatig zijn het de twee grotere films van de afgelopen tijd waarin het hedonisme (ik durf het bijna niet te zeggen, maar: YOLO) van de moderne jeugd wordt gevierd/geobserveerd/tegen het licht worden gehouden.

En natuurlijk is SB uniek (Korine, duh)

Naomi Watts

Eens. Ook even toegeven dat ik er wel een beetje naast zat. Films hebben ondanks de grote verschillen ook best wel grote overeenkomsten.

Maar danuz, kan geen stukje van je vinden wat betrekking tot de film. Als Korine fan zijnde, wel benieuwd naar die 2* .

danuz

Laten we het er op houden dat ik dit een grove tegenvaller vond.

Spring Breakers heeft misschien een interessant concept, dat zeker.

De meisjes die zich in het feestgebruis storten, zich verliezen in de maalstroom die spring break heet en zich uiteindelijk affilieren met de onderbuik van Florida. De visuele stijl idem soundtrack die dit alles tracht te ondersteunen. Het had een fantastische film kunnen wezen!

Echter maakt Korine een film die mij ten eerste op sfeerniveau totaal niet kon grijpen. En volgens mij is dat juist bij een film van Korine fataal.

Rationeel zag ik best dat er cinematografisch interessante dingen werden gedaan (kleurspel, camerabewegingen, zelfs wat experimentjes met varierende visuele stijlen [ik noem een vhslook, een morpheffect]). Ook hoorde ik een stompende geluidstrack vol muziekale intermezzo's.

Echter, dit alles kwam op mij te bedacht over, te gemaakt zo je wil.

Juist de charme van een Trash Humpers is het absurdisme die ontstaat bij het improviseren (het schampt tegen het documentaire en de cinema verite), bij het uiterst simpele uitgangspunt (vhs look en creepy oudjes die rotzooi trappen) en de uiterst simpele uitwerking (maskers op, de straat op en filmen maar!). Eenzelfde effect had Gummo ook op mij: losse flarden en bij elkaar geraapte personages vormen door Korine's unieke kijk op de wereld één geheel.

Bij Spring Breakers zag ik veel meer een conventionele film, die zich tracht te onderscheiden door een specifieke stijl aan te nemen (bubblegum/lollipop gone wild?). En als die stijl niet werkt, dan val je vanzelf terug op het vertelde verhaal en zijn personages.

En dat verhaal vond ik me toch een potje irritant. Zo'n rol van Faith (inclusief dat gebrabbel= gessugereerde diepgang of zelfbewuste idioterie?): Ik werd er zo snel moe van. En zo geld dat eigenlijk voor het geheel van de karakters. Ik geloofde hun rollen niet (behalve dan misschien Guchi Mane), ik vond het stompzinnig gedoe, en bovenal ook nog eens uber sentimenteel (dat einde...).

Korine's absurdisme lijkt hier ver te zoeken, of wordt te plat uitgebeeld. Ik zag sprankjes terug in de speech van de priester aan het begin van de film, en in de entourage van Alien in dat schuurtje waar hij Faith probeert over te halen om toch nog even te blijven (die shots van die gasten op die bank en zo'n pittbull waren erg treffend). Misschien zelfs in Alien speech in zijn crib, alhoewel ik dat weer vond neigen naar flauwige persiflases op wigger gebrabbel.

Het gebruik van de muziek van Spears (en andere popreferenties) juich ik toe, maar hier werkte het totaal niet. Zoals het gebruik van Madonna in Gummo: een ode aan en tegelijkertijd het opzoeken van absurdistische tegenpolen (pop vs. white trash), levert een fantastische scene op.

Geen idee of je hier iets wijzer uit wordt, maar de bottemline is volgens mij: Als de sfeerschetsen van Spring Breakers je niet aanspreken, je voelt de energie niet, en je dus terug gaat vallen op het verhaal, blijft er weinig over..

Edit: wil graag wat meer horen van Rokuro over zijn ervaringen!

Naomi Watts

Heel erg duidelijk. Begrijp ook totaal waar je op doelt, mij beviel dit juist omdat het ondanks thematische overeenkomsten qua 'stijl' lijnrecht tegenover zijn vroegere films staat. Als het wereldje van Spring Breakers niet pakt of je het niet 'geloofd' is het een verloren zaak, vooral als je dan inderdaad terug moet vallen op het narratief. Bedankt.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

danuz schreef:

Zeker, een feest van herkenning. Ik vind het lastig in woorden te vatten waarom ik een film die het vooral van sfeer moet hebben niet goed vind. Dan is het fijn dat iemand anders dat voor je doet.

danuz

Mooi, ik had het liever wat beknopter geformuleerd, maar dat wil zo snel niet lukken

Al DeNiro

Ik wil hem wel zien, maar is al uit de bios denk ik. Huren ook geen optie ( te duur voor een party film). Dat wordt dus wachten tot ie op Hbo komt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Hij draait nog gewoon in de bioscoop hoor.

Al DeNiro

Oh ja, zie het nu ook, ben misleid door het jaar.

avatar van Auke Briek

Auke Briek

Dit weinig opzienbarende interview uit Duitsland met nagesynchroniseerde segmenten uit de film is toch wel de moeite waard, al was het alleen om de "Siehst doch meine Scheißerei!" uitspraak van Alien.

Maar vooral het volgende fragment wilde ik jullie niet onthouden:

Interviewer: "Unlike your other movies like Kids and Trash Humpers, this film [Spring Breakers] is like very professional."

Korine: "Well, all the films are different. The movie Trash Humpers was supposed to emulate a home movie. So it's meant to be a piece of crap. That film was meant to be something you would find in a trash can. And then this is something different, this is something that's obviously more epic and more a kind of tonal aesthetic, that plays with film grammar in a different way."

Interviewer: "So now you've done like a bigger movie, could you imagine going back and doing Trash Humper movies again?"

Korine: "Yeah of course, I just don't care. I make things because I wanna make 'm. If I have an idea and there's certain characters and there's something I wanna explore, photograph, I just do it."

Goed nieuws voor Danuz dus. Persoonlijk hoop ik echter dat hij verder gaat op de weg die hij met Spring Breakers is ingeslagen, in ieder geval wat de stijl betreft.

avatar van disneystore

disneystore

Een fusie tussen de Spring Breakers stijl en amateuristische VHS-tapes zou in mijn ogen 100% perfect zijn.

Naomi Watts

Die lijken mij onmogelijk hand in hand te kunnen gaan.

avatar van disneystore

disneystore

Echt wel. Vooral de thematiek kan perfect gemixt worden met bv. een 90s Sony camera (rolstoelen, neon lichten, gangster-thematiek, aliens, ballonen, guns etc.) Snap niet waarom die onmogelijk hand in hand lijken te gaan voor jou?

Alleen al voor Ashley Benson (blondje van de groep) zou ik deze moeten zien

Naomi Watts

Nederlandse DVD/Blu-Ray uitgave ook op 7 juli .

Duurt me toch wat te lang nog, van het weekend Spring Breakers maar voor een vijftiende keer meepikken in double bill met Only God Forgives.

Spring Breakers maar voor een vijftiende keer meepikken

avatar van GuyB

GuyB

Spring Breakers maar voor een vijftiende keer meepikken

Passie

Tja, een maand na het kijken laat het filmpje me toch nog altijd niet los, dat kom je maar weinig tegen. Uitkijken tot Juli dan maar voor een tweede kijkbeurt.

Bikinis and big booties y'all that's what life is about!

Naomi Watts

Bedankt mannen, en vrij uniek idd. Gelukkig heb ik die enorme drang alleen bij deze film. Normaal gesproken hou ik het gewoon bij één keer . Al verwacht ik Only God Forgives ook wel twee keer mee te pikken in de bios.

Ik denk dat ie jou bij herziening nog beter smaakt. Eerste keer is toch vooral veel ooh en aah, en zucht, kreun en steun voor de tegenpool .

avatar van AHWA

AHWA

Dankzij een tip van - hoe kan het ook anders - NW kan ik SB ook nog in de bios aanschouwen.

Attaboy .

Naomi Watts

25 juni zal Spring Breakers digitaal verspreid worden. Denk aan iTunes, Netflix etc.

Naomi Watts

Nederlandse Blu-ray wordt een Bluray + DVD combopack . Uitgegeven door Belga Films.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

6 juli toch las ik?

Naomi Watts

Yep. 3 dagen voor de officiële release. Lekkerrrrr.

avatar van McSavah

McSavah

Naomi Watts schreef:

Wat is daar buigsmileywaardig aan? Je hebt toch niks aan die DVD... vind het vooral nogal verspilling.