Genre: Horror / Thriller
Gesproken taal: Engels, Noors, Russisch en Oekraïens
Releasedatum: 14 juni 2012
Plot Chernobyl Diaries
"Experience the Fallout"
Een groep van zes jonge toeristen besluit om - weg van de vaste en verplichte wegen - een 'extreme tourgids' in te huren. De gids brengt hen naar de stad Pripyat, de voormalige thuisbasis van de arbeiders van de Tsjernobyl kernreactor, maar nu al 25 jaar een desolate stad. Na een korte verkenning van de verlaten stad, ondervindt de groep dat ze vastzitten op deze plaats. Al snel ontdekken ze dat ze er niet alleen zijn...
Chris
Ukrainian Thug
Medic Grotzky
Doctor
bigmichiel
Helaas was dit de slechtste film die ik ooit heb gezien. Er zou zoveel in kunnen zitten, maar door het slechte script zit je jezelf non stop af te vragen hoe dom iemand kan zijn.
Voornamelijk de enorm vele plotholes in de film ergerde me. Er was geen samenhang, men maakte rare conclusies.
Voorbeeldjes:
Voorbeeldje. Men wordt aangevallen door wolven en weet ik wat. Maar ze zitten 's nachts in een busje. Het busje kan niet meer rijden omdat de startkabels zijn doorgeknipt. Wat doet men, laat de lampen aanstaan zodat iedereen weet waar ze zitten. Echter is de accu snel genoeg leeg zoals je zou verwachten. Maar de volgende dag wel startkabels halen om de bus weer te laten rijden.
of
Men loopt rond met de geigerteller. Ding gaat als een gek af maar ze lopen eerst nog een stuk verder totdat je er doof van wordt. Er wordt een melding gedaan van de enorm hoge radiatie en men loopt verder het veld in?! Later zitten ze in de reactor. Vooraf in de film werd verteld dat de straling daar zo hoog is dat je zelfs met volledig stralingspak er maar een paar minuten kan doorbrengen. Maar men loopt daar rond, geigerteller gaat amper af en hun gezichten smelten. Waarom gaat die geigerteller niet meer af?
of
In het begin maken ze zich zorgen dat ze niet te lang mogen blijven (max 2 uur) ivm de straling. Busje crasht, men moet daar blijven wachten. Dit is na zo'n 40 minuten in de film en er is nog 0,0 spanning geweest. De spanning zou dus logischerwijs op dat moment zijn dat ze stralingsziekte krijgen. Maar nee, er wordt geen woord meer over gerept. Alsof ze zoiets belangrijks totaal vergeten zijn
Het camera werk stoorde als een gek, er zat duidelijk een regisseur achter die niet wist waar hij aan begon (een reggiseur zou het totaalplaatje moeten zien, in deze film is er geen aanwezig), de acteurs waren gecast omdat ze ombekend waren, niet omdat ze konden acteren want dat konden er maar een paar. Het enigste wat ze in het begin van de film nog aardig hadden was de sfeer. Maar die had je na een paar minuten al gezien en op een gegeven moment begin je de characters dood te wensen zodat de film over is.
jarno1975 (moderator series)
Helaas was dit de slechtste film die ik ooit heb gezien.
Volgens je stemhistorie is dit ook de enige film die je gezien hebt, dus eingelijk is het tevens de beste film
Spartaan1986
Zonde
Erg sterk eerste deel van de film. De aanloop is spannend, goede locatie en spannende scenes in en rondom de auto. Dat beloofde veel goeds voor het 2e stuk.
Na de pauze veranderd dat volledig. Geen gore, veel cliché momenten en een zwak einde.
Als je (als maker van de Paranormal Activity films) geen film over geesten wil maken zorg er dan wel voor dat er enigszins bloed en moorden te zien zijn. Maar zelfs dat wordt de fan niet gegund. Je ziet nauwelijks iets van de belagers en de aanval zelf.
Film met veel potentie, maar er is nauwelijks gebruik van gemaakt.
Perfectly clear
Misschien dat Bertje een biografie gaat uitbrengen, het hoofdstuk EK 2012 zou ik dan toch echt wel "Chernobyl" Diaries noemen,......
Hadden ze nou daar gewoon hun trainingskamp opgeslagen straalden ze misschien wel wat meer uit tijdends de wedstrijden
bigmichiel
Vond hem zo slecht dat ik mijn medemens wil waarschuwen voor de slechte film
Volgens mijn iMDB watchlist heb ik er inmiddels meer dan 2000 gezien. En deze staat met stip op 1 als allerslechtste
Psolitsa
Vind het jammer om te moeten zeggen, maar wat een tegenvaller was deze film.
Ik ging erheen met gemengde gevoelens (ik vond de trailer er super uitzien, maar de comments waren redelijk negatief), dus ik verwachtte al geen indrukwekkende film.
Het grootste minpunt van deze film is het clichégehalte ; de film onderscheidt zich totaal niet van alle anderen 13 in een dozijn horrors. De personages maken domme keuzes, de dialogen zijn totaal niet interessant. Het komt allemaal traag op gang, en als ze dan eindelijk op the place to be zijn, wordt het allemaal zo ontzettend ongeloofwaardig, dat er van spanning geen sprake meer is. De film probeert té veel, maar slaagt gewoon totaal niet. Random dingen zoals de beer die in het verlaten flatje opduikt, de herdershonden (wat doen die daar, van wie zijn ze? ) , maken de film er niet spannender op. Integendeel. Het spannendste stuk wat je ziet in de trailer ; dat is ook het spannendste stuk van de film, maar wordt helaas niet goed uitgewerkt. Ik had wel meer willen zien van dat enge kind. Het is net alsof de makers dachten: we hebben niet genoeg geld voor vette effects en makeup, dus laten we doen alsof we expres niets laten zien.
Nee, deze film was voor mij een tegenvaller en doet me sterk denken aan "The Tunnel" . Amateuristisch en niet eng. 2 ***
Vond hem zo slecht dat ik mijn medemens wil waarschuwen voor de slechte film
Jemig, dit de slechtste film ooit?
Dan heb je denk ik nog heel wat films af te gaan hoor. Genoeg kenmerken in deze film die ervoor zorgen dat er buiten het narratieve om vooral op visueel vlak ook nog genoeg te genieten valt. Het spelen met licht vind ik bijvoorbeeld heel mooi.
V Random dingen zoals de beer die in het verlaten flatje opduikt, de herdershonden (wat doen die daar, van wie zijn ze? ) , maken de film er niet spannender op. Integendeel.
Zwerfdieren? Zo moeilijk is dat toch niet?
Psolitsa
Lol. Het lijkt me erg sterk dat een groep honden (die toch wel als een van de slimste dieren worden gezien) , rondhangen op zo'n soort plek....maarre, ik had het wel begrepen hoor
Materny
Check jij de website van Pripyat dan maar eens ( de officïele).
Sinds de evacuatie van mensen is er een heus wildlife ontstaan over de jaren heen. Dieren die voorheen jaren niet gezien werden, en allerlei andere wilde dieren hebben zich gevestigd in de omgeving van Pripyat en in de stad zelf. Nachtuilen, lynxen, beren etc. etc.
yael84
Gisteren deze film gezien in Rotterdam. Ik ben geen horror-film liefhebber en kijk ook eigelijk nooit films uit dit genre, maar voor deze heb ik een uitzondering gemaakt, omdat de locatie mij wel aansprak. Ook naar aanleiding van dit wat ik een paar jaar terug gelezen had op internet: GHOST TOWN - KiddofSpeed - Chernobyl Pictures - Kidofspeed - Elena
Ik begrijp alleen niet waarom ze op het einde alleen die jongen doodschoten en dat meisje niet? Terwijl ze zo wie zo niet van plan waren haar in leven te laten.
Daarbij hoelang overleef je als je stralingsziekte heb? De film blinkt niet uit in realisme, maar dat had ik ook niet verwacht.
namingway24
Deze film, een halve stap verwijderd van een regelrechte found footage film, begint goed, wordt daarna vrij spannend, maar belandt daarna in een neerwaartse spiraal om met een sisser te eindigen.
De locatie vond ik nochtans zeer geslaagd. Ik ben wel eens wezen Urban Exloren, en ik was best jaloers op de acteurs dat ze in deze fascinerende omgeving rond mochten lopen. De smalle gangen in de afgetakelde gebouwen gaven in combinatie met de camera een claustrofobisch gevoel. De totale stilte was ook erg beklemmend; er was ook bijna geen muziek te bespeuren, slechts een ondertoon ter versterking van dat ongemakkelijke gevoel.
Naast de nucleaire straling waren er ook genoeg andere obstakels te omzeilen voor de personages, waarvan sommige beter werkten dan andere, en de nauwelijks zichtbare menselijke factor zorgde voor een aantal subtiele, bloedstollend spannende momenten. Deze vroege scènes waren écht heel erg spannend. Helaas zorgde naarmate het tempo hoger kwam te liggen de daarbij horende chaotische cameravoering voor meer verwarring dan nodig, zeker als het om het lot van bepaalde personages aankwam.
En er is ook een wezenlijk verschil tussen subtiel en praktisch onzichtbaar, en die ontsnapte patiënten waren wel erg vaag en vaak maar voor een luttele seconde in beeld gebracht, veelal gehuld in totale duisternis. Dat is oké, maar vaagheid voerde iets teveel de boventoon; een iets meer concrete blik op de tegenstander had de spanning volgens mij echt geen kwaad gedaan.
Helaas had ik op iets meer gehoopt. Het begon echt wel spannend, maar het werd steeds meer een standaard horror. De eerdere subtiele scènes hadden ze meer vast moeten houden; nu was het ondanks de geweldige locatie een dertien in een dozijn film met een rommelig, anticlimactisch einde...
cantforgetyou
- 1951 berichten
De film is best goed. De sfeer van het verlaten stadje wordt prima neer gezet. Wel komt er zeer weinig bloed en grof geweld in voor. En als ik naar een horror film ga, wil ik toch wel geschocked worden door heftige en bloederige scenes met afgehakte hoofden, armen, benen etc. Maar op dat gebied kom je bedrogen uit. Het is af en toe wel spannend, maar de schrik effecten zijn erg cliché. En de gemuteerde mensen krijg je echt helemaal niet goed te zien. De film is de moeite waard, maar geen hoogvlieger.
tukkerstein
Flauwekulfilm maar wel amuserend. De setting is erg leuk en soms is het ook wel schrikken geblazen, al blijft het vaak voorspelbaar en komt de film niet veel verder dan plots wat harde geluiden als shock effect. Er had absoluut wat meer gore in de film moeten zitten. Net als meer films van de laatste tijd heeft Chernobyl Diaries een home video-look maar dan een net een stukje professioneler, waardoor de beelden allemaal net wat rustiger ogen.
Elineloves
Ik keek hier naar uit! Had op Twitter al het e.e.a. gelezen, gillende meisjes, flinke spanning, goede sfeer.. mijn verwachtingen waren groot.
Nouja. Ik heb niet gegild, ik viel niet achterover van de schrik (gaat lastig als je op een stoel zit maar enfin) en de spanning was niet altijd even voelbaar, maar hij was er soms wel. Soms.
Ik moest ook regelmatig denken aan The Tunnel, en op nog een andere soortgelijke film waar ik maar niet op kon komen. Nog steeds niet trouwens, enig idee hoe frustrerend dat is? Fijn. (Argh!)
Nee, de film probeert inderdaad teveel en de uitwerking ervan is niet altijd even geslaagd. Enkele onlogische wendingen, er wordt makkelijk over dingen heengestapt en de personages doen -uiteraard- geen logische dingen, al kan ik over dat laatste persoonlijk niet echt vallen.
Ik zei (vooral in het begin, na een traag en weinigzeggend (maar sfeervol in beeld gebracht) eerste half uur) telkens: 'Nu komt er een schrikmoment' en ja hoor. Vrij voorspelbaar. Het hele verloop was eigenlijk zo. Ja, schrik schrik. Maar wat wil je nu? Welke kant wil je uit met je verhaal? Halverwege de film wist ik dit al niet, jammer genoeg. Werd naar het einde toe alleen maar erger.
Maar. Ja, máár. Het zag er visueel wel mooi uit. De omgevingen waren mooi, de sfeer was hierdoor goed voelbaar.. maar toch had ik ook graag gezien dat enkele scènes wat explicieter in beeld gebracht zouden worden. Ik hoef er niet telkens met mijn neus bovenop gedrukt te worden, maar dit voelde ook wat te afstandelijk aan.
Hmm... voldoende of onvoldoende.. Ja. Ik weet het.
Nexils
Omdat dit een eerst dergelijke film is die ik ooit heb gezien moet ik zeggen dat hij me toch wel goed bevallen is.
Als ik een personage in deze film was had ik dit ongelofelijk overleefd want de keuzes van de personages waren gewoon dom en raar.
Opzich vond ik het een hele goede film maar volgens de vele recensies en meningen begon ik toch wel te twijfelen aan mijn mening over deze film.
Ik zal hem niet echt aanraden. Ik weet zeker dat als ik een paar films opnoem die ik dit jaar heb gezien dat ik deze alweer vergeten ben.
John Lee Hooker
Opzich vond ik het een hele goede film
Ik zal hem niet echt aanraden.
hm...
Daan258
Na lang wachten eindelijk vanavond in de bios gezien maar ik moet zeggen die best tegenviel, ik had er veel meer van verwacht. hij is zeker niet heel slecht maar zeker niet super goed.
Wat ik zoiezo een groot minpunt vond was dat je die misvormde mensen uit chernobyl bijna helemaal niet in beeld zag, daardoor was de spanning ook veel minder.
In het begin was zat er nog redelijke spanning in omdat je nog niet echt weet wat je te wachten staat, maar helaas veranderde dat snel.
Wel wat ik heel tof vond is de locatie waar de film zich afspeeld (chernobyl natuurlijk)
dat is gewoon de pefecte locatie voor een horrorfilm.
Ik hoop dat er nog meerdere films komen die zich daar afspelen, maar dan beter en spannender worden dan deze film.
Een kleine 3,0* Jammer want er had veel en veel meer in kunnen zitten.
fotzenbikkel
In mijn optiek best een aardige film voor dit genre. Ik vond hem dus wel ok en regelmatig een behoorlijk angstig sfeertje hebben (en dat zoek je als horrorliefhebber).
De abrupt verlaten stad Pripyat geeft natuurlijk vanzelf al een spooky setting, hetgeen in deze film nog eens flink wordt uitgemolken. De acteurs doen goed hun best een overtuigende setting neer te zetten en slagen daar naar mijn mening goed in.
Standaard horrorfilmelementen zijn allen aanwezig; aantrekkelijke vrouwen, onlogische handelingen van personages (die de situatie nog hachelijker maken dan hij al was) , een beetje gore en een setting waarvan je jezelf makkelijk kunt voorstellen dat je het daarbij zelf ook wel “ongemakkelijk” zou hebben.
Kortom; hou je van een film met een logisch verhaal en/of een documentaire achtige film die geheel is gebaseerd op exacte en waargebeurde feiten, dan kun je beter een andere film gaan kijken. Hou je echter van een heerlijk avondje spannende horror, dan moet je deze zeker meepakken.
Marliesje
Wat een bar slechte film...
Ik had me behoorlijk op deze film verheugd, vijf jaar geleden zelf in Chernobyl geweest, dus was erg benieuwd hoe goed ze het zouden weergeven (de omgeving dan)
Dat viel me ten eerste al jammerlijk tegen, maar dat staat verder los van de film.
Wat wel een belangerijke rol in de film had was de straling, maar ook dit sloeg eigenlijk nergens op. Er is nergens in die omgeving meer zoveel straling dat je er acute stralingsziekte van krijgt, zélfs niet in het grootste gedeelte van de kerncentrale/reactorgebouw zelf. Maar ook dat is voor het belang van een spannende film wel te vergeven.
Maar
Het verhaal hing aan elkaar van slechte horrorfilm-cliches;
we splitsen op, we verdwalen, we maken de ene slechte beslissing na de andere, En natuurlijk gaat de één na de ander dood.
De acteerprestaties waren niet om over naar huis te schrijven, maar écht dieper acteerwerk kwam er zoiezo niet bij kijken.
De schrikmomenten waren zó voorspelbaar dat wij letterlijk af zaten te tellen.
1,2,3,4 ... en daar rent een beer op de hoofdpersonen af
Heel jammer, want de omgeving, met name Pripyat, leent zich perfect voor een horrorfilm, en ik geloof dat het een geweldige film had kunnen zijn, als iemand de moeite had genomen er zijn best voor te doen.
Kortom, enorme gemiste kans, dus een dikke onvoldoende!!
Linn
Supergoed!!!
Een film die zich (ondanks Oren Peli's medewerking) kan meten met een film als [REC]
Daarom snap ik het lage gemiddelde hier niet zo, want om heel eerlijk te zijn is dit zo'n dertigduizend keer spannender als de hele PA reeks en 1 River seizoen bijeen. Ik zie dan ook in geen enkele recensie hier ook maar 1 goede reden waarom deze film nu zo slecht is.
Ik heb echt regelmatig op het puntje van mijn stoel gezeten, Pripyat is ontzettend spooky en heeft een echte scary sfeer. De acteurs zijn leuk en niet vervelend of irritant zoals bijvoorbeeld in PA wel het geval is. En de film is voorzien van een goede soundtrack. Ik ga deze zeker op Blu-Ray aanschaffen, dit is zeker 1 van mijn favoriete horrorfilms!
Dikke 5*
dutchtuga
Weinig echt goeds hierin gezien. Benieuwd wat je erover te vertellen hebt.
voomzap
Welke staan er dan in jouw top 5 ?
Gaaf.
Films als deze zijn altijd lastig, het horror genre heeft te lijden onder een aantal terugkerende clichés die echter nooit de uiteindelijke kwaliteit van de film zelf bepalen. Het ligt meer in de details die bepalen of je in de film zit of niet. Als dit niet lukt krijg je een hoop geleuter over onlogische handelingen en plotholes, maar da's eerder een gevolg dan een oorzaak van een slechte horror.
De setting is in ieder geval geweldig. Desolaat, bar en grijs. Het groepje jeugd is uiterst verdraagbaar en bij momenten zelfs gezellig. Visueel sterk, met "right there" camerawerk zonder dat het er lelijk of goedkoop uitziet. Deze film hoeft dan ook helemaal (en gelukkig) niet met Paranormal Activity vergeleken te worden. Soundtrack is trouwens ook klasse. Goed gebruik van stilte, aangevuld met lekkere illbient. Zorgt voor een creepy sfeertje.
Laatste half uur is dan ook een aardig tense gebeuren, niet sinds [rec] meer meegemaakt in de bioscoop. Uiterst geslaagde film dus, doet alles goed, al is dat vooral persoonlijk, en gezien het type film zijn de kleinste missers vaak al fataal voor de totaalbeleving.
4.0* en een uitgebreide review
Zandadder
Ik verhoog naar 3,5.
Deze film heeft eigenlijk alles wel waar een horrofilm aan moet voldoen.
Onderhond noemde deze punten reeds.
Ondergewaardeerd!
Niks
, goeie horror, één van de betere in z'n soort.
Uhm, ieder zo zijn mening toch? Ik vond er echt 3x niks aan, en dat terwijl ik toch best snel freaked out ben...
En het was zo zonde, want ik verheugde me er zo op!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

The Uninvited
Horror / Thriller, 2009

Untraceable
Thriller / Misdaad, 2008
radiationoekraïnenuclear radiationnuclear power planttouriststrandeddeserted townpripyatchernobylchornobyl