- Home
Releasedatum: 8 januari 2004
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Last Samurai
"In the face of an enemy, in the heart of one man, lies the soul of a warrior."
Een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, kapitein Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.
Nathan Algren
Zebulon Gant
General Hasegawa
Emperor Meiji
Jordy
Vaak geforceerd "wannabe Oscar-material", maar prima te kijken verder. Paar mooie scenes. Vooruit, een 3 (min).
Wat is dit toch om kotsmisselijk van te worden. Je vraagt je af of dit nog door mensen is gemaakt, of gewoon industrieel van de band gerold. Alle, maar dan ook alle clichés zitten in dit onding. Opgeblazen, inspiratieloos, lelijk, een Amerikaans ego waar de film in verdrinkt, een acuut gebrek aan subtiliteit en een melige dramatiek waarbij zelfs Titanic in het niets verdwijnt.
En dan kom je hier te zien dat ie in de Top 250 staat. Enig goed puntje dat ik heb kunnen bespeuren was de dame, die jammer genoeg door het script gedwongen werd als love interest van Cruise te dienen. Jammer genoeg ik de rest zo kut dat ik er niet eens een half sterretje voor kan bijtellen.
Deze film is al 100 keer gemaakt, niet beter, niet slechter, maar altijd even smakeloos.
Wat een sentimentele draak.
Zoveel clichégedoe en onwijs oppervlakkig, met een volkomen misplaatste Cruise. Het was schijnbaar de bedoeling een soort Dances with Wolves te maken, maar helaas konden ze niet meer dan een formule-film produceren. Al die cheesy Hollywood-dialogen onder aanzwellende dramatische muziek terwijl men elkaar quasi-serieus aankijkt...
Er wordt zogenaamd gewichtig gedaan over de Samurai cultuur (goh, wat zijn ze gedisciplineerd, goh wat zijn ze bewust van zichzelf en wat een trots) maar nergens wordt er ook maar een beetje moeite gedaan ergens dieper op in te gaan.
Natuurlijk ziet het er mooi uit en het is ook weer niet echt slecht, maar wel irritant.
De battle in het laatste halfuur is daarentegen wel vrij goed gedaan en bracht me aan het denken over een wat hogere score, maar het (uiteraard te verwachten) feit dat fucking Amerikaan Tom fucking Cruise de Laatste Samurai moest zijn was me echt teveel van het goede
2 sterren is heel erg mild.
Aan de ene kant een typisch Hollywood werkje (man vecth en wordt door de vijand gevangen genomen, waar hij na een tijdje respect voor begint te krijgen), maar het verrassende aan deze film was dat het dit keer eens niet de Amerikanen waren die als "de goeien" door het leven gingen.
Helaas door de vele Hollywood-cliché's waarmee de film vol zit, kom ik niet verder dan 3*, maar als je daar probeert doorheen te kijken zie je een verhaal over een strijdend, moedig en eervol volk die nog één keer strijden tegen de opkomst van de verwestering.
Ik stel voor om het genre fantasy toe te voegen.
Ik vond het een lange zit. Deze film herkauwt de ingredienten van vele Hollywood voorgangers in het genre.
De Japanse cultuur is meer decor dan inhoud van de film. Eigenlijk minachting van de Japanse cultuur.
Er zitten behoorlijk wat afknappers in de film:
Engels sprekende Japanners. Helemaal irritant als Cruise in het samoerai dorp terecht komt en de leider Engels spreekt.
De scene op het einde van de film als de keizer Engels gaat spreken is tenenkrommend. Zijn tekst is vreselijk sentimenteel en de manier waarop het er uit komt; brrrr.
'Haal de nieuwe geweren.'
Voor mij de grootste dooddoener van de film.
2 sterren.
V
Aangezien het gemiddelde hier op MovieMeter toch redelijk hoog is en deze film daardoor op plaats 213 in de top 250 staat, had ik vooraf redelijk hoge verwachtingen. Het werd helaas een flinke teleurstelling.
The Last Samurai pretendeert een serieuze, epische, actie/avonturenfilm te zijn, maar faalt op de meeste fronten. Ten eerste valt het me al op dat de makers een beetje luchtigheid wilden toevoegen, door een aantal personages extreem flauwe en ontoepasselijke grapjes te laten maken, waaronder door niet al te lang Billy Connolly en gedurende de gehele film door de heer Graham (de tolk). Dit komt nogal geforceerd en gemaakt over en heeft me geen glimlach kunnen bezorgen.
Ten tweede is er de verschrikkelijk overdreven heroiek, die veelvuldig het beeld vervuild. Al in het eerste deel van de film wordt dit duidelijk. Algren (Cruise) is in Japan werkzaam als militair instructeur (of iets dergelijks). Zijn aartsvijand sommeert Algren, nadat hij nog maar enkele dagen de compleet incompetente mannen heeft getraind, om de mannen (het leger) op pad te sturen voor de missie. Om aan te tonen dat de heren hier nog lang niet klaar voor zijn, transformeert hij tot schietschijf. "Schiet dan", schreeuwt hij naar een onzekere jongeman. Deze schiet, mist ruim, maar Algren heeft toch wel even zijn punt gemaakt.
De cliches:
Romantisch subverhaaltje die uitermate verplicht en ongeloofwaardig overkomt. Twee voorbeelden: Taka wil Algren dood omdat hij haar man vermoord heeft en meldt dit bij de leider van de Samurai, Katsumoto. Volgende scene biedt Tom zijn excuses aan voor dit onfortuinlijke voorvalletje en ze is gelijk om
Nog iets wat mij stoorde. Het ultieme gevecht komt eraan en Algren heeft besloten aan de zijde van de Samurai te vechten. En wat mag hij aandoen? Het harnas van wijlen Taka's echtgenoot, dat symbolisch in de huiskamer was gestald als eerbetoon. En wie helpt hem in het harnas, gecombineerd met melodramatische muziek? Juist, Taka.. Om misselijk van te worden.
Nog iets simpels. Algren traint vechttechnieken met een jongetje. Het houten zwaard wordt overgenomen door de rechterhand van Katsumoto, die overduidelijk een kolerehekel aan Algren heeft. Donkere wolken pakken samen, dreigende muziek zet op... De hemel begeeft het, waardoor het begint te donderen en te stortregenen.... Zucht!
Om over de vete tussen Algren kolonel Bagley maar te zwijgen!!
Toch heb ik nog wel wat positieve woorden over voor The Last Samurai. Ik vond Tom Cruise verrassend goed acteren, ondank een aantal negatieve berichten die ik over hem gelezen heb. Hij heeft zich duidelijk volledig ingeleefd voor deze rol.
Een echte revelatie en dan voornamelijk wat betreft schoonheid, vond ik Taka, de jongedame waar Algren bij inwoont. Zij heeft een kleine, maar wel belangrijke rol. Zoals hier al eens eerder vermeld fungeerde zij echter alleen als poppetje voor Algren. Jammer.
Wat me toch ook niet een geheel smerige nasmaak heeft gegeven, is de choreografie van de gevechten. Deze vond ik er meer dan redelijk en soms zelfs erg mooi uitzien. Vooral de eerste confrontatie tussen Algren en de Samurai vond ik erg mooi.
Hoewel het middengedeelte van de film verveling bij me opwekte, was het laatste halfuur zeker de moeite waard. De massale veldslag stak bijzonder professioneel in elkaar, maar niet om tot bijzondere hoogte te stijgen. Wel maakte dit de film nog enigszins genietbaar.
Het einde was dan weer verschrikkelijk sentimenteel, melodramatisch slecht in mijn ogen. De speech van de koning zat zo boordevol cliches ("we mogen niet vergeten wie we zijn en wat onze afkomst is
) en was zo slecht geacteerd dat ik er een nare smaak aan overhield (wat natuurlijk niet alleen door deze scene kwam).
Om een lang verhaal kort te maken. Simplistisch verhaal, vol van cliches, goede rol van Cruise, en een aantal mooie veldslagen/gevechten. Maar het negatieve overheerst! 2*
Captain Pervert
Hele mooie film, al zij het wat voorspelbaar.
Het is gewoon de miniserie "Shogun" (1980) maar dan 180 jaar later, een Amerikaanse hoofdpersoon in plaats van een Brit, en het geheel is wat vlotter, heftiger, bloederiger maar vooral: melodramatischer. En, if I may add: beter.
"The Last Samurai" is een lust voor het oog, qua kleuren en landschappen, en dat maakt de film heel erg sfeervol. De goede muziek draagt daar ook aan bij, maar op het laatst wordt het iets te geforceerd emotioneel.
Desalniettemin heb ik me zeer goed geamuseerd en dat beloon ik met 4 sterren.
Phoenix
Zit een beetje dit topic door te bladeren (net de film gezien) en ik zie twee verschillende recensies van Esteban langs komen? Geeft op zich niets, maar vroeg me af hoe dit kon aangezien beide recensies niet erg op elkaar lijken (bijvoorbeeld doordat hij zijn oordeel ietsjes bij stelt ofzo).
Film krijgt een 2,5 trouwens: irriterend moraal, sentimentele muziek en veel te lang.
Rianneke_Dan
mwah ik kon er niet echt bij blijven t was beetje saai!!
maar tommie was wel jammie
geweldig soms ook tranentrekker.
maar de gevechten zijn echt wel cool te noemen.
Ik snap niet echt wat de vergelijking is met Kill Bill zoals hier vermeld werd enkele posts terug...
De film is zeer sterk qua regie en montage zodat het enorm sfeervol is om te zien. Sterkmakers zijn ook de muziek en de acteerprestaties. Ik kon het me niet voorstellen, maar blijkbaar kan Tom Cruise toch acteren. Eindelijk een film waarin hij de moeite is om te bekijken. (misschien Mission Impossible, maar dat is niet echt acteren...)
Prachtig verhaal trouwens ook. Er zijn de laatste jaren al wat films geweest met een veldslag (Kingdom of heaven, Troy, Alexander, Braveheart, ...) en dit is zeker een van de betere in de rij. Prachtig in beeld gebracht.
Een aanrader om te bekijken!
otherfool
Redelijke battle-scenes maar verder vooral veel overdreven gedoe (de mix Cruise - Zwick deed al het ergste vermoeden op dat gebied natuurlijk). 2*.
donnie darko
Ik heb hem gisteren ook nog eens herbekeken, het laatste deel eigenlijk alleen maar en die laatste scene met de president vind ik denk ik de slechtste scene die ik ooit in een film heb gezien. Daarom gaat deze nu naar 0.5*. Ik snap niet dat mensen die scene nog mooi kunnen vinden.
ags50
Goed verhaal, mooie film, prachtige beelden.
Iedere andere acteur dan Tom Cruise zou even goed in de film hebben gepast.
In 1853 voer commodore Perry (US) met een eskader de baai van Tokio binnen en ontsloot Japan daarmee ook voor andere landen dan uitsluitend Nederland (dat al vanat het begin van de 17e eeuw via het kunstmatige eiland Decima handel dreef). Maar daarmee hield de Amerikaanse bemoeienis met Japan ook op. Na het opheffen van het sjogoenaat werd het land onder keizer Moetsoehito (de Meiji Tenno) snel gemoderniseerd. Het was echter Pruisen (dat net de oorlog tegen Oostenrijk en daarna Frankrijk had gewonnen, vervolgens in 1871 het Duitse Keizerrijk stichtte) dat de adviseurs mocht leveren (niet de US). Het Verenigd Koninkrijk werd verzocht zich met marine-aangelegenheden bezig te houden (waardoor in 1905 Japan geheel onverwacht de Russisch-Japanse oorlog met een zeeslag won).
Het idee dat een Amerikaan (wie dan ook ooit!!) zich zou kunnen verplaatsen in de gedachtegang van een andere cultuur is ridicuul, dat is in de loop der geschiedenis wel bewezen (zelfs de Amerikaanse Burgeroorlog is daarvan een voorbeeld, net als de oorlog in Vietnam, Somalië, Afghanistan en Irak).
Het mooiste gebaar van Ken Watanabe vind ik de hoofdknik nadat hij in het Japanse toneel heeft meegespeeld. Precies op de juiste wijze, trots en als teken van dank.
De ontdekking van de film is naar mijn mening de jongen die Higen speelt. Lachen, spelen en een paar tranen laten is nog vrij eenvoudig te oefenen. Maar let eens op zijn gezichtsuitdrukking wanneer hij tijdens de overval op het dorp het zwaard van zijn vader pakt en meedoet met vechten, vooral wanneer zijn tegenstander door Algren wordt geveld. Terecht werd hij dan ook in 2004 genomineerd voor de Saturn Award "Best Performance by a Younger Actor".
Een ding kon ik nergens verklaard vinden: volgens mij zijn de gebruikte paarden van Westerse oorsprong (groter/hoger). Hoe kunnen de samoerai dan over zoveel daarvan beschikken? Wie oude Chinese en Japanse afbeeldingen van mannen te paard bekijkt, weet wat ik bedoel.
Shinobi
Gisteren opgenomen en vanochtend gekeken. En man wat was dit een geweldige film zeg, ik werd er helemaal in meegezogen.
Het wordt lekker rustig verteld en de locaties zijn echt prachtig, acteerwerk is ook goed. Ik zie niet echt minpunten in deze film, misschien dat Cruise niet op het eind doodgaat, maar ja.
Ik geef 'm 4, 5 sterren.
sinterklaas
Aardige historische film
Had qua verhaal wel iets weg van Dances with Wolves "Een man die zich aansluit bij de partij van de vijanden van de Amerikanen"
Maar toch is de film erg mooi opgezet. Het Feodale japan ziet er sfeervol en mooi uit en Tom Cruise zet ook een redelijk goede rol neer. Eigenlijk stelen een paar Japanse samurai-krijgers de rol van Cruise. De film doet toch lang niet denken aan de klassiekers van Kurosawa want de Amerikaanse influance zat er sterk in. Maargoed, dat heb je altijd met dit soort films.
Prima film maar toch net geen toppertje.
kArIzMa_Movie
Wat een absolute topfilm. Ik heb me geen moment verveeld. Een zeer mooi in elkaar gezette film. De manier hoe de personages met elkaar omgaan, de exotische omgeving, de trots, is er allemaal. Cruise speelde goed, en Watanabe idem. Dit is echt een film die gewoon gekeken moet worden.
4* Een film die niet in je collectie mag ontbreken.
Donkerwoud
Ik ben zelf een liefhebber van de Oosterse cinema, en dan steekt het toch een beetje als een Amerikaanse film de samurai-elementen zo misbruikt voor de eigen cliches. Het is natuurlijk belachelijk dat The Last Samurai uit de titel Tom Cruise is. Ik had liever gezien dat de Europeanen/Amerikanen op de achtergrond bleven om deze cultuur te observeren dan dat zij er een onderdeel van werden. Als film is het een mooi gemaakt epos, dat wel erg veel weg heeft van andere genreklassiekers.
Macmanus
Crappy.
Om Tom Cruise moet ik altijd wel lachen, hij acteert altijd. Ik zag hem een tijdje terug toevallig eens bij Oprah. En daar werd hij geinterviewd in zijn huis. Hilarisch om hem dan gewoon letterlijk zijn Magnolia rol na te zien doen. Helaas helpt dit zijn films niet helemaal, hoewel ik denk dat zijn rol in Tropic Thunder briljant gaat zijn. Maar in zijn "serieuzere" films begint het toch ook zijn sporen achter te laten in negatieve zin.
Maar Cruise is zeker niet het slechste aan deze film. Dat is de regie. Echt waardeloos hoe meneer een actie scene in beeld brengt. En nog erger hoe inspiratieloos zijn kadrering is. Dat de editor het complete zaakje dan maar als een robot monteert is dan ook logisch. Inn dat geld, en laat deze visuele draak zo ver mogelijk achter je.
Om nog maar te zwijgen over het verhaal
1 ster!
Ondanks de vakkundigheid en de schitterende beelden, zuigt de film je niet goed naar binnen. Dat e.e.a. historisch gezien niet klopt, boeit niet, maar de film had echt korter gemogen. Ook voelt het allemaal te gladjes aan. Cruise is hier ook niet op zijn sterkst en schmiert er bij tijden op los. Toch is de film enigszins vermakelijk. Redelijk.
Knap dat ik deze film nog geen punt heb gegeven terwijl ik hem toch al meerdere malen heb gezien. Ik vind dit een prachtige en indrukwekkende film met een uitstekend verhaal en met veel prachtige beelden. Ken Watanabe is natuurlijk de grote ster in dit drama waarbij Tom Cruise enigszins verbleekt. Maar Tom Cruise vond ik ook goed doen in deze film en de romance tussen hem en Masato Harada was mooi.
dutchtuga
Een cultuur als die van de samurai en een interessant uitgangspunt zijn door Zwick en de Hollywood machine compleet om zeep geholpen door er een overdaad aan vals sentiment, moraal, Amerikaans ego en heroïsme in te stoppen. Genietbaar voor de weinig eisende en de makkelijk meelevende, maar dit voelde niet meer aan als nummertje zoveel die van de lopende band af komt rollen. Zwick is een extreem oninteressante regisseur.
schram101
Waarom deze film de top 250 niet haalt is mij een raadsel. Ook al was dit mijn 3e ziening van de film.
Ik geef toe, de film heeft helemaal mijn genre, maar verder lijkt alles ook gewoon helemaal te kloppen! Er wordt sterk geacteerd, Tom Cruise vind ik erg goed spelen en ook Watanabe speelde een erg sterke rol. Ook zagen de decors en kostuums er prachtig uit. Evenals de prachtige filmlocatie. En wat een meester is Hans Zimmer toch..! De Aziatische sfeer hangt door zijn muziek midden in de kamer. Ook zijn de gevechten erg mooi in beeld gebracht.
De keuze 'om over te lopen' naar de vijand en zijn tijd als gevangene in het dorp van de Samurai is het mooiste stuk van de film.
Het einde, ik geef graag toe dat dit een heroisch, cliche, Amerikaans en Hollywood einde is, maar erg vermakelijk! Had dit zeker niet anders willen zien. Zo hoort het ook in films in dit genre!
4,5 en een verdiende plaats in mijn top10!
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Erg mooie film
Goed verhaal, dat mooi in beeld word gebracht. De kostuums en de schitterende locaties maken het af.
Acteerwerk is geweldig. En ook de dialogen is niks op aan te merken.
De film is weliswaar wat langdradig af en toe, maar gelukkig bevat het ook (net) voldoende actie
Mooi einde verders. zeker een aanrader
Vinokourov
In het begin vreesde ik een draak van een film te zien, maar het viel uiteindelijk allemaal heel erg mee. Vooral het gedeelte Tom Cruise bij de samurais is natuurlijk prachtig. Tikkeltje onnodig lang, maar toch een mooi episch werk is dit.
WeZet
Het is wennen, maar als je er eenmaal in zit is dit een prachtige film om te zien, ongeacht je genre-voorkeur. Bij momenten wordt het wat cliché (Cruise sterft weer niet in een film...het einde was wat overbodig, ik had gehoopt dat hij ook stierf in het eindgevecht), maar onder andere de muziek, locaties en het moraal van het verhaal zijn prachtig.
Awake78
Ja moeilijk. Gister toch maar eens aan gewaagd en heb er een beetje dubbel gevoel bij. Niet echt de topper waarop ik had gehoopt. Duurde iets te lang voor de gehele vertelling en er hadden naar mijn mening flink wat stukken tussenuit gehaald kunnen worden, zo niet enkele hele verhaallijnen (dat liefdesdrama had, naast dat het wat ongeloofwaardig was, nauwelijks relevante toevoeging).
Ook het voorspelbare was mij een doorn in het oog. Je wist na 10 minuten al (zo goed als) hoe het allemaal ging eindigen.
Daarmee vooral doelende op de vergelijking met films als Dances with Wolves en natuurlijk Avatar, wat wel een regelrechte kopie lijkt te zijn van deze film. Dit gaat over een volksstam welke werkelijk heeft bestaan en de Na'vi niet, maar daarmee houden de verschillen ook grotendeels op.
Niet dat deze film daar veel aan kan doen want hij was natuurlijk eerder dan Avatar, maar zulk soort films verlopen wel allemaal grotendeels hetzelfde.
Verder waren de gevechten wel een lust voor het oog en Tom Cruise speelt een van zijn beste rollen. Het is gewoon een goed acteur, heb me niet geïrriteerd, zoals ik dat wel aan bepaalde andere rollen in deze film heb gedaan.
Ik ga de film geen topnotering geven, daarvoor bracht het net iets te weinig. Ik geef het een 3,5 en een halfje voor de werkelijk fantastische muziek (Hans Zimmer
huVILEub
Leuke film. Alleen zo overdreven dramatisch. De gevechten en het acteerwerk was mooi. Ook vind ik de Japanse omgeving en cultuur mooi. Maar de overdreven drama rondom het verhaal verpestte het wel. Ook het eind had zeker niet gemoeten.
TrickySmalls
Indrukwekkende film.
De muziek en prachtige omgevingen tillen deze film naar een hoger niveau. Bovendien zag ik dit keer een erg sterke Tom Cruise.
Ook het eindgevecht ziet er erg goed uit.
blurp194
Prachtig sprookje, met perfect acteerwerk en geniaal mooie beelden, een spannend en mooi verhaal, goed bijpassende muziek - beter dan dit wordt het niet echt.

'The Last Samurai' van Edward Zwick wordt vanavond uitgezonden op televisie

Hitserie 'Shogun' op Disney+ loopt op zijn eind: deze ijzersterke titels voelen als thuiskomen

The Green Mile

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
japanverlies van geliefdewar crimessense of guiltswordplaygeneralsamuraioorlogsveteraankatanazwaardarms dealhomelandkeizerlanguage barrierself-discoverymountain villageforeign legionhuurlingcampaigncommercial agreement insurgenceleaderwar strategygettysburg slaughtersoldaatperiode stukalcoholischu.s. soldierhistorically inaccuratejapanese armywarrior19e eeuwwar trauma vindictiveintenseantagonisticmighty whiteygoing native