The Last Samurai (2003)
Releasedatum: 8 januari 2004
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Last Samurai
"In the face of an enemy, in the heart of one man, lies the soul of a warrior."
Een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, kapitein Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.
Nathan Algren
Zebulon Gant
General Hasegawa
Emperor Meiji
Newbie
Ik word van jouw toptien misselijk
, smaken verschillen gewoon. Daar moet je je niet druk om maken...
mister blonde
Wat is dit toch om kotsmisselijk van te worden. ................................0.5*
ik vond het ook geen beste film, maar je stelt je nu wel erg aan, hoor.....
Kan best hoor, maar ik betwijfel of je er al veel van gezien hebt. Niet te veel kunnen terugvinden in je stemlijst.
Hangt er gewoon vanaf hoe je een film beoordeelt. Deze film is dood. Gewoon een film die uit een textbook komt, zonder passie, zonder subtilteit en zonder ook maar enig teken van creativiteit. Bovendien gaat ie er ook nog van uit dat de kijker achterlijk is, anders durf je toch niet zo'n rommerverhaal te serveren ?
Dit soort films dragen totaal niks bij tot het fenomeen cinema, en zijn dus overbodig.
Ramon K
Je overdrijft Onderhond. Al moet ik wel toegeven dat er toch een aardig aantal clichees en ongeloofwaardigheden in het script zitten.........
mister blonde
het meeste wat ik in jouw berichten lees over films die je niet goed vindt, zijn krachttermen. krachttermen die gestileerd aandoen, maar dat eigenlijk niet zijn. krachttermen die je m.i. gebruikt, omdat je geen vergaande argumenten hebt om de film echt af te kraken......
* Slechte muziek : Bombastisch, melig en pure cliché
* Battles : saai geschoten, saaie choreografie die al jaren meegaat, gescript zonder logica. Enkel enkele keyscenes moeten aanduiden wie er wint.
* Cinematografie : Kleuren zijn zeurderig, camerawerk is standaard, pacing uitgekiend om zoveel mogelijk mensen te plezieren.
* Verhaal : Template dat ingevuld werd. Liefdesverhaal, goede blanke die voor de vijandelijke cultuur valt, een happy end, het typische overwinnen van moeilijke situaties.
* Authentiek : de film is (grotendeels) in Nieuw-Zeeland opgenomen ffs.
* Innovatie : geen.
* Historische relevantie : geen.
* In-je-strot-geramde moraal : hopen.
Genoeg ? Dat jij dat geen goede argumenten vind, mij best, maar voor mij zijn ze doorslaggevend.
Diesel
Heb de film nog niet gezien maar denk dat Onderhond genoeg sterke argumenten heeft gegeven.
Sjoerd
Als dat je criterium is om deze film een 0,5* te geven, dan zouden 9 van de 10 films die je ziet hierop uitkomen. Wel eens van nuanceren gehoord?
Dat is toch niet zijn enige argument? Sterker nog: als iedereen nou eens zijn sterk afwijkende stemmen zo zou toelichten....
mister blonde
stuk beter zo, al vind ik nog steeds dat je overdrijft.
sommige argumenten ben ik het mee eens, sommige niet (zie mijn post op voorgaande pagina)
probeer je ook in de (nabije) toekomst niet te laten verlijden tot het uitspreken van krachttermen. maakt het voor mij een stuk moeilijker om je serieus te nemen.....
Cheiz
Gisteren op groot scherm mogen waarnemen.
Op sommige momenten buitengewoon fascinerend, maar op enkele momenten (te) herkenbaar. Die herkenbaarheid kwam de film voor mij niet echt ten goede. Acteerprestaties waren bovengemiddeld, vooral Ken Watanabe liet een uitstekend staaltje acteerwerk zien, buitengewoon formidabel.
Het leven volgens de samurai code wordt realistisch en overtuigend in beeld gebracht, maar deze film mist tochhet een en ander aan originaliteit. Desalniettemin 3.5*.
Fout. 9 op de 10 films die uitkomen beantwoorden hier aan. Ik kijk daarentegen bewust selectief, omdat ik aan dit soort film totaal geen behoefte heb. Normaal had ik dit onding nooit bekeken, maar ik had zo m'n redenen.
Waarschijnlijk ... moest je dat niet vinden zou je em ook een 0.5* gegeven hebben.
NERD
Eens per jaar (of 2 of 3 jaar) moet er zo'n soort film uitkomen (o.a. ook The Patriot en Braveheart). Dan is en blijft het leuk om een dergelijke film te zien. Voor mij althans.
3,5 sterren
Diesel
Gisteren gezien. De film is zo nu en dan amusant maar verder alles behalve origineel. Kom niet verder dan 2,5*
sydney
Helemaal niet origineel idd. Tom Cruise die eigenlijk helemaal niet geschikt is voor deze rol en een Amerikaanse film waarin een blanke man (lees outsider) een ongeloofwaardige hoofdrol krijgt in Japanse aangelegenheden. Tevens irriteer ik mij eraan dat plotseling Engels zowat de hoofdtaal van het dorpje werd. Naast de paar woordjes Japans die Tom Cruise heeft geleerd is het gewoon een film gemaakt vanuit Amerikaans oogpunt. Deze film had m.i. vanuit Japans oogpunt gemaakt moeten worden. Dit is totaal niet het geval.
Maar ja..... Ik heb me wel vermaakt. En dat telt ook mee in de beoordeling natuurlijk. 3*
mister blonde
vind ik niet. had misschien wel een betere film opgeleverd, maar ik vind het niet zo raar dat Amerikanen een film vanuit Amerikaans oogpunt maken. ik vind het wel raar om deze film typisch Amerikaans (in de context hoe dat dan bedoeld wordt) te noemen, omdat ze niet vanuit een Japans perspectief vertellen. niet dat JIJ dat doet, hoor sydney
. films afkomstig vanuit een ander land dan Amerika films vertellen toch 9 van de 10 keer van uit het oogpunt van hun land. niet meer dan normaal. laat anders de Japanners maar een film maken over dit onderwerp.
Sjoerd
Al met al goede film, enige (grote) nadeel is toch dat het wel een beetje de "Tom Cruise show" is...
Beetje TE veel naar mijn smaak.
Desalniettemin (mooi woord
) leveren mooie beelden, de Japanse cultuur en een vooral sterke eerste helft deze film 4* op.
Queto Yurlunyur
De Japanners onder elkaar spreken toch echt consequent Japans, en zelfs een aantal cruciale gesprekken met Cruise worden in het Japans gevoerd. Vergeleken met wat Hollywood normaal produceert is dat revolutionair.
JayLunar
laat anders de Japanners maar een film maken over dit onderwerp.
That narrows it down
. Misschien is een titel toch wel handig in dit geval.
En als je dat beetje Japans al revolutionair moet noemen, dat wil toch wel al wat zeggen over de staat van Hollywood, en het soort films dat ze produceren lijkt me.
JayLunar
That narrows it down
. Misschien is een titel toch wel handig in dit geval.
Heb 't opgezocht. Het gaat om Kamui no Ken (1985) met grappig genoeg Hiroyuki Sanada als één van de voice actors.
Diesel
Q is naar de bios geweest????? :O
Vraag het me nu toch wel af hoor.
Queto Yurlunyur
Vind het meestal niet zo nodig; de meeste grote films van dit moment lijken mij niet zo interessant, en komen na verloop van tijd toch wel op tv (en voor de alternatievere films moet ik verder reizen, dus dat vind ik alleen voor de zeldzamere klassiekers de moeite). In praktijk kom ik daardoor alleen met mm-meetings en met gezinsuitjes in de bioscoop.
harmonica
Erg mooie film. beter als dat ik verwacht had. Ik was bang dat cruise weer eens de show ging spelen maar dat viel best mee. Ook omdat ik best geintresseerd ben in samurai enzow. Vond ik het een indrukwekkende film. Zal zeker een boel oscars winne. maja cruise zit dan owk bij de acadamy. Allemaal vriendenstemmen denk ik. een groot nadeel van de oscars.
iluvmovies
Erg mooie film, vooral het begin. Het einde vind ik een beetje ongeloofwaardig...zal wel aan mij liggen.
Tom Cruise..ach. Ik vind de Japanners toch beter. Vooral die kinderen zijn zo lief
iluvmovies
Niet Tom Cruise maar Ken 'Katsumoto' Watanabe heeft een Oscarnominatie gekregen (Beste Mannelijke Bijrol). En Terecht.
Esteban
Edward Zwick (Legends of the Falls) neemt vooral opvallend ruim de tijd om het toch wel vrij klassieke - 'k zou zelfs bijna 'clichématig' durven gebruiken - verhaal uit de doeken te doen. Niet dat het ergerde, want tot zo'n twintig minuten voor het einde vond ik 'The Last Samurai' dan ook gewoon redelijk boeiend, degenlijk in beeld gebracht en met voldoende oog voor de personages. But, hoewel ik er niet echt thuis in ben en dus totaal afga op ander films waarin de oosterse cultuur aan te pas komt, heb ik de indruk dat de Hollywoodiaanse invloeden op vele gebieden (filosofie, gebruiken, benaderingen,…) niet uitgebleven zijn. Een Japanner in Amerikaanse kledij zou ik het noemen. En dat is meteen ook het enige échte minpunt. Want, jawel, we zijn er, na twee uur - het mocht ook wel stilletjesaan - belanden we bij datgene wat de teasertrailer eigenlijk in de eerste plaats beloofde… de visueel aantrekkelijke, maar vooral aangrijpende en meeslepende veldslagen, ondersteund door een, naar mijn mening, stevige Zimmer. Zei ik trouwens al dat dit Cruise z'n beste vertolking sinds tijden was? Z'n topprestatie in Magnolia compleet uit beschouwing gelaten, natuurlijk.
The Last Samurai ***1/2

'The Last Samurai' van Edward Zwick wordt vanavond uitgezonden op televisie

Hitserie 'Shogun' op Disney+ loopt op zijn eind: deze ijzersterke titels voelen als thuiskomen

The Green Mile

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
japanverlies van geliefdewar crimessense of guiltswordplaygeneralsamuraioorlogsveteraankatanazwaardarms dealhomelandkeizerlanguage barrierself-discoverymountain villageforeign legionhuurlingcampaigncommercial agreement insurgenceleaderwar strategygettysburg slaughtersoldaatperiode stukalcoholischu.s. soldierhistorically inaccuratejapanese armywarrior19e eeuwwar trauma vindictiveintenseantagonisticmighty whiteygoing native